Zenuwpijn

U vraagt zich misschien af of u zenuwpijn heeft of dat het misschien iets anders is zoals fibromyalgie.

En als het zenuwpijn is, welke zenuwpijn is het? Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw zenuwpijn.

 Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet. Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen zenuwpijn is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen? Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten af te komen?"

Heeft BreinMedicijn een gratis zenuwpijn test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “zenuwpijn Test” om te starten met de gratis test.


zenuwpijn test

In dit artikel gaan we specifiek in op zenuwpijn, wat de symptomen zijn (zie alinea 3 in dit artikel), wat de oorzaak is (zie alinea 6 in dit artikel) en welke behandeling het meest effectief is (zie alinea 11 in dit artikel) om zenuwpijn blijvend te genezen.

Dit artikel is geschreven om uw vragen zoveel mogelijk te beantwoorden.

Inhoudsopgave

 1. Wat is zenuwpijn?
 2. Wat zijn de soorten zenuwpijn?
 3. Wat zijn de klachten en symptomen van zenuwpijn?
 4. Hoe herken je dat je zenuwpijn hebt (diagnose)?
 5. Hoelang duurt zenuwpijn? 
 6. Wat is de oorzaak van zenuwpijn?
 7. Is zenuwpijn erfelijk?
 8. Zenuwpijn en voeding
 9. Hoe om te gaan met zenuwpijn
 10. Wat zijn de behandelingen voor zenuwpijn
 11. Wat is de beste behandeling voor zenuwpijn?

1 Wat is zenuwpijn

zenuwpijn wat is het


Zenuwpijn, ook wel “neuropathische pijn” genoemd, wordt veroorzaakt door verstoringen in uw zenuwstelsel.

Wat de oorzaak en behandeling van deze verstoring is zullen we later in dit artikel bespreken.

De twee voornaamste oorzaken zijn: zenuwbeschadigingen of stress. De onderdelen van het zenuwstelsel zijn: het centrale en perifere zenuwstelsel, het ruggenmerg, de zenuwen en niet onbelangrijk, de hersenen.

Uw zenuwstelsel heeft onder andere als functie om pijnprikkels door te geven aan de hersenen. Bij zenuwpijn worden deze prikkels verkeerd doorgegeven of doorgegeven omdat zenuwen denken dat er iets aan de hand is op de plek waar u vervolgens pijn voelt.

Het kan leiden tot een (constante) pijn op bepaalde plekken in uw lichaam. Ondanks dat zenuwpijn soms zeer vervelend kan zijn, is het geen gevaarlijke aandoening. Bij pijn in spieren van het hele lichaam kan dit duiden op fibromyalgie

Behandeling ervan is aan te raden zodat u op een normale manier uw leven kunt blijven leiden.

Zenuwpijn door zenuwschade

Het duurt lang om een beschadiging aan een zenuw te herstellen, maar door behandeling, rust en bepaalde geneesmiddelen kunnen de zenuwen genezen en kan de pijn (voor een groot deel) weggenomen worden.

In het geval dat er geen ziekten zoals diabetes of auto-immuunziekten in het spel zijn kan een zenuw binnen weken/maanden en soms jaren weer genezen. In zeldzame gevallen is de zenuwschade permanent, maar in die gevallen is de zenuw ook vaak afgestorven en is permanente gevoelloosheid op die plaats het resultaat.

Zenuwpijn door stress

Stress blijkt in de meeste gevallen de onderliggende oorzaak te zijn van zenuwpijn.


Stress Zenuwpijn


Diverse onderzoeken laten zien dat stress en emotionele stress ook chronische pijn kan veroorzaken (bron), (bron), (bron), (bron). Zenuwpijn die komt, omdat stress de (hoofdoorzaak) is, valt goed te behandelen door een programma die daar op gericht is.

Ons behandelprogramma is daar een voorbeeld van om zenuwpijn binnen 3 maanden vaak drastisch te verminderen of zelfs totaal te elimineren. Hier zal in dit artikel uitvoerig op in worden gegaan.

Zenuwpijn kunt u op een aantal manieren voelen in uw lichaam. De pijn kan zowel in vlagen als constant aanwezig zijn in uw lichaam. Na verloop van tijd vaagt de pijn meestal weg, dit kan enkele weken tot maanden duren.

Soms kan het voorkomen dat de pijn niet weggaat. Het is in dit geval aan te raden om met uw huisarts te praten om te kijken wat de oorzaak is en in ieder geval ernstige ziekten, zoals diabetes, auto-immuunziekten of zenuwschade uit te sluiten.

2 Wat zijn de soorten zenuwpijn

Zenuwpijn kan op verschillende manieren voorkomen. De soorten hangen af van de plek van de pijn, maar daarnaast bijvoorbeeld de hevigheid ervan.

Trigeminusneuralgie, aangezichtspijn

Zenuwpijn Aangezichtspijn clusterhoofdpijn


Dit is een soort zenuwpijn dat zorgt voor hevige pijnscheuten in het aangezicht. De Nervus Trigeminus, oftewel de 5e hersenzenuw zorgt voor het gevoel in uw aangezicht. Deze zenuw wordt verdeeld in drie takken.

De eerste tak zorgt voor het gevoel in en op uw ogen en voorhoofd. De tweede tak leidt naar het middenstuk van uw gezicht, inwendig en uitwendig en loopt door naar de bovenkaak.

De derde tak zorgt voor gevoel in het onderste deel van uw gezicht, de onderkaak, kin en tong. De derde tak heeft verder nog een belangrijke functie voor de aansturing van de kauwspieren.

Deze vorm van zenuwpijn zorgt voor korte hevige pijnscheuten. Deze pijnscheuten komen voor in één van de drie vertakkingen van de Nervus Trigeminus, aan de rechter- óf linkerkant van het aangezicht.

Peter Jannetta, een Amerikaanse neuropsycholoog, heeft aangetoond dat deze soort van zenuwpijn soms veroorzaakt wordt door een kronkel in de slagader.

De hartkloppingen die leiden door de slagader zorgen voor druk en irritatie op de zenuw, hierdoor wordt deze zeer gevoelig voor prikkels van buitenaf.

Meestal zijn het spierknopen (triggerpoints) in het gezicht, bij de slaap, voorhoofd, onder de wenkbrauwen en andere plaatsen in het gezicht en hoofd die dit veroorzaken.

Deze triggerpoints of anders gezegd micro spierverkrampingen kunnen de zenuwen irriteren en alarm laten slaan, dit zorgt voor zenuwpijn (bron), (bron). In de afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes) waar deze triggerpoints zitten.

Als u op deze plaats pijn voelt, wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak niet een beknelling van de zenuw, maar zijn het deze triggerpoints die de pijn veroorzaken. zenuwpijn-aangezichtspijn-triggerpointszenuwpijn-aangezichtspijn-kaakpijn-triggerpoint


De oorzaak van de triggerpoints (zie alinea 6.10) en juiste behandeling (zie alinea 11) zal verderop in dit artikel worden besproken.

Mortons Neuralgie/Morton neuroomzenuwpijn in de voet

Zenuwpijn Mortons neuroom symptomen


Deze soort van zenuwpijn zorgt voor een aanhoudende pijn, meestal in de voorzijde van uw voet, tussen de boog van uw voet en uw tenen. De pijn kan soms worden veroorzaakt door een goedaardig gezwel. Het weefsel van het gezwel zit om de zenuw van een van uw tenen.

Dit gezwel wordt het Mortons Neuroom genoemd. Deze is vaak te vinden tussen uw derde en vierde teen. Door de constante uitstraling van pijnprikkels kan het voorkomen dat uw tenen zelfs gevoelloos lijken of krampachtig zullen aanvoelen.

Het zijn triggerpoints (spierverkrampingen) in de voet die voornamelijk worden veroorzaakt door stress die meestal de oorzaak van de pijnklachten in de voorzijde van uw voet zijn (bron), (bron).

In de afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes) waar deze triggerpoints in de voet zitten. Als u op deze plaats pijn voelt wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak niet een verdikking van de zenuw, maar zijn het deze triggerpoints die de pijn veroorzaken. zenuwpijn-mortons-neuroom-uitstralingspatronen-van-triggerpoints-zenuwpijn-mortons-neuroom-triggerpoints-voet


Deze triggerpoints of anders gezegd micro spierverkrampingen kunnen de zenuwen irriteren en alarm laten slaan wat leidt tot zenuwpijn. De oorzaak van de triggerpoints (zie alinea 6.10) en juiste behandeling (zie alinea 11) zal verderop in dit artikel worden besproken.

Ischias, zenuwpijn in rug, bil en been

zenuwpijn-ischias


De Nervus Ischiadicus is de langste zenuw in ons lichaam, het wordt ook wel de beenzenuw genoemd. De vorm van zenuwpijn die in deze zenuw voorkomt noemen we Ischias.

Deze zenuwpijn komt vooral voor bij bepaalde bewegingen en is niet constant aanwezig. Aangezien de zenuw vanuit de rug doorloopt langs de bil naar het been, kan op al deze plaatsen pijn ervaren worden.

De oorzaken van Ischias kunnen uiteenlopen, maar zijn vaak terug te brengen naar een ontsteking, druk op de zenuw of triggerpoints en stress De druk kan bijvoorbeeld ontstaan omdat er een stenose, een vernauwing van het wervelkanaal voorkomt.

Andere factoren die kunnen leiden tot Ischias zijn: stress en triggerpoints (spierknopen), een hernia of een tumor. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat hernia’s, stenose of artrose zelden de oorzaak zijn van de pijnklachten.

Deze onderzoeken laten zien dat er heel veel mensen zijn met ernstige afwijkingen, maar hier geen pijn door ervaren (bron), (bron), (bron), (bron). Anderzijds zijn er talloze mensen die dezelfde klachten hebben maar waar helemaal niets gevonden wordt (bron).

