Ischias oorzaak en behandeling nummer 1 weten? Ontdek het hier!
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over Ischias: symptomen, oorzaak en behandeling

Heb je last van ischias? Heb je pijn aan je onderrug, die uitstraalt naar je bil, been en voet? Misschien vraag je je af of je ischias hebt, of wil je weten waarom je deze klachten hebt. En belangrijker nog: hoe kom er er weer vanaf?

De kans is groot dat je een effectieve behandeling zoekt voor ischias. Misschien heb je al zoveel verschillende behandelingen geprobeerd, dat je niet meer weet wat je verder nog kunt doen.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor ischias, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt en bovenal effectief is. Moet je bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van je pijnklachten af te komen?

Welke behandeling heb je nodig om blijvend van je ischias af te komen? Om daar antwoord op te geven, hebben we een gratis ischias-test ontwikkeld.

Met deze test weet je binnen enkele minuten wat voor behandeling je nodig hebt om definitief te genezen van je ischias. 

Klik op de oranje button om te starten met de test.


ischias-test-2


In het kort

 • Het gaat bij ischias om de irritatie van de grootste zenuw van het lichaam: de ischiaszenuw (nervus ischadicus).
  De ischiaszenuw is de langste zenuw in het lichaam. Hij loopt vanuit de lage rug naar de achterkant van het bovenbeen tot aan de voet;
 •  Symptomen Ischias: zenuwpijn die vanuit de lage rug uitstraalt naar de bilstreek, been of benen, voet of voeten. De klachten kunnen tintelingen, stekende-, branderige, scherpe, of elektrische pijn betreffen;
 • 40% van de huisarts bezoeken gaan over (pijn)klachten,  die stress gerelateerd zijn.  Echter, als je uitvalsverschijnselen, spierzwakte ervaart, dan wil je met spoed je door de huisarts laten onderzoeken en behandelen;
 • Mogelijke oorzaken zijn een rughernia,  lumbale stenose, neuropathie, piriformis syndroom, breuk, tumor, beknelde zenuw in de rug, triggerpoints, stress of een overprikkeld zenuwstelsel;
 • Medicatie, fysio- en triggerpointtherapie, oefeningen, accupunctuur, injecties, zenuwblokkade, TENS apparaat, operatie, of kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk;
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende Ischias vaak veroorzaakt wordt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt.
 • Ischias pijn kan verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van deze klachten. Ons programma helpt hierbij.


Heb je verwaarloosde ischias? Lees dan hier meer..

In dit artikel gaan we in op de volgende punten.

Inhoudsopgave

 1. Wat is ischias?
 2. Hoe weet ik of ik ischias heb?
 3. Wat zijn de symptomen van ischias?
 4. Zijn de volgende aandoeningen/diagnoses de oorzaak van ischias zenuwpijn?
 5. Veroorzaakt en/of verergert een bepaalde lichaamshouding, manier van tillen of zitten de ischias zenuwpijn?
 6. Wat is de oorzaak nummer één van ischias zenuwpijn?
 7. Wat is de meest effectieve behandelmethode om ischias zenuwpijn te verhelpen, te behandelen en te genezen?

1. Wat is ischias?

Het gaat bij ischias om de irritatie van de grootste zenuw van het lichaam: de ischiaszenuw, ook wel sciatic nerve. De ischiaszenuw is de langste zenuw in het lichaam. Hij loopt vanuit de lage rug naar de achterkant van het bovenbeen tot aan de voet. De pijn en andere symptomen van ischias beginnen meestal in de lage rug of onderrug. De pijn straalt vaak uit via de bil tot in het been en soms zelfs door in de voet.

Pijn door ischias komt vaker voor dan je denkt. Ongeveer twee op de vijf mensen krijgen er last van.

2. Hoe weet ik of ik ischias heb?

De medische diagnose wordt vastgesteld via monitoring van tekenen en symptomen, lichamelijke examens en zenuwonderzoeken; soms ook door een röntgen- of MRI-scan.

