Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn!
Naar downloaden

Page content

Piriformis Syndroom

Piriformis Syndroom

U vraagt zich misschien af of u het piriformis syndroom heeft of dat het misschien iets anders is.

Is het een peesontsteking , slijmbeursontsteking ,rughernia, artrose, ischias of is het iets anders?

Sterker nog, u wilt weten: “hoe kom ik af van deze klachten in de bilstreek”, die vaak ook uitstraalt richting de heup, benen en voeten.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw piriformis syndroom of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor piriformis syndroom is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn piriformis syndroom af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Chronische Pijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw piriformis syndroom definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Chronische Pijn Test” om te starten met de test.

Peesontsteking chronische pijn test

In onderstaand artikel vindt u meer informatie het piriformis syndroom, wat de symptomen zijn, wat de oorzaak is en welke behandeling het meest effectief is om het piriformis syndroom, blijvend te genezen.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een piriformis syndroom
 2. Wat zijn de symptomen, klachten en kenmerken van een piriformis syndroom?
 3. De Piriformis syndroom test
 4. Wat is de oorzaak van een piriformis syndroom?
 5. Wat is de nummer 1 oorzaak van een piriformis syndroom
 6. Wat te doen tegen een piriformis syndroom? Welke behandeling(en) zijn er?
 7. Piriformis syndroom gaat niet over? Deze behandeling kan wel een chronische piriformis syndroom genezen en verhelpen?

1 Wat is een piriformis syndroom?

Piriformis syndroom wat is het Wat is een piriformis syndroom

De piriformis spier is een spier die loopt via staartbeen naar de kop van het bovenbeen. Deze spier ligt diep gelegen in de bil en loopt van het sacrum (stuitje) naar de heup kop (femur). Deze spier heeft als functie het naar buiten kunnen draaien van het bovenbeen en het stabiliseren van het bekken en de heup tijdens het lopen en/of rennen.

De nerves ischiadicus, de grote beenzenuw (ischias zenuw) loopt direct onder of langs de piriformis spier en loopt langs de achterkant van het been en vertakt uiteindelijk in kleinere zenuwbanen in de voeten

Er wordt geclaimd dat deze spier de ischias zenuw zou kunnen gaan beknellen of irriteren, wanneer deze spier verkort, opgezwollen, gespannen, verkrampt of ontstoken is.
Deze aandoening, het piriformis syndroom, wordt dan aangewezen als oorzaak voor Ischias klachten in de bil met uitstralende pijn in de achterkant van het bovenbeen, knieholte, kuit en/of voet.

Piriformis syndroom ischias zenuw

De diagnose is volgens artsen moeilijk te stellen en wordt vaak verward met andere aandoeningen. Pijnspecialist dr. Sarno stelt in meerdere van zijn boeken dat het piriformis syndroom een misdiagnose is en wetenschappelijk nooit is bewezen.

Als er al sprake is van pijn in de bil, been of voet vanwege een zenuwbeklemming, dan duurt deze pijn zelden langer dan twee weken. Als er druk op de ischiaszenuw is door de piriformis spier, dan is de bloedstroom zeer beperkt en de zenuw sterft binnen een paar weken en daarmee ook de pijn. Als de pijn of andere symptomen langer duren, dan heeft de oorzaak ervan waarschijnlijk niets te maken met de zenuwbeknelling.

Dat er iets met de ischias zenuw aan de hand is staat buiten kijf en de symptomen zijn ook echt. Echter, de reden waardoor de zenuw geïrriteerd is geraakt, heeft vaak een andere oorzaak, dan wat de huidige gezondheidszorg beweert. Al kan er ook iets met de spier aan de hand zijn. zoals bijvoorbeeld triggerpoints.

Hierover meer onder “5.Wat is de oorzaak van het piriformis syndroom?”

De piriformis syndroom diagnose wordt vaker bij vrouwen gesteld dan bij mannen (6:1) en komt meestal voor tussen de 30-40 jaar. Het piriformis syndroom schijnt ook vaak gediagnosticeerd te worden bij mensen die veel hardlopen en fietsen.

