triggerpoints-heup
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Triggerpoints en heupklachten

Heeft u last van heupklachten En vraagt u zich af of die pijnklachten komen door triggerpoints in de heup?

En wat de oorzaak is van deze triggerpoints?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw triggerpoints in de heupen de klachten.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints in de heup, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn heup af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test


In dit artikel leest u welke myofasciale triggerpoints in welke spieren kunnen leiden tot heupklachten?

In dit artikel kunt u lezen:

-         In welke spieren de triggerpoints zitten als het gaat om heupklachten en andere bijkomende klachten

-         Welke klachten, triggerpoints in en rondom de heup nog meer kunnen veroorzaken

-         Wat de belangrijkste oorzaak van chronische triggerpoints en heuppijn is

-         Hoe u triggerpoints in de desbetreffende spieren  kunt laten behandelen

-         Hoe kan je triggerpoints in de desbetreffende spieren zelf masseren en behandelen

In het kort

  • Triggerpoints in de heup (spierknopen) zijn kleine verkrampingen en pijnlijke verhardingen in de spieren rondom de heup. In dit artikel leer je hoe je triggerpoints herkent;
  • Deze heupklachten kunnen mogelijk worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren rondom de heup,  bil, het bovenbeen en onderrug.
  • Triggerpoints in de heup ontstaan door overbelasting en blessures, maar stress, onderdrukte emoties, angst voor klachten en een overprikkeld zenuwstelsel kunnen de triggerpoints in stand houden;
  • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat terugkerende triggerpoints in de heup vaak veroorzaakt worden door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
  • Triggerpoints in de heup behandelen kan met (zelf)massages en triggerpointtherapieën zoals dry needling. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit vaak maar tijdelijk;
  • Je kunt genezen van de klachten door je overprikkelde zenuwstelsel te kalmeren. Zo zijn al vele mensen genezen van hun heuppijn. Ons programma helpt je hierbij.

Inhoudsopgave


1 Welke triggerpoints veroorzaken pijn in de heup?

Myofasciale triggerpoints veroorzaken spierspanning in de heup en de omliggende spieren.  Het zijn als het ware hele kleine verkrampingen die kunnen leiden tot spierzwakte, pijn maar ook tot stijfheid en kramp.

Heupklachten kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints in de heup,  bil, het bovenbeen en onderrug. Triggerpoints in de spieren rondom de heup zelf leiden tot klachten rondom de heup

Het behandelen van de triggerpoints kan daarmee heuppijn verhelpen, maar als dit alsnog vaak weer terugkomt dan is er een chronische oorzaak aan de hand.

Verschillende myofasciale triggerpoints veroorzaken pijn in de heup. De pijn kan uitstralen naar de voorkant, zijkant en achterkant van de heup.

Triggerpoints in deze spieren kunnen ook uitstralende pijn, zwakte richting de onderrug, bil, bovenbeen, knie, kuit en enkel veroorzaken

 In dit hoofdstuk zullen we deze triggerpoints en waar en welke klachten ze veroorzaken doornemen.

Bekijk hier onderzoeken die aantonen dat triggerpoints heupklachten kunnen veroorzaken en ook bestaan in de spieren. Bron Bron Bron 

Stress is heel vaak de oorzaak waarom triggerpoints zelfs na veelvuldig behandelen door triggerpoint therapie niet meer weggaan.

1.1 Triggerpoints in de vierkoppige dijbeenspier (Quadriceps): Heupklachten

De quadriceps (vierkoppige dijbeenspier) bestaat anatomisch gezien uit 1 spier met vier spierbuiken. De rechte dijbeenspier (Rectus Femoris), de middelste brede dijbeen spier(Vastus Intermedius), de laterale dijbeenspier (Vastus Lateralis) en de middelste dijbeenspier (Vastus Medialis) .

triggerpoints-de-vierkoppige-dijbeenspier-quadriceps-heupklachten

Deze spier bedekt de voor- en buitenkant van het bovenbeen en een deel van de binnenkant. Deze spier bestrijkt driekwart van het bovenbeen. Alle vier de spierbuiken van de quadriceps zitten met een gemeenschappelijke pees vast aan het de knieschijf (patella).

De knieschijf is geheel door deze pees omsloten en beweegt erin mee.

Triggerpoints in deze vier spierbuiken kunnen de beweeglijkheid van de knie verminderen en de knieschijf omhoog of opzij trekken. De rechte dijbeenspier (Rectus Femoris) heeft als aanvullende taak, het buigen van de heup.

Triggerpoints in de vier spierbuiken zullen één voor één behandeld worden.

Triggerpoints in de rechte dijbeenspier (Rectus Femoris) Dit triggerpoint kan er voor zorgen dat je tijdens het lopen je heup het kan begeven. Verder geeft dit triggerpoint vooral klachten bij de knie.

