Artrose rug

Artrose rug

In dit artikel behandelen we: wat artrose rug is, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn, wat u tegen artrose klachten kunt doen en welke behandeling(en) voor artrose rug klachten effectief zijn.

Zoekt u een effectieve behandeling? voor uw rugpijn, beenpijn en uitstralende pijn? U vraagt zich misschien af of u pijn door artrose in uw rug komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw rug artrose. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijnklachten of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen artrose pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (rugartrose) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Artrose Test” om te starten met de test.

 In het kort

 • Artrose in de rug is een aandoening waarbij het kraakbeen van de tussenwervelschijf kwalitatief slechter wordt en zelfs helemaal kan verdwijnen;
 • Symptomen bij artrose in de rug kunnen leiden tot meer pijn en/of stijfheid in het gewricht. Dit is vaak het ergst als je na een tijdje zitten of liggen weer in beweging komt;
 • Artrose in de rug wordt vastgesteld op basis van klachten, lichamelijk onderzoek en door aanvullende onderzoeken zoals röntgen- of MRI-scans;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door artrose, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, triggerpointtherapie of een prothese kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door artrose. Ons programma helpt hierbij.Inhoudsopgave

 1. Wat is artrose in de rug?
 2. Hoe wordt artrose rug aangetoond?
 3. Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de rug worden toegeschreven?
 4. Wat is de oorzaak van artrose rug?
 5. Is artrose rug de oorzaak van (lage) rugpijn en andere aanverwante klachten?
 6. Wat is de nr.1 oorzaak van artrose rug pijnklachten?
 7. Welke behandeling wordt er voor artrose in de rug vaak voorgeschreven?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor de (pijn)klachten van artrose in de rug?"

1 Wat is artrose in de rug

Artrose heet internationaal osteoartritis. Artrose in de rug wordt ook wel spondylose genoemd. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Het komt het meest voor in de (onder) rug, nek, schouder, knie, heup, handen, enkel, pols, elleboog en arm.

 1. 1.1 Wat gebeurt er bij artrose?

  Wat is artrose rug

Artrose in de rug is een veelvoorkomende reumatische aandoening (niet te verwarren met ontstekingsreuma) waarbij de kwaliteit van het kraakbeen (langzaam) achteruit gaat en in sommige gevallen zelfs helemaal kan verdwijnen.

Bij artrose in de rug slijt met name het kraakbeen van de tussenwervelschijven in de rug. De ruggengraat bestaat o.a. uit ruggenwervels en hiertussen zitten de tussenwervelschijven.

Deze schijven zorgen voor de beweeglijkheid en soepelheid van de rug. Ze vangen ook schokken op wanneer de rug bewogen of belast wordt. De tussenwervelschijf bestaat uit een zachte kern met om deze kern heen een laagje kraakbeen.

Bij artrose in de rug neemt deze laag kraakbeen af en daarmee wordt de hoogte van de tussenwervelschijf minder.

Dat wanneer we ouder worden onze lichaamslengte afneemt heeft alles te maken met het dunner worden van deze tussenwervelschijven.

Het gaat bij artrose in de rug met name om de slijtage van het kraakbeen van de tussenwervelschijf. Dit wordt in de volksmond ook wel slijtage aan de rug of een versleten rug genoemd. Al komt artrose in de rug ook veel voor in de facetgewrichten die in de onderrug zitten.

 atrose rug facetgewrichten Deze beweegbare facetgewrichten, die de wervels met elkaar verbinden kunnen ook beschadigd raken bij artrose in de rug.

 Er kunnen dan botvormige uitsteeksels gaan ontstaan, waarvan geclaimd wordt dat deze op de zenuwbanen kunnen gaan drukken. Dit zou dan pijn en irritatie bij de omliggende weefsels veroorzaken.

Echter, komt dit zelden voor en is dit zelden de oorzaak van pijn of andere klachten. Er kunnen ook stukjes bot aangroeien op de plaats waar het kraakbeen is weggesleten.

Er wordt daarvan verondersteld dat wanneer iemand (lage)rugpijn heeft en die stukjes bot (osteofyten) worden op de MRI of röntgenscan waargenomen dat dit dan de oorzaak van de pijn zou zijn.

De ruggenwervels liggen vlakbij het ruggenmerg en de aangrenzende zenuwwortels en daarmee wordt dan verondersteld dat die botuitsteeksel die zenuwbanen zouden irriteren of erop zouden drukken.

