Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je een overzicht van de 34 meest gestelde vragen over ons behandelprogramma, onze visie en onze werkwijze.

Scroll naar beneden voor een overzicht van alle vragen en antwoorden. Klik op een vraag om naar het antwoord te gaan.

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem dan via ons contactformulier. We beantwoorden je vraag dan zo snel mogelijk!

Inhoudsopgave

  1. Vragen over de inhoud van het online behandelprogramma
  2. Vragen over deze visie en onze werkwijze
  3. Is het online behandelprogramma geschikt voor jou?
  4. Vragen over het abonnement, proefversie, locatie, garantie, vergoeding en diversen

1. Vragen over de inhoud van het online behandelprogramma

1.1 Wat is het BreinMedicijn-behandelprogramma en hoe verloopt het?

Je maakt bij BreinMedicijn gebruik van een succesvolle, wetenschappelijk bewezen behandelmethode die ervan uitgaat dat de oorzaak van jouw pijn niet noodzakelijk een structureel probleem is in je lichaam, maar te maken heeft met stress en emoties. Stress veroorzaakt omkeerbare veranderingen in jouw lichaam, die resulteren in pijn op één of meerdere plaatsen.

Het online behandelprogramma van BreinMedicijn bestaat uit 3 fases.

In de eerste fase doe je enorm veel zelfinzicht op. Je leert alle factoren herkennen die jouw pijn in stand houden. Dit doe je aan de hand van uitleg in de vorm van video’s en door literatuur te lezen die voor je klaarstaat in onze online omgeving.

Zo leg je als het ware het fundament om uiteindelijk de oefeningen en technieken juist te kunnen uitvoeren. En het mooie is dat tijdens deze fase veel cliënten al een aanzienlijke vermindering van hun klachten ervaren.

In de tweede fase ontdek je bij welke triggers jouw pijn veroorzaken. We leren je hoe je deze triggers feilloos uitschakelt. Je leert hoe jouw lichaam en geest (brein) samen bij jou de lichamelijke pijn veroorzaken - én hoe je dit weer ongedaan kunt maken.

Dit deel bevat educatie, praktische oefeningen en technieken om jouw gedrag ten opzichte van de pijn te veranderen. Dit vermindert niet alleen je klachten, maar helpt je ook om weer de activiteiten te doen die je niet meer kon doen.

In de derde fase ligt de focus volledig op de praktijk. In deze fase krijg je de beste technieken om stress en emoties uit jouw lijf te laten wegvloeien. Hiermee stop je als het ware de brandstofaanvoer voor jouw pijn en begeleiden we je om jouw pijn definitief op te lossen.

We leggen je waardevolle oefeningen en technieken uit waarmee je onderdrukte stress leert ervaren. Ook leren we je hoe je hier in de toekomst mee om kunt gaan. En daardoor zullen - als zeer belangrijke bijkomstigheid - de pijnklachten aanzienlijk minder worden en/of verdwijnen.

Meer weten over de inhoud van het online behandelprogramma? Op deze pagina (klik hier) vind je meer informatie.

Ons online behandelprogramma is een abonnement dat elke maand automatisch wordt verlengd en afgeschreven van je rekening. Om het abonnement te stoppen, kun je ons een e-mail sturen waarin je aangeeft dat je wilt stoppen.

We hebben er bewust voor gekozen om het als maandabonnement aan te bieden, omdat we zien dat iedereen hierdoor in eigen tempo ons behandelprogramma kan volgen. Sommige deelnemers zijn bijvoorbeeld klaar na het volledige programma van 90 dagen, anderen hebben langer nodig om pijnvrij te worden. Op deze manier bieden we voor iedereen een behandelprogramma aan op maat.

1.2 Helpt een online behandelprogramma wel en wanneer zie ik de eerste resultaten?

Met de meest effectieve oefeningen en technieken uit onze 1 op 1 sessies hebben we een effectief en compleet online behandelprogramma gemaakt.

Dankzij de video’s en gerichte praktische oefeningen begrijp je snel de essentie. Hierdoor is online leren heel eenvoudig en praktisch.

Daarnaast is ons online behandelprogramma al volledig doorontwikkeld en is het net zo effectief gebleken als de 1 op 1 sessies.

Meestal merken onze cliënten in de eerste maand al de eerste resultaten met betrekking tot de verbetering van de kwaliteit van leven.

Voor blijvende pijnverlichting varieert het resultaat per persoon. We zien dat mensen binnen een maand totale verlichting vinden. En we zien ook personen die over een langere periode elke maand een klein stukje beter worden.

1.3 Wat zijn de ervaringen van andere mensen met het BreinMedicijn behandelprogramma?

Wil je meer weten over de ervaringen van onze cliënten? Klik dan hier. Op die pagina vind je een overzicht van onze cliënten die een review hebben achtergelaten op onze Facebook-pagina, onze besloten ledenomgeving of per e-mail.

1.4 Wat is de duur van het online behandelprogramma?

Het behandelprogramma bevat content voor 3 maanden. Er zitten namelijk voor 90 dagen aan opdrachten, video’s en oefeningen in verwerkt.

Je mag er echter zolang over doen als je wil. Volg het programma dus gerust op je eigen tempo. Sommigen doen er 4, 5 of 6 maanden over. Dit alles hangt af van de hoeveelheid tijd die je er dagelijks aan kunt en wilt besteden.

Ook hangt het ervan af hoe snel je klachten minder worden. Dit verschilt per persoon - ieder mens is tenslotte uniek.

Ons online behandelprogramma is een abonnement, dat elke maand automatisch wordt verlengd en afgeschreven van je rekening. We hebben er bewust voor gekozen om een abonnementsvorm aan te bieden, omdat we zien dat iedereen op eigen tempo ons behandelprogramma volgt. Op deze manier hebben we een behandelprogramma op maat voor iedereen.

Om het abonnement op te zeggen, kun je ons een e-mail sturen waarin je aangeeft dat je wilt stoppen.

1.5 Bij een online behandelprogramma moet ik toch alles zelf doen?

Je moet het zelf doen - maar we laten je zeker niet aan je lot over. We geven je alle begeleiding die je nodig hebt.

