Artrose nek

Artrose nek

In dit artikel behandelen we: wat artrose nek is, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn, wat u tegen artrose klachten kunt doen en welke behandeling(en) voor artrose nek (pijn)klachten effectief zijn.

Zoekt u een effectieve behandeling voor uw nekpijn, hoofdpijn, migraine en uitstralende pijn richting uw  schouder(s) arm(en) en hand(en)?

U vraagt zich misschien af of u pijn door artrose in uw nek komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt. Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw nekartrose.

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijnklachten of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen artrose pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (nekartrose) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te

genezen. Klik op de oranje button met “Artrose Test” om te starten met de test.
In het kort

 • Artrose in de nek is een aandoening waarbij het kraakbeen  kwalitatief slechter wordt en zelfs helemaal kan verdwijnen;
 • Symptomen bij artrose in de nek kunnen leiden tot meer pijn en/of stijfheid in het gewricht. Dit is vaak het ergst als je na een tijdje zitten of liggen weer in beweging komt;
 • Artrose in de nek wordt vastgesteld op basis van klachten, lichamelijk onderzoek en door aanvullende onderzoeken zoals röntgen- of MRI-scans;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door artrose, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, triggerpointtherapie of een prothese kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door artrose. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is artrose in de nek?
 2. Hoe wordt de diagnose artrose in de nek gesteld?
 3. Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de nek worden toegeschreven?
 4. Wat is de oorzaak van artrose nek?
 5. Is artrose nek de oorzaak vanpijn en andere aanverwante klachten?
 6. Wat is de nr.1 oorzaak van artrose nek pijnklachten?
 7. Welke behandeling wordt er voor artrose in de nek vaak voorgeschreven?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor de (pijn)klachten van artrose in de nek?"

1 Wat is artrose in de nek

Artrose heet internationaal nek osteoartritis. Artrose in de nek wordt ook wel cervicale artrose of nekwervelslijtage genoemd. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen.

Het komt het meest voor in de (onder) rug, nek, schouder, knie, heup, handen, enkel, pols, elleboog en arm.

1.1 Wat gebeurt er bij artrose in de nek? Wat is artrose nek

Artrose in de nek is een  reumatische aandoening (niet hetzelfde als ontstekingsreuma), waarbij de kwaliteit van het kraakbeen (langzaam) achteruit gaat en in sommige gevallen zelfs helemaal kan verdwijnen.

Bij artrose in de nek slijt met name het kraakbeen van de tussenwervelschijven in de nek.

De nek bestaat uit 7 nekwervels (C1 t/m C8) en daarop rust het hoofd (C0). Tussen de nekwervels zitten de tussenwervelschijven ook wel kraakbeenschijven genoemd.

Deze tussenwervelschijven zorgen ervoor dat de nek soepel en flexibel kan bewegen.

Deze schijven vangen ook schokken op wanneer de nek bewogen of belast wordt. Deze schijven maken het mogelijk om het hoofd naar voren, naar achteren of zijwaarts te buigen.

De spieren en banden rondom de nekwervels houden de nek stabiel tijdens het bewegen.

Deze tussenwervelschijf bestaat uit een zachte kern met daaromheen een laag kraakbeen.

Wanneer deze tussenwervelschijven van de nek dunner en zachter worden; wordt dit artrose in de nek genoemd.

Dit wordt in de volksmond ook wel slijtage aan de nek genoemd.

Al komt artrose in de nek ook veel voor in de facetgewrichten. Er kunnen door de slijtage botvormige uitsteeksels gaan ontstaan.

Er wordt veronderstelt dat deze op de zenuwbanen kunnen gaan drukken (wat zelden gebeurd).

De pijn, stijfheid, tintelingen gevoelloosheid en verminderde kracht in de nek, armen, handen en vingers worden vaak toegeschreven aan de artrose in de nek.

Echter, komt dit zelden voor en is zelden de oorzaak van pijn of andere klachten.

Er kunnen ook stukjes bot aangroeien op de plaats waar het kraakbeen van de tussenwervelschijven van de nek is weggesleten.

Wanneer er stukjes bot (osteofyten) op de MRI-of röntgenscan worden aangetroffen, dan wordt er vaak verondersteld dat die osteofyten de oorzaak van de pijn zou zijn.

