iliopsoas-triggerpoints
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

iliopsoas heup-lendenspier

Heeft u last van pijn in de lies, pijn aan de voorkant van de heup of  uitstralende pijn naar de bovenkant van de billen en naar de onderrug?

Dan is waarschijnlijk de iliopsoas ook wel psoas genoemd, betrokken bij deze klachten.

U vraagt zich misschien af of uw klachten door de iliopsoas spier komen heeft of dat het misschien toch iets anders is.

Is het een peesontsteking, slijmbeursontsteking, rughernia, artrose of wordt de pijn door iets anders veroorzaakt?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw (pijn)klachten?

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor iliopsoas klachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn iliopsoas klachten af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis iliopsoas test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw iliopsoas klachten op te lossen. Klik op de oranje button met “Iliopsoas Test” om te starten met de gratis test.

iliopsoas-test-1

Inhoudsopgave

1. Wat is de iliopsoas?

wat-is-de-iliopsoas

De Iliopsoas spier, die in het Nederlands de heup-lendenspier heet bestaat uit twee spieren: de musculus iliacus  (heupbeenspier) en de musculus psoas major (lendenspier), maar deze spieren worden vaak in één woord de Iliopsoas genoemd. In de volksmond wordt echter vaak de naam psoas gebruikt. Tevens bestaat er nog een derde spier die minder benoemd wordt en deze heet de psoas minor.

De psoas major zelf ligt begraven achter je buikspieren en je ingewanden en samen met iliacus (heupbeenspier) maakt daarmee de iliopsoas deel uit van je kernspieren.

De psaos major zit vast aan de zijkanten van alle wervels tussen de laatste rib en het bekken en specifieker: aan de twaalfde borstwervel tot en met de vierde lendenwervel. De psoas major (diepe lendelspier) komt met de iliacus (heupbeenspier)  samen in de lies en wordt door fascia (bindweefsel) bij elkaar gehouden. Samen lopen ze door tot aan de bovenkant van het dijbeen, waar ze vast zitten op een bobbel aan de binnenkant ervan. Deze bobbel heet de ' trochanter minor'.  Aan de bovenkant zit de iliacus (heupbeenspier) vast aan de binnenkant van het bekken.

De psoas minor loopt van de twaalfde borstwervel en de eerste lendenwervel naar het schaambeen waar hij daar weer vasthecht.

2. Wat is is de functie van de iliopsoas spier?

De functie van de iliopsas (psoas major en ilicacus) is het buigen van de heup, in de zin dat hij je bovenbeen omhoog brengt naar je buik of naar voren om te kunnen lopen of rennen en deze spier zorgt voor het naar buiten draaien van het bovenbeen. Hij heeft ook een belangrijke taak bij het omhoog brengen van je romp tot een zittende houding als je ligt. Deze spier helpt bovendien om rechtop te kunnen staan.

Onder deze spier ligt een slijmbeurs die ervoor zorgt dat alles goed over elkaar heen glijdt en er weinig wrijving ontstaat.

De psoas minor draagt bij aan het omhoog brengen van het bekken.

3. Triggerpoints in de iliopsoas veroorzaken vaak de klachten

iliopsoas-triggerpointspsoas-functie

Hoe ontstaan iliopsoas klachten? De oorzaak van deze klachten zijn triggerpoints. Dit zijn microverkrampingen in de spier die leiden tot een zuurstof tekort in de psoas spier en zorgt daarbij voor een verzuring en verkramping van de spier. Dit zorgt voor problemen met het aanspannen en ontspannen van deze spier. Wilt u meer over wat triggerpoints zijn zie dan deze pagina.

Triggerpoints in de iliopsoas stralen pijn uit naar de lies en de onderrug. Als de triggerpoints heel erg zijn dan de pijn zelfs uitstralen naar de onderkant van het schouderblad tot de bovenkant van de billen.

Vooral met staan wordt de pijn erger. Sit ups (buikspieroefeningen) kan je bijna niet meer doen en evenzo kan het opstaan uit een stoel erg moeilijk zijn.

Ook kan het voor komen dat je niet of nauwelijks meer kunt staan of lopen  en eigenlijk alleen nog maar kan kruipen.

Een triggerpoint in de iliopsoas (heupbeenspier) leidt ook pijn af naar de onderrug, aan dezelfde zijde van het lichaam waar het triggerpoint zit.

Het onderste triggerpoint leidt pijn af naar de lies en de bovenkant van het bovenbeen. Een triggerpoint in de psoas minor, leidt pijn af naar de geslachtsdelen. Deze spier kan er dan ook voor zorgen dat het bekken naar achter kantelt wat leidt tot een holle rug.

Triggerpoints in de psaos major trekt het bekken naar voren waardoor de kromming van de rug juist versterkt wordt. Wanneer de de ilicacus (heupbeenspier) verkort wordt dan kantelt het bekken naar voren alsof u uw billen naar achteren steekt.

Deze pelvic tilt kan zorgen voor een overbelasting van het SI gewricht aan beiden kanten wat leidt tot een scherpe verlammende pijn. De iliopsoas spieren hebben de neiging de ruggengraat opzij te trekken als één kant triggerpoints heeft, hiermee leveren zij vaak een belangrijke bijdrage aan laterale scoliose: wat een zijdelingse kromming van de werverkolom inhoudt.

