Lopersknie

Lopersknie

Heeft u een Lopersknie?

In dit artikel leest u wat een lopersknie inhoudt, wat de oorzaak is, wat de symptomen zijn, en welke behandeling het meest effectief is.

Ook vindt u verwijzingen naar andere aandoeningen die vaak worden aangemerkt als oorzaak van de (pijn)klachten.

Het gaat hierbij om een peesontsteking,patellofemoraal pijnsyndroom, artrose,slijmbeursontsteking,hernia (rughernia) en ischias wat ook wel een beknelde zenuw genoemd wordt.

Na het lezen van dit artikel weet u wat de echte oorzaak is van een lopersknie en via welke behandeling u kunt genezen van deze aandoening.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw lopersknie of pijnklachten. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen lopersknie pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (lopersknie) af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Lopersknie Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Lopersknie Test” om te starten met de gratis test. 
In het kort

 •  Een lopersknie wordt ook wel een peesontsteking in de iliotibiale peesplaat genoemd. Deze pees loopt aan de zijkant van uw bovenbeen en zit net onder de knie vast aan het onderbeen. 
 • De hoofdklacht van de lopersknie is stekende of branderige pijn en irritatie aan de buitenkant van de knie of rond de knieschijf. De klachten worden voelbaar wanneer deze belast wordt d.m.v. hardlopen of traplopen.
 • Een lopersknie wordt vastgesteld door een arts op basis van je klachten en na lichamelijk onderzoek en diverse testen. 
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de klachten niet veroorzaakt wordt door een peesontsteking, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, rust, injecties, oefeningen, orthopedische schoenen, triggerpointtherapie, dry needling, intapen of shockwave kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk. 
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een lopersknie.  Ons programma helpt hierbij.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een lopersknie?
 2. Wat zijn de symptomen en klachten bij een lopersknie?
 3. Hoe lang moet ik rusten met een lopersknie?
 4. Wat zijn de oorzaken van een lopersknie?
 5. Hoe kan je een lopersknie voorkomen?
 6. Wat is de nummer 1 oorzaak van een lopersknie?
 7. Lopersknie behandeling
 8. Mijn lopersknie gaat niet over, wat is de beste behandeling bij een chronische lopersknie?  1 Wat is een lopersknie

  Lopersknie klachtenWat is een lopersknie

Een lopersknie wordt ook wel een peesontsteking in iliotibiale peesplaat genoemd.

De hoofdklacht van de lopersknie is pijn en irritatie aan de buitenkant van de knie of rond de knieschijf. De klachten worden voelbaar wanneer deze belast wordt d.m.v. hardlopen of traplopen.

Aan de buitenkant van het bovenbeen bevindt zich de iliotibialis pees deze pees loopt vanaf de heup tot aan de zijkant van de knie.

Bij het strekken en buigen van de knie, wat vaak gebeurd bij hardlopen en traplopen, beweegt de pees over een uitstekend botgedeelte aan de buitenkant van de knie.

Er wordt gedacht als deze beweging over het botpunt te vaak en te intensief plaatsvind dat de pees geïrriteerd en/of ontstoken kan raken wat leidt tot een peesontsteking ook wel een lopersknie genoemd.

Echter, moderne onderzoeken tonen aan dat de symptomen niet veroorzaakt worden door deze wrijving tussen het kniebot en de peesplaat er is tussen deze twee structuren namelijk helemaal geen sprake van enige wrijving.

De pijnklachten die er bij een lopersknie gevoeld worden zijn vaak toe te schrijven aan een pijnlijke slijmbeurs (gelegen tussen de peesplaat en het bot) of triggerpoints.

In alinea 6 wordt de oorzaak van een lopersknie nader verklaard voor deze triggerpoints en pijnlijke slijmbeurs in de knie.

