triggerpointtherapie-1
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Triggerpointtherapie

Heeft u last van (pijn(klachten) door triggerpoints en zoekt u een effectieve triggerpointtherapie?

Wellicht heeft u al diverse triggerpoint behandelingen ondergaan zonder dat het echt blijvend werkte?

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling, zoals bijvoorbeeld massages of dry needling, ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort triggerpointtherapie heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test

In het kort

 • Een triggerpointtherapeut is gediplomeerd in het behandelen van triggerpoints. Tegenwoordig is er in elke stad of dorp wel een triggerpointtherapeut te vinden.
 • Behandelingen die ze toepassen zijn: aanhoudende druk (compressie), diepe massage technieken,  ice and stretch ,ultrageluid, lasertherapie, lichttherapie, Injectie therapie, dry needling
 • Vrijwel elke klacht die terug te herleiden valt naar een triggerpoint kan worden behandeld. Een triggerpointtherapeut weet welke klachten, waar komen door welke triggerpoints. Hij/zij weet vervolgens wat, waar, hoe te behandelen.
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat terugkerende triggerpoints vaak veroorzaakt worden door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Triggerpoints behandelen door triggerpointtherapieën kan effectief zijn. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit vaak maar tijdelijk;
 • Je kunt genezen van de klachten door je overprikkelde zenuwstelsel te kalmeren. Zo zijn al vele mensen genezen van hun klachten en triggerpoints. Ons programma helpt je hierbij.

Inhoudsopgave

1.Wat is Triggerpointtherapie?

Triggerpointtherapie is een verzamelnaam voor de verschillende therapievormen die er zijn om triggerpoints te kunnen behandelen.

Triggerpoints zijn microverkrampingen in de spieren en voelen als kleine pijnlijke verhardingen.  Triggerpoints zorgen ervoor dat de doorbloeding in spier en omliggende weefsels verslechterd wat leidt tot zuurstoftekort en verzuring.  

De spier verkrampt hierdoor en ook omliggende zenuwen kunnen geïrriteerd raken. 

Triggerpoints zijn vaak de oorzaak van pijnklachten en andere klachten in het lichaam, echter wordt deze oorzaak vaak over het hoofd gezien. Triggerpoints stralen namelijk pijn uit naar andere gebieden. 

Bijvoorbeeld triggerpoints in de bilspieren kunnen pijn uitstralen in de bil maar ook naar de benen. Triggerpoints in de nek en de schouders stralen vaak pijn uit naar het hoofd of naar de armen en handen.

 Als u meer wilt weten over wat triggerpoints zijn, hoe ze ontstaan en wat de oorzaak is dan kunt u op deze pagina hier meer informatie over vinden.

Triggerpointtherapie is erop gericht om de verkrampingen en daarmee de triggerpoints uit de spier te halen en de doorbloeding te herstellen, waardoor de pijnklachten uiteindelijk weg zijn.

2. Voor welke pijnklachten is triggerpointtherapie geschikt?

triggerpointtherapie-voor-welke-klachten

Triggerpointtherapie is voor veel klachten geschikt, omdat in elke spier van het lichaam wel triggerpoints kunnen ontstaan. 

Voor de volgende klachten is triggerpointtherapie geschikt:

 • Rugklachten
 • Schouder- en nekklachten
 • Arm-elleboog, pols, hand en vingerklachten
 • Bil-, heup-, been, knie-, kuit-, enkel- en voetklachten
 • Hoofpijn en aangezichtspijn klachten

Voor de meeste pijnklachten is triggerpoint therapie geschikt, uitgezonderd pijn veroorzaakt door ernstige ziekten, breuken, kneuzingen enzovoorts.

Wanneer u een hernia, artrose, stenose, peesontsteking, slijmbeursontsteking of piriformis syndroom heeft. Als u vervolgens triggerpoints heeft die matchen met uw (pijn)pijnklachten, dan komen de pijnklachten zeer waarschijnlijk door de triggerpoints en is dat de oorzaak. 

Overigens laten wetenschappelijke onderzoeken zien dat de meeste hernia's, artrose en stenose geen pijn veroorzaken. Bron Bron Bron Bron Bron

Vraag altijd een second opinion aan als u een hernia of dergelijke heeft. Artsen kunnen nogal behoorlijk van mening verschillen over de ernst van bijvoorbeeld een hernia.

3. Wat wordt er bij triggerpointtherapie precies gedaan?

Bij triggerpointtherapie worden er uiteraard triggerpoints bestreden. De triggerpointtherapeut kan diverse therapievormen hiervoor gebruiken. 

Dit kan doormiddel van:

 •  Triggerpointmassage (compressie met aanhoudende druk of cirkelvormige knedingen)
 • Dry needling
 • Strijken met koelingen met ijs in combinatie met rekken
 • Contractie en release/relax
 • Houdingsadviezen en eventuele oefeningen

Ook wordt er gekeken of er klachtonderhoudende factoren zijn en hoe die met u en de therapeut samen kunnen worden aangepakt.

