triggerpoints-in-de-voet-en-voetklachten
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Triggerpoints en voetpijn

Heeft u last van voetklachten waaronder hielpijn, pijn aan de wreef, voetzool, pijn aan de tenen of andere klachten?

En vraagt u zich af of die pijnklachten komen door triggerpoints in de voet? En wat de oorzaak is van deze triggerpoints?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw triggerpoints in de voet en de klachten.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints in de voet, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn voet af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test


In dit artikel leest u welke myofasciale triggerpoints in welke spieren kunnen leiden tot voetklachten.

In dit artikel kunt u lezen:

-         In welke spieren de triggerpoints zitten als het gaat om voetpijn en andere bijkomende klachten

-         Welke klachten, triggerpoints in en rondom de voet nog meer kunnen veroorzaken

-         Wat de belangrijkste oorzaak is van chronische triggerpoints en voetklachten

-         Hoe u triggerpoints in de desbetreffende spieren kunt laten behandelen

-         Hoe kan je triggerpoints in de desbetreffende spier zelf masseren en behandelen

Inhoudsopgave

1 Welke triggerpoints veroorzaken pijn in de voet?

Myofasciale triggerpoints veroorzaken spierspanning in de voet en de omliggende spieren.  Het zijn als het ware hele kleine verkrampingen die kunnen leiden tot spierzwakte, pijn maar ook tot stijfheid. Door de triggerpoints en de micro verkrampingen in de spieren ontstaan er ophopingen van afvalstoffen en verzuringen.

Het behandelen van de triggerpoints kan daarmee de voetpijn verhelpen, maar als dit alsnog vaak weer terugkomt dan is er een chronische oorzaak aan de hand.

Verschillende myofasciale triggerpoints veroorzaken pijn in de voet De pijn kan uitstralen naar de achterkant van de enkel,  de achillespees,  de wreef, de hiel, voetzool, voorvoet, bal van de voet en tenen

In dit hoofdstuk zullen we deze triggerpoints en waar en welke klachten ze veroorzaken doornemen.

Bekijk hier onderzoeken die aantonen dat triggerpoints voetklachten kunnen veroorzaken en ook bestaan in de spieren. Bron Bron Bron 

1.1 De tweekoppige kuitspier (Gastrocnemius): Pijn onder de voet en hielpijn

De kuitspier hecht zich aan het onderste eind van het dijbeen, net boven de achterkant van de knie. Halverwege de achterkant van het onderbeen komt de spier samen met de achillespees, die de kuitspier met het hielbeen verbindt.

De kuitspier het heet vermogen om het hele lichaam te kunnen optillen. Deze spier wordt gebruikt bij het lopen, springen, traplopen en klimmen.

kuitspier-gastrocnemius-hielpijn-voetpijn

Dat er in de kuitspier triggerpoints zitten is in eerste instantie voelbaar als pijn onder de voeten en geeft hielpijn.

Triggerpoints in de kuitspieren geven de volgende symptomen: De bovenste triggerpoints  stralen vooral pijn uit richting de achterkant van het bovenbeen, de knie en de enkel.

Wanneer deze triggerpoints aanwezig zijn en er wordt een medisch probleem zoals een hernia, een gescheurde pees of stenose gevonden.

Als dan de arts niet weet van het bestaan van triggerpoints dat dan vaak het medische probleem wordt aangewezen als oorzaak van de klachten in de kuit, knie en achterkant van het bovenbeen. En dit kan dan wel eens onterecht zijn.

1.2 De scholspier (Soleus): Hielpijn en pijn onder de voet (voetzool)

De scholspier is een grote brede spier die de hele achterkant van het onderbeen bedekt. Zijn onderste helft ligt meteen onder de huid, de bovenste helft ligt onder de kuitspier. De scholspier hecht zich aan de bovenste delen van het scheenbeen en het kuitbeen.

