Spastische darm klachten

Spastische darm

In dit artikel leest u wat een spastische darm inhoudt, wat de oorzaak is, wat de symptomen zijn, en welke behandeling het meest effectief is. Een  spastische darm wordt ook wel het prikkelbare darm syndroom genoemd.

Omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen spastische darm is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis prikkelbare darm syndroom  test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Spastische Darm Test” om te starten met de test.
In het kort

 • Bij een spastische darm of prikkelbare darmsyndroom heb je regelmatig buikpijn, misselijkheid, brandend maagzuur, diarree en problemen met poepen. Het is belangrijk om je door een huisarts te laten onderzoeken. Middels de Rome IV-criteria kan er mogelijk getest worden of je een spastische darm hebt.
 • Mogelijke oorzaken zijn een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, maag- darmkanker, infecties, virussen, ziekte van crohn, auto-immuunziekten, triggerpoints, stress of een overprikkeld zenuwstelsel.
 • Medicatie, triggerpointtherapie, accupunctuur,  aanpassing in je voeding, kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk.
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende klachten bij en spastische darm vaak veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt.
 • De spastische darm kan verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van deze klachten. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is een spastische darm?
 2. Spastische darm symptomen
 3. Kan ik testen of ik een spastische darm heb?
 4. Wat is de oorzaak van een spastische darm?
 5. Is een spastische darm erfelijk?
 6. Spastische darm dieet & voeding?
 7. Hoe om te gaan met het spastische darm syndroom?
 8. Wat zijn behandelingen voor een spastische darm?"
 9. Wat is de meest effectieve behandeling voor een spastische darm?"

1 Wat is een spastische darm Prikkelbare Darm Syndroom

Spastische darmWat is een spastische darm


Een spastisch darm wordt door velen ook wel het Prikkelbare Darm Syndroom genoemd. Het is een erg vervelende aandoening aan de darmen waar veel mensen negatieve ervaringen mee hebben.

Onderstaand vindt u de verschillende benamingen die vaak aan een spastische darm worden toegeschreven. Ze betekenen allemaal hetzelfde:

 • Spastische darm

 • Prikkelbare darm syndroom

• PDS

 • Spastische colon

 • Irretable Bowel Syndrome

• IBS

Uw darmen hebben een grote rol in het verteren van voedsel. Darmen bestaan uit twee delen, de dikke darm en de dunne darm. Bij elkaar zijn uw darmen ongeveer 7 meter lang.

De dunne darm zorgt voor het opnemen van voedingsstoffen uit voedsel, in de dikke darm komt de ontlasting tot stand. Het proces van het verteren van voedsel en het vormen van ontlasting gaat bij gezonde mensen vaak soepel.

Echter, bij mensen die last hebben van een spastische darm gaat dit proces een stuk minder soepel.

Bij mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom maakt de darm spastische en onregelmatige bewegingen.

Dit komt omdat de darmen te langzaam of juist te snel samentrekken. In enkele gevallen kan er ook sprake zijn van een gevoelige (prikkelbare darmwand). Misschien vraagt u zich af of veel mensen last hebben van een spastische darm.

Het antwoord op die vraag is ja, het is een veel voorkomende aandoening. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft last van het prikkelbare darm syndroom.

De groep die over het algemeen het meeste last heeft van deze darmaandoening zijn vrouwen en jong volwassenen. De last die mensen hebben van deze aandoening verschilt enorm van persoon tot persoon.

Sommigen kunnen er prima mee leven terwijl anderen op dagelijkse basis flinke klachten hebben.

2 Spastische darm symptomen

Spastische darm symptomen

De symptomen van een spastische darm, ook wel het Prikkelbare Darm Syndroom genoemd worden dikwijls door medici als niet ernstig beoordeeld. Dit komt omdat de darmwand niet beschadigd bij het eten van voedsel wat wordt aangemerkt als “verkeerd”.

Bij voedselintolerantie zoals bijvoorbeeld coeliakie raakt de darmwand wel beschadigd, hetzelfde geldt voor voedselallergieën.

