fibromyalgie

Fibromyalgie

In dit artikel vindt u alles over fibromyalgie. Ook geven we informatie over andere aandoeningen met vergelijkbare klachtenbeelden als fibromyalgie. Heeft u misschien wel het syndroom van tietze, een beknelde zenuw of ischias? Wij geven u hier helderheid over.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw fibromyalgie. Of heeft u al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen fibromyalgie pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen? Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten af te komen?"

Heeft BreinMedicijn een gratis Fibromyalgie test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw fibromyalgie definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Fibromyalgie test” om te starten met de test.
In het kort

 • Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in spieren en bindweefsel. De ziekte is een chronisch pijnsyndroom die gekenmerkt wordt door pijn verspreid over het hele- of merendeel van het lichaam.
 • Als u last heeft van pijn bij ten minste elf van de achttien fibromyalgie tenderpoints/drukpunten, is de kans groot dat u last heeft van fibromyalgie. Een arts of specialist kan de diagnose correct stellen.
 • Mogelijke oorzaken zijn centrale sensitisatie, triggerpoints, stress of een overprikkeld zenuwstelsel.
 • Medicatie, fysio- en triggerpointtherapie, accupunctuur, injecties,  homeopathie kunnen de klachten verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk.
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende fibromyalgie vaak veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt.
 • Fibromyalgie kan verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van deze klachten. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is fibromyalgie?
 2. Wat zijn de klachten en symptomen van fibromyalgie?
 3. Hoe wordt de diagnose fibromyalgie gesteld?
 4. Wat is de oorzaak van fibromyalgie?
 5. Is fibromyalgie erfelijk?
 6. Fibromyalgie en voeding
 7. Fibromyalgie en sporten
 8. Fibromyalgie en andere aandoeningen
 9. Hoe om te gaan met Fibromyalgie
 10. Wat zijn behandelingen voor fibromyalgie
 11. Wat is de meest effectieve behandeling voor fibromyalgie

1 Wat is fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in spieren en bindweefsel. De ziekte is een chronisch pijnsyndroom die vaak gecategoriseerd wordt als een vorm van reuma, namelijk "weke delen" reuma.

Met de kennis van nu wordt het steeds meer ondergebracht als een vorm van disfunctioneren van neurotransmitters. Dit betekent dat er verkeerde signalen van pijn naar uw hersenen worden gestuurd.

Fibromyalgie komt vooral voor bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar. Ongeveer 2% van de volwassenen lijdt aan een vorm van deze chronische pijnaandoening.

Fibromyalgie komt vaker voor bij vrouwen, dit komt omdat mannen ongeveer 50% sneller serotonine aanmaken. Dit stofje speelt een belangrijke rol bij de verwerking van pijnprikkels.

De ziekte komt relatief gezien ook vaker voor bij mensen met een traumatisch verleden.

 Fibromyalgie is amper zichtbaar in uw lichaam. Hierdoor is het soms moeilijk te herkennen dat het wel degelijk om een ziekte gaat.

De patiënten die aan fibromyalgie lijden omschrijven de pijn die ze ervaren bijvoorbeeld als heftige spierpijn op verschillende plekken in het lichaam.

2 Wat zijn de klachten en symptomen van fibromyalgie

fibromyalgie symptomen

De symptomen van fibromyalgie kunnen erg uiteenlopen. U kunt verschillende klachten ervaren van tijd tot tijd. Veelal komen de klachten overeen met reuma. De meest voorkomende klacht is pijn in de spieren en gewrichten.

De pijn kan overal in het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld in uw onderrug, de elleboog, maar ook in een teen of pink. De pijn kan in spieren van het hele lichaam gevoeld worden. Deze chronische pijnen kunnen daarnaast ook zorgen voor vermoeidheid en stijfheid in uw lichaam.

Dit maakt het soms moeilijk voor u om een normaal leven te behouden en dingen te doen die u graag zou willen doen, maar vanwege de pijn niet kan.

2.1 Zweten

Fibromyalgie kan ernstig (nachtelijk) zweten veroorzaken. Bij oververhitting kunnen de symptomen van de ziekte verergeren. Het reguleren van lichamelijke warmte kan soms moeilijk zijn, zweten is hier normaal gesproken de oplossing voor.