In onze online besloten community, die alleen toegankelijk is voor onze leden, is er ruimte in het forum voor jouw persoonlijke vragen over je herstel. Daar is dagelijks een professionele coach aanwezig om jouw vragen te beantwoorden en je verder te helpen. Stel je je vragen liever privé? Dan kun je ons bereiken via de chat.

Als er toch iets is, waarvoor je een telefonisch gesprek van 15 tot 30 minuten nodig hebt, dan is dit kosteloos mogelijk.

Kortom, we staan écht voor je klaar om je te helpen.

Vergeet niet dat je ook bij het 1 op 1 persoonlijke BreinMedicijn-behandelprogramma je uiteindelijk ook alles zelf moet gaan doen.

.

1.6 Hoeveel tijd kost het om dit behandelprogramma te doen? Moet ik dit elke dag doen?

Je kunt op je eigen wijze en op je eigen tempo leren. De opdrachten zijn eenvoudig en goed te doseren.

Je bepaalt dus zelf het tempo. Maar ons advies is wel om ongeveer 30 tot maximaal 60 minuten per dag tijd te besteden aan het behandelprogramma.

Dit is niet strikt noodzakelijk, maar we zien wel de beste resultaten bij deelnemers die er deze tijd aan vrijmaken.

Daarnaast zitten er voldoende rustdagen in de cursus.


1.7 Wat voor oefeningen en technieken bevat het BreinMedicijn behandelprogramma?

Het programma bestaat uit een aantal verschillende onderdelen, waarvan de eerste pijnwetenschappelijk onderwijs is.

Je leert eerst hoe jouw hersenen, jouw lichaam en jouw leven met elkaar verbonden zijn en de pijncyclus bij jou creëren. Dit leer je via video’s en literatuur die voor je klaarstaat in onze online omgeving. Om te kunnen genezen, is het namelijk essentieel om de juiste kennis op te doen over wat de échte oorzaak is van je langdurige of chronische pijnklachten.

Als je deze basiskennis hebt opgedaan, leren we je diverse oefeningen die zijn ontworpen om te leren welke triggers bij jou pijn veroorzaken en hoe je deze kunt overwinnen.

Je krijgt schrijfoefeningen die de stress enorm verlagen. Ook leren we je technieken om angstverlagend gedrag aan te leren.

We leren je denkpatronen aan waarvan in wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat ze het pijnniveau verminderen en je het gevoel geven meer controle te hebben over je pijn.

In de proefversie kun je 7 dagen lang ervaren wat het behandelprogramma inhoudt. Zo kijk je laagdrempelig of ons programma bij je past. Onze proefversie is beschikbaar voor €1,50.

1.8 Kan ik losse 1 op 1 face to face coaching sessies bij het online behandelprogramma aanvragen?

Elke week hebben we online coaching calls in groepsverband. Hier kun je ook anoniem blijven, door bijvoorbeeld een andere naam te gebruiken. Je bepaalt bovendien zelf of je je camera en microfoon wel of niet aanzet. Je kunt in de chat tijdens de call je vragen stellen.

Het doel van de coaching calls is om jouw vragen nog persoonlijker en uitvoeriger te beantwoorden. Deze coaching calls zijn onderdeel van het abonnement en kosten je niets extra.

Wil je echt 1 op 1 calls, zonder dat er anderen bij zijn? Dat kan ook. Dit doen we soms bij uitgebreide vragen die online lastiger kunnen worden beantwoord.

Deze persoonlijke gesprekken dien je wel apart aan te vragen. De kosten hiervan zijn op aanvraag en vallen niet onder ons maandabonnement.

Ons online behandelprogramma en de groepscoaching calls zijn echter zo compleet dat bijna niemand die aanvulling tot nog toe nodig heeft gehad.

1.9 Wie zit er achter BreinMedicijn?

Benieuwd naar ons team? Kijk op de over ons-pagina voor meer informatie over de gezichten achter BreinMedicijn.

Ook zie je op de over ons-pagina welke internationale artsen de behandelvisie hebben ontwikkeld die de basis vormt voor ons behandelprogramma.

1.10 Hoe ziet de begeleiding eruit tijdens het volledige behandelprogramma?

We bieden begeleiding op vier verschillende manieren:

Via het BreinMedicijn community forum
Dit is onze besloten online omgeving voor leden waar je je vragen kunt stellen en berichten kunt posten. We beantwoorden doorgaans binnen 24 uur je vraag al. Ook geven andere leden vaak antwoord op je vraag vanuit hun ervaring.

Via de chat
Via de chat kun je jouw vragen privé stellen. Niemand anders dan jijzelf en het team van BreinMedicijn kan die berichten zien.

De wekelijkse groepscoaching calls
In deze wekelijkse online groepscall kun je live vragen stellen, zowel mondeling als via de chatfunctie. In deze call behandelen we allerlei vragen van onze deelnemers. Deze call is vooral bedoeld voor vragen die wat meer tekst en uitleg nodig hebben.

Persoonlijk telefonisch gesprek
Als het echt nodig is, is de laatste manier een 1 op 1 telefonische call. Verreweg de meeste mensen hebben dit niet nodig, omdat het programma en de andere manieren van begeleiding voldoende zijn.

1.11 Ik ga binnenkort op vakantie. Kan ik dan beter wachten met het starten van het volledige behandelprogramma?

Ga je binnenkort op vakantie? Het ligt aan je persoonlijke situatie of je met het behandelprogramma wil beginnen. Sommige mensen vinden dit juist een ontspannende en rustige tijd om dagelijks aan de oefeningen te werken.

Maar als je bijvoorbeeld geen goed internet hebt op je vakantiebestemming, raden we aan om wat later met het programma te starten. Anders heb je moeilijker toegang tot de online omgeving van BreinMedicijn en kun je bijvoorbeeld mogelijk de video's niet bekijken. Het is namelijk belangrijk dat je door je vakantie niet ineens voor langere tijd het programma niet kan volgen.

