arrow_drop_up arrow_drop_down

Hernia

Heeft u een hernia of zenuwpijn? Misschien heeft u pijn aan uw onderrug of uw nek wat ook nog eens doorstraalt naar uw armen, bilstreek, benen of voeten? U vraagt zich misschien af of u pijn door een hernia komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt. Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijnklachten of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet. Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen hernia-achtige pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen? Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (hernia) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Hernia Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Hernia Test” om te starten met de test.     In dit artikel zullen de volgende zaken behandeld worden.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een hernia?
 2. Wat is de oorzaak van een rug- of nekhernia?
 3. Wat zijn de symptomen die vaak aan een rug- en nekhernia toegeschreven worden?
 4. Is een hernia de oorzaak van pijn in de rug, nek, bil, benen en andere lichaamsdelen?
 5. Is een diagnose van uw rug of nek door een MRI- of röntgenscan altijd te vertrouwen?
 6. Wat veroorzaakt zenuwpijn in de rug, nek, billen, benen, arm, hand of ander lichaamsdeel?
 7. Operaties en andere veelvoorkomende behandelingen van de hernia en zenuwpijn
 8. De oorzaak nummer één van uw zenuwpijn
 9. Zijn zenuwpijnklachten te verhelpen, te behandelen en te genezen?

1. Wat is een hernia?

hernia nuclei pulposi De wervelkolom is het middelpunt van ons bewegingsapparaat.  Het omhult het ruggenmerg en de zenuwwortels en vormt de aanhechting van het bekken en alle belangrijke spieren van de romp. De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern (nucleus pulposus). De (elastische) tussenwervelschijven fungeren als een soort schokdemper, en zorgen er bovendien voor dat de wervels samen makkelijk kunnen bewegen. Een hernia (hernia nuclei pulposi, HNP) is een uitstulping van de zachte kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf (de discus). Deze tandpasta-achtige uitstulping drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw. Men zegt dat deze daardoor geïrriteerd en/of ontstoken raakt. Deze uitstulping (hernia) wordt vaak verweten voor het veroorzaken van pijn, brandende pijn, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte in de rug. Echter, volgens de top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor pijn en andere klachten[1]. Uw pijnklachten hebben een hele andere oorzaak. In het gedeelte “Veroorzaakt een rug- of nekhernia  pijn in de rug, nek, bil, benen of armen?’ kunt u hier meer over lezen.

2.Wat is de oorzaak van een rug- of nekhernia?

De hernia komt in het Westen veel voor. Een precieze verklaring hiervoor is nog steeds niet bekend. Zeer waarschijnlijk spelen de lichaamshouding (veel zitten) en gebrek aan gezonde lichaamsbeweging een rol. Hernia’s kunnen in bepaalde families vaker voorkomen dan bij andere. Een recente studie van gezonde 21-jarigen in Finland, liet iets opmerkelijks zien. De helft van hen hadden tekenen van slijtage aan de tussenwervelschijven en bijna een kwart hadden uitpuilende schijven (hernia’s); en deze mensen hadden totaal geen pijn![2]
Om Dr. Sarno te citeren: “Algemeen beschouwd, zijn hernia’s gewoonweg een vorm van ‘grijze haren’ van onze ruggengraat en in verreweg de meeste gevallen niet schadelijk”.[3]
In het gedeelte Is een hernia de oorzaak van pijn in de rug, nek, bil en benen? kunt u hier meer over lezen.

3.Wat zijn de symptomen die vaak aan een rug- en nekhernia toegeschreven worden?

hernia symptomen

3.1 Rughernia

De lumbale wervelkolom (lage rug) bestaat uit 5 wervels en een heiligbeen gedeelte uit 5 wervels. Ook hier zit tussen elke wervel een tussenwervelschijf (discus). Hoewel een rughernia op elke plaats in de wervelkolom kan voorkomen, zit circa 90% van deze hernia's tussen de 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) en de 5e lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1). De symptomen die vaak onterecht aan een rughernia worden toegeschreven (L1-L5 en S1-S5) zijn:
 • Pijn in één been die doorstraalt tot in het onderbeen;
 • Soms pijn tot in de voet; soms verward met hielspoor klachten.
 • Vaak pijn in de lage rug;
 • Hoesten, niezen of persen kunnen een hevige en/of uitstralende pijn veroorzaken;
 • Meestal pijn in de onderrug;
 • Een doof gevoel in het been;
 • Soms krachtverlies in het been.