Stress en triggerpoints worden in de meeste gevallen bij deze mensen aangetroffen in de rug of bil. De pijn die men ervaart bij Ischias, verschilt persoonlijk. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijnscheuten die het moeilijk maken om (langdurig) rechtop te staan
 • Branderige pijn aan rechter of linker kant van uw rug, billen of benen en licht zeurende pijn tot heftig stekende pijn in verloop van de zenuw
 • Triggerpoints (spierverkrampingen) die voornamelijk worden veroorzaakt door stress zijn meestal de oorzaak van de pijnklachten in de bil, heup, rug, en benen.

  In de afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes) waar deze triggerpoints in de rug en bil zitten. Als u op deze plaats pijn voelt wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak niet een verdikking van de zenuw maar zijn het triggerpoints die de pijn veroorzaken. zenuwpijn-ischiaszenuwpijn-ischias-bovenbeen-en-rugpijn

  Deze triggerpoints of anders gezegd micro spierverkrampingen kunnen de zenuwen irriteren en alarm laten slaan wat leidt tot Ischias zenuwpijn. De oorzaak van de triggerpoints (zie alinea 6.10) en juiste behandeling (zie alinea 11) zal verderop in dit artikel worden besproken.

  Carpaal tunnel syndroom, zenuwpijn in de hand

  Zenuwpijn carpal tunnel syndroom.

  De klachten bij carpaal tunnel syndroom zijn:
 • Er wordt door medici aangegeven dat het carpaal tunnel syndroom een gezwel is tegen uw middelste handzenuw, ook wel Nervus Medianus genoemd.

  Onderzoeken laten zien dat hoewel de zenuw wel degelijk betrokken is in de klachten, dit niet komt door een beknelling van de zenuw. Triggerpoints (spierverkrampingen) die voornamelijk worden veroorzaakt door stress zijn meestal de oorzaak van de carpaal tunnel pijnklachten (bron).

  In de afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes, T rondjes) waar deze triggerpoints zitten. Als u op deze plaats pijn voelt wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak van de pijn niet een beknelling van de zenuw maar zijn het triggerpoints die dit veroorzaken. Zenuwpijn Triggerpoints-carpaal-tunnel-syndroom-

  Deze triggerpoints, of anders gezegd micro spierverkrampingen, kunnen de zenuwen irriteren en alarm laten slaan wat leidt tot zenuwpijn via de nervus medianis. De oorzaak van de triggerpoints (zie alinea 6.10) en juiste behandeling (zie alinea 11) zal verderop in dit artikel worden besproken.

  Plexus lumbalis neuralgie, zenuwpijn in benen en voeten

  zenuwpijn-plexuslumbalus-innervatie-van-de-heup

   De plexus lumbalis is een zenuwnetwerk met zenuwbanen L3, L4, L5, S1 en S2 in de onderrug die doorloopt via uw benen naar uw voeten.

  De zenuwpijn in de benen die voorkomt in dit zenuwnetwerk wordt in sommige gevallen veroorzaakt door beschadigingen ervan. Een ongeluk of operatie kan bijvoorbeeld zorgen voor zo’n beschadiging, maar in sommige gevallen ligt de oorzaak bij een gezwel in uw bekken (denk aan de baarmoederhals/de prostaat).

  Echter, zijn triggerpoints (spierverkrampingen) die voornamelijk worden veroorzaakt door stress meestal de oorzaak van de pijnklachten (bron), (bron).

  In de afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes, T rondjes) waar deze triggerpoints in de rug, bil of bovenbenen zitten. Als u op deze plaats pijn voelt wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak van de pijn niet een beknelling van de zenuw maar zijn het triggerpoints die dit veroorzaken. zenuwpijn-plexus-lumbaklis-triggerpoints-quadricepszenuwpijn-ischias

  Deze triggerpoints of anders gezegd micro spierverkrampingen kunnen de zenuwen irriteren en alarm laten slaan wat leidt tot zenuwpijn via de eerdergenoemde zenuwen.

   De oorzaak van de triggerpoints (zie alinea 6.10) en juiste behandeling (zie alinea 11) zal verderop in dit artikel worden besproken.

  De klachten die u kunt ervaren bij plexus lumbalis neuralgie zijn gevoelloosheid, verlies van spierkracht in uw benen of voeten en zelfs verlammingsverschijnselen. Daarnaast komen pijnklachten in de vorm van stekende branderige pijn vaak voor.

  Brachial plexus neuralgie, zenuwpijn in schouder, armen, handen, pols en/of vingers

  Zenuwpijn brachial plexus

  De brachial plexus is een zenuwnetwerk in uw bovenrug die via uw armen uitmondt in uw vingers. In dit netwerk zitten de zenuwen die zorgen voor gevoel in onder andere uw schouders, armen, pols, handen en vingers.

  De zenuwpijn in dit netwerk wordt soms veroorzaakt door beschadigingen eraan. Deze beschadigingen komen voort uit bijvoorbeeld verwondingen, maar een gezwel kan ook de reden ervoor zijn.

  Echter, zijn triggerpoints (spierverkrampingen) die voornamelijk worden veroorzaakt door stress meestal de oorzaak van de pijnklachten in de schouders, armen, pols, handen en vingers (bron), (bron).

  In de afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes, T rondjes) waar deze triggerpoints in de nek, rug en schouder zitten. Als u op deze plaats pijn voelt wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak niet een verdikking van de zenuw maar zijn het triggerpoints die de pijn veroorzaken. zenuwpijn-brachial-plexus-arm-en-schouder-triggerpointszenuwpijn-brachial-plexus-triggerpoints-halszenuwpijn-brachial-plexus-triggerpoints-infraspinatus

  Deze triggerpoints of anders gezegd micro spierverkrampingen kunnen de zenuwen irriteren en alarm laten slaan wat leidt tot zenuwpijn via de brachial plexus zenuwen.

  De oorzaak van de triggerpoints (zie alinea 6.10) en juiste behandeling (zie alinea 11) zal verderop in dit artikel worden besproken.

  De klachten die u kunt ervaren wanneer u lijdt aan Brachial Plexus neuralgie zijn brandende, scherpe pijn in uw schouders/armen/handen, gevoelloosheid, verlamming en verzwakking van spieren.

  Post-therpetische neuralgie, zenuwpijn in eerder geïnfecteerd gebied

  Deze vorm van zenuwpijn vindt plaats op de zenuweinden van uw huid. Vaak ontstaat de pijn na of met gordelroos. Deze zenuwpijn voelt aan als een zeer branderige pijn op de huid.

  Fantoompijn, zenuwpijn na operatie

  Fantoompijn is de zenuwpijn die u kunt voelen in een geamputeerd lichaamsdeel.

  Er wordt door medici vaak gezegd dat de oorzaak van fantoompijn niet bekend is. Er zijn echter grote successen geboekt doormiddel van een spiegeltherapie. Hierbij wordt de patiënt voor een speciale spiegel geplaatst.

  De spiegel zorgt ervoor dat de patiënt in het spiegelbeeld beiden benen weer ziet. Deze therapie heeft voor drastische pijn vermindering gezorgd en toont daarmee aan dat de oorzaak van de pijnregulatie in de hersenen zit.

  De oorzaak dient ook in de hersenen gevonden te worden en is ook gevonden door dr. Sarno. Later in dit artikel meer over deze oorzaak (zie alinea 6.10) en de meest effectieve aanpak (zie alinea 11) hiervan (bron).

  3 Wat zijn de klachten en symptomen van zenuwpijn  Zenuwpijn kan als verschillende soorten pijn voorkomen. De ervaring van de pijn hangt sterk af van de plek van de pijn. Op de ene plek kan de pijn zorgen voor gevoelloosheid, verzwakking van spieren, zeurende pijn en koude tintelingen.

  Op de andere plek kan het juist tot uiting komen in een branderige en stekende pijn. Soms kan de pijn na een aantal weken of maanden zelf weg gaan. Toch is behandeling van de pijn belangrijk om de pijn onder controle te kunnen houden en op een normale manier uw leven te kunnen behouden.

  De pijn kan zowel acuut als geleidelijk gevormd worden. De symptomen hangen dus af van situatie en zijn heel persoonlijk.

  Locatie: bil, heup, benen, enkels, voeten. Voor de symptomen in deze regio zie het artikel zenuwpijn in de benen.

  • Locatie zenuwpijn nek, schouders, armen, handen

  • Arm: brandende, scherpe pijn, gevoelloosheid
  • Schouder: verzwakking spieren, scherpe pijn
  • Hand: scherpe stekende pijn, uitstraling naar vingers
  • Nek: stijfheid, uitstralende pijn
  • Linkerarm: tintelingen, gevoelloosheid/branderige pijn
  • Bovenarm: irritatie van zenuw aan binnenkant van de arm, stekende pijn
  • Schouderblad: krachtverlies, heftige stekende pijn
  • Elleboog: tintelende pijn, gevoels- en krachtverlies vooral in pink en ringvinger
  • Vingers: brandende pijn, gevoelloosheid of tintelingen
  • Pols: stekende en zeurende pijn, vooral aanwezig bij bepaalde bewegingen of kracht zetten
  • Onderarm: uitstralende, stekende pijn, vooral aanwezig wanneer u uw arm gebruikt boven uw hoofd
  • Duim: kan wijzen op het carpaal tunnel syndroom, stekende pijn
  • Pink: gevoelloosheid en krachtverlies
  • Hals: pijnlijke, stijve nek en scheefstand van uw hoofd
  • Nek, schouder en arm: zie Brachial Plexus Neuralgie
  • Rechterarm: tintelingen of branderige pijn
  • Uitstraling arm: Brachial Plexus Neuralgie: stekende pijn, kan uitstralen naar onderarm tot vingers
 • Zenuwpijn

  Locatie rug. Voor de symptomen in de rug zie het artikel zenuwpijn in de rug.