3. Wat zijn de symptomen van ischias?

symptomen ischias

Er bestaan verschillende soorten pijn door ischias:

 • Pijnscheuten
 • Stekende pijn
 • Zeurende pijn
 • Scherpe pijn
 • Brandende pijn
 • Elektrische pijn
 • Doffe pijn
 • Kloppende pijn
 • Pijn in botten

Wat zijn de symptomen van ischias?
Ischias veroorzaakt symptomen vanaf de onderrug (waar deze zenuw begint) tot aan de voet waar deze zenuw eindigt. Symptomen zoals zenuwpijn kunnen voorkomen in de lage rug, de bilstreek, been of benen, voet of voeten.

Het midden van de billen is vaak ook gevoelig. Als je op die plek drukt, dan doet dat ook pijn. Ischias doet vaak meer pijn wanneer je er druk op plaatst, zoals tijdens het zitten. Als mensen dan weer een tijdje staan, schijnt dat de pijn tijdelijk te verlichten.

Andere symptomen van ischias:

 • Uitvalverschijnselen van been en/of voet
 • Verminderde beweeglijkheid
 • Niet kunnen bukken of bewegen
 • Gevoelloosheid
 • Spierzwakte
 • Krachtverlies
 • Tintelingen
 • Moeilijk kunnen staan
 • Vastzittende spieren

De meeste mensen ervaren de klachten (veelal pijn) vanaf de lage rug naar het bovenbeen tot aan de voet. Ischias wordt volgens artsen onder andere veroorzaakt door een hernia of een spinale stenose die op deze zenuw zou drukken. Of er is een ontsteking in of nabij de ischiaszenuw die de pijn zou veroorzaken.

Na jarenlang last te hebben gehad van ischias ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de behandelmethode van BreinMedicijn mij en vele anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

Heb je last van verwaarloosde ischias? Lees hier meer.

4. Zijn deze bekende aandoeningen en diagnoses de oorzaak van Ischias zenuwpijn?

Onderstaande aandoeningen worden vaak aangewezen als de oorzaak van de ischiaspijn. Maar is dat wel zo? We behandelen ze één voor één.

4.1 Hernia

Ischias hernia

Artsen vertellen hun patiënten vaak dat er een hernia op de ischiaszenuw drukt of deze beknelt en dat dit de oorzaak is van de pijnklachten. Wat een arts bedoelt, is dat er hernia-materiaal van een tussenwervelschijf op één van de rugzenuwen drukt, die vertakkingen heeft richting de ischiaszenuw.
 ischiaszenuw

Bron: DVD The Mindbody Prescription, Dr. John Sarno.

Er zijn vijf ruggengraatzenuwen met vertakkingen richting de ischiaszenuw. Dit zijn L3, L4, L5, S1 en S2. Hoewel een beknelde zenuw zeer pijnlijk kan zijn, is hierdoor de bloedstroom beperkt, waardoor de zenuw binnen een paar weken afsterft. Maar als de pijn langer aanhoudt dan een paar weken, is een beknelling van de zenuw waarschijnlijk niet de boosdoener.

Sterker nog, er zijn mensen die geen hernia’s of andere rugafwijkingen hebben, maar wel  pijn door ischias hebben. Omgekeerd zijn er mensen die rughernia’s en andere rugafwijkingen hebben en nog nooit ischias of een andere soort pijn hebben gehad. bron [1], bron [2]

Er is duidelijk wat anders aan de hand. Daar kijken we uitgebreider naar in het gedeelte 'de oorzaak nummer één van ischias'.

4.2 Piriformis syndroom

Ischias piriformisPiriformis Ischias

De ischiaszenuw loopt vanuit de bil naar het been. Voordat deze zenuw het been bereikt, komt hij eerst langs een dieper gelegen bilspier. Deze spier heet de piriformis. Er wordt gesteld dat bij ischiasklachten de zenuw bekneld is geraakt tussen de piriformis spier, of dat de spier irritatie heeft veroorzaakt aan de ischiaszenuw. Maar een wetenschappelijke verklaring voor waarom dit gebeurt, of onder welke omstandigheden, ontbreekt. bron [3]

4.3 Spinale stenose (vernauwing in de lage rug)

Een spinale stenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Deze vernauwing komt het meest voor bij mensen van vijftig jaar en ouder. Naarmate we ouder worden, kunnen de wervelgewrichten verdikken, waardoor het wervelkanaal nauwer wordt. Een andere mogelijkheid is dat een al vernauwd wervelkanaal verder vernauwd wordt door een uitpuilende tussenwervelschijf (ook wel een hernia genoemd). Een verdikt kapsel van de tussenwervelgewrichten kan ook een vernauwing veroorzaken.