3.2 Nekhernia

Wat minder vaak voorkomt is de nekhernia. De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels (C1 t/m C8) waartussen steeds een tussenwervelschijf is geplaatst. Net als bij een hernia in de rug wordt een nekhernia veroorzaakt door een uitstulping op één van de tussenwervelschijven. In de meeste gevallen doet zich dit voor tussen de zesde (C6) en zevende wervel (C7). De symptomen die vaak onterecht aan een nekhernia worden toegeschreven (C1 tm C8) zijn:

Na jarenlang last te hebben gehad van een hernia ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

4. Is een hernia de oorzaak van pijn in de rug, nek, bil, benen en andere lichaamsdelen?

hernia rugpijn en nekpijn Wat zeggen welbekende rugexperts of hernia’s de oorzaak zijn van  langdurige pijn? Neurochirurg, dr. Hubert Rosomoff, voorzitter van het departement Geneeskunde aan de Miami University, is een grote bekende in het vakgebied. Met velen jaren ervaring aan het verrichten van rugoperaties kwam hij tot dezelfde conclusie. Hij zegt: “dat bij een zenuwbeklemming (bijv. hernia) de zenuw na een korte tijd al stopt met het veroorzaken van pijn”.  In een andere publicatie zegt dr. H.C. Rosenmoff: hernia’s zijn in 3% van gevallen verantwoordelijk voor pijn en andere klachten[4]. Dr. Alf Nachemson uit Zweden, een ander zeer gerespecteerde arts, heeft het hernia probleem jarenlang bestudeerd. In zijn artikel “The lumbar spine, an orthepedic challenge” concludeerde hij:
“dat de oorzaak van rugpijn in de meeste gevallen niet bekend is en dat het non-operatief behandeld dient te worden”.
Een andere vraag die u misschien heeft is: “ik heb rugpijn en/of nekpijn en de dokter vond een hernia dan is dat toch de oorzaak van mijn pijn?” Dat is zeker een goede vraag. Laten we eens kijken wat wetenschappelijke onderzoeken hierover zeggen. 66% van de mensen zonder historie van rugpijn hebben hernia’s. hernia onderzoek In een onderzoek van dr. Jensen, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine 1994  -  werden er MRI-scans genomen van 98 mensen, die nog nooit rugpijn hebben gehad. Van deze 98 mensen had 34% normale ruggenwervelschijven en had maar liefst 66% uitpuilende schijven of uitstulpende schijven of hernia’s.[5] 60%-90% van de mensen rond de 40 en 60 jaar zonder historie van rug- of nekpijn hebben hernia’s Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen[6], D.G. Borenstein [7] en N. Boos[8], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen rugpijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. Als u van mensen van middelbare leeftijd, die geen rugpijn hebben, een MRI-scan zou laten afnemen dan zou er bij 60%-90% van hen hernia’s, gedegenereerde schijven, artrotische veranderingen, rotator cuff rupture, wervelkanaalvernauwing en andere veelvoorkomende veranderingen, zijn geconstateerd. Deze bevindingen zijn, nogmaals, het beste te interpreteren als normale verouderingsverschijnselen en niet als een soort ziekte. Kortom hernia’s in, de rug of de nek, of andere rugafwijkingen veroorzaken in verreweg de meeste gevallen (97%) geen pijn. Wat betekent dit dan voor u? De onderzoeken kunnen weliswaar aantonen dat er een  zenuw beklemd zit, maar is bijna nooit de oorzaak van uw chronische pijn.[9][10] Dat er iets met de zenuw aan de hand is, staat buiten kijf en de symptomen zijn ook echt. Echter, de reden waardoor de zenuw geïrriteerd is geraakt, heeft vaak een andere oorzaak dan de hernia zelf.