De onderste aanhechting zit samen met de kuitspier en de voetzoolspier, via de achillespees aan het hielbeen.

triggerpoint-soleus-scholspier-hielpijn-en-voetpijn

De Scholspier heeft als belangrijkste functie het buigen van de enkel. Dit betekent dat wanneer je je voet omlaag duwt dat deze spier dan aan het werk is.

Deze spieren zijn vooral actief bij het fietsen, hardlopen, wandelen en klimmen.

Triggerpoints in de scholspier geven de volgende symptomen. Pijn in de hiel en voetzool,  pijn en kramp in de kuit, achterkant van de enkel. pijn in de onderrug rond het SI gewricht, en spierkrampen in de lage rug,

De pijnklachten die deze triggerpoint veroorzaakt kan worden aangezien voor peesontstekingen, shin splits en hielspoor terwijl die twee dan vaak foutieve diagnoses zijn wanneer deze triggerpoints actief zijn.

1.3 De lange teenstrekker (Extensor Digitorum Longus) en  de lange grote teenstrekker (Extensor Hallucis Longus): pijn boven op de voet (wreef)

De strekker van de grote teen ligt aan de voorkant van het onderbeen tussen de lange strekker van de tenen en de voorste scheenbeenspier.

Deze spier is ook gehecht aan de bovenkant van het onderbeen en loopt vanuit het midden van het kuitbeen naar de grote teen waar deze zich aan vasthecht.

triggerpoints-in-de-lange-strekker-van-de-grote-teen-extensor-hallucis-longus-pijn-grote-teen-en-voorvoet

triggerpoints-in-de-lange-strekker-van-de-tenen-extensor-digitorum-longus-pijn-bovenkant-voet-wreef

Deze spier zorgt voor het strekken van de gewrichten van de grote teen,  het buigen van de enkel, de voorkant van de voet omhoog te brengen en het naar binnen draaien van de voetzool.

De lange teenstrekker ligt aan de voorkant van het onderbeen tussen de lange strekker van de grote teen en de scheenbeenspier. Het is gehecht aan de bovenkant van het scheenbeen en aan bijna het hele kuitbeen. Deze spier loopt vanaf het bovenste gedeelte van het scheenbeen tot aan de vier kleinste tenen van de voet.

Deze spier zorgt ervoor dat de voorkant van de voet omhoog gebracht kan worden. Verder voor het strekken van de 4 vier kleinste tenen, het buigen van de enkel en het naar buitendraaien van de voetzool. Deze spier draagt ook bij aan het behouden van het evenwicht.

Triggerpoints in de strekkers van de tenen kunnen symptomen, zoals pijn bovenop de voet bij de wreef,  De kramp kan ook in de kuit, grote teen en onder de voet (voetzool) gevoeld worden.

1.4 De derde kuitbeenspier (Peroneus Tertius): Hielpijn en pijn bovenop de voet bij de wreef

De derde kuitbeen spier hecht zich aan de voorkant van de onderste helft van het kuitbeen. De pees hiervan loopt langs de buitenkant van de enkel en hecht zich vast aan het vierde en vijfde middenvoetsbeentje.

triggerpoints-in-de-derde-kuitbeenspier-peroneus-tertius-pijn-in-de-hiel-en-wreef

Deze spier zorgt ervoor dat je de voetzool naar buiten kunt draaien en de voorkant van de voet kunt optillen.

Triggerpoints in de derde kuitbeenspier veroorzaken symptomen,  pijn aan de de voorkant van de voet bij de wreef, enkelbot en hielpijn aan de buitenkant van de hiel. Bij het lopen of hardlopen voel je dan een pijnscheut.

1.5 Triggerpoints in de korte strekker van de tenen en de grote teen (Extensor Digitorum Brevis): pijn boven op de voet bij de wreef

De korte strekker van de tenen en de grote teen liggen onder de pezen van de lange strekkers van de tenen, bovenop de voet.

triggerpoint-korte-strekker-van-de-tenen-en-van-de-grote-teen-extensor-digitorum-brevis-en-extensor-hallucis-brevis

Deze spieren werken samen om de tenen op te tillen bij het lopen. Het zijn drie spieren.