 Bij fibromyalgie is er sprake van een disfunctioneren van de neurotransmitters. Hierdoor worden sommige signalen verkeerd doorgegeven aan uw hersenen.

Zo kan er op het verkeerde moment doorgegeven worden dat de temperatuur van het lichaam moet veranderen en dit leidt tot extreem zweten.

2.2 Hoofdpijn

Hoofdpijn fibromyalgie

Chronische hoofdpijn is een beduidende klacht van fibromyalgie. De hoofdpijn kan in sommige gevallen ook lijken op migraine. Deze klacht kan voortkomen van stress en/of spanning in uw spieren door de pijnsignalen die uw lichaam steeds afgeeft.

2.3 Vermoeidheid

De pijn die fibromyalgie veroorzaakt kost ontzettend veel energie van uw lichaam. Hierdoor kunt u last krijgen van ernstige vermoeidheid. Iemand die lijdt aan fibromyalgie kan ongeveer de helft van zijn/haar energie in gezonde toestand verliezen.

Naast de energie die opgaat door de pijn in het lichaam, kan vermoeidheid veroorzaakt worden door slaapproblemen. In veel gevallen hebben fibromyalgie patiënten namelijk problemen met bijvoorbeeld inslapen, maar ook met doorslapen.

Normaal gesproken herstelt uw lichaam zich dankzij groeihormonen die tijdens de delta-slaap, de diepe slaap, vrijkomen. Door de slaapproblemen is uw lichaam minder goed instaat om weefsels te herstellen, omdat het soms niet de kans krijgt om in diepe slaap terecht te komen.

2.4 Griep

Een aantal symptomen van fybromyalgie komen overeen met klachten van griep. U kunt bijvoorbeeld regelmatig last hebben van een iets hogere of lagere temperatuur. Daarnaast kan het zijn dat u verkouden bent of een druk op uw borst ervaart.

2.5 Chronische Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom. Dit wil zeggen dat de pijn continu en langdurig aanwezig is in uw lichaam. Er kunnen momenten zijn dat de pijn iets heftiger of minder erg is, maar het blijft voortdurend aanwezig.

De pijn kan bijvoorbeeld ook op het ene moment vooral in de elleboog opkomen en het andere moment vooral in de onderrug.

2.6 Overige klachten en symptomen

Fibromyalgie kent enorm veel symptomen, zowel lichamelijke als mentale. Naast de hierboven genoemde klachten kunt u ook de volgende symptomen ervaren:

- Lichamelijke klachten

• Darmklachten

• Ontstekingsgevoeligheid

 • Weergevoeligheid: bijvoorbeeld bij hogere luchtvochtigheid of op koudere dagen ergere klachten

 • Verzuring van het lichaam

 • Spierafname en dus krachtverlies

• Langzamer herstel bij blessures

 • Hypermobiliteit

- Mentale klachten

• Gevoeligheid, heftige emoties

 • Depressie

• Angststoornis

• Verminderd kortetermijngeheugen

• Concentratieproblemen

3 Hoe wordt de diagnose fibromyalgie gesteld

fibromyalgie diagnose

De diagnose voor fibromyalgie is complex.

De symptomen van de ziekte komen vaak ongeveer overeen met de symptomen van andere ziektes zoals de ziekte van Lyme. Echter is de ziekte niet te zien op röntgenfoto’s en bloedonderzoeken.

Op dit moment wordt fibromyalgie vastgesteld door uitsluitsel van andere ziektes en afspraken over bepaalde criteria voor de diagnose.

Deze criteria zijn ten eerste chronische pijn en/of stijfheid, ten minste drie maanden aanwezig, op drie of meer plekken in het lichaam, zowel boven als onder de taille, zowel links als rechts in het lichaam en ten tweede last hebben van ten minste elf van de achttien tenderpoints van fibromyalgie.

3.1 Fibromyalgie test

Onze fibromyalgie test kan helpen om te bepalen welk type behandeling voor u het beste past. Zo kunnen wij u onze behandeling afstemmen op u zodat uw klachten met betrekking tot fibromyalgie verholpen kunnen worden.

3.2 Fibromyalgie vragenlijst

U kunt onze vragenlijst bij de fibromyalgie test beantwoorden om zelf te kijken of onze behandelmethodede oplossing is voor u.

