hernia-symptomen
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Hernia symptomen en klachten

Hoe weet je of je een hernia hebt? Aan welke klachten en symptomen herken je of je een hernia hebt? Welke hernia geeft welke symptomen  Is het hebben van een hernia gevaarlijk en wat kan ik doen om de symptomen te verminderen?

In dit artikel zal je antwoorden op onder andere deze vragen vinden.

Het komt vaak voor dat wanneer men rugpijn, nekpijn en de uitstralende pijn naar het arm of been ervaart dat men gelijk denkt aan een hernia. Echter, in de meeste gevallen betreft het een milde kwetsuur of verrekening van een spier die vanzelf weer overgaat. Daarnaast is een hernia vaak ook niet de oorzaak van de pijnklachten die men ervaart. Immers, hernia's komen veel voor en velen mensen hebben er nooit last van en des te ouder men is des te groter de kans is dat uw ruggengraat iets mankeert.

(emotionele) Stress en stress over de pijnklachten zijn boosdoeners waar vaak niet bij stilgestaan wordt, maar wel degelijk de oorzaak kunnen zijn.

Via onze pijntest kunt u er snel achter komen of die stress oorzaak bij jou wel/niet aanwezig is.  Klik hier voor de test.

hernia-test-1

1. Zenuwen en klachten door een hernia

Een heel belangrijke functie van de zenuw: is informatie uit het lichaam op de plek waar deze zich bevinden naar de hersenen te brengen.

In het geval van de benen en voeten is het  belangrijk om te weten wanneer u zich snijdt door glas op de grond dat dit kenbaar gemaakt wordt aan het brein, waardoor je pijn voelt en in een reflex er gelijk voor zorgt dat je je voet niet nog meer beschadigd.

hernia-symptomen-gevaarlijk

Wordt een zenuw door een hernia bekneld, dan komt deze input niet meer door, of wordt vervormd. In het geval van het staan op een scherpe glazen voorwerp, voel je dat dan niet of nauwelijks meer. Een voorbeeld is dat je je voet niet meer kunt optillen en een klapvoet oploopt.

Dit zijn tekenen dat de zenuwgeleiding niet meer goed functioneert. Als u deze hernia symptomen ervaart, dan is het raadzaam om scherp te blijven op de klachten en bij verergering een deskundige in te schakelen.

Hernia klachten worden vaak als een stekende, tintelende of elektrische pijn ervaren, die uitstraalt vanuit de rug of de billen naar het been, de achterkant van het been en vaak ook tot in de enkel en de voet.

De pijn volgt de baan van de zenuwen, die worden samengedrukt, waar vervolgens de hernia symptomen en hernia klachten uit ontstaan.

2. Wat zijn de symptomen van een beginnende hernia?

Een symptoom van een beginnende hernia is vaak een doffe of stekende pijn in de onderrug. Dergelijke klachten kunnen we allemaal, ook zonder hernia ervaren in ons leven en in de meeste gevallen is het een acute overbelasting van de spieren en gewrichten.

Met wat rust, een pijnstiller of wat ijs erop is dit binnen een paar uur of enkele dagen weer over.

Echter, wanneer de pijn gaat uitstralen naar de billen of naar een been en de pijn daarbij aanvoelt als stroomschokken of als een scherp mes, kunnen dit mogelijk symptomen zijn van een hernia.

Je kan alleen een hernia echt definitief vaststellen doormiddel van bijvoorbeeld een MRI scan in het ziekenhuis.

Wanneer je te maken krijgt met gevoelsstoornissen of zelfs (lichte) verlamming van je been of voet, dan wil je zo snel mogelijk een afspraak inplannen met een (huis)arts.

Een beginnende hernia is vaak niet gevaarlijk en de symptomen gaan vaak na enkele weken vanzelf weer over. Wat rust nemen, maar wel blijven bewegen is vaak voldoende.

3. Ik heb acute hernia symptomen, en nu?

In 70% van de gevallen gaan de symptomen van een hernia vanzelf weer over. Pijnstilling en een behandeling bij de fysiotherapeut kan hier positief aan bijdragen.

In sommige gevallen kan een operatie aan de hernia noodzakelijk zijn, zoals bij ernstige of snel optredende uitvalverschijnselen, waaronder een verlamming of een doof gevoel in de bilregio, in het been of voet.

Daarnaast wordt er soms ook gekozen voor een operatie als je zo veel last hebt van de pijn die meestal langer duurt dan 3 maanden dat je niet meer kan functioneren.

 Echter, komt het regelmatig voor dat men ook na de hernia operatie aanhoudende pijnklachten blijft houden.