5. Is een diagnose van uw rug of nek door een MRI- of röntgenscan altijd te vertrouwen?

hernia mri scan
Dr. H Schubiner schrijft in zijn boek Unlearn Your Pain: “Na verloop van tijd verslechteren de MRI-scan resultaten bij sommige mensen en dit terwijl hun pijn juist afneemt. Dit terwijl bij andere mensen de MRI-resultaten verbeteren maar de pijn juist erger wordt. Dit wist u misschien (nog) niet, maar vele mensen waar de MRI-scans een normale uitslag laten zien, hebben juist last van hevige rugpijn. Kortom, hun rug ziet er gezond en normaal uit en toch hebben ze lage rugpijn![11]
In feite, Eugene Carragee M.D. van Stanford University schreef in de New England Journal of Medicine (2005): “De studie laat zien dat bij er maar bij ongeveer 10%-15% van mensen met rugpijn er een serieuze medische aandoening achter zit. Deze mensen hebben fracturen, tumoren, een infectie of serieuze zenuwschade.[12] De Universiteit van Kopenhagen voerde een ander onderzoek uit. De röntgenfoto’s van 238 patiënten, die aan lage rugpijn leden, werden vergeleken met de röntgenfoto’s van 66 mensen die nog nooit lage rugpijn hebben gehad. Het resultaat was: de röntgenfoto’s lieten geen significant verschil zien tussen deze twee groepen.[13] U begrijpt dat deze eerdergenoemde MRI-scan onderzoeken wel eens tot foutieve diagnoses kunnen leiden. Waardoor u niet de juiste adviezen en behandelingen krijgt die u zo hard nodig heeft om van uw pijn af te komen. De vraag blijft dan: wat is de echte oorzaak van uw pijn en hoe komt u er vanaf?

6.Wat veroorzaakt zenuwpijn in de rug, nek, bil, benen, arm, hand of ander lichaamsdeel?

     waarom doet een hernia pijn

hernia pijn rug nek De algemene diagnose van de huidige gezondheidszorg is dat zenuwpijn veroorzaakt wordt door een beknelling door bijvoorbeeld een hernia. Deze compressie zou dan gevoelloosheid, tintelingen, zwakte of pijn veroorzaken volgens de artsen. Mensen ervaren een variatie aan klachten in hun rug, nek, schouders benen, armen of handen. Dit kan komen door een verstoring van de werking van een zenuw. Maar de diagnose dat een beknelling door een hernia de oorzaak zou zijn van zenuwpijn of andere symptomen, is in 97% van de gevallen onjuist. Als er al sprake is van pijn, vanwege een zenuwbeklemming, dan duurt deze pijn zelden langer dan twee weken. Als er druk op de zenuw is, is de bloedstroom zeer beperkt en binnen een paar weken sterft de zenuw. Als de pijn of andere symptomen langer duren, dan heeft de oorzaak ervan waarschijnlijk niets te maken met een zenuwbeknelling. [14][15] Vaak wordt er geadviseerd een operatie te ondergaan waarbij de zogenaamde beknelling, zoals een uitstulping van een hernia verwijderd wordt. Hiermee proberen ze dan de druk op de zenuw te verminderen. Een onderzoek gepubliceerd in de Journal Muscle and Nerves (spieren en zenuwen) suggereert echter dat beknelling of compressie van de mediane zenuw niet de oorzaak is van het carpaal tunnelsyndroom. Dit concluderen zij, omdat de zenuwfuncties te snel weer terugkomen nadat het peesblad van de carpale tunnel doorgesneden is. Dit onderzoek stelt dat een verminderde lokale doorbloeding zeer vermoedelijk de oorzaak is van de klachten en van het carpaal tunnel syndroom en niet een beknelling van de zenuw[16]. Dit veroorzaakt een mild zuurstoftekort bij de zenuw en een ophoping van afvalstoffen wat resulteert in pijn en andere symptomen. Dit milde zuurstof tekort zou ook het geval zijn bij een rug- of nekzenuw, wanneer deze pijn veroorzaakt. Wat de pijn veroorzaakt is dat er bij de zenuwen de bloedvaten vernauwd worden en de doorbloeding verminderd wordt. Dit creëert met name een mild chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen. Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort ernstige pijn kan veroorzaken.[17], [18] De oorzaak nummer één verklaart waarom er een verminderde doorbloeding ontstaat en ook hoe u kunt genezen van uw pijnklachten.