Daardoor kan de ischiaszenuw in het desbetreffende kanaal in de knel raken. Er wordt geclaimd dat dit de oorzaak is van de ischiaspijnklachten. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt echter.

4.4 Artrose in de onderrug

Ischias artrose

Artrose is een vorm van slijtage aan de tussenwervelschijven in de onderrug, waardoor de schijven verdunnen. Hierdoor komen de ruggenwervels dichter op elkaar te liggen. Ook de beweegbare gewrichten (facetgewrichten), die de wervels met elkaar verbinden, kunnen beschadigd raken bij artrose in de rug.

Er ontstaan dan botvormige uitsteeksels die op de zenuwbanen kunnen gaan drukken, waaronder de ischiaszenuw. Sommige artsen stellen dat dit pijn en irritatie veroorzaakt, zoals dus ischiasklachten, aan de nabijgelegen lichaamsdelen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze bewering. bron [4]

4.5 A-specifieke of niet-specifieke ischiaspijn (oorzaak onbekend)

Ischias oplossen

Van a-specifieke of niet-specifieke pijn is niet bekend of het überhaupt ischias is. Aan de hand van de pijnklachten (in de lage rug, bilstreek, been, voet) kan het op pijn door ischias lijken en de arts kan dat vermoedelijk als diagnose stellen.

Wel zullen artsen vaak hun vermoeden uitspreken van wat de oorzaak is. Dit betekent gewoonlijk dat rugafwijkingen zoals hernia’s of letsel aan spieren of pezen ten onrechte de schuld krijgen van de lage rugpijn, bilpijn, beenpijn en voetpijn.

Andere aandoeningen die vaak ten onrechte als oorzaak worden bestempeld voor ischias zijn onder andere tendinitis (peesontsteking) en tendinose (peesverzwakking)

Heb je verwaarloosde ischias? Lees hier meer.

4.6 Alle eerdergenoemde aandoeningen zijn, volgens wetenschappelijk onderzoek, meestal niet de oorzaak van je ischias zenuwpijn en beknellen zelden een zenuw

Ischias oorzaken

Drie recente, afzonderlijke onderzoeken (door M.C. Jensen bron [5], D.G. Borenstein bron [6] en N. Boos bron [7]) tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen ischiaspijn en de resultaten van de MRI-scans.

Als we een MRI-scan maken van mensen van middelbare leeftijd (zonder rugpijn of pijn door ischias), zou er bij 60 tot 90% van hen hernia’s, gedegenereerde schijven, artrotische veranderingen, rotator cuff rupture, wervelkanaalvernauwing en andere veelvoorkomende veranderingen worden geconstateerd.

Kortom: de aanname dat rugafwijkingen (zoals hernia’s, piriformis of andere afwijkingen) chronische of langdurige pijn veroorzaken, is gewoonweg onterecht.

Deze afwijkingen en veranderingen in het lichaam zijn het beste te interpreteren als normale verouderingsverschijnselen en niet als een soort ziekte of oorzaak van chronische pijn.

Een andere recente studie van gezonde 21-jarigen in Finland constateerde dat de helft van hen tekenen van degeneratieve schijven had. Bijna een kwart van hen had uitpuilende schijven. Maar deze mensen hadden totaal geen pijn. bron [8]

Dit laat zien dat rugafwijkingen al vroeg kunnen ontstaan, en niet alleen voorkomen bij senioren of mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten. Het laat wederom zien dat deze ‘normale’ rugafwijkingen geen pijn hoeven te veroorzaken.

De neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff constateert:

"dat rugafwijkingen maar in 3% van de gevallen verantwoordelijk zijn voor de rug of ischiaspijn."

In 97% van de gevallen werd de pijn dus niet door een rugafwijking veroorzaakt!

Dit zijn zoals Dr. Sarno zegt:

“de normale grijze haren van de ruggengraat en ze zijn in verreweg de meeste gevallen ongevaarlijk”.

Conclusie
Ongeveer 2 van de 3 mensen die nooit ischiaspijn hebben gehad, hebben tendinitis (peesontsteking), spinale stenose, hernia’s, scoliose en andere structurele abnormaliteiten in hun rug. Dit zijn dezelfde rugabnormaliteiten die onjuist beschuldigd worden voor het veroorzaken van bijvoorbeeld ischias zenuwpijn en het beknellen van andere zenuwen in je rug.

Kortom, deze rugafwijkingen veroorzaken in verreweg de meeste gevallen geen ischiaspijn.

4.7 Triggerpoints in de bil en onderrug

Ischias triggerpoints kleine bilspierIschias triggerpoints lage rugIschias triggerpoints rugIschias triggerpoints grote bilspier

Myofasciale Triggerpoints (kruisjes, bolletjes) zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Deze verkrampingen verminderen de doorbloeding bij de desbetreffende gebieden. Dit levert een zuurstoftekort op en zorgt ook voor ophoping van afvalstoffen. Al in 1975 en 1985 toonden wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aan dat een klein zuurstoftekort ernstige pijn kan veroorzaken. bron [9], bron [10]

 

Triggerpoints kunnen hierdoor wel degelijk ischias zenuwpijn veroorzaken als ze actief zijn. Dit zijn de rood gemarkeerde gebieden in de video hierboven. Ze zijn echter niet de éérste oorzaak van ischias zenuwpijn.

De vraag is: waardoor worden triggerpoints veroorzaakt? Want ook als ze behandeld worden door massage of dry needling en de adviezen uit het handboek triggerpoint-therapie bron [11] worden opgevolgd, blijven de triggerpoints toch vaak terugkomen.

De échte oorzaak van ischias ligt niet aan de triggerpoint. Zodra je de onderliggende oorzaak aanpakt, kun je de ischias zenuwpijn en ook de triggerpoint blijvend elimineren.

Heb je verwaarloosde ischias? Lees hier meer.

4.8 Tumoren

Zoals gezegd, zijn de hiervoor genoemde aandoeningen niet de oorzaak van ischias en pijn door ischias. Wel kunnen andere ernstige zaken een rol spelen bij je pijn en klachten. Zo kunnen tumoren in de rug druk uitoefenen op de ischiaszenuw. Laat je daarom altijd medisch onderzoeken door een arts om ernstige ziekten uit te sluiten.

Om je antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn ischias af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis ischias-test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet je welke behandeling je nodig hebt om definitief van je ischias te genezen. Doe daarvoor nu de gratis ischias-test!

5. Veroorzaakt of verergert een bepaalde lichaamshouding of beweging, zoals tillen, de ischias zenuwpijn?

hoe ontstaat ischias

Andere voorbeelden die als oorzaak van ischias worden aangewezen zijn:

 • Zwaar lichamelijk werk, zoals veel bukken en zwaar tillen;
 • Een verkeerde houding, waarbij je onvoldoende rechtop loopt en zit;
 • Te veel zitten, bijvoorbeeld achter een computer op kantoor of in auto;
 • Onvoldoende beweging. Dit zou zorgen voor zwakke spieren en een slechte conditie;
 • Overgewicht;
 • Een te zachte of juist te harde ondergrond bij het slapen;
 • Niet zitten op een ergonomische stoel, die de rug ontlast.

Welke lichaamshouding de symptomen doet verergeren of verminderen, verschilt erg per persoon. Zo heeft de één pijn als hij in een doorzittende bank zit en de ander niet. Een ander heeft weer meer pijn als hij op een harde houten stoel zit en de ander niet.