2. Vragen over deze visie en onze werkwijze

2.1 Wie heeft deze visie ontwikkeld?

Dr. John Sarno ontwikkelde de behandelmethodiek die de rode draad vormt in ons behandelprogramma. Dr. Sarno was hoogleraar revalidatiegeneeskunde in New York aan de University School of Medicine. Ook was hij arts aan het Howard A. Rusk Institute of Rehabilitation Medicine in New York. Hij bedacht de term Tension Myositis Syndroom (TMS, ook wel 'teveel stress syndroom' genoemd) en de uitgebreide visie hierover.

Dr. Schubiner, Dr. Schechter en Dr. Brady zijn leerlingen van Dr. Sarno, die zelf ook ooit pijnklachten hadden. Tot ze met de TMS-behandeling in contact kwamen, was geen enkele behandeling effectief voor hen. Met dank aan de TMS-behandeling konden zij genezen, en daarna ontwikkelden ze in samenwerking met Dr. Sarno deze behandelmethodiek verder.

De hoeveelheid artsen die betrokken raakten bij deze visie, is in Amerika sinds 1970 enorm toegenomen. Er zijn langzaam ook steeds meer artsen in Europa die het effect van stress op (chronische) pijn erkennen.

Johan van Vliet, pijncoach en medeoprichter van BreinMedicijn, heeft coaching gehad van één van de coaches die is genezen dankzij een verbeterde versie van Dr. Sarno’s methode.

Johan heeft alle nieuwe programma’s gevolgd en met groot succes op zichzelf toegepast. Op basis daarvan hebben we vervolgens het BreinMedicijn behandelprogramma ontwikkeld en succesvol aangeboden aan vele cliënten.

Hier kwam ons uiteindelijke online behandelprogramma uit voort. Meer informatie over onze visie vind je op deze pagina (klik hier).

2.2 Heb ik een verwijsbrief nodig?

Nee, je hebt geen verwijsbrief van een (huis)arts nodig om aan ons behandelprogramma deel te nemen. Wel raden we je aan om een huisarts te raadplegen om ernstige ziekten uit te sluiten. Hart- en vaatziekten, kanker, auto-immuunziekten, beroertes en zenuwschade kunnen ook pijn veroorzaken. We raden je aan om dit door een arts te laten uitsluiten.

Ons behandelprogramma wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Werkgevers zijn mogelijk wel bereid om de kosten deels of volledig te vergoeden als dit nodig is voor jouw revalidatie- en reïntegratieproces.

2.3 Waarom heeft mijn eigen dokter niets over deze methode tegen me verteld?

Veel artsen zijn het erover eens dat de hersenen een cruciale rol spelen bij chronische of langdurige pijn. Een afspraak bij de huisarts is echter vaak te kort om de volledige omvang hiervan te bespreken.

Bovendien zijn artsen vaak bang dat hun patiënten de informatie verkeerd interpreteren, en het bijvoorbeeld zien als een beschuldiging dat ze hun pijn verzinnen, of dat het allemaal tussen hun oren zit.

De volgende keer dat je je arts ziet, vertel dan gerust over onze behandelmethode en vraag wat hij of zij denkt.


2.4 Zeggen jullie eigenlijk dat de pijn tussen mijn oren zit? Of dat ik me aanstel en ik de pijn weg kan denken?

Nee, de pijn zit niet tussen je oren. Het is wel een wetenschappelijk feit dat je brein bepaalt of je ergens pijn voelt of niet. Maar dit betekent niet dat bijvoorbeeld rugpijn in je hoofd zit.

Door stress, angst voor klachten en onderdrukte emoties raken je brein en zenuwstelsel verstoord. Dit zorgt ervoor dat kleine bloedvaten vernauwen, wat leidt tot een zuurstoftekort, verzuring en de aanmaak van pijnhormonen.

Dit resulteert onder andere in spierknopen en geïrriteerde zenuwen, wat leidt tot pijnklachten.

Het goede nieuws is dat dit proces omkeerbaar is met de technieken die BreinMedicijn je aanleert..

We adviseren altijd om door een arts te laten uitsluiten dat je niets ernstigs onder de leden hebt. Je pijn kan namelijk soms worden veroorzaakt door een ernstige ziekte of schade aan organen.

2.5 Wat is het verschil tussen een psycholoog en BreinMedicijn?

Een psycholoog kan je zeker helpen om je onderdrukte emoties te voelen, maar je leert hierbij meestal niet om dit voortaan zelf te doen. Je krijgt als het ware vis, maar je leert niet zelf te vissen. Hierdoor blijf je afhankelijk van een psycholoog.

BreinMedicijn heeft onder andere als doel dat je ons op een gegeven moment niet meer nodig hebt en voortaan weet en leert wat je zelf kunt doen.

Verder ontbreekt vaak de juiste noodzakelijke educatie over je pijnklachten bij een psycholoog.

Het vergt niet alleen het voelen van onderdrukte emoties, maar ook een verandering in je gedrag en manier van denken ten aanzien van de pijnklachten. Als je bijvoorbeeld angstig blijft voor de klachten en geen revalidatieplan (gedrag) hebt, is de kans zeer groot dat je niet (blijvend) van je pijnklachten afkomt.

Ons behandelprogramma bevat een gestructureerd plan om je klachten stap voor stap blijvend te elimineren. In ons gratis e-book gaan wij hier dieper op in.

Wil je weten of ons online behandelprogramma tegen chronische of langdurige pijn wat voor je is? Dan raden we je onze proefversie van harte aan.

Op deze pagina lees je meer over de proefversie (klik hier).

2.6 Wat maakt BreinMedicijn en het online behandelprogramma uniek?

BreinMedicijn is de enige in Nederland die een online behandelprogramma aanbiedt om TMS (Tension Myositus Syndroom, ook wel teveel stress syndroom genaamd) succesvol te behandelen via online coaching. Elke (pijn)klacht waar stress een belangrijke factor in speelt, kan door ons behandelprogramma worden aangepakt.

We zijn erop gericht dat je volledig bekwaam wordt om zelf de pijn te elimineren en dat je ons na het behandelprogramma niet meer nodig hebt.