Triggerpoints in de de middelste brede dijbeen spier (Vastus Intermedius) kan uitstralende pijnklachten geven aan de voorkant van de heup. Het geeft vooral pijn in het bovenbeen.

Triggerpoints in de middelste dijbeenspier (Vastus Medialis) geeft meestal geen klachten bij de heup, maar wel pijn in het bovenbeen en de knie.

Triggerpoints in de de laterale dijbeenspier (Vastus Lateralis) veroorzaken pijn in de buitenkant en voorkant van het gehele bovenbeen en geeft uitstralende pijn richting de heup en ook richting de knie. De pijn kan ook voelbaar zijn achterin de heup. Dit kan ervoor zorgen dat u niet op uw zij kunt slapen.

1.2 Triggerpoints in de  peervormige spier (Piriformis): heuppijn

De peervormige spier (piriformis) is de grootste en belangrijkste van de 6 kleine spieren die de heup laat draaien. Waardoor je ook je been naar buiten kunt draaien.

triggerpoints

Triggerpoints in deze spier kunnen uitstralende pijn geven in de heup, bekken, pijn om en nabij het heiligbeen (onderaan de ruggengraat), lage rug, -,bil-, en kan uitstralen naar de achterkant van het dijbeen, kuit en tot onder de voet.

De spanning kan het SI gewricht verdraaien wat pijn geeft. Dit kan ook een gekanteld bekken veroorzaken.

De klachten worden veelal onterecht het piriformis syndroom genoemd. Als triggerpoints in deze spier gevonden worden dan is die diagnose niet geheel juist.

1.3 Triggerpoints in de de middelste bilspier (Gluteus Medius) heupklachten.

Triggerpoints in de middelste bilspier geven symptomen, zoals heupklachten, lage rugpijn en pijn bovenin de billen. De pijn in de heupen en in de onderrug kan het lopen vrijwel onmogelijk maken. Deze triggerpoints trekken het bekken omlaag, waardoor je onderrug afvlakt en het bekken achterover kantelt.

triggerpoints-in-de-de-middelste-bilspier-gluteus-medius-heupklachten-

Deze pijn wordt vaak onterecht aangezien als veroorzaakt door artrose in de heup of rug, rughernia, disfunctie van het SI gewricht (scheefstand), instabiele bekken, stenose.

1.4 Triggerpoints in de grote bilspier (Gluteus Maximus) pijn in de heup

Deze grote spiergroep ligt aan de oppervlakte. De functie van de grote bilspier is het strekken en naar buiten draaien van de heup zonder deze spier zou je meteen op je gezicht vallen.

triggerpoints-in-de-grote-bilspier-gluteus-maximus-pijn-in-de-heup

Triggerpoints in deze bilspier veroorzaken pijn en stijfheid in de heupen. Daarnaast pijn in de bil, lage rug of het SI gewricht. Door deze klachten kan het lastig zijn om uit uw stoel te komen of je loopt mank.

Pijn die wordt veroorzaakt door deze triggerpoints worden vaak toegeschreven aan een slijmbeursontsteking in de heupen, rughernia,  artrose of Ischias. Als triggerpoints actief zijn dan is dat veelal onterecht.

1.5 Triggerpoints in de kleine bilspier (Gluteus Minimus): heupklachten

De kleine bilspier is de kleinste van de bilspieren en zit verstopt onder de middelste en de grote bilspier. Al is het de kleinste spier, maar triggerpoints hier kunnen over een heel groot gebied klachten veroorzaken.

triggerpoints-in-de-kleine-bilspier-gluteus-minimus-heupklachten

Triggerpoints in de kleine bilspier geven symptomen, zoals pijn aan de zijkant en achterkant van de heupen. Verder geeft het pijn in de bil.

Deze pijn kan vervolgens uitstralen naar de zijkant en achterkant van het bovenbeen, de knieholte, de kuiten tot aan de enkel en voet. Dit kan het zitten en lopen erg moeizaam maken.

Deze pijn wordt vaak onterecht aangezien als veroorzaakt door artrose, rughernia, beklemde heup of rugzenuw (nervus ischiadicus), disfunctie van het SI gewricht (scheefstand), instabiele bekken, stenose. Het pijnpatroon mag dan op Ischias lijken, maar wanneer deze triggerpoints in de kleine bilspier er zitten, dan komt de pijn niet door een beklemde zenuw.

1.6 Triggerpoints in de lange aanvoerder van het bovenbeen (Adductor Longus): heuppijn en stijfheid in de heup

De lange aanvoerder van het bovenbeen hecht zich aan de bovenkant van het dijbeen.

triggerpoints-in-de-lange-aanvoerder-van-het-bovenbeen-adductor-longus-heuppijn

Triggerpoints in deze spier veroorzaakt pijn die wordt gevoeld in het heupgewricht. De pijn kan opkomen door een plotselinge draai vanuit de heupen. Het veroorzaakt ook stijfheid in de heupen, waardoor de beweeglijkheid van de heup in alle richtingen beperkt kan worden en met name bij het naar buiten draaien van de knie.