De nekwervels en de tussenwervelschijven liggen vlakbij het ruggenmerg en de aangrenzende zenuwwortels en daarmee wordt dan verondersteld dat die botuitsteeksel die zenuwbanen zouden irriteren of erop zouden drukken. artrose nek zenuwpijn

 Verder kan artrose in de nek ; nekhernia’s en/of uitpuilende tussenwervelschijven in de hand werken.

Pak en beet de meerderheid van de nekhernia’s zitten in cervicale wervel C5,C6 en C7. Eveneens wordt daar ook de artrose vaak aangetroffen.

Alhoewel artrose in de nekkdaadwerkelijk waar te nemen is; is artrose in de nek in de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak van uw (pijn)klachten. 

Velen mensen met artrose in de nek hebben hier namelijk geen pijn aan bron [1]. Uw pijnklachten zijn echt, maar zeer waarschijnlijk komt dit door een andere oorzaak. 

 U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose nek de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

1.2 Hoeveel mensen hebben artrose nek?

Atrose nek komt in Nederland vrij veel voor. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose al is het niet duidelijk hoeveel van die 1 miljoen er artrose in de nek hebben.

Bij maar liefst 26% van de mensen met chronische pijn wordt artrose als de oorzaak hiervan gezien. Artrose is daarmee de meest voorkomende diagnose voor chronische pijn in Nederland. bron[2]

Al stellen wij in dit artikel ter discussie of artrose ook daadwerkelijk de oorzaak van die chronische pijn is. bron[3] Van alle Nederlanders  had in 2007 ongeveer 4,0% artrose .

Van de mensen ouder dan 45 jaar was dat 12,4% en onder de 65-plussers 17,2%. Artrose komt bij vrouwen bijna twee keer zo vaak voor als bij mannen.

1.3 Wat is het verschil tussen artrose nek en reuma?

Reumatoïde artritis en artrose in de nek  zijn twee verschillende aandoeningen. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewricht zit.

Deze vorm van reuma is een auto-immuun ziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam het lichaamseigen weefsel aanvalt en daardoor ontstaan er ontstekingen.

Artrose in de nek is een aandoening waarbij het kraakbeen door slijtage langzaam minder wordt en ook volledig kan verdwijnen, waardoor ook het bot onder het kraakbeen vervormt.

De kwaliteit van het kraakbeen als zowel het bot gaat dan langzaam achteruit

1.4 Is artrose in de nek hetzelfde als botontkalking van de nek?

Van artrose in de nek en botontkalking van de nek (osteoporose) wordt vaak gedacht dat twee dezelfde aandoeningen zijn.

Echter, is dit niet het geval. Artrose en botontkalking komen allebei bij veel voor, maar zijn niet hetzelfde.

Bij artrose neemt de dichtheid van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking wordt het bot juist brozer.

1.5 Is artrose in de nek een ouderdomsziekte?

artrose nek leeftijd

Van Artrose in de nek wordt vaak gedacht dat iets is wat ouderen alleen maar hebben.

Echter, artrose in de nek is geen ouderdomsziekte, want het komt al voor bij mensen die in de twintig zijn.

 Een onderzoek gedaan in Finland bij 21 jarige deelnemers constateerde dat ruim 50% van de deelnemers degeneratieve veranderingen (slijtage) in hun nek en rug hadden en ongeveer 25% van hen had uitpuilende tussenwervelschijven en/of hernia’s in hun rug of nek.

Het meest opvallende ervan was dat geen van de 21 jarige deelnemers last had van pijn of andere klachten.bron[4]

2 Hoe wordt de diagnose artrose in de nek gesteld

artrose nek diagnose

De diagnose artrose nek wordt vastgesteld door een (huis)arts. De (huis)arts zal doormiddel van u persoonlijk verhaal, klachtenpatroon en lichamelijk onderzoek inschattenof u artrose in de nek heeft.

De arts kan u uiteraard ook doorverwijzen naar het ziekenhuis om een röntgen- of CT- MRI scan te laten maken om daadwerkelijk ernstige ziekten uit te sluiten en zeker te zijn of u ook daadwerkelijke artrose in uw nek heeft.

Wij van BreinMedicijn adviseren altijd: om een uw huisarts dringend te vragen om een scan te laten maken en eveneens een bloedonderzoek te ondergaan.

Hierdoor kunnen direct ernstige ziekten of ernstige zenuwschade worden uitgesloten. (Pijn)klachten soms door ernstige ziekten worden veroorzaakt waaronder reumatoïde artritis, kanker of zenuwschade.