Spreek je Nederlands of Vlaams en heb je toegang tot internet? We kunnen je waar dan ook ter wereld helpen. Je kunt het volledige programma online volgen op je eigen tempo. We geven daarbij online coaching en je krijgt de benodigde kennis, oefeningen en vaardigheden in de vorm van video's en hand-outs om alles direct in de praktijk te brengen. Ook bieden we telefonische begeleiding als je dit nodig hebt.

Daarnaast behandelen wij de belangrijkste oorzaak van pijnklachten, namelijk stress, onderdrukte emoties en angst. We leren je gedrag en overtuigingen die de pijn in stand houden, te laten verdwijnen. De focus hierbij ligt op het vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen.

Om je meer kennis te geven over de invloed van stress op pijnklachten, bieden we een gratis pijntest en gratis e-book aan. Ook is er een proefversie van ons behandelprogramma voor slechts €1,50.

Op deze manier willen we onze behandelmethode zo laagdrempelig mogelijk aanbieden. Dit doen we omdat we mensen écht willen helpen en vinden dat iedereen voor een betaalbaar bedrag definitief van zijn of haar pijnklachten af moet kunnen komen.

2.7 Wat is het verschil tussen BreinMedicijn en een pijnkliniek of het Rughuis?

Het Rughuis heeft een multidisciplinaire aanpak. Zij focussen op een gedragsmatige en fysieke aanpak van pijnklachten.

Zij leren je, net als pijnklinieken, omgaan met je pijnklachten en hooguit een lichte vermindering van je klachten.

Een citaat uit hun folder:

” Daarom kijkt het team van het Rughuis naar alle componenten die te maken kunnen hebben met de chronische wervelkolom gerelateerde klachten:
de psychologie, de fysieke pijn, beweging, lichaamshouding, tot aan de stand van de voeten. De behandelaren vragen ook om reflectie, hoe iemand omgaat met stress, hoe iemand ontspant en zij bespreken samen de levensstijl van de cliënt.”

Het grote verschil tussen BreinMedicijn en een pijnkliniek of het Rughuis is dat BreinMedicijn zich richt op het oplossen van de onderliggende oorzaak van pijnklachten, in plaats van jou te leren omgaan met de pijn en symptomen.

BreinMedicijn richt zich op stress en onderdrukte emoties, die de hoofdoorzaak vormen van veel pijnklachten. Het Rughuis heeft geen focus op onderdrukte emoties in combinatie met stress.

Daarnaast leren we mensen een mindset en gedrag aan via educatie. Zo leer je over de oorzaak van je pijn en ontvangen je hersenen en lichaam signalen dat het gezond is.

Onze visie is dat het menselijk lichaam uitstekend in staat is zichzelf te genezen.

Het Rughuis focust onder andere op fysieke oorzaken van pijnklachten en lichaamshouding. Dit handhaaft de mindset van "mijn lichaam is zwak" en "ik moet mijn gedrag (lichaamshouding) verbeteren", wat daadwerkelijke genezing in de weg staat. Fysiotherapie - ook gericht op fysieke oorzaken van pijn - bestaat al tientallen jaren en heeft de chronische pijnepidemie niet weten te stoppen. In vele gevallen is het niet effectief tegen deze problemen.

Als pijnklachten aanhouden terwijl er geen ernstige lichamelijke oorzaak is (zoals een ernstige ziekte of schade aan organen), heeft dat in de meeste gevallen te maken met onderdrukte emoties en stress die spieren, pezen en zenuwen aantasten en triggerpoints (spierknopen) in stand houden. Daar hebben wij onze behandeling volledig op gericht.

Bekijk onze werkwijze voor meer informatie over onze visie en aanpak.

3.0 Is het online behandelprogramma geschikt voor jou?

3.1 Hoe weet ik of jullie behandelprogramma voor mij wél werkt? Ik heb al zoveel andere behandelingen geprobeerd.

Als je onze gratis chronische pijntest hebt gedaan en hieruit blijkt dat onze behandelmethode geschikt is, dan kunnen we met hoge nauwkeurigheid zeggen dat onze behandelmethode bij je werkt.

Hoe we dit met zekerheid kunnen zeggen? Alle cliënten waar onze behandelmethode bij werkt, vertonen vergelijkbare kenmerken.

Nadat je de pijntest hebt gedaan, raden we aan om ons gratis e-book te lezen. Daarna begrijp je waarschijnlijk beter waarom jouw voorgaande behandelingen niet hebben gewerkt.

We begrijpen dat je twijfels hebt en dat je misschien bang bent om weer teleurgesteld te worden. Daarom geven wij op het online behandelprogramma een 30 dagen 'niet goed, geld terug'-garantie.

Daarnaast bieden we een proefversie aan van het online behandelprogramma, waarbij je ook begeleiding en toegang tot de online community krijgt. De proefversie is exact hetzelfde als de eerste 7 dagen van ons volledige behandelprogramma. Hiermee kun je 7 dagen lang ons online behandelprogramma uitproberen.

3.2 Ik heb geen chronische of langdurige pijn, ik heb gewoon pijnklachten. Is dit online behandelprogramma dan wel geschikt voor mij?

Als je 3 maanden of langer pijnklachten hebt, noemen we dit langdurige of chronische pijn. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld eerst hoofdpijn of ischias had en nu nekpijn of een andere pijnklacht.

Doe onze gratis chronische pijn test om te zien of ons behandelprogramma geschikt voor je is.

3.3 Ik gebruik medicatie, is dit behandelprogramma dan wel geschikt voor mij?

Ja, ook als je medicatie gebruikt, is dit programma geschikt voor jou.

Als je pijnstillende medicatie gebruikt, adviseren wij om dit in overleg met je behandelend arts af te bouwen naarmate je pijn door het behandelprogramma minder wordt.

Als je de pijnstillende medicatie niet afbouwt, raakt je lichaam afhankelijk van de medicijnen en zal de pijn telkens worden getriggerd. Dit kan ertoe leiden dat de pijn na verloop van tijd resistent wordt tegen de pijnmedicatie, waardoor je steeds sterkere medicatie nodig hebt.