Triggerpoints in deze voetspieren geven symptomen, zoals bovenop de voet bij de wreef en daarmee feitelijk waar de triggerpoints zitten.

1.6 Triggerpoint in de tussenbeen spiertjes van de middenvoetsbeentjes: pijn aan de tenen en pijn onder de voet onder de tenen

De tussenbeenspiertjes bewegen de tenen van links naar rechts en helpen bij het buigen en strekken van de teen.

Triggerpoints in de tussenbeen spiertjes geven symptomen, zoals pijn bij de basis van de tenen en strekt zich uit over de gehele teen. Pijn aan de voetzool is er meestal aan de voorkant van de voet vlak onder de tenen.

triggerpoint-tussenbeen-spiertjes-en-middenvoetsbeentjes-interossei-pijn-voetzool-voorvoet

Deze triggerpoints kunnen ook pijn uitstralen naar de voorvoet en de wreef. Klachten als tintelingen in de teen en gevoelloosheid komen ook voor.

1.7 Triggerpoints in de korte buiger van de tenen (Flexor Digitorum Brevis): Pijn bij de bal van de voet onder de tenen

De korte buiger van de tenen hecht zich vast aan het hielbot, de kootjes van de middelste tenen en ligt precies in het midden van de voet. De korte buiger van de tenen helpt de lange buiger van de tenen bij het omlaag buigen van de tenen.

triggerpoints-in-de-korte-buiger-van-de-tenen-flexor-digitorum-brevis

Triggerpoints in de korte buiger van de tenen veroorzaken symptomen, zoals uitstralende pijn naar de voorvoet (voetzool) net onder de tenen. Deze pijn kan aanvoelen alsof je over scherpe stukjes loopt en is meestal de oorzaak van pijnlijke voeten.

1.9 Triggerpoints in de korte buiger van de kleine teen (Flexor Digiti Minimi Brevis): pijn aan de buitenkant van de voet achter de kleine teen

De korte buiger van de kleine teen is een spier die ervoor zorgt dat je lichaam midden boven je voeten blijft. Hij speelt een belangrijke rol bij het behouden van het evenwicht.

triggerpoint-korte-kleine-teenbuiger-flexor-digiti-minimi-brevis

Triggerpoints in deze voetspier geven pijn aan de buitenkant van de voet achter de kleine teen.

1.10 Triggerpoint in de afvoerder van de kleine (Abductor Digiti Minimi) en de grote teen (Abductor Hallucis): hielpijn, buitenrand van de voet

Onderstaand vindt u meer informatie over triggerpoints op deze gebieden.

triggerpoints-in-de-afvoerder-van-de-grote-teen-abductor-hallucistriggerpoints-kleine-afvoerder-van-de-kleine-teen-abductor-digiti-minimi

De afvoerder van de grote teen is één van de spieren die de grote teen beweegt. Hij ligt bij de hiel, langs de binnenste rand van de voetzool en hecht zich vast aan de hiel en aan één van de kootjes van de grote teen. Hij laat de grote teen van de andere tenen afbuigen. Deze spier werkt bij de voorwaartse beweging en zorgt er mede voor dat de voet en de enkel niet naar binnen zakken.

De afvoerder van de kleine teen laat de kleinste teen van de andere tenen af bewegen. Deze werking helpt het en weer wiebelen van de voet tijdens het lopen onder controle te houden.

Triggerpoints in de afvoerder van de grote teen veroorzaken voornamelijk pijn aan de binnenkant van de hiel.

Triggerpoints in de afvoerder van de kleine teen veroorzaken voornamelijk pijn in de spier zelf en langs de buitenrand van de voet bij de hiel en soms bij de enkel. Pijn in de achterkant van de kleine teen komt ook wel eens voor.