 2 Wat zijn de symptomen en klachten bij een lopersknie

lopersknie symptomen

 • Brandende en/of stekende pijn aan de buitenkant van de knie of rond de knieschijf wanneer deze belast wordt door bijvoorbeeld hardlopen of traplopen.
 • Meestal worden de (pijn)klachten tijdens of direct nat het hardlopen, bergwandelen of traplopen gevoeld.
 • Wandelen is meestal niet pijnlijk.
 • Na het sporten verdwijnt de pijn snel.
 • Wanneer u de knie niet gebruikt is er in rust geen last.

2.1 Heb ik een lopersknie of springersknie (jumperknee)

Wanneer u pijnklachten ervaart aan de bovenkant of onderkant van de knie en dat deze pijn erger wordt bij bewegingen, zoals afzetten, springen en fietsen dan is de kans groot dat u geen lopersknie heeft maar een springersknie (jumpersknee).

2.2 Heb ik een lopersknie of heuvelknie (Popliteus tendinitis)?

Wanneer de pijn in de binnenkant van de knie zit (knieholte) en/of aan de buitenkant van de knie, waarbij de pijn erger wordt als u in de knieholte drukt. Als dit het geval is dan heeft u zeer waarschijnlijk geen lopersknie maar een heuvelknie (Popliteus tendinitis)?

3 Hoe lang moet ik rusten met een lopersknie

Wanneer de lopersknie ontstaat dan is er meestal sprake van overbelasting en een blessure. En is er rust nodig om daarvan te herstellen. 

Hardlopen en andere loopsporten kunnen dan 4 tot 6 weken beter niet gedaan worden, want anders herstelt je knie niet. 

Zodra de pijn afneemt probeer dan wel alvast ‘rustig’ de activiteiten op te pakken die u deed voordat u een blessure had, want alleen maar rust helpt vaak ook niet.

Lopersknie rust

Er kan dan een soort van angst ontstaan voor de activiteit die u daarvoor deed en angst voor klachten of voor weer een blessure veroorzaakt nu juist lopersknie klachten.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien: dat de verwachting dat u weer pijnklachten krijgt of weer geblesseerd raakt, juist klachten veroorzaakt.

3.1 Wat is de hersteltijd van een lopersknie?

Na zo'n 4 tot 6 weken zou de blessure hersteld moeten zijn.

Mocht rust en het rustig opbouwen van de activiteiten of sport, die u deed voordat u een lopersknie opliep, niet helpen dan is er sprake van een chronische lopersknie.

En wanneer een lopersknie chronisch wordt dan dient deze behandeld te worden door een behandeling die chronische klachten aanpakt. Onze BreinMedicijn Methode is daar specifiek voor ontwikkeld.

4 Wat zijn de oorzaken van een lopersknie

Lopersknie knie oorzaak

De volgende oorzaken voor een lopersknie worden vaak genoemd en met name waarom deze chronisch zou worden

 • Overmatige krachttraining
 • Overtraining
 • Training op harde ondergrond zonder schok dempend schoeisel
 • Een extra puntig uitsteeksel aan de buitenkant van de knie.
 • Beenlengte verschil
 • Fysiek zwaarwerk, waarbij vaak diepe kniebuigingen gemaakt worden.
 • Standsafwijking van de knie, voet of heup
 • Overgewicht
 • O-benen
 • Overprenatie van de voet (voet zakt naar binnen tijdens het afwikkelen van de voet tijdens het lopen/hardlopen
 • Hollevoet
 • Een disbalans in de spierkracht tussen de dijbeenspieren (quadriceps) en de hamstrings, waar bij de quadriceps teveel kracht heeft.
 • Spierkracht verlies in de heupspieren
 • Triggerpoints

Dat bovenstaande zaken een chronische lopersknie zouden veroorzaak is nooit bewezen.

Wist u dat zelfs het in balans trainen van de dijbeenspieren en hamstrings een lopersknie vaak niet herstelt?

