Zenuwpijn in de rug

Zenuwpijn in de rug

Heb jij zenuwpijn de rug? Wil je weten waardoor dit komt en wat de oorzaken zijn? Hoe je erachter komt waardoor dit komt? Wat je wel en niet kan doen? Hoe je er vanaf komt?  
In dit artikel kom je alles erover te weten!

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw zenuwpijn in uw rug. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen zenuwpijn pijnklachten in uw rug is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen? Is het misschien wel door te veel stress?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis zenuwpijn test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw zenuwpijn in uw rug definitief te genezen. Klik op de oranje button met “zenuwpijn Test” om te starten met de gratis test.

zenuwpijn test

Geen interesse in de test, prima! Lees snel verder voor de antwoorden op je andere mogelijke vragen.

In het kort

    De Nervus Ischiadicus is het langste zenuwnetwerk in het lichaam en loopt van de onderrug naar de benen, waardoor het verantwoordelijk is voor alle gevoelsprikkels in het onderlichaam waaronder zenuwpijn in de rug en het been.

    Mogelijke oorzaken van zenuwpijn in de rug zijn zenuwbeknellingen, vitamine B12-tekort, diabetes, MS, zenuwschade, operaties en bestralingen of door stress en emotionele stress wat leidt tot een overprikkeld zenuwstelsel.

    De klachten bij zenuwpijn in de rug kunnen variëren van tintelingen, branderig gevoel, gevoelloosheid en pijn, tot uitval van ledematen en heftige pijnscheuten.

    De diagnose van zenuwpijn in de rug wordt meestal gesteld door een neuroloog met behulp van MRI- of CT-scans, neurologisch onderzoek en EMG-onderzoek.

    Behandelingen die vaak eerst worden aangeraden zijn: pijnstillende medicatie, TENS apparaat, pijnpleisters, fysiotherapie, triggerpointtherapie, zenuwblokkades, injecties, pijnpoli, een operatie bij vermoede zenuwbeknelling. Wanneer deze behandelingen niet of nauwelijks werken is stress en een overbelast zenuwstelsel vaak de reden. Hier test je of dit ook voor jou geldt.

    Triggerpoints, kleine verkrampingen in de spieren, worden beschouwd als een belangrijke oorzaak van zenuwpijn in de rug. De oorzaak hiervan is vaak stress vanwege stressvolle gebeurtenissen en de stress over de klachten.

   De zenuwpijn kan verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn. Ons programma helpt hierbij.


In dit artikel gaan we specifiek in op zenuwpijn in de rug, wat de symptomen zijn, wat de oorzaak is en welke behandeling het meest effectief is om zenuwpijn, blijvend te genezen.

Dit artikel is geschreven om uw vragen zoveel mogelijk te beantwoorden.

Inhoudsopgave

 1. Wat is zenuwpijn in de rug?
 2. Wat zijn de soorten zenuwpijn in de rug?
 3. Wat zijn de klachten en symptomen van zenuwpijn in de rug?
 4. Hoe herken je dat je zenuwpijn hebt in de rug (diagnose)??
 5. Hoelang duurt zenuwpijn in de rug? 
 6. Wat is de oorzaak van zenuwpijn in de rug?
 7. Is zenuwpijn in de rug erfelijk?
 8. Zenuwpijn in de rug en voeding
 9. Hoe om te gaan met zenuwpijn in de rug
 10. Wat zijn de behandelingen voor zenuwpijn in de rug
 11. Wat is de beste behandeling voor zenuwpijn in de rug?


1 Wat is zenuwpijn in de rug

zenuwpijn-rug-wat-is-het

Wanneer de zenuwen in de rug beschadigd,  beklemd worden of overgevoelig worden vanwege stress en dit pijn in de rug veroorzaakt, spreken we over zenuwpijn of neuropatische pijn in de rug.

Beschadiging en beklemming

In de rug zitten verschillende beginselen van zenuwnetwerken, zoals de Nervus Ischiadicus en de Brachial Plexus.

Beschadigingen aan deze zenuwnetwerken veroorzaken zowel pijn in de rug, als uitstralende pijn naar de rest van het lichaam, afhankelijk van de plek van de beschadiging.

De neuropathie in de rug zorgt voor een dysfunctie van het doorgeven van gevoelsprikkels, waardoor er een constante pijn aanwezig kan zijn.

Levensgevaarlijk is zenuwpijn in de rug niet, maar de hevige pijn is wel in staat om de normale manier van leven te belemmeren. Ook kan het in sommige, heftigere gevallen tot verlamming zorgen.

Een genezing van beschadigde zenuwen in de rug duurt meestal een aantal maanden, omdat de zenuwen zichzelf moeten herstellen. Blijvende zenuwschade dat ook pijn blijft doen is zeer zeldzaam, want het lichaam geneest zichzelf.

Wel is het mogelijk om met behandeling de zenuwpijn in de rug voor een groot deel, of zelfs volledig te verlichten. Het behandelen van zenuwpijn in de rug kan met medicatie, maar ook met therapie.

Echter, laten diverse onderzoeken zien dat een zenuwbeklemming door bijvoorbeeld een hernia, artrose, stenose enz; zeldzaam is en dat de meeste van deze afwijkingen ongevaarlijk zijn.

Er zijn mensen met ernstige hernia’s en minder erge hernia’s, maar in de realiteit zien artsen in de onderzoeken niet dat de pijn toeneemt wanneer een hernia erger wordt. Sterker nog ze zien milde hernia’s waarbij de pijn erger is dan bij mensen met ernstige hernia’s. bron), (bron), (bron), (bron).

Chronische zenuwpijn in de rug door stress

Een veelvoorkomende oorzaak is dat stress en emotionele stress het zenuwnetwerk heeft verstoord waardoor er pijnsignalen worden verstuurt naar de hersenen terwijl er feitelijk geen schade is in de zenuwen of in het lichaam.

Als de zenuwpijn in de rug of neuropathie naar verloop van tijd (ook na een operatie) niet weggaat dan is stress wat zich uit in triggerpoints(spierknopen in de spieren, zeer waarschijnlijk de oorzaak.

De spierknopen zorgen voor een verzuurd milieu met milde zuurstof tekorten waar de zenuwen alarm over gaan slaan middels pijn signalen.

 De pijn in o.a. de benen kan dan ook vervolgens worden aangeleerd door het lichaam en brein waardoor een chronische zenuwpijn ontstaat. Verderop in dit artikel zal hier nader op in worden gegaan.

Ook kunnen de behandelingen therapeutisch zijn met bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Mocht Stress en triggerpoints de oorzaak zijn dan is het BreinMedicijn behandelprogramma uitermate geschikt.

Is de zenuwpijn in de rug constant aanwezig? Dan spreken we over chronische zenuwpijn in de rug. Ook kan de pijn steeds wegvagen en terug op komen.

De duur van neuropathie in de rug kan van enkele weken tot wel jaren duren als je er niets aan doet.  Daarbij verschilt de intensiteit van de klachten ook per patiënt, zenuwpijn in de rug kan ernstig aanwezig zijn, maar ook lichtjes.

Een veel voorkomende soort van neuralgie (zenuwpijn)  in de rug, is Ischias. Bij deze soort is de Nervus Ischiadicus, de lange rugzenuw betrokken. Hier vormt zich pijn vanuit de onderrug, uitstralend richting de benen.

Sluit altijd uit of een auto immuunziekte, diabetes of andere ernstige ziekte de oorzaak is van zenuwpijn in de rug of neuropathie. Deze ziekten beschadigen vaak zenuwen en dienen direct behandelt te worden om erger te voorkomen.

2 Wat zijn de soorten zenuwpijn in de rug en onderlijf

De beschadigingen of irritaties (door stress) aan zenuwen kunnen op verschillende plekken in het zenuwstelsel voorkomen.

Die verschillende plekken krijgen verschillende soorten neuralgie.