 Bij een spastische darm is er ook geen sprake van een chronische ontsteking in de darmen in tegenstelling tot darmziektes als de ziekte van Crohn.

De symptomen van een spastische darm kunnen echter behoorlijke klachten waar mensen hun gehele leven last van blijven houden. Een spastische darm geeft meestal onderstaande klachten en symptomen:

Buikpijn en buikkramp bij een spastische darm

Buikpijn en buikkramp zijn de symptomen die het meest voorkomen bij mensen die last hebben van deze darmziekte. De intensiteit kan enorm verschillen maar kunnen soms erg pijnlijk zijn.

Het kan zelfs zo erg zijn dat sommigen niet meer kunnen staan of lopen, zoveel pijn hebben ze. Door de intense pijn is het begrip “PDS aanval” ontstaan. Omdat de pijn enorm heftig kan zijn lijkt het soms op een soort aanval.

Men denkt door de pijn soms ook wel dat het een aanval is van nierstenen. De pijn is meestal voelbaar in de buik, rond de navel en soms uitstralingen naar andere plekken.

Mensen die erg veel last ervaren van een spastische darm hebben soms ook rugpijnomdat de pijn helemaal doortrekt. In veel gevallen wordt de pijn in de buik erger na eten of drinken. In de meeste gevallen wordt de pijn minder na de ontlasting.

Winderigheid met een spastische darm

Winderigheid is een symptoom wat regelmatig voorkomt bij mensen die last hebben van een spastische darm. Door de problemen met het verteren van voedsel komt buikkramp en winderigheid voor. Veelal helpt het laten van winden wel om de pijn te verlichten.

Diarree met een spastische darm

Velen die last hebben van een spastische darm hebben diarree verschijnselen. Door deze problemen met hun ontlasting is het soms lastig om goed te functioneren omdat de diarree soms zeer plots op komt zetten.

Hierdoor hebben sommigen last om hun ontlasting op te houden. Wanneer iemand naar het toilet is geweest en ontlasting heeft gehad verminderd vaak de pijn.

Dikke buik met een spastische darm

Een “dikke buik” is iets wat we ook horen bij cliënten die last hebben van een spastische darm. Vaak spreekt men ook wel van een opgezette buik. In deze gevallen lijkt het soms wel alsof er een ballon in je buik zit.

Degenen die hier hebben worden vaak behoorlijk beperkt in hun functioneren omdat het vaak gepaard gaat met de klachten die hierboven zijn beschreven: buikpijn, winderigheid en diarree.

Overige pijnklachten met een spastische darm

Spastische darm maagzuur

Naast bovenstaande pijnklachten zijn er nog een aantal klachten die minder vaak voorkomen maar die wel horen bij cliënten die last hebben van een spastische darm. Het gaat om de pijnklachten:

• Druk op de blaas

 • Pijn onder ribben

• Pijn in uw zij

• Misselijkheid

 • Brandend maagzuur

 • Hoofdpijn

• Pijn bij vrijen

Meer weten over de symptomen die stress in de darmen veroorzaken?

3 Kan ik testen of ik een spastisch darm heb

Spastische darm symptomen test

Helaas bestaat er geen specifieke test om te controleren of u een spastische darm heeft. Mocht u last hebben van bovenstaande symptomen, raadpleeg voor de zekerheid uw huisarts.

Uw huisarts zal u onderzoeken. Echter is het voor huisartsen niet eenvoudig om te testen. Dikwijls gebruiken artsen de Rome criteria als PDS test.

PDS testen met De Rome IV-criteria

Door medici zijn er afspraken gemaakt om te bepalen hoe een spastische darm het beste getest kan worden. Hiervoor zijn in 2016 de Rome IV-criteria gemaakt. Dit bevat punten die gebruikt worden om een diagnose voor het Prikkelbare Darm Syndroom te doen.

Er zijn een aantal criteria opgenomen voor deze analyse:

• De spastische darm klachten zijn minimaal 6 maanden aanwezig.

