pijn-in-de-pols
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Pijn in de pols

U heeft last van pijn aan uw pols of andere klachten. U kunt last hebben van zeurende, stekende, brandende of doffe pijn in de pols. De pijn kan gevoeld worden aan de bovenkant van uw pols, onderkant-, duimzijde of pinkzijde van uw pols.

U vraagt zich misschien af wat de oorzaak is van uw pijn in uw pols.

Of u wilt graag weten waarom u deze polsklachten heeft. Sterker nog, u wilt weten: “hoe kom ik van deze pijnklachten af?”.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor pijn in de pols is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijn in mijn pols af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Pijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om de pijn in uw pols definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Pijn Test” om te starten met de test.

pijn-in-de-pols-test


In het kort

  • Als je plotseling hevige- of  langdurige pijn in de pols met eventueel uitstraling hebt, is het belangrijk om een huisarts te laten onderzoeken wat de oorzaak is en of er direct actie vereist is;
  • Mogelijke oorzaken zijn: een overbelasting,  spierspanning, artrose, peesontsteking, carpaal tunnel- en thoracic outlet syndroom, syndroom van quervain, roeierspols, peesontsteking, nekhernia, RSI, triggerpoints, stress of een overprikkeld zenuwstelsel;
  • Medicatie, fysiotherapie en triggerpointtherapie, oefeningen, rust, shockwave, chiropractie, acupunctuur, operatie, kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk;
  • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende pijn in de pols wordt veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt;
  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van pijn in de pols. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave


1. De anatomie van de pols

pijn-in-de-pols-anatomie

De pols is een gewricht dat de hand met het spaakbeen van de onderarm verbindt. Het is een tweeassig eivormig gewricht, wat inhoudt dat het uit twee gewrichten bestaat. Hierdoor kan het polsgewricht de pols en de hand naar boven en naar beneden bewegen en kan het de pols richting de duimzijde en pinkzijde bewegen.

 Aan de onderzijde (palmzijde) loopt een smalle tunnel, genaamd de carpale tunnel, waar de buigpezen van de duim en vinger, bloedvaten en de zenuw de 'nervus medianus' doorheen lopen.

Om de pezen soepel langs elkaar en over elkaar te laten bewegen, lopen de pezen door peesscheden, dit zijn met vloeistof gevulde buisjes die de pees beschermen tegen wrijving en drukklachten.

De duim en de pols worden namelijk bewogen door krachtige spieren die in de onderarm liggen en de pezen van deze spieren komen langs het polsgewricht de hand binnen waar ze aan hechten op verschillende botdelen en vingers.

Pijn in de pols kan vanuit de spieren in de buurt van de pols zelf komen, maar deze kunnen ook vanuit de spieren van de onderarm, elleboog, hand en zelfs vanuit de oksel, bovenrug en de nek komen.

Deze triggerpoints kunnen de spieren verkorten en doen verkrampen wat ertoe kan leiden dat de spieren en pezen die door de pols heenlopen onder grote spanning komen te staan wat kan leiden tot irritaties van pezen, spieren en de mediane zenuw.

Veelal, wanneer de pijn in de pols niets te maken heeft met een kneuzing, breuk of ernstige ziekte, komt de pijn door spierknopen (triggerpoints) in de spieren van eerder benoemde lichaamsdelen.

Triggerpoints zijn spierknopen in de spieren. Het zijn microverkrampingen in de spieren zelf die doorbloeding doen verminderen en een mild zuurstof tekort veroorzaken in de spier en een vrij zuur milieu. Dit leidt tot een spierverkramping of dat spieren gaan verkorten. Zenuwen in de buurt kunnen hierdoor geïrriteerd raken en hiermee o.a. pijn in de pols veroorzaken.

Diverse vaak benoemde oorzaken worden vaak veroorzaakt door deze triggerpoints en soms wordt er een verkeerde diagnose gegeven, omdat deze spierknopen over het hoofd worden gezien.

Deze triggerpoints worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom.

 In dit artikel hierover later meer.

2. Pijn in de pols waardoor kan dat komen?

pijn-in-de-pols-wanneer-dokter

Wanneer u acute pijn in en rondom de pols krijgt na bijvoorbeeld een val of een andere trauma door een botsing, te zwaar tillen of een sportactiviteit.

Dan kan dit komen doordat u uw pols heeft verzwikt, verstuikt, gebroken of gekneusd of een pees is gescheurd of u een spier heeft verrekt.  Zeker na een val of een klap op de pols kan dit gebeuren

Dan is het zeer aan te raden om medische hulp in te schakelen. Om te onderzoeken of er daadwerkelijk iets ernstigs aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden.