Daarom raden wij aan om je pijnmedicatie af te bouwen wanneer je ons behandelprogramma volgt. Doe dat wel in overleg met je behandelend arts.

Wij zijn namelijk geen medicijnexperts en kunnen je op dat gebied niet adviseren.

3.4 Ik ben onder behandeling bij een fysio of een behandelaar in alternatieve geneeswijze. Kan dat tijdens dit behandelprogramma? En hoe zit het met supplementen?

Ja, in principe kan dat. Het is wel de bedoeling dat je deze behandelingen gaandeweg afbouwt, in overleg met ons en je behandelend arts.

Dit is belangrijk omdat bijvoorbeeld een fysiotherapeut er veelal van uitgaat dat de oorzaak van de pijn komt door de plek die ze behandelen. Onze visie is echter dat de klachten niet veroorzaakt worden op de plek waar je pijn hebt: stress zorgt voor deze veranderingen in je lichaam.

Als je naar een fysiotherapeut blijft gaan, geef je je lijf telkens het signaal dat er iets mis is op de plek waar je behandeld wordt. En de overtuiging dat jouw lichaam iets ernstigs mankeert, houdt de pijnklachten juist in stand.

Gebruik je voedingssupplementen voor je algemene gezondheid? Blijf die dan gerust gebruiken. Maar als je deze supplementen neemt in de hoop dat de pijn erdoor zal verdwijnen, werkt dit averechts op je genezingsproces. Je hebt dan namelijk gedachtepatronen die ervoor zorgen dat het lichaam denkt dat je iets mankeert. Die gedachtes houden de pijncyclus in stand.

3.5 Ik heb al gewerkt aan mijn emoties, is dit programma dan wel iets voor mij?

Heb je al aan je emoties gewerkt, maar heb je nog steeds pijn? En is er niets ernstigs aan de hand, zoals hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten of kanker? Dan is ons behandelprogramma zeker ook geschikt voor jou.

Het betekent waarschijnlijk dat je nog niet volledig in contact staat met je emoties en je lichaam.

Daarnaast bestaat ons programma uit drie pijlers: mindset, gedrag en emoties. Alle drie zijn even belangrijk. Zonder de juiste mindset en het juiste gedrag kun je zelfs alle emoties ervaren en tóch pijn hebben. Wij helpen je daarom in ons programma ook om aan je mindset en gedrag te werken.

Bij onze werkwijze en visie vind je hier meer informatie over.

3.6 Ik heb geen ernstige trauma’s meegemaakt en ik onderdruk geen emoties. Is het online behandelprogramma dan wel geschikt voor mij?

Je hoeft geen trauma's te hebben meegemaakt om pijnklachten te krijgen. Pijnklachten komen namelijk niet per se door een onverwerkt trauma. Ook stress en onderdrukte emoties veroorzaken chronische pijnklachten (ernstige ziekten, breuken en zenuwschade uitgesloten). Dit gaat volledig onbewust - dat betekent dat we zelf in eerste instantie niet door hebben dat het gebeurt.

Een grote reden hiervoor ligt in je karaktereigenschappen. Voorbeelden van dergelijke eigenschappen zijn perfectionisme, mensen behagen, mensen tevreden willen stellen, zeer zorgzaam zijn, moralistisch zijn, zeer gedreven zijn of je snel zorgen maken.

Herken je jezelf in een of meerdere van deze persoonlijkheidskenmerken? Dan is de kans zeer groot dat je emoties daardoor onderdrukt worden. Daarnaast levert het dagelijks leven genoeg stressvolle momenten op waarin emoties onderdrukt kunnen worden. Die kunnen vervolgens het pijnproces starten.

Om de pijn te stoppen, dien je te leren om voor 100% in contact te komen met je gevoelens. En dat is een kwestie van oefenen. De punten die we noemen bij vraag 3.5 spelen ook een belangrijke rol in het ontstaan van langdurige pijnklachten.

3.7 Hoe weet ik zeker dat mijn (pijn)klachten door TMS komen en niet door iets anders?

Allereerst krijg je met de gratis pijntest een nauwkeurige indicatie of je (pijn)klachten door zenuwbaanpijn (TMS) komen. Daarnaast vind je op dag 6 van de proefversie een video die volledig gericht is op hoe je bij jezelf kunt bepalen of het zenuwbaanpijn (TMS)  is. Stap voor stap leggen we daarin uit hoe je tot de juiste conclusie kunt komen..

Belangrijk om te vermelden is dat natuurlijk niet alles zenuwbaanpijn (TMS) is. Als je (pijn)klachten bijvoorbeeld duidelijk te herleiden zijn naar een ernstige ziekte, zoals virussen, bacteriële infecties, auto-immuunziekten, kanker, HIV, MS, ALS, Hashimoto, osteoporose, Pfeiffer (Epstein-Barr-virus), Lyme of reuma, dan is dat uiteraard geen  zenuwbaanpijn (TMS). Daarbij willen we wel benadrukken dat al deze zaken via bloedonderzoek en scans moeten worden vastgesteld.

Het komt namelijk vaak voor dat iemand Lyme of Pfeiffer heeft gehad en dat de bloedonderzoeken aantonen dat het is opgelost, maar dat de klachten nog aanwezig zijn. In dat geval heeft zenuwbaanpijn (TMS) deze klachten overgenomen en hebben feitelijk het zenuwstelsel en het lichaam deze klachten aangeleerd. Daardoor is de oorzaak van de klachten niet meer Pfeiffer of Lyme, maar zenuwbaanpijn (TMS).

3.8 Welke aandoeningen of (pijn)klachten kunnen door het volledige behandelprogramma worden behandeld?

Je kunt met ons behandelprogramma genezen van verschillende pijnklachten, behalve van de aandoeningen genoemd bij vraag 3.7 of andere ernstige ziekten of orgaanschade.