Na jarenlang last te hebben gehad van een hernia ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

7. Operaties en andere veelvoorkomende behandelingen van de hernia en zenuwpijn

hernia operatie Herniaoperaties zijn de meest frequent door neurochirurgen uitgevoerde ingrepen; jaarlijks worden in Nederland ongeveer 11.000 herniaoperaties uitgevoerd, waarvan er ruim 9000 door neurochirurgen worden gedaan. Alleen heeft een groot deel van het aantal mensen die geopereerd zijn aan hun hernia’s, nog steeds last van pijn of andere klachten. Hernia’s zijn in 97% van de gevallen niet de oorzaak van uw pijn en het behandelen ervan is om die reden al niet effectief. Wat zeggen onderzoeken over de effectiviteit van veelvoorkomende hernia behandelingen/operaties? Operaties, injecties zijn niet effectiever dan nep-operaties of niet operatieve behandelingen Volgens recente onderzoeken, in het New England Journal of Medicine en the Journal of the American Association, is een hernia operatie placebo operatie niet beter dan een non-operatieve behandeling voor mensen met ischias type- en degeneratieve rugpijn.[19][20] Een recente beoordeling van rugpijn behandelingen, constateerde dat operaties, injecties, en pijnverdovende medicijnen niet effectiever bleken te zijn dan placebo (nep) behandelingen of  conservatieve (niet-operatieve) behandelingen.[21][22] Tegenwoordig worden injecties steeds meer gebruikt tegen rug- en nekpijn, maar recente studies tonen aan dat deze in de meeste gevallen niet effectiever zijn dan placebo (nep) injecties.[23][24][25] Wat nog triester voor deze patiënten zelf is dat de rugpijn problematiek veel erger is in de bevolkingsgroep waar veel rugoperaties worden uitgevoerd.[26] Een studie in de Amerikaanse staat Ohio constateerde dat 36% van de mensen met werkgerelateerd letsel die een rugoperatie hadden ondergaan, een hoog percentage van hen complicaties hadden. En 27% van hen werden herhaaldelijk geopereerd. De werkhervatting was 66% bij hen die geen rugoperatie hadden ondergaan. Bij hen die een rugoperatie hadden ondergaan was dit maar 26%.[27] Operaties, injecties en pijnverdovende medicijnen scoren slecht in het verhelpen van de pijnklachten die door bijvoorbeeld een hernia veroorzaakt zou worden. We constateerden al eerder dat een hernia in 97% van de gevallen niet de oorzaak is van uw pijn! Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent, die een operatie voor rugpijn wil ondergaan, om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo” van dr. Ian Harris te lezen. hernia genezenhernia behandelen dr Sarno
“... chirurgie is een krachtige placebo, misschien wel de ultieme placebo. De effectiviteit van een placebo is direct evenredig aan de indruk die het op de onderbewustzijn van de patiënt maakt” Dr. John E. Sarno
Een vraag die u misschien heeft is: ‘wat is dan wel de beste behandeling om mijn pijn te genezen of te elimineren? Één van de redenen waarom de voorgaande behandelmethoden de pijn niet blijvend genezen is, omdat het de oorzaak nummer één niet wegneemt en slechts symptoombestrijding is en/of de pijn slechts tijdelijk verlicht. De oorzaak ligt namelijk niet in een afwijking in uw lichaam wat moet worden aangepakt , maar de oorzaak is psycho-fysiologisch. Anders gezegd, de oorzaak begint in uw hersenen en eindigt in uw lichaam. Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (hernia-achtige) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Hernia Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Hernia Test!

