waar-zit-de-infraspinatus
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Infraspinatus de onderdoornspier

Heeft u last van schouderpijn of nekklachten? Dan is waarschijnlijk de infraspinatus spier (onderdoornspier) betrokken bij deze klachten.

U vraagt zich misschien af of uw klachten door de infraspinatus spier komen heeft of dat het misschien toch iets anders is.

Is het een peesontsteking, slijmbeursontsteking, rughernia, artrose of wordt de pijn door iets anders veroorzaakt?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw (pijn)klachten?

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor infraspinatus klachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn infraspinatus klachten af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis infraspinatus test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw iliopsoas klachten op te lossen. Klik op de oranje button met “infraspinatus  Test” om te starten met de gratis test.

infraspintatus-testIn dit artikel zullen onder andere de volgende zaken behandeld worden.

1. Waar zit de  infraspinatus spier (onderdoornspier)?

2. Wat is de functie van de infraspinatus spier (onderdoornspier)?

 3. infraspinatus spier (onderdoornspier) symptomen en klachten door triggerpoints?

4. De TMS en stress oorzaak van de klachten, symptomen en triggerpoints bij de infraspinatus spier (onderdoornspier)

5.Oefeningen voor de infraspinatus spier (onderdoornspier)

6. De infraspinatus spier (onderdoornspier) behandeling die werkt, wanneer door stress en TMS, de klachten en symptomen niet overgaan


1. Waar zit de  infraspinatus spier (onderdoornspier)?

waar-zit-de-infraspinatus

De onderdoornspier bedekt bijna het hele gebied van uw schouderblad. Deze spier zit aan de achterkant van de schouders. De spier begint bij het schouderblad en hecht zich aan de bovenarm.


2. Wat is de functie van de infraspinatus spier (onderdoornspier)?

wat-is-de-infraspinatus-schouderspier

Deze spier laat de arm naar buiten draaien en zonder deze buitenwaartse beweging kunt u uw arm niet boven uw schouder brengen. Deze spier zorgt ervoor dat de schouder in de kom blijft en is één van de rotator cuff (schouderkom) spieren die als functie hebben om de schouder in de kom te houden en stabiliseren.

 Deze spier gebruik je om je arm naar achteren te brengen wanneer je bijvoorbeeld iets uit je achterzak wilt halen of je jas wilt aandoen of bij het tennissen wanneer je je arm naar achteren zwaait.


Daarnaast gebruik je de spier ook om te werpen, zoals wanneer je een bal gooit of wanneer je naar voren en boven moet reiken zoals een bord uit het bovenste keukenkastje halen.

 3. infraspinatus spier (onderdoornspier) symptomen en klachten door triggerpoints?

infraspinatus-triggerpoints

De infraspinatus spier (onderdoornspier)  bevat vaak triggerpoints. Triggerpoints zijn microverkrampingen in de spieren ook wel spierknopen genoemd. Triggerpoints zorgen ervoor dat de doorbloeding in de infraspinatus vermindert wat er toe leidt dat de spier te weinig zuurstof of andere voedingstoffen krijgt en onder andere verzuurt. Triggerpoints in deze infraspinatus spier zorgen ook voor uitstralende pijn in andere gebieden waaronder pijn in de bovenrug, pijn aan de zijkant van de schouder, nekpijn, pijn in de armen, handen en vingers.

Triggerpoints in de infraspinatus spier (onderdoornspier) kunnen ook pijn uitstralen naar de volgende plekken in het lichaam:

 • Pijn en stijfheid in de nek
 • Pijn op of tussen de schouderbladen
 • Pijn aan de buitenkant van de schouder
 • Pijn in de bovenarm, onderarm tot aan de vingers en handen

De volgende bewegingsbeperkingen komen veel voor bij triggerpoints in de  infraspinatus spier (onderdoornspier) 

 • Zwakte en stijfheid in de schouders of armen
 • Op de schouder liggen kan pijn doen waardoor dit soms niet meer gaat
 • Niet of moeilijk in staat zijn d e arm omhoog bewegen om iets te pakken, te reiken naar kapstok of een jas aantrekken kan moeizaam gaan
 • Niet of moeilijk in staat zijn de arm achter de rug te brengen om bijvoorbeeld een portemonnee of geld uit uw achterzak te halen lukt bijna niet
 • Niet in staat zijn om de  arm omhoog te brengen om te eten, tanden te poetsen of haar te wassen
 • Niet in staat zijn om met de armen te duwen en dit wordt vooral duidelijk als men gaat bankdrukken in de sport school dat ze het gewicht niet van hun borst af kunnen duwen. Of moeilijk zonder klachten een bal voor voorwerp kunnen werpen
 • S 'nachts niet liggen op de zij of rug kunnen slapen omdat elke slaap positie of op de infraspinatus drukt of deze inspant of juist strekt.


Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn in de infraspinatus spier (onderdoornspier)

infraspinatus-door-stress-klachten

4. De TMS en stress oorzaak van de klachten, symptomen en triggerpoints bij de infraspinatus spier (onderdoornspier)

infraspinatus-klachten-oorzaak-

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints infraspinatus spier (onderdoornspier) die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting, zwaar werk, veel tillen, sport, verkeerde houding, roeien, werken met een niet ergnomisch toetsenbord of muis worden vaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie,  de schouder, nek- bovenrug, arm en hand klachten en andere pijnklachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints in de infraspinatus spier (onderdoornspier) of door triggerpointtherapie, de klachten niet over gaan of telkens weer terugkomt.

De oorzaak van triggerpoints in uw  infraspinatus spier (onderdoornspier)   die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren). Dit geeft vaak pijnverlichting , maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de spieren in en rondom de infraspinatus spier (onderdoornspier)  kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijnklachten op deze manier ooit begonnen zijn, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

 De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn in de infraspinatus spier (onderdoornspier)

infraspinatus-door-stress-klachten

5.Oefeningen voor de infraspinatus spier (onderdoornspier)

Er zijn diverse oefeningen om de infraspinatus spier (onderdoornspier) te rekken, te strekken en ook die spier specifiek te trainen.

5.1 Rek en strek oefeningen voor de de infraspinatus spier (onderdoornspier)

In de onderstaande video vindt u rek en strek oefeningen waarmee u uw infraspinatus spier (onderdoornspier) ook thuis kunt stretchen.


5.2 Het trainen van de infraspinatus spier (onderdoornspier)

In de onderstaande video vindt u oefeningen waarmee u uw infraspinatus spier (onderdoornspier) ook thuis of in de sportschool kunt trainen.


5.3 Het losmaken en zelf masseren van de triggerpoints in de infraspinatus spier (onderdoornspier)

Een goede manier om de infraspinatus spier (onderdoornspier) en daarmee ook een stijve schouder los te maken en deze spier te ontspannen en de overbelasting weg te nemen is doormiddel van triggerpoint massage. Dit kan door een triggerpoint massage en met triggerpointtherapie, maar u kunt deze ook zelf masseren.

Onderstaande video geeft hier wat meer tekst en uitleg over.


6. De infraspinatus spier (onderdoornspier) behandeling die werkt, wanneer door stress en TMS, de klachten en symptomen niet overgaan

U kunt de triggerpoints in de infraspinatus spier(onderdoornspier) laten behandelen doormiddel van triggerpoint therapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Echter, als uw triggerpoints in de rug niet weggaan en de klachten in en door de infraspinatus spier (onderdoornspier) blijven, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints in de infraspinatus spier (onderdoornspier)  vervolgens zullen worden verholpen.

Wanneer stress en Tension Myositis Syndroom de klachten veroorzaken, dan helpen manuele of andere puur fysiek gerichte oefeningen en therapieën vaak niet meer tegen infraspinatus spier (onderdoornspier) klachten. Dan dient die oorzaak te worden aangepakt. Wij van BreinMedicijn zijn gespecialiseerd in die aanpak.

Via een test op onze website kan er bepaald worden of uw  infraspinatus spier (onderdoornspier) klachten komen door stress en TMS. Wanneer de testscore aangeeft dat deze oorzaak zeer waarschijnlijk bij u aanwezig is, dan kunt u door ons TMS behandelprogramma. effectief behandelt kunnen worden.

Klik hier om naar de test te gaan.

infraspintatus-test

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

infraspinatus-verhelpen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

infraspinatus-behandelen

Bronnen: 

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26760574/


Reacties
Categorieën