Zelfs de tijdstippen waarop mensen symptomen krijgen, verschilt per persoon. De één heeft meer pijn in de ochtend, de ander in de middag en weer een ander in de avond. Dat er zoveel verschil bestaat tussen personen als zij meer of minder pijn hebben, toont al aan dat er iets anders aan de hand is dan simpelweg een beschadiging in de rug.

Daarnaast zijn er legio mensen die volgens bewegingsexperts verkeerd tillen, zeer zwaar werk verrichten, op verkeerde stoelen zitten en ga zo maar door. Hoe kan het dan dat veel van deze mensen geen ischiaspijn hebben?

Het antwoord op de vraag of een bepaalde lichaamshouding of beweging ischiaspijn veroorzaakt, is simpelweg ‘nee’.

Het wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt. De moderne mens beweegt en tilt volgens bewegingsexperts al tienduizenden jaren 'verkeerd'. Hoe kan het dan dat het percentage mensen met ischiaspijn de afgelopen decennia alleen maar is toegenomen?

We bewegen en tillen volgens deze experts bovendien beter dan onze voorouders en toch is er meer ischias zenuwpijn dan vroeger. Kortom, er is iets anders aan de hand waarom mensen langdurige ischiaspijn hebben.

hoe ischias genezen

Dr. Scott Brady MD, auteur van het boek ‘Pain Free for Life, zegt:
"Een andere veelgehoorde misvatting is dat onze rug zwak is en makkelijk beschadigd kan raken. Uit ervaring weet ik dat dit onjuist is. Ik heb zes maanden als dokter gewerkt in Afrika (Oeganda en Kenya) en daar heb ik ongeveer 5000 patiënten geholpen. Ik kan mij niet herinneren dat er ook maar één patiënt bij mij is geweest met rugklachten. Zij hielden zich totaal niet aan de adviezen over lichaamshoudingen en -bewegingen die wij in het westen als normaal achten. Ze lopen op hobbelige wegen, dragen de hele dag door loodzware draaglasten op hun hoofd en in hun handen. En toch hebben deze mensen bijna geen last van rugproblemen.” [12]

Kortom, iets anders veroorzaakt ischias zenuwpijn dan wat over het algemeen aangenomen wordt.

6. De oorzaak nummer één van ischias zenuwpijn

wat te doen lage rugpijn

De meest voorkomende oorzaak van langdurige ischias zenuwpijn zijn onderdrukte emoties
De hoofdoorzaak van chronische ischias zenuwpijn is het (onbewust) onderdrukken van emoties, waardoor je zelfstandige zenuwstelsel verstoord is geraakt. De daders zijn met name emoties die sociaal niet-geaccepteerd zijn, zoals woede, angst, schuld, schaamte en verdriet. Het menselijk brein gebruikt pijn als een manier om je af te leiden, waardoor je deze emoties niet hoeft te voelen. Dit gebeurt ook bij pijn door ischias.

Het menselijk brein is bovendien in staat om veranderingen in ons lichaam te veroorzaken. Dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele gebeurtenis. Een goed voorbeeld is blozen of vlinders in de buik bij verliefdheid. En als we zenuwachtig zijn voor een spreekbeurt, kunnen we ons misselijk voelen, diarree krijgen of hartkloppingen ervaren.

Dit zijn stuk voor stuk lichamelijk reacties op een emotie, die de meeste van ons weleens ervaren hebben. We noemen dit ook wel een psycho-fysiologische reactie in het menselijk lichaam. Anders gezegd: hoe je denkt, jezelf voelt en je gedraagt, heeft invloed op je lichaam.

Op de plaats waar de ischiaszenuw zit, vernauwen de bloedvaten en vermindert de doorbloeding. Dit zorgt voor onder andere een zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen. Dit veroorzaakt de pijn door ischias. In 1975 toonden wetenschappers al aan dat een zuurstoftekort hevige pijn kan veroorzaken. Dit verklaart ook waarom mensen verlichting van hun pijn ervaren als ze een warm bad nemen: door warmte neemt de zuurstof tijdelijk toe.