• De klachten zijn minimaal 1 keer per week gedurende de afgelopen 3 maanden.

 • Alleen wanneer er geen andere fysieke verklaring is kan de diagnose PDS worden gesteld.

De diagnose moet aan minimaal 2 van de 3 onderstaande criteria voldoen:

• Pijn in de buik heeft direct te maken met de ontlasting en wordt minder nadat de stoelgang heeft plaatsgevonden.

• U ziet een verandering in de frequentie van uw ontlasting: u moet minder of juist vaker.

• De dikte van uw ontlasting is veranderd, deze is dikker of dunner geworden.

4 Wat is de oorzaak van een spastische darm

Spastische darm oorzaken

De reguliere wetenschap geeft aan dat er geen duidelijke oorzaak is voor een spastische darm. Echter is er wel een duidelijk oorzaak.

De meest voorkomende oorzaak van een spastische darm wordt beschreven in het gedeelte “Wat is de belangrijkste oorzaak van een spastische darm?”.

Er zijn vanuit de reguliere wetenschap wel een aantal mogelijke oorzaken van een spastische darm. Deze worden hieronder uitgelegd:

4.1 Mogelijke oorzaak spastische darm: Verstoring in de communicatie tussen hersenen en darmen

Bij een spastische darm kan er disruptie ontstaan tussen de communicatie tussen de hersenen en de darmen. Hierbij sturen de darmen erg veel of erg sterke prikkels naar de hersenen waardoor de hersenen weer teveel signalen naar de darmen sturen.

Dit kan dan ook verklaren daardoor mensen met een prikkelbare darm gevoelig zijn voor pijnprikkels in het darmgebied. Zenuwcellen geven in een dergelijke situatie eerder het pijnsignaal door aan de hersenen.

Hierdoor wordt er pijn ervaren. Waar deze verstoring exact door wordt veroorzaakt is dikwijls lastig te achterhalen. Wetenschappers vermoeden dat het stofje “serotonine” hier een rol in speelt.

Deze stof is belangrijk bij het verzenden van signalen tussen hersenen en darmen.

Serotonine wordt grotendeels in de darmen aangemaakt (90%). Serotonine speelt een belangrijke rol in het voortbewegen van voedsel in de darmen door afwisselend te ontspannen of aan te spannen.

Wanneer er een verstoring optreedt in de aanmaak van serotonine kunnen de darmen onregelmatig en afwisselend bewegen waardoor diarree of ontstopping kan ontstaan. Dit is een mogelijke oorzaak, echter kan dit niet door wetenschappers worden bevestigd.

4.2 Mogelijke oorzaak spastische darm: Verstoring van de bacteriën in uw darmen

Onze darmen bevatten miljarden bacteriën, dit wordt ook de darmflora genoemd. Uw darmen bevatten goede en slechte bacteriën.

Bij mensen die gezond zijn is er een goede balans tussen deze goede en slechte bacteriën. Wanneer de hoeveelheid slechte bacteriën toeneemt raken uw darmen verstoord waardoor klachten zoals diarree en verstopping van uw darmen kan ontstaan.

Oorzaken van een verstoorde darmflora kunnen zijn:
• Medicijnen zoals maagzuurremmers, laxeermiddelen en antibiotica

• Infecties of ziektes

• Bestraling op operaties n.a.v. een ziekte

4.3 Mogelijke oorzaak spastische darm: Maag- en darminfectie

We zien dat er veel mensen zijn die last krijgen van een spastische nadat ze een maag-darmontsteking of een voedselvergiftiging hebben gehad. Bij zo’n 25% van degenen die een darminfectie hebben gehad krijgen last van een spastische darm.

4.4 Mogelijke oorzaak spastische darm: Stress

Spastische darm stress

Stress heeft een direct verband met een spastische darm. Het is wetenschappelijk bewezen dat langdurige stress een negatieve invloed op onze darmwerking heeft. Door stress krijgt u een hogere hartslag en snellere ademhaling.

Hierdoor verhoogd de spanning in uw spieren. De verhoogde spanning in uw spieren zorgt ervoor dat uw immuunsysteem vertraagd.