Eveneens als u langdurig last van pijn in uw pols houdt met of zonder een dergelijk kwetsuur, dan wilt u bij de huisarts laten onderzoeken wat de oorzaak kan zijn.

2.1 Hoe lang duurt een overbelaste pols?

De polsklachten zullen ongeveer 1 a 2 weken aanwezig zijn hierna moet normaal bewegen zonder pijn weer mogelijk zijn.

Echter,de pijn in de pols kan soms langdurig aanhouden voor weken of maanden, terwijl de kwetsuur allang genezen is of er eigenlijk nooit echt een blessure was, maar hooguit een overbelasting.

Wanneer dit aan de hand is, dan is er zeer waarschijnlijk een andere oorzaak aan de hand voor waarom de pijn blijft aanhouden. In dit geval is de pijn is in de pols vaak chronisch geworden.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

De meest voor de hand liggende oorzaak zijn dan vaak triggerpoints en die worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom.  In dit artikel hierover later meer. Eerst bespreken we de verschillende symptomen van pijn in de pols en daarna de diverse oorzaken die het kan hebben.

3. Wat zijn de klachten en verschijnselen bij pijn in de pols?

pijn-in-de-pols-klachten

Pijn in de pols  heeft verschillende vormen en de volgende varianten krijgen wij vaak te horen.

Pijn in de pols of het nu in de linkerarm (pols), rechterarm(pols) of beiden polsen zit, bij een man of een vrouw, dit maakt voor de oorzaak hiervan vaak niet iets uit.

Behalve in het geval dat u de ene pols bijvoorbeeld verzwikt heeft en daar pijn heeft, maar ook pijn heeft in uw andere pols voor geen aanwijsbare reden. Zeker in dat geval heeft de pijn in de ongebroken pols uiteraard een andere oorzaak.

3.1 Diverse soorten polsklachten

De pijn in de pols kan zeurderige pijn zijn of, prikkelend, scherp, tintelend, stekend, branderig of warm zijn en gepaard gaan met krachtverlies, zwakte, zwelling of kramp. Pijn in de pols met tintelingen in de hand komt ook voor.

De pijn kan zitten bij de voorkant van de pols (handrug zijde) of alleen aan de onderkant (handpalm zijde), maar ook aan de duimzijde of buitenkant pinkzijde van de pols.

U kunt ook tegelijkertijd pijn in uw pols hebben en dat u ook pijn of andere symptomen heeft op de volgende plekken:

3.2 Pijn in de pols bij bepaalde bewegingen

De pijn in de pols kan opkomen bij het belasten ervan en bij bepaalde bewegingen, zoals bij het optillen of heffen van iets, bij het leunen of steunen, bij het afzetten, het strekken of buigen van de pols, duim en vingers, bij zijwaartse bewegingen, draaiende beweging van de pols, bij het kracht zetten of knijpen.

3.3 Pijn in de pols bij sporten

De pijn in de pols kan opkomen tijdens of na het sporten, zoals fitness/krachttraining, crossfit, curlen (dumbels), optrekken (pull ups/chin ups), opdrukken, bankdrukken, deadliften, gewichtheffen, biceps of triceps trainen, fietsen, yoga, (kick)boksen golf, tennis, volleybal, wielrennen.

3.4 Pijn de pols bij werk of andere activiteiten

Bij de volgende activiteiten kan de pijn in de pols ook opkomen, bij het gamen, bij het knippen als kapster, schrijven, breien, gitaar spelen, een schroevendraaier gebruiken, een deurklink vastpakken of slot opendraaien,  bij kantoorwerk met de computer of laptop, het gebruiken van de computermuis, toetsenbord (typen), tablet of smartphone.

De pijn in de pols kan ook juist uit het niets of zonder aanleiding in rust zonder enige inspanning opkomen, wanneer je s 'nachts in bed ligt en tijdens of na het slapen (bij wakker worden).

Als u één of meerdere soorten polsklachten heeft of bij verschillende bewegingen, dan wilt u graag weten wat de oorzaak is. In de volgende hoofdstukken gaan we in op de mogelijke oorzaken en wat vaak de oorzaak is van polsklachten.

4. Wat is de oorzaak van pijn in de pols?

pijn-in-de-pols-oplossing

Los van de eerder behandelde breuk, kneuzing, verzwikking en ernstige ziekten, zal in dit hoofdstuk een aantal oorzaken worden besproken die de pijn in de pols kunnen veroorzaken.