8. De oorzaak nummer één van uw (hernia)zenuwpijn

  https://youtu.be/mp9Q-aFw_Sc   De meest voorkomende oorzaak van chronische of langdurige  pijn is onderdrukte emoties De meest voorkomende oorzaak van chronische langdurige pijn is het (onbewust) verdringen van emoties. Dit zorgt ervoor dat uw (autonome) zenuwstelsel van slag raakt. De daders zijn met name de sociaal niet-geaccepteerde emoties zoals angst, boosheid, schuld, schaamte en verdriet. hernia klachten verhelpen Uw hersenen gebruiken de pijn als een manier om u af te leiden, waardoor u deze emoties niet hoeft te voelen. Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren, dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele situatie. Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in de buik bij verliefdheid. Als we nerveus of gespannen zijn voor het geven van een lezing, dan kunnen we ons misselijk voelen, diarree krijgen of hartkloppingen ervaren. Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waar de meeste van ons wel bekend mee zijn. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam. In andere woorden hoe u denkt, zich voelt en gedraagt, beïnvloedt uw lichaam. Wat de pijn veroorzaakt is dat er op die plaatsen in uw lichaam bij de zenuwen, pezen en/of de spieren de bloedvaten worden vernauwd en de doorbloeding verminderd wordt. Dit creëert met name een chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen. Al sinds 1975 is er 29]door wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat een zuurstoftekort ernstige pijn kan veroorzaken. [28][29] Dit is ook de reden waarom als mensen een warm bad nemen of wisselbaden gebruiken waarmee de pijn verlicht wordt. Op hoofdlijnen ziet het psycho-fysiologische proces van hoe ons brein in staat is om chronische pijn en uw zenuw pijnklachten te veroorzaken er ongeveer als volgt uit. hernia pijn de echte oorzaak

9. Zijn zenuw pijnklachten te verhelpen, te behandelen en te genezen?

hernia kliniek Dit psycho-fysiologische proces kan worden stopgezet en worden teruggedraaid! Dit is bewezen doordat behandelaars zoals dr. Sarno. In Amerika heeft hij reeds duizenden mensen genezen van pijn aan hun schouder-, rug-, nek-, arm-, hand-, elleboog-, vinger-, pols- en andere pijn. Wij zijn specialisten op het gebied van het elimineren van rug-, nek-, hoofd-arm, been-, voet- zenuwpijn en hebben het BreinMedicijn behandelprogramma ontwikkeld. Deze is mede gebaseerd op het werk van Dr. Sarno en is verder door ons door ontwikkeld en in de Nederlandse taal beschikbaar gemaakt. Onze methode pakt de oorzaak nummer één van zenuwpijn aan. Het BreinMedicijn behandelprogramma is gebaseerd op de wetenschap dat het brein bepaalt of u pijn voelt, waar u pijn voelt en hoeveel pijn u ervaart. Uw brein is namelijk in staat om pijnsignalen van de zenuwen ‘AAN’ te zetten of gewoon weg die ‘UIT’ te zetten. Uw zenuw pijn zit daarmee niet tussen uw oren. Uw zenuw pijn is echt. Het is van belang te zeggen dat de BreinMedicijn behandelprogramma geen alternatieve geneeswijze is: er wordt enkel op een slimme manier gebruik gemaakt van kennis over het functioneren van het brein..