 Dit heeft weer als effect dat uw spijsvertering wordt vertraagd.

Het is daarom belangrijk om de hoeveelheid stress te verminderen, niet alleen als u last heeft van het prikkelbare darm syndroom.

4.5 Wat is de belangrijkste oorzaak van een spastische darm?

  Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de belangrijkste oorzaak van een spastische darm een verminderde doorbloeding van het gebied rond de darmen is. Hierdoor ontstaat zuurstoftekort in uw darmen en zenuwen waardoor afvalstoffen zich ophopen.

Dit is veelal de belangrijkste veroorzaker van de pijn in uw darmen en het onregelmatige samentrekken van uw darmen.

De verminderde doorbloeding wordt veroorzaakt door psychologische factoren zoals onderdrukte emoties en stress die de belangrijkste oorzaak vormen van een spastische darm.

In Nederland is het zorgstelsel ingericht op het oplossen van pijnklachten door deze veelal fysiek te behandelen. Denk hierbij aan operaties of oefeningen. Echter blijkt de reguliere gezondheidszorg niet voldoende in staat te zijn om een spastische darm op te lossen.

Spastische darm dr. Sarno

Onze behandelwijze, om de verminderde doorbloeding en het hierdoor ontstane zuurstoftekort te verhelpen vindt zijn oorsprong in Amerika.

Deze andere manier van behandelen, het oplossen van onderdrukte emoties en stress is ontdekt door vooraanstaand arts dr. Sarno.

In onderstaande video ziet u beelden van een deze arts die zorgvuldig uitleg geeft hoe onderdrukte/binnengevette emoties en emotionele stress uw hersenen beïnvloeden waardoor lichamelijke pijnklachten zoals een spastische darm worden veroorzaakt.

Uit ervaring zien we dat wanneer onze behandelmethode niet wordt gevolgd de klachten soms tijdelijk weggaan maar vrijwel altijd terugkomen.


5 Is een spastische darm erfelijk

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat erfelijkheid een rol speelt bij een spastische darm. Er is van een aantal genen wetenschappelijk aangetoond dat er een verband is tussen erfelijkheid en een spastische darm.

Met DNA onderzoek kan daarom worden aangetoond of u een verhoogde kans heeft op het prikkelbare darm syndroom.

6 Spastische darm dieet & voeding

Een spastische darm dieet en het goed letten op uw voeding kan helpen om uw klachten te verminderen. Goede voeding kan wel helpen om uw spastische darm klachten en symptomen te verminderen.

Echter is dit niet genoeg, als u net zoals vele anderen helemaal wilt genezen van een spastische darm raden we aan onze behandelmethode pagina te lezen.

6.1 Algemene spastische darm dieet richtlijnen

Het is goed om te weten dat u met dit dieet voeding zult gaan vermijden die (indirecte) invloed heeft op een spastische darm, ook wel PDS genoemd.

Hiermee bedoelen we niet dat u helemaal niets anders meer mag eten dan de voedingsmiddelen die we aanbevelen.

We bedoelen dat u met dit goede voedingspatroon om een spastische darm te voorkomen een goede basis legt en hierdoor best eens een uitzondering mag maken en iets mag eten wat u lekker vindt.

Juist omdat uw reguliere voedingspatroon goed is zal een keer wat “slechts” eten minder impact hebben. In dit artikel leert u welke voeding u wel en niet moet nemen wanneer u last heeft van een spastische darm.

6.2 Spastische darm en vezels

Een vezelrijk dieet wordt aanbevolen bij mensen die last hebben van een spastische darm. Dit is met name belangrijk voor mensen met verstoppingen. Een belangrijke kanttekening bij het eten van veel vezels is dat uw darmen hier eerst aan moeten wennen.

U kunt niet zomaar van de 1 op andere dag veel vezels eten. Vezels eten is belangrijk, echter zijn er twee soorten vezels.