Eveneens kan artrose hernia’s of uitpuilende tussenwervelschijven laten ontstaan in de rug en nek. 90% van de hernia’s zit tussen de 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) en de 5e lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1) en daar wordt ook vaak artrose aangetroffen.

Alhoewel artrose daadwerkelijk waar te nemen is in de rug; is artrose in de rug in de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak van uw (pijn)klachten. Velen mensen met artrose in de rug hebben hier namelijk geen pijn aan bron [1]

Uw pijnklachten zijn echt, maar zeer waarschijnlijk komt dit door een andere oorzaak.  U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose rug de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

 1.2 Hoeveel mensen hebben artrose rug?

Atrose rug komt in Nederland vrij veel voor. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose al is het niet bekend hoeveel van die 1 miljoen er artrose in de rug hebben.

Bij 26% van de mensen wordt artrose als de oorzaak van chronische pijn aangeduid. Dit maakt artrose de meest voorkomende diagnose voor chronische pijn in Nederland. bron [2] Al stellen wij in dit artikel ter discussie of artrose ook daadwerkelijk de oorzaak van die pijn is. bron[3]

1.3 Wat is het verschil tussen artrose rug en reuma?

Reumatoïde artritis en artrose in de rug  zijn twee verschillende aandoeningen. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewrichtskapsel zit.

Deze vorm van reuma is een auto-immuun ziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam het lichaamseigen weefsel aanvalt.

Artrose in de rug is een aandoening waarbij het kraakbeen wordt afgebroken en ook het bot onder het kraakbeen vervormt. De kwaliteit van zowel het kraakbeen als het bot gaat geleidelijk achteruit

1.4 Is artrose in de rug hetzelfde als botontkalking van de rug?

Artrose in de rug en botontkalking van de rug (osteoporose)  worden vaak met elkaar verward. Botontkalking en artrose komen allebei bij  voor, maar zijn niet hetzelfde.

Bij artrose neemt de dichtheid van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking wordt het bot juist brozer.

1.5 Is artrose in de rug een ouderdomsziekte?

Artrose rug versleten rug

Artrose in de rug wordt vaak gezien als iets wat ouderen alleen maar hebben of mensen die jarenlang in de bouw hebben gewerkt.

Echter, artrose is geen ouderdomsziekte, want het komt al voor bij mensen die begin twintig zijn. Bij een recent onderzoek met gezonde 21 jarigen gedaan in Finland.

Daar werd geconstateerd dat de helft van hen artrose en andere degeneratieve veranderingen in hun rug en nek hadden en bijna 25% van hen had uitpuilende tussenwervelschijven en/of hernia’s.

Een zeer belangrijke constatering was dat al deze 21 jarigen geen enkele pijn hierdoor ondervonden. bron[4] 

Van alle Nederlanders  had in 2007 ongeveer 4,0% artrose. Van de mensen ouder dan 45 jaar was dat 12,4% en onder de 65-plussers 17,2% bron [1]. 

Artrose komt bij vrouwen bijna twee keer zo vaak voor als bij mannen.

2 Hoe wordt artrose rug aangetoond

artrose rug diagnose

De diagnose artrose rug wordt vastgesteld door een arts. De arts zal op basis van u persoonlijk verhaal, klachtenpatroon en lichamelijk onderzoek vaststellen of u artrose in de rug heeft.

De arts verwijst u ook soms door om een röntgen- of MRI scan te laten maken om daadwerkelijk ernstige ziekten uit te sluiten en zeker te zijn of u ook daadwerkelijke artrose in uw rug heeft.

Ons advies is om écht te vragen om een röntgen- of MRI scan en een bloedonderzoek om zo ook andere oorzaken voor uw klachten uit te sluiten.

 Klachten kunnen soms door ernstige ziekten worden veroorzaakt waaronder reumatoïde artritis, kanker of zenuwschade.

Wanneer de onderzoeken artrose in de rug, rughernia, vermeende zenuwbeklemming in de rug(ischias o.a.), scheurtjes in de rotator manchet (schouder), spinale stenose of andere skeletafwijkingen laten zien dan zijn er artsen die dit als de oorzaak van uw (pijn)klachten zien

Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat deze  aandoeningen in verreweg de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak is van pijn en andere klachten in uw rug of uitstralende pijn (Ischias). bron bron bron [5] 

Dit sluit niet uit dat dit bij u wel de oorzaak kan zijn. U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3 Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de rug worden toegeschreven

Artrose rug

De meest aanwezige symptomen die vaak onterecht aan artrose in de rug worden toegeschreven zijn pijn en stijfheid. Ook wordt ‘startpijn’  of startstijfheid wat pijn of stijfheid is wat zou komen na een periode van rust een symptoom van artrose in de rug .