De eerste vorm is Ischias. Bij deze soort ontstaat er zenuwpijn in de rug, de bil en het been. Er zijn beschadigingen, beknellingen of irritaties (door stress) aan de Nervus Ischiadicus, het langste zenuwnetwerk in het zenuwstelsel. Dit zenuwnetwerk loopt vanuit de onderrug naar de benen.

zenuwpijn-rug-ischias

Wanneer u last heeft van Ischias, ervaart u een uitstralende pijn vanuit de rug naar de benen. De klachten komen vooral naar boven bij bepaalde bewegingen of kracht moeten zetten op de spieren.

Het wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een ontsteking op of in de buurt van de zenuw.

Een andere oorzaak is een verhoogde druk op deze zenuw, door bijvoorbeeld de aandoening Stenose, dat zorgt voor een vernauwing van de wervelkolom.

Echter, kunnen stenoses bij u voorkomen maar in veel gevallen is dit niet de boosdoener van pijnklachten. Onderzoeken wijzen uit dat mensen met stenose vaak geen pijn erdoor ondervinden en dat betekent dat de claim “ uw pijn komt door stenose”, niet altijd klopt. (bron), (bron), (bron), (bron).

Een veelvoorkomende oorzaak is stress, tumor, diabetes, MS, of een auto immuunziekte.

De volgende soort zenuwpijn in de rug is plexus lumbalis neuralgie.

Deze soort zenuwpijn zorgt vooral voor klachten in de benen en de voeten, maar kan worden veroorzaakt door beschadiging van het zenuwnetwerk Plexus Lumbalis, dat gelegen is in de rug en doorloopt naar de benen en voeten.

Beschadiging aan deze zenuw zorgt voor gevoelloosheid, krachtsverlies en branderige pijn. De oorzaak van de beschadiging kan bijvoorbeeld zijn door een chirurgische ingreep of een ongeluk. Het komt ook voor dat een gezwel in de bekken de oorzaak is van plexus lumbalis neuralgie.

Een veelvoorkomende oorzaak is stress, tumor, diabetes, MS, of een auto immuunziekte.
Mocht stress de oorzaak zijn dan is het BreinMedicijn behandelprogramma uitermate geschikt.

Fantoompijn is een soort van zenuwpijn dat over het algemeen bekend staat pijn ervaren in een geamputeerd lichaamsdeel. Natuurlijk kan de rug niet geamputeerd worden, maar fantoompijn kan weldegelijk voorkomen in dit lichaamsdeel.

Fantoompijn is namelijk een aandoening die verwant is met de hersenen en het zenuwstelsel. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat er zenuwpijn wordt ervaren in een niet-geamputeerde lichaamsdeel, bijvoorbeeld de rug.

De hersenen laten de automatische piloot van pijnprikkels aanstaan en deze pijn is feitelijk aangeleerd door de hersenen en het zenuwstelsel.

Deze pijncyclus dient uitgezet te worden doormiddel van signalen naar je hersenen te sturen die deze cyclus uitzetten.

Hoe u dit doet leert u in het BreinMedicijn behandelprogramma.

Wanneer u zenuwpijn ervaart in de bovenrug, schouder, arm, hand, pols en/of vingers, spreken we over brachial plexus neuralgie.

Bij deze vorm van zenuwpijn, zijn de zenuwen in de Brachial Plexus mogelijk beschadigd.

Dit is het zenuwnetwerk dat begint in de bovenrug, bij de schouderbladen en doorloopt via de schouders tot aan de vingers.

De oorzaken voor de zenuwpijn in dit zenuwnetwerk kunnen zijn: een gezwel dat drukt op de zenuw of verwondingen door bijvoorbeeld een ongeluk of beschadiging tijdens een operatie.

De klachten zijn verschillend. Het kan zowel om scherpe, branderige pijnscheuten gaan, als om gevoelloosheid en krachtsverlies van de spieren.

Ook hier kan de veelvoorkomende oorzaak stress zijn. Stress heeft namelijk gevolgen in het lichaam en dat kan de zenuwen gaan irriteren en uiteindelijk de pijncyclus in stand houden.

Deze pijncyclus kan door het lichaam en hersenen worden aangeleerd net zoals uw geleerd heeft om te fietsen.

Het wordt chronisch wanneer de pijn is aangeleerd en dan is het zonder hulp heel moeilijk om er nog vanaf te komen.

3 Wat zijn de klachten en symptomen van zenuwpijn in de rug

zenuwpijn-rug-symptomen

Omdat zenuwpijn in de rug op zoveel verschillende manieren en plekken voor kan komen, ligt het klachtenpatroon ver uiteen.

De klachten kunnen verschillen in intensiteit, duur en manier van voorkomen.

Constante gevoelloosheid is bijvoorbeeld een van de meer voorkomende klachten, maar scherpe pijnscheuten komen ook voor als zenuwpijn in de rug.

Waar komt zenuwpijn in de rug en het onderlichaam voor?

Locatie rug

 1. zenuwpijn rug: zenuwpijn in de rug kan op verschillende manieren voorkomen, afhankelijk van de specifieke locatie. Soms is er sprake van een scherpe of brandende pijn in de rug, andere keren is er sprake van gevoelloosheid in de rug.

 2. zenuwpijn onderrug: bij zenuwpijn in de onderrug is er last van een scherpe, uitstralende pijn richting de benen.

 3. zenuwpijn rug en been: Bij de aandoening Ischias, is er een uitstralende pijn aanwezig vanuit de onderrug richting het been. De pijn is dus zowel in de rug als in het been te voelen.

 4. zenuwpijn bovenrug: bij zenuwpijn in de bovenrug is er in de meeste gevallen.

 5. zenuwpijn onder in de rug: heeft u last van pijn in de onderrug? Dan is de Nervus Ischiadicus betrokken, de klachten die hierbij komen, zijn vooral scherpere uitstralende pijn.

 6. zenuwpijn middenrug: rugpijn in de middenrug komt minder vaak voor, maar zou kunnen komen door een vernauwing in de wervelkolom of door een hernia.

 7. zenuwpijn onderrug en heup: De klachten zijn stekende, uitstralende pijn.

 8. lage rugklachten zenuwpijn: klachten in de onderrug kunnen in veel gevallen veroorzaakt worden door het zenuwnetwerk dat daar gelegen is. Het voelt als een trekkende, uitstralende pijn.

Locatie rug, bil, heup, benen, knie, enkels, voeten

 1. zenuwpijn in benen: dit kan wijzen op Ischias. In dit geval gaat het om een uitstralende pijn vanuit de onderrug richting de benen

 2. zenuwpijn knie: een zeurende of stekende, branderige pijn

 3. zenuwpijn heup: zeurende pijn en gevoelloosheid

 4. zenuwpijn rug vanuit heup: uitstralende pijn en drukkend gevoel

 5. zenuwpijn onderrug: scherpe, uitstralende pijn

 6. zenuwpijn linker rug: de pijn die voorkomt in de linkerhelft van de rug, is afhankelijk van de specifieke plek. Is de pijn aanwezig in de bovenrug, middenrug, onderrug of op de huid van de rug?

 7. zenuwpijn rechter rug: de pijn die voorkomt in de rechterhelft van de rug, is afhankelijk van de specifieke plek. Is de pijn aanwezig in de bovenrug, middenrug(pijn), onderrug of op de huid van de rug?

 8. zenuwpijn in rug en benen: zie Ischias

 9. zenuwpijn zijkant bovenrug: krachtsverlies, gevoelsverlies

 10. zenuwpijn uitstraling rug: zie Ischias

 11. chronische zenuwpijn rug: wanneer de pijn regelmatig of constant aanwezig is, wordt het chronische zenuwpijn in de rug genoemd

Hoe voelt zenuwpijn in de rug

Er zijn veel verschillende manieren waarop zenuwpijn in de rug voor kan komen.