2 Wat zijn de symptomen, klachten en kenmerken van het piriformis syndroom?

Piriformis syndroom symptomen

De volgende symptomen en klachten worden vaak toegerekend aan het piriformis syndroom

• (Pijn)klachten in de bilstreek
• Wanneer je diep drukt midden op de bil dan dat veel pijn
• De (pijn)klachten worden voelbaar of worden erger tijdens het fietsen of hardlopen
• Wanneer men gaat zitten wordt de pijn erger
• De pijn kan uitstralen vanuit de bilstreek, heup, richting bovenbeen, knieholte, kuit en voet
• Wanneer u uw heup naar binnendraait kan dit pijnlijk zijn
• Meestal is er geen sprake van rugpijn
• De pijn neemt meestal af nadat men is gaan liggen op de rug.
• De pijn verergert na lange tijd te hebben gezeten, lopen of rennen

3 De Piriformis syndroom test (diagnose)

In onderstaande video worden twee testen uitgevoerd die vaak worden gebruikt om de diagnose piriformis syndroom te bepalen. Er wordt gesteld dat wanneer tijdens het uitvoeren van deze test u herkenbare pijn ervaart, zoals u die overdag ervaart in uw bil met en/of uitstralende pijn in uw been, dat dan de diagnose piriformis syndroom positief is. Als de test positief is en andere oorzaken zijn uitgesloten dan zou uw pijn moeten komen door het piriformis syndroom.

Echter, het enige wat er door de test echt wordt vastgesteld is of de piriformis spier betrokken is bij de pijnklachten. Of de zenuw bekneld zou zijn is hiermee zeer zeker niet vastgesteld.

Echter, de oorzaak van deze pijn in de piriformis spier heeft een oorzaak die recent ontdekt is, die ook nog eens zonder operatie behandeld kan worden. Hierover later meer in dit artikel (hoofdstuk 5 en 6).

Uiteraard adviseren wij altijd naar een huisarts te gaan om ernstige ziekten en dergelijke uit te sluiten. Echter, wanneer er hernia’s, artrose, zenuwbeknelling worden geconstateerd dan is dit geen reden voor zorgen veelal zijn die niet de oorzaak van de pijnklachten.

Blijkt uit de test in de video dat u piriformis syndroom heeft dan wilt u natuurlijk weten wat de beste behandelmethode is om hiervan te genezen.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn piriformis syndroom af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Chronische Pijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw piriformis syndroom te genezen. Doe nu de gratis Chronische Pijn Test!

4.Wat is de oorzaak van het piriformis syndroom?

Piriformis syndroom oorzaak

De volgende oorzaken worden vaak genoemd als oorzaak voor het piriformis syndroom:

• Verkorting van de piriformis spier
• Hoge spanning van de piriformis spier
Verdikking van de piriformies spier
• Ontstoken piriformis spier

Deze oorzaken van het piriformis syndroom zouden ontstaan vanwege overbelasting door onder andere hardlopen en/of fietsen, gewoontehouding in de kleermakers zit, werk, trauma (gevallen op billen), verkeerde spierbalans, hernia’s, artrose etc.

Een andere oorzaak die wel eens beweerd wordt is:

• De gehele Ischiaszenuw loopt door de piriformis spier
• De Ischias zenuw loopt onder de piriformis spier
• De Ischiaszenuw is gesplitst en er loopt een deel boven en een deel onder de piriformis spier
• De Ischiaszenuw is gesplits en een deel loopt boven en een deel loopt door de piriformis spier
• De Ischiaszenuw is gesplitst en er loopt een deel door en een deel onder de piriformis spier

Echter, wat er vaak niet wordt is: dat onderzoeken laten zien dat 2 van de 3 mensen hernia’s, artrose, piriformis syndroom, spinale stenose en andere afwijkingen hebben, maar hier geen enkele pijn door ondervinden.

Wist u dat er bij een meerderheid van de mensen zonder een enkele afwijking: dezelfde (pijn)klachten hebben als zij die het piriformis syndroom, hernia’s, artrose en dergelijke afwijkingen hebben?