De pijn kan ook s’nachts optreden wanneer je op bed ligt. Het niet meer bewegen van de gewrichten die de pijn zouden veroorzaken zou de pijn kunnen verergeren.

Het kan ook voorkomen dat de gewrichten een krakend geluid maken wanneer deze bewogen worden. Het kraken van de gewrichten is niet pijnlijk of schadelijk.

Artrose in de rug wordt vaak verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van ischias pijn veroorzaken. Dit is pijn die kan uitstralen vanuit de lage rug richting de bilregio, been (benen) en voeten.  

De volgende symptomen worden vaak onterecht toegeschreven aan artrose in de rug:

 • Bewegingsbeperking
 • Krakende geluiden bij het bewegen
 • Gewrichtsstijfheid
 • Ontstekingen
 • Gewrichtspijn
 • Pijn in de onderrug/ lage rugpijn
 • Ischias pijn, uitstralende pijn in lage rug, billen, heup, bekken, been (benen), voeten.
 • Spierzwakte
 • gevoelloosheid of doof gevoel
 • Zenuwpijn in de rug en been.

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de (pijn)klachten, in plaats van de artrose, kunt u lezen in U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose rug de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

4 Wat is de oorzaak van artrose rug

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het veroorzaken van artrose in de rug . De volgende oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose in de rug:

 • Vrouwen krijgen vaker artrose dan mannen
 • Erfelijke aanleg. Als in de familie artrose voorkomt is de kans groter dat u het ook krijgt
 • Dit zorgt voor meer belasting van uw gewrichten en vergroot de kans op slijtage.
 • Reumatoïde artritis. Ontstekingsreuma kan ervoor zorgen dat u gewrichten aangetast worden.
 • Zwaar lichamelijk werk, waaronder werken in de bouw, containers lossen etc.
 • Zware lichamelijke sporten.
 • Zwaar ongeluk
 • Beenlengte verschil wat meer druk zou plaatsen op de rug.

5 Is artrose in de rug de oorzaak van lage rugpijn en andere aanverwante klachten

artrose rug oorzaak

Artrose in de rug is in de meeste gevallen niet de oorzaak van (pijn)klachten in o.a. de rug en uitstralende pijn.

Het medische college van de universiteit van Wisconsin toonde al in 1986 al aan dat artrose in de nek en de rug, het smaller worden van de tussenwervelschijven, botuitsteeksels, botverdikkingen en knobbels veel voorkomen, maar zelden pijn veroorzaakten. bron[6] 

Dat mensen geen pijn hebben ook al hebben ze artrose in de rug  is in drie onafhankelijke onderzoeken (M.C. Jensen, D.G. Borenstein en N. Boos) herhaald.

Deze drie onderzoeken lieten zien dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en afwijkingen (o.a. artrose in de rug) die door MRI-röntgenscans worden waargenomen.

Dit betekent dat een radioloog o.b.v. de scans niet eens kan weten welke foto’s erbij de ‘pijn’ groep horen en welke er bij de ‘geen pijn’ groep horen.

Het ‘Center for Disease Control annual National Health interview’ publiceerde hun enquëte resultaten daaruit bleek dat rugpijn en nekpijn piekt tussen de leeftijd van 45 en 64 jaar.

Na 65 jaar neemt de pijn in deze groep af, dit terwijl de artrose in de rug en andere afwijkingen gewoon nog in hun lichamen bestaan en vaak door ouderdom erger worden.

Als artrose in de rug en andere rug afwijkingen de oorzaak van de pijnklachten is, dan zouden de klachten in die groep van 65 jaar en ouder moeten toenemen.

Dit is echter niet het geval; de pijnklachten nemen af wanneer men ouder wordt. bron[7] Wat mensen van 65 jaar en ouder met elkaar gemeen hebben is dat ze met pensioen gaan, hun kinderen uit huis zijn en hun leven vaak minder turbulent is dan zij die jonger zijn dan 65 jaar.

Emotionele stress wordt dan een factor van betekenis. Het volgende hoofdstuk gaat hier dieper op in. Er zijn mensen die pijn hebben, maar geen artrose in de rug hebben. 

Het klachtenbeeld is hetzelfde aan iemand die wel artrose heeft, maar er is geen artrose in de rug of andere afwijking waar te nemen en toch hebben ze pijn.