Hoeveel behandelingen u nodig heeft is vaak moeilijk van te voren aan te geven en dient met de triggerpointtherapeut besproken te worden, want elk mens reageert er anders op.

Triggerponttherapie kan effectief zijn. Bron Bron BronEchter hoe langer geleden de klachten zijn ontstaan des te meer behandelingen er vaak nodig zijn.

Als triggerpointtherapie niet aanslaat en ook het zelf masseren ervan niet, dan is stress en Tension Myositis Syndroom vaak de oorzaak van uw klachten en ook de reden waarom de triggerpoints niet weggaan. Op deze pagina vindt u meer informatie hierover.

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn en triggerpoints en waarom triggerpoints vaak door triggerpointtherapie niet wegblijven of telkens terugkomen.

triggerpointherapie-oorzaak-triggerpoints-stress

4. Welke triggerpointtherapie behandelingen zijn er?

triggerpointtherapie-compressie

 • Aanhoudende druk (compressie) In het verleden vaak ischemische compressie techniek genoemd. Bij deze techniek wordt een aantal seconden op het triggerpoint gedrukt waarnaar deze druk wordt losgelaten en vervolgens herhaalt dit zich een aantal keer.

 • Diepe massage technieken, zoals lengte strijkingen en crikelvormige knedingen.
  Bij deze techniek wordt het triggerpoint telkens kort in 1  cirkelvormige richting gemasseerd, waarmee de doorbloeding extra wordt gestimuleerd en deze is vaak ook veel minder pijnlijk.

 • "Ice and Stretch" (spray-and-stretch techniek): Bij deze techniek wordt er eerst een koude spray op de spier met het triggerpoint gespoten en daarna wordt deze op rek gebracht. Op deze manier worden triggerpoints gedeactiveerd.

 • Ultrageluid, lasertherapie, lichtherapie kan effectief zijn tegen triggerpoints Bron.  Het soort licht dat bij deze lasertherapie wordt gebruikt is er één die wordt opgenomen door de huid en daarna wordt verspreid in het lichaam. Dit zou de lichaamscellen activeren en stimuleren om tot regeneratie (herstel, vernieuwing) over te gaan. Dit zou de werking van het zenuwstelsel en hormoonstelsel verbeteren en daarmee de triggerpoints deactiveren.

 • Injectie therapie met verdovende en ontstekingsremmende middelen.   Deze triggerpoint injectie wordt verricht bij een polikliniek, zoals bijvoorbeeld het LUMC.

  De triggerpoints worden door een specialist gemarkeerd en vaak bepaald doormiddel van een echoapparaat. Daarna wordt er doormiddel van een injectienaald een lokale verdoving met ontstekingsremmers (corticosteroïd, cortisonen) ingespoten.

  Dit zorgt vaak voor een snelle pijnvermindering, maar de ontstekingsremmer heeft vaak twee weken nodig om in te werken. De pijnvermindering duurt vaak enkele maanden. Dit is helaas vaak geen permanente oplossing tegen de triggerpoints.

 • Dry needling (zonder toediening van injectievloeistof).
  dry-needling-triggerpointtherapie

  Deze behandeling is door wetenschappelijk onderzoek onderzocht en schijnt goed te kunnen werken. Al ontbreekt genoeg bewijs om te stellen dat dry needling op de lange termijn werkt en de klachtenvermindering behouden blijft. Bron

  Dry needling is volgens de wet BIG art. 36 geen voorbehouden behandeling. Het is dan ook voor therapeuten in Nederland toegestaan deze vorm van behandeling toe te passen, mits de therapeut daarvoor een relevante vervolgopleiding heeft gevolgd.

  Met dry needling worden triggerpoints behandeld door middel van het inbrengen van kleine naalden in de triggerpoint. Door het prikken van het naaldje in de triggerpoint en spier, spant de triggerpoint kort samen, maar volgt daarna juist ontspanning. Door deze techniek wordt het triggerpoint gedeactiveerd.

5. Wat kun je zelf doen tegen triggerpoints?

U kunt triggerpoints ook zelf behandelen en daarmee uw eigen therapeut worden. Dit kan door triggerpoint zelfmassage en u kunt op deze pagina hier meer over lezen.

6. Gaan de triggerpoints niet weg door de eerdergenoemde behandelingen en Triggerpoint therapieën?

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints , die zelfs met triggerpointtherapie, waaronder triggerpoint massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting, zwaar werk, veel tillen, sport, verkeerde houding, worden vaak genoemd. Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpointtherapie, de nekklachten en andere klachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints of door een triggerpointtherapie pijnklachten  niet over gaan of telkens weer terugkomen.

De oorzaak van triggerpoints die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning  door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren). 

Dit geeft vaak pijnverlichting maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning , kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijnklachten op deze manier ooit begonnen zijn, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

 De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Wilt u dat wij u helpen?

triggerpointtherapie-triggerpoints-het-beste-behandelen

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma


 Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen pijn door myofasciale triggerpoints? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

triggerpointtherapieBronnen

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Triggerpoints in het bovenbeen hamstring en de knie

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints in de heup

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten

Reacties
Categorieën