Dit betekent echter niet dat dit bij u het geval hoeft te zijn laat u altijd goed onderzoeken door uw huisarts en neem de informatie hieronder hierin mee.

4.1 Nekhernia, artrose in de pols, hand, duim en vingers en pijn in de pols

Er lopen diverse zenuwen vanuit de nek door de structuren van de schouder naar de arm, pols en hand. Deze zenuwen kunnen naast pijn in de pols ook pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm en hand teweegbrengen.

 De oorzaak van de pijn in de pols kan komen doordat er een zenuw is bekneld,  beschadigd of dat de zenuw is geïrriteerd en hierdoor disfunctioneert.

Dit disfunctioneren kan ook komen door stress, triggerpoints en Tension Myositis syndroom. Hierover in hoofdstuk 5 meer.

Als men pijn in de pols heeft en doorverwezen wordt naar het ziekenhuis. Dan wordt daar vaak een MRI scan of röntgenscan genomen.

Er wordt dan soms een nekhernia, artrose in pols, artrose in hand of vingers of cervicale stenose gevonden. Dan wordt de conclusie vaak snel getrokken dat die afwijking de pijn in de pols en andere klachten veroorzaakt.

 Een beknelling van de zenuwen in de nek, door bijvoorbeeld een cervicale(nek) stenose, artrose in de nek, of een nekhernia bij (C4/C5, C5/C6, C6/C7, C7/T1)  kan mogelijk leiden tot pijn in de pols en eventueel uitstralende pijn vanuit de nek en de schouder naar de arm, maar veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de meeste hernia’s en artrose, ongevaarlijke slijtage en ouderdoms verschijnselen zijn.

En dat zenuw vaak juist niet bekneld zit, ook al vinden ze iets op de MRI scan. Een mening die door de NHG standaarden ook steeds meer wordt overgenomen. Bron  bron Bron

Volgens top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor (uitstralende) pijn en andere klachten bron

Dit verklaart ook waarom de meeste mensen met een herniaartrose in de nek, rotator cuff syndroom of een cervicale stenose hier vrijwel geen pijn in de pols door hebben, althans diverse onderzoeken hebben dit ondervonden.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron, D.G. Borenstein bron en N. Boos bron, tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen (uitstralende) pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. 

Wij raden u aan om zeker een second opinion aan te vragen wanneer er een duim of handartrose, nekhernia of stenose is geconstateerd en die afwijking wordt bestempeld als de oorzaak van uw polsklachten.

pijn-in-de-onderarm-oorzaken-1

Klik hier voor meer informatie over artrose en hier voor meer informatie over hernia's.

4.2 Carpaal Tunnel Syndroom, , Thoracic Outlet Syndroom en pijn in de pols

Pijn in de pols daarvan wordt wel eens gesteld dat het door het Thoracic Outlet Syndroom of Carpaal Tunnel Syndroom zou kunnen komen.

pijn-in-de-pols-toc

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS), ook wel aangeduid als schoudergordelsyndroom en neurovasculair compressie syndroom, is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaat-zenuwbundel, gelegen in het schoudergebied, bekneld of geïrriteerd is raakt.

De symptomen als u TOS heeft, kunnen pijn in- en rondom de pols geven  en in de schouder geven die uitstraalt naar , elleboog, onderarm, pols met een pijnlijke tinteling in de wijsvinger, middelvinger, ringvinger, pink en duim van de hand geven.

pijn-de-pols-carpaal-tunnel-syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom, deze diagnose betekent dat de zenuw (nervus medianus) die door de carpale tunnel de hand in loopt, bekneld zou zitten en daardoor pijn en tintelingen in de pols, vingers en hand zou kunnen veroorzaken.

De carpale tunnel is een smalle doorgang voor zenuwen en pezen die vanuit de onderarm de hand in lopen. De tunnel bestaat uit botten en ligamenten (peesblad), dat zich aan de voorkant van het polsgewricht bevindt. De mediane zenuw (nerves medianus) loopt door deze opening, samen met de pezen aan de vingers en de duim. Deze zenuw zorgt voor de gevoelssensaties en bestuurt de beweging in de duim en de eerste drie vingers.

Wat echter vaak het geval is bij pijn in de pols, is dat de oorzaak vaak spierspanning, stress en Tension Myositis Syndroom is, wat vervolgens leidt tot triggerpoints (spierknopen). Deze microverkrampingen van de spieren leiden vaak tot verkrampte spieren en de irritatie van die zenuwen.