De intensiteit van de klachten verschillen sterk per geval en ook de klachten kunnen heel verschillend zijn.

De volgende klachten zijn veelvoorkomend bij zenuwpijn in de rug:

 1. Tintelend en branderig gevoel
 2. Brandende pijn in de rug (bovenrug, onderrug)
 3. Doof gevoel
 4. Jeuk
 5. Een koude plek op de huid
 6. Uitstralende pijn
 7. Steken en krampen in het gebied van de zenuw
 8. Bewegingsbeperking, verlies van kracht
 9. Uitvalsverschijnselen zoals gevoelsverlies en in heftigere gevallen zelfs verlamming

4 Hoe herken je dat je zenuwpijn in hebt in je rug, diagnose

zenuwpijn-rug-hoe-herken-je-dat


Wanneer de huisarts een vermoeden heeft dat de rugpijn die u ervaart weleens om zenuwpijn in de rug zou kunnen gaan, zal hij/zij u doorverwijzen naar een neuroloog.

De neuroloog kan gerichter en met meer kennis onderzoek doen naar de oorzaak van de pijn in de rug.

4.1 Zenuwpijn test voor de rug

BreinMedicijn heeft een neurologische pijn test ontwikkeld zodat u erachter kunt komen of de pijn in uw rug wordt veroorzaakt door zenuwpijn.

Dankzij deze gratis test kunt u vinden welke soort behandeling u nodig heeft om van de zenuwpijn in uw rug af te komen.

 Klik hier om naar de gratis zenuwpijn test te gaan.

4.2 Zenuwpijn vragenlijst voor de rug

BreinMedicijn heeft een vragenlijst ontwikkeld over zenuwpijn in de rug.

Met deze vragenlijst kunt u erachter komen welke soort van behandeling u nodig heeft om de neuropathie in de rug te verlichten en zelfs helemaal van af te komen.

Klik hier om naar de gratis zenuwpijn test te gaan.

4.3 EMG-onderzoek

Een van de manieren om vast te stellen of de pijn in de rug om zenuwpijn gaat, is via een EMG-onderzoek.

Bij een Elektromyografie onderzoek wordt de elektrische activiteit in de spieren opgemeten. Daarnaast kan met zo’n onderzoek opgemeten worden hoe het gaat met de zenuwaansturing van de spieren.

Dit onderzoek wordt op twee manieren gedaan. De eerste manier is door stickers met elektroden op de huid te plakken.

De elektroden meten de elektrische activiteit en de zenuwaansturing dan op. Dit wordt een geleidingsonderzoek genoemd.

De tweede manier is door zeer dunne naaldjes met elektroden in de huid te steken. In dit geval noemen we het een naaldonderzoek.

5 Hoelang duurt zenuwpijn in de rug

De duur van zenuwpijn in de rug kan verschillen van een paar weken tot enkele jaren. In de meeste gevallen heelt de zenuw weer waardoor de pijn vanzelf verdwijnt, of sterft de zenuw af waardoor gevoelsprikkels niet meer doorgegeven kunnen worden en dus heel het gevoel verdwijnt.

 Is de rugpijn langere tijd aanwezig? Dan wordt het chronische zenuwpijn in de rug genoemd.

Deze vorm is te genezen, maar de behandeling dient er wel op gericht te zijn om de oorzaak van het chronisch worden aan te pakken. Hierover verderop in dit artikel meer.

5.1 Chronische zenuwpijn in de rug

De zenuwpijn in de rug kan lang aanwezig zijn. Indien de rugpijn meer dan een paar maanden, continu of met regelmaat aanwezig is, gaat het over chronische zenuwpijn.

Chronische zenuwpijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door stress in het lijf, die het lichaam in een chronische gevaarstand heeft gebracht, waardoor de pijn als het ware door het lichaam en hersenen is aangeleerd.

Fietsen leren we ook aan en nadien fietsen we zonder erbij na te denken. Met chronische pijn gebeurd hetzelfde.

Dit proces kan ongedaan gemaakt worden en wij van BreinMedicijn hebben een programma ontwikkelt waarmee dit gedaan kan worden.

6. Wat is de oorzaak van zenuwpijn in de rug

zenuwpijn-rug-oorzaak

Er zijn veel verschillende oorzaken die tot zenuwpijn kunnen leiden. Het kan zowel om fysieke oorzaken, als om mentale oorzaken gaan.

Een andere aandoening kan bijvoorbeeld zorgen dat er een zenuwbeknelling ontstaat, maar stress kan ook de oorzaak zijn.


6.1 Zenuwbeknelling en pijn in de rug

Een zenuwbeknelling is een bekende oorzaak van zenuwpijn in de rug.

Die beknelling kan op zich weer veroorzaakt worden door andere aandoeningen op de spieren of op de gewrichten.

Zenuwpijn in de rug kan veroorzaakt worden door een hernia. In dit geval is de rugpijn vooral aanwezig bij bepaalde bewegingen, zoals iets op tillen.

De aandoening Artrose kan ook gepaard gaan met zenuwpijn.

Artrose is een aandoening waarbij kraakbeen langzaam slijt, waardoor wervelkolommen dichter op elkaar gaan liggen en er te weinig ruimte over kan blijven voor de zenuwen.

Stenose is een aandoening die zorgt voor een vernauwing in de wervelkolom. Die vernauwing verminderd de ruimte voor de zenuwen en kan dus voor een beknelling zorgen.

Het Piriformis syndroom is een mogelijke oorzaak van zenuwpijn in of rondom de heup. Deze aandoening kan namelijk voor druk zorgen op de heupzenuw.

De achterliggende oorzaak hiervan blijft echter vaak stress of triggerpoints. Tussen de bekken is het SI-gewricht gelegen. 

Bij overbelasting van dit gewricht is het mogelijk dat zenuwpijn in de rug een gevolg wordt. Het SI-gewricht kan ook op druk op de zenuwen zorgen, wanneer er triggerpoints in de buurt ontstaan. 

Ischias is een zenuwaandoening die in veel gevallen wordt veroorzaakt door stress of triggerpoints, die invloed hebben op de zenuwen en waardoor beknellingen ontstaan.

De beknelling zorgt voor uitstralende pijn vanuit de onderrug naar het onderlichaam.

Een andere mogelijke oorzaak voor Ischias is spondylolisthesis. Hierbij schiet een wervel ineens naar voren, waardoor de zenuw beschadigd wordt en er ook minder ruimte over blijft voor de zenuw.

Bij zenuwpijn in de rug wordt in veel gevallen geclaimd dat het wordt veroorzaakt door een beknelling van een zenuw of dat de zenuwpijn zou komen door schade aan een ruggenwervel.

Dit is meestal niet het geval en in zeldzame gevallen is een hernia de boosdoener een arts met eventueel een second opinion zou dit kunnen bepalen.

Veel geconstateerde zenuw beknellingen in de rug blijken helemaal geen beknellingen te zijn. Volgens top neurochirurgen is maar in 3% van de gevallen de zenuw echt bekneld (bron).

Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de zogeheten “beknellers”: rug- of nekhernia, , artrose, stenose, piriformis syndroom, mortons neuroom en andere “beknellers” in veel gevallen geen pijn veroorzaken en ook niet de oorzaak van de pijn zijn (bron), (bron), (bron), (bron).

Afwijkingen die vaak onterecht worden aangezien voor zenuwbeknellingen komen regelmatig voor bij andere aandoeningen op spieren of wervels.

In onderstaande afbeelding ziet u een veelvoud van wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat zenuwbeknellingen er vaak niet zijn en misdiagnoses kunnen zijn.  Ze hebben vaak weinig met pijn te maken.

zenuwpijn-rug-onderzoek

6.2 Vitamine B12 tekort en zenuwpijn in de rug

Het stofje vitamine B12 is essentieel voor de goede werking en bescherming van het zenuwstelsel in onder andere rug.