Wist u dat er geconstateerd is: dat gemiddeld genomen mensen met bijvoorbeeld ernstigere afwijkingen minder pijn hebben, dan zij die mildere afwijkingen hebben. Sterker nog diverse onderzoeken laten zien dat er een zeer klein verband is tussen (pijn)klachten en de afwijkingen die er via een MRI scan worden gevonden.

piriformis syndroom mri scan

Dr. H Schubiner schrijft in zijn boek Unlearn Your Pain: “Na verloop van tijd verslechteren de MRI-scan resultaten bij sommige mensen en dit terwijl hun pijn juist afneemt.
Dit terwijl bij andere mensen de MRI-resultaten verbeteren maar de pijn juist erger wordt.
Dit wist u misschien (nog) niet, maar vele mensen waar de MRI-scans een normale uitslag laten zien, hebben juist last van hevige Piriformis syndroom pijn. Kortom, hun rug, heup, bekken ziet er gezond en normaal uit en toch hebben ze piriformis syndroom pijn![11]

Wat betekent dit dan voor u?
Dat uw piriformis achtige pijnklachten wel degelijk echt zijn, alleen dat er een andere oorzaak is die uw pijn in uw bilstreek en de uitstralende pijn richting heup, been, kuit en voet veroorzaakt.

Als de piriformis syndroom test bijvoorbeeld positief is, dan is er zeer waarschijnlijk iets aan de hand met spier, pees of zenuw, maar de oorzaak ervan is niet dat uw zenuw bekneld is of dat de piriformis spier overbelast is geraakt. Een overbelastte spier geneest gewoon weer naar verloop van tijd.
Chronische pijn in de bilstreek en uitstralende pijn, zou dan na verloop van tijd moeten verdwijnen want u lichaam is een expert in het genezen van zichzelf.

Dr. Sarno, auteur van Healing Backpain, een revalidatie arts die duizenden piriformis syndroom-patiënten blijvend heeft weten te genezen, zegt het volgende hierover:
“Het is volstrekt niet logisch om te beweren dat na miljoenen jaren van evolutie, in welke tijd wij de dominante soort op deze planeet is geworden, onze lichamen structureel zwak zijn geworden of dat we zo broos zijn geworden dat we voorzichtig moeten zijn met hoe we bewegen , hoe we onze lichamen gebruiken of deelnemen aan herhalende activiteiten. Dit is complete onzin. Wij zijn geen papier-maché; Wij zijn sterk en veerkrachtig, aanpasbaar en we genezen snel”. [16]

Of u nu een evolutie, God of beiden geloofd>>> de conclusie is hetzelfde. We hebben geen zwak lichaam gekregen, maar één die sinds mensenheugenis zwaar werk op land, jagen enz. heeft overleefd en heeft doorleefd  zonder een epidemie van chronische pijn problemen die wij sinds na de tweede wereldoorlog kennen.

Een chronisch zuurstof gebrek veroorzaakt de piriformis klachten?

Een ander onderzoek gedaan bij een ander aandoening het carpaal tunnel syndroom, waarbij een beknelling van de polszenuw (nervus medianus) klachten zou veroorzaken, suggereert dat de beknelling van de polszenuw niet de oorzaak is van de carpaal tunnel syndroom klachten.
De conclusie die zij trokken is: dat een verminderde doorbloeding de oorzaak van de klachten moet zijn en niet een beknelling van de zenuw.

Dit veroorzaakt een mild zuurstoftekort bij de zenuw en een ophoping van afvalstoffen wat resulteert in pijn en andere symptomen.
Dit milde zuurstof tekort zou ook het geval zijn bij een rug- of nekzenuw, wanneer deze pijn veroorzaakt.

Wat de piriformis syndroom klachten veroorzaakt is dat er bij de Ischiaszenuw of bij de piriformis spier de bloedvaten vernauwd worden en de doorbloeding verminderd wordt. Dit creëert met name een mild chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen. Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort ernstige pijn kan veroorzaken.

De oorzaak nummer één verklaart waarom er een verminderde doorbloeding ontstaat en ook hoe u kunt genezen van uw pijnklachten.

5 Wat is de nummer 1 oorzaak van het piriformis syndroom?

Waarom het piriformis syndroom vaak niet overgaat is het beste uit te leggen vanuit triggerpoints.