De term voor dit proces, bedacht door dr. Sarno, is Tension Myositis Syndrome (TMS). Het is heel vaak de oorzaak van langdurige pijn.

Hoe werkt het brein bij TMS, en hoe is het in staat om chronische pijn en ischias zenuwpijn te veroorzaken? In hoofdlijnen werkt het als volgt:

Onderdrukte emoties 
--> emotionele brein slaat alarm
--> toename spanning autonome zenuwstelsel
--> vernauwing van bloedvaten
--> slechtere doorbloeding
--> minder zuurstof
--> productie van pijn- en afvalstoffen
--> je reageert met angst, frustratie of zorgen op de pijn
--> emotionele brein reageert met een sterker alarmsignaal (denkt dat het gevaar toeneemt)
--> meer spanning op het autonome zenuwstelsel
--> gevoeligere zenuwuiteinden
--> sneller en/of meer pijn
--> het emotionele brein leert samen met het zenuwstelsel de pijncyclus aan als de vicieuze cirkel geen halt toegeroepen wordt
--> er ontstaat chronische pijn

7. Wat is de meest effectieve behandelmethode om ischias zenuwpijn te verhelpen, te behandelen en te genezen?

Hoe Ischias behandelen

7.1 Een veelgehoorde vraag is: “wat is de beste behandeling om mijn ischias te genezen?”

Wat is de beste behandeling om te genezen van ischias? Het punt is dat vrijwel geen enkele reguliere behandeling de échte oorzaak aanpakt van je ischiasklachten. Dit is dan ook vaak de reden dat je ischiasklachten niet genezen: alleen de symptomen worden aangepakt.

Artsen en alternatieve therapeuten hebben vaak goedbedoeld de neiging tegen je te zeggen: “leer er maar mee leven”, “het is helaas niet te genezen”, “je kunt niet meer doen dan je eerst deed”, of “we gaan je ondersteunen om de pijn te verlichten”. Sommige therapeuten beloven je om je er vanaf te helpen, maar je zit nog steeds met je ischiasklachten.

Ischias wordt behandeld, vaak met zeer weinig blijvend resultaat, door de volgende  behandelsoorten. Sommige van de onderstaande behandelingen kunnen zelfs de klachten verergeren. Al geven sommige soorten behandelingen verlichting van de pijn, maar een duurzame genezing brengen ze voor veel mensen helaas niet.

Heb je verwaarloosde ischias? Lees hier meer.

Er zijn diverse behandelmethoden voor ischias zenuwpijn die vaak geen blijvende genezing brengen. Denk aan:

 • Fysiotherapie of bewegingstherapie
 • Fitness
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Medicijnen voor pijnbestrijding
 • Injecties
 • Operaties
 • Hypnose en bewustzijnsveranderende therapieën
 • Ergonomische hulpmiddelen
 • Orthopedische hulpmiddelen
 • Triggerpointbehandelingen
 • Chiropractie
 • Acupunctuur
 • Levensstijl- en voedingscoaches
 • NLP
 • Energiegerelateerde therapie (EFT, EMMET)
 • Yoga en meditatie
 • Shockwave therapie
 • Magnetische therapie

Één van de redenen dat deze soorten behandelingen de pijn niet duurzaam elimineren, is omdat ze de échte oorzaak niet aanpakken. Ze richten zich slechts op symptoombestrijding. De pijn wordt slechts tijdelijk weggenomen, of je hebt er ondertussen mee leren leven.

De oorzaak nummer één ligt niet aan een afwijking in het lichaam die moet worden aangepakt of dat je anders moet leren bewegen of tillen. Maar de oorzaak is psycho-fysiologisch. Anders gezegd: de oorzaak begint in je hersenen en eindigt in je lichaam.

Talloze onderzoeken bevestigen dat de oorzaak nummer één de onderliggende reden is van ischiaspijn. Lichamelijke behandelingen hebben vaak nauwelijks effect op het verminderen van de pijn.

