Zenuwpijn in de benen

Zenuwpijn in de benen

Heb jij zenuwpijn die uitstraalt naar het been? Wil je weten waardoor dit komt en wat de oorzaken zijn? Hoe je erachter komt waardoor dit komt? Wat je wel en niet kan doen? Hoe je er vanaf komt?  
In dit artikel kom je alles erover te weten!

Misschien zoek je een effectieve zenuwpijn behandeling? Of je hebt al zoveel behandelingen of operaties gehad dat je het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen zenuwpijn pijnklachten in benen is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet je bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van je pijnklachten af te komen? Is het misschien wel door teveel stress?

Om je antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten af te komen?" heeft BreinMedicijn een gratis zenuwpijn test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet je wat voor soort behandeling je nodig hebt om je pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “zenuwpijn Test” om te starten met de gratis test.

  zenuwpijn test

Geen interesse in de test, prima! Lees snel verder voor de antwoorden op je andere mogelijke vragen.


In het kort

    De Nervus Ischiadicus is het langste zenuwnetwerk in het lichaam en loopt van de onderrug naar de benen, waardoor het verantwoordelijk is voor alle gevoelsprikkels in het onderlichaam waaronder zenuwpijn in het been.

    Mogelijke oorzaken van zenuwpijn in de benen zijn zenuwbeknellingen, vitamine B12-tekort, diabetes, MS, zenuwschade, operaties en bestralingen of door stress en emotionele stress wat leidt tot een overprikkeld zenuwstelsel.

    De klachten bij zenuwpijn in de benen kunnen variëren van tintelingen, branderig gevoel, gevoelloosheid en pijn, tot uitval van ledematen en heftige pijnscheuten.

    De diagnose van zenuwpijn in de benen wordt meestal gesteld door een neuroloog met behulp van MRI- of CT-scans, neurologisch onderzoek en EMG-onderzoek.

    Behandelingen die vaak eerst worden aangeraden zijn: pijnstillende medicatie, TENS apparaat, pijnpleisters, fysiotherapie, triggerpointtherapie, zenuwblokkades, injecties, pijnpoli, een operatie bij vermoede zenuwbeknelling. Wanneer deze behandelingen niet of nauwelijks werken, is stress en een overbelast zenuwstelsel vaak de reden. Hier test je of dit ook voor jou geldt.

    Triggerpoints, kleine verkrampingen in de spieren, worden beschouwd als een belangrijke oorzaak van zenuwpijn in de benen. De oorzaak hiervan is vaak stress vanwege stressvolle gebeurtenissen en de stress over de klachten.

   De zenuwpijn kan verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is zenuwpijn in de benen?
 2. Wat zijn de soorten zenuwpijn in de benen?
 3. Wat zijn de klachten en symptomen van zenuwpijn in de benen?
 4. Hoe herken je dat je zenuwpijn hebt (diagnose)?
 5. Hoelang duurt zenuwpijn in de benen? 
 6. Wat is de oorzaak van zenuwpijn in de benen?
 7. Is zenuwpijn in de benen erfelijk?
 8. Zenuwpijn in het been en voeding
 9. Hoe om te gaan met zenuwpijn in het been
 10. Wat zijn de behandelingen voor zenuwpijn in het been
 11. Wat is de beste behandeling voor zenuwpijn in het been?

1 Wat is zenuwpijn in de benen

zenuwpijn benen wat is het

Zenuwpijn in de benen is een aandoening waarbij er beschadigingen in het zenuwnetwerk "Nervus Ischiadicus" kunnen voorkomen. Een andere veelvoorkomende oorzaak van zenuwpijn is stress en emotionele stress.

Hierdoor is het zenuwnetwerk verstoord waardoor er pijnsignalen worden verstuurt naar de hersenen terwijl er feitelijk geen schade is in de zenuwen of in het lichaam De Nervus Ischiadicus is het langste zenuwnetwerk in het lichaam.

Het netwerk loopt vanuit de onderrug door naar ieder deel in de benen en is dus verantwoordelijk voor alle gevoelsprikkels in het onderlijf. Overgevoelige zenuwen of zenuwschade kunnen veroorzaakt worden door allerlei factoren en er zijn verschillende vormen van de manier waarop de zenuwpijn in de benen tot uiting komt.

Wat de oorzaak en behandeling van deze verstoring is zullen we later in dit artikel bespreken. De twee voornaamste oorzaken zijn: zenuwbeschadigingen of stress. Zenuwpijn in de benen is meestal niet levensgevaarlijk, maar kan wel voor vervelende klachten zorgen die de kwaliteit van uw leven beïnvloeden.

Sommige vormen van zenuwpijn in de benen zorgen voor heftige pijnscheuten die ondraagbaar kunnen zijn. Daarbij is gevoelsverlies een klacht die voorkomt bij zenuwpijn in de benen.

Gevoelsverlies betekent dat pijnsignalen, die normaal als alarm aankomen in de hersenen, niet meer doorgegeven worden. Hierdoor kan het zijn dat u het niet merkt wanneer u bijvoorbeeld in een grote splinter gaat staan. Wanneer er sprake is van zenuwpijn door zenuwschade in de benen zou in veel gevallen na verloop van tijd uit zichzelf weg moeten vagen.

Dit komt omdat de zenuw in het been waar de pijn vandaan komt, af gaat sterven. Echter is behandeling van de pijn aanbevolen omdat het de pijn voor een groot deel kan verlichten. Als de pijn naar verloop van tijd niet weggaat dan is stress, wat zich uit in triggerpoints (spierknopen in de spieren), zeer waarschijnlijk de oorzaak. Spierknopen zorgen voor verzuring van de spieren.

Dit zorgt voor zuurstof tekorten waar de zenuwen alarm over gaan slaan door het geven van pijn signalen. De pijn in de benen kan dan ook vervolgens worden aangeleerd door het lichaam en de hersenen waardoor een chronische zenuwpijn ontstaat.

In alinea 6.10 van dit artikel zal hier nader op in worden gegaan.

Behandelingen van zenuwpijn in de benen kunnen medisch zijn, door middel van sterke pijnstillers.

Het nemen van pijnstillers tegen zenuwpijn in de benen leidt uiteindelijk vaak tot verslavingsproblemen en medicijnafhankelijkheid. Als stress en triggerpoints de oorzaak zijn van uw pijnklachten dan is het BreinMedicijn behandelprogramma uitermate geschikt om u pijnvrij te maken. We adviseren om onze gratis zenuwpijn testte doen om te bepalen of uw klachten worden veroorzaakt door stress en triggerpoints.

In sommige gevallen is zenuwpijn in de benen altijd aanwezig, dan noemen we dit “chronische zenuwpijn in de benen”. In andere gevallen komt en verdwijnt de pijn steeds. De tijd die tussen de periodes van pijn zit, is afhankelijk van de soort zenuwpijn en de persoonlijke situatie. Er kan steeds een paar uur tussen de pijn zitten, maar ook een paar weken. Ook de intensiteit van de klachten is zeer verschillend.

De éne patiënt heeft eerder een koud of doof gevoel in de benen terwijl de ander juist heftige pijnscheuten en een branderig gevoel in de benen ervaart.

2 Wat zijn de soorten zenuwpijn in het onderlijf

Uw zenuwen bestaan uit een zeer complex netwerk vanuit de hersenen. In het onderlijf bevindt zich het zenuwnetwerk "Nervus Ischiadicus". Onder andere welke zenuwwortel en kanaal geïrriteerd is in dit zenuwnetwerk bepaalt over welke soort zenuwpijn in de benen het gaat.

Onderstaand wordt ieder soort zenuwpijn in het onderlijf nader toegelicht:

Mortons Neuralgie/Morton neuroom, zenuwpijn in de voet

 Mortons neuralgie zorgt voor aanhoudende zenuwpijn in de voet. De pijn is gelegen tussen de tenen en de enkel. Vaak komt de pijn vanuit het gebied tussen de derde en vierde teen en wordt lichtjes uitgestraald. De pijn kan soms worden veroorzaakt door een goedaardig gezwel.

Het weefsel van het gezwel zit om de zenuw van een van uw tenen. Dit gezwel wordt het Mortons Neuroom genoemd. Dit gezwel kan gaan drukken en wikkelt zich om de zenuwen. Dit zorgt voor een contante uitstraling van pijnprikkels.

De klachten die men ervaart bij Mortons neuralgie zijn: gevoelloosheid en/of krampachtigheid in de tenen. Echter zijn er ook mensen met het Mortons Neuroom die geen klachten hebben en daarmee is het helemaal niet zeker of de zenuwpijn komt door het Morons neuroom.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat triggerpoints (spierverkrampingen) die voornamelijk worden veroorzaakt door stress, meestal de oorzaak van de pijnklachten in de voorzijde van uw voet zijn (bron), (bron). In onderstaande afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes) waar deze triggerpoints zitten.