Zenuwpijn in de rug kan mogelijk veroorzaakt worden door een tekort van de vitamine. Een mogelijk tekort is echter vrij makkelijk weer op te lossen, door meer ervan op te nemen in uw dieet.

Vitamine B12 is vooral te vinden in dierlijke producten, zoals rood vlees, eieren en vis.

Wanneer u niet genoeg ervan uit uw dieet haalt of bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch eet, zijn supplementen ook een prima optie.

6.3 Gordelroos en ziekte van Lyme en zenuwpijn in de rug

Gordelroos is een virus dat zorgt voor jeukende plekjes op de huid, soms ook blaasjes.

Deze plekjes verdwijnen meestal na twee weken, maar na die tijd is het soms mogelijk dat er zenuwpijn op de huid achterblijft op de plekjes.

Wanneer dit het geval is, kunnen de plekjes waar de gordelroos eerst was, nog maanden erna stekende pijn veroorzaken bij aanraking ervan.

De ziekte van Lyme zorgt voor ontstekingen in het lichaam.

Wanneer die ontsteking in de buurt of op een zenuw ligt, kan het zijn dat het de zenuw bekneld wordt en hierdoor is de ziekte van Lyme een van de mogelijke oorzaken van zenuwpijn in de rug.

6.4 Diabetes en MS

Bij diabetes en het gebruik van insuline injecties, worden er steeds meer suikers (glucose) de cellen in gepropt.

Wanneer deze glucose voorraden nooit worden opgebruikt vanwege dat er constant meer glucose wordt opgeslagen. Dan kan de glucose gaan verrotten en daarmee ook de zenuwcellen.

Het kan dus zijn dat diabetes de oorzaak is van zenuwpijn, dan noemen we het diabetische neuralgie.

De ziekte MS, of Multiple Sclerose zorgt voor slijtage aan de beschermlaag van zenuwen.

Door slijtage aan die beschermlaag komen zenuwen steeds meer bloot te liggen en eerder vatbaar voor beschadiging.

Hierom komt zenuwpijn vaak op in combinatie met MS. De klachten die bij deze vorm van zenuwpijn in de rug opkomen zijn gevoelloosheid en soms zelfs verlamming.

6.5 Zenuwschade in de rug

Een beschadiging van de zenuw kan zo ernstig worden, vooral zonder behandeling, dat de schade niet meer te genezen is. In dit geval is er permanente zenuwpijn, aangezien de zenuw niet meer kan herstellen.

De zenuw zal dan na enige tijd afsterven. Door het afsterven van de zenuw, kunnen gevoelsprikkels niet meer doorgegeven worden. Er zullen permanente gevoelloosheid en andere uitvalsverschijnselen, zoals verlamming, opkomen. De pijn zal in dit geval verdwenen zijn, omdat de zenuw gestorven is.

6.6 Zenuwpijn in de rug na operatie

zenuwpijn-rug-operatie-

Tijdens een operatie in de rug, zijn de zenuwnetwerken extra kwetsbaar. Ze hebben namelijk niet de bescherming meer van normaal.

Het kan gebeuren dat na een operatie zenuwpijn in de rug ontstaan, omdat een zenuw bijvoorbeeld beschadigd is.

Ook komt het soms voor dat in het litteken van de operatie, zenuwpijn ontstaat. In dit geval zijn de huidzenuwen beschadigd en zal na enkele weken aanraking van het litteken voor stekende pijnscheuten zorgen.

Na een hernia-operatie is het in sommige gevallen mogelijk dat de pijn in de rug verdwijnt, maar zenuwpijn in de benen ontstaat en andersom.

Een Spondylodese operatie is ook een risicovolle operatie in de rug. Bij deze operatie worden de wervelkolommen in de rug vastgemaakt aan elkaar.

De operatie wordt in de meeste gevallen in de onderrug, als hier mogelijk een beschadiging optreedt kan de pijn zowel in de onderrug als in de benen ontstaan.

 Ook bij een heupoperatie is er een vergroot risico voor zenuwpijn in de rug. In de heup lopen namelijk verschillende zenuwnetwerkingen die verbinden naar de zenuwnetwerkingen in de rug.

Wanneer er beschadigingen optreden tijdens zo’n heupoperatie, kan er stekende en uitstralende pijn richting de rug of richting de benen ontstaan.

6.7 Zenuwpijn in de rug na bestraling (chemo)

Chemotherapie kan een mogelijke oorzaak zijn van zenuwpijn in de rug. Het is bewezen dat chemotherapie beschadigingen kan maken op het zenuwnetwerk.

Deze zenuwpijn begint vaak in de uiteinden van de zenuwen, in de voeten en de handen, maar kan ook voorkomen voor in de rug.

De zenuwpijn voelt in het begin als een tintelende pijn en wordt steeds erger tot stekende pijnscheuten.

Er zijn bepaalde soorten van chemotherapie die voor extra risico op zenuwbeschadiging in onder andere de rug zorgen.

Het gaat om de volgende soorten bestraling: Platinumderivaten (cisplatin, oxaliplatin, carboplatin), Taxanen (docetaxel, paclitaxel), Vincristine, Epothilonen (ixabepilone), Bortezomib, Thalidomide en Lenalidomide.

Om het risico op zenuwbeschadiging tijdens chemotherapie te verkleinen, kunt u de zenuwen beschermen.

Dit kan door supplementen met de stoffen calcium, magnesium en vitamine B en E in te nemen. Deze zorgen namelijk voor bescherming en de goede werking van het zenuwstelsel.

6.8 Zenuwpijn in rug en triggerpoints

 Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die zorgen voor zogenaamde “spierknopen”. De knopen zorgen ervoor dat de spier kleiner wordt en door de verkramping is doorbloeding minder goed mogelijk.

De spier wordt zwakker en spierbundels rond de spier waar het triggerpoint in zit, zullen taken moeten overnemen.

Doordat de omliggende spieren harder moeten werken, kunnen ook hier triggerpoints ontstaan. Door dit proces kan er zenuwpijn in de rug ontstaan dankzij het triggerpoint, op een hele andere plek dan waar dit punt gelegen is.

Doordat de doorbloeding minder goed verloopt en de spieren verkrampen, kan een gevolg  zijn dat er zenuwpijn in de rug ontstaat  bron ,bron.

De doorbloeding wordt namelijk minder er ontstaan zuurstoftekorten en verzuring in de spieren, waardoor de zenuwen alarm kunnen slaan en pijnsignalen stuurt naar de hersenen en het resultaat daarvan is zenuwpijn in onder andere de benen.

In de afbeeldingen vindt u de plaatsen (kruisjes, bolletjes) waar deze triggerpoints in de rug en bil zitten. Als u op deze plaats pijn voelt wanneer u hier hard op drukt, dan is de oorzaak niet een hernia, stenose, atrose, piriformis syndrome,enz,maar zijn het deze triggerpoints die de pijn veroorzaken.


Lage rugpijn triggerpoints


diepe-rugpijn-triggerpoint.jpg

zenuwpijn-benen-triggerpointischias-2

De hamvraag is dan nu hoe ontstaan dan triggerpoints en waarom komen deze triggerpoints na massages of dry needling vaak weer terug?

In de volgende paragraven zal deze vraag worden beantwoord.

6.9 Zenuwpijn in de rug door stress?

stress-zenuwpijn-rug

Stress is niet alleen voor de mentale gezondheid een boosdoener, maar heeft ook op de fysieke gezond vervelende gevolgen.

 Het zorgt er namelijk voor dat er constant bedreigingsprikkels worden doorgegeven naar de hersenen, waardoor het lichaam in een soort noodstand komt.

De doorbloeding gaat minder goed verlopen en daarbij kan het zijn dat de stress zorgt voor een minder goede werking van het zenuwstelsel.

Door die slechte doorbloeding komen beknellingen op die voor beschadigingen kunnen zorgen.