  • Locatie hoofd, gezicht

  • Hoofd: branderige pijn, tintelingen in het gezicht of achterhoofd
  • Gezicht: scherpe pijnscheuten in boven, midden of onderste gedeelte van het gezicht (Trigeminus Neuralgie)
  • Hoofdhuid: prikkeling, haarpijn
  • Oorschelp: pijnscheuten/zeurende pijn
  • Zijkant hoofd: stekende, kloppende pijn vooral in regio rond het oor
  • Oor: stekende pijnscheuten
  • Hoofd en nek: dit wijst op Occipitalis Neuralgie, stekende en drukkende pijn vanuit nek, uitstraling naar schedel
  • Hoofd en oor: stekende en kloppende pijn (Occipitalis Neuralgie)
  • Achterhoofd: stekende pijnscheuten
  • Achter oor: drukkende en kloppende pijn
  • Wang: stekende, kloppende pijn, kan zorgen voor gevoelloosheid in wang
  • Gezichtshelft: zenuwpijn komt zo goed als altijd voor aan één kant van het lichaam. Zenuwpijn in uw gezicht komt dus voor in de linker- of rechterhelft van uw gezicht
  • Schedel: uitstralende pijn vanuit de nek, drukkende pijn
  • Oog: stekende of kloppende pijn
  • Voorhoofd: drukkende of kloppende pijn
  • Mond: stekende pijn, trigeminus neuralgie (zenuwen verbonden met speekselklieren)
 • Locatie zenuwpijn mond, kaak, gebit

  • Kies: heftig stekende pijnscheuten
  • Tand: heftig stekende pijnscheuten, kan soms zorgen voor gevoelloosheid
  • Kaak: drukkende, kloppende pijn
  • Mond: hangt af van locatie van pijn
  • Tandvlees: scherpe, stekende, aanhoudende pijn
  • Gebit: scherpe, stekende, aanhoudende pijn die uitstraalt van tandvlees naar tanden
  • Tong: herhalende, kortdurende pijnaanvallen
  • Verstandskies: stekende pijn
  • Na verwijderen verstandkies: als u na het verwijderen van uw verstandskies zenuwpijn ervaart, is de kans groot dat deze kies tegen een zenuw aan lag. Dit kan zorgen voor een erg stekende, aanhoudende pijn. Deze pijn kan tot wel twee weken aanhouden
 • Wanneer u aanhoudende pijn hebt in een van uw kiezen, is het belangrijk dat u contact opneemt met uw tandarts. Het kan zijn dat de pijn ineens uit zichzelf weggaat, in dat geval is het waarschijnlijk dat uw zenuw is afgestorven.

  .Buikwand: drukkende pijn. Kan wijzen op Acnes, dit is een buikwand pijnsyndroom

  • Buik: stekende, krampende pijn. Kan wijzen op Acnes
  • Onderbuik: pijn wordt erger wanneer u een volle blaas heeft, drukkende, felle pijn. Kan wijzen op Acnes
  • Oksel: hier kan zenuwpijn opkomen na het verwijderen van de lymfeklieren, zwaar of gespannen gevoel, tintelingen
  • Ribben: drukkende, krampende pijn
  • Maag: krampen, doffe of scherpe pijn
  • Darmen: plotselinge krampende pijn
  • Blaas: gespannen gevoel dat zorgt voor steken in de blaas
 • Hoe voelt zenuwpijn?

  De klachten die zenuwpijn veroorzaakt hangt erg af van de oorzaak en de specifieke plek waar u deze pijn ervaart. De ene persoon ervaart vooral gevoelloosheid, terwijl de andere steeds heftige, stekende pijnscheuten ervaart. De meeste mensen voelen één of meerdere van het volgende bij zenuwpijn:
  • Tintelingen, vaak gepaard met een branderig gevoel
  • Doof gevoel, gevoelloosheid
  • Jeuk
  • Een koude of warme plek
  • Uitstralende pijn
  • Stekende en krampende pijn in de buurt van de desbetreffende zenuw
  • Bepaalde bewegingen moeilijker of niet meer kunnen maken
  • Verlies van kracht in spieren
  • Zenuwpijn uitval
  • Heftige pijnscheuten, komt vaak ’s nachts

4 Hoe herken je dat je zenuwpijn hebt, diagnose

De diagnose voor zenuwpijn kan op een aantal manieren worden gesteld. Het kan op 3 manieren die hieronder uitgebreid worden beschreven. zenuwpijn-hoe-herken-je-dat

4.1. Zenuwpijn test

BreinMedicijn heeft een zenuwpijn test ontwikkeld. In deze gratis test kunt u zien wat voor soort behandeling u nodig heeft om van uw zenuwpijn af te komen.

Klik hier om naar de gratis zenuwpijn test te gaan.

4.2. Zenuwpijn vragenlijst

BreinMedicijn heeft een zenuwpijn vragenlijst ontwikkeld. Met deze vragenlijst kunt u zien wat voor soort behandeling u nodig heeft om van uw zenuwpijn af te komen.

Klik hier om naar de gratis zenuwpijn vragenlijst te gaan.

4.3. EMG-onderzoek

Een EMG-onderzoek of elektromyografie onderzoek wordt uitgevoerd om de elektrische activiteit in uw spieren en de zenuwaansturing van uw spieren op te meten. Dit onderzoek kan op twee manieren uitgevoerd worden.

Ten eerste door middel van een naaldonderzoek. Bij deze methode worden er naalden met elektroden in uw spieren gedrukt. Deze elektroden meten de elektrische activiteit op.

De tweede methode is het geleidingsonderzoek. Hierbij worden de elektroden geplakt op uw huid. Dit onderzoek wordt gedaan in het ziekenhuis wanneer dokters vermoeden dat er iets mis is met onder andere uw zenuwen. Ze kunnen zo de signalen van zenuwen analyseren (bron).

5 Hoelang duurt zenuwpijn

Zenuwpijn kan in sommige gevallen na enkele weken al wegvagen, terwijl het bij andere gevallen nog maanden een probleem blijft.

Normaal gesproken vervaagd de pijn vanzelf maar het is zeker aan te raden om de pijn te laten behandelen wanneer het uw dagelijks leven gaat beïnvloeden. De pijn zal minder en beter draagbaar worden.

Hoelang het precies zal duren is dus moeilijk te voorspellen. Het is belangrijk om zelf goed in de gaten te houden hoelang de pijn al aanhoudt en hoe heftig de pijn is.

Als u dit bijvoorbeeld een aantal dagen lang iedere dag bijhoudt, krijgt u een goed overzicht en zult u gerichter geholpen kunnen worden.

Als er niets ernstigs wordt gevonden, zoals tumoren, diabetes of zenuwschade, dan is de kans groot dat de aanhoudende pijn komt vanwege triggerpoints (spierknopen) door (emotionele) stress.

Ons behandelprogrammais erg effectief gebleken om zenuwpijn succesvol te behandelen.

5.1. Chronische zenuwpijn

Wanneer de pijn die u ervaart voor langere tijd continue blijft aanhouden dan spreken we over chronische zenuwpijn.

De chronische pijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door triggerpoints en/of stress. In sommige gevallen heeft u chronische pijn omdat bepaalde beschadigingen in de zenuw na verloop van tijd niet meer zijn genezen.

6 Wat is de oorzaak van zenuwpijn

Er zijn veel verschillende oorzaken voor zenuwpijn. Alle verschillende oorzaken van zenuwpijn worden hieronder per oorzaak beschreven. Van alle oorzaken is (onbewuste) stress, toegelicht in 6.9 en 6.10, de belangrijkste oorzaak. Zenuwpijn oorzaak

6.1. Zenuwbeknelling

Bij zenuwpijn wordt in veel gevallen geclaimd dat het wordt veroorzaakt door een beknelling van een zenuw.

Veel geconstateerde zenuw beknellingen blijken helemaal geen beknellingen te zijn. Volgens top neurochirurgen is maar in 3% van de gevallen de zenuw echt bekneld (bron).

Diverse onderzoeken laten zien dat de zogeheten "beknellers": rug- of nekhernia, carpaal tunnel, artrose, stenose, mortons neuroom en andere "beknellers" in veel gevallen geen pijn veroorzaken en ook niet de oorzaak van de pijn zijn (bron), (bron), (bron), (bron).

Afwijkingen die vaak onterecht worden aangezien voor zenuwbeknellingen komen regelmatig voor bij andere aandoeningen op spieren of wervels. Zo kan een hernia voor een zenuwbeknelling zorgen, maar in meeste gevallen is dit niet het geval. Evenzo dat de zenuwpijn altijd zou komen door schade aan een ruggenwervel.

Artrose is een aandoening die net zoals een hernia, een zenuwbeknelling in gang kan zetten. Artrose zorgt voor slijtage aan uw kraakbeen. De slijtage zorgt voor een vernauwing van zenuwwortels en dit kan zorgen voor zenuwpijn.

Ook Stenose, een aandoening die zorgt voor kanaalvernauwing in de wervelkolom van de rug, kan zorgen voor zenuwbeklemmingen. Door de kanaalvernauwing, worden zenuwen beklemd en kan er zenuwpijn ontstaan.

Het Piriformis Syndroom kan in enkele gevallen voor druk zorgen op de zenuwen gelegen bij uw heup. De aanwezige druk kan zorgen voor een beknelling van deze heupzenuwen.

Echter is deze diagnose vaak een misdiagnose en zorgen triggerpoints door stress voor de klachten die men ervaart in de piriformis.

Het Carpale Tunnel Syndroom zou in theorie kunnen zorgen dat de zenuw die aan de buitenzijde van uw pols ligt knel komt te raken.