Verkorte psoas spieren houden constant druk op de tussenwervelschijven in de lendenstreek en kunnen daar ook leiden tot diverse problemen.

Andere symptomen van triggerpoints in de iliopsoas zijn dat u uw been niet meer goed kan opheffen of optillen of dat dit moeizaam gaat omdat er een spierzwakte is ontstaan.


4. Wat zijn de klachten die de Iliopsoas spier kan veroorzaken?

iliopsoas-triggerpoints

In dit onderdeel bespreken we een aantal klachtenbeelden die vaak voorkomen bij de iliopsoas spier.

4.1 Iliopsoas syndroom

Het iliopsoas syndroom is een term die gebruikt wordt bij zowel een iliopsoas tendinitis (peesontsteking) als bij een iliopsoas bursitis (slijmbeursontsteking).

Dit betekent dat de pees of de slijmbeurs  van de iliopsoas  ontstoken is. De reden dat dezelfde term 'Iliopsoas syndroom' wordt gehanteerd heeft te maken met het feit dat het klachtenbeeld van een  vaak identiek hetzelfde is bij een liopsoas tendinitis als bij een iliopsoas bursitis.

De klachten die bij het iliopsoas syndroom vaak voor komen zijn: pijn in de lies en de voorkant van de heup. De pijn kan ook uitstralen naar bovenkant van de billen en naar de onderrug. Ander klachten zijn: uw been niet meer goed kunnen opheffen of optillen (bijvoorbeeld bij het traplopen of fietsen) en dit kan ook pijn doen. Pijn bij het staan, lopen of opstaan uit een stoel komen ook voor.

Ook hierbij geldt dat het heel vaak de triggerpoints zijn in de psoas major, iliacus en psoas minor die deze klachten veroorzaken.

De hersteltijd bij het Iliopsoas syndroom ligt eraan hoe snel u zich laat behandelen door triggerpointtherapie, zoals een triggerpoint massage of dry needling. Mochten de klachten en de triggerpoints hierdoor niet weggaan, dan kan het zo zijn dat de oorzaak van de triggerpoints en de klachten zeer waarschijnlijk komt door stress en Tension Myositis Syndroom (TMS). Stress en TMS zorgen namelijk voor een chronische verhoogde spierspanning, doorbloedingsvermindering en daardoor een zuurstof arm milieu. Dit zorgt ervoor dat de triggerpoints in stand worden gehouden vanwege stress en TMS.

Om het Iliopsoas syndroom te verhelpen dien je de oorzaken van Tension Myositis Syndroom en stress aan te pakken. U kunt hier daar meer over lezen.

4.2 Liesklachten en Rugklachten

De onderste triggerpoints in de iliopsoas spier kunnen liesklachten veroorzaken. Triggerpoints hoeven ook niet op de plek van de pijn te zitten, omdat deze pijn afleiden of andersgezegd uitstralen naar andere gebieden van het lichaam. Eveneens kan de pijn ook uitstralen naar de onderrug en daar rugpijn veroorzaken.

Triggerpoints in de iliopsoas spier worden over het algemeen behandeld door middel van dry needling of triggerpoint massage. Mochten deze behandelingen niet aanslaan of alleen tijdelijk werken, dan is de oorzaak waarschijnlijk (emotionele) stress en Tension Myositis syndroom. Meer informatie kunt u hier vinden. Deze spier wordt immers de spier van de ziel genoemd.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen iliopsoas spier (pijn)klachten en stress. 

oorzaak-iliopsoas

5. Oefeningen voor de Iliopsoas spier

Er zijn diverse oefeningen om de iliopsoas spier te rekken en te strekken (stretchen) of om de spieren sterker te maken.

5.1 Rek en strek oefeningen voor de Iliopsoas spier

In onderstaande video zie je, hoe je de iliopsoas spier kunt rekken en strekken (stretchen).

5.2 Krachttraining voor de Iliopsoas spier

Zie onderstaande video als u uw iliopsoas spier wilt versterken door middel van krachttraining.5.3 Hoe kan je Iliopsoas ontspannen?

Zoekt u een oefening om de Iliopsoas spier te ontspannen? Zie onderstaande video.


6. Wat te doen tegen iliopsoas pijnklachten? Welke behandeling helpt er tegen?

Wanneer stress en Tension Myositis Syndroom de klachten veroorzaken, dan helpen manuele of andere puur fysiek gerichte oefeningen en therapieën vaak niet meer. Dan dient die oorzaak te worden aangepakt. Wij van BreinMedicijn zijn gespecialiseerd in die aanpak.

Via een test op onze website kan er bepaald worden of uw klachten komen door stress en TMS. Wanneer de testscore aangeeft dat deze oorzaak zeer waarschijnlijk bij u aanwezig is, dan kunt u door ons TMS behandelprogramma. effectief behandelt kunnen worden.

Klik hier om naar de test te gaan.

iliopsoas-test-1Als u samengevat wilt weten wat deze stress en TMS oorzaak is, zie dan onderstaande video.


Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

psoas-genezen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u eveneens 50+  ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht ook een hoop ervaringsverhalen.

Dr Sarno is de bedenker en pionier van een geheel nieuw type behandelmethode om chronische, langdurige en onbegrepen pijn te behandelen. Hij ontdekte dat stress en onderdrukte emoties veranderingen in het lichaam teweegbrengen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

psoas-behandelen


Reacties
Categorieën