Dat eerdergenoemde afwijkingen in de heup, knie, benen en voet (O benen, beenlengte verschil etc.) in de meeste gevallen niet veroorzaakt?

Wist u dat er mensen rondlopen met die afwijkingen zonder daardoor pijn of een lopersknie door te hebben?

Sterker nog, er zijn mensen die dezelfde pijnklachten hebben als iemand met een afwijking in de heup, knie, been of voet, maar zelf geen enkele afwijking in die lichaamsdelen hebben.

Het wordt nog vreemder. Wist u dat er mensen zijn die wandelen op de verkeerde schoenen, zichzelf overtrainen, op harde ondergrond hardlopen maar nooit een lopersknie oplopen?

Dit geldt helemaal voor een chronische lopersknie waar deze mensen nooit mee te maken schijnen te hebben.

Als al die eerdergenoemde vermeende oorzaken de oorzaak zouden zijn van een chronische lopersknie, die langer duurt dan 6 weken, dan zou dat niet mogelijk kunnen zijn.

“Wat is dan de oorzaak van mijn lopersknie, die al langer duurt dan 6 weken?” denkt u nu misschien?

Triggerpoints spelen een rol in het veroorzaken van een lopersknie, maar deze worden direct instant gehouden door de oorzaak nummer 1.

Meer uitleg over de meest voorkomende oorzaak van een lopersknie vindt u in alinea 6 van dit artikel.

5 Hoe kan je een lopersknie voorkomen

Lopersknie voorkomen


Vergeet de veelgenoemde oorzaken van een lopersknie en sterker nog, zie ze als onjuist en niet voor u van toepassing.

Het is net zoiets wanneer u hoort dat de ‘griep’ heerst en er vervolgens na die aankondiging ineens het aantal griepgevallen gigantisch snel stijgt. Dit heeft alles te maken met wat men verwacht en waar men bang voor is.

Uw denkwereld is in staat lichamelijke veranderingen teweeg te brengen.

Een zeer bekend fenomeen hiervan is “schijnzwangerschap”.

Vrouwen die dit hebben meegemaakt zullen u vertellen dat ze er zwanger uitzagen en ook zo voelde. De symptomen komen overeen met een echte zwangerschap.

Totdat ze van een man met autoriteit, de dokter, te horen krijgen dat ze niet zwanger zijn. Vervolgens verdwijnen alle zwangerschapssymptomen in een mum van tijd.

Dit is de kracht van uw denkwereld en hoe overtuigingen uw lichaam maar ook pijn en een lopersknie instant kunnen houden.

In ander woorden als u denkt dat uw lopersknie komt door een fysieke afwijking dan zullen de klachten instant worden gehouden.

Wanneer u de vermeende oorzaken als het ware afzweert dan kunt u daarmee al een lopersknie voorkomen.

Zijn uw klachten al chronische worden, dan zal ons BreinMedicijn behandelprogramma  u daarmee uitstekend van uw lopersknie af kunnen helpen.

6 Wat is de nummer 1 oorzaak van een lopersknie

In onderstaande video legt professor Dr. Schubiner precies uit wat de oorzaak van uw pijnklachten is.

Een onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medicine in juli 1997 toont aan dat het opvolgen van bewegingsadviezen en gebruik van ergonomische hulpmiddelen niet kon voorkomen dat mensen RSI of andere overbelastingsaandoeningen (bijvoorbeeld een loperknie) opliepen.

Dit betekent dat het trainen van een juiste voetafwikkeling (bij overpronatie) en orthopedische hulpmiddelen (o.a. schoenen) zinloos zijn in het bestrijden van een chronische lopersknie.

Wat veroorzaakt dan de chronische lopersknie?

De échte oorzaak zit namelijk niet in een beknelde zenuw, maar de oorzaak is psychofysiologisch.

Makkelijker gezegd: de oorzaak begint in uw hersenen en uit zich in uw lichaam.