  • Rug-, heup-, bekken-, bil-, been-, knie- en/of voetpijn: bijvoorbeeld (rug)hernia, spinale stenose, beknelde zenuw, a-specifieke lage rugpijn, ischias, piriformis syndroom, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen, scoliose, artrose, hielspoor, lopers-, springers- en heuvelknie, tarsaal tunnelsyndroom, patellofemoraal-pijnsyndroom, of geen oorzaak gevonden.
  • Nek-, schouder-, (boven/onder)arm-, elleboog-, pols-, en/of vingerpijn: bijvoorbeeld pijn in of tussen schouderbladen, (nek)hernia, beknelde zenuw, artrose, frozen shoulder, slijmbeursontsteking (bursitis), peesontstekingen, thoracic outlet syndroom, impingement schouder, of geen oorzaak gevonden.
  • Hoofdpijn: bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine, kaakpijn, oogpijn, aangezichtspijn, oorsuizen, of geen oorzaak gevonden.
  • Buik- en borstpijn: bijvoorbeeld prikkelbare darm syndroom, reflux en brandend maagzuur, of geen oorzaak gevonden.
  • RSI/CANS-pijnklachten: bijvoorbeeld carpaal tunnelsyndroom, tabletnek, tabletarm, golfersarm, tennisarm, WhatsApp-vinger, muisarm, skiduim, peesontstekingen, a-specifieke RSI, enzovoort.
  • Pijn in je hele lichaam: bijvoorbeeld fibromyalgie, of geen oorzaak gevonden.
  • Overige (pijn) aandoeningen: bijvoorbeeld chronische peesontstekingen, slijmbeursontstekingen, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), veel triggerpoints, pijnlijke spieren, Morton's neuroom, tinnitus (oorsuizen), allergieën, terugkerende bijholteontstekingen, frozen shoulder, syndroom van Tietze, neuropathie (CIAP), zenuwpijn, overdruksyndroom, en tarlovcysten.

Pijn, zelfs als je hernia's, stenose, artrose, scoliose of andere skeletafwijkingen hebt, kan goed worden behandeld omdat de meeste van deze afwijkingen niet de oorzaak zijn van langdurige pijnklachten. Kijk bij vraag 3.7 om zeker te weten of jouw pijn  zenuwbaanpijn (TMS) is, en om te weten of de behandeling geschikt is voor je.

Hoe zit het met slijtage aan kraakbeen? Is kraakbeen versleten en heb je enorm veel pijn, omdat er wrijving is van de botten en dit is te zien op de MRI-scan? De vraag is of dit de juiste diagnose is, of dat dit te maken heeft met zenuwbaanpijn (TMS).

Slijtage is geen zenuwbaanpijn (TMS), en als de heup of knie helemaal versleten en vervangen moet worden, dan is dat helaas nodig. De pijn zelf hoeft echter niet van de slijtage te komen. Zoals je in ons e-book of proefversie zult leren, tonen diverse onderzoeken aan dat er geen verband bestaat tussen slijtage en pijn.

Waarom houden mensen vaak pijn, of krijgen ze ergens anders klachten als een heup wordt vervangen? Dit komt omdat zenuwbaanpijn (TMS) het pijnpatroon heeft aangeleerd via de hersenen. Dat proces stopt niet met een nieuwe heup.

Peesontstekingen en slijmbeursontstekingen moeten worden vastgesteld door een bloedonderzoek, zodat de ontstekingswaarden kunnen worden bepaald. Als je deze aandoeningen hebt, zal dat in het bloed worden teruggevonden.

Als het bloedonderzoek aantoont dat de ontstekingswaarden normaal zijn, dan heb je geen ontsteking. Als er op de echo iets te zien lijkt in de pees of slijmbeurs, dan is dat hooguit een verdikking, wat schade of wat vloeistof. En deze dingen zijn niet schadelijk en veroorzaken geen pijn.

In dit geval is het zenuwbaanpijn (TMS), wat hoogstwaarschijnlijk de klachten veroorzaakt. Daarbij heb je waarschijnlijk ook diverse triggerpoints in je spieren.

Bekijk vraag 3.7 om zeker te weten of het TMS is. Die vraag geeft je de antwoorden en aanwijzingen om dit vast te stellen.

Neuropathie

Neuropathie kan diverse oorzaken hebben. De volgende vormen van neuropathie kunnen wij niet behandelen:

  • Neuropathie veroorzaakt door auto-immuunziekten of infecties
  • Neuropathie veroorzaakt door diabetes, schildklierziekten of nieren (consulteer altijd een arts om dit vast te stellen)
  • Neuropathie veroorzaakt door gebrek aan vitamines en mineralen (dit komt in Nederland zelden voor)
  • Neuropathie veroorzaakt door extreem overmatig gebruik van alcohol en medicijnen (consulteer een huisarts of dit ook echt de oorzaak is)
  • Neuropathie veroorzaakt door erfelijke aandoeningen

Neuropathie zonder bekende oorzaak, zoals CIAP (chronische idiopathische axonale polyneuropathie), kan wél effectief behandeld worden. Zenuwbaanpijn (TMS) is hoogstwaarschijnlijk de boosdoener, omdat het de zenuwfunctie kan verstoren en pijn kan veroorzaken. Een EMG-resultaat dat aantoont dat de zenuw niet goed functioneert, betekent niet automatisch blijvende schade; dit kan niet worden vastgesteld.

Zenuwschade herstelt zich vaak vanzelf, afhankelijk van de ernst. Bij schade door bijvoorbeeld operaties of alcoholmisbruik genezen de zenuwen ook vanzelf.

Permanente zenuwschade is zeldzaam en treedt op bij ernstige beschadigingen door bijvoorbeeld auto-immuunziekten of diabetes. Onderzoek toont aan dat de relatie tussen (pijn)klachten en zenuwvezels zwak is. Meer schade betekent niet altijd meer pijn.

Het is opmerkelijk dat schade wordt gezien als de oorzaak van pijn, terwijl onderzoek aantoont dat dit niet altijd het geval is. Huidbiopten tonen bij 40 tot 60% van mensen met fibromyalgie dunnevezelneuropathie aan. Desondanks is fibromyalgie goed te behandelen met ons programma, vaak gebaseerd op zenuwbaanpijn (TMS). Dit suggereert dat dunne- of dikkevezelneuropathie niet altijd de oorzaak van pijn is, en dat  een behandeling voor zenuwbaanpijn (TMS) effectief kan zijn.