Als u op deze plaats pijn voelt wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak niet een verdikking van de zenuw (mortons neuroom), maar zijn het deze triggerpoints die de pijn veroorzaken. Mortons neuroom zenuwpijn benen triggerpoints-hallucisZenuwpijn benen mortons neuroom Uitstralingspatronen-van-triggerpoints-4

Ischias, zenuwpijn in rug, bil en been

De volgende soort zenuwpijn in de benen is Ischias. Bij deze vorm is de Nervus Ischiadicus, oftewel de lange beenzenuw betrokken in het veroorzaken van de pijn. Zenuwpijn benenIschias

 De beschadiging of irritatie zorgt voor een uitstralingspijn, vaak vanuit de rug door de billen naar de benen. De pijn is vooral aanwezig bij bepaalde bewegingen of bij kracht zetten op de beenspieren. Branderige pijnscheuten in de benen zijn kenmerkend voor Ischias.

De oorzaken van Ischias kunnen door veel factoren komen, maar ze zijn echter vaak terug te leiden naar een ontsteking, druk op de zenuw, diabetes, tumor, auto immuunziekten of triggerpoints en (emotionele) stress. Een vernauwing van de wervelkolom, Stenose genoemd, zou in enkele gevallen kunnen zorgen voor toenemende druk op de zenuwen.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat hernia’s, stenose of artrose zelden de oorzaak zijn van de pijnklachten. Deze onderzoeken laten zien dat er heel veel mensen zijn met ernstige afwijkingen, maar hier geen pijn door ervaren (bron), (bron), (bron), (bron). Anderzijds zijn er talloze mensen die dezelfde klachten hebben maar waar helemaal niets gevonden wordt (bron).

 Stress en triggerpoints worden in de meeste gevallen bij deze mensen aangetroffen. In de afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes) waar deze triggerpoints in de rug en bil zitten. Als u op deze plaats pijn voelt wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak niet een verdikking van de zenuw (mortons neuroom), maar zijn het deze triggerpoints die de pijn veroorzaken. Zenuwpijn benen triggerpointIschiasZenuwpijn benen ischias bovenbeen en rugpijn

Meralgia paresthetica

Meralgia paresthetica is een vorm van zenuwpijn waarbij de huidzenuw in het bovenbeen bekneld wordt. Er is een mythe die over het internet gaat dat deze beknelling zou ontstaan door veel strakke kleding te dragen, of door vaak iets hards in de broekzakken te dragen zoals uw telefoon of een portemonnee.

Hier is namelijk geen enkel wetenschappelijk bewijs en is slechts een theorie. De pijn komt voor aan de zij- of binnenkant van één been. De pijn in het been uit zich als een branderig of prikkelend gevoel, maar er kan ook gevoelloosheid optreden of tintelingen in de benen.

Piriformis Syndroom

Druk op de zenuwen zorgt ook voor zo’n zenuwbeknelling, daarom gaat zenuwpijn vaak gepaard met het Piriformis syndroom. De aandoening zorgt voor een grote druk op de zenuwen rondom de heup. Echter is deze diagnose vaak een misdiagnose en zorgen triggerpoints door stress voor de klachten die men ervaart in de piriformis.

In de afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes) waar deze triggerpoints zitten. Als u op deze plaats pijn voelt wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak niet een verdikking van de zenuw (mortons neuroom), maar zijn het deze triggerpoints die de pijn veroorzaken. Zenuwpijn benen triggerpointIschias

SI Gewricht

Wanneer er een ontsteking of overbelasting opkomt bij het SI-gewricht, zal zenuwpijn ook opkomen. Het SI-gewricht is gelegen tussen de bekken en is een zeer stijf gewricht. Het is bijna onmogelijk om dit gewricht te bewegen. Ook hierbij geldt dat de praktijk vaak leert dat dit een misdiagnose is omdat triggerpoints de oorzaak zijn van de SI gewrichtsklachten (bron), (bron).

In de afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes) waar deze triggerpoints zitten. Als u op deze plaats pijn voelt wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak niet een verdikking van de zenuw (mortons neuroom), maar zijn het deze triggerpoints die de pijn veroorzaken. Zenuwpijn benen Triggerpoints Si gewricht

Spondylolisthesis

Spondylolisthesis daarvan wordt gezegd dat dit een beknelling veroorzaakt wat zou zorgen voor uitstralende pijn vanuit de onderrug naar de bovenbenen. De zenuwen zouden worden bekneld doordat een wervel naar voren “schiet”. Spondylolisthes is in veel gevallen niet de oorzaak van Ischias .

In onderstaande afbeelding ziet u een veelvoud van wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat zenuwbeknellingen er vaak niet zijn en misdiagnoses kunnen zijn. Ze hebben vaak weinig met pijn te maken.

Afbeelding Tarsaal Tunnel Syndroom en Patellofemoraal pijnsyndroom Bij het Tarsaal Tunnel Syndroom of TTS, zou er een beknelling van de voetzenuw aanwezig zijn . De klachten hiervan zijn: pijn in de zijkant van de voet en een brandende voetzool en/of voorvoet.

TTS is een niet veel voorkomende aandoening . Het Patellofemoraal pijnsyndroom is een aandoening dat zorgt voor zenuwpijn in de knie. Ook hier zou de beknelling van de zenuwen rondom de knieschijf de oorzaak zijn .

Echter, zijn triggerpoints (spierverkrampingen) die voornamelijk worden veroorzaakt door stress meestal de oorzaak van de zenuwpijn bij het Patellofemoraal pijnsyndroom en het Tarsaal Tunnel Syndroom (bron), (bron).

In de afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes, T rondjes) waar deze triggerpoints zitten. Als u op deze plaats pijn voelt wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak van de pijn niet een beknelling van de zenuw maar zijn het triggerpoints die dit veroorzaken. zenuwpijn benenTarsaal tunnel syndroom triggerpoints

3 Wat zijn de klachten van zenuwpijn in de benen

zenuwpijn benen symptomen

Waar komt zenuwpijn in het onderlichaam voor?

Zenuwpijn kan op iedere plek in het onderlichaam voorkomen. Overal waar de zenuwen lopen kan er pijn ontstaan. De pijn kan heel specifiek op een bepaalde plek voorkomen, maar kan ook in de vorm van uitstralende pijn over een groter gebied geuit worden.

Zenuwpijn locatie bil, heup, benen, knie, enkel, voeten


1. zenuwpijn knieholte: stekende, kloppende pijn of doffe, zeurderige pijn.

2. pijn in de benen: wanneer de zenuwpijn in een groter gedeelte van de benen voorkomt, wijst dit vaak op Ischias. In dat geval voelt u een uitstralende, branderige pijn vanuit de onderrug naar de bovenbenen.

3. zenuwpijn knie: zeurende of stekende, branderige pijn

4. zenuwpijn heup: Zenuwpijn in de heup kan sterk verschillen van intensiteit van de klachten. Over het algemeen komt zeurderige pijn en gevoelloosheid voor.

5. zenuwpijn been vanuit heup: uitstralende en drukkende pijn

6. zenuwpijn onderbeen: stekende pijn, vaak in de vorm van pijnscheuten. Het kan ook chronisch stekende pijn zijn.

7. zenuw pijn in bovenbeen: uitstralingspijn vanuit de bil en stekende pijn in de hamstring en knieholte

8. zenuwpijn lies: uitstralende en trekkende pijn. Vergelijkbaar met heftige spierpijn. Vooral merkbaar bij bepaalde bewegingen of bij kracht zetten op de spier.

9. zenuwpijn in bil: uitstralende pijn vanuit de onderrug, doffe of stekende pijn. De pijn wordt erger bij langdurig zitten of veel bewegen.

10. zenuw pijn bovenbeen voorkant: branderige pijn en jeuk. Dit zorgt in sommige gevallen voor moeilijk kunnen lopen

11. Pijn in scheenbeen: scherpe, uitstralende pijn vanuit knie of voet. De pijn verergert wanneer er druk op het scheenbeen komt door er bijvoorbeeld op te leunen.

12. zenuwpijn kuit: gevoelloosheid en vermindering van kracht of een branderig en warm gevoel. De pijn wordt erger bij bepaalde bewegingen.

13. zenuwpijn linkerbeen: uitstralende pijn vanuit rug, branderige en drukkende pijn (Ischias)

14.  Ischias zenuwpijn: uitstralende pijn vanuit onderrug, via billen naar de benen

15. zenuwpijn rechterbeen: uitstralende pijn vanuit rug, branderige en drukkende pijn (Ischias)

16. zenuwpijn bekken: branderige, stekende en krampende pijn

17. zenuwpijn in onderbeen: scherpe, trekkende pijn vanuit de knie. De pijn wordt erger wanneer er druk op het onderbeen voorkomt.