Door een zwelling vernauwt de Carpale Tunnel, hierdoor ontstaat een zenuwbeknelling. In de praktijk blijkt dat dit vaak een misdiagnose is. De echte oorzaak van de pijn zijn in de meeste gevallen "triggerpoints".

Dit worden ook wel spierknopen genoemd. Wanneer de triggerpoints worden gevonden en behandelt worden dan verdwijnen vaak de klachten (bron). Deze aandoening is de meest voorkomende zenuwaandoening in de arm.

Een andere aandoening die in theorie zou zorgen voor zenuwbeknelling in uw armen is het Cubitaal Tunnel Syndroom. Hierbij wordt de elleboogzenuw beklemd doordat er druk op ontstaat. Dit is de tweede meest voorkomende zenuwbeknelling in de armen.

Ook hierbij geldt dat de praktijk vaak leert dat dit een misdiagnose is.

De echte oorzaak van de pijn zijn in de meeste gevallen "triggerpoints". Dit worden ook wel spierknopen genoemd. Het schouderbeknelling syndroom, officieel het Thoracic Outlet Syndroom genoemd, is een aandoening die wederom in theorie zou zorgen voor zenuwbeknellingen.

De klachten bij deze aandoening komen voor in het schoudergebied. Ook hierbij geldt dat de praktijk vaak leert dat dit een misdiagnose is.

De echte oorzaak van de pijn zijn in de meeste gevallen "triggerpoints" in de voet. Dit worden ook wel spierknopen genoemd. Mortons Neuralgie is een aandoening die zorgt voor een verdikking van uw voetzenuw. Door de verdikking van de zenuw, zou in theorie de zenuw bekneld raken en zou zenuwpijn ontstaan.

De verdikking komt vooral voor tussen de derde en vierde teen. Ook hierbij geldt dat de praktijk vaak leert dat dit een misdiagnose is omdat triggerpoints de oorzaak zijn. Ons behandelprogramma is zeer effectief om triggerpoints te verhelpen.

Het SI-gewricht is een zeer stijf, bijna onbeweegbaar gewricht. Bij dit gewricht kan het SI-syndroom ontstaan. Dit syndroom wordt veroorzaakt door ontstekingen of overbelasting.

Ook dit syndroom zorgt voor zenuwbeknelling. Ook hierbij geldt dat de praktijk vaak leert dat dit een misdiagnose is omdat triggerpoints de oorzaak zijn van de SI gewrichtsklachten (bron), (bron).

zenuwpijn-onderzoek

6.2. Vitamine b12-tekort

Deze vitamine is voor veel processen en systemen in uw lichaam nodig. Een tekort kan zich onder andere uiten in een disfunctie van uw zenuwen en dus kan er zenuwpijn ontstaan.

Wanneer u een tekort van deze vitamine heeft kunt u dat weer opvullen door het eten van bepaalde voeding, maar ook met supplementen.

Vitamine b12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, melk en eieren. Volgt u een veganistisch dieet? Dan zijn supplementen het enige alternatief.

6.3. Gordelroos en Lyme

Gordelroos is een virus dat jeukende, pijnlijke plekken en blaasjes op uw huid kan veroorzaken. De aandoening kan daarnaast ook zenuwpijn op de aangedane plek meebrengen.

De zenuwpijn ontstaat in de meeste gevallen wanneer de blaasjes van de gordelroos verdwenen zijn. Normaalgesproken blijft gordelroos zo’n twee weken, de zenuwpijn kan langer duren.

De ziekte van Lyme zorgt in eerste instantie voor spier- en gewrichtspijn en koorts tijdens de eerste paar weken. De ziekte moet dan al behandeld worden met antibiotica, maar gebeurt dit niet, dan kan onder andere zenuwpijn volgen in een zwaarder stadium van Lyme.

Zenuwen kunnen namelijk bekneld raken door een ontsteking. Dit uit zich in pijn.

6.4. Diabetes en MS

Wanneer u al een aantal jaar last heeft van diabetes dan is de kans groter dat u daarnaast ook last krijgt van Diabetische Neuralgie, oftewel zenuwpijn door diabetes.

De zenuwpijn wordt veroorzaakt doordat de doorbloeding voor lange tijd minder goed gaat dan normaal. Hierdoor worden zenuwen beschadigd. De klachten die hierbij komen kijken kunnen zowel gevoelloosheid als pijnklachten zijn. MS, of Multipje Sclerose is een zenuwaandoening.

De ziekte zorgt ervoor dat de beschermlaag om zenuwen heen, wegslijt en dus kapotgaat. Dit resulteert in een disfunctie van de zenuwen. De pijnprikkels kunnen niet meer goed doorgestuurd worden. MS is een zeer heftige aandoening op het lichaam omdat op lange termijn verlamming kan ontstaan.

6.5. Zenuwschade

Zenuwschade kan opgelopen worden wanneer er niet op tijd gehandeld wordt om zenuwpijn op te lossen. De schade aan de zenuw door bijvoorbeeld een ontsteking of een zwelling kan zo erg worden dat het onomkeerbaar is.

Het gevolg hiervan is een permanent aanwezige zenuwpijn. Uiteindelijk zal de zenuw afsterven en zal er geen gevoel meer mogelijk zijn. De afsterving van de zenuw en dus permanente gevoelloosheid kan op zijn beurt zorgen voor uitvalsverschijnselen, zoals verlamming.

6.6. Zenuwpijn na operatie

Er zijn diverse zenuwpijn operaties omdat zenuwpijn kan voorkomen op veel verschillende plaatsen in het lichaam.

Onderstaand wordt ingegaan op de meest voorkomende zenuwpijn operaties.

Zenuwpijn operatie

 Het komt weleens voor de zenuwpijn ontstaat na een operatie. Tijdens een operatie is een zenuw kwetsbaar omdat de zenuw bloot kan liggen en geraakt kan worden door de chirurg.

Dit kan een beschadiging veroorzaken op de zenuw. De pijn die optreedt door zo’n beschadiging is een continue, scherpe, branderige pijn.

Als de zenuw beschadigd is dan geneest de zenuw vaak binnen een paar weken, maanden en hoogstens een jaar. Wanneer de pijn niet minder wordt, dan is de oorzaak zeer waarschijnlijk niet meer een zenuwbeschadiging.

Het lichaam geneest zichzelf namelijk en wanneer dit plaatsvindt dan zal de zenuwpijn ook geleidelijk minder worden. Als dit niet minder wordt dan zijn het triggerpoints en (emotionele) stress in het lichaam die de zenuwen irriteren en ontregelen.

Één van de meer voorkomende vormen van zenuwpijn na een operatie is zenuwpijn krijgen in een litteken van die operatie. Het litteken gaat dan enorm branderig aanvoelen en wanneer er iets tegenaanstoot komen er heftige pijnscheuten.

Echter, er is geen wetenschappelijk bewijs dat het litteken de oorzaak van de pijn is. Het wordt aangewezen als oorzaak omdat er vaak niet anders gevonden wordt.

De operatie heeft simpelweg de echte oorzaak van de zenuwpijn weggehaald wat in de meeste gevallen gewoon triggerpoints en (emotionele) stress is.

Heupoperatie zenuwpijn 

Een operatie om ruggenwervels aan elkaar vast te maken, een Spondylodese operatie, kan zenuwpijn als gevolg hebben.

Dit komt doordat zenuwen dicht tegen de ruggenwervel aan liggen en makkelijk beschadigd kunnen worden bij deze operatie.

Aangezien deze operatie vaker plaatsvindt in de lage ruggenwervel, komt na de operatie in de meeste gevallen zenuwpijn in de benen voor. In de regio van de lage ruggenwervel ligt het zenuwnetwerk: Nervus Ischiadicus.

Bij een beschadiging hieraan kan zenuwpijn voorkomen in uw onderrug, benen, billen, voeten.

Kaakoperatie zenuwpijn

Bij een kaakoperatie is zenuwpijn ook mogelijk. In de kaak en gebit zitten zenuwen, sommige zenuwen helpen bij het kauwproces.

Het trekken van een kies, kan al zenuwen raken en beschadigen. Uiteindelijk zullen deze zenuwen bij 90% van de mensen afsterven. Zenuwpijn na een kaakoperatie kan zich uiten in verschillende soorten pijn.

Om te beginnen een continu aanwezige en zeurderige pijn. Daarnaast kan het zich uiten in heftige pijnscheuten die weer wegvagen na een bepaalde tijd. Ten laatste kan het zijn dat de pijnscheuten niet meer wegvagen en de pijn chronisch wordt.

Knieoperatie

In dit geval heeft u last van een haast ondraagbare pijn, die dus altijd aanwezig is. Na een knieoperatie kan zenuwpijn in het been optreden. Deze zenuwpijn is vooral ’s nachts merkbaar. De klachten die merkbaar zijn, zijn onder andere: stijfheid in knie of been, verdikking en pijnsteken.

Operatie aan de buik

Een operatie aan de buik heeft het risico dat de buikwandzenuw bekneld en beschadigd wordt. Een operatie aan de buik is bijvoorbeeld een blindedarmoperatie, operatie aan de nieren en een keizersnede. Wanneer dit het geval is, spreken we van ACNES, of het buikwand pijnsyndroom.

Ook kan het voorkomen dat u pijn ervaart op uw huid na een operatie. In dit geval zijn de zenuwen die zorgen voor pijnprikkels op de huid aangetast. Hierdoor ontstaat er een constant branderig gevoel op een bepaalde plek op uw huid.

Wat doet als zenuwpijn na de operatie niet weggaat?

Komt de pijn na een operatie terug of gaat de pijn helemaal niet weg en is er ook geen serieuze zenuwschade geconstateerd? In dat geval heeft de operatie niet de juiste oorzaak weggehaald en is er een andere oorzaak voor uw pijnklachten.