Vaak laten die onderzoeken artrose in de nek, een nekhernia, vermeende zenuwbeknelling in de nek, scheurtjes in de rotator manchet (schouder), spinale stenose of andere skeletafwijkingen zien.

Als deze (normale) afwijkingen worden aangetroffen dan zullen artsen vaak dit als de oorzaak van uw (pijn)klachten zien

Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat deze  afwijkingen in uw skelet en wervel in de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak is van pijn en andere klachten in uw nek of uitstralende pijn is. bron[5].

U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose in de nek de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3 Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de nek worden toegeschreven

artrose nek symptomen

De meest voelbare symptomen die over het algemeen aan artrose in de nek worden toegeschreven zijn pijn en stijfheid.

Het kan ook voorkomen dat de gewrichten een krakend geluid maken wanneer deze bewogen worden. Het kraken van de gewrichten is niet pijnlijk of schadelijk.

Artrose in de nek wordt vaak verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van pijn in de nek, hoofdpijn/migraine en uitstralende pijn richting de schouder(s) of arm(en), hand(en) en vinger(s).

De volgende symptomen worden vaak onterecht toegeschreven aan artrose in de nek:

 • Bewegingsbeperking in de nek of schouders. Het niet of moeizaam kunnen buigen van de nek.
 • Krakende geluiden bij het draaien of buigen van de nek.
 • Duizeligheid
 • Stijve nek
 • Ontstekingen
 • Hoofdpijn/migraine
 • Pijn in de nek
 • Uitstralende pijn vanuit de nek, schouder richting de armen, handen en vingers.
 • Spierzwakte
 • Tintelingen, gevoelloosheid en verminderde kracht in armen, handen, benen en voeten

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de (pijn)klachten, in plaats van de artrose is vaak niet dat er botuitsteeksels of hernia’s op zenuwen drukken. 

Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose of hernia’s hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die dit wel hebben.

Meer hierover kunt u lezen in ‘Is artrose de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

4 Wat is de oorzaak van artrose nek

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het veroorzaken van artrose in de nek . De volgende oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose in de nek:

 • Erfelijke aanleg. Als in de familie artrose voorkomt is de kans groter dat u het ook krijgt
 • Zwaar lichamelijk werk, waaronder werken in de bouw, containers lossen etc.
 • Dit zorgt voor meer belasting van uw gewrichten en vergroot de kans op
 • Vrouwen krijgen vaker artrose dan mannen
 • Slijtage vanwege ouderdom.
 • Reumatoïde artritis. Ontstekingsreuma kan ervoor zorgen dat u gewrichten aangetast worden.
 • Zware lichamelijke sporten.
 • Zwaar ongeluk
 • Veel computer werk verrichten met gebogen nek.
 • Smartphone of tablet gebruiken met een gebogen nek (tabletnek).

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de symptomen is vaak niet dat er botuitsteeksels of hernia’s op de zenuwen drukken. 

Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose of hernia’s hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die dit wel hebben.

Meer hierover kunt u lezen in‘Is artrose de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

5 Is artrose in de nek de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten

artrose nek oorzaak


Artrose in de nek is in de meeste gevallen niet de oorzaak van (pijn)klachten in o.a. de nek, hoofd (hoofdpijn), duizeligheid en uitstralende pijn richting de schouder, arm(en), hand(en), pols en/of vinger(s).

In 1986 werd door het medische college van Wisconsin al aangetoond dat artrose in de nek, het smaller worden van de schijven, botverdikkingen en botuitsteeksels veel voorkomen, maar in de meeste gevallen geen pijn veroorzaken.

Vele mensen die namelijk deze afwijkingen in hun nek hebben; hebben er geen pijn of andere klachten door. Er zijn ook legio mensen waarbij er geen enkele afwijking in de nek wordt geconstateerd, maar zij hebben wel de (pijn)klachten die normaliter aan atrose in de nek worden toegeschreven. bron[6]

Dat mensen geen pijn hebben ook al hebben ze artrose in de nek  is eveneens in drie andere onafhankelijke onderzoeken (M.C. Jensen, D.G. Borenstein en N. Boos) herhaald. Bron Bron  Bron

Deze drie onderzoeken toonden aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en afwijkingen (o.a. artrose in de nek) die door MRI- CT en röntgenscans worden waargenomen. bron[7]

Een radioloog zou o.b.v. de scans niet eens kunnen vaststellen welke foto’s erbij de ‘pijn’ groep horen en welke er bij de ‘geen pijn’ groep horen.