3.3 Fibromyalgie drukpunten

fibromyalgie tenderpoints


Als u last heeft van pijn bij ten minste elf van de achttien fibromyalgie tenderpoints/drukpunten, is de kans groot dat u last heeft van fibromyalgie.

Deze tenderpoints zijn: - Aan de rechterkant of linkerkant( van de voorkant van de hals

 (1) - Aan de rechterkant of linkerkant van de verbinding van het sleutelbeen en borstbeen

(2) - Aan de rechterelleboog(3) of linkerelleboog

(3): aan de binnenkant, iets onder de boog - Aan de binnenkant van het rechterbeen

 (4) of linkerbeen (4): twee centimeter boven de knieschrijf - aan de achterkant van het achterhoofd links en rechts

(5) - De rechterkant(6)) of linkerkant

(6) van de bovenste schouderlijn.

Aan de rechterkant(7) of linkerkant(7) ongeveer vier centimeter onder de bovenste schouderlijn

Aan de rechterkant(8) of linkerkant(8) van de ruggenwervel: ter hoogte van de navel

Aan de zijkant van de rechterheup (9) of linkerheup(9): ter hoogte van de billen

Elk nummer heeft twee plekken met tenderpoints dus als u bijvoorbeeld nummer 1 ze alle twee hebt dan telt dit als 2 tenderpoints. Deze tenderpoints zijn vaak feitelijk triggerpoints en dit zijn micro knopen/verkrampingen in de spieren.

Deze zitten op specifieke plaatsten in het lichaam en veroorzaken altijd dezelfde pijnpatronen. Deze spieren zijn verkrampt, verzuurt en kampen met een mild zuurstof gebrek. Al hoeven de triggerpoints die dit veroorzaken niet op dezelfde plaats te zitten als de tenderpoints.

Triggerpointtherapie en Dry needling brengt meestal verlichting, maar deze triggerpoints komen helaas vaak weer terug.

Dit heeft alles te maken met de belangrijkste oorzaak van triggerpoints en daarmee ook de hoofdoorzaak van Fibromyalgie. In het volgende hoofdstuk behandelen wat deze nummer 1 oorzaak is.

4 Wat is de oorzaak van fibromyalgie

De exacte oorzaak van fibromyalgie is vooralsnog vrij onbekend. We komen er wel steeds meer over te weten en er is steeds meer kennis op welke factoren invloed hebben op het krijgen van de ziekte. Een aantal mogelijke oorzaken zijn vastgesteld door experts op het gebied van fibromyalgie.

 Een van deze oorzaken is een vitamine D-tekort. Dit zorgt namelijk voor bot- en spierpijn, wat ook voorkomt bij fibromyalgie.

Ten tweede zouden “oude virussen” een oorzaak kunnen zijn. Een merendeel van fibromyalgie-patiënten heeft last gehad van bijvoorbeeld het herpes- of pfeiffervirus, zelfs als dit virus niet meer te zien is in het lichaam.

Echter, dit is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit het geval is maar dit zou in theorie kunnen.

De volgende mogelijke oorzaak is een tekenbeetbesmetting.

Het komt soms voor dat iemand met fibromyalgie onbewust met een tekenbeet rondloopt. In dit geval is de ziekte van Lyme van toepassing en zou fibromyalgie daarmee een misdiagnose kunnen zijn.

Toxische overbelasting en verzuring is ook een mogelijke oorzaak. Wanneer er te veel gifstoffen in het lichaam zijn is de lever niet meer instaat om deze te verwerken.

De stoffen worden in dat geval overgeplaatst en opgeslagen in spieren en andere weefsels. Dit zorgt voor pijn op die plekken en ook voor de eerder genoemde triggerpoints die vervolgens het milieu in de spieren nog zuurder maakt en meer zuurstoftekorten oplevert.

Spier verkramping op micro niveau is dan het resultaat en dat leidt tot veel pijn. - Het centrale zenuwstelsel werkt anders dan bij een gezond persoon. Bij fibromyalgie worden pijnprikkels bijvoorbeeld anders verwerkt of kan men een pijn ervaren die niet voorkomt bij een gezond mens.

Serotonine aanmaak kan bijvoorbeeld veel te laag zijn.