Dit geldt ook wanneer de pijn zich verplaatst naar een ander deel van uw lijf. Als het bovenstaande het geval is dan zijn triggerpoints veroorzaakt door stress (TMS, teveel stress syndroom) zeer waarschijnlijk de oorzaak van uw pijnklachten. Zie alinea 6.10 in dit artikel voor meer informatie.


6.7. Zenuwpijn na bestraling (chemo)

Chemotherapie kan ervoor zorgen dat de gevoelszenuwen beschadigen. De pijn komt niet bij iedereen die zo’n therapie ondergaat voor, daarbij ervaart niet iedereen dezelfde pijn.

De heftigheid van de pijn en hoe vroeg in het proces van de therapie de pijn ontstaat, is afhankelijk van ten eerste de persoon zelf, maar daarbij ook van het type bestraling, de duur en de dosis ervan (bron).

De klachten en het klachtenpatroon van neuralgie na bestraling zien er steeds ongeveer hetzelfde uit. De klachten komen meestal minder heftig op, zo begint het bijvoorbeeld met een tintelend gevoel en lichte pijnsteken.

Deze klachten ontstaan meestal in de handen en voeten, aangezien de zenuwuiteinden de eerste plekken zijn die beschadigd worden. Na verloop van tijd worden de klachten heftiger en kan in sommige gevallen de pijn ondraaglijk worden.

Bij gebruik van bepaalde cytostatica tijdens de chemotherapie is het risico op zenuwpijn groter. Het gaat dan om: Platinumderivaten (cisplatin, oxaliplatin, carboplatin), Taxanen (docetaxel, paclitaxel), Vincristine, Epothilonen (ixabepilone), Bortezomib, Thalidomide en Lenalidomide.

Van deze specifieke medicatie tijdens chemotherapie is bekend dat ze het zenuwstelsel kunnen aantasten. Een hulpmiddel om de zenuwen te beschermen tijdens chemo is om supplementen van calcium, magnesium en vitamine B en E te nemen.

Onderzoeken tonen namelijk aan dat deze stoffen het zenuwstelsel beschermen.

6.8. Zenuwpijn en triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die zorgen voor zogenaamde “spierknopen”. Spierknopen zorgen ervoor dat de spier kleiner wordt en door de verkramping is de doorbloeding minder goed.

De spier wordt zwakker en spierbundels rond de spier waar het triggerpoint in zit zullen taken moeten overnemen. Omdat de omliggende spieren harder moeten werken kunnen ook hier triggerpoints ontstaan.

Door dit proces kan er op een hele andere plek in het lichaam pijn ontstaan dankzij het triggerpoint dan waar dit punt gelegen is. Doordat de doorbloeding minder goed verloopt en de spieren verkrampen, kan een gevolg  zijn dat er  zenuwpijn ontstaat (bron), (bron).

De doorbloeding wordt namelijk minder. Err ontstaan zuurstoftekorten en verzuring in de spieren. Hierdoor slaan de zenuwen alarm en worden pijnsignalen naar de hersenen gestuurd. Het resultaat daarvan is zenuwpijn.

De hamvraag is dan: hoe ontstaan dan triggerpoints en waarom komen deze triggerpoints na massages of dry needling vaak weer terug? In de volgende paragraven zal deze vraag worden beantwoord.

6.9. Zenuwpijn door stress


Stress Zenuwpijn


Stress en andere psychische problemen, hebben een negatieve invloed op zenuwpijn. Wanneer u al last heeft van zenuwpijn is het daarom belangrijk om veel afleiding te zoeken en leuke dingen te blijven doen.

Stress verergert juist klachten en dit kan de kwaliteit van uw leven erg aantasten. Het is ook mogelijk dat stress de zenuwpijn juist veroorzaakt. Dit komt doordat uw hersenen reageren op bedreigingen. Stress zorgt voor een signaal van bedreiging.

Wanneer u dus constant stress ervaart worden er “bedreigingsprikkels” doorgegeven in de hersenen. Na verloop van tijd zorgt dit voor veranderingen in het lichaam, onder andere in de zenuwen (bron), (bron), (bron), (bron).

Dit zorgt voor de eerder besproken triggerpoints, in de volgende paragraaf zullen we dit proces uitvoerig beschrijven.

6.10. Zenuwpijn oorzaak nummer 1?

In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner precies uit wat de oorzaak van uw pijnklachten is.Dat uw zenuwpijn niet overgaat is het gevolg van triggerpoints. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spieren.

U kunt het zien als verhardingen in de spieren. Deze verhardingen in uw spieren zorgen ervoor dat de doorbloeding van de spier chronisch verminderd.

Dit zorg voor een zuurstoftekort in de spier en het ophopen van afvalstoffen. Een zuurstoftekort in uw spieren zorgt voor de zenuwpijn en andere aanverwante klachten. Al in 1975 en 1985 hebben wetenschappers bewezen dat een zuurstoftekort in uw spieren kan leiden tot hevige zenuwpijn (bron).

De vraag is dan, hoe worden triggerpoints veroorzaakt? De échte oorzaak van uw triggerpoints is psycho-fysiologisch. Makkelijker gezegd: de oorzaak begint in uw hersenen en uit zich in uw lichaam.

Dit houdt in dat de hersenen via het zenuwstelsel de doorbloeding in bepaalde weefsels (voornamelijk spieren) chronisch verminderd. Dit leidt tot een zuurstoftekort, verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren.

De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot pijnklachten. Een concreet voorbeeld om dit uit te leggen is fantoompijn. Bij fantoompijn heeft iemand zenuwpijn aan zijn been of voet.

Dit terwijl dit lichaamsdeel al maanden of jaren geleden is geamputeerd. De pijn is echt, maar de plek waar de pijn zou moeten zitten bestaat niet eens meer. Dit komt omdat onze hersenen bepalen hoe en waar u pijn voelt.

Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren. Dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele situatie. Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in de buik als we verliefd zijn.

Als we nerveus of gespannen zijn voor een presentatie, dan kunnen we ons misselijk voelen of bijvoorbeeld gaan zweten. Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waarschijnlijk herkent u dit wel.

Dit noemt men ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam. In andere woorden: hoe u denkt, hoe u zich voelt en hoe u zich gedraagt beïnvloedt het functioneren van uw lichaam.

De reden dat u triggerpoints en dus ook pijn heeft komt omdat uw “autonome zenuwstelsel” verstoord is en onder spanning komt te staan. Het autonome zenuwstelsel regelt uw bloeddruk, hartslag, spijsvertering en nog meer belangrijke functies in uw lichaam.

Stress en hoe u omgaat met uw emoties is de reden waardoor uw autonome zenuwstel is verstoord. Wanneer u regelmatig stress en emoties weg stopt en maar gewoon door blijft gaan wordt dit proces in werking gesteld.

Dit proces heeft vrijwel niemand door. Zie het verstoord raken van het “autonome zenuwstelsel” in uw lichaam als een onzichtbare emmer die langzaam volloopt. Op het moment dat de emmer vol is gelopen begint u pijn te krijgen.

Alle tijd daarvoor heeft u vrijwel niets gevoeld. Dit heet ook wel Tension Myositis Syndroom (TMS). Wij noemen dit ook wel het Too Much Stress (teveel stress syndroom).

TMS is ontwikkeld door wetenschapper en professor Dr. Sarno. In veel andere landen wordt door het behandelen van TMS zeer goede resultaten behaald. Als de (onbewuste) stress en het onderdrukken/verdringen van emoties niet worden opgelost zult u pijn blijven houden.

Dit is ook de reden waarom allerlei fysieke behandelingen niet helpen en uw pijn telkens weer (langzaam) terug komt. Fysieke behandelingen lossen de onderliggende oorzaak van uw pijnklachten niet op omdat ze de symptomen bestrijden.

Het belangrijkste voor u om te weten, het is mogelijk om uw “autonome zenuwstelsel” weer in normale en gezonde staat te krijgen.

Ons behandelprogramma is hierop gericht waardoor we de échte oorzaak van uw pijn definitief kunnen oplossen. Op hoofdlijnen ziet het proces hoe ons

brein uw pijn veroorzaakt er als volgt uit: zenuwpijn-stress-vb

7 Is zenuwpijn erfelijk

Ja, zenuwpijn is erfelijk. De oorzaak van de erfelijkheid is dat er een afwijking kan zitten in de genen.

Toch komt zenuwpijn in de meeste gevallen door omstandigheden zoals bijvoorbeeld een operatie die zorgt voor beschadiging aan de zenuw, of in veel gevallen komt zenuwpijn door stress en in zeldzame gevallen door een beknelling van zenuwen.

8 Zenuwpijn en voeding

Voeding is misschien niet het medicijn voor zenuwpijn, maar bepaalde voeding kan zeker helpen om de pijn te verlichten en de zenuwen te beschermen.

8.1. Dieet

Indien u last heeft van zenuwpijn, is gezonde voeding zeer belangrijk. Ongezonde gewoontes zoals alcohol, veel suiker en vet hebben negatieve gevolgen voor de pijn.

In 2015 is er een onderzoek gedaan naar de samenhang tussen ongezond voedsel en pijn. Dit onderzoek heeft ook aangetoond dat bepaalde groentes en fruit pijn kunnen verlichten. Het gaat om: druiven, broccoli, gember, ginseng en tomaten.

De reden dat dit voedsel kan helpen tegen pijn is dat er veel antioxidanten in zitten. Het is goed om gevarieerd te eten en dus veel antioxidanten uit groentes te halen.

8.2. Supplementen, de natuurlijke pijnstillers

Zenuwpijn en voeding


Wanneer u niet genoeg van bepaalde voedingsstoffen uit uw voedsel kunt halen, is het aan te raden om eens te kijken naar voedingssupplementen. Calcium, magnesium, vitamine B6, B12 en E blijken uit onderzoek in staat om de zenuwen te beschermen.