Het ‘Center for Disease Control annual National Health interview’ publiceerde hun enquëte resultaten waaruit bleek dat nekpijn piekt tussen de leeftijd van 45 en 64 jaar.

Na 65 jaar neemt de pijn in deze groep af, dit terwijl de artrose in de nek en andere afwijkingen gewoon nog in hun lichamen bestaan en vaak door ouderdom erger worden.

Als artrose in de nek en andere nek afwijkingen de oorzaak van de pijnklachten zou zijn, dan zouden de klachten in die groep van 65 jaar en ouder moeten toenemen.

Dit is echter niet het geval; de (pijn)klachten nemen af wanneer men ouder wordt. bron[8] Wat mensen van 65 jaar en ouder met elkaar gemeen hebben is dat ze met pensioen gaan, hun kinderen uit huis zijn en hun leven vaak minder stressvol is dan zij die jonger zijn dan 65 jaar.

Emotionele stress is bij 65 jaar en ouder vaak veel minder dan bij hen die jonger dan 65 zijn. Het volgende hoofdstuk zal dit uitvoeriger behandelen.

Er zijn mensen die pijn hebben, maar geen artrose in de nek hebben. Het klachtenbeeld is hetzelfde aan iemand die wel artrose heeft, maar er is geen artrose in de nek of andere afwijking waar te nemen en toch hebben ze pijn(klachten)

Een andere oorzaak is de reden waarom u pijn en andere aanverwante klachten heeft.Een terecht vraag is dan: wat is dan wel de oorzaak van uw (pijn)klachten? Artrose in uw nek is het waarschijnlijk niet.

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

6 Wat is de nr 1 oorzaak van artrose nek pijnklachten

In onderstaande video wordt door Dr. Schubiner exact de oorzaak van de artrose in uw handen uitgelegd.

De nr.1 oorzaak  van de pijnklachten heeft te maken met het feit dat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding. Dit gebeurd in de locatie waar u uw pijnklachten ervaart.

Een verminderde de doorbloeding betekent: minder zuurstof en een ophoping van afvalstoffen. Dit zorgt ervoor dat de zenuwen in de buurt van die locatie alarm slaan en pijnsignalen versturen naar de hersenen.

De hersenen besluiten vervolgens wat er met die pijnsignalen gedaan moet worden. Over het algemeen nemen de hersenen deze pijnsignalen erg serieus en gaan ze ermee akkoord en zult u pijn voelen.

De hersenen interpreteren de signalen dan als “gevaar” en de plaatst waarvan deze signalen vandaan komen zullen vervolgens pijnlijk gaan aanvoelen.

Ook andere klachten, zoals tintelingen, gevoelloosheid, spierzwakte en andere aanverwante klachten zijn een resultaat van deze chronische verminderde doorbloeding.

Het is dan ook niet vreemd dat een warme kruik, warme douche of bad, sporten, massage en vele andere lichamelijke therapieën de pijn vaak verlichten of verminderen.

Dit komt omdat deze zaken de doorbloeding verbeteren. Echter, dit is vaak van tijdelijke duur, want als de oorzaak nr 1 actief is dan zal de doorbloeding wederom worden vermindert.

De chronische verminderde doorbloeding wordt namelijk door ons brein veroorzaakt dit doen onze hersenen via het autonome zenuwstelsel.

Dit proces  wordt ingang gezet door emotionele stress en met name hoe u met uw emoties omgaat.

Als u stelselmatig op de verkeerde manier omgaat met uw emoties en ze regelmatig uit de weggaat, onderdrukt en/of ook traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt, dan zal dit pijnproces als een soort nieuwe gewoonte worden aangeleerd.

 De relatie tussen emotionele stress  en lichamelijke reacties is de meeste van ons wel bekend.

Wanneer we bijvoorbeeld een praatje moeten houden voor grootte groep mensen, dan kunnen we gestrest raken en daardoor hartkloppingen krijgen, misselijk worden of last van hoofdpijn krijgen.

Ook onze stoelgang kan er negatief door worden beïnvloed.

Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie. Deze methode is ontwikkeld door Dr. Sarno. Dr Sarno was de eerste arts die het verband legde tussen fysieke pijnklachten en de invloed van stress en emoties.