De dysfunctie van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat pijnprikkels op verkeerde momenten of verkeerde hevigheid doorgegeven worden.

Na verloop van tijd zorgt dit voor veranderingen in het lichaam, onder andere in de zenuwen. bron, bron, bron, bron.

De zenuwen gaan bijvoorbeeld pijnprikkels verkeerd doorgeven of doordat de doorbloeding minder goed verloopt.

Dit zorgt voor de eerder besproken triggerpoints en de volgende paragraaf zal dit proces uitvoerig beschrijven.

6.10. De nummer 1 oorzaak van zenuwpijn in de rug


Dat uw zenuwpijn in de rug niet overgaat is het gevolg van triggerpoints. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spieren.

U kunt het zien als verhardingen in de spieren. Deze verhardingen in uw spieren zorgen ervoor dat de doorbloeding van de spier chronisch verminderd.

Dit zorg voor een zuurstoftekort in de spier en het ophopen van afvalstoffen. Een zuurstoftekort in uw spieren zorgt voor de zenuwpijn in de benen en andere aanverwante klachten.

Al in 1975 en 1985 hebben wetenschappers bewezen dat een zuurstoftekort in uw spieren kan leiden tot hevige zenuwpijn en dat geldt ook voor de rug. bron

De vraag is dan, hoe worden triggerpoints veroorzaakt? De échte oorzaak van uw triggerpoints is psycho-fysiologisch.

Makkelijker gezegd: de oorzaak begint in uw hersenen en uit zich in uw lichaam.

Dit houdt in dat de hersenen via het zenuwstelsel de doorbloeding in bepaalde weefsels (voornamelijk spieren) chronisch verminderd.

Dit leidt tot een zuurstoftekort, verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren.

De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot (zenuw)pijnklachten.

Een concreet voorbeeld om dit uit te leggen is fantoompijn.

Bij fantoompijn heeft iemand pijn aan zijn been of voet. Dit terwijl dit lichaamsdeel al maanden of jaren geleden is geamputeerd. De pijn is echt, maar de plek waar de pijn zou moeten zitten bestaat niet eens meer.

Dit komt omdat onze hersenen bepalen hoe en waar u pijn voelt. Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren.

Dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele situatie. Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in de buik als we verliefd zijn.

Als we nerveus of gespannen zijn voor een presentatie, dan kunnen we ons misselijk voelen of bijvoorbeeld gaan zweten.

Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie (stress), waarschijnlijk herkent u dit wel. Dit noemt men ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam.

In andere woorden: hoe u denkt, hoe u zich voelt en hoe u zich gedraagt beïnvloedt het functioneren van uw lichaam.

De reden dat u triggerpoints en dus ook zenuwpijn heeft komt omdat uw “autonome zenuwstelsel” verstoord is en onder spanning komt te staan.

Het autonome zenuwstelsel regelt uw bloeddruk, hartslag, spijsvertering en nog meer belangrijke functies in uw lichaam.

Stress en hoe u omgaat met uw emoties is de reden waardoor uw autonome zenuwstel is verstoord.

Wanneer u regelmatig stress en emoties weg stopt en maar gewoon door blijft gaan wordt dit proces in werking gesteld.

Dit proces heeft vrijwel niemand door. Zie het verstoord raken van het “autonome zenuwstelsel” in uw lichaam als een onzichtbare emmer die langzaam volloopt.

Op het moment dat de emmer vol is gelopen begint u pijn te krijgen. Alle tijd daarvoor heeft u vrijwel niets gevoeld.

Dit heet ook wel Tension Myositis Syndroom (TMS). Wij noemen dit ook wel het Too Much Stress (teveel stress syndroom).

TMS is ontwikkeld door professor Dr. Sarno. In veel andere landen wordt door het behandelen van TMS zeer goede resultaten behaald.

Als de (onbewuste) stress en het onderdrukken/verdringen van emoties niet worden opgelost zult u zenuwpijn in de rug blijven houden.

Dit is ook de reden waarom allerlei fysieke behandelingen niet helpen en uw pijn telkens weer (langzaam) terug komt.

Fysieke behandelingen lossen de onderliggende oorzaak van uw pijnklachten niet op omdat ze de symptomen bestrijden.

Het belangrijkste voor u om te weten, het is mogelijk om uw “autonome zenuwstelsel” weer in normale en gezonde staat te krijgen.

Ons behandelprogramma is hierop gericht waardoor we de échte oorzaak van uw zenuwpijn in de benen definitief kunnen oplossen.

Op hoofdlijnen ziet het proces hoe ons brein uw zenuwpijn veroorzaakt er als volgt uit:

Zenuwpijn rug stress vb

7 Is zenuwpijn in de rug erfelijk

De afwijking van zenuwpijn in de rug, kan in genetisch materiaal worden doorgegeven en kan het dus erfelijk zijn.

Toch is het lang niet bij alle gevallen zo dat zenuwpijn wordt ervaren door een erfelijke afwijking. In de meeste gevallen komt zenuwpijn in de rug op, door bepaalde omstandigheden in het leven zelf, zoals stress, overbelasting of een ongeluk waarbij zenuwen beschadigd worden.

8 Zenuwpijn en voeding

Uw gezondheid kan veel beïnvloed worden door voeding.

Het is daarom belangrijk om een goed dieet te volgen en eventueel tekorten aan te vullen met bijvoorbeeld supplementen. Daarbij kunnen bepaalde planten genezende krachten hebben.

8.1 Dieet voor zenuwpijn in het rug

Een gevarieerd eetpatroon kan ervoor zorgen dat u de juiste en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Veel afwisseling van kleuren is belangrijk.

Slechte gewoontes zoals het drinken van alcohol, roken en veel suiker/junkfood kunt u beter laten.

Er zijn een aantal stoffen die essentieel zijn om voldoende binnen te krijgen om het zenuwstelsel in goede werking te houden en te beschermen.

 De stoffen vitamine B12 en B6, magnesium, jodium, folium en omega 3-vetzuren hebben een worden hieronder verder uitgelegd.

8.2 Supplementen voor zenuwpijn in de rug


Zenuwpijn rug en voeding

Als u via de voeding niet genoeg van bepaalde stoffen binnenkrijgt, kunnen supplementen een goede optie zijn.

Wanneer u lijdt aan zenuwpijn in uw rug, zijn de stoffen calcium, magnesium, vitamine B6 en B12 en vitamine E extra belangrijk.

Deze stoffen dragen namelijk bij aan een goede werking van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld bij het doorgeven van gevoelsprikkels en het beschermen van de zenuwen. Jodium is belangrijk bij de aanmaak van hormonen in de schildklier.

Die hormonen zijn essentieel voor de ontwikkeling van zenuwnetwerken. De stof Folium is belangrijk bij het proces van de aanmaak van nieuwe rode en witte bloedcellen. Die bloedcellen zijn het begin van de goede werking van het lichaam.

Omega 3-vetzuren beschermen de zenuwen en verlagen daarom de kans op neuropatische pijn in de rug. Het stofje 5 http wordt omgezet naar de lichaamseigen stof serotonine.

Deze stof is essentieel bij het doorgeven en verwerken van gevoelsprikkels naar de hersenen.

Een kuur van kaardebol komt weleens naar voren als geneeswijze van zenuwpijn wanneer het wordt veroorzaakt door de Ziekte van Lyme.

Kaardebol is een alternatieve geneeswijze, in de plant zouden helende krachten zitten die helpen om ontstekingen door de Ziekte van Lyme te herstellen.

Een kuur ervan begint bij 40 dagen en de duur is verder afhankelijk van in welk stadium van de ziekte u zit en welke klachten u ervaart. Er zijn ook andere soorten planten of vruchten die zo’n helende kracht hebben.

Zoete kersen bijvoorbeeld kunnen het urinezuur in het bloed verlagen. Hierdoor wordt de pijn verlicht.