Dit houdt in dat de hersenen via het zenuwstelsel de doorbloeding in bepaalde weefsels (voornamelijk spieren) chronisch verminderd.

Dit leidt tot een zuurstoftekort, verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren.

De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot pijnklachten.

Een concreet voorbeeld om dit uit te leggen is fantoompijn.

Bij fantoompijn heeft iemand pijn aan zijn been of voet. Dit terwijl dit lichaamsdeel al maanden of jaren geleden is geamputeerd.

De pijn is echt, maar de plek waar de pijn zou moeten zitten bestaat niet eens meer.

Dit komt omdat onze hersenen bepalen hoe en waar u pijn voelt.

Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren.

Dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele situatie.

Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in de buik als we verliefd zijn.

Als we nerveus of gespannen zijn voor een presentatie, dan kunnen we ons misselijk voelen of bijvoorbeeld gaan zweten.

Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waarschijnlijk herkent u dit wel.

Dit noemt men ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam.

In andere woorden: hoe u denkt, hoe u zich voelt en hoe u zich gedraagt beïnvloedt het functioneren van uw lichaam.

De reden dat u triggerpoints en dus ook pijn heeft komt omdat uw “autonome zenuwstelsel” verstoord is en onder spanning komt te staan.

Het autonome zenuwstelsel regelt uw bloeddruk, hartslag, spijsvertering en nog meer belangrijke functies in uw lichaam.

Stress en hoe u omgaat met uw emoties is de reden waardoor uw autonome zenuwstel is verstoord.

Wanneer u regelmatig stress en emoties weg stopt en maar gewoon door blijft gaan wordt dit proces in werking gesteld.

Dit proces heeft vrijwel niemand door. Zie het verstoord raken van het “autonome zenuwstelsel” in uw lichaam als een onzichtbare emmer die langzaam volloopt.

Op het moment dat de emmer vol is gelopen begint u pijn te krijgen. Alle tijd daarvoor heeft u vrijwel niets gevoeld.

Dit heet ook wel Tension Myositis Syndroom (TMS).

Wij noemen dit ook wel het Too Much Stress (teveel stress syndroom).

TMS is ontwikkeld door wetenschapper en professor Dr. Sarno. In veel andere landen wordt door het behandelen van TMS zeer goede resultaten behaald.

Als de (onbewuste) stress en het onderdrukken/verdringen van emoties niet worden opgelost zult u pijn blijven houden.

Dit is ook de reden waarom allerlei fysieke behandelingen niet helpen en uw pijn telkens weer (langzaam) terug komt.

Fysieke behandelingen lossen de onderliggende oorzaak van uw pijnklachten niet op omdat ze de symptomen bestrijden.

Het belangrijkste voor u om te weten, het is mogelijk om uw “autonome zenuwstelsel” weer in normale en gezonde staat te krijgen.

Ons behandelprogramma is hierop gericht waardoor we de échte oorzaak van uw pijn definitief kunnen oplossen.

7 Lopersknie behandelingen

Lopersknie knie behandeling

Voor een lopersknie zijn veel behandelingen gericht op het verlichten van pijn en louter symptoom bestrijding.

Indien u naar de huisarts of fysiotherapeut gaat dan wordt veelal rust voorgeschreven. In veel gevallen zal de pijn verdwijnen, hier kunnen wel enkele weken overheen gaan.

Echter zijn er ook mensen waarbij de pijn niet meer verdwijnt. Bent u iemand die last heeft van een lopersknie en gaan de pijnklachten niet weg.

Bekijk dan onze effectieve behandelmethode voor het genezen van een lopersknie.

7.1 Een lopersknie tapen of een brace dragen?

Het tapen van de knie of het dragen van een brace kan de lopersknie klachten doen verminderen en verzachten.

Dit zorgt er in de meeste gevallen niet voor dat een lopersknie genezen zal of dat het voorkomen wordt. Of het wel of niet werkt is ook nog nooit bewezen.