Een reactie waar het om pijn gaat kan ook chronische worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding.  U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

Zenuwpijn benen stress vb

7 Welke behandeling wordt er voor artrose nek vaak voorgeschreven

artrose nek behandeling

7.1 Is medicatie voor artrose in de nek  effectief?

Medicatie kan uiteraard uw nekpijn of andere klachten verminderen.

Er zijn pijnstillende medicijnen beschikbaar bij bijvoorbeeld Etos en kruitvat Er zijn vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol.

De huisarts kan ook ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven als pijnstillers de pijn niet verminderen. Er zijn ook ontstekingsremmende cremés waar NSAID in zit, zoals diclofenac.

Diclofenac is ook verkrijgbaar in pilvorm.

Wat benadrukt moet worden is dat de nekpijn en andere klachten erger kunnen worden en ook vaker kan voorkomen wanneer pijnstillers langdurig worden gebruikt.

Onderzoeken tonen aan dat als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen) neemt er een averechts effect ontstaat.

In het begin werkte de medicatie vaak goed, maar na een periode van tijd wordt de werking van de medicatie minder.

Dit heeft vaak als gevolg dat er meer van de medicatie wordt ingenomen om hetzelfde pijnstillende, ontstekingsremmende effect te bereiken.

Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van pijnklachten. Dit betekent niet dat pijnstillers slecht voor u zijn, maar gebruik ze met mate. bron bron bron [9]

7.2 Wanneer biedt een operatie uitkomst bij artrose in de nek?

artrose nek operatie

Zoals eerder aangegeven onderzoeken tonen aan dat artrose in de nek zelden de oorzaak van nekpijn, hoofdpijn uitstralingspijn richting de schouder(s), arm(en), hand(en) en andere klachten.

Wanneer er onomstotelijk wordt aangetoond dat er wel degelijk een zenuw bekneld is geraakt, dan kan een operatie noodzakelijk zijn.

Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat wanneer u in uw jeugd een aantal traumatische of zeer negatieve gebeurtenissen heeft meegemaakt de slagingskans van een operatie al snel daalt tot maar 15% bron.[10] bron

Wat wel vermeldt moet worden is dat de complicaties van een operatie ernstiger kunnen zijn dan de pijnklachten voor de operatie.

Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent, die een operatie vanwege nek artrose wil ondergaan, om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo’ van dr. Ian Harris te lezen.

 Een onderzoek gedaan naar de effectiviteit  van pijn behandelingen, constateerde dat injecties, operaties en pijnstillende medicijnen niet effectiever bleken te zijn dan placebo behandelingen of conservatieve (niet operatieve) behandelingen. bron bron [11 Deyo RA1. Watch Your Back! How the Back Pain Industry Is Costing Us More and Giving Us Less. Cornell University Press, Ithaca, NY. 2015]

Dit onderzoek ging alleen over rugpijn behandelingen en laat duidelijk zien dat een operatie niet zaligmakend is en het niet beter schijnt te doen dan placebo (nep) behandelingen of fysiotherapie.

 Dit wil niet zeggen dat operaties voor artrose in de nek niet werken. Het betekent dat een operatie niet voor ieder persoon de juiste oplossing is en dat niet operatieve behandelingen hetzelfde effect kunnen hebben.

7.3 Is Fysiotherapie en Triggerpoint therapie bij artrose in de nek effectief?

Fysiotherapie, triggerpoint therapie en dry needling kunnen zeker effectief zijn, omdat ze de doorbloeding verbeteren.

Met name triggerpoint therapie en dry needling halen de microverkrampingen weg uit de spieren, waardoor de doorbloeding verbeterd wordt.

Dit zorgt er dan voor dat de nekpijn en andere klachten zullen afnemen. Echter, als de oorzaak nr.1 de oorzaak is van de (pijn)klachten dan zal die doorbloeding door het autonome zenuwstelsel weer worden verslechterd.

Dit heeft dan als gevolg dat u telkens weer terug moet komen voor een nieuwe behandeling om daarmee het resultaat vast te kunnen houden.

7.4 Is een cortisonen injectie bij artrose nek effectief?

Uw arts kan op de plaatst in uw nek waar de artrose, pijn, ontsteking zit een cortisonen injectie geven.