Dit alles heeft te maken met de nummer 1 oorzaak die Tension Myositus Syndroom heeft (TMS>teveel stress syndroom), waarbij het zenuwstelsel verstoort is geraakt door stress en onderdrukte emoties wat leidt tot de eerder genoemde triggerpoints.

 - Chronische stress kan ook een oorzaak zijn van fibromyalgie: zie de volgende alinea.

4.1 Fibromyalgie en stress

Stress fibromyalgie

Stress is één van de grootste prikkels voor fibromyalgie. Het veroorzaakt onder andere een toename van de pijn die u kunt voelen. De ziekte ontsluiert zich in veel gevallen na een lange periode van chronische stress. Hierom komt fibromyalgie vaker voor bij mensen met een traumatisch verleden.

 Echter, zijn trauma’s niet het enige wat stress veroorzaakt. Het dagelijks leven brengt al genoeg stress met zich mee.

Bijvoorbeeld werk, kinderen opvoeden, relatie onderhouden, verhuizingen, financiële zorgen, zieke ouders enz. Maar de belangrijkste reden waarom stress bij sommige mensen leidt tot fibromyalgie zijn hun karaktereigenschappen.

Dit hebben artsen, zoals dr. Sarno, dr. Schubiner, Dr. Schechter en anderen ondervonden in hun dagelijkse succesvolle behandeling van Fibromyalgie.

Wij hebben van BreinMedicijn, zien dit ook telkens terug bij onze cliënten. De volgende karaktereigenschappen worden teruggezien bij alle chronische pijn patiënten, waarbij stress betrokken is:

 • Perfectionisme
 • Veel pleasen van mensen of angst voor conflicten
 • Veel zorgen maken, zeer gedreven/ambitieus
 • Anderen naar de zinmakers
 • Graag aardig gevonden willen worden
 • U wilt zeer graag goed voor je medemens zijn
 • Gevoelig voor kritiek
 • Veel behoefte aan controle
 • Streng voor uzelf
 • Afhankelijk voelen van anderen
 • Zorgzaam voor anderen
 • Neiging om gevoelens en gedachten binnen te houden

Deze karaktereigenschappen zorgen voor veel stress en feitelijk stress en druk die u op u zelf plaatst.

Dit zorgt voor veel stress en ook dat u emoties binnenvet. Dit laatste zorgt voor een hoogspanning in uw lijf, spieren en zenuwen en daarmee pijn in de vorm van Fibromyalgie. In het volgende hoofdstuk behandelen we belangrijkste oorzaak van Fibromyalgie in veel meer detail.

4.2 Wat is de nummer 1 oorzaak van fibromyalgië (TMS)

Fibromyalgie hoe komt het

De nummer 1 oorzaak van fibromyalgie is het beste uit te leggen vanuit triggerpoints en de relatie met de hersenen en het autonome zenuwstelsel. Triggerpoints (spierknopen), zijn zoals eerder vermeldt microverkrampingen in de spieren.

Deze triggerpoints zorgen ervoor dat de doorbloeding vermindert wat een zuurstoftekort oplevert.

Dit zuurstof tekort zorgt ervoor dat de zenuw geïrriteerd raakt en pijnsignalen gaat afgeven. In de afbeeldingen kunt u zien waar de triggerpoints kunnen zitten die o.a. de pijn van fibromyalgie veroorzaakt en waar deze zitten in uw lichaam.

Al in 1975 en in 1985 hebben wetenschappers bewezen dat een chronisch mild zuurstof tekort kan leiden tot ernstige pijn. Dit onderzoek betrof toevallig fibromyalgie patiënten.

De belangrijkste oorzaak van triggerpoints en daarmee fibromyalgie heeft te maken met het autonome zenuwstelsel en de hersenen. Belangrijker nog waarom dit zenuwstelsel deze verminderde doorbloeding veroorzaakt.

Uw autonome zenuwstelsel, wordt bestuurd door de hersenen en zorgt dat chronische verminderde doorbloeding ontstaat. Het autonome zenuwstelsel regelt ook o.a. uw, longfunctie, spijsvertering spieraanspanning en ontspanning, bloeddruk, bloedsomloop enz.

De verminderde doorbloeding ontstaat: door een verstoord geraakt autonome zenuwstelsel.