Triggerpoint zijn microverkrampingen in de spieren. Zij kunnen de spieren chronisch gespannen houden, verkorten en verzuren. Deze verkrampingen zijn als het ware het hoogtepunt van een chronisch zuurstof tekort, waardoor er verzuring ontstaat en pijnhormonen worden vrijgemaakt en eveneens de ischias zenuw gaan irriteren.
In de afbeeldingen kunt u zien waar de triggerpoint kunnen zitten die uw klachten in uw bilstreek, heup uitstralende richting bovenbeen, knie, kuit en voet veroorzaken.

Piriformis syndroom triggerpoints

Al in 1975 en in 1985 hebben wetenschappers bewezen dat een chronisch mild zuurstof tekort kan leiden tot ernstige ischiaspijn en daarmee piriformisachtige klachten.
De meestvoorkomende oorzaak van triggerpoints is doorgaans niet een overbelasting, afwijkingen in de rug, bil bekken of heup of een verkeerde lichaamshouding, maar de belangrijkste oorzaak van de triggerpoints heeft alles te maken met zenuwstelsel. Sterker nog waarom dit autonome zenuwstelsel deze verminderde doorbloeding o.a.in de bilstreek veroorzaakt.

Uw autonome zenuwstelsel, wordt gecontroleerd door de hersenen en zorgt dat dechronische verminderde doorbloeding ontstaat in ondermeer de biltreek, rug en benen. Het zenuwstelsel regelt ook o.a. uw, longfunctie, bloedsomloop ,spieraanspanning en ontspanning, spijsvertering ,bloeddruk, enz.
Dat de doorbloeding wordt verminderd heeft als nummer 1 oorzaak: een overbelasting van het autonome zenuwstelsel.

De overbelasting komt door emotionele stress en voornamelijk hoe u met uw emoties omgaat. Wanneer u dagelijks emoties binnenvet, onderukt en/of verdoofd (o.a. internet-, eet-, rookverslaving) dan zal dit pirifomris syndroom pijn proces ingang worden gezet. Het piriformis pijnproces zal naar verloop van tijd chronisch worden, omdat wanneer dit proces te lang instant wordt gehouden het wordt aangeleerd door uw brein.

Deze relatie met emoties, stress en lichamelijke reacties daarop hebben wij allen al eens ervaren. De meeste van ons hebben wel eens fysieke reacties ervaren wanneer we zenuwachtig, gespannen, gestrest of verliefd zijn geweest. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie.

De (pijn)klachten die u bij het piriformis syndroom diagnose heeft worden veroorzaakt door het psycho-fysiologisch syndroom dr. Sarno de pionier en ontdekker van dit syndroom noemde het eerst TMS (tension myositus syndrome), waarbij uw brein vanwege een overbelast en verstoort zenuwstelsel bloedvaten plaatselijk vernauwt.

Dit veroorzaakt een zuurstof tekort en daarmee triggerpoints wat vervolgens leidt tot piriformis syndroom achtige klachten. Maar nogmaals het piriformis syndroom is een misdiagnose het is TMS (psycho-fysiologisch syndroom) wat de oorzaak is van de pijnklachten die u ervaart.
Het psycho- fysiologisch syndroom en TMS is uitstekend te genezen middels de BreinMedicijn Methode.

6 Wat te doen tegen het piriformis syndroom? Welke behandeling(en) zijn er?

6.1 Wat voor oefeningen helpen tegen het piriformis syndroom?

Wanneer uw pijnklachten nog niet chronisch zijn geworden dan kunnen rek, strek en spierversterkende oefeningen voor de piriformis spier zeker helpen, maar wanneer piriformis syndroom lijkende klachten chronisch zijn geworden, dan geneest dit de klachten niet meer.

Echter, wanneer de pijnklachten erger worden heeft dit vaak als gevolg dat mensen nog fanatieker de oefeningen gaan doen wat de focus op de pijnklachten alleen maar groter maakt wat meestal leidt tot meer wanhoop wat juist het chronisch worden van de klachten in de hand werkt.

De oorzaak nummer 1 is dan de oorzaak en oefeningen hebben dan vaak geen effect meer of wat we in de praktijk vaak zien is dat de piriformis syndroom klachten zich verplaatsen naar bijvoorbeeld schouderpijn of nekpijn.

Echter, wanneer u een blijvende oplossing wilt die de klachten duurzaam genezen> klik hier.