9.1 Waarom werkt de BreinMedicijn behandelprogramma zo goed tegen zenuwpijn 

BreinMedicijn Methode Het goede nieuws is dat dit pijnsysteem in uw hersenen kan worden beïnvloed, doormiddel van het gebruiken van de delen van uw hersenen die dat zenuw (pijn)proces kunnen ‘UIT’ zetten. Het eerste deel van hersenen die het zenuw pijnproces kan ‘UIT’ zetten is het mentale deel van uw brein. Dit is de plaats waar u denkt en ook beslissingen neemt. Doormiddel van mentale technieken kan het zenuw pijnproces worden ‘UIT’ gezet. Het tweede deel van de hersenen wat feitelijk dit pijnproces in de ‘AAN’ stand houdt, is het emotionele brein. Het emotionele brein doet dit, omdat er emoties (onbewust) onderdrukt worden. Dit zorgt ervoor dat u zenuwstelsel verstoord raakt en daardoor wordt het zenuw(pijn)proces in stand gehouden. Echter, wanneer deze emoties worden toegelaten, dan wordt het pijnproces verder ‘UIT’ gezet. Met als uiteindelijke resultaat dat u vrijwel of volledig genezen zult zijn van uw  rug-, nek-, arm-, been-, voet- zenuwpijn. Het BreinMedicijn behandelprogramma is ontwikkelt vanuit bovenstaande wetenschap en bestaat uit een serie mentale en emotionele technieken om het chronische pijnproces ‘UIT’ te zetten. In de meeste gevallen betekent dit dat u in 2 maanden pijn vrij bent of een aanzienlijke verlichting van uw (pijn)klachten zult vervaren. Lijd niet langer aan uw rug-, nek-, arm-, been-, voet- zenuwpijn.! Check ons BreinMedicijn behandelprogramma, die de oorzaak nummer één aanpakt, en kom van uw pijn af!

Bekijk ook eens de reviews van cliénten die na ons behandelprogramma zijn verlost van hun pijnklachten.