De verstoring ontstaat door emotionele stress en voornamelijk hoe u met uw emoties omgaat. Wanneer u als een gewoonte heeft om emoties te onderdrukken/ binnenvet, wrok koestert of emoties verdoofd (o.a. eet-, rook-, internetverslaving) dan zal dit het fibromyalgie pijnproces ingang zetten.

Het fibromyalgie proces zal op den duur chronisch worden, omdat wanneer dit proces te lang instant wordt gehouden het dan aangeleerd wordt door uw hersenen en de triggerpoints op dat moment vastgenestelt zitten in uw lijf.

De verwantschap tussen emoties, stress en de lichamelijke reacties hebben zijn ons allen wel bekend. De meeste van ons hebben wel eens lichamelijke reacties ervaren wanneer we gespannen, zenuwachtig, gestrest of verliefd zijn geweest.

Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie. Fibromyalgie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het psycho-fysiologisch syndroom.

Dr. Sarno de ontdekker en pionier van dit syndroom noemde het eerst TMS (tension myositus syndrome), waarbij uw brein vanwege een overbelast en verstoort zenuwstelsel bloedvaten plaatselijk vernauwt.

Dit veroorzaakt een zuurstof tekort en daarmee triggerpoints wat vervolgens leidt tot aangezichtspijn. Het psycho- fysiologisch syndroom en TMS zijn uitstekend te genezen middels de BreinMedicijn Methode.

5 Is fibromyalgie erfelijk

Onderzoeken naar de erfelijkheid van fibromyalgie hebben aanwijzingen gevonden op het feit dat deze ziekte in sommige gevallen van moeder op dochter doorgegeven kan worden.

Fibromyalgie wordt in veel mindere mate doorgegeven van vader op zoon, omdat mannen door een hoger serotoninegehalte minder vatbaar zijn voor de ziekte.

Bij de erfelijkheid van fibromyalgie spelen genen een belangrijke rol, omdat uw DNA de manier van omgaan met pijnlijke prikkels in uw lichaam kan bepalen. Nochtans moeten deze vaststellingen nog verder onderzocht worden.

Interessant is, is dat ouders ook vaak hun karaktereigenschappen doorgeven aan hun kinderen. Als dit karaktereigenschappen zijn die vaak worden teruggezien bij mensen met langdurige pijnklachten, dan geven de ouders de mogelijkheid tot het ontwikkelen van fibromyalgie door via die weg.

Of een karakter genetisch wordt doorgegeven of dat dit via de opvoeding gaat is nog niet duidelijk, maar 1 ding is zeker het bekende spreekwoord 'de appel valt niet ver van de boom' is iets wat telkens weer terug zien.

6 Fibromyalgie en voeding

Fibromyalgie en voeding


De symptomen van fibromyalgie kunnen optreden bij verschillende organen. Zo kunt u bijvoorbeeld last hebben van darmklachten. Om deze klachten te verhelpen is het aan te bevelen om een juist dieet te volgen.

6.1 Dieet

Darmklachten kunnen lichter worden door gluten te vermijden of te minderen. Gluten kunnen namelijk een irritatie op de darmwand veroorzaken.

Klachten in uw spieren en weefsel kunnen lichter worden door te gifstoffen te mijden. Gifstoffen als suiker, nicotine, alcohol en E-nummers kunnen ervoor zorgen dat uw lever te vol raakt en zijn taak dus niet meer aankan.

Wanneer uw lever moet “overwerken” worden de afvalstoffen namelijk naar uw spieren en weefsels doorgestuurd, wat stekende pijn veroorzaakt.

Daarnaast kunt u uw lever helpen door zwavelrijke voeding te eten die de lever ondersteunen zoals: ui, gember, knoflook, broccoli, spruitjes, koolsoorten en pompoen. Stijfheid en pijn kan verlicht worden door bepaalde natuurlijke zure afvalstoffen te minderen.

Een aantal onderzoeken wijst erop dat melkzuur bij fibromyalgie moeilijker wordt afgevoerd uit uw spieren. Voeding dat voor deze zure afvalstoffen zorgt is vis, eieren, vlees en granen. Probeer ook veel groenten en fruit te eten om zuren te neutraliseren.

U kunt uw immuunsysteem versterken door voeding te nuttigen dat hier een gunstig effect op heeft zoals: alle soorten paddenstoelen, tuinkers, citroen, gember, waterkers en bijenpollen. Slaapproblemen kunnen soms lichter worden door een bepaald voedingspatroon te volgen.