Oplosbare en onoplosbare vezels. Bij een spastische darm is het belangrijk om zo weinig mogelijk onoplosbare vezels binnen te krijgen. De onoplosbare vezels kunnen een boosdoener zijn in de symptomen van een spastische darm.

We raden aan om de inname aan vezels langzaam te vergroten, dit geldt voor beide vezels. Uw lichaam moet hier eerst aan wennen.

6.3 Spastische darm en koffie

Heeft u een spastische darm en wilt u koffie drinken? Koffie heeft een slecht effect op een prikkelbare darm. Het verergert namelijk uw klachten.

Dit gaat om zowel koffie met als koffie zonder cafeïne. Wanneer u last heeft van een spastische darm is het beter om kruidenthee te drinken.

6.4 Spastische darm en zuivelproducten

Zuivelproducten hebben een slechte invloed op een spastische darm. Dit is voor velen een lastige aanpassing omdat heel veel mensen dagelijks zuivelproducten gebruiken.

Onderstaande zuivelproducten raden we af om te gebruiken wanneer u last heeft van een prikkelbare darm:

• Kaas

 • Boter

• Melk en koffiemelk

• Ijs

 • Slagroom

 • Yoghurt

• Eigeel uit een ei

Deze producten bevatten lactose. Dit heeft een prikkelende werking op een spastische darm. Bij inname van deze producten is de kans zeer aannemelijk dat uw klachten toenemen.

De meeste van bovenstaande producten bevatten een hoog vetpercentage. Verzadigde vetten hebben dikwijls impact op de symptomen die bij een spastische darm horen.

6.5 Spastische darm en Mononatriumglutamaat (MSG)

Studies wijzen uit dat mensen met een spastische darm meer last ervaren door het eten van voeding die MSG bevat. Dit stofje wordt gebruikt als een smaakversterker in voeding.

Smaakversterkers hebben een slecht effect op uw darmen en zitten veel in snoep verwerkt. Het is daarnaast ook belangrijk dat u let op de hoeveelheid vetten die u binnenkrijgt. Gefrituurd voedsel heeft een slechte invloed op het prikkelbare darm syndroom (PDS).

6.6 Spastische darm en vetten

Het is niet verboden om vetten te eten wanneer u last heeft van een spastische darm. Goede vetten zijn erg belangrijk. Onverzadigde vetten worden ook wel goede vetten genoemd. Deze zitten in producten zoals vis en noten.

Onderstaande informatie met betrekking tot vetten is belangrijk om aan te houden:

• Beperk de inname van verzadigde vetten.

 • Transvetten dient u volledig te vermijden.

• Zorg ervoor dat u voldoende Omega-3 binnen krijgt.

6.7 Wat niet te eten of drinken met een spastische darm

Spastische darm wat niet te eten

• Koffie, met of zonder cafeïne.

• Alcohol.

 • Kunstmatige vetten.

 • Mononatriumglutamaat (MSG).

• Kunstmatige zoetstoffen.

• Vlees met vel (bijvoorbeeld kip), het vel bevat veel verzadigde vetten.

 • Rood vlees, alles wat van een koe of varken afkomstig is.

• Gefrituurd voedsel

6.8 Voorbeeld spastische darm dieet dagmenu:

Wanneer u last heeft van een spastische darm dient u per dag minimaal 20 gram vezels binnen te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om tussen de 30 en 35 gram aan verzadigde vetten binnen te krijgen.

Ontbijt: Havermout met fruit en water (sojamelk of amandelmelk is ook goed). Tussendoortje: Volkoren cracker met een plakje kipfilet. Lunch: Salade of een groentesoep (pompoensoep bijvoorbeeld). Avondeten: Zalm uit de oven met gekookte aardappel en boontjes Avondsnack: Watermeloen Spastische darm dieet

7 Hoe om te gaan met het spastische darm syndroom

We horen van veel cliënten voordat ze starten met onze effectieve behandelmethode tegen een spastische darm dat ze veel problemen hebben om hier op een goede manier mee om te gaan.

 Onderstaand vindt u uitleg over de meest voorkomende situatie waar we vragen over krijgen.