Verderop in hoofdstuk 5 dit artikel wordt er verder uitgewijd over triggerpoints, stress en Tension Myositis Syndroom.

4.3 Syndroom van quervain, roeierspols, peesontsteking en pijn in de pols

De pezen van de onderarm verbinden de spieren van de onderarm met de botten van de hand en de vingers.  Deze pezen zijn erg sterk en zijn prima instaat om de belasting die de spieren op hen brengen op te vangen.

Bij zware of langdurige overbelasting zouden er al kleine scheurtjes in het peesweefsel of irritaties in de peesscheden kunnen ontstaan en vanwege een slechtere doorbloeding minder snel genezen en hierdoor een peesontsteking kunnen veroorzaken en daarmee pijn in de pols kunnen geven.

Peesontsteking in de pinkzijde van de pols (extensor carpi ulnaris tendinopathie)

De pees van de pols, de extensor carpi ulnaris, loopt langs de knobbel die zich bevindt aan de bovenzijde van de pols waar de pink zit. Dit is tevens de plaats waar de pijn zich meestal bevindt.

Deze pees van de pols zorgt ervoor dat de pols zich kan strekken en naar de pinkzijde gebogen kan worden. Deze pees loopt door een tunnel die voornamelijk bestaat uit bindweefsel.

Het overbelasten doormiddel van bovenstaande bewegingen zou leiden tot schade aan de pezen en irritatie van de peesscheden.

Dit zou klachten geven aan de bovenzijde en pinkzijde van de pols, met name bij het strekken van de pols of vingers.

Peesontsteking aan de duimzijde van de pols (Syndroom van De Quervain)

pijn-aan-de-pols-duimzijde-quervain

Bij het syndroom van De Quervain gaat het om een irritatie van de peesschede en de pezen (Extensor carpi radialis brevis/abductor pollicis longus) die daardoorheen lopen.

De peesschede die geïrriteerd is bevindt zich aan de duimzijde van de onderarm en veroorzaakt daar pijnklachten wanneer de de hand en de duim gebruikt worden. Pijn aan de duimzijde van de pols wanneer er met de duim grijp- en strek bewegingen worden gemaakt. Bijvoorbeeld bewegen van een computermuis of uitwringen van een handdoek.

Peesontsteking in het kruispunt van de pols (roeierspols, intersection syndroom)

pijn-aan-de-bovenzijde-van-de-pols

Deze peesontsteking is een pijnlijke ontsteking die zich bevindt op de plek in de pols waar vier onderarm spieren zich kruisen. De pezen van deze spieren liggen hier vlak over elkaar heen.

Bij het strekken en buigen van de pols/vingers kan er naast pijn aan de bovenzijde van de pols, een krakend of knerspend gevoel en/of geluid ter hoogte van de kruising van de pezen aanwezig zijn.

Echter, zit het probleem en de oorzaak van de pijn in de pols, meestal in de aanhoudende spierspanning, stress en daarmee triggerpoints (spierknopen) in de onderarm, elleboog, nek en bovenrug.  Verderop in hoofdstuk 5 dit artikel, hier meer over.

4.4 RSI/KANS (overbelasting) en pijn in de pols

Bij pijn of andere klachten aan de pols, wordt als oorzaak overbelasting of een verkeerde werkhouding en daarmee RSI/KANS vaak als oorzaak genoemd.

Een overbelasting van de pols is, door zware belasting door werk, sport of andere lichamelijke activiteiten, is uiteraard een mogelijkheid en dan is rustig aan doen vaak de oplossing waardoor de klachten weggaan en de pezen, spieren, gewrichtsbanden genezen.

Echter, vaak blijven de polsklachten na deze overbelasting en dan wordt er gesteld dat het RSI is wat maanden zou duren om vanaf te komen. Dit terwijl er vaak niets meer te genezen valt, omdat het lichaam het al genezen heeft, alleen de pijnklachten in de pols blijven nog steeds.

Als het normaal zou zijn dat dit maanden moet duren. Hoe kan het dan dat we 150 jaar geleden en daarvoor, toen we in een tijd leefden met veel zwaar werk op het land en in de fabriek, dat deze overbelastingen van onder andere de pols heel zeldzaam waren? Ik bedoel met de arbeidsomstandigheden van die tijd en de ontbrekende kennis over juiste werkhouding, zou dit tot een ramp hebben moeten leiden.