Niet meer eten na 20.00 uur ’s avonds kan helpen om ’s nachts beter te slapen. Wij raden iedereen aan gluten, lactose (als u er niet tegen kan), alcohol, nicotine, E-nummers en dergelijke zoveel mogelijk te vermijden.

Eveneens bewerkt voedsel; eet meer voedsel zoals het gegroeid is in de natuur en zo puur mogelijk. Dit is voor de gezondheid van ieder mensen belangrijk.

6.3 Supplementen

Een speciale combinatie van kruiden en supplementen kan de klachten van fibromyalgie verlichten. Het belangrijk verschil met deze supplementen en kruiden in vergelijking met medicijnen is dat ze niet meteen zullen werken.

Er zal dus een bepaalde tijd overheen moeten gaan voor u verschil voelt, maar het kan wel degelijk goed helpen om uw pijn en andere klachten te verlichten.

De volgende supplementen zijn specifiek voor fibromyalgie geschikt.

Kamille: Kamille werkt rustgevend en helpt om beter te slapen, angsten in te perken en kan een versterkend effect hebben op uw immuunsysteem.

Gember: Gember is in staat om maagklachten te verminderen omdat het antioxidanten bevat die schadelijke stoffen kan neutraliseren.

Zink: Een zinktekort is bij veel mensen een aanwezig probleem. Dit tekort kan zorgen voor neurologische klachten, een supplement kan deze klachten verminderen.

Voeding waar zink in zit is bijvoorbeeld: pompoenpitten, hennepzaad, cacao, lijnzaad en pijnboompitten. Ginseng:  Ginseng helpt om stress te verminderen en energie te verhogen

Vitamine B12: Vitamine B12 helpt om chronische vermoeidheid tegen te gaan. Deze vitamine kan ook uit voeding gehaald worden door bijvoorbeeld vlees, vis en eieren eten.

Echter is het aan te raden om de vitamine door middel van supplementen in te nemen. De reden hiervoor is omdat vlees, vis en eieren zorgen voor zure afvalstoffen, wat nadelig is voor uw lichaam in geval van fibromyalgie.

Magnesium: Magnesium zorgt voor een goede werking en vorming van de spieren en is van groot belang voor de gezonde werking van uw lichaam. Verder is het een belangrijke stof bij de overdracht van prikkels in uw spieren en zenuwbaan.

De stof kan naast supplementen ook gehaald worden uit bijvoorbeeld melkproducten, brood, noten, zaden en spinazie. Let op: voeding met een hoog gehalte aan fytaat kan de opname van magnesium verminderen. Deze stof komt vooral voor in volkorengraan producten.

Vitamine D:Door verschillende onderzoeken is aangetoond dat mensen met fibromyalgie een tekort aan vitamine D hebben. Een supplement hiervan kan dit tekort dus opvullen en voldoende zonlicht helpt ook bij de opname van de vitamine.

6.4 Suiker

Suiker is gifstof nummer één. Als u lijdt aan fibromyalgie kunt u deze stof dan ook beter verminderen. Suiker heeft namelijk een hele waslijst aan redenen waarom een te grote inname ervan slecht is voor je.

Het gaat om de volgende redenen:

- Versterking van pijnklachten

- Het maakt uw immuunsysteem zwakker

- Overmatige belasting bijnieren

- Nadelig effect op darmflora

- Snellere verzuring van spieren

 - Verstoring insulineproductie

 - Onrustig gevoel

- Sterke schommeling in energielevel

- Minder goede opname van vitamines en mineralen

 - Suiker wordt opgeslagen in vet, dus zorgt voor aankomen in gewicht

- Het is verslavend

7 Fibromyalgie en sporten

Fibromya;gie sporten


Ondanks de pijn die het moeilijk maakt om te sporten, kan het verlichtend werken om bepaalde sporten regelmatig te beoefenen. Het gaat hier zeker niet om intensieve sport, maar juist om zo min mogelijk belastende activiteiten.

7.1 Yoga

Yoga is stress-verlagend en werkt ontspannend. Onderzoek toont aan dat yoga zorgt voor verlichting van klachten bij fibromyalgie.