Het effect van een cortisonen injectie duurt meestal een aantal weken tot enkele maanden. Vaak komen de (pijn)klachten helaas weer terug en kunnen soms zelfs erger worden.

Alhoewel in de laatste jaren (cortisonen) injecties steeds meer gebruikt worden.

Laten recente onderzoeken, gepubliceerd o.a. in de New England Journal of Medicine en The Journal of the American Association, zien dat deze injecties in de meeste gevallen niet effectiever zijn dan placebo-injecties of lichamelijke behandelingen (fysiotherapie, massage etc.).bron[12]

7.5 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen de artrose nek klachten?

artrose nek oefeningen sporten


Oefeningen zorgen ervoor dat de doorbloeding verbeterd en de nek soepel maakt wat resulteert in vermindering van de (pijn)klachten, maar het zal de (pijn)klachten in de meeste gevallen niet genezen.

Wanneer u uw nek teveel ontlast of  nauwelijks meer belast, dan loopt u het risico dat u juist meer klachten ontwikkelt, omdat de doorbloeding alleen slechter wordt.

Daarnaast als je uw nek niet meer gebruikt of belast dan worden de nekspieren zwakker en zal het spierweefsel en ander weefsel worden afgebroken.

Uw nek blijven belasten en in beweging blijven zorgt er meestal voor dat de klachten niet erger worden, maar door beweging of afvallen gaan ze niet over.

Wat daarnaast nog in een zeer belangrijke rol speelt is ‘angst’. Het is een bewezen feit dat angst voor (pijn)klachten juist meer klachten veroorzaakt. Blijven bewegen zorgt ervoor dat het niet erger wordt.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (nekartrose) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Artrose test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor de pijnklachten bij artrose in de nek


De reden waarom er (nek)pijnklachten optreden is vaak niet vanwege artrose in de nek, maar omdat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding en daarmee een chronisch mild zuurstof tekort.

Behandelingen die de doorbloeding herstellen kunnen de pijn verlichten, maar wanneer de  nummer 1 oorzaak de reden is voor de verminderde doorbloeding dan zal het effect van die behandelingen tijdelijk zijn.

Nieuwe ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van specifieke gerichte aanpak chronische (pijn)klachten vaak binnen 2 maanden blijvend kunnen genezen. bron[13]

Met deze gerichte aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de (pijn)klachten zullen hierdoor verdwijnen.

Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandeld de oorzaak nummer één van chronische (nek) pijnklachten die vaak onterecht toegeschreven worden aan artrose in de nek.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met artrose in de nek, die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt zijn van hun pijnklachten.

Rudi De Mulder
Door

Rudi De Mulder

op 14 May 2019

Echter, artrose in de nek is geen ouderdomsziekte, want het komt al voor bij mensen die in de twintig zijn.Een onderzoek gedaan in Finland bij 21 jarige deelnemers constateerde dat ruim 50% van de deelnemers degeneratieve veranderingen (slijtage) in hun nek en rug hadden en ongeveer 25% van hen had uitpuilende tussenwervelschijven en/of hernia’s in hun rug of nek. Het meest opvallende ervan was dat geen van de 21 jarige deelnemers last had van pijn of andere klachten.[4]Kan u mij aub de referentie, waar naar verwezen wordt [4], van dit onderzoek/ artikel geven?

Johan-vanVliet
Door

Johan-vanVliet

op 14 May 2019

Boos N, Semmer N, Elfering A, Schade V, Gal L, Zanetti M, Kissling R, Buchegger N, Hodler J, Main CJ, Natural history of individuals with asymptomatic disc abnormalities in magnetic resonance imaging: predictors of low back pain-related medical consultation and work incapacity. Spine. 2000, 25: 1484-92Brinjikji W, Luetmer PH, Comstock B. Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations. AJNR. American journal of neuroradiology. 36(4):811-6. 2015.

M.L. Leslie Pringle
Door

M.L. Leslie Pringle

op 02 Nov 2022

Interessant verhaal. Ik heb, na 3 keer een whiplash, chronische nekklachten. Stijfheid, kraken, hoofdpijn.. Ik vraagt mij af of hier nog iets aan te doen is.

Johan van Vliet
Door

Johan van Vliet

op 02 Nov 2022

Hallo M.L. Leslie Pringle,Daar is denk ik wel wat aan te doen. Ik raad je ons ebook en onze proefversie (zie programma pagina) aan. Daar zal je de antwoorden vinden.

Reactie plaatsen