pijn-in-schouder-met-uitstraling-naar-bovenarm-en-hand
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm en hand

Pijn in de schouder en nek met uitstraling naar de arm en hand, waardoor komt dat? Wat is de oorzaak en hoe kan het verholpen worden?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor de pijn in uw schouder en nek met uitstraling naar de arm en hand?

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen hiervoor zijn, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijn in de schouder en nek met uitstraling naar de arm en hand af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijn in de schouder en nek met uitstraling naar de arm en hand, af te komen? Heeft BreinMedicijn een gratis pijn test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw klachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Pijn Test” om te starten met de gratis test.

Doe dan onze gratis pijn test.

pijn-in-schouder-en-nek-met-uitstraling-naar-arm-en-hand-testIn het kort

  • Als je plotseling hevige- of  langdurige pijn in de schouder en nek met uitstraling naar de arm en hand,  is het belangrijk om een huisarts te laten onderzoeken wat de oorzaak is en of er direct actie vereist is;
  • Mogelijke oorzaken zijn een overbelasting, slijmbeursontsteking, spierspanning, peesontsteking, tennisarm, golfarm, carpaal tunnel syndroom, beknelde zenuw in de schoudergordel, nekhernia, RSI, triggerpoints, stress of een overprikkeld zenuwstelsel.
  • Medicatie, fysiotherapie en triggerpointtherapie, rust, shockwave, chiropractie, acupunctuur, operatie, kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk;
  • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende pijn in de schouder en nek met uitstraling naar de arm en hand wordt veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt;
  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van pijn in de schouder en nek met uitstraling naar de arm en hand. Ons programma helpt hierbij.

Inhoudsopgave

1. Wat zijn de symptomen bij pijn in de schouder en nek met uitstraling naar arm en hand?

pijn-in-schouder-met-uitstraling-naar-bovenarm-en-hand-symptomen

De pijn wanneer deze uitstraalt vanuit onder andere de schouder en nek naar de arm en hand kan heel verschillend aanvoelen per persoon.
De pijn kan namelijk aanvoelen als steken, prikken, tintelen, zeurend, brandend, zenuwpijn enzovoorts.

Evenzo zijn de uitstralingspatronen per persoon verschillend. De pijn kan ook alleen vanuit de schouder uitstralen naar de arm en/of hand of alleen vanuit de nek uitstralen naar de arm. Het komt ook voor dat de pijn vanuit de nek en/of schouder uitstraalt naar het oor, kaak, hoofd en rug.

De pijn zit meestal alleen aan één kant. Alleen aan de linkerarm, linkerhand en schouder of alleen aan de rechterarm, rechterhand en schouder. Al komt het voor dat je het aan beiden armen hebt, maar dat komt niet veel voor.

2. Het stellen van de diagnose bij pijn in de schouder en nek met uitstraling naar arm en hand?

pijn-in-schouder-en-nek-met-uitstraling-naar-arm-en-hand-hoe-komt-het

Als u zich nog niet heeft laten onderzoeken door een (huis)arts, dan raden wij u aan dit te gaan doen. Zeker als deze klachten ineens uit het niets opkomen in alle heftigheid of als u er al enige tijd last van heeft.

Bij volgende situaties wil je snel medische hulp (112) inschakelen.

Hartaanval
Wanneer er een hartaanval begint dan voelt men vaak zware, drukkende pijn midden achter het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de kaken of naar de linkerschouder en armen. Andere klachten hierbij zijn bleekheid, misselijkheid, zweten en overgeven.

Beroerte TIA

 De kenmerkende verschijnselen bij een beroerte zijn een scheve mond (mondhoek die naar beneden hangt, verwarde spraak en een lamme arm.
Andere symptomen die voor kunnen komen: krachtsverlies of verlamming van een been, dubbelzien of maar één helft van het gezichtsveld zien, evenwichtsstoornissen

3. Wat zijn de vaak genoemde oorzaken bij pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm en hand?

pijn-in-schouder-en-nek-met-uitstraling-naar-arm-en-hand-oorzaak

3.1 Nekhernia, Artrose in de nek of schouder en stenose in de nek (cervicale), rotator cuff syndroom en uitstralende pijn?

Er lopen diverse zenuwen vanuit de nek door de structuren van de schouder naar de arm. Deze zenuwen kunnen pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm en hand teweegbrengen in de armen.

 De oorzaak hiervan kan komen doordat de zenuw is beschadigd, bekneld of dat de zenuw is geïrriteerd en hierdoor disfunctioneert.

Dit disfunctioneren kan ook komen door stress, triggerpoints en Tension Myositis syndroom. Hierover later meer.

Als men een MRI scan of röntgenscan heeft gehad in het ziekenhuis, dan wordt er soms een nekhernia, artrose in de nek, rotator cuff scheurtjes of cervicale stenose gevonden. Dan wordt de conclusie vaak snel getrokken dat die afwijking de pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm en hand veroorzaakt.

pijn-in-schouder-en-nek-met-uitstraling-naar-arm-en-hand-hernia-

 Een beknelling van de zenuwen in de nek, door bijvoorbeeld een cervicale(nek) stenose, artrose in de nek, of een nekhernia bij (C4/C5, C5/C6, C6/C7, C7/T1)  kan mogelijk leiden tot uitstralende pijn vanuit de nek en de schouder naar de arm, maar veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de meeste hernia’s ongevaarlijke slijtage en ouderdoms verschijnselen zijn. En dat zenuw vaak juist niet bekneld zit, ook al vinden ze iets op de MRI scan. Een mening die door de NHG standaarden ook steeds meer wordt overgenomen. Bron  bron Bron

Volgens top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor (uitstralende) pijn en andere klachten bron

Dit verklaart ook waarom de meeste mensen met een herniaartrose in de nek, rotator cuff syndroom of een cervicale stenose hier vrijwel geen pijn door hebben, althans diverse onderzoeken hebben dit ondervonden.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron, D.G. Borenstein bron en N. Boos bron, tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen (uitstralende) pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. 

3.2 De misvatting bij Carpaal tunnel syndroom, Tennisarm, Thoracic Outlet Syndroom

pijn-in-schouder-en-nek-met-uitstraling-naar-arm-en-hand-thoracic-outlet-syndroom-

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS), ook wel aangeduid als schoudergordelsyndroom en neurovasculair compressie syndroom, is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaat-zenuwbundel, gelegen in het schoudergebied, bekneld of geïrriteerd raakt.

De symptomen als u TOS heeft, kunnen pijn in de voorkant, zijkant van de schouder geven die uitstraalt naar de bovenarm (triceps), elleboog, onderarm, pols met een pijnlijke tinteling in de wijsvinger, middelvinger, ringvinger, pink en duim van de hand geven.

Het carpaal tunnel syndroom  is een syndroom waarbij de middelste handzenuw de nervus medianus bekneld of geïrriteerd is geraakt. Dit zou dan leiden tot uitstralende pijn, gevoelloosheid en spierzwakte in de hand, pols, in de duim, wijsvinger en middelvinger.

Bij een tennisarm is een aandoening waarbij pijn aan de buitenkant van de elleboog gevoeld wordt. Deze pijn straalt ook soms uit naar de onderarm, pols en hand. Er wordt gesteld dat de pezen van de strekkers (extensoren) van de onderarm aangedaan zijn.

Wat echter vaak het geval is bij pijn in nek en schouder uitstralende naar de arm en hand door bijvoorbeeld het Thoracic outlet syndroom, carpaal tunnel syndroom en bij een tennisarm is dat de oorzaak vaak spierspanning, stress en Tension Myositis Syndroom is, wat vervolgens leidt tot triggerpoints (spierknopen). Deze microverkrampingen van de spieren leiden vaak tot verkrampte spieren en een irritatie van die zenuwen.

Verderop in dit artikel wordt er verder uitgewijd over triggerpoints.

3.3. RSI/CANS en een verkeerde werkhouding?

Bij pijn in nek en schouder uitstralende naar de arm en hand, wordt als oorzaak overbelasting, verkeerde werkhouding en RSI vaak genoemd.

Een overbelasting van de schouder, nek, hand of arm is uiteraard een mogelijkheid en dan is rustig aan doen vaak de oplossing waardoor de pijnklachten weggaan en de pezen, spieren, gewrichtsbanden genezen. Echter, vaak blijven de pijnklachten na deze overbelasting en dan wordt er gesteld dat het RSI is wat maanden duurt om vanaf te komen. Dit terwijl er vaak niets meer te genezen valt, omdat het lichaam het al genezen heeft, alleen de pijnklachten blijven nog steeds.

Als het normaal zou zijn dat dit maanden moet duren. Hoe kan het dan dat we 150 jaar geleden en daarvoor, toen we in een tijd leefden met veel zwaar werk op het land en in de fabriek, dat deze overbelastingen heel zeldzaam waren? Ik bedoel met de arbeidsomstandigheden van die tijd en de ontbrekende kennis over juiste werkhouding, zou dit tot een ramp hebben moeten leiden.

Scott Brady MD, auteur van het boek ‘Pain Free for Life’, zegt: ”Een ander misverstand die vaak voorkomt is dat onze rug of nek zwak zou zijn en gemakkelijk beschadigd kan raken. Uit ervaring weet ik dat dit niet waar is. Ik heb zes maanden in Afrika (Kenya, Oeganda) gespendeerd en daar heb ik ongeveer 5000 patiënten geholpen. 

Ik kan mij niet eens herinneren of ik überhaupt één patiënt bij mij heb gehad met rug of nek klachten. Echter, hielden zij zich totaal niet aan de bewegings- of lichaamshoudingsadviezen die wij in het Westen als vanzelfsprekend achten. Zij lopen op wegen vol met gaten, dragen de hele dag door extreem zware draaglasten op hun hoofd en in hun handen. En wat denk je? Deze Afrikanen hebben nauwelijks last van rug of nekproblemen.Bron

Uw pijn in nek en schouder die uitstraalt naar de arm en hand, is zeker echt en een overbelasting kan zeker hebben plaatsgevonden, maar de reden dat de pijn blijft dat heeft een andere oorzaak. Namelijk triggerpoints, stress en Tension Mysositis Syndroom.

4. Wat is vaak de belangrijkste oorzaak van pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm en hand?

4.1 Triggerpoints en pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm en hand

pijn-in-schouder-met-uitstraling-naar-arm-elleboog-en-hand-pijn-in-schouder-met-uitstraling-naar-bovenarm-en-hand-1uitstralende-pijn-naar-arm-en-hand

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat spieren kunnen verkrampen en zenuwen geïrriteerd  kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Het overbelasten van de nek, schouder, arm en hand, kan leiden tot triggerpoints. Overbelasten door bijvoorbeeld fysiek werk, sport en ook statisch werken achter een computer kan. Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd dan is het goed deze te behandelen.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert dan doet deze plek vaak erg pijn en kan het pijn en uitstralende pijn naar de nek, schouder, arm, hand en vingers opwekken.

Deze pijnklachten  kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit. Triggerpoints in de nek, borst en bovenrug kunnen namelijk pijn uitstralen naar de nek, schouder, arm, hand en vingers.

in het geval van pijn in de nek en schouder uitstralende naar de arm en hand kunnen de triggerpoints in de volgende lichaamsdelen zitten:

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen. Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de pijn in de nek en schouder uitstralende naar de arm en hand blijvend worden verholpen.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de nek en schouder uitstralende naar de arm en hand , triggerpoints en stress. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

oorzaak-pijn-in-schouder-en-nek-met-uitstraling-naar-arm-en-handdoor-stress

4.2 Stress en tension myositis syndroom

pijn-in-schouder-en-nek-met-uitstraling-naar-arm-en-handdoor-stress

Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress, pijn in de nek en schouder uitstralende naar de arm en hand veroorzaken?”.

Ja, chronische stress of veel stress in korte tijd en en ingehouden of onderdrukte emoties kunnen chronische en langdurige pijn in de nek en schouder uitstralende naar de arm en hand veroorzaken. Bron

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor chronische en uitstralende pijn. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en bijvoorbeeld pijn in de nek en schouder uitstralende naar de arm en hand  komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat  uitstralende pijn door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook pijn in de nek en schouder uitstralende naar de arm en hand . Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

 Dat pijn in de nek en schouder uitstralende naar de arm en hand door stress kan komen, wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van lokale pijn en uitstralende pijn zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Dat pijn in de nek en schouder uitstralende naar de arm en hand  ook vaak bij een burn out voor komen, laat al zien dat stress zeer zeker een belangrijke of zelfs de belangrijkste factor kan zijn bij deze klacht.

5. Welke oefeningen helpen bij pijn in de schouder en nek met uitstraling naar arm en hand?

De snelste manier om pijn in de nek en schouder uitstralende naar de arm en hand , zonder medische oorzaak, te behandelen is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.

6. Wat is vaak de juiste behandeling bij pijn in de schouder en nek met uitstraling naar arm en hand?

Wilt u dat wij u helpen met uw pijn in de schouder en nek met uitstraling naar arm en hand?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

pijn-in-schouder-en-nek-met-uitstraling-naar-arm-en-hand-behandelen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

pijn-in-schouder-en-nek-met-uitstraling-naar-arm-en-hand-behandeling

Reacties
Categorieën