Yogaoefeningen kunnen de spanning in het zenuwstelsel verlichten.

Daarnaast kunt u met yoga uw hartslag beter reguleren. Het kan ervoor zorgen dat uw hartslag omlaag gaat, waardoor ontspanning beter mogelijk worden, wat leidt tot verlichting van klachten.

7.2 Zwemmen

Tijdens het zwemmen kan het voelen alsof u minder zwaar of zelfs gewichtsloos bent.

Daardoor kan het zeer ontspannend zijn, maar voelt het ook alsof bepaalde bewegingen minder moeite en kracht kosten. Zo kunnen bepaalde bewegingen die normaal pijnlijk kunnen worden ervaren, toch uitgevoerd worden.

8 Fibromyalgie en andere aandoeningen

De symptomen van fibromyalgie komen in veel gevallen overeen met andere bekendere ziektes. Hierdoor wordt er soms een fout gemaakt in diagnose of komt er niks uit onderzoeken.

Fibromyalgie gaat vaak gepaard met één of meerdere andere chronische pijnaandoeningen. Naast fibromyalgie kunt u bijvoorbeeld last hebben van een bacteriële infectie, zoals een tekenbeet.

Ook zijn chronische vermoeidheid en depressie aandoeningen die vaak voorkomen naast fibromyalgie.

8.1 Reuma

Fibromyalgie wordt een vorm van reuma genoemd, het wordt vaak ‘weke delen reuma’ of ‘spierreuma’ genoemd. Het tast echter slechts spieren en gewrichten aan, in plaats van alleen gewrichten.

Het wordt dus ondergeschikt onder reuma, maar er kunnen ook andere vormen van reuma opkomen naast fibromyalgie. Zo kunnen gewrichten ook pijn gaan doen. Hiermee is Fibromyalgie geen auto-immuunziekte en lijkt niet op reumatoïde artritis. Fibromyalgie is om die reden alleen al te genezen.

8.2 Artrose

Fibromyalgie artrose

Artrose is een aandoening waarbij er sprake is van slijtage van het kraakbeen. Door de verzwakking van het kraakbeen worden de botuiteinden minder soepel en kunnen ze minder goed kracht absorberen. In kraakbeen, dat normaal de kracht dus opvangt, zitten geen zenuwen.

Bij slijtage moet het bot de kracht opvangen, diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat in verreweg de meeste gevallen artrose niet de pijnklachten veroorzaakt als ze aanwezig zijn.

Wat de pijn meestal veroorzaakt is nummer 1 oorzaak van langdurige pijnklachten, zoals beschreven onder hoofdstuk 5. Deze aandoening kan in veel gevallen voorkomen naast fibromyalgie.

9 Hoe om te gaan met fibromyalgie

Door de pijn die u ervaart door fibromyalgie is het soms moeilijk om een normaal leven te kunnen leiden. Uw energie gaat sneller op en daardoor voelt u zich eerder vermoeid.

9.1 Fibromyalgie en werk

Hard werken is niet eenvoudig wanneer u lijdt aan fibromyalgie. Parttime werken kan een oplossing zijn om toch het werk vol te kunnen houden. Het zal doorzetten zijn, omdat normale en eenvoudige bewegingen al veel energie vragen aan uw lichaam.

Het beste is om zo licht mogelijk werk te doen en zelf uw comfortzone af te bakenen. Wij hebben een behandelprogramma waarmee u fibromyalgie kunt genezen en op den duur weer full time aan het werk kunt gaan.

9.2 Fibromyalgie en seks

Fibromyalgie kan ervoor zorgen dat er problemen ontstaan in uw seksleven. Uw libido kan verzwakken door de vermoeidheid die soms chronisch aanwezig is.

Daarnaast kunnen seksuele prestaties minder worden, omdat de stijfheid en pijn in het lichaam het simpelweg minder mogelijk maakt om te genieten van intimiteit of bepaalde handelingen te doen.

Toch kan deze intimiteit ook stress verlagend werken, door de hormonen die tijdens seks vrijkomen.

Net zoals met werken moet u opzoek gaan wat voor u (en uw partner) het beste werkt en wat mogelijk is. Het is belangrijk om goed uw grenzen aan te geven, zodat het geen ‘straf’ wordt, maar genot kan blijven.