6.2 Is een injectie bij het Piriformis syndroom effectief?

Vaak wordt er een cortisonen of een epidurale injectie in de buurt van de piriformis spier geplaatst. Hiermee proberen ze de zwelling, ontsteking van de spier of pees te verminderen. Hiermee hopen artsen dat het piriformis syndroom geneest. Echter, in de praktijk werkt deze oplossing maar tijdelijk en komen de klachten naar verloop van tijd weer terug of verergeren zelfs.

Wetenschappelijk onderzoek naar injecties laat zien dat injecties het niet beter doen, dan nep injecties (placebo effect) en niet effectiever zijn dan niet operatieve behandelingen.

6.3 Biedt een operatie uitkomst bij het Piriformis syndroom?

Piriformis syndroom operatie

Er zijn mensen die wel degelijk van de piriformis syndroom klachten afkwamen middels een operatie. Echter, onderzoeken laten zien dat operaties het niet beter doen dan nep-operaties of niet operatieve behandelingen, zoals fysiotherapie, massages enz.

Nog niet spreken van de complicaties die toch bij veel mensen voorkomen en daardoor meerdere operaties moeten ondergaan. Dit zorgt ervoor dat herstel nog langer duurt en veel extra lijden.

Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent, die een operatie voor het piriformis syndroom wil ondergaan, om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo” van dr. Ian Harris te lezen.

6.4 Medicatie voor het Piriformis syndroom

Medicatie die voor het piriformis syndroom vaak gebruikt wordt zijn vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol, ibuprofen en de op recept verkrijgbare diclofenac, naproxen, omeprazol en anderen.

Wanneer u pijnstillende medicatie meer dan 15 keer per maand gebruikt dan kunt u niet alleen de werking van de medicatie verminderen, maar ook nog een medicijn afhankelijk worden. Dit betekent dat wanneer u stopt met de medicatie dat klachten erger kunnen worden of chronisch geworden zijn.

6.5 Triggerpointtherapie en dry needling tegen het piriformis syndroom

Triggerpointtherapie piriformis syndroom

Triggerpointtherapie is zeker aan te raden om de triggerpoints die de priformis sydroom klachten aanjagen, te behandelen.
Deze therapie heeft verschillende varianten waaronder triggerpointmassage, dry needling en andere manuele technieken. Bij triggerpointmassage worden de afvalstoffen eruit gemasseerd en bij dry needling gebruikt de therapeut naalden om de microverkramping te elimineren.

Beiden technieken proberen hiermee de doorbloeding te herstellen en de spierknopen te verwijderen
Echter, komt het nog wel eens voor dat de piriformis syndroom klachten en symptomen door dry needling en triggerpointtherapie niet weggaan. Of wat wel eens gebeurd is dat er ergens anders in het lichaam nieuwe klachten ontstaan. Bijvoorbeeld migraine, Patellofemoraal pijnsyndroom of een spastische darm.

Wanneer u dit ervaart dan kan kunt u er zeker van zijn dat de oorzaak nummer 1 de oorzaak is van de piriformis syndroom klachten en ook van die nieuwe klachten.

7 Piriformis syndroom gaat niet over? Deze behandeling kan wel een chronische piriformis syndroom genezen

Heeft u een aantal van de eerdergenoemde behandelingen gehad en hielpen ze een beetje of tijdelijk of kreeg u een andere klacht in uw lichaam?
Als dat het geval is, dan blijft er feitelijk maar één andere oorzaak over. De piriformis syndroom klachten worden veroorzaakt door niet lichamelijke factoren.

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u kunt genezen van chronische piriformis syndroom klachten

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn piriformis syndroom af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Chronische Pijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw piriformis syndroom te genezen. Doe nu de gratis Chronische Pijn Test!

 

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma om klachten zoals piriformis syndroom klachten blijvend te genezen.
Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandeling? Mis de reviews niet!

  Comment Section

  2 reacties op “Piriformis Syndroom


  Door Leonie Vd bogert op 31 augustus 2019

  Bedankt voor de uitgebreide info over TMS op jullie site. Ik was inmiddels al bekend met dr sarno en zijn theorie. Maar extra info is erg handig!!


  Plaats een reactie


  *