18. zenuwpijn in rug en benen: uitstralende pijn vanuit onderrug, via billen naar de benen (Ischias)

19. zenuwpijn dijbeen: jeuk, gevoelloosheid en tintelingen in de benen of een branderig gevoel

20. zenuwpijn zijkant bovenbeen: vermindering van gevoel, doffe of stekende pijn. De pijn gelegen op deze plek kan veroorzaakt worden door Meralgia  Paresthetica.

21. zenuwpijn achterkant been: uitstralende pijn vanuit onderrug, langs billen naar benen (Ischias)

22. zenuwpijn uitstraling been: Ischias, branderige en uitstralende pijn

23. zenuwpijn anus: krampende, trekkende pijn die vooral ’s nachts voorkomt

24. zenuw pijn achterkant bovenbeen: uitstralende pijn vanuit de onderrug en een branderig gevoel (Ischias)

25. chronische zenuwpijn been: de klachten zijn afhankelijk van de locatie van de zenuwpijn in het been, kijk bij de verschillende locaties om te zien welke klachten erbij horen

26. zenuwpijn billen: doffe of stekende pijn, waarbij klachten heftiger zijn bij lang zitten of staan en bij kracht uitoefenen op de spieren

27. zenuwpijn in beide benen: zenuwpijn komt vrijwel altijd voor aan de rechter OF linker kant van het lichaam.

28. zenuwpijn stuitje: uitstralings- en trekkende pijn. De klachten zijn vooral aanwezig bij zitten of bij bepaalde rekkende bewegingen

29. zenuwpijn hak: uitstralingspijn die vanuit de onder- of binnenkant van de voet komt.

30. zenuwpijn bij zitten: wanneer u meer klachten ervaart aan de zenuwpijn in uw benen bij het zitten, kan zich dit voordoen als stekende pijn die veranderd in heftigere pijnscheuten bij langdurig zitten.

Hoe voelt zenuwpijn in het been

Zenuwpijn in de benen kan zich op veel verschillende manieren uiten.

De specifieke klachten bij de verschillende vormen en plekken waar de pijn gelegen is, liggen ver uiteen. Bij Ischias bijvoorbeeld voelt u branderige, uitstralende pijn die vanuit de onderrug loopt tot aan de benen. Terwijl bij Mortons Neuralgie eerder gevoelloosheid optreedt.

De volgende klachten kunnen allemaal een symptoom zijn van zenuwpijn in de benen:

- Tintelingen in het been en een branderig gevoel - Doof gevoel en gevoelloosheid (soms zelfs verlamming)

- pijn in het been

- Jeukend gevoel

 - Koude plek op de huid

- Uitstralingspijn

- Steken en krampen in het gebied van de zenuw

- Bewegingsbeperking en krachtsverlies in de spieren

- Uitval van ledematen

- Heftige pijnscheuten om de zoveel tijd

4 Hoe herken je dat je zenuwpijn in hebt in je benen, diagnose

Zenuwpijn benen hoe herken je dat
Wanneer de huisarts verwacht dat bepaalde klachten het gevolg zijn van zenuwpijn, zal hij/zij u in de meeste gevallen doorverwijzen naar een neuroloog.

De neuroloog kan beter vaststellen of het ook echt zenuwpijn is. Hij/zij doet dit door een onderzoek met een MRI- of CT-scan, om erachter te komen wat de oorzaak is van de pijn.

De oorzaak van zenuwpijn kan verder ook vastgesteld worden door een EMG-onderzoek, oftewel een Elektrisch Spieronderzoek .

Hieronder staan drie manieren om de diagnose te stellen voor zenuwpijn in de benen.

4.1. Zenuwpijn test voor de benen

BreinMedicijn heeft een zenuwpijn test ontwikkeld. In deze gratis test kunt u zien wat voor soort behandeling u nodig heeft om van uw zenuwpijn in de benen af te komen. Klik hier om naar de gratis zenuwpijn test te gaan.

4.2. Zenuwpijn vragenlijst voor de benen

BreinMedicijn heeft een zenuwpijn vragenlijst ontwikkeld. Met deze vragenlijst kunt u zien wat voor soort behandeling u nodig heeft om van uw zenuwpijn af te komen. Klik hier om naar de gratis zenuwpijn test te gaan.

4.3. EMG-onderzoek

Een elektromyografie onderzoek meet de elektrische activiteit in de spieren op en kan ook de zenuwaansturing van de spieren meten. Het onderzoek wordt enkel gedaan wanneer dokters denken dat er iets niet helemaal in orde is in uw zenuwstelsel. Door middel van dit onderzoek is het mogelijk om de signalen die de zenuwen geven, te analyseren.

Er zijn twee manieren om dit onderzoek uit te voeren. De eerste manier is met een naaldonderzoek. Er worden naalden in uw spieren gedrukt met elektroden. De elektroden meten de elektrische activiteit in de spieren op.

Ten tweede kan het onderzoek uitgevoerd worden met een geleidingsonderzoek. Bij deze manier worden de elektroden geplakt op uw huid. Dit onderzoek wordt gedaan in het ziekenhuis wanneer dokters vermoeden dat er iets mis is met onder andere uw zenuwen.

Ze kunnen zo de signalen van zenuwen analyseren (bron).

5 Hoelang duurt zenuwpijn in de benen

Zenuwpijn in de benen is, zoals al een aantal keer benoemd in dit artikel, zeer verschillend. Ook de duur van de klachten ligt ver uiteen. In sommige gevallen is de pijn slechts een paar weken aanwezig. Terwijl andere mensen wel een paar jaar last hebben van vervelende pijn.

Wanneer de pijn voor langere tijd aanwezig is, noemen we dit chronische zenuwpijn. In veel gevallen verdwijnt de pijn vanzelf, aangezien de beschadigde zenuw na verloop van tijd zal afsterven of weer geheeld wordt. Bij chronische zenuwpijn verdwijnt die pijn echter niet.

De chronische pijn is te genezen. Een behandeling met medicijnen of met therapie kan de pijn verlichten. Zo kunt u toch een normaal leven leiden zonder dat de pijn uw leven beperkt.

Als er niets ernstigs wordt gevonden, zoals tumoren, diabetes of zenuwschade, dan is de kans groot dat de aanhoudende pijn komt vanwege triggerpoints (spierknopen) door (emotionele) stress. Ons behandelprogramma is erg effectief gebleken om zenuwpijn in de benen succesvol te behandelen.

5.2. Chronische zenuwpijn in het been

Chronische pijn in het been is een pijn die voor lange tijd (langer dan een paar maanden), constant of met regelmaat aanwezig is. De beschadiging in de zenuw kan niet genezen worden door het lichaam zelf en er vormt dus een blijvende beschadiging.

De pijn kan niet altijd volledig genezen worden in bijvoorbeeld het ziekenhuis, maar is wel te behandelen om de pijn te verlichten. Een goede behandeling zorgt ervoor dat u de pijn onder controle zult kunnen houden en uw leven niet beperkt zal worden door de pijn.

De chronische pijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door triggerpoints en/of stress.

6 Wat is de oorzaak van zenuwpijn in de benen

Zenuwpijn benen oorzaak

6.1. Zenuwbeknelling en pijn in het been

Bij zenuwpijn in het been wordt in veel gevallen geclaimd dat het wordt veroorzaakt door een beknelling van een zenuw. Dit is meestal niet het geval en in zeldzame gevallen is een hernia de boosdoener een arts met eventueel een second opinion zou dit kunnen bepalen.

Veel geconstateerde zenuw beknellingen blijken helemaal geen beknellingen te zijn. Volgens top neurochirurgen is maar in 3% van de gevallen de zenuw echt bekneld (bron).

Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de zogeheten “beknellers”: rug- of nekhernia, , artrose, stenose, piriformis syndroom, mortons neuroom en andere “beknellers” in veel gevallen geen pijn veroorzaken en ook niet de oorzaak van de pijn zijn  (bron), (bron), (bron), (bron). De echte oorzaak van de pijn zijn in de meeste gevallen “triggerpoints”.

Dit worden ook wel spierknopen genoemd. Waneer de triggerpoints worden gevonden en behandelt worden dan verdwijnen vaak de klachten (bron).   Afwijkingen die vaak onterecht worden aangezien voor zenuwbeknellingen komen regelmatig voor bij andere aandoeningen op spieren of wervels. Zo’n beknelling wordt in veel gevallen veroorzaakt door andere aandoeningen aan de spieren en gewrichten.

Een hernia kan bijvoorbeeld voor een beknelling van de zenuw zorgen. Ook artrose kan zorgen voor zenuwpijn. Deze aandoening heeft het gevolg dat kraakbeen langzaam weg slijt.