Het drinken van kamillethee kan ontstekingen in het lichaam remmen. Iedere dag een kopje kan dus rugpijn verlichten, omdat beknellingen door ontstekingen verminderen.

Ook uitwendige behandelingen kunnen helpen om de zenuwpijn in de rug te verminderen. Bepaalde etherische oliën bijvoorbeeld, kunnen van buitenaf gericht de zenuwpijn in de rug verlichten.

U kunt gemakkelijk een paar druppels van de etherische olie mengen met massageolie en dit inmasseren op de plek waar de rugpijn aanwezig is.

Muntolie kan de werking van zenuwen stimuleren, zodat gevoelsprikkels beter doorgegeven worden. Kurkumaolie kan spierpijn verminderen en kan een helende kracht hebben op reuma.

Gemberolie kan positieve effecten hebben op de mentale gezondheid en kan kalmerend zijn.

Ook basilicumolie kan bijdragen aan een goede mentale gezondheid, daarbij kan deze olie de kracht hebben om hoofdpijn te verminderen.

Jeneverbesolie kan kalmerend en ontstekingsremmend werken.

Wietolie of CBD-olie heeft zowel mentaal als fysiek positieve effecten, hierover wordt hieronder meer verteld.

8.3 CBD-olie tegen zenuwpijn in de rug

Cannabisolie wordt steeds bekender als middel om allerlei kwaaltjes te verminderen of zelfs te laten verdwijnen, zo ook bij zenuwpijn in de rug.

De olie werkt kalmerend en kan zorgen voor een betere doorbloeding.

Daarnaast kan CBD-olie een ontspannende werking hebben op de spieren, iets wat bij triggerpoints in de rug belangrijk is om de pijn te bestrijden.

9 Hoe om te gaan met zenuwpijn in de rug

Rugpijn kan grote invloed hebben op het leven, vooral als het een constante factor in het leven wordt.

Daarom is het belangrijk om goed om te gaan met de pijn in de rug, zodat u de pijn leert onder controle te houden.

Het is namelijk belangrijk om afleiding te houden, omdat het bekend is dat afleiding positieve invloed heeft op de vermindering van pijn.

9.1 Zenuwpijn en werk

Wanneer u last heeft van zenuwpijn, blijft het gelukkig in veel gevallen mogelijk om te blijven werken.

Het is belangrijk om naar de klachten te luisteren en de pijn in de rug niet te forceren. Laat op de werkvloer weten wanneer de pijn een obstakel wordt.

Werken kan een goede afleiding zijn, dus waar mogelijk kan het goed zijn om te blijven werken.

9.2 Zenuwpijn en sport

zenuwpijn-rug-sporten

Regelmatige beweging is belangrijk voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Wanneer u last heeft van zenuwpijn in de rug, kan sporten positieve gevolgen hebben en de pijn verlichten.

Door te bewegen wordt namelijk de doorbloeding beter, wordt het lichaam sterker en komt het stofje adrenaline vrij.

Door deze stof verbeterd de mentale gezondheid, maar is ook essentieel voor een goede werking van het hele lichaam.

Intensief sporten is zeker niet nodig, rustig wandelen of low-impact sporten zoals yoga en zwemmen zijn zeker al voldoende om duidelijke verbetering te zien.

9.3 Zenuwpijn rug en alcohol

Alcohol is schadelijk voor het lichaam, omdat het de opname van goede voedingsstoffen blokkeert.

Aangezien bij zenuwpijn in de rug de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen juist hard nodig is, is het niet slim om alcohol te drinken.

Matig gebruik van alcohol zal niet meteen heel schadelijk zijn, maar toch is het sterk afgeraden om alcohol te nuttigen wanneer u zenuwpijn in de rug ervaart.

9.4 Zenuwpijn rug ’s nachts

Soms kan de zenuwpijn in de rug het slaapritme beïnvloeden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u wakker wordt van de pijn, of wakker blijft liggen erdoor.

Juist wanneer u last heeft van zenuwpijn in de rug is het belangrijk om de kwaliteit van het slapen zo goed mogelijk te krijgen.

Tijdens de slaap vinden namelijk de belangrijkste herstelprocessen plaats.

Door bijvoorbeeld na 20u ’s avonds niet meer te eten, heeft het lichaam meer rust omdat het geen voeding meer hoeft te verteren en volledig kan focussen op ontspannen en in slaap vallen.

Daarbij kan het goed helpen om niet meer naar schermen te kijken een paar uur voor u gaat slapen.

Mocht u toch nog problemen ondervinden bij het slapen, is het aan te raden om hierover te spreken met de huisarts.

9.5 Zenuwpijn in de rug en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap komen er hormonen vrij die ervoor zorgen dat de gewrichten soepeler worden.

Soms komt het voor de hierdoor minder ruimte overblijft voor de zenuwen bij de bekken. Hierdoor is het mogelijk dat de zenuwen op die plek bekneld raken en er zenuwpijn in de onderrug ontstaat.

De beknelling kan verminderd worden door zwangerschapsyoga en eventueel fysiotherapie.

10 Wat zijn de behandelingen voor zenuwpijn in de rug

10.1 Medicijnen en pijnstillers tegen zenuwpijn in de rug

Zenuwpijn rug medicatie

Zenuwpijn in de rug wordt amper verlicht met bekende en makkelijk te krijgen pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen.

Dit komt omdat zenuwen geen reactie brengen op de werkende stoffen van deze soort van pijnstilling. Daarom worden er bij zenuwpijn in de rug sterkere medicijnen toegeschreven, zoals antidepressiva en anti-epileptica. Er zijn daarmee zwaardere middelen nodig om de zenuwpijn te bestrijden.

De medicatie voor depressiviteit en epilepsie hebben namelijk bepaalde bijwerkingen die zenuwpijn in de rug kunnen verlichten of zelfs volledig verdwijnen.

Sinds kort is er ook een nieuw medicijn aanwezig dat blijkt te helpen tegen zenuwpijn in de rug: Pregabaline. Het is een medicijn dat de informatieoverdracht tussen de hersenen en zenuwen kan beïnvloeden.

Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat zenuwen minder reactie geven op pijnprikkels. Pregabaline wordt vooral ingezet bij zenuwpijn in de rug veroorzaakt door gordelroos en Diabetische Neuralgie.

Toch hebben sommige vormen van medicatie ook een nadeel, namelijk medicijn afhankelijkheid. Dit betekent dat het lichaam verslaafd wordt aan de pijnstilling.

Plots stoppen met de medicatie zorgt dan voor ontwenningsverschijnselen, zoals stemmingswisselingen, verergering van de pijn en depressie.

Het is daarom aan te raden om medicatiegebruik alleen, of in ieder geval met kleine mate, toe te passen als oplossing tegen zenuwpijn, indien er geen andere optie aanwezig is.

Het innemen van medicatie om zenuwpijn in de rug te behandelen, heeft weinig tot geen zin wanneer de rugpijn wordt veroorzaakt door TMS (uitleg over TMS kunt u vinden in alinea 6.10 van dit artikel).

Medicijnen zijn in veel gevallen enkel in staat om de symptomen te verhelpen, in plaats van van de onderliggende oorzaak van de zenuwpijn in de rug.

Ons online behandelprogramma is erg succesvol gebleken wanneer uw pijn in de rug wordt veroorzaakt door TMS en triggerpoints. Samen met uw behandelend arts kunt u dan ook afkicken van pijnstillende medicatie.

Welke pijnstiller het beste werkt tegen zenuwpijn kan per persoon verschillen.

De volgende medicatie wordt voorgeschreven bij zenuwpijn in de rug:

Bijwerkingen kunnen zijn: een droge mond, verstopping, misselijkheid, trillende handen en heftiger transpireren. De bijwerkingen in het begin kunnen zijn: wazig- en duizeligheid en concentratieproblemen. Deze bijwerkingen zwakken af wanneer u de medicatie al een tijdje neemt.