7.1 Zwangerschap en een spastische darm

Spastische darm zwangerschap

Heeft u last van een spastische darm tijdens uw zwangerschap? Per persoon kunnen de klachten enorm wisselen. Als u zwanger bent is uw hormoonhuishouding anders waardoor u door de hormonen klachten kunt krijgen zoals bijvoorbeeld verstopping.

Belangrijk om te weten is dat een spastische darm niet gevaarlijk is voor de gezondheid van uw baby. Het is wel vervelend omdat de reguliere klachten hierdoor vaak worden verergerd.

Met name in de eerste 3 maanden worden dikwijls de meeste klachten ervaren omdat uw lichaam aan de nieuwe situatie moet wennen. We adviseren bovenstaande tips over voeding aan te houden en goed naar uw lichaam te luisteren.

 Mocht u last blijven houden van een spastische darm, overweeg dan om voor een behandeling te kiezen.

7.2 Spastische darm en menstruatie

Wanneer u last heeft van een spastische darm tijdens uw menstruatie raden we aan om de huisarts te bezoeken. Dit zou namelijk geen verband met elkaar moeten hebben. Bezoek daarom voor de zekerheid even uw huisarts om te laten checken of er niets aan de hand is.

7.3 Spastische darm bij baby’s en kinderen

Baby’s en kinderen met een spastische darm met een spastische of prikkelbare darm ervaren doorgaans veel last van buikpijn en afwijkende ontlasting. Ze hebben last van diarree, verstopping of beide.

Juist omdat baby’s en kinderen niet kunnen praten is het lastig voor ouders om te bepalen waar de pijn vandaan komt. Niets is zo frustrerend om te zien dat uw kind pijn heeft maar dat u niet weet waar de pijn door wordt veroorzaakt.

Wanneer u denkt dat uw baby of kind last heeft van een spastische of prikkelbare darm, ga dan naar uw huisarts om te laten onderzoeken wat er aan de hand is.

8 Wat zijn behandelingen voor een spastische darm

Spastische darm behandeling

Onderstaand vindt u meer informatie over de behandelingen die beschikbaar zijn voor het genezen van een spastische darm.

8.1 Behandelingen spastische darm

Door velen wordt beweerd dat een spastische darm niet te genezen is, echter is het tegendeel waar. Er is wel degelijk een behandelmethode die effectief is om een spastische darm te genezen.

Bij een spastische darm zijn veel behandelingen gericht op het strijden van de symptomen, maar die de achterliggende oorzaak niet aanpakken. Hierdoor zie je dat de klachten, soms jaren later, weer terug komen.

8.2 Werken medicijnen bij het verhelpen van een spastische darm?

Spastische darm medicijnen

Er zijn diverse medicijnen en tabletten die de symptomen van het prikkelbare darm syndroom (PDS) en een spastische darm verlichten.

Het gaat hierbij om symptoombestrijding.

Het gaat hierbij om medicijnen die de stoelgang helpen bevorderen wanneer u last heeft van een verstopping.

Een veel voorkomende klacht bij een spastische darm is diarree, hiervoor kunnen diarreeremmers worden gebruikt. Wanneer er sprake is van erge buikpijn of buikkramp kunt u ook pijnstillers innemen zoals paracetamol.

Indien dit niet werkt kan de huisarts u ook middelen voorschrijven als mebeverine om de kramp te verlichten.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (spastische darm) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis prikkelbare darm syndroom test   ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis prikkelbare darm syndroom test  

9 Wat is de meest effectieve behandeling voor een spastische darm

Wellicht heeft u al veel geprobeerd om uw spastisch darm te laten genezen zoals het letten op uw voeding of het nemen van medicijnen.

Al deze behandelingen helpen misschien een klein beetje maar toch komt de pijn telkens weer terug. U bent dus nog steeds op zoek naar een oplossing voor uw spastische darm. BreinMedicijn heeft een effectieve behandelmethode om uw spastische darm te genezen.

Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandelmethode? Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten, die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun prikkelbare darm syndroom (pds) cq spastische darm.

Reactie plaatsen