1. http://journals.lww.com/pain/Citation/1984/01001/Do_herniated_discs_produce_pain__.399.aspx
2. Takatalo J1, Karppinen J, Niinimäki J, Taimela S, Näyhä S, Järvelin MR, Kyllönen E, Tervonen O. Prevalence of degenerative imaging findings in lumbar magnetic resonance imaging among young adults. Spine (Phila Pa 1976). 2009 Jul 15;34(16):1716-21
3. Sarno, J. Healing Back Pain. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1991.
4. http://journals.lww.com/pain/Citation/1984/01001/Do_herniated_discs_produce_pain__.399.aspx
5. Jensen MC, Brant-Zawadzki MN, Obuchowski N, Modic MT, Malkasian D, Ross JS. Magnetic resonance imaging of the lumbar spine in people without back pain. New England Journal of Medicine, 1994, 331:69-73
6. Jensen MC, Brant-Zawadzki MN, Obuchowski N, Modic MT, Malkasian D, Ross JS. Magnetic resonance imaging of the lumbar spine in people without back pain. New England Journal of Medicine, 1994, 331:69-73
7. Borenstein DG, O’mara JW JR, Boden SD, Lauerman WC, Jacobsen A, Platenberg C, Schellinger D, Wiesel SW. The value of magnetic resonance imaging of the lumbar spine to predict low-back pain in asymptomatic subjects: a seven-year follow up study. Journal of bone and Joint Surgery (American) 2001, 83-A:1306-11
8. Boos N, Semmer N, Elfering A, Schade V, Gal L, Zanetti M, Kissling R, Buchegger N, Hodler J, Main CJ, Natural history of individuals with asymptomatic disc abnormalities in magnetic resonance imaging: predictors of low back pain-related medical consultation and work incapacity. Spine. 2000, 25: 1484-92
9. Sarno, J. The Divided Mind. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999. P. 90
10.http://journals.lww.com/pain/Citation/1984/01001/Do_herniated_discs_produce_pain__.399.aspx
11. Deyo RA1, Rainville J, Kent DL. What can the history and physical examination tell us about low back pain? Journal of the American Medical Association. 1992 Aug 12;268(6):760-5.
12. Carragee EJ. Persistent Low Back Pain. New England Journal of Medicine. 2005; 352:1891-1898
13. Jensen MC, Brant-Zawadzki MN, Obuchowski N, Modic MT, Malkasian D, Ross JS. Magnetic resonance imaging of the lumbar spine in people without back pain. New England Journal of Medicine, 1994, 331:69-73
14. Sarno, J. The Divided Mind. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999. p 90
15. http://journals.lww.com/pain/Citation/1984/01001/Do_herniated_discs_produce_pain__.399.aspx
16. Todnem, K., and Lundemo, G. Median Nerve recovery in carpal tunnel syndrome. Muscle Nerve 23:1555-1560,2000.
17. Fassbender H. G. Wegner K. Morphologie und Pathogenese des Weichteilrheumatismus, Z.Rheumaforsch, 1973, Vol. 32, p. 355
18. Lund N, Bengtsson A, Thorborg P. MuscleTissue Oxygen Pressure in Primary Fibromyalgia. Scandinavian Journal of Rheumatology, 1986, Vol. 15, p.165
19. Weinstein JN1, Lurie JD, Tosteson TD, Skinner JS, Hanscom B, Tosteson AN, Herkowitz H, Fischgrund J, Cammisa FP, Albert T, Deyo RA. Surgical vs nonoperative treatment for lumbar disk herniation: the Spine Patient Outcomes Research Trial (SPORT) observational cohort. Journal of American Medical Association. 2006 Nov 22;296(20):2451-9
20. Weinstein JN1, Lurie JD, Tosteson TD, Hanscom B, Tosteson AN, Blood EA, Birkmeyer NJ, Hilibrand AS, Herkowitz H, Cammisa FP, Albert TJ, Emery SE, Lenke LG, Abdu WA, Longley M, Errico TJ, Hu SS. Surgical versus nonsurgical treatment for lumbar degenerative spondylolisthesis. New England Journal of Medicine 2007 May 31;356(22):2257-70. (waar is het nummer en waar hoort deze bij?)
21.Deyo RA1, Mirza SK, Turner JA, Martin BI. Overtreating chronic back pain: time to back off? Journal of the American Board of Family Medicine. 2009 Jan-Feb;22(1):62-8
22. Deyo RA1. Watch Your Back! How the Back Pain Industry Is Costing Us More and Giving Us Less. Cornell University Press, Ithaca, NY. 2015
24. Friedly JL1, Comstock BA, Turner JA. A randomized trial of epidural glucocorticoid injections for spinal stenosis. New England Journal of Medicine. 2014 Jul 3;371(1):11-21
25. Staal JB1, de Bie R, de Vet HC, Hildebrandt J, Nelemans P. Injection therapy for subacute and chronic low back pain: an updated Cochrane review. Spine (Phila Pa 1976). 2009 Jan 1;34(1):49-59
26. Chou R1, Atlas SJ, Stanos SP, Rosenquist RW. Nonsurgical interventional therapies for low back pain: a review of the evidence for an American Pain Society clinical practice guideline. Spine (Phila Pa 1976). 2009 May 1;34(10):1078-93
27.Keller RB1, Atlas SJ, Soule DN, Singer DE, Deyo RA. Relationship between rates and outcomes of operative treatment for lumbar disc herniation and spinal stenosis. J Bone Joint Surg Am. 1999 Jun;81(6):752-62.
28. Nguyen TH1, Randolph DC, Talmage J, Succop P, Travis R. Long-term outcomes of lumbar fusion among workers' compensation subjects: a historical cohort study. Spine (Phila Pa 1976). 2011 Feb 15;36(4):320-31
29 Lund N, Bengtsson A, Thorborg P. MuscleTissue Oxygen Pressure in Primary Fibromyalgia. Scandinavian Journal of Rheumatology, 1986, Vol. 15, p.165
30 Fassbender H. G. Wegner K. Morphologie und Pathogenese des Weichteilrheumatismus, Z.Rheumaforsch, 1973, Vol. 32, p. 355

Als u dit artikel waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen die een hernia hebben en lijden aan rug-, nek-, arm-, been-, voet- zenuwpijn. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik ben ook erg benieuwd om te horen wat u aan dit artikel gehad heeft en/of u nog vragen heeft? Laat dan even een reactie achter.