Vaak wordt artrose in de heup als oorzaak aangemerkt, maar als u dit triggerpoint heeft en masseren ervan geeft verlichting, dan is dit triggerpoint hoogstwaarschijnlijk de reden voor de klachten en niet de artrose.

1.7 Triggerpoints in de spanner van het peesblad (Fascia Latae):Diepe pijn in de heup en stijfheid

De spanner van het peesblad helpt de kracht van de grote bilspier over te brengen op het bovenbeen en de knie.

triggerpoints-in-de-spanner-van-het-peesblad-fascia-latae-heupklachten

De functie van deze spier het helpen buigen van de knie en de heup. Deze spier doet mee aan het naar voren brengen en opzij brengen van het bovenbeen en naar het naar binnen draaien ervan. Hij werkt bij het wandelen, hardlopen en bij het stabiliseren van de heupen en knieën.

Triggerpoints in de spanner van het peesblad geven symptomen, waaronder pijn in het heupgewricht en uitstralende pijn naar de buitenkant van het bovenbeen. U kunt ook een diepe pijn hebben achter uw heup i het gebit van het zitbotje.

Dit triggerpoint kan ook deze spier verkorten, waardoor het moeilijk wordt uw heup te strekken. Het kan voorkomen dat u door deze beperking in de heup slechts langzaam kunt lopen en achterover leunen kan zelfs onmogelijk worden.

Het bekken kan door dit triggerpoint ook voorover kantelen wat een holling in de rug teweegbrengt en waardoor het lijkt dat de ene been korter is dan de ander.

1.8 Triggerpoints in de vierkante onderrug(lenden)spier (Quadratus Lumborum): heupklachten

Deze vierzijdige rugspier zit bovenin vast aan de onderste ribben en onderaan het bekken, maar ook aan de lendenwervels. Je hebt deze rugspier aan beiden kanten en wanneer de spier aan 1 kant aanspant dan buigt je romp ook naar die zijde.

triggerpoints-in-de-vierkante-onderruglendenspier-quadratus-lumborum-heupklachten
 Deze rugspieren zorgen ervoor dat de romp stabiel is en dat je niet heen en weer zwabbert.

Deze triggerpoints veroorzaken pijn in de heupen, billen en rond het SI-gewricht.

In rust kan je een diepe zeurende pijn hebben in de heup die ergert wordt als u zit of staat. Ook kan het pijnlijk zijn om op zij te buigen, te draaien, naar voren te leunen of een trap op te lopen. Omdraaien in bed kan ook pijnlijk zijn.

Deze pijn wordt vaak onterecht aangezien als Ischias, artrose, rughernia, en slijmbeursontsteking in de heup


Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn heup af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.


triggerpoint-test

2 Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints en heupklachten

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints, die heupklachten veroorzaken, die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting, hielspoor, fietsen,  werk waarbij je veel moet lopen, hardlopen, sport, beenlengte verschil, platvoeten worden vaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie,  de heupklachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints de heupklachten vaak niet over gaan of telkens weer terugkomen.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK. SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

triggerpoints-heup-oorzaak

De oorzaak van deze triggerpoints  die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren). Dit geeft vaak pijnverlichting in de heup, maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de spieren in en rondom de heup kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijn op deze manier ooit begonnen is, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn in de heupen.

oorzaak-triggerpoints-heup-stress

 3 Hoe kan je triggerpoints rondom de heup zelf behandelen en masseren

In onderstaande video kunt u zien hoe u zelf triggerpoints kunt masseren.


Als u toch eerst de triggerpoints in de buurt van de heup zelf wilt masseren om te kijken of dit bij u werkt, dan raad ik het volgende aan.

Als u met uw vingers bij de triggerpoints kunt komen, dan behandelt u die met uw vingers. Maak met uw vinger of duim op de spier drukbewegingen.

Hoe je het doet:

  1. Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
  2. Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
  3. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
  4. Rek en strek de spier als u klaar bent.

Wij raden u het triggerpoint handboek van Clair Davis van harte aan. Hier staat alles in hoe u de triggerpoints die heupklachten veroorzaken zelf kunt behandelen en masseren.

triggerpoints-heup-zelfmassage

4 Hoe en waar kan je triggerpoints die heupklachten veroorzaken laten behandelen?

U kunt de triggerpoints die heupklachten veroorzaken, laten behandelen doormiddel van triggerpoint therapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Echter, als uw triggerpoints niet weggaan en de heuppijn blijft, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints vervolgens zullen worden verholpen.

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

triggerpoints-heup-behandelen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis Syndroom aanpak werkt tegen pijn in de heup door myofasciale triggerpoints? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.


triggerpoint-heup-behandelingen

Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Triggerpoints in het bovenbeen hamstring en de knie

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten

Reacties
Categorieën