Deze stoffen zijn dus enorm belangrijk wanneer u last heeft van zenuwpijn. Verder zijn er nog andere stoffen die goed helpen bij de bescherming en normale werking van zenuwen. Jodium is essentieel voor de aanmaak van hormonen in de schildklier.

Deze hormonen helpen onder andere bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Folium is belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en zijn daarnaast ook essentieel voor een goede werking van uw lichaam.

Omega 3-vetzuren beschermen de zenuwen en verkleinen daardoor het risico op neuralgie. 5 HTP is een stof die omgezet kan worden door het lichaam in serotonine.

Serotonine zorgt voor de normale verwerking van pijnprikkels en is noodzakelijk voor blije emoties. CBD-olie heeft een verlichtend effect op pijn, kan spieren ontspannen en de bloedsomloop verbeteren.

Verder zijn er alternatieve genezingswijzen voor aandoeningen die zenuwpijn veroorzaken. Ten eerste een kuur van kaardebol. Kaardebol is een plant die onder andere in Nederland groeit en staat bekend om een genezende werking.

Een kuur begint bij 40 dagen en kan langer worden bij chronische pijn en latere stadia van de ziekte. Kaardebol wordt vooral gebruikt bij de ziekte van Lyme. Het eten van kersen kan ook klacht verminderend werken.

Zoete kersen verlagen namelijk het urinezuur in het bloed, hierdoor verlichten pijnklachten. Kamillethee heeft een ontstekingsremmende werking op het lichaam. Iedere dag een kopje hiervan drinken kan ervoor zorgen dat ontstekingen rond de zenuwen verminderen.

Hierdoor wordt de pijn ook verlicht. Van buitenaf kan zenuwpijn verlicht worden met het gebruik van etherische oliën. Deze oliën hebben bepaalde helende en werkzame krachten die pijn kunnen verminderen.

Meng een aantal druppels etherische olie met massageolie en masseer hiermee de plek waar u pijn ervaart. Muntolie werkt stimulerend voor een goede werking van het zenuwstelsel. Kurkumaolie heeft een helende kracht voor reuma en helpt om spierpijn te genezen.

Gemberolie werkt kalmerend en heeft een positief effect op mentale uitputting. Basilicumolie bevordert u mentaal en kan ervoor zorgen dat u gelukkiger gaat denken, daarnaast helpt het goed bij hoofdpijn. Jeneverbesolie werkt kalmerend en ontstekingsremmend.


8.3. CBD-olie

CBD-olie kan een positief effect hebben op zenuwpijn. Het is belangrijk om te bespreken met uw huisarts als u de olie wilt gaan proberen. Hij/zij kan u helpen bepalen hoeveel u nodig hebt en kan u helpen met de juiste olie te vinden.

Het is namelijk belangrijk om CBD-olie ZONDER THC-olie te gebruiken. THC-olie heeft een hele andere werking op het lichaam. CBD-olie kan verlichtend werken op pijn omdat het helpt om de spieren te laten ontspannen en doorbloeding te verbeteren.

De olie wordt verkocht in kleine druppelflesjes. U druppelt steeds het gewenste aantal druppels onder uw tong en slikt het na ongeveer 20 seconden in.

9 Hoe om te gaan met zenuwpijn


Zenuwpijn kan zwaar zijn om mee te leven. Dit komt omdat pijn niet enorm veel energie vraagt van uw lichaam maar ook mentaal veel energie kost om te kunnen verwerken. Het is belangrijk om uw grenzen aan te geven qua pijn.

Toch is het beter om genoeg afleiding te blijven houden door bijvoorbeeld hobby’s, werk en uitjes. Afleiding kan namelijk aanzienlijk klachten verminderen.

9.1. Zenuwpijn en werk

Zenuwpijn is soms zo heftig en kost zoveel energie dat blijven werken moeilijk wordt. Bespreek dit met uw werkgever of als u eigenaar bent van een bedrijf, bespreek het op tijd met anderen die kunnen helpen door bepaalde taken over te nemen.

Forceren is nooit goed, maar blijven werken kan ook juist afleidend werken van de zenuwpijn.

Het is een zeer persoonlijke keuze om met zenuwpijn te blijven werken of niet. Ook hangt het sterk af van hoe draaglijk de pijn is.

9.2. Zenuwpijn en sport


Zenuwpijn sporten


Sporten met zenuwpijn kost veel energie maar heeft zeker een positief effect op langere termijn. Door te sporten verbetert de doorbloeding en worden spieren sterker.

Ook komt er adrenaline vrij, dit stofje heeft op het gehele lichaam een positieve werking. Intensieve sport is daar zeker niet voor nodig, low-impact sporten helpen al goed. Yoga, zwemmen, wandelen en bepaalde rustige trainingen zijn zeker het proberen waard.

9.3. Zenuwpijn en alcohol

Alcohol is af te raden wanneer u last heeft van zenuwpijn. Alcohol vormt namelijk een soort blokkade zodat de goede voedingsstoffen van andere voeding minder goed opgenomen worden. Hierdoor ontstaat er een tekort van die voedingsstoffen.

Heel af en toe een drankje zal niet voor veel schade zorgen maar het blijft af te raden.

9.4. Zenuwpijn en slapen

Bij zenuwpijn is een vast slaapritme enorm belangrijk. Het lichaam hersteld tijdens de diepe slaap het beste, zo ook zenuwbeschadigingen. De kwaliteit van slapen is nog belangrijker dan het aantal uur dat u slaapt.

Wanneer u niet lekker slaapt of misschien ’s nachts wakker wordt, komt u minder goed of zelfs niet in de diepe slaap. Het is belangrijk om in dat geval de kwaliteit van het slapen te verbeteren.

Dit kunt u op allerlei manieren doen, bijvoorbeeld door niet na 20.00u te eten, twee uur voor het slapengaan niet meer bij fel of blauwlicht in de buurt te komen, meditatie en eventueel langs te gaan bij een dokter.

9.5. Zenuwpijn en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap komt het weleens voor dat zwangerschapsischias opkomt. Bij deze aandoening wordt er zenuwpijn ervaren in de onderrug of in de lies.

De pijn ontstaat doordat de Ischias, de zenuw die vanaf de onderrug naar de voeten loopt, bekneld raakt. Zwangerschapshormonen zorgen er namelijk voor dat gewrichten soepeler worden en dat ze zenuwen kunnen beknellen.

Een fysiotherapeut kan helpen bij deze pijn, door oefeningen te geven waardoor zenuwen minder bekneld raken.

10 Wat zijn de behandelingen tegen zenuwpijn

Wat te doen tegen zenuwpijn?

Er zijn een aantal veel gebruikte behandelingen tegen zenuwpijn. Deze staan hieronder gedetailleerd beschreven.

Uit ervaringen met veel cliënten die we succesvol hebben geholpen om van hun zenuwpijn af te komen blijkt dat de in alinea 10 genoemde behandelingen vaak alleen de symptomen oplossen.

De behandeling die in alinea 11 van dit artikel staat is vaak het meest effectief om de onderliggende oorzaak van de pijnklachten te behandelen.

10.1. Medicijnen en pijnstillers tegen zenuwpijn


Zenuwpijn medicatie


Zenuwpijn is moeilijk te verlichten met klassieke pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen.

Dit komt omdat zenuwen niet echt reageren op de werkende stoffen van deze medicatie.

Hierom worden er andere sterkere medicijnen toegeschreven aan mensen die lijden aan zenuwpijn, zoals antidepressiva en anti-epileptica. Deze medicatie wordt toegeschreven omdat ze in hun bijwerkingen ook zenuwpijn kunnen verlichten. Er zijn daarmee zwaardere middelen nodig om de zenuwpijn te bestrijden.

Een nieuw medicijn dat sinds een tijdje ook wordt voorgeschreven is Pregabaline.

Dit middel moet de informatieoverdracht tussen hersenen en zenuwen bevorderen en het zorgt ervoor dat zenuwen minder heftig reageren op pijnprikkels. Het middel wordt vooral ingezet bij gordelroos en diabetes (bron).

Echter hebben medicatie en pijnstillers ook vaak bijwerkingen zoals waaronder medicijn afhankelijkheid.

Hierbij raakt het lichaam verslaafd aan de medicatie. Wanneer u dan met de medicatie of pijnstillers stopt dan kunnen er afkickverschijnselen ontstaan.

Bij afkickverschijnselen kunt u denken aan pijnverergering, depressiviteit, stemmingswisselingen en andere heftige bijwerkingen. Van sommige medicatie is het heel erg moeilijk om weer van af te kicken.

Wij raden dan ook aan om medicatiegebruik tegen pijn alleen te nemen wanneer er geen andere optie meer is. Of met kleine mate. Ibuprofen en paracetamol zijn het minst verslavend en zijn een optie als dit echt nodig is.

Wanneer uw pijn wordt veroorzaakt door TMS (uitleg over TMS kunt u vinden in alinea 6.10 van dit artikel) dan heeft het nemen van medicijnen geen zijn. Medicijnen bestrijden vaak alleen de symptomen in plaats het verhelpen van de onderliggende oorzaak.

Ons online behandelprogramma is erg succesvol gebleken wanneer uw pijn wordt veroorzaakt door TMS en triggerpoints. Samen met uw behandelend arts kunt u dan ook afkicken van pijnstillende medicatie. De volgende medicatie wordt voorgeschreven bij zenuwpijn:

Tijdens een heupoperatie kunnen de zenuwen die door uw been richting uw voeten liggen, beschadigd worden. Hierdoor kunt u gevoel verliezen in uw voeten en hevige tot ondraagbare pijn ervaren in uw benen (bron).

Na een operatie aan de lymfeklieren kan er zenuwpijn in uw arm/oksel en/of schoudergebied ontstaan. De zenuwpijn die na zo’n operatie ontstaat wordt Post Mastectomie Pijn Syndroom genoemd. Na een hernia operatie kan zenuwpijn opkomen in uw been of in uw rug.