Bekijk vraag 3.7 om te bepalen of je last hebt van zenuwbaanpijn (TMS) is. Die vraag geeft je de antwoorden en aanwijzingen om dit vast te stellen. Als daaruit blijkt dat de meerderheid van de vragen duiden op zenuwbaanpijn (TMS), kun je ook met dunne- of dikkevezelneuropathie meedoen met het programma. In dit geval is het mogelijk zenuwbaanpijn (TMS), of zenuwbaanpijn (TMS) gecombineerd met neuropathie.


4. Vragen over het abonnement, proefversie, locatie, garantie, vergoeding en diversen

4.1 Hoe kan ik starten met het BreinMedicijn behandelprogramma?

Je kunt direct aan de slag met ons behandelprogramma tegen chronische of langdurige pijn! Er zijn geen wachttijden.

Ga hiervoor naar deze pagina. Nadat je online hebt betaald, kun je dus gelijk starten met ons online behandelprogramma tegen chronische of langdurige pijn.

4.2 Zijn er wachttijden?

Nee, je kunt direct aan de slag. Er zijn geen wachttijden: na aankoop kun je binnen vijf minuten al beginnen.

4.3 Ik woon niet in de buurt van Amersfoort. Hoe kan ik geholpen worden?

Ons behandelprogramma is volledig online. Je kunt dus alle oefeningen online voltooien op je eigen tempo. Iedere week hebben we daarnaast online groepscoaching calls. Als je hier echt behoefte aan hebt, kunnen we je aanvullende telefonische begeleiding bieden. Maar verreweg de meerderheid van de cliënten heeft dat niet eens nodig, omdat het volledige behandelprogramma zeer compleet is.

Kortom, je hoeft dus niet te reizen om dit programma te volgen. Wij hebben ondervonden dat er geen verschil is in effectiviteit tussen 1-op-1 sessies en ons online behandelprogramma.

4.4 Zitten er aan de proefversie geen verplichtingen of een abonnement vast?

De proefversie is 100% vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast. Na 7 dagen verloopt de toegang en eindigt de proefperiode.

We schrijven daarna geen kosten van je rekening af. Je betaalt het bedrag van de proefversie namelijk eenmalig.

4.5 Is er een 'niet goed, geld terug'-garantie?

Ja, we bieden een 30 dagen 'niet goed, geld terug'-garantie op ons volledige online behandelprogramma. Je kunt het dus zonder risico uitproberen. Zo kun je rustig bepalen of ons behandelprogramma iets voor je is.

4.6 Wanneer gaat het abonnement in?

Het maandabonnement gaat in op de dag van de aankoop. De eerste maand eindigt 30 tot 31 dagen later.

Sluit je bijvoorbeeld het abonnement af op 4 maart, dan eindigt de eerste maand op 3 april en begint de tweede maand op 4 april.

4.7 Hoe kan ik het abonnement stopzetten of opzeggen?

Ons online behandelprogramma is een abonnement. Het wordt maandelijks automatisch verlengd en afgeschreven van je rekening. Wil je dat het abonnement stopt en er niets meer van je rekening wordt afgeschreven? Zeg het abonnement dan per mail op, uiterlijk 7 dagen voor het einde van de abonnementsperiode. 

Als je een maandabonnement afsluit op 5 maart, eindigt de eerste maandperiode op 4 april. Wil je na de eerste maand opzeggen? Dan dien je ons hier dus uiterlijk op 29 maart van op de hoogte te stellen per mail. Wij annuleren de tweede termijn dan, waardoor je abonnement eindigt op 4 april.

Kortom, het werkt net als bij een sportclub. Ook al kom je niet, je moet alsnog opzeggen als je wil dat de maandelijkse afschrijvingen stoppen.

We hebben er bewust voor gekozen om ons programma aan te bieden als een abonnementsvorm. We zien namelijk dat iedereen op eigen tempo ons behandelprogramma volgt. Sommigen zijn na 90 dagen klaar, anderen hebben langer nodig om pijnvrij te worden.

Op deze manier kunnen we voor iedereen een behandelprogramma aanbieden op maat.

4.8 Wat gebeurt er als ik stop?

Als je stopt met het behandelprogramma, verlies je je toegang tot het online behandelprogramma, de besloten omgeving voor leden, begeleiding en daarmee alle inhoud van het online behandelprogramma.

4.9 Welk abonnement of dienst is geschikt voor mij, een maand of een proefversie?

We raden iedereen aan om eerst de proefversie van ons behandelprogramma te volgen. Dit geeft een goede indruk van ons behandelprogramma.

De proefversie is exact hetzelfde als de eerste 7 dagen van ons volledige behandelprogramma. Hiermee kun je 7 dagen lang het online behandelprogramma uitproberen. Zo weet je of het iets voor je is.

4.10 Waarin verschilt de proefversie met het volledige online behandelprogramma?

De proefversie is exact hetzelfde als de eerste 7 dagen van ons volledige behandelprogramma. Met de proefversie kun je 7 dagen lang het online behandelprogramma uitproberen.

Het belangrijkste verschil is dat je met de proefversie alleen toegang hebt tot de eerste 7 dagen. Na 7 dagen stopt je toegang.

Ons volledige behandelprogramma is een maandabonnement. Dit biedt je toegang tot het gehele programma van 90+ dagen.

4.11 Worden de kosten vergoed door een zorgverzekering?

Nee, de kosten van ons behandelprogramma worden niet vergoed door zorgverzekeraars. Soms zijn werkgevers wel bereid om (een deel van) de kosten te vergoeden, omdat het bijdraagt aan je reïntegratie en revalidatie.

4.12 Ik wil graag telefonisch contact om te bespreken of deze behandelmethode geschikt voor mij is. Kan dat?

Jazeker, dat kan. We horen graag meer over je situatie. En we laten je daarbij eerlijk weten of we verwachten of we je kunnen helpen.