1.11 Triggerpoint in de aanvoerder van de grote teen (Abductor Hallucis) en korte buiger van de grote teen (Flexor Hallucis Brevis): pijn bij de bal van de voet en onder de grote teen

De aanvoerder van de grote teen en de korte buiger van de grote teen zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden, ze spannen zich namelijk beiden aan wanneer de spier samentrekt. Ze hebben wel verschillende pijnpatronen.

triggerpoints

Triggerpoints in de aanvoerder van de grote teen veroorzaken pijn in de bal van de voetzool onder de tenen en kunnen daar ook gevoelloosheid veroorzaken.

Triggerpoints in de korte buiger van de grote teen veroorzaken pijn in de voetzool vlak onder de grote teen (de bal van de voet).

1.12  Triggerpoint in de vierkante voetzoolspier (Quadratus Plantae): hielpijn (hielspoor klachten)

De vierkante voetzoolspier zit vast aan het hielbeen, vlakbij de aanhechting van de korte buiger van de tenen en aan de andere kant hecht hij aan de pees van de lange buiger van de tenen. Deze spier helpt bij het buigen van de tenen.

triggerpoint-vierkante-voetzoolspier-quadratus-pantae

Triggerpoints in de vierkante voetzoolspier geven een stekende pijn in de hiel (onderkant van de voet) alsof je op een scherpte steen hebt getrapt. Hierdoor kan je soms niet op je hiel steunen omdat het teveel pijn doet. Deze pijn wordt vaak onterecht toegeschreven aan plantaire fasciitis toegeschreven of aan hielspoor.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn voet af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.


triggerpoint-test

2 Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints en voetpijn

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de voet die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting, hielspoor, fietsen,  werk waarbij je veel moet lopen, hardlopen, sport, beenlengte verschil, platvoeten worden vaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie,  de voetklachten en andere pijnklachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints in de voet of door triggerpointtherapie, de pijn in de voet niet over gaat of telkens weer terugkomt.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK. SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

triggerpoints-voet-oorzaak

De oorzaak van triggerpoints in uw voet die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren). Dit geeft vaak pijnverlichting in de voet, hiel en tenen, maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de spieren in en rondom de voet kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijn in de voet op deze manier ooit begonnen is, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn en voetklachten

oorzaak-triggerpoints-voet-stress

 3 Hoe kan je triggerpoints in de voet zelf behandelen en masseren

In onderstaande video vindt u uitleg hoe u zelf triggerpoints kunt masseren.


Als u toch eerst de triggerpoints in de voet zelf wilt masseren om te kijken of dit bij u werkt, dan raad ik het volgende aan.

Als u met uw vingers bij de triggerpoints kunt komen, dan behandelt u die met uw vingers. Maak met uw vinger of duim op de spier drukbewegingen. Een grote knikker gebruiken bij de triggerpoints onder uw voet en uw voet daarover laten rollen kan helpen.

Hoe je het doet:

  1. Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
  2. Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
  3. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
  4. Rek en strek de spier als u klaar bent.

Wij raden u het triggerpoint handboek van Clair Davis van harte aan. Hier staat alles in hoe u de triggerpoints in de voet, maar ook in andere spieren in het lichaam zelf kunt behandelen en masseren.

triggerpoints-voet-zelfmassage

4 Hoe en waar kan je triggerpoints in de voet laten behandelen

U kunt de triggerpoints in de voet laten behandelen doormiddel van triggerpoint therapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Echter, als uw triggerpoints niet weggaan en de pijn en kramp in de voet blijft, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints vervolgens zullen worden verholpen.

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

triggerpoint-voet-behandelen

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis Syndroom aanpak werkt tegen pijn en kramp in de voet door myofasciale triggerpoints? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

triggerpoint

Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Triggerpoints in het bovenbeen hamstring en de knie

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de heup

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten


Reacties
Categorieën