Die slijtage heeft op zijn beurt als gevolg dat de wervelkolommen dichter opeen gaan liggen, waardoor er een vernauwing plaats vindt. Hierdoor krijgen zenuwen minder ruimte en raken ze in zeer zeldzame gevallen bekneld. Een kanaalvernauwing in de wervelkolom, Stenose genoemd, heeft ook als gevolg dat zenuwen minder de ruimte krijgen en bekneld worden.

Druk op de zenuwen zorgt ook voor zo’n zenuwbeknelling, daarom gaat zenuwpijn vaak gepaard met het Piriformis syndroom. De aandoening zorgt voor een grote druk op de zenuwen rondom de heup. Echter is deze diagnose vaak een misdiagnose en zorgen triggerpoints door stress voor de klachten die men ervaart in de piriformis. Bij Mortons neuralgie zou er een druk op de zenuwen in de voet ontstaan.

De druk komt door een gezwel/verdikking op de zenuwen van de tweede en derde teen. Echter, zijn er ook mensen met het Mortons Neuroom die geen klachten hebben en daarmee is het niet zeker of de zenuwpijn komt door het Morons neuroom Wanneer er een ontsteking of overbelasting opkomt bij het SI-gewricht, zal zenuwpijn ook opkomen. Het SI-gewricht is gelegen tussen de bekken en is een zeer stijf gewricht.

Het is bijna onmogelijk om dit gewricht te bewegen. Spondylolisthesis daarvan wordt gezegd dat dit een beknelling veroorzaakt wat zou zorgen voor uitstralende pijn vanuit de onderrug naar de bovenbenen. De zenuwen zouden worden bekneld doordat een wervel naar voren “schiet”. Spondylolisthes is in veel gevallen niet de oorzaak van Ischias.

Bij het Tarsaal Tunnel Syndroom of TTS, zou er een beknelling van de voetzenuw aanwezig zijn . De klachten hiervan zijn: pijn in de zijkant van de voet en een brandende voetzool en/of voorvoet. TTS is een niet veel voorkomende aandoening . Het Patellofemoraal pijnsyndroom is een aandoening dat zorgt voor zenuwpijn in de knie.

Ook hier zou de beknelling van de zenuwen rondom de knieschijf de oorzaak zijn . In onderstaande afbeelding ziet u een veelvoud van wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat zenuwbeknellingen er vaak niet zijn en misdiagnoses kunnen zijn. Ze hebben vaak weinig met pijn te maken. Zenuwpijn benen onderzoek

6.2. Vitamine B12 tekort en zenuwpijn in het onderlichaam

Vitamine B12 is een zeer belangrijke vitamine voor ons lichaam. Het is nodig voor onder andere de normale werking van het zenuwnetwerk in de benen. Een tekort van de vitamine zorgt voor het disfunctioneren van de zenuwen en dit leidt op zijn beurt voor zenuwpijn in de benen.

Gelukkig kunt u het tekort met de juiste voeding weer opvullen. Vitamine B12 is alleen te vinden in dierlijke producten (vlees, vis, eieren, … ). Wanneer u een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, zijn supplementen een goed alternatief of aanvuller.

6.3. Gordelroos en Lyme en zenuwpijn in het been

Het virus Gordelroos zorgt voor jeukende en pijnlijke plekjes op de huid. Er ontstaan een soort blaasjes, maar wanneer die blaasjes na meestal twee weken weer verdwijnen, kunnen ze zenuwpijn achterlaten. De zenuwpijn blijft op de plekjes op de huid waar de Gordelroos eerst aanwezig was.

Een aanraking van deze plekjes kan zeer pijnlijk zijn. Ook de ziekte van Lyme kan zenuwpijn in een been met zich meebrengen. De ziekte zorgt eerst voor pijn in de spieren en gewrichten, koorts en krachtsverlies.

Wanneer de ziekte van Lyme niet snel genoeg behandeld wordt met antibiotica, komt in de volgende fase van de ziekte zenuwpijn naar boven als klacht. De zenuwen worden namelijk bekneld door de ontsteking die bij Lyme optreedt, dit zorgt voor pijnklachten.

6.4. Diabetes en MS

Diabetes is één van de oorzaken van zenuwpijn. Aangezien diabetes zorgt voor een minder goede doorbloeding, kan na een aantal jaar beschadiging aan de zenuwen zich voortdoen. Wanneer diabetes de oorzaak is van zenuwpijn in de benen, noemen we dit “Diabetische Neuralgie”.

De symptomen van deze zenuwpijn zijn verschillend, het kan zorgen voor pijnklachten in de benen en ook voor gevoelloosheid in de benen. De zenuwaandoening Multiple Sclerose of kortgezegd, MS, is ook één van de oorzaken van zenuwpijn. Deze ziekte zorgt voor een slijtage aan de beschermwand rondom zenuwen.

Na verloop van tijd komt de zenuw dus op sommige plekken “bloot te liggen”. Zonder bescherming, treden er al snel beschadigingen op aan de zenuwen. De zenuwen kunnen dan niet meer goed pijnprikkels doorsturen naar de hersenen. Op lange termijn kan deze aandoening voor verlammingen zorgen.

6.5. Zenuwschade in het been

Het is belangrijk om te luisteren naar de pijnprikkels die zenuwen doorgeven. Wanneer er niet op tijd actie ondernomen wordt bij zenuwpijn en de oorzaak dus niet opgelost wordt, zal de beschadiging niet meer te helen zijn. In dit geval wordt er gesproken van blijvende zenuwschade.

Dit zorgt voor een chronische zenuwpijn. Na verloop van tijd sterft de zenuw af, hierdoor zal de pijn weggaan, maar gelijk daarmee ook alle andere gevoelsprikkels. Door het verliezen van die gevoelsprikkels kunnen uitvalsverschijnselen, zoals verlamming, opkomen.

6.6. Zenuwpijn in been na operatie

Zenuwpijn benen operatie
Zenuwen zijn bij een operatie vaak erg kwetsbaar, omdat ze de bescherming van de dichte huid niet meer hebben. Het komt ook weleens voor dat tijdens de operatie een zenuw beschadigd wordt. Die beschadigingen zorgen voor een continu aanwezige, branderige pijn. Een vorm van zenuwbeschadiging in het been na een operatie die vaker voorkomt is: zenuwpijn in een litteken.

De pijn kan enkele weken na de operatie optreden, wanneer littekenweefsel is gevormd. Er ontstaat een branderige pijn en bij aanraken zullen er pijnscheuten volgen. Bij de heup liggen belangrijke zenuwen die richting de voet lopen.

Wanneer er een zenuw beschadigd wordt bij een operatie aan de heup, kan dus zenuwpijn zelfs in de voeten optreden. Dit komt voor als een gevoelloosheid in de voeten en zeer heftige pijn in de benen.

Een operatie voor een hernia, is een risicovolle operatie voor de zenuwen. Wanneer er zenuwpijn na zo’n operatie optreedt, zal dit in de meeste gevallen in de benen óf in de rug voorkomen. Vaak is het zo dat de pijn in bijvoorbeeld de benen opgelost is, maar er zenuwpijn optreedt in de rug of andersom.

 In veel gevallen gaat het om blijvende zenuwpijn na een hernia operatie, maar met revalidatie is de pijn te verminderen of zelfs weg te nemen.

Een spondylodese operatie is een operatie om de ruggenwervels vast te maken aan elkaar. De operatie vindt vaak plaats in de onderrug, waar de Nervus Ischiadicus of de lage rugzenuw gelegen is. Dit zenuwnetwerk ligt in contact met de benen.

Wanneer er een beschadiging aan deze zenuw optreedt na een operatie in de rug, kan zenuwpijn ontstaan overal van de onderrug tot de voeten. Zenuwpijn na een knieoperatie kan zorgen voor vervelende klachten in zowel de knie als andere delen in het been.

Het zorgt voor een stijfheid in de knie of het been, verdikking in de knie en pijnscheuten. De klachten komen vooral ’s nachts voor. Wanneer de zenuwpijn na de operatie na een aantal maanden dan ook niet minder wordt, dan is de oorzaak zeer waarschijnlijk niet meer een zenuwbeschadiging. Het lichaam geneest zichzelf namelijk en wanneer dit plaatsvindt dan zal de zenuwpijn ook geleidelijk minder worden.

Als dit niet minder wordt dan zijn het triggerpoints en (emotionele) stress in het lichaam die de zenuwen irriteren en ontregelen. Één van de meer voorkomende vormen van zenuwpijn na een operatie is zenuwpijn krijgen in een litteken van die operatie. Het litteken gaat dan enorm branderig aanvoelen en wanneer er iets tegenaanstoot komen er heftige pijnscheuten.