Scott Brady MD, auteur van het boek ‘Pain Free for Life’, zegt: ”Een ander misverstand die vaak voorkomt is dat onze rug of nek zwak zou zijn en gemakkelijk beschadigd kan raken. Uit ervaring weet ik dat dit niet waar is. Ik heb zes maanden in Afrika (Kenya, Oeganda) gespendeerd en daar heb ik ongeveer 5000 patiënten geholpen. 

Ik kan mij niet eens herinneren of ik überhaupt één patiënt bij mij heb gehad met rug of nek klachten. Echter, hielden zij zich totaal niet aan de bewegings- of lichaamshoudingsadviezen die wij in het Westen als vanzelfsprekend achten. Zij lopen op wegen vol met gaten, dragen de hele dag door extreem zware draaglasten op hun hoofd en in hun handen. En wat denk je? Deze Afrikanen hebben nauwelijks last van rug of nekproblemen.Bron

Vanuit bovenstaande citaat valt op te maken dat het idee dat overbelasting en RSI leidt tot langdurige pijn in de pols of andere klachten zou moeten leiden, volstrekt onzinnig is. Ons lichaam herstelt zichzelf namelijk en dergelijke overbelastingen zullen ook herstelt worden. Langdurige klachten hebben om die reden op basis van een overbelasting geen bestaansrecht meer,

Uw pijn in de pols, is zeker echt en een overbelasting kan zeker hebben plaatsgevonden, maar de reden dat de pijn blijft en chronisch is geworden dat heeft een andere oorzaak. Namelijk triggerpoints, stress en Tension Mysositis Syndroom.

5 Wat is vaak de belangrijkste oorzaak dat de pijn in de pols niet weggaat?

Wanneer de pijn in de pols na operaties, fysiotherapie of talloze oefeningen niet overgaat, dan spreekt men ook van langdurige- of chronische pijn in de pols. De onderstaande oorzaak is vaak de reden dat deze polsklachten maar niet over willen gaan.

5.1 Triggerpoints en pijn in de pols

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat spieren kunnen verkrampen en zenuwen geïrriteerd  kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints? 

pijn-in-de-pols-duimzijde-elleboogpijn-in-de-pols-handrug-en-pinkzijde

pijn-midden-van-de-pols-bovenkant

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Het overbelasten van de pols of andere spieren kan o.a. leiden tot triggerpoints die pijn in de pols teweeg kunnen brengen. Overbelasten door bijvoorbeeld fysiek werk, fitness, sport (krachttraining, tennis, golf, turnen) en ook statisch werken achter een computer, laptop of tablet kan.

 Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd dan is het goed deze te behandelen.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert dan doet deze plek vaak erg pijn en kan het pijn in de pols opwekken.

Deze pijnklachten  kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit. Triggerpoints in de onderarm, elleboog, oksel, nek, bovenrug kunnen namelijk pijn afleiden naar de pols.

in het geval van pijn in de pols kunnen de triggerpoints in de volgende lichaamsdelen zitten:

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen. Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de pijn in de pols blijvend worden verholpen.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de pols, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

oorzaak-pijn-in-de-pols-stress

5.2 Stress en tension myositis syndroom en pijn in de pols

pijn-in-de-pols-door-stress

Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress,  de pijn in de pols veroorzaken?”.

Ja, chronische stress of veel stress in korte tijd en ingehouden of onderdrukte emoties kunnen chronische en langdurige de pijn in de pols veroorzaken. Bron

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor o.a. pijn in de pols. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en bijvoorbeeld  pijn in de pols komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat met pijn in de pols door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook de pijn in de pols. Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

 Dat pijn in de pols door stress kan komen, wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

pijn-in-de-pols-dr--sarno

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van lokale pijn en uitstralende pijn zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Dat pijn in de in de pols ook vaak bij een burn out voor komen, laat al zien dat stress zeer zeker een belangrijke of zelfs de belangrijkste factor kan zijn bij deze klacht.

6. Wat helpt bij pijn in de pols en welke oefening verlicht de klachten?

De snelste manier om pijn in de pols, zonder medische oorzaak, te behandelen en te verlichten is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.

 Als dit maar tijdelijk helpt of niet helpt tegen pijn in de pols, dan is Tension Myositis Syndroom en stress aan de gang en dien je die oorzaak aan te pakken.

7. Wat is vaak de juiste behandeling en oplossing bij langdurige pijn in de pols?

Wilt u dat wij u helpen met uw pijn in uw pols?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

pijn-in-de-pols-wat-te-doen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden van onder andere cliënten met pijn in de pols.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

pijn-in-de-pols-behandeling

Reacties
Categorieën