Een andere oorzaak is de reden waarom u pijn en andere aanverwante klachten heeft.Een terecht vraag is dan: wat is dan wel de oorzaak van uw (pijn)klachten?

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

6 Wat is de nr 1 oorzaak van artrose rug pijnklachten

In onderstaande video legt Dr. Schubiner exact uit wat oorzaak is van de artrose in uw rug.

De nummer 1 oorzaak van pijnklachten is dat er zich een chronisch verminderde doorbloeding op of nabij de locatie van uw pijnklachten plaatsvindt.

Deze verminderde doorbloeding veroorzaakt een zuurstof tekort en een ophoping van afvalstoffen.

Hierdoor raken de zenuwen rondom deze locatie geïrriteerd en slaan deze alarm.

De zenuwen zenden dan pijnsignalen naar de hersenen. De hersenen bepalen vervolgens wat er met deze pijnsignalen gedaan moet worden. Meestal stemmen ze in met de pijnsignalen en vervolgens voelt u pijn.

De hersenen vinden namelijk dat er iets aan de hand is op de plaats waar u de pijn voelt. De stijfheid is eveneens een resultaat van de chronisch verminderde doorbloeding.

Om deze reden verlichten de volgende zaken de pijn: warm bad, warme kruik, beweging, massage en diverse lichamelijke therapieën, omdat die de doorbloeding weer opgang brengen.

 Dit is vaak van tijdelijke duur, omdat de nr.1 oorzaak deze doorbloeding uiteindelijk weer zal verminderen. De chronische verminderde doorbloeding wordt namelijk door ons brein veroorzaakt dit doen onze hersenen via het autonome zenuwstelsel.

Dit proces  wordt ingang gezet door emotionele stress en met name hoe u met uw emoties omgaat.

Als u langdurig op de verkeerde manier omgaat met uw emoties en ze regelmatig uit de weggaat, onderdrukt en/of ook traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt, dan zal dit pijnproces als een soort nieuwe gewoonte worden aangeleerd.

De relatie tussen emotionele stress  en lichamelijke reacties is de meeste van ons wel bekend.

Wanneer we bijvoorbeeld een praatje moeten houden voor grootte groep mensen, dan kunnen we gestrest raken en daardoor hartkloppingen krijgen, misselijk worden of last van hoofdpijn krijgen.

Ook onze stoelgang kan er negatief door worden beïnvloed. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie. Een reactie waar het om pijn gaat kan ook chronische worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding. U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

Deze methode is ontwikkeld door professor Dr. Sarno. Hij was de eerste arts die het verband legde tussen fysieke pijnklachten en de invloed van stress en emoties op het lichaam.

Zenuwpijn benen stress vb

7 Welke behandeling wordt er voor artrose vaak voorgeschreven

artrose rug behandeling

7.1 Is medicatie voor artrose in de rug  effectief?

Medicatie kan uiteraard uw rugpijn of andere klachten verminderen. Er zijn vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol. De huisarts kan ook ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven als pijnstillers de pijn niet verminderen.

Er zijn ook ontstekingsremmende cremés waar NSAID in zit, zoals diclofenac. Diclofenac is ook verkrijgbaar in pilvorm.

Wat benadrukt moet worden is dat de rugpijn en andere klachten erger kunnen worden en ook vaker kan voorkomen wanneer pijnstillers langdurig worden gebruikt.

Onderzoeken tonen aan dat als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen) neemt er een averechts effect ontstaat.

 In het begin werkte de medicatie vaak goed, maar na een periode van tijd wordt de werking van de medicatie minder.

Dit heeft vaak als gevolg dat er meer van de medicatie wordt ingenomen om hetzelfde pijnstillende, ontstekingsremmende effect te bereiken. Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van pijnklachten.

Dit betekent niet dat pijnstillers per se slecht voor u zijn, maar gebruik ze met mate. bron bron bron [9]

7.2 Wanneer biedt een operatie uitkomst bij artrose in de rug?

artrose rug operatie


 Zoals eerder aangegeven onderzoeken tonen aan dat artrose in de rug zelden de oorzaak van rugpijn, uitstralingspijn (ischias) en andere klachten.

Wanneer er onomstotelijk wordt aangetoond dat er wel degelijk een zenuw bekneld is geraakt, dan kan een operatie noodzakelijk zijn.

Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat wanneer u in uw jeugd een aantal traumatische of zeer negatieve gebeurtenissen heeft meegemaakt de slagingskans van een operatie al snel daalt tot maar 15%. bron  bron[Deyo RA1. Watch Your Back! How the Back Pain Industry Is Costing Us More and Giving Us Less. Cornell University Press, Ithaca, NY. 201510]

Wat wel vermeldt moet worden is dat de complicaties van een operatie ernstiger kunnen zijn dan de pijnklachten voor de operatie.

Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent, die een operatie voor rugpijn wil ondergaan, om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo’ van dr. Ian Harris te lezen.

Een onderzoek gedaan naar de effectiviteit rugpijn behandelingen, constateerde dat operaties, injecties, pijnverdovende medicijnen niet effectiever bleken te zijn dan placebo behandelingen of conservatieve (niet operatieve) behandelingen. bron bron bron[11]

Dit onderzoek ging alleen over rugpijn behandelingen en laat duidelijk zien dat een operatie niet zaligmakend is en het niet beter schijnt te doen dan placebo (nep) behandelingen of fysiotherapie.

Dit wil niet zeggen dat operaties niet werken. Het betekent gewoonweg dat een operatie niet voor ieder persoon de juiste oplossing is en dat niet operatieve behandelingen hetzelfde effect kunnen hebben.

7.3 Is Fysiotherapie en Triggerpointtherapie bij artrose in de rug effectief?

rugpijn triggerpoints

Deze therapieën kunnen zeker effectief zijn, omdat ze de doorbloeding verbeteren. Met name triggerpoint therapie en dry needling halen de microverkrampingen uit de spieren, waardoor de doorbloeding herstelt wordt en daardoor de rugpijn en andere klachten zal afnemen.

Echter, als de oorzaak nr.1 de oorzaak is van de (pijn)klachten dan zal die doorbloeding door de hersenen en het autonome zenuwstelsel weer worden verminderd.

7.4 Is een cortisonen injectie bij artrose rug effectief?

Uw arts kan op de plaatst in uw rug waar de artrose, pijn, ontsteking zit een cortisonen injectie geven. Een cortisonen injectie werkt vaak enkele weken tot enkele maanden.

Echter, pijn en andere klachten komen vaak na verloop van tijd weer terug en in sommige gevallen kunnen de pijnklachten dan zelfs erger worden.

De cortisonen remmen volgens de artsen de ontsteking, maar dit is van tijdelijke duur.

 In de laatste jaren worden injecties steeds meer gebruikt tegen rugpijn, maar recente studies, gepubliceerd o.a. in de New England Journal of Medicine en The Journal of the American Association, tonen aan dat deze in de meeste gevallen niet effectiever zijn dan placebo-injecties of lichamelijke behandelingen (fysiotherapie, massage etc.).  bron bron bron[[13]

7.5 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen de artrose rug klachten?

artrose rug oefeningen sporten


 Oefeningen zorgen ervoor dat de doorbloeding verbeterd en de rug soepel maakt wat resulteert in minder klachten, maar het zal de klachten in de meeste gevallen niet genezen.

Helemaal uw rug niet meer bewegen of belasten geeft alleen maar meer klachten, omdat de doorbloeding dan helemaal slechter wordt.

Daarnaast als je uw rug niet meer gebruikt of belast dan worden de rugspieren zwakker en zal het spierweefsel en ander weefsel worden afgebroken.

Uw rug blijven belasten en in beweging blijven zorgt er meestal voor dat de klachten niet erger worden, maar door beweging of afvallen gaan ze niet over.

Om u antwoord te geven op de vraag Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (rugartrose) pijnklachten af te komen? Heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Artrose Test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor de pijnklachten van artrose in de rug


 De reden waarom er (rug)pijnklachten optreden is vaak niet vanwege artrose in de rug, maar omdat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding en daarmee een chronisch mild zuurstof tekort.

Behandelingen die de doorbloeding herstellen kunnen de pijn verlichten, maar wanneer de  nummer 1 oorzaak de reden is voor de verminderde doorbloeding dan zal het effect van die behandelingen tijdelijk zijn.

Nieuwe ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van specifieke gerichte aanpak chronische (pijn)klachten vaak binnen 2 maanden blijvend kunnen genezen. bron[14] 

Met deze gerichte aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de (pijn)klachten zullen hierdoor verdwijnen.

 Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandeld de oorzaak nummer één van chronische (rug) pijnklachten die vaak onterecht toegeschreven worden aan artrose in de rug.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met artrose,in de rug, die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt zijn van hun pijnklachten.

Reactie plaatsen