Echter, er is geen wetenschappelijk bewijs dat het litteken de oorzaak van de pijn is. Het wordt aangewezen als oorzaak, omdat er vaak niet anders gevonden wordt. De operatie heeft simpelweg de echte oorzaak van de zenuwpijn niet weggehaald wat in de meeste gevallen gewoon triggerpoints en (emotionele) stress is.

6.7. Zenuwpijn in been na bestraling (chemo)

Door bestraling, kunnen gevoelszenuwen in het been beschadigen. Het klachtenbeeld van zenuwpijn door chemotherapie ligt ver uiteen. De hevigheid en moment van opkomen van de pijn in de benen kunnen erg verschillen. De factoren waardoor de pijn verschilt zijn: de persoon zelf en het type van de behandeling (denk aan de duur van de therapie, de dosis,…).

Het klachtenpatroon ziet er echter vaak wel hetzelfde uit: de pijn wordt steeds iets erger, het begint met lichte tintelende pijn in het been en evalueert verder naar heftige pijnscheuten. De pijn begint in de meeste gevallen bij de zenuwuiteinden: de voeten.

Bij bepaalde vormen van chemotherapie is de kans op zenuwpijn in de benen groter. De behandelingen met Platinumderivaten (cisplatin, oxaliplatin, carboplatin), Taxanen (docetaxel, paclitaxel), Vincristine, Epothilonen (ixabepilone), Bortezomib, Thalidomide en Lenalidomide hebben dit vergrote risico.

Gelukkig is er een manier om de zenuwen te beschermen voor beschadiging tijdens deze chemotherapieën. Supplementen van de volgende stoffen helpen bij de bescherming van het zenuwstelsel: calcium, magnesium en vitamine B en E.

6.8. Zenuwpijn in benen en triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die zorgen voor zogenaamde “spierknopen”. De knopen zorgen ervoor dat de spier kleiner wordt en door de verkramping is doorbloeding minder goed mogelijk. De spier wordt zwakker en spierbundels rond de spier waar het triggerpoint in zit, zullen taken moeten overnemen.

Doordat de omliggende spieren harder moeten werken, kunnen ook hier triggerpoints ontstaan. Door dit proces kan er zenuwpijn ontstaan dankzij het triggerpoint, op een hele andere plek dan waar dit punt gelegen is.

Doordat de doorbloeding minder goed verloopt en de spieren verkrampen, kan een gevolg zijn dat er zenuwpijn ontstaat bron ,bron. De doorbloeding wordt namelijk minder er ontstaan zuurstoftekorten en verzuring in de spieren, waardoor de zenuwen alarm kunnen slaan en pijnsignalen stuurt naar de hersenen en het resultaat daarvan is zenuwpijn in onder andere de benen.

De hamvraag is dan nu hoe ontstaan dan triggerpoints en waarom komen deze triggerpoints na massages of dry needling vaak weer terug? In de volgende paragraven zal deze vraag worden beantwoord.

6.9. Zenuwpijn in benen door stress?

Stress Zenuwpijn benen
Stress en andere psychische problemen, hebben een negatieve invloed op pijn in de benen. Wanneer u al last heeft van zenuwpijn, is het daarom belangrijk om veel afleiding te zoeken en leuke dingen te blijven doen. Stress verergert juist klachten en dit kan de kwaliteit van uw leven erg aantasten. Het is ook mogelijk dat stress de zenuwpijn juist veroorzaakt.

 Dit komt doordat uw hersenen de reageren op bedreigingen. Stress zorgt voor een signaal van bedreiging. Wanneer u dus constant stress ervaart, blijven er “bedreigingsprikkels” doorgegeven in de hersenen. Na verloop van tijd zorgt dit voor veranderingen in het lichaam, onder andere in de zenuwen. bron, bron, bron, bron.

De zenuwen gaan bijvoorbeeld pijnprikkels verkeerd doorgeven of doordat de doorbloeding minder goed verloopt. Dit zorgt voor de eerder besproken triggerpoints en de volgende paragraaf zal dit proces uitvoerig beschrijven.

6.10. De nummer 1 oorzaak van zenuwpijn in de benen (Johan)Dat uw zenuwpijn in de benen niet overgaat is het gevolg van triggerpoints. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spieren. U kunt het zien als verhardingen in de spieren. Deze verhardingen in uw spieren zorgen ervoor dat de doorbloeding van de spier chronisch verminderd.

Dit zorg voor een zuurstoftekort in de spier en het ophopen van afvalstoffen. Een zuurstoftekort in uw spieren zorgt voor de zenuwpijn in de benen en andere aanverwante klachten. Al in 1975 en 1985 hebben wetenschappers bewezen dat een zuurstoftekort in uw spieren kan leiden tot hevige zenuwpijn. bron De vraag is dan, hoe worden triggerpoints veroorzaakt?

De échte oorzaak van uw triggerpoints is psycho-fysiologisch. Makkelijker gezegd: de oorzaak begint in uw hersenen en uit zich in uw lichaam. Dit houdt in dat de hersenen via het zenuwstelsel de doorbloeding in bepaalde weefsels (voornamelijk spieren) chronisch verminderd. Dit leidt tot een zuurstoftekort, verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren.

De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot pijnklachten. Een concreet voorbeeld om dit uit te leggen is fantoompijn. Bij fantoompijn heeft iemand pijn aan zijn been of voet. Dit terwijl dit lichaamsdeel al maanden of jaren geleden is geamputeerd. De pijn is echt, maar de plek waar de pijn zou moeten zitten bestaat niet eens meer.

Dit komt omdat onze hersenen bepalen hoe en waar u pijn voelt. Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren. Dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele situatie. Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in de buik als we verliefd zijn. Als we nerveus of gespannen zijn voor een presentatie, dan kunnen we ons misselijk voelen of bijvoorbeeld gaan zweten.

Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waarschijnlijk herkent u dit wel. Dit noemt men ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam. In andere woorden: hoe u denkt, hoe u zich voelt en hoe u zich gedraagt beïnvloedt het functioneren van uw lichaam. De reden dat u triggerpoints en dus ook zenuwpijn heeft komt omdat uw “autonome zenuwstelsel” verstoord is en onder spanning komt te staan.

Het autonome zenuwstelsel regelt uw bloeddruk, hartslag, spijsvertering en nog meer belangrijke functies in uw lichaam. Stress en hoe u omgaat met uw emoties is de reden waardoor uw autonome zenuwstel is verstoord. Wanneer u regelmatig stress en emoties weg stopt en maar gewoon door blijft gaan wordt dit proces in werking gesteld. Dit proces heeft vrijwel niemand door.

Zie het verstoord raken van het “autonome zenuwstelsel” in uw lichaam als een onzichtbare emmer die langzaam volloopt. Op het moment dat de emmer vol is gelopen begint u pijn te krijgen. Alle tijd daarvoor heeft u vrijwel niets gevoeld. Dit heet ook wel Tension Myositis Syndroom (TMS). Wij noemen dit ook wel het Too Much Stress (teveel stress syndroom).

 TMS is ontwikkeld door wetenschapper en professor Dr. Sarno. In veel andere landen wordt door het behandelen van TMS zeer goede resultaten behaald. Als de (onbewuste) stress en het onderdrukken/verdringen van emoties niet worden opgelost zult u zenuw pijn blijven houden. Dit is ook de reden waarom allerlei fysieke behandelingen niet helpen en uw pijn telkens weer (langzaam) terug komt.

Fysieke behandelingen lossen de onderliggende oorzaak van uw pijnklachten niet op omdat ze de symptomen van zenuwpijn bestrijden. Het belangrijkste voor u om te weten, het is mogelijk om uw “autonome zenuwstelsel” weer in normale en gezonde staat te krijgen.

Ons behandelprogramma  is hierop gericht waardoor we de échte oorzaak van uw zenuwpijn in de benen definitief kunnen oplossen. Op hoofdlijnen ziet het proces hoe ons brein uw zenuwpijn veroorzaakt er als volgt uit:


Zenuwpijn benen stress vb

7 Is zenuwpijn in de benen erfelijk

Zenuwpijn in de benen is erfelijk. De zenuw afwijking wordt namelijk meegegeven in het genetisch materiaal. Dit wil niet zeggen dat het altijd doorgegeven wordt.

Toch komt pijn in de benen in de meeste gevallen door omstandigheden zoals soms een operatie die zorgt voor beschadiging aan de zenuw, of in veel gevallen komt zenuwpijn door stress en in zeldzame gevallen beknelling van zenuwen.

8 Zenuwpijn en voeding

De juiste voeding kan een enorm bijdragen aan de gezondheid en normale werking van het lichaam. Er zijn ook voedingssoorten met helende krachten. In het geval van zenuwpijn in de benen, kan een goed dieet de basis zijn van de revalidatie van de pijn.