Rugchirurg dr. Schofferman onderzocht bij zijn chronische lage rugpijn-patiënten of negatieve ervaringen uit hun jeugd invloed hadden op de slagingskans van rugoperaties en of de lage rugpijn daarmee was genezen. Hij stelde ze vijf vragen over traumatische gebeurtenissen die hij zag als risicofactoren:

 1. Ben je als kind lichamelijk mishandeld of geslagen?
 2. Zijn je ouders gescheiden toen je kind was, of ben je als kind in de steek gelaten of verwaarloosd door je ouders?
 3. Misbruikte één van je ouders drugs of alcohol?
 4. Ben je als kind seksueel misbruikt?
 5. Ben je als kind emotioneel misbruikt of verwaarloosd?

De resultaten van dit onderzoek waren als volgt.

Ischias operatie

Bij patiënten die geen van de eerdergenoemde negatieve jeugdervaringen hadden meegemaakt, was de kans op een succesvolle operatie 95%.

De patiënten die één of twee negatieve jeugdervaringen hadden meegemaakt, hadden 73% kans op een succesvolle rugoperatie.

De patiënten die bij drie of meer vragen ‘ja’ antwoordden, hadden een slagingskans van 15%. Andersgezegd: bij 85% van deze patiënten was de operatie niet geslaagd en hadden ze nog steeds pijn. bron [13]

Dit onderzoek doet vermoeden dat er iets anders aan de hand is dan een lichamelijk probleem: onderdrukte en verdrongen emoties, onder andere veroorzaakt door negatieve jeugdervaringen, kunnen dit pijnproces in stand houden.

Het mooie is dat dit psycho-fysiologische proces kan worden stopgezet en teruggedraaid. Om dit te bereiken, is het onder andere essentieel om de emoties aan te pakken die we onbewust onderdrukken.

Het behandelprogramma van BreinMedicijn kan je daarbij helpen. We hebben namelijk een speciaal behandelprogramma ontwikkeld om te genezen van chronische pijn, waaronder pijn door ischias. Dit programma hebben we gebaseerd op de visie van Dr. Sarno: het brein bepaalt of je pijn voelt, waar je pijn voelt en hoeveel pijn je ervaart. De hersenen zijn namelijk in staat om pijnsignalen van de zenuwen ‘aan’ te zetten of gewoonweg ‘uit’ te zetten. Daarmee zeggen we niet dat je ischiaspijn tussen je oren: de pijn die je voelt, is écht.

Met dank aan behandelaars zoals dr. Sarno zijn al duizenden mensen in Amerika genezen van pijn in hun schouder, rug, nek, arm, hand, elleboog, vinger, pols en andere lichaamsdelen.

Met het behandelprogramma van BreinMedicijn kun ook jij voorgoed genezen van pijn door ischias. Naast de visie van Dr. Sarno en hebben we het programma uitgebreid met de nieuwste kennis over TMS en met gerichte oefeningen. 

Het is belangrijk om te vermelden dat het behandelprogramma van BreinMedicijn geen alternatieve geneeswijze is. We maken gewoon op een slimme manier gebruik van kennis over het functioneren van het brein.

Om antwoord te geven op de vraag “wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn ischias af te komen?” hebben we een gratis ischias-test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet je wat voor soort behandeling je nodig hebt om definitief van je ischias te genezen. Doe nu de gratis ischias-test!

7.2 Waarom werkt het behandelprogramma van Breinmedicijn zo goed om ischias te genezen?

BreinMedicijn Methode

Het behandelprogramma van BreinMedicijn pakt de oorzaak nummer één aan van ischiaspijn. In al ongeveer 2 tot 3 maanden kun je compleet genezen of jouw pijn aanzienlijk verminderen.

In ons behandelprogramma leer je onder andere hoe je het pijnsysteem in de hersenen kunt beïnvloeden door de delen van je hersenen te gebruiken die het ischias pijnproces kunnen uitzetten.

Het eerste deel van de hersenen dat het pijnproces van ischias kan uitzetten, is het mentale deel. Dit is de plaats waarmee je denkt en beslissingen neemt. Door middel van mentale technieken kan het pijnproces van ischias worden 'uitgezet'.