Je kunt via deze pagina eenvoudig een vrijblijvende afspraak maken voor een adviesgesprek op een moment dat het voor jou en voor ons uitkomt.

4.13 Wat zijn de kosten van het online behandelprogramma? En wat is het verschil tussen het maandabonnement en de 6 maanden toegang tot het volledige behandelprogramma?

We bieden twee opties aan om deel te nemen aan het online behandelprogramma. De eerste is een maandabonnement en de tweede noemen we 6 maanden toegang.

Maandabonnement
Het online behandelprogramma kost 75 euro per maand en werkt als een abonnement.

Gebruik het programma zolang je het nodig hebt. Als je klaar bent of er geen gebruik meer van wil maken, zeg dan per mail op. Hiermee stop je niet alleen je abonnement, maar ook je toegang tot het online behandelprogramma.

Het maandabonnement vernieuwt automatisch elke maand. De bedragen worden via automatische incasso maandelijks van je rekening afgeschreven. Zeg het abonnement op als je er geen gebruik meer van wil maken. Anders lopen het abonnement en de automatische incasso's door, net als bij een tijdschrift of sportschool.

Sommigen kiezen voor deze optie omdat ze het volledige behandelprogramma eerst een maand uit willen proberen. Of ze denken dat ze het programma binnen 3 maanden kunnen afronden.

Kortom, je betaalt bij deze optie voor het online behandelprogramma zolang je het nodig hebt. Wil je je abonnement beëindigen? Zeg dan per mail op. Meer weten over opzeggen? Lees dan meer bij vraag 4.7.

6 maanden toegang 
Bij zowel het maandabonnement als de 6 maanden toegang krijg je toegang tot exact hetzelfde volledige behandelprogramma. Het enige verschil ligt in de betaling: je betaalt bij deze optie voor 6 maanden toegang, voor de prijs van 4 maanden. Kortom, je krijgt dus 2 maanden gratis toegang. Je kunt deze betaling voltooien in één keer of verdeeld over 6 termijnen die maandelijks van je rekening worden afgeschreven.

Als je verwacht langer dan 3 maanden nodig te hebben of de flexibiliteit wil om te beginnen wanneer het jou uitkomt, is de 6 maanden optie vaak de beste keuze. Het biedt rust en zekerheid, omdat je de tijd hebt om het programma af te ronden zónder extra kosten. Na 6 maanden stopt de toegang en worden er geen verdere bedragen meer afgeschreven.

Johan van Vliet is chronische pijn expert en oprichter van BreinMedicijn. Hij is ervaringsdeskundige op het gebied van chronische en langdurige pijn.Johan heeft kennis van academisch niveau op het gebied van pijnklachten die een psychosomatische oorzaak hebben. Hij was ruim 7 jaar geleden één van de eerste coaches die cliënten succesvol hielp om pijnvrij te worden op basis van de wetenschappelijke TMS methode. Johan heeft de TMS methode naar Nederland gebracht, verder doorontwikkeld en heeft reeds honderden cliënten pijnvrij gemaakt.Publicaties: Johan is auteur van het e-book “de verborgen oorzaak van aanhoudende pijn” en heeft publicaties geschreven voor o.a. het NRC en Nieuws.nl. Ook wordt hij genoemd als aanbevolen TMS Physician door Dr. Schechter op Mindbodymedicine.com.Johan is een autoriteit in Nederland op het gebied van chronische pijn, TMS en MBS.
Saskia
Door

Saskia

op 10 Mar 2022

Dag Johan, Ik wil graag aan het programma beginnen. Ik heb al 20 jaar fibromyalgie met veel last en heb altijd geloofd dat er een connectie bestaat met de mind. Dus dit klopt voor mij. Maar ondertussen heb ik borstkanker gehad en krijg nu antihormoontherapie (geen chemo). Van de 3 medicijnen die ik daarvoor MOET nemen heb ik (van een van de 3 of van allemaal samen, wie zal het zeggen) nu bijwerkingen. Dagelijks (al 5 maanden) maagproblemen, reflux, én nog meer pijn (nu niet alleen in gewrichten en spieren maar ook in de hele botten, handen, voeten, ...). Ik geloof in jullie aanpak, maar voel twijfels of de bijwerkingen van de antihormopontherapie verholpen kunnen worden, waardoor het dan toch nog een maat voor niks zou blijken. Dank! Saskia

Johan van Vliet
Door

Johan van Vliet

op 10 Mar 2022

Hallo Saskia,Bedankt voor uw reactie.Om u verder te helpen raad ik u de volgende zaken van harte aan.Als u meer wilt weten over de visie van BreinMedicijn en de oorzaak van langdurige pijnklachten dan raden we u aan om ons ebook te lezen. U kunt ons ebook op onze website downloaden.Mocht u meer willen weten over ons behandelprogramma? Dan raden wij onze proefversie van ons behandelprogramma aan. In die proefversie zult u leren en zien wat de behandeling inhoudt en wat het is en hoe het werkt enz. De proefversie kunt op op onze website bestellen.Mocht u daarna nog meer vragen hebben over het behandelprogramma en uw situatie, dan kunt u een kosteloos en vrijblijvend een telefonisch intakegesprek bij mij inplannen via deze pagina https://brein-medicijn.nl/chronische-pijn-adviesgesprek/Bent u hiermee geholpen? Ik hoor graag van u.Met gezonde groet, Johan van Vliet

Reactie plaatsen

Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn!


  • De verborgen oorzaak van chronische pijn
  • Waarom veel behandelmethoden tegen chronische pijn falen of maar tijdelijk werken
  • U zult ontdekken of uw diagnose een misdiagnose is en wat u direct hieraan kunt doen.
  • Wat voor soort behandeling er nodig is om de onderliggende oorzaak van uw chronische pijn definitief te genezen
  • Met daarin de beste techniek en praktische tip om direct te kunnen beginnen om pijnvrij te worden.
  • Zonder lege woorden en vol met informatie waar u wat aan heeft en uiteraard wetenschappelijk onderbouwd.
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Gratis Download
Gratis E-book BreinMedicijn