Voordelen: kan pijn goed verlichten, zorgt voor een betere stemming en gelukkiger gevoel.

Nadelen: heftig voor het lichaam in het begin, vervelende bijwerkingen.

Gevaren: Verslavingsgevaar. De mentale werking van het medicijn kan verslavend worden. Ineens stoppen kan voor nare ontwenningsverschijnselen kan zorgen.

 • Antidepressiva: onder deze term bestaan veel verschillende soorten. In het algemeen werkt het om de stemming te verbeteren en kan het pijn verlichten. Het wordt voorgeschreven bij depressies en aan mensen die lijden aan zenuwpijn in onder andere de rug.

Bijwerkingen: zijn afhankelijk van welke antidepressiva er precies gebruikt wordt. Over het algemeen zijn bijwerkingen: misselijkheid, slaperigheid, concentratieproblemen, duizeligheid, afwezigheid.

Voordelen: goede werking bij verlichting pijn.

Nadelen: veel bijwerkingen.

Gevaren: de gevaren zijn afhankelijk van het specifieke medicijn. In het algemeen is er bij bijna alle soorten van antidepressiva een verslavingsgevaar.

Bespreek goed met de arts welke gevaren er zijn en of het echt nodig is, wanneer u een antidepressiva voorgeschreven krijgt.


 • Amitriptyline crème: kalmeert het zenuwstelsel. De crème kan voorgeschreven worden bij zenuwpijn in onder andere de rug.

Bijwerkingen: bij juist gebruik, amper bijwerkingen. Het is echter mogelijk dat een lichte allergische reactie voor de crème in unieke gevallen opkomt, in dit geval heeft u last van een jeukende huid.

Voordelen: bijna geen bijwerkingen, snelle pijnverlichting (na 10-30 min)

Nadelen: geen

Gevaren: geen


 • Methadon: sterke pijnstiller, het wordt voorgeschreven bij heftige pijn zoals zenuwpijn in de rug en bij verslavingen van harddrugs, zoals heroïne

Bijwerkingen: verstopping, sufheid, maag- en darmklachten, droog gevoel in de mond, koud gevoel, jeuk, slaapproblemen, wazigheid

Voordelen: goede pijnverlichter

Nadelen: sterke medicatie, heftig om aan te wennen voor het lichaam, verslavingsgevaar

Gevaren: verslavingsgevaar, het is sterk afgeraden om plots te stoppen met het medicijn, het kan namelijk zorgen voor heftige ontwenningsverschijnselen.


 • Diclofenac: vermindert pijn, ontstekingsremmer en kan koorts verlagen. Deze medicatie wordt voorgeschreven bij gewrichtspijn, reuma, griep, menstruatiepijn, jicht, zenuwpijn in onder andere de rug en koliekpijn. Het werkt voor ongeveer 6 uur.

Bijwerkingen: maag- en darmzweren of bloedingen

Voordelen: snelle werking (vanaf een kwartier)

Nadelen: vaak bijwerkingen in de vorm van maagdarmklachten

Gevaren: maagzweren, veel wisselwerkingen in combinatie met andere medicatie. Geen verslavingsgevaar


 • Redomex: zenuwontspanner, wordt voorgeschreven bij zenuwpijn in onder andere de rug.

Bijwerkingen: plotseling wazig zicht en/of pijn in het ook, hartprobleem “verlengt Qt-interval”, gele verkleuringen op de huid, blauwe plekken, keelpijn, koorts, bleekheid.

Voordelen: werkt goed tegen verkrampte zenuwen

Nadelen: vervelende bijwerkingen, sommige mensen voelen amper verschil na lange tijd, kan zorgen voor gewichtstoename

Gevaren: er kunnen hartproblemen ontstaan. Niet verslavingsgevoelig.


 • Liponixx: dit wordt ook wel Alfaliponzuur genoemd, bestrijdt klachten en kan schade die door diabetes is aangericht, verminderen. Het wordt voorgeschreven bij diabetische neuralgie.

Bijwerkingen: geen officiële bekent, maar er wordt vermoed dat braakneigingen en tintelingen een bijwerking zijn.

Voordelen: een supplement van een lichaamseigen stof

Nadelen: mogelijk verlaging van de bloedsuikerspiegel

Gevaren: ondanks de helende kracht is het geen bestrijdingsmiddel tegen diabetes. Het kan zonder goede research voor hoe het persoonlijk gebruikt moet worden, gevaarlijk zijn voor de bloedsuikerspiegel. Bespreek dit goed met een arts.


 • Tryptizol: antidepressivum. Het wordt voorgeschreven bij depressiviteit en bij zenuwpijn in onder andere de rug.

Bijwerkingen: tekort aan witte bloedcellen, koorts, koude rillingen, keelpijn, zweren in de mond, verlaagde weerstand, verstoring in vochtbalans van het lichaam, verminderde eetlust, slaperigheid, concentratieproblemen, wazig zien, oorsuizen, droge mond, hartkloppingen, braken, meer transpireren, vochtophoping, vermoeidheid.

Voordelen: kalmerend

Nadelen: veel bijwerkingen

Gevaren: in uitzonderlijke gevallen is extreem hoge koorts een bijwerking. Daarbij is er een verslavingsgevaar.


 • Xanax: ook bekend als Alprazolam, wordt voorgeschreven bij angststoornissen, sociale fobie, stress, paniekaanvallen en zenuwpijn in onder andere de rug.

Bijwerkingen: sufheid, moeheid, vertraagd reactievermogen

Voordelen: verlicht een gespannen gevoel, zowel mentaal als in spieren

Nadelen: doordat het reactievermogen vertraagd, is vallen een groter risico

Gevaren: door de bijwerking van een vertraagd reactievermogen kan het voor gevaarlijke situaties zorgen. Verslavingsgevaar


 • Fentanyl: morfine-achtig medicijn. Wordt voorgeschreven bij hevige pijn, pijn na operaties, kanker, na een hartinfarct en bij hevige zenuwpijn in onder andere de rug.

Bijwerkingen: (heftige)verstopping, maagdarmklachten, sufheid en duizeligheid

Voordelen: werkt erg effectief, pleisters met deze medicatie werken voor lange tijd (2/3 dagen, tegenover een aantal uur bij snelwerkende vormen)

Nadelen: zeer heftige bijwerkingen

Gevaren: verslavingsgevaar, daarbij is het door het suffe gevoel gevaarlijk om auto te rijden met deze medicatie.


 • Ibuprofen of paracetamol: lichte pijnstilling, zonder recept verkrijgbaar voor allerlei soorten pijn waaronder zenuwpijn in de rug.

Bijwerkingen: te veel gebruik kan leiden tot nierproblemen, soms een licht wazig/duizelig gevoel

Voordelen: werkt snel (na 30 min), goedkoop en zonder voorschrift verkrijgbaar in supermarkten

Nadelen: slaat in veel gevallen niet aan bij zenuwpijn, omdat de werkende stoffen niet opgenomen worden in de zenuwen

Gevaren: overmatig gebruik is schadelijk voor de nieren


 • Lyrica: bekend als Pregabaline, kalmeert de gevoelsprikkel overdracht tussen zenuwen en hersenen. Voorgeschreven bij zenuwpijn (vooral bij diabetes en gordelroos), angststoornissen en epilepsie.

Bijwerkingen: slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, vergeetachtigheid, verwardheid, vermindering van concentratie, wazigheid, hoofdpijn, gewichtstoename, tintelend gevoel.

Voordelen: bij zenuwpijn in de rug is het verschil na een week al te merken

Nadelen: veel bijwerkingen, in het begin veel last van de bijwerkingen

Gevaren: de slaperigheid kan voor gevaarlijke situaties zorgen, daarbij is er nog onbekendheid over de ontwenningsverschijnselen, omdat het een vrij nieuw middel is.