9.3 Fibromyalgie en alcohol

Alcohol is een gifstof. Uw lever doet er lang over om de stof te kunnen verwerken en stuurt de afvalstoffen tijdelijk als opslag naar de spiervezels en weefsels. Dit zorgt voor stekende pijn.

Wanneer u lijdt aan fibromyalgie, is het dus verstandig om alcohol volledig te mijden. Uw lever zal dan andere natuurlijke afvalstoffen makkelijker kunnen verwerken en minder snel bepaalde stoffen tijdelijk moeten ‘opslaan’.

9.4 Fibromyalgie en slapen

In slaap vallen of doorslapen is bij veel gevallen van fibromyalgie een groot probleem.

U kunt een onrustig gevoel ervaren, waardoor in slaap vallen moeilijk wordt. Door de pijn en overmatig zweten is doorslapen ’s nachts niet eenvoudig.

Slaap is echter een zeer belangrijke activiteit voor uw lichaam, omdat het zichzelf in die periode kan herstellen. Het is aan te raden om een vast ritme te houden van naar bed gaan en wakker worden.

Een huis-tuin-en-keuken-middel dat zou kunnen helpen is een stuk natuurlijke zeep met etherische oliën onder een laken op uw matras leggen. Doordat er magnesium in zeep zit, zouden krampen weggenomen kunnen worden door dit middeltje.

Verder is het erg belangrijk dat u slaapt op een ondersteunend en goed matras. Het matras moet zich goed kunnen aanpassen aan uw lichaam. De matrassen van Tempur en Decupré zijn van zeer goede kwaliteit.

Ook is het belangrijk om te slapen op een drukverlagend kussen die voldoende ondersteuning kan bieden. Er bestaat een “anti-nekpijn-kussen”, deze wordt aangeboden door onder andere Laurens zorgcentrum Rotterdam.

9.5 Fibromyalgie en zwangerschap

Een aantal onderzoeken wijst op het feit dat er een relatie is tussen fibromyalgie en zwangerschap. Sommige vrouwen geven aan dat de klachten tijdens de zwangerschap verminderen en zich zelfs even klachtenloos voelen.

Bij andere vrouwen verergeren de klachten juist, alhoewel dit minder voorkomt. Het risico van zwangerschap tijdens fibromyalgie is dat de ziekte doorgegeven kan worden van moeder op dochter.

10 Wat zijn de behandelingen voor fibromyalgie

Om de klachten te verminderen zijn er verschillende behandelingen voor fibromyalgie. Onlangs is er een nieuwe fibromyalgie behandeling gekomen die hoopvolle tussentijdse resultaten laat zien. Deze behandelingen kunnen bestaan uit medicijnen, maar fysieke behandelingen zoals massages kunnen ook erg goed helpen.

10.1 Medicijnen

De medicatie die wordt voorgeschreven aan fibromyalgie patiënten bestaat meestal uit pijnstillers of slaapmiddelen. Daarnaast wordt antidepressiva steeds vaker voorgeschreven om fibromyalgie te bestrijden.

10.2 Massage

Massages hebben verschillende werkingen. Het is allereerst goed voor de algemene ontspanning.

De druk die u voelt kan weggenomen worden en uw spieren zullen minder strak gaan staan.

Massages helpen om zuurstof naar de spieren te sturen, waardoor afvalstoffen sneller weggevoerd worden. De hebben ook direct effect op klachten zoals pijn.

10.3 Triggerpointtherapie

Triggerpoint fibromyalgie

Triggerpointtherapie zorgt ervoor dat spierknopen die pijn veroorzaken minder strak gaan staan, of een minder actieve houding aannemen. Het gaat spierkrampen tegen, wat bij fibromyalgie vaak voor stekende pijn kan zorgen.

10.4 Fysiotherapie

Fysiotherapie kan verlichtend werken voor de klachten die u ondervindt bij fibromyalgie. De therapeut gaat dieper in op uw persoonlijke pijnen. Zo komt er een behandelprogramma die voor u het beste werkt.

Echter, wanneer stress en daarmee TMS (Tension Myositis Syndrome) de oorzaak is dan zullen de triggerpoints helaas telkens weer terugkomen op dezelfde plaats of op een andere plaats.

De eerder besproken oorzaak nummer 1 stress en TMS dient dan behandelt te worden. Hