triggerpoint-rug
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over triggerpoints rug en rugpijn & oplossing

Heeft u last van lage rugpijn of hoge rugpijn, door triggerpoints in de rug? 

En vraagt u zich af of die pijnklachten komen door triggerpoints in de rug? En wat de oorzaak is van deze triggerpoints?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw triggerpoints in de rug en de klachten.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints in de bil is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn rug af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test

In dit artikel kunt u lezen:

-         In welke spieren de triggerpoints zitten als het gaat om rugpijn en andere bijkomende klachten

-         Welke klachten triggerpoints in de rug nog meer kunnen veroorzaken

-         Wat de belangrijkste oorzaak is van chronische triggerpoints in de rug

-         Hoe u triggerpoints in de rug kunt laten behandelen

-         Hoe kan je triggerpoints in de rug zelf masseren en behandelen

In het kort

 • Triggerpoints in de rug (spierknopen) zijn kleine verkrampingen en pijnlijke verhardingen in de spieren van de rug. In dit artikel leer je hoe je triggerpoints herkent;
 • Pijn in de boven-midden- en onderrug  kan worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren in de bil, heup, onderrug, midden van de rug en bovenrug.
 • Triggerpoints in de rugspieren veroorzaken pijn rondom in de boven- midden- onderrug en stralen uit naar de bil. Triggerpoints in de bovenrug kunnen klachten uitstralen naar de schouder, arm, elleboog, pols en hand.
 • Triggerpoints in de rugspieren ontstaan door overbelasting en blessures, maar stress, onderdrukte emoties, angst voor klachten en een overprikkeld zenuwstelsel kunnen de triggerpoints in stand houden;
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat terugkerende triggerpoints in de rug vaak veroorzaakt worden door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Triggerpoints in de rug behandelen kan met (zelf)massages en triggerpointtherapieën zoals dry needling. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit vaak maar tijdelijk;
 • Je kunt genezen van de klachten door je overprikkelde zenuwstelsel te kalmeren. Zo zijn al vele mensen genezen van hun rugpijn en uitstralende pijn. Ons programma helpt je hierbij.

Inhoudsopgave

1 Welke triggerpoints veroorzaken klachten in de rug?

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Bij 90 tot 95 % van de mensen met lage rugpijn is lichamelijk geen specifieke oorzaak aanwijsbaar. Bron

Volgens een onderzoek is van alle vormen van chronische pijn, lage rugpijn met 42% de meest voorkomende vorm van langdurige en/of terugkerende pijn. Helaas bij mensen waarbij de lage rugpijn chronisch is geworden is de gemiddelde duur ervan gemiddeld  6,5 jaar.

Deze pijn en andere rugklachten kunnen geleidelijk naar verloop van tijd, of plotseling ontstaan. Bron

Myofasciale triggerpoints veroorzaken spierspanning in de rug en de omliggende spieren. Het zijn als het ware hele kleine verkrampingen die kunnen leiden tot spierzwakte, rugpijn maar ook stijfheid.

Stress is heel vaak de oorzaak waarom de rugpijn en triggerpoints zelfs na veelvuldig behandelen door triggerpointtherapie niet meer weggaan. 

Verschillende myofasciale triggerpoints in de rug veroorzaken pijnklachten in de rug en specifiek pijn bovenin de rug, rugpijn in het midden van de rug en de lage rug.

De triggerpoints in de bovenrug kunnen pijn uitstralen richting de schouderbladen, arm, elleboog en hand. Aan de andere kant triggerpoints in de lage rug kunnen pijn uitstralen naar de bil, lies en heup.

In dit hoofdstuk zullen we deze triggerpoints en waar en welke klachten ze veroorzaken doornemen.

Bekijk hier onderzoeken die aantonen dat triggerpoints klachten in de rug kunnen veroorzaken en ook bestaan in de spieren. Bron Bron Bron

1.1 Triggerpoints in de diepe ruggengraat spieren (Semispinalis, Multifidi, Rotatores, Levator Costea): hoge rugpijn, pijn in de onderrug,  pijn tussen de schouderbladen

Deze viertal diepe rugspieren verbinden de wervels met de ribben. Deze korte rugspieren zitten in de binnenste laag en lopen diagonaal ten op zicht van de ruggengraat.

Ze oefenen kracht uit op de wervels en met hun schuine ordening geven ze de mogelijkheid om de wervelkolom te laten buigen en draaien, waardoor je vanuit een gebukte positie weer rechtovereind kan komen.

triggerpoints-rug-in-de-diepe-ruggengraat-spieren-semispinalis-multifidi-rotatores-levator-costea

Triggerpoints in deze rugspier geven symptomen, zoals pijn alsof het in de ruggengraat zelf zit, hoge rugpijn, scherpe pijn in de onderrug, pijn in het midden van de billen, een pijnlijk en een gevoelig staartbeen/stuitje.

 Deze pijn wordt vaak onterecht aangezien als veroorzaakt door osteoartritis, artrose, hernia en stenose.

1.2 Triggerpoints in de oppervlakkige ruggengraatspieren, de rugstrekker (Erector Spinae) (Longissimus, Iliocostalis, Spinalis):Hoge rugpijn en lage rugpijn

Deze rugspier bestaat uit drie naast elkaar liggende langgerekte rugspieren: de iliocostalis, longissimus en spinalis.

triggerpoints-rug-in-de-oppervlakkige-ruggengraatspieren-de-rugstrekker-erector-spinae-longissimus-iliocostalis-spinalis

De rugspier begint bij het heiligbeen en hecht aan verschillende ribben en wervels en loopt tot aan de schedelrand. Deze rugspieren zorgen ervoor dat je rechtop kunt staan na een volledige vooroverbuiging en dat je zijwaarts vanuit de romp kunt buigen.

Symptomen bij triggerpoints in deze rugspieren zijn: hoge rugpijn tegen het schouderblad aan. De pijn kan ook uitstralen naar de lage rug en het  midden van de bil of linksboven in de bil.

1.3 Triggerpoints in de ruitvormige spieren (Rhomboideus): Hoge rugpijn

De ruitvormige spieren (Rhombodei)zitten vast aan meerdere wervels en aan de binnenkant van het schouderblad.

triggerpoints-in-de-ruitvormige-spieren-rhomboideus-hoge-rugpijn

Deze rugspier bewegen het schouderblad naar de ruggengraat toe, helpen het schouderblad omhoog te brengen en brengen de arm omlaag naar schouderniveau.

Triggerpoints in deze rugspier geven symptomen, zoals zeurende pijn langs de binnenste rand van het schouderblad en pijn in de bovenrug en deze is in rust duidelijk voelbaar.

1.4  Triggerpoints in de schuine spieren in de hals en nek(Scaleni): hoge rugpijn, uitstraling naar de schouder en arm

De schuine spieren bestaan uit 3 spieren. Deze spieren in de hals zorgen voor het buigen en draaien van de nek en het omhoog bewegen van de eerste rib wanneer u inademt.

triggerpoints-rugpijn-in-de-schuine-spieren-in-de-hals-en-nekscaleni

Triggerpoints in de schuine spieren geeft: pijn in de bovenrug, uitstralende pijn bovenop uw schouders, in het onderste gedeelte van de nek, triceps, onderarm, wijsvinger en duim.

1.5 Triggerpoints in de bovenste achterste getande spier (Serratus Posterior Superior): hoge rugpijn, uitstralende pijn richting arm, elleboog en hand

Deze rugspier loopt onder het schouderblad en hecht zich aan de bovenste ribben. De bovenste achterste getande spier tilt de spieren op bij het inademen zodat de longen zich kunnen vullen.

triggerpoints-in-de-bovenste-achterste-getande-spier-serratus-posterior-superior-hoge-rugpijn

Een triggerpoint in deze spier veroorzaakt symptomen, zoals hoge rugpijn en diepe pijn onder het schouderblad.

Pijn is ook mogelijk aan de achterkant van de schouder, bij de achterkant van de bovenarm en onderarm, elleboog en de pinkzijde van de pols en hand.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn rug af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test

1.6 Triggerpoints in de onderdoornspier (Infraspinatus): hoge rugpijn en pijn tussen de schouderbladen

De onderdoornspier bedekt bijna het hele gebied van uw schouderblad. Deze spier laat de arm naar buiten draaien.

triggerpoints-rug-onderdoorn-spier-infraspinatus-hoge-rugpijn-

Zonder deze buitenwaartse beweging kunt u uw arm niet boven uw schouder brengen. Deze spier zorgt ervoor dat de schouder in de kom blijft.

De triggerpoints in deze schouderspier geeft symptomen, zoals hoge rugpijn en pijn tegen het schouderblad aan..

1.7 Triggerpoint in de brede rugspier (Latissimus Dorsi):hoge rugpijn en pijn in het midden van de rug

De brede rugspier loopt van de oksel tot aan de ruggengraat. De rugspier heeft als taak om de arm omlaag te brengen en weer naar borst te brengen.

triggerpoint-in-de-brede-rugspier-latissimus-dorsihoge-rugpijn-

De volgende symptomen veroorzaken triggerpoints in deze spier: het veroorzaakt pijn in de bovenrug en rugpijn in het midden van de rug, net onder het schouderblad. Dit is voelbaar wanneer je naar voren reikt of iets van een plank boven je wilt afpakken. S’ nachts wanner u uw op uw rug ligt kan deze hoge rugpijn geven.

Dit triggerpoint in de bovenrug kan er ook voor zorgen dat u uw arm niet meer goed omhoog kan brengen.

1.8 Triggerpoints in de heup-lendenspieren (Iliopsoas): lage rugpijn

De diepe lendenspier (psoas) en de heupbeen spier heet ook wel samen de iliopsas. De diepe lenden spieren zitten vast aan de zijkanten van alle wervels, tussen de laatste rib en het bekken. De psoas komt met deze spier samen in de lies en wordt door het bindweefsel (fascia) bijeengehouden.

triggerpoints-in-de-heup-lendenspieren-iliopsoas-lage-rugpijn

Samen lopen ze door tot aan de bovenkant van het dijbeen, waar ze aan de binnenkant van het dijbeen vastzitten.

De belangrijkste functie van de psoas is het buigen van de heup, zodat het de bovenbeen omhoog brengt naar je buik of naar voren brengt zodat je kan lopen en rennen. Deze spier heeft ook als taak om de romp omhoog te brengen tot een zittende houding wanneer je ligt.

Triggerpoints in deze spier zorgen ervoor dat de spieren gespannen en verkort raken. Dit zorgt voor het disfunctioneren van het SI-gewricht en zorgt voor lage rugpijn (onderrug) en pijn in de lies.

Het bekken kan hierdoor naar voren worden getrokken, alsof je je billen naar achteren duwt. Dit heet een pelvic tilt.

Als er aan 1 kant van de psoas triggerpoints zitten dan trekken zij de ruggengraat op zij wat kan leiden tot een scoliose aan de onderkant van uw ruggengraat. Krom lopen of een kromming in de onderrug duidt erop dat triggerpoints hier actief zijn.

Als de triggerpoints heel erg zijn dan kan de pijn vanuit de onderrug uitstralen naar net onder het schouderblad. Verder kan opstaan uit een stoel moeilijk zijn en kan je vrijwel niet staan of lopen.

De onderste triggerpoint straalt pijn uit naar de lies en het bovenbeen.

Deze lage rugpijn en uitstralende pijn naar de lies, heup en bovenbeen wordt vaak onterecht aangezien als veroorzaakt door osteoartritis, artrose, hernia en stenose. 

1.9 Triggerpoints in de vierkante onderrug(lenden)spier (Quadratus Lumborum): lage rugpijn en bilpijn

Deze vierzijdige rugspier zit bovenin vast aan de onderste ribben en onderaan het bekken, maar ook aan de lendenwervels. Je hebt deze rugspier aan beiden kanten en wanneer de spier aan 1 kant aanspant dan buigt je romp ook naar die zijde.

triggerpoints-in-de-vierkante-onderruglendenspier-quadratus-lumborum-lage-rugpijn
Deze rugspieren zorgen ervoor dat de romp stabiel is en dat je niet heen en weer zwabbert.

Deze triggerpoints veroorzaken pijn in de onderrug, bovenhoek van de bil, onderkant van de bil en bij het stuitje.

In rust kan je een diepe zeurende pijn hebben in de bilspier die ergert wordt als u zit of staat. Ook kan het pijnlijk zijn om op zij te buigen, te draaien, naar voren te leunen of een trap op te lopen. Omdraaien in bed kan ook pijnlijk zijn.

Deze pijn wordt vaak onterecht aangezien als Ischias, artrose, hernia, ischias en slijmbeurs ontsteking.

1.10 Triggerpoints in de  middelste bilspier (Gluteus Medius): Lage rugpijn

Triggerpoints in de middelste bilspier geven symptomen, zoals lage rugpijn en pijn bovenin de billen en heupen.

triggerpoints-in-de-middelste-bilspier-gluteus-medius-lage-rugpijn

Deze pijn wordt vaak onterecht aangezien als veroorzaakt door artrose, hernia, disfunctie van het SI gewricht (scheefstand), instabiele bekken, stenose.

1.11  Triggerpoints in de grote bilspier (Gluteus Maximus): Lage rugpijn

Deze grote spiergroep ligt aan de oppervlakte. De functie van de grote bilspier is het strekken en naar buiten draaien van de heup zonder deze spier zou je meteen op je gezicht vallen.

triggerpoints-in-de-grote-bilspier-gluteus-maximus-lage-rugpijn

Triggerpoints in deze bilspier geven symptomen, zoals pijn in het stuitje, het SI gewricht, de billen zelf en voornamelijk aan de zijkant en onderkant en pijn in de onderrug.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn rug af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test

2 Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de rug

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de rug, die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting, zwaar werk, veel tillen, sport, verkeerde houding, roeien, te grote borsten worden vaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie, de bovenrug en lage rug pijn en andere klachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints in de rug of door een triggerpointtherapie, onder andere pijn in de rug niet over gaan of telkens weer terugkomt.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Het betekent in andere woorden rugpijn door stress.

De oorzaak van triggerpoints in de rug die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning in rug, door stress en onderdrukte emoties komt. Dit leidt dan vaak tot pijn in de bovenrug en onderrug door o.a. deze stress.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren). Dit geeft vaak pijnverlichting maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de rug, kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijn in de rug op deze manier ooit begonnen is, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

  rugpijn-oorzaak-triggerpoints-stress

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn en triggerpoints in de rug.

3 Hoe kan je triggerpoints in de rug zelf behandelen en masseren

In onderstaande video kunt u zien hoe u zelf triggerpoints kunt masseren.


Als u toch eerst de triggerpoints in uw rug zelf wilt masseren om te kijken of dit bij u werkt, dan raad ik het volgende aan.

Als u met uw vingers bij de triggerpoints kunt komen, dan behandelt u die met uw vingers. Maak met uw vinger of duim op de spier drukbewegingen. Bij de triggerpoints van die in de rug en de billen zitten gaat dit prima.

Bij sommige spieren in de hals en de nek dien je met de duim en vinger vast te houden en op die manier te masseren of knijpen. Bijvoorbeeld bij de spieren in de hals of bovenop het schouderblad.

Hoe je het doet:

 1. Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
 2. Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
 3. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
 4. Rek en strek de spier als u klaar bent.

Wij raden u het triggerpoint handboek van Clair Davis van harte aan. Hier staat alles in hoe u de triggerpoints in uw rug maar ook in andere spieren in het lichaam zelf kunt behandelen en masseren.

triggerpoints-rug-zelfmassage

4 Hoe en waar kan je triggerpoints in de rug laten behandelen

U kunt de triggerpoints in de rug laten behandelen doormiddel van triggerpointtherapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Echter, als uw triggerpoints in de rug niet weggaan en de rugpijn blijft, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints in de hoge rug vervolgens zullen worden verholpen.

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Triggerpoint rug behandelen

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen hoge- en lage rugpijn door myofasciale triggerpoints? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

triggerpoints-stress-behandeling

Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Chronische triggerpoints symptomen

Triggerpoints in het bovenbeen hamstring en de knie

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints in de heup

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachtenReacties
Categorieën