Als de oorzaak nummer 1 de oorzaak is van de lopersknie dan is dit louter symptoombestrijding.

7.2 Welke herstel en stretch oefeningen helpen tegen een lopersknie?

Lopersknie bovenbeen oefening

Er wordt vaak geadviseerd om:

 • De bilspieren en bovenbeenspieren te trainen
 • Het aanschaffen van hardloopschoenen met veel AIR en met corrigerende zool waarmee de overponatie wordt voorkomen.
 • Het aanleren van een nieuwe looptechniek
 • Het aanschaffen van schoenen die het beenlengte of gekantelde heup elimineert.

Het bijzondere van dit alles is! Is dat er legio mensen zijn die al deze tips hebben opgevolgd en nog steeds last van een lopersknie hebben. Dit komt omdat de oorzaak nummer 1 bij hen zeer waarschijnlijk de oorzaak is van de klachten en die pak je niet aan door de bovenstaande oefeningen en adviezen.

7.3 Operatie aan een lopersknie?

In sommige gevallen zal de arts een operatie adviseren. Hierbij moet wel aangemerkt worden dat operaties niet altijd slagen.

Velen zijn aan chronische klachten geopereerd en hebben nog steeds last. Zie het boek “surgery the ultimate placebo van topchirurg Ian Harris” voor meer informatie en bronverwijzingen.

De revalidatie duur van een operatie aan een lopersknie is vaak een aantal maanden. Vraag uw arts voor meer informatie.

Onze BreinMedicijn behandelprogramma kunt u volgen zonder maanden te hoeven te revalideren en daarmee zorgt u er ook voor dat u nooit een lopersknie meer oploopt.

7.4 Werken medicijnen of cortisonen injecties bij het verhelpen van een lopersknie?

Lopersknie medicijnen

Verreweg de meeste behandelingen en methodes zijn gericht op het verlichten van pijn die bij een lopersknie wordt ervaren.

Er worden dan ook vaak medicijnen of cortisonen injecties ingezet. Patiënten krijgen om die reden vaak pijnstillende medicijnen met een ontstekingsremmende werking medicijnen toegediend, zoals ibuprofen, morfine, diclofenac etc.

De werking van pijnstillende ontstekingsremmende medicatie neemt vaak af en op den duur werken ze vaak niet meer.

Hiermee is het geen blijvende oplossing. Sterker nog wanneer men deze medicijnen te lang gebruikt dan kan er een medicijnafhankelijkheid ontstaan.

Wanneer u dan wilt stoppen met de medicatie zorgt het ‘stoppen’ dat de lopersknie klachten weer terugkomen als een soort ontwenningsverschijnsel wat vervolgens chronische vormen kan aannemen.

Bij mensen waar de pijn te erg wordt worden vaak cortisonen injecties gegeven om een lopersknie te bestrijden. Cortisonen injecties geven in sommige gevallen direct resultaat. Helaas komt bij de meeste patiënten de pijn weer terug zodra de injectie is uitgewerkt.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (lopersknie) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Lopersknie Test ontwikkeld.Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Lopersknie Test!

8 Mijn lopersknie gaat niet over wat is de beste behandeling bij een chronische lopersknie

U heeft wellicht al meerdere behandelingen ondergaan zoals fysiotherapie of wellicht heeft u al medicijnen of zelfs operaties gehad.

Al deze behandelingen helpen misschien een beetje maar de lopersknie komt toch terug. Als u al diverse lichamelijke behandelingen heeft ondergaan en deze hebben niet geholpen blijft er maar één andere oorzaak over.

De pijn wordt veroorzaakt door niet lichamelijke factoren. BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u pijnvrij kunt worden.

Lees meer over ons effectieve behandelprogramma om klachten zoals een chronische lopersknie te genezen.

Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandeling? Bekijk de reviews.

Reactie plaatsen