Wanneer het voorkomt in de rug, is in meeste gevallen de uitstralende pijn naar de benen zo goed als verdwenen. Dit is juist andersom wanneer de zenuwpijn na de operatie voorkomt in de benen.

Bij een hernia operatie is er een vergroot risico om een zenuw te raken en is de zenuw dus kwetsbaarder.

De pijnklachten kunnen voor langere tijd aanwezig zijn, maar zullen uiteindelijk verdwijnen met revalidatie (bron).

Een rugoperatie of operatie aan de wervelkolom is een heftige ingreep. Bij deze operatie zijn de zenuwen erg kwetsbaar omdat de zenuwnetwerken samenkomen in de rug.

Na een rugoperatie is het sowieso belangrijk om goed de tijd te nemen om te revalideren. In het geval dat er een zenuw beschadigd is en dus zenuwpijn optreedt, duurt de revalidatie langer en is goed de tijd nemen om te herstellen nog belangrijker (bron).

Nortrilen, Nortriptyline: dit is een antidepressiva en verbeterd stemming en verlicht pijnklachten. Deze medicatie wordt voorgeschreven bij depressies, zenuwpijn en het stoppen van roken (bron).

Bijwerkingen zijn: droog gevoel in de mond, verstopping, misselijk zijn, trillende handen en transpiratie. In het begin zijn er bij het nemen van deze medicatie bijwerkingen zoals wazig- en duizeligheid en concentratieproblemen.

Deze bijwerkingen verzwakken wanneer u de medicatie al een tijdje neemt.

Voordelen: verlicht pijn, zorgt voor een betere stemming en gelukkiger gevoel.

Nadelen: het lichaam moet zich erg aanpassen in het begin, vervelende bijwerkingen.

Gevaren: omdat dit middel een antidepressiva is, is er een sterk gevaar om verslaafd te worden aan deze medicatie. De mentale werking van het medicijn is verslavend. Ineens stoppen met dit medicijn is sterk afgeraden omdat het voor nare ontwenningsverschijnselen kan zorgen.  

Antidepressiva: onder de term antidepressiva vallen veel verschillende medicaties. Over het algemeen werkt het om de stemming te verbeteren en pijn-verlichtend. Het wordt voorgeschreven bij depressies en aan mensen die lijden aan zenuwpijn.

Bijwerkingen: zijn afhankelijk van welke antidepressiva er precies gebruikt wordt.

Over het algemeen zijn bijwerkingen: misselijkheid, slaperigheid, concentratieproblemen, duizeligheid, afwezigheid. Voordelen: goede werking bij verlichting pijn.

Nadelen: veel bijwerkingen.

Gevaren: de gevaren zijn afhankelijk van het specifieke medicijn. Over het algemeen is er bij antidepressiva een verslavingsgevaar aanwezig. Bespreek goed met de arts welke gevaren er zijn wanneer u een antidepressiva voorgeschreven krijgt.  

Amitriptyline crème: brengt het zenuwstelsel tot rust. Deze crème wordt voorgeschreven bij zenuwpijn.

Bijwerkingen: bij juist gebruik, bijna nooit bijwerkingen. Heel soms een lichte allergische reactie voor de crème, in dit geval heeft u last van een jeukende huid.

Voordelen: bijna nooit bijwerkingen, snelle pijnverlichting (na 10-30 min)

Nadelen: geen Gevaren: geen  

Methadon: sterke pijnstiller, voorgeschreven bij heftige pijn en verslaving aan harddrugs zoals heroïne. bron

Bijwerkingen: verstopping, sufheid, maagdarmklachten, droge mond, koud gevoel, jeuk, slaapproblemen, wazig zien Voordelen: werkt goed tegen pijn

Nadelen: sterke medicatie, heftig om aan te wennen voor het lichaam

Gevaren:de eerste twee weken moet het lichaam erg wennen aan de medicatie en is het afgeraden om te gaan autorijden, omdat dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Aangezien het medicijn zo sterk is, kan het verslavend zijn en is het sterk afgeraden om plots te stoppen, dit kan zorgen voor heftige ontwenningsverschijnselen.  

Diclofenac: vermindert pijn, ontstekingsremmer en verlaagt koorts. Deze medicatie wordt voorgeschreven bij gewrichtspijn, reuma, griep, menstruatiepijn, jicht en koliekpijn. Het werkt voor ongeveer 6 uur. bron

Bijwerkingen: maag- en darmzweren of bloedingen

Voordelen: werkt snel (vanaf een kwartier)

Nadelen: er komen vaak maagklachten bij

Gevaren:maagzweren, veel wisselwerkingen wanneer u het gebruikt met andere medicatie. Niet gevaarlijk voor verslavingen.  


Redomex: zenuwontspanner, wordt voorgeschreven bij zenuwpijn.

Bijwerkingen: aanval van wazig zicht en/of oogpijn, het hartprobleem “verlengt QT-interval”, gele verkleuring van huid, blauwe plekken, keelpijn, koorts, bleekheid.

Voordelen: werkt goed bij verkrampte zenuwen

Nadelen: vervelende bijwerkingen, sommige mensen voelen amper verschil na lange tijd, kan zorgen voor gewichtstoename

Gevaren: er kunnen hartproblemen ontstaan. Niet verslavingsgevoelig.  


Liponixx: Alfaliponzuur, bestrijdt klachten en kan schade die door diabetes is aangericht minderen. Wordt voorgeschreven bij diabetische neuralgie.

Bijwerkingen: geen officiële bekent, maar het kan zijn dat braakneigingen en tintelingen een bijwerking zijn.

Voordelen: het is een supplement van een lichaamseigen stof

Nadelen: kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Gevaren: ondanks de helende kracht is het geen bestrijdingsmiddel tegen diabetes. Het kan zonder goede research voor hoe het persoonlijk gebruikt moet worden gevaarlijk zijn voor de bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk om met een arts te bespreken indien u dit middel wilt gebruiken. Niet verslavingsgevoelig.  


Tryptizol: hoort bij antidepressiva. Wordt voorgeschreven bij depressiviteit en bij zenuwpijn.

Bijwerkingen: tekort aan witte bloedcellen, koorts, rillingen, keelpijn, zweren in de mond, verlaagde weerstand, verstoring in vochtbalans van het lichaam, verminderde eetlust, slaperigheid, concentratieproblemen, wazig zien, oorsuizen, droge mond, hartkloppingen, braken, meer transpireren, vochtophoping, vermoeidheid.

Voordelen: kalmerend

Nadelen: veel bijwerkingen

Gevaren: in zeer unieke gevallen is extreem hoge koorts een bijwerking. Aangezien het een antidepressiva is, is het een verslavende stof.  


Xanax: nu ook bekend als Alprazolam, wordt voorgeschreven bij angststoornissen, sociale fobie, stress, paniekaanvallen en zenuwpijn. bron

Bijwerkingen: suf, slaperigheid, moeheid, vertraagde reactievermogen

Voordelen: verlicht gespannen gevoel mentaal en in spieren

Nadelen: doordat het reactievermogen vertraagd, is vallen een groter risico

Gevaren: vertraagd reactievermogen kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Verslavend middel.  


Fentanyl: sterke, morfine-achtige stof. Wordt voorgeschreven bij hevige pijn, pijn na operaties, kanker, na een hartinfarct en bij hevige zenuwpijn. bron

Bijwerkingen: (heftige)verstopping, maag- en darmklachten, suf gevoel, duizeligheid

Voordelen: werkt erg effectief, pleisters met deze medicatie werken voor lange tijd (2/3 dagen, tegenover een aantal uur bij snelwerkende vormen)

Nadelen: hevige bijwerkingen

Gevaren:verslavend, door het suffe gevoel is het gevaarlijk om auto te rijden met deze medicatie.  


Ibuprofen of paracetamol: lichte pijnstilling, zonder recept verkrijgbaar voor allerlei soorten pijn.

Bijwerkingen: teveel gebruik kan leiden tot nierproblemen, soms een licht wazig/duizelig gevoel

Voordelen: werkt snel (na 30 min), goedkoop en zonder voorschrift verkrijgbaar

Nadelen: slaat in veel gevallen niet aan bij zenuwpijn, te lichte pijnstilling

Gevaren:overmatig gebruik kan schadelijk zijn voor nieren  


Lyrica: ook bekend als Pregabaline, kalmeert overprikkelde zenuwen in hersenen. Voorgeschreven bij zenuwpijn (vooral bij diabetes en gordelroos), angststoornissen en epilepsie.

Bijwerkingen: slaperig- en vermoeidheid, duizeligheid, vergeetachtigheid, verwardheid, verminderde concentratie, wazig zien, hoofdpijn, gewichtstoename, tintelend gevoel.

Voordelen: bij zenuwpijn is verschil na een week al te merken

Nadelen: veel bijwerkingen, in het begin meer last van bijwerkingen

Gevaren: de slaperigheid kan voor gevaarlijke situaties zorgen, er is nog veel onbekendheid over de ontwenningsverschijnselen.  


Morfine: zeer sterke pijnstiller. Wordt gebruikt bij heftige pijn, pijn na operaties, palliatieve zorg, ernstige benauwdheid. bron

Bijwerkingen: suf/stoned-achtig gevoel, duizeligheid

Voordelen: werkt erg effectief

Nadelen: heftige ontwenningsverschijnselen wanneer u er langere tijd van gebruik maakt

Gevaren:verslavend  


Prednison: ontstekingsremmer en verlicht overgevoeligheid. Voorgeschreven bij zenuwpijn en andere ziektes met heftige ontstekingen (bron).