Het tweede deel van de hersenen dat dit pijnproces laat voortduren, is het emotionele brein. Dit komt door onbewuste onderdrukking van emoties. Dat zorgt ervoor dat je zenuwstelsel verstoord raakt, waardoor het pijnproces voortduurt. Maar als we deze emoties toelaten, wordt het pijnproces verder 'uitgezet'. Dit heeft als uiteindelijk resultaat dat je vrijwel of volledig zult genezen van je pijn.

Het behandelprogramma van BreinMedicijn is ontwikkeld vanuit bovenstaande wetenschap. De 90-daagse cursus bestaat uit een serie mentale en emotionele technieken om het chronische pijnproces ‘uit’ te zetten. In de meeste gevallen betekent dit dat je in twee maanden pijnvrij bent of een aanzienlijke verlichting van je (pijn)klachten ervaart.

Lijd niet langer aan je ischiasklachten! Bekijk het BreinMedicijn-behandelprogramma, dat de oorzaak nummer één aanpakt, en genees van ischias.

Meer weten? Lees hier de ervaringen van onze cliënten die na ons behandelprogramma genazen van hun ischias pijnklachten.

Heb je verwaarloosde ischias? Lees hier meer.

1. Baranto A, Hellström M, Cederlund CG, Nyman R, Swärd L. Back pain and MRI changes in the thoraco-lumbar spine of top athletes in four different sports: a 15-year follow-up study. Knee surgery, sports traumatology, arthroscopy : official journal of the ESSKA. 17(9):1125-34. 2009.
2. Macki M, Hernandez-Hermann M, Bydon M, Gokaslan A, McGovern K, Bydon A. Spontaneous regression of sequestrated lumbar disc herniations: Literature review. Clinical neurology and neurosurgery. 120:136-41. 2014.
3. Sarno, J. Healing Back Pain. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1991.
4. Sarno, J. The Divided Mind. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999.
5.Jensen MC, Brant-Zawadzki MN, Obuchowski N, Modic MT, Malkasian D, Ross JS. Magnetic resonance imaging of the lumbar spine in people without back pain. New England Journal of Medicine, 1994, 331:69-73
6. Borenstein DG, O’mara JW JR, Boden SD, Lauerman WC, Jacobsen A, Platenberg C, Schellinger D, Wiesel SW. The value of magnetic resonance imaging of the lumbar spine to predict low-back pain in asymptomatic subjects: a seven-year follow up study. Journal of bone and Joint Surgery (American) 2001, 83-A:1306-11
7.Boos N, Semmer N, Elfering A, Schade V, Gal L, Zanetti M, Kissling R, Buchegger N, Hodler J, Main CJ, Natural history of individuals with asymptomatic disc abnormalities in magnetic resonance imaging: predictors of low back pain-related medical consultation and work incapacity. Spine. 2000, 25: 1484-92
8. Takatalo J1, Karppinen J, Niinimäki J, Taimela S, Näyhä S, Järvelin MR, Kyllönen E, Tervonen O. Prevalence of degenerative imaging findings in lumbar magnetic resonance imaging among young adults. Spine (Phila Pa 1976). 2009 Jul 15;34(16):1716-21
9. Fassbender H. G. Wegner K. Morphologie und Pathogenese des Weichteilrheumatismus, Z.Rheumaforsch, 1973, Vol. 32, p. 355
10.Lund N, Bengtsson A, Thorborg P. MuscleTissue Oxygen Pressure in Primary Fibromyalgia. Scandinavian Journal of Rheumatology, 1986, Vol. 15, p.165
11.Davies, C handboek triggerpoint-therapie. Altamira, Haarlem, 2014.
12. Schofferman J1, Anderson D, Hines R, Smith G, White A. Childhood psychological trauma correlates with unsuccessful lumbar spine surgery. National Institutes of Health,1992, 17:S138-44Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met anderen die ischiaspijn hebben. Dit kan via de social media buttons. We horen graag wat je zelf hebt gehad aan dit artikel, of als je nog vragen hebt. Laat dan even een reactie achter!

Reacties
Categorieën