8.1. Dieet voor zenuwpijn in het been

Het is belangrijk om een gezond dieet te volgen, al helemaal wanneer u (zware) klachten heeft. Ongezonde gewoontes, zoals het drinken van alcohol en roken, zijn sterk afgeraden. Er zijn groentes en fruit die de kracht hebben om pijn te verlichten, zoals: druiven, broccoli, gember, ginseng en tomaten.

Ook is het belangrijk om een gekleurd en dus gevarieerd eetpatroon te onderhouden. De voedingsstoffen die zeer belangrijk zijn om genoeg van binnen te krijgen zijn: vitamine B12 en B6, Magnesium, jodium, folium en omega 3. Hierover wordt meer uitgelegd in de volgende alinea.

8.2. Supplementen en zenuwpijn in de benen

Zenuwpijn benen en voeding
Supplementen zijn een goede aanvulling om tekorten op te vullen die u niet (genoeg) uit de gewone voeding kunt halen. Van de stoffen calcium, magnesium, vitamine B6 en B12 en vitamine E is aangetoond dat ze de zenuwen kunnen beschermen. In het geval van zenuwpijn in de benen, zijn deze stoffen dus extra belangrijk om binnen te krijgen.

Naast de bovengenoemde stoffen, zijn er nog stoffen die bijdragen bij de goede werking en bescherming van het zenuwstelsel. Te beginnen met Jodium, deze stof is een van de bouwstenen voor de aanmaak van hormonen in de schildklier. Die hormonen dragen bij aan onder andere de goede ontwikkeling van zenuwnetwerken.

 Folium is een belangrijke stof bij het aanmaken van nieuwe rode en witte bloedcellen en zeer belangrijk bij de normale werking van het lichaam. De stoffen van Omega 3-vetzuren verlagen de kans op neuralgie in de benen, omdat ze helpen bij de bescherming van zenuwen. De stof 5 http wordt in het lichaam omgezet naar de lichaamseigen stof: serotonine.

Deze stof is essentieel bij de verwerking van pijnprikkels en komt vrij bij positieve emoties. CBD-olie kan helpen om de pijn in de benen wat te verlichten en beenspieren te laten ontspannen. Daarbij is het instaat om de bloedsomloop beter te laten verlopen. Ook zijn er alternatieve geneeswijzen om zenuwpijn in de benen te verminderen of te genezen.

Een kuur van kaardebol bijvoorbeeld, is bekend om de helende krachten. Deze kuur wordt voor bepaalde tijd gedaan, afhankelijk van de klachten en punt in het klachtenbeeld, beginnend bij een kuur van 40 dagen.

Deze kuur wordt vooral toegepast bij zenuwpijn in de benen veroorzaakt door de ziekte van Lyme. Ook kersen hebben zo’n helende kracht. Zoete kersen kunnen het urinezuur in het bloed verlagen, waardoor pijnklachten verlicht worden. Kamillethee drinken kan ontstekingsremmend werken op het lichaam.

Regelmatig deze thee drinken, kan de zenuwpijn in de benen verlichten, omdat de ontstekingen rond de zenuwen langzaam verminderen. De vorige genoemde supplementen helpen allemaal van binnenuit, maar van buitenaf kan ook zeker actie ondernomen worden tegen zenuwpijn in de benen.

Dit kan met behulp van de helende, werkzame krachten van etherische oliën, meng deze olie met massageolie en smeer het op de plek waar de zenuwpijn plaatsvindt. Ten eerste werkt muntolie om de goede werking het de zenuwen te stimuleren.

Daarnaast heeft kurkumaolie een helende kracht bij reuma en is het werkzaam om spierpijn te verminderen. Gemberolie is een kalmerende olie en heeft een positief effect op de mentale gezondheid.

Ook basilicumolie heeft een positief effect op de mentale gezondheid, daarnaast kan het hoofdpijn verminderen. Jeneverbesolie heeft een kalmerende en ontstekingsremmende werking.

8.3. CBD olie tegen zenuwpijn in het been

Wietolie heeft aangetoonde positieve werkingen op het lichaam, zo ook bij zenuwpijn in de benen. Wel is het belangrijk dat u, wanneer u overweegt CBD-olie te gaan gebruiken, dit overlegt met uw arts. Het is namelijk belangrijk om de juiste dosis en de juiste olie te vinden.

Cannabisolie heeft een ontspannende werking op de spieren en zorgt voor een betere doorbloeding. CDB-olie neemt u tot zich door enkele druppels onder de tong te plaatsen en dit na ongeveer 20 seconden in te slikken.

9 Hoe om te gaan met zenuwpijn in het been

De pijn die zenuwpijn in de benen kan veroorzaken, is in sommige gevallen zo erg dat het beperkend kan worden voor de rest van het leven. Dat komt omdat pijn zowel fysiek als mentaal veel energie opvraagt. Afleiding van de pijn, zoals hobby’s blijven beoefenen en leuke dingen blijven doen, hebben wel een positief effect op de vermindering van de pijn en zijn dus belangrijk.

9.1. Zenuwpijn en werk

Het is altijd belangrijk om grenzen aan te geven op het gebied van pijn. Heeft u last van zenuwpijn in de benen? Bespreek dit op tijd met uw werkgever of wanneer u een eigen bedrijf heeft: neem niet meer werk op u, als de pijn het werken belemmerd. Aangezien werk wel als afleiding kan dienen, is het vaak belangrijk om, waar mogelijk, te blijven doorwerken.

9.2. Zenuwpijn en sport

Zenuwpijn benen sporten
De pijn die zenuwpijn in de benen veroorzaakt, kost al enorm veel energie, dus lijkt het misschien amper mogelijk om te blijven sporten. Toch is het juist belangrijk om goed te blijven bewegen.

Dit zorgt er namelijk voor dat de doorbloeding beter wordt. Ook zorgt het voor de opbouw van spieren en kracht, dit is belangrijk om zenuwpijn in de benen draaglijk te laten blijven. Tijdens het sporten komt het stofje adrenaline vrij, dit hormoon draagt bij aan een goede werking van het hele lichaam. Zelfs alleen low-impact sporten zijn al genoeg voor een duidelijk merkbare verbetering.

 Denk aan wandelen, yoga, zwemmen en rustige trainingen die niet al te veel energie van het lichaam vragen.

9.3. Zenuwpijn in het been en alcohol

Wanneer u last heeft van zenuwpijn in het been, is het drinken van alcohol zeer af te raden. Alcohol gaat namelijk de verwerking van goede voedingsstoffen tegen en vormt er zelfs een soort blokkade voor.

Dit heeft een tekort aan de juiste voedingsstoffen als gevolg, waardoor het zenuwstelsel verder beschadigd. Af en toe een drankje zal natuurlijk niet voor grote schade zorgen, maar drink echt met mate en het liefst helemaal niet.

9.4. Zenuwpijn been ’s nachts

’s Nachts, tijdens een goede nachtrust, hersteld het lichaam zichzelf. Hierom is het enorm belangrijk om de kwaliteit van de nachtrust optimaal te maken, wanneer u last heeft van zenuwpijn in de benen.

De kwaliteit van uw slaap kunt u verbeteren door bijvoorbeeld meditatie, niet meer na 20u ’s avonds te eten, een aantal uur voordat u gaat slapen, niet meer te kijken naar blauwlicht en eventueel via de huisarts slaappillen te krijgen.

9.5. Zenuwpijn in het been en zwangerschap

Bij een zwangerschap kan er een beknelling voorkomen van de Ischias wat kan leiden tot pijn in de lies. Hierdoor treedt ook zenuwpijn in de onderrug. De hormonen die vrijkomen tijdens de zwangerschap zorgen er namelijk voor dat gewrichten wat soepeler worden en hierdoor kunnen ze zenuwen gaan beknellen.

Door bepaalde oefeningen, van bijvoorbeeld een fysiotherapeut of met zwangerschapsyoga, zullen de zenuwen minder bekneld worden.

10 Wat zijn de behandelingen voor zenuwpijn in het been

10.1. Medicijnen en pijnstillers tegen zenuwpijn in het been

Zenuwpijn benen medicatie
Lichte pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen zijn niet echt in staat om zenuwpijn in het been erg te verlichten. Ze hebben namelijk geen stoffen in zich waar zenuwen op reageren.

Bij zenuwpijn worden daarom sterkere pijnstillers toegeschreven, vaak dezelfde pijnstillers als die die voor depressiviteit of epilepsie. Dankzij de bijwerkingen van antidepressiva en anti-epileptica kan zenuwpijn namelijk verlicht of verholpen worden. Er wordt nu al enige tijd Pregabaline voorgeschreven tegen zenuwpijn.