Als dat gebeurd dan was de hernia vaak niet de oorzaak van de pijnklachten en kan stress en TMS ervoor hebben gezorgd dat het brein nog steeds de pijn op die plek aan de gang houdt.

In ons gratis ebook: de verborgen oorzaak van langdurige pijn, zal je hier alles over leren en ook hoe je dit kunt verhelpen.

de-verborgen-oorzaak-van-aanhoudende-pijn

Het laten maken van een röntgenfoto of scan (CT, MRI) is ook niet altijd zinvol. Waarom niet?

Een röntgenfoto of MRI scan levert vaak geen bruikbare informatie op. De reden hiervoor is dat onderzoek na onderzoek laat zien: dat hernia's en allerlei andere afwijkingen aan de ruggengraat worden aangetroffen bij mensen al op een leeftijd van 20 jaar oud (komt voor bij 30% van 20 jarigen) en dit komt voor bij 80% van de 50 jarigen.

Het bijzondere van dit gegeven is: dat velen van hen er geen enkele last door ondervinden. 

ik-heb-een-hernia-wat-nu

 Afwijkingen op een foto of scan hebben zelden iets te maken met de pijn in de onderrug, pijn in de nek en/of uitstralende naar arm of been

De benodigde behandeling hangt dan vaak niet af of er wel of niet iets te zien is op een foto/scan.

Mochten de pijnklachten in de nek, rug, schouder mogelijk uitstralende naar de arm of been, na pak en beet 6 weken niet overgaan, dan ligt dit vaak niet aan de hernia en is (emotionele)stress of stress over de klachten vaak de reden dat de klachten aanhouden.

Via onze pijntest kunt u er snel achter komen of die stress oorzaak bij jou wel/niet aanwezig is.  Klik hier voor de test.

hernia-test-1

Wel direct contact opnemen met de huisartsenpraktijk wanneer:

  • Wanneer de lage rugpijn en de uitstralende pijn richting het been of arm langer dan 4 weken aanhoudt;
  • Bij onvoldoende pijnstilling;
  • Niet meer kunnen plassen terwijl je wel moet;
  • Geen gevoel meer hebben in zitvlak of de liezen;
  • Plotseling minder kracht in het been, zoals bijvoorbeeld niet op hakken/tenen kunnen lopen.

4. Wat zijn de klachten en symptomen bij een hernia?

De typische klacht van een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) in de rug L1 tm L5 en S1 en S2,  is rugpijn en/of pijn in de bil wat uitstraalt naar één been .

De typische klacht van een nekhernia is dat de pijn vanuit de nek uitstraalt naar de schouders, arm en handen.

Bij een hernia in de rug of een nekhernia kunnen de klachten aanvoelen als stekende-, elektrische-, messtekende- stroomschokkende- pijn en kunnen er ook sensaties zoals tintelingen, dofheid, stijfheid en gevoelloosheid optreden. In het geval van sterke gevoelloosheid en uitvalsverschijnselen van de spieren wil je altijd zo spoedig mogelijk een afspraak maken met een arts.

Per wervelset bijvoorbeeld L4-L5, loopt er een zenuwwortel en dat is in dit geval L5. Elke van deze zenuwwortels loopt naar verschillende delen naar het lichaam. Hernia's op verschillende locaties bij verschillende zenuwen leiden tot verschillende klachten.

 Om die reden beschrijven we per locatie van waar de hernia zit, de mogelijke symptomen die erdoor kunnen ontstaan.

Nekhernia's

Hieronder vindt je per zenuwwortel en per locatie van de hernia (C5,C6,C7,C8)  de symptomen wanneer er mogelijk iets met deze zenuw aan de hand is:

Hernia C4-C5 (C5 zenuwwortel): kan symptomen geven, waaronder  nekpijn die uitstraalt  in de voor- en zijkant van de schouder en bovenarm en onderarm, maar ook schouderpijn en gevoelloosheid.

Hernia C5-C6 (C6 zenuwwortel): kan symptomen geven, waaronder nekpijn en/of pijn in de bovenrug die uitstraalt in de biceps (voorkant van de bovenarm) en polsspieren, maar ook gevoelloosheid aan de duimkant van de hand.

Hernia C6-C7 (C7 zenuwwortel:) kan symptomen geven, waaronder,  pijn in de bovenrug die uitstraalt naar pijn in de triceps (achterkant bovenarm) en achterkant van de pols, maar ook gevoelloosheid en pijnlijke tinteling aan de achterkant van de arm en de middelvinger van de aangedane hand.

Hernia C7-T1 (C8 zenuwwortel): kan symptomen geven, waaronder pijn in de bovenrug uitstralende naar de triceps en pinkzijde van de hand en gevoelloosheid en tintelingen in de pink.

Rughernia''s

Hieronder vindt je per zenuwwortel en per locatie van de hernia (L1,L2,L3 ,L4, L5, S1,,S2) de symptomen wanneer er mogelijk iets met deze zenuw aan de hand is:

Hernia T12- L1 (zenuwwortel L1): veroorzaakt symptomen in de onderrug die uitstraalt naar de schaamstreek en kan een branderig gevoel.geven.

Hernia L1-L2  (L2 zenuwwortel): kan symptomen geven, waaronder pijn in de lage rug uitstralende naar de schaamstreek, de voorkant van het bovenbeen, heup of de lies.

Hernia L2-L3 (L3 zenuwwortel) kan symptomen geven, waaronder pijn in de lage rug uitstralende naar de voorzijde van de heup, bovenbeen tot aan de binnenkant van de knie.

Hernia L3-L4  (L4 zenuwwortel): kan symptomen geven, waaronder pijn in de lage rug, uitstralende pijn aan de voorzijde van de heup, het bovenbeen, scheenbeen en de binnenkant van de kuit. Daarnaast kan het afname van de reflex van de kniepees opleveren.

Hernia L4-L5 (L5 zenuwwortel) kan symptomen geven, waaronder pijn in de onderrug, uitstralende pijn vanuit de heup richting de voorkant van het boven- en/of onderbeen tot aan de grote teen. Tevens kan het uitvalverschijnselen van de voet veroorzaken, zodat buigen van de voet moeilijker gaat een zogeheten klapvoet.

Hernia L5-S1 (S1 zenuwwortel) kan symptomen geven, zoals pijn aan de buitenkant van de bil en uitstralende pijn vanuit de bil richting de achterkant van het boven- en/of onderbeen tot in de buitenkant van de voet. Tevens kan het uitvalverschijnselen van de voet veroorzaken, zodat buigen van de voet moeilijker gaat.

Hernia S1-S2 (S2 zenuwwortel) kan symptomen geven aan de binnenkant of midden van de bil wat uitstraalt naar de achterkant van het been en dan meer aan de binnenkant van het been. en voet.

5. Wat moet je doen als je een hernia hebt?

Probeer zoveel mogelijk te blijven doen wat je deed, je werk, je hobbies enzovoorts. Blijf bewegen en wandelingen maken.  Je kunt pijnstillers gebruiken, denk aan paracetamol en ibuprofen en laat eventueel bij de fysiotherapeut je rugspieren goed laten losmaken.

Uiteraard als aanvoelt dat je wat meer rust nodig hebt, pak die dan ook zeker. Al is alleen maar in bed blijven liggen en heel veel rust nemen juist niet goed voor het herstelproces. Heel veel zorgen maken is zeker niet nodig, want de symptomen gaan in de meeste gevallen binnen enkele dagen of weken weer over.

Mochten de symptomen niet overgaan en de hernia is niet van dien aard dat een operatie noodzakelijk is, dan komen de symptomen waarschijnlijk eerder door stress en TMS dan dat die door de hernia komen.

 Wij van BreinMedicijn zijn in die oorzaak gespecialiseerd en helpen u graag bij het aanpakken van die oorzaak. Klik hier voor meer informatie over ons behandelprogramma

Wanneer er echter sprake is van plotselinge of hevige uitval van spieren of spierkracht, dan wil je met spoed contact opnemen met de huisarts.


6. Veelgestelde vragen


6.1 Hoe weet je dat je een hernia hebt?

Er bestaat een hernia test waarmee je wellicht de hernia kan voelen, deze test heet: 'de proef van Lasègue'. Door op je rug te gaan liggen en je been langzaam en gestrekt omhoog te brengen zou je de hernia kunnen voelen omdat je voelt alsof er aan de zenuw wordt getrokken.

Echter is deze test niet heel betrouwbaar. Doormiddel van een MRI scan kan een hernia wel met 100% zekerheid worden gediagnosticeerd.

6.2 Heb ik een hernia of spit?

Spit is een acute vorm van lage rugpijn. Het komt vaak door een verkramping van de rugspieren, een kneuzing of een klein scheurtje in de tussenwervel. Het komt meestal acuut opzetten, door een verkeerde beweging of door te snel opstaan. Een hernia is een tussenwervelschijf, waarbij een klein deel van de inhoud van de schijf is gaan uitsteken (uitstulping) of een groot deel bij een gescheurde discus, die mogelijk kan gaan drukken op de zenuw. Al is dat vrij zeldzaam.

Reacties
Categorieën