 • Morfine: zeer sterke pijnstiller. Het wordt gebruikt bij heftige pijn, waaronder zenuwpijn in de rug, pijn na operaties, palliatieve zorg, ernstige benauwdheid.

Bijwerkingen: suf/stoned-achtig gevoel, duizeligheid

Voordelen: laat de pijn vrijwel volledig verdwijnen

Nadelen: zeer heftige ontwenningsverschijnselen wanneer u langere tijd gebruik moet maken van deze medicatie

Gevaren: verslavingsgevoel


 • Prednison: ontstekingsremmer en verlichting van overgevoeligheid. Voorgeschreven bij zenuwpijn in onder andere de rug en andere ziektes met heftige ontstekingen.

Bijwerkingen: maagdarmklachten, hoofdpijn, vochtophoping, spierpijn, gewichtstoename bij langere behandeling

Voordelen: zeer effectief om pijn te verlichten

Nadelen: veel wisselwerkingen in combinatie met andere medicatie

Gevaren: wisselwerkingen met andere medicatie, bespreek met uw dokter welke medicatie u al gebruikt indien van toepassing.


 • Tramadol: sterke pijnstiller, wordt voorgeschreven bij heftige pijn zoals zenuwpijn in de rug.

Bijwerkingen: in het begin een misselijk gevoel, suffig, duizelig, slaperigheid

Voordelen: werkt snel en effectief

Nadelen: een sterk suffig gevoel

Gevaren: autorijden is zeer gevaarlijk door het suffe gevoel, licht verslavingsgevaar


 • Oxycodon: sterke pijnstiller, wordt voorgeschreven bij heftige pijn zoals zenuwpijn in de rug.

Bijwerkingen: suffig en duizelig gevoel, verstopping

Voordelen: werkt snel om de pijn te verlichten

Nadelen: bij langdurig gebruik is er een verslavingsrisico

Gevaren: grapefruit(sap) kan de bijwerkingen verergeren, drink of eet dit dus niet in combinatie met de medicatie. Op lange termijn is er verslavingsgevaar, gepaard met ontwenningsverschijnselen bij stoppen van medicatie.

 10.2 Tens apparaat bij zenuwpijn in de rug

Het gebruik van TENS-apparaatjes (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie) kan de symptomen van zenuwpijn in de rug verlichten. Het stuurt elektrische stroompjes over de huid, waardoor de zenuwen gestimuleerd worden. De apparaatjes zijn zelf-regelbaar, u kunt dus zelf de stroompjes in gang zetten.

 10.3 Pijnpleisters bij zenuwpijn in de rug

Ook pijnpleisters kunnen de symptomen van zenuwpijn in de rug verlichten. Er zijn verschillende doseringen, een te hoge dosering kan zorgen voor slaperigheid. Het is echter geen aanpak van de oorzaak van de pijn, slechts een verlichting van de symptomen.

10.4 Triggerpoint therapie tegen zenuwpijn in de rug

Zenuwpijn rug triggerpoints


Dry needling is een therapie dat triggerpoints aan kan pakken. Er worden zeer dunne naaldjes in de spieren geduwd, die de verkramping moeten laten ontspannen.

Echter, wanneer stress de oorzaak is van de pijn in de rug, zal dry needling niet genoeg zijn om van de triggerpoints af te komen. In dat geval is ons online behandelprogramma een goede oplossing om de oorzaak te bestrijden.

10.5 homeopathische middelen tegen zenuwpijn in de rug

Er zijn ook homeopathische manieren om zenuwpijn te verlichten. Om te beginnen hebben de kruiden kurkuma en boswellia een ontstekingsremmende werking.

Het is dus mogelijk dat de pijn verzacht wordt, omdat ontstekingen verminderd kunnen worden waardoor beknelling afzwakken.

Ook omega 3-vetzuren hebben deze werking. Daarbij kan deze stof helpen om het risico op neuralgie te verminderen, omdat dit het zenuwstelsel beschermt.

DMSO is een stof dat ontstekingsremmend, pijn verlichtend, stimulerend en verzachtend kan werken. De stof wordt vooral verkocht verwerkt in spray of zalf.

CBD-olie kan kalmerend werken en kan de doorbloeding verbeteren. Wietolie heeft ook een pijnstillende werking.

Magnesium heeft een kalmerende werking op de spieren, en dit kan zenuwpijn in de rug verlichten

10.6 Acupunctuur tegen zenuwpijn in de rug

Acupunctuur is een therapie die bepaalde punten in het lichaam stimuleert en die stimulatie zou zenuwpijn in de rug kunnen verminderen of de pijn wegnemen.

De therapie wordt vaak gedaan met dunne naaldjes, maar de punten kunnen ook gestimuleerd worden met de handen.

10.7 Neurostimulator tegen zenuwpijn in de rug

Een neurostimulator is een apparaat dat in staat is om de pijnprikkels te wijzigen. Er wordt een batterij samen met elektrodes onder de huid geplaatst.

Die batterij gaat voor ongeveer vier jaar mee en het apparaat werkt constant.

Echter is dit slechts een manier om de symptomen van zenuwpijn in de rug aan te pakken, niet een manier om de oorzaak weg te nemen.

10.8 Injecties tegen zenuwpijn in de rug

Wanneer de zenuwpijn in de rug door de zenuwen zelf komt (bijvoorbeeld littekenpijn), komt het weleens voor dat er verdovende injecties op de plek van de pijn worden gespoten.

Hierdoor kunnen gevoelsprikkels niet meer doorgegeven worden en zult u niets meer voelen op de desbetreffende plek. Dit wordt plaatselijk gedaan, dus niet voor grotere oppervlaktes.

10.9 Pijnkliniek of pijnpoli voor zenuwpijn in de rug

Een pijnkliniek of pijnpoli is een optie wanneer de zenuwpijn in de rug het dagelijks leven erg gaat belemmeren of wanneer de rugpijn ondraaglijk wordt.

In de kliniek ligt de focus zeer sterk bij het herstellen van de pijn. U kunt hier even de dagelijkse sleur laten wegvallen en met constante verzorging werken aan de vermindering en het leren omgaan met de pijn.

De behandeling van BreinMedicijn gaat echter gericht opzoek naar de oorzaak van de pijn en is gespecialiseerd om de pijn zoveel mogelijk te laten verdwijnen.

10.10 Epiduraal blokkade en Ganglion stellatum blokkade

Proefblokkade

Een epiduraal blokkade is een behandeling waarbij een verdovende vloeistof wordt geïnjecteerd tussen de wervels. De zenuwpijn kan zo worden aangepakt vanuit de zenuwwortel en de wervelkolom.

Een ganglion stellatum blokkade is een behandeling waarbij heel gericht wordt gezocht naar waar de zenuwpijn vandaan komt.

Vervolgens wordt er een injectie met verdovende vloeistof op deze plek ingespoten. Hierdoor zullen gevoelsprikkels niet meer doorgegeven worden en de pijn dus verdwijnen.

Let wel, dit is geen aanpak van de oorzaak van de zenuwpijn, maar slechts een behandeling om de pijn te verminderen[1]. Deze behandeling wordt gedaan wanneer de pijn aanwezig is in de schouders, armen en nek.

11 Wat is de beste behandeling voor zenuwpijn in de rug

Zenuwpijn rug behandeling

Als TMS (teveel stress syndroom) de oorzaak is van uw klachten en wat zich vaak manifesteert als triggerpoints, dan is het online behandelprogramma de beste keuze.

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en andere TMS artsen en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u kunt genezen van uw zenuwpijn in de rug.

Het BreinMedicijn behandelprogramma is een alternatieve behandeling maar is geen alternatieve geneeswijze. Wij baseren ons zoveel mogelijk op wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma om uw zenuwpijn in de rug te genezen.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliénten die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van zenuwpijn in hun rug.

Reactie plaatsen