Bijwerkingen: in het begin maag- en darmklachten, hoofdpijn, vochtophoping, spierpijn, gewichtstoename bij langere behandeling

Voordelen: zeer effectief

Nadelen: veel wisselwerkingen in combinatie met andere medicatie

Gevaren:wisselwerkingen met andere medicatie, bespreek goed met een dokter welke medicatie u al gebruikt.  


Tramadol: sterke pijnstiller, wordt voorgeschreven bij heftige pijn. bron

Bijwerkingen: eerste dagen een misselijk gevoel, suffig, duizelig, slaperig

Voordelen: werkt snel en effectief Nadelen: suffig gevoel is sterk aanwezig

Gevaren:autorijden is zeer gevaarlijk door het suffe gevoel, kleine verslavingskans  


Oxycodon: sterke pijnstiller, wordt voorgeschreven bij heftige pijn. bron 

Bijwerkingen: suf en duizelig gevoel, verstopping

Voordelen: werkt snel en effectief

Nadelen: bij langdurig gebruik is er een verslavingsrisico

Gevaren:grapefruit(sap) kan de bijwerkingen verergeren, drink of eet dit dus niet in combinatie met de medicatie. Op lange termijn is er een risico op verslaving, gepaard met ontwenningsverschijnselen bij stoppen van medicatie.

10.2. TENS-apparaat bij zenuwpijn

Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie of kortgezegd TENS-apparaatjes zorgen voor kleine elektrische stromen op de huid.

Ze prikkelen de zenuw en zouden zo de zenuwpijn kunnen verlichten.

Deze apparaatjes zijn zelf-regelbaar, dus u kunt zelf bepalen wanneer deze elektrische stroompjes afgegeven worden.

Let op: dit apparaat verlicht enkel de pijn, het pakt niet de oorzaak van de pijn aan. bron

10.3. Pijnpleisters bij zenuwpijn

Pijnpleisters zijn een goed middel om matige tot heftige pijn te verminderen. Het is belangrijk om de juiste dosering aan te houden, anders kunnen er bijwerkingen als slapeloosheid optreden.

Ook dit middel van pijnvermindering is geen bestrijdingsoplossing voor pijn. Het verlicht enkel de pijn, maar kan de oorzaak van de pijn niet vernemen.

10.4. Triggerpoint therapie en zenuwpijn


Zenuwpijn triggerpoints


Triggerpoints zijn zoals eerder in dit artikel uitgelegd, kleine verkrampte deeltjes in een spier.

Door deze punten met behulp van therapie weer in normale staat te krijgen, zal de triggerpoint van de zenuwpijn verholpen worden.

Dry needling is zo’n therapie die deze triggerpoints kan verhelpen. Bij dry needling gaat de therapeut met behulp van zeer dunne naaldjes, de spier met het triggerpoint kalmeren.

Zo zal de verkramping weer ontspannen en de pijn na verloop van tijd wegvagen. Echter, zoals beschreven onder hoofdstuk de nummer 1 oorzaak van zenuwpijn. De hoofdoorzaak van triggerpoints is vaak stress en TMS.

Triggerpoints zullen niet weggaan of terugkomen wanneer TMS de oorzaak is. Ons online behandelprogramma kan u hier uitstekend mee helpen.

10.5. Homeopathische middelen en zenuwpijn

Naast het tal aan chemische medicatie, zijn er ook natuurlijke pijnstillers die effectief werken tegen zenuwpijn. Kruiden zoals kurkuma en boswellia hebben een ontstekingsremmende werken.

Door voeding met deze kruiden of supplementen ervan, kan de oorzaak van bepaalde zenuwpijn aangepakt worden en zo kan de pijn verdwijnen.

Omega 3 heeft dezelfde werking, daarbij verkleinen ze de kans op neuralgie (in de toekomst).

DMSO is een middel dat ontstekingsremmend, pijn verlichtend, stimulerend en verzachtend werkt. Het kan verwerkt worden in een zalf of spray.

CBD-olie staat bekend om zijn krachtige kalmerende werking.

Het zorgt ervoor dat spieren meer ontspannen en heeft een pijnstillende werking. Magnesium ontspant de spieren en zenuwen en kan hierdoor de zenuwpijn verlichten.

10.6. Acupunctuur en zenuwpijn

Bij acupunctuur worden bepaalde delen van het lichaam gestimuleerd. Dit wordt vaak gedaan met naaldjes, maar kan ook gewoon met de handen. Door de stimulatie van bepaalde punten, kan de zenuwpijn erg verminderd worden en in sommige gevallen volledig weggenomen.

10.7. Neurostimulator en zenuwpijn

Een neurostimulator is een apparaat dat pijnprikkels wijzigt en zo de zenuwpijn kan verlichten. Er wordt bij neurostimulatie een batterij met elektrodes onder de huid geplaatst.

Zo’n batterij blijft goed voor 4 tot 5 jaar.

Met dit apparaat kunt u dus aantal jaar met sterk verminderde klachten rondlopen, zonder er te veel naar om te moeten kijken.

Dit is geen methode die de oorzaak van de pijn bestrijdt, maar enkel de pijn verlicht.

10.8. Injecties tegen zenuwpijn

Zenuwinjecties zijn injecties met een verdovend middel specifiek voor de zenuwen. Dit middel zorgt ervoor dat zenuwen niet meer in staat zijn om pijnprikkels door te geven.

Deze methode wordt vooral toegepast wanneer de zenuwen zelf de oorzaak zijn van de pijn, bijvoorbeeld bij littekenpijn. De huidzenuwen worden plaatselijk verdoofd.

10.9. Pijnkliniek of pijnpoli tegen zenuwpijn

Soms wordt de zenuwpijn zo heftig dat het voor lange tijd ondragelijk begint te worden.

De kwaliteit van het leven wordt aangetast. In dit geval is een pijnkliniek een oplossing. In de kliniek ligt de focus op het genezen van de pijn.

De dingen die belemmerd worden door de pijn zoals werk en een sociaal leven vallen even weg.

In de kliniek behandelen ze de patiënt dag en nacht en valt er dus een druk van het “voor jezelf moeten zorgen” weg.

Echter leren pijnklinieken u om te gaan met de pijn en dit enigszins te verminderen.

BreinMedicijn is gespecialiseerd om de zenuwpijn zoveel mogelijk te elimineren uit uw leven.

11 Wat is de beste behandeling voor zenuwpijn

Zenuwpijn behandeling.jpg

Het proces wat uw pijn veroorzaakt kan gelukkig worden stopgezet en worden teruggedraaid.

Door behandelaars, zoals o.a. dr. Sarno, zijn reeds duizenden mensen genezen van zenuwpijn aan hun -nek-, rug-, been, bil, hoofd- arm-, hand- schouder- en andere zenuwpijn.

Wij zijn specialisten op het gebied van het behandelen van zenuwpijn en hebben het BreinMedicijn behandelprogramma ontwikkeld.

Ons behandelprogramma is gebaseerd op het werk van Dr. Sarno en is verder door ons ontwikkeld en in de Nederlandse taal beschikbaar gemaakt.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliénten die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun zenuwpijn klachten.

Het BreinMedicijn behandelprogramma verhelpt de échte oorzaak van uw zenuwpijn. In ongeveer 2 maanden kunt u volledig van uw zenuwpijn af zijn of heeft u een zeer grote sprong vooruit gemaakt.

Ons behandelprogramma is gebaseerd op de wetenschap dat het brein bepaalt of u pijn voelt, waar u pijn voelt en hoeveel pijn u ervaart.

Uw brein is namelijk in staat om pijnsignalen van de zenuwen ‘AAN' te zetten of die ‘UIT' te zetten. Uw zenuwpijn zit daarmee niet tussen uw oren. Uw zenuwpijn klachten zijn echt.

Het is van belang te zeggen dat het BreinMedicijn behandelprogramma geen alternatieve geneeswijze is. Er wordt enkel op een slimme manier gebruik gemaakt van kennis van de invloed van de hersenen op uw lichaam.

Waarom werkt het BreinMedicijn behandelprogramma zo goed tegen zenuwpijn? Het goede nieuws is dat dit pijnsysteem in uw brein kan worden beïnvloed. We leren u gebruik te maken van de delen van uw hersenen die het zenuwpijn proces ‘UIT' kunnen zetten.

Het eerste deel van hersenen die het zenuwpijn proces kan ‘UIT' zetten is het mentale deel van uw brein. Dit is de plaats waar u denkt en ook beslissingen neemt. Door middel van mentale technieken kan het zenuwpijn proces ‘UIT' worden gezet.

Het tweede deel van de hersenen wat feitelijk dit zenuwpijn proces in de ‘AAN' stand houdt, is het emotionele brein. Het emotionele brein doet dit, omdat er (onbewust) stress en emoties worden onderdrukt. Dit zorgt ervoor dat uw zenuwstelsel verstoord raakt.

Hierdoor wordt het zenuwpijn proces in stand gehouden. Echter, wanneer deze emoties worden toegelaten, dan wordt het pijnproces verder ‘UIT' gezet.. Het uiteindelijke resultaat is dat u vrijwel of volledig van uw zenuwpijn af zult zijn.

Ons behandelprogramma is ontwikkelt vanuit bovenstaande wetenschap en bestaat uit een serie mentale en emotionele technieken om het chronische zenuwpijn proces ‘UIT' te zetten.

In de meeste gevallen betekent dit dat u in 2 maanden pijnvrij bent of een aanzienlijke verlichting van uw zenuwpijn klachten zult ervaren. Wilt u van uw zenuwpijn af? 

Bekijk onze werkwijze en laat ons u helpen om van uw zenuwpijn af te komen.

Wellicht goed om te weten is dat we ook een proefversie van ons behandelprogramma aanbieden.

Op deze manier kunt u op een laagdrempelige manier ons behandelprogramma tegen chronische en langdurige pijn uitproberen.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliénten die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun zenuwpijn klachten.

Zenuwpijn in de rug
Zenuwpijn in het been