Dit medicijn zorgt voor een verbetering van de informatieoverdracht tussen hersenen en zenuwen. Daarbij zorgt het ervoor dat de zenuwen verminderd reageren op gevoelsprikkels. Pregabaline werd in eerste instantie ingezet bij gordelroos en diabetes, maar nu dus ook bij zenuwpijn in de benen.

Welke pijnstiller het beste werkt tegen zenuwpijn kan per persoon verschillen.

Bij zenuwpijn in het been worden geregeld de volgende medicatiesoorten toegeschreven:

- Nortrilen, Nortriptyline: Dit medicijn is een antidepressiva. Het verbetert de stemming en verlicht pijnklachten. Het wordt voorgeschreven bij depressie, zenuwpijn en bij het stoppen van roken.

Bijwerkingen kunnen zijn: een droge mond, verstopping, misselijkheid, trillende handen en transpiratie. In het begin van het nemen van deze medicatie zijn er bijwerking zoals wazig- en duizeligheid en concentratieproblemen. Deze bijwerkingen zakken af na verloop van tijd

 Voordelen: verlicht pijn, zorgt voor een betere stemming en gelukkiger gevoel

Nadelen: lichaam moet erg aanpassen in het begin, vervelende bijwerkingen.

 Gevaren: dit middel een antidepressiva en er is er een sterk verslavingsgevaar. De mentale werking van het medicijn kan verslavend zijn. Plots stoppen met het medicijn is sterk afgeraden, omdat het voor ontwenningsverschijnselen zal zorgen. Aangezien in het begin van het nemen van de medicatie heftigere bijwerkingen zijn zoals wazigheid, moet u niet gaan autorijden in de eerste weken. Door de bijwerkingen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. -

Antidepressiva: onder deze term vallen verschillende medicaties.

 Over het algemeen werkt het om de stemming te verbeteren en verlicht het de pijn. Het wordt voorgeschreven bij depressies en bij onder andere zenuwpijn in de benen.

De bijwerkingen zijn afhankelijk van welke antidepressiva er precies gebruikt wordt. Over het algemeen kunnen de bijwerkingen zijn: misselijkheid, slaperigheid, concentratieproblemen, duizeligheid en afwezigheid.

Voordelen: verlicht de pijn op een effectieve manier Nadelen: veel bijwerkingen, verslavingsgevaar

Gevaren: de gevaren zijn afhankelijk van het specifieke medicijn. Over het algemeen is er bij antidepressiva een verslavingsgevaar aanwezig. Bespreek goed met de arts welke gevaren er zijn wanneer u een antidepressiva voorgeschreven krijgt.

 - Amitriptyline crèmebrengt het zenuwstelsel tot rust. Deze crème wordt voorgeschreven bij zenuwpijn in de benen.

Bijwerkingen: bij juist gebruik, bijna geen bijwerkingen. Wel kan het zijn dat er een allergische reactie op stoffen in de crème voorkomen, dan is de bijwerking jeuk. Indien u allergisch bent: stop het gebruik van de crème.

Voordelen: bijna nooit bijwerkingen, snelle pijnverlichting (na 10-30 min)

Nadelen: geen

Gevaren: geen


- Methadon: sterke pijnstiller, voorgeschreven bij heftige pijn en verslaving aan harddrugs zoals heroïne.

Bijwerkingen: verstopping, sufheid, maagdarmklachten, droge mond, koud gevoel, jeuk, slaapproblemen, wazig zien.

Voordelen: verlicht op een effectieve manier de pijn.

Nadelen: sterke medicatie, heftig voor het lichaam

Gevaren: de eerste twee weken moet het lichaam erg wennen aan de medicatie en is het afgeraden om te gaan autorijden, omdat dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Aangezien het medicijn erg sterk is, is er een verslavingsgevaar en is het sterk afgeraden om plots te stoppen, dit kan zorgen voor heftige ontwenningsverschijnselen.


- Diclofenac: zorgt voor een vermindering van de pijn, is een ontstekingsremmer en verlaagt koorts. Deze medicatie wordt voorgeschreven bij gewrichtspijn, reuma, griep, menstruatiepijn, jicht en koliekpijn. Het werkt voor ongeveer 6 uur.

Bijwerkingen: maag- en darmzweren of bloedingen

Voordelen: werkt snel (vanaf een kwartier)

Nadelen: er komen vaak maagklachten bij Gevaren: maagzweren, veel wisselwerkingen wanneer u het gebruikt met andere medicatie.

Niet gevaarlijk voor verslavingen.

- Redomex: is een zenuwontspanner, het medicijn wordt voorgeschreven bij onder andere zenuwpijn in de benen.

 Bijwerkingen: plotseling wazig zicht en/of oogpijn, het hartprobleem “verlengt QT-interval”, gele verkleuring van huid, blauwe plekken, keelpijn, koorts, bleekheid.

Voordelen: ontspant verkrampte spieren erg goed

Nadelen: vervelende bijwerkingen, sommige mensen voelen amper verschil na lange tijd, kan zorgen voor gewichtstoename.

Gevaren: er kunnen hartproblemen ontstaan. Niet verslavingsgevoelig.


Liponixx: ook wel Alfaliponzuur, bestrijdt klachten en kan schade die door diabetes is aangericht minderen.

Wordt voorgeschreven bij diabetische neuralgie.

Bijwerkingen: er zijn geen officiële bijwerkingen bekent, maar het kan zijn dat braakneigingen en tintelingen een bijwerking zijn.

Voordelen: het is een supplement van een lichaamseigen stof. Nadelen: kan de bloedsuikerspiegel verlagen.

Gevaren: ondanks de helende kracht is het geen bestrijdingsmiddel tegen diabetes. Het kan zonder goede research voor hoe het persoonlijk gebruikt moet worden gevaarlijk zijn voor de bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk om met een arts te bespreken indien u dit middel wilt gebruiken.

Niet verslavingsgevoelig.  

 - Tryptizolhoort bij antidepressiva. Dit geneesmiddel wordt voorgeschreven bij depressiviteit en bij onder andere zenuwpijn in de benen.


Bijwerkingen: kan zorgen voor een etekort aan witte bloedcellen, koorts, rillingen, keelpijn, zweren in de mond, verlaagde weerstand, verstoring in vochtbalans van het lichaam, verminderde eetlust, slaperigheid, concentratieproblemen, wazig zien, oorsuizen, droge mond, hartkloppingen, braken, meer transpireren, vochtophoping, vermoeidheid Voordelen: goede, kalmerende werking

Nadelen: veel bijwerkingen

Gevaren: in zeer unieke gevallen is extreem hoge koorts een bijwerking. Aangezien het een antidepressiva is, is het een verslavende stof.


 - Xanax: ook bekend als Alprazolam, wordt voorgeschreven bij angststoornissen, sociale fobie, stress, paniekaanvallen en onder andere zenuwpijn in de benen.

Bijwerkingen: suf, slaperigheid, moeheid, vertraagde reactievermogen.

Voordelen: verlicht gespannen gevoel mentaal en in spieren.

Nadelen: doordat het reactievermogen vertraagd, is vallen een groter risico.

Gevaren: het kan zorgen voor een vertraagd reactievermogen, wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Verslavingsgevaar.


 - Fentanyl: sterke, morfine-achtige stof. Wordt voorgeschreven bij hevige pijn, pijn na operaties, kanker, na een hartinfarct en bij onder andere hevige zenuwpijn in de benen.

Bijwerkingen: (heftige)verstopping, maag- en darmklachten, suf gevoel, duizeligheid

Voordelen: werkt erg effectief, pleisters met deze medicatie werken voor lange tijd (2/3 dagen, tegenover een aantal uur bij snelwerkende vormen)

Nadelen: hevige bijwerkingen Gevaren: verslavend, door het suffe gevoel is het gevaarlijk om auto te rijden met deze medicatie.


- Ibuprofen of paracetamol: lichte pijnstilling, zonder recept verkrijgbaar voor allerlei soorten pijn.

Bijwerkingen: teveel gebruik kan leiden tot nierproblemen, soms een licht wazig/duizelig gevoel

Voordelen: werkt snel (na 30 min), goedkoop en zonder voorschrift verkrijgbaar Nadelen: slaat in veel gevallen niet aan bij zenuwpijn in het been, te lichte pijnstilling

Gevaren: overmatig gebruik kan schadelijk zijn voor nieren.


 - Lyrica: ook bekend als Pregabaline, kalmeert overprikkelde zenuwen in hersenen. Voorgeschreven bij onder andere zenuwpijn (vooral bij diabetes en gordelroos) in de benen, angststoornissen en epilepsie.

Bijwerkingen: slaperig- en vermoeidheid, duizeligheid, vergeetachtigheid, verwardheid, verminderde concentratie, wazig zien, hoofdpijn, gewichtstoename, tintelend gevoel.

Voordelen: bij zenuwpijn in de benen is verschil na een week al te merken.

Nadelen: veel bijwerkingen, in het begin meer last van bijwerkingen.

Gevaren: de slaperigheid kan voor gevaarlijke situaties zorgen, er is nog veel onbekendheid over de ontwenningsverschijnselen


 - Morfine: zeer sterke pijnstiller. Wordt gebruikt bij heftige pijn, pijn na operaties, palliatieve zorg, ernstige benauwdheid.

Bijwerkingen: suf/stoned-achtig gevoel, duizeligheid.

Voordelen: werkt heel effectief Nadelen: heftige ontwenningsverschijnselen wanneer u er langere tijd van gebruik maakt.

Gevaren: verslavend


- Prednison: ontstekingsremmer en verlicht overgevoeligheid. Voorgeschreven bij zenuwpijn en andere ziektes met heftige ontstekingen

Bijwerkingen: in het begin maag- en darmklachten, hoofdpijn, vochtophoping, spierpijn, gewichtstoename bij langere behandeling.

Voordelen: zeer effectief

Nadelen: veel wisselwerkingen in combinatie met andere medicatie.

Gevaren: wisselwerkingen met andere medicatie, bespreek goed met een dokter welke medicatie u al gebruikt.


- Tramadol: sterke pijnstiller, wordt voorgeschreven bij heftige pijn

Bijwerkingen: eerste dagen een misselijk gevoel, suffig, duizelig, slaperig

Voordelen: werkt snel en effectief

Nadelen: suffig gevoel is sterk aanwezig.

Gevaren: autorijden is zeer gevaarlijk door het suffe gevoel, kleine verslavingskans


 -Oxycodon: sterke pijnstiller, wordt voorgeschreven bij heftige pijn.

Bijwerkingen: suf en duizelig gevoel, verstopping

Voordelen: werkt snel en effectief

Nadelen: bij langdurig gebruik is er een verslavingsrisico

Gevaren: grapefruit(sap) kan de bijwerkingen verergeren, drink of eet dit dus niet in combinatie met de medicatie. Op lange termijn is er een risico op verslaving, gepaard met sterke ontwenningsverschijnselebij stoppen van medicatie.

10.2. TENS-apparaat bij zenuwpijn in het been

TENS-apparaatjes of Transcutane Elektische Zenuwstimulatie-apparaatjes zijn zelfregelbare apparaatjes die de zenuw prikkelen, waardoor de pijn verlicht zou moeten worden.

Ze zorgen voor elektrische stromen op de huid, rond de plek waar de zenuwpijn vandaan komt. Ze kunnen zelf bediend worden, dus u kunt zelf aangeven wanneer de stroompjes moeten worden afgegeven.

Het nadeel van dit apparaatje is dat het enkel ingezet kan worden om de pijn te verlichten en niet de oorzaak van de pijn in het been aanpakt.

10.3. Pijnpleisters bij zenuwpijn in het been

Een middel dat, net zoals het TENS-apparaatje enkel de pijn verlicht, zijn pijnpleisters. Bij deze pijnpleisters is het belangrijk om de juiste dosering te bepalen. Wanneer de dosering te hoog is, kunnen er bijwerkingen optreden zoals slapeloosheid optreden.

10.4. Triggerpoint therapie tegen zenuwpijn in het been

Triggerpointtherapie en zenuwpijn benen
De kleine verkrampingen in de spieren die door triggerpoints veroorzaakt worden, kunnen met onder andere de therapie dry needling. De dry needling gaat de therapeut kleine, dunne naaldjes in de spier steken om hem te kalmeren.

De verkrampte delen in de spier zullen ontspannen, zo zal de pijn verminderen. Echter, zoals beschreven onder hoofdstuk de nummer 1 oorzaak van zenuwpijn is hoofdoorzaak van triggerpoints vaak stress en TMS.

Triggerpoints zullen niet weggaan of terugkomen wanneer TMS de oorzaak is. Ons online behandelprogramma kan u hier uitstekend mee helpen.

10.5. Homeopathische middelen tegen zenuwpijn in het been

Er zijn ook natuurlijke pijnstillers die bij zenuwpijn in de benen kunnen helpen. Ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma en boswellia, kunnen de oorzaak van zenuwpijn aanpakken. Dit heeft als gevolg dat de zenuwpijn in de benen sterk afnemen tot verdwijnen.

De kruiden kunnen zowel als supplement als in de gewonde voeding ingenomen worden. Omega 3-vetzuren hebben ook een ontstekingsremmende kracht en verkleinen de kans op neuralgie, omdat ze de zenuwen beschermen.

DMSO werkt als ontstekingsremmer, pijnverlichter en werkt verzachtend en stimulerend. Dit stofje is vaak verwerkt in een spray of crème. CBD-olie, ook wel wietolie genoemd, heeft een kalmerend effect en zorgt voor een beteren. Het stofje magnesium heeft ook een ontspannende werking op de zenuwen, dit heeft effect dat de zenuwpijn in het been verlicht wordt.

10.6. Acupunctuur tegen zenuwpijn in het been

Acupunctuur zorgt ervoor dat bepaalde punten in het lichaam gestimuleerd worden. De therapeut kan dit doen met de handen, maar het staat eerder bekend om het gebruik van dunne naaldjes die in de huid worden geduwd.

De stimulatie van acupunctuur kan ervoor zorgen dat de zenuwpijn in de benen sterk verminderd wordt en soms zelfs volledig verdwijnt.

10.7. Neurostimulator tegen zenuwpijn in het been

Een apparaat dat in staat is om gevoelsprikkels te veranderen, is de neurostimulator. Bij een neurostimulator zijn er elektrodes onder de huid geplaatst die in contact staan met een batterij die zo’n 4 jaar meegaat. Door de stimulatie worden pijnprikkels verminderd en zullen de klachten van zenuwpijn in het been dus afnemen. Dit is echter geen genezing van zenuwpijn, omdat het enkel de pijn kan verzachten en niet de oorzaak aanpakt.

10.8. Injecties tegen zenuwpijn in het been

In sommige gevallen worden er injecties meteen verdovend middel, zodat er geen gevoelsprikkels meer doorgegeven kunnen worden. Dit wordt gedaan wanneer de zenuwen zelf de oorzaak zijn van de zenuwpijn in de benen, zoals bij littekenpijn. De verdoving verdoofd dan de huidzenuwen.

10.9. Pijnkliniek of pijnpoli voor zenuwpijn in het been

Er bestaan verschillende pijnklinieken die bij zeer heftige pijn een uitkomst kunnen bieden om rustig en met constante behandeling te revalideren. In deze klinieken ligt de genezing van pijn van patiënten centraal. De druk van het dagelijks leven valt weg, zodat u zelf volledig bezig kunt zijn met revalideren.

10.10. Epiduraal blokkade

Een Epiduraal blokkade is een behandeling die zenuwpijn kan verminderen vanuit de wervelkolom of vanuit een zenuwwortel. Bij deze behandeling wordt er een injectie met verdovingsvloeistof tussen de wervels ingebracht. De pijn kan al na een paar dagen verlicht worden, maar pas na enkele maanden is het echte grote verschil te zien .

11 Wat is de beste behandeling voor zenuwpijn in het been

Zenuwpijn benen behandeling 

Als TMS (teveel stress syndroom) de oorzaak is van uw klachten en wat zich vaak manifesteert als triggerpoints, dan is het online behandelprogramma de beste keuze.

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en andere TMS artsen en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u kunt genezen van uw zenuwpijn in de benen.

Het BreinMedicijn behandelprogramma is een alternatieve behandeling maar is geen alternatieve geneeswijze.

Wij baseren ons zoveel mogelijk op wetenschappelijk onderzoek. Lees meer over onze effectieve behandelprogramma  om uw zenuwpijn beenklachten te genezen.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliénten die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun zenuwpijn in hun benen.

Zenuwpijn in de rug

Tintelingen in benen

Ana Lau
Door

Ana Lau

op 24 Jul 2023

Prednison moet je zeker niet nemen, heeft als bijwerking juist trillingen, fasciculaties en tintelingen en die gaan ook niet weg als je stopt maar worden erger. Het de ergste rommel die je maar kunt hebben.

Johan van Vliet
Door

Johan van Vliet

op 25 Jul 2023

Beste Ana Lau,Bedankt voor je reactie. Prednison is een middel om de symptomen en pijn te onderdrukken. Het is inderdaad geen structurele oplossing om de zenuwpijn op te lossen.Onze methode richt zich op het structureel oplossen van de onderliggende oorzaak van zenuwpijn. Via deze link https://brein-medicijn.nl/zenuwpijn-ervaringen/ zijn een aantal succesverhalen te lezen van onze cliënten die we hebben geholpen om van hun zenuwpijn af te komen.Met gezonde groet,Johan van Vliet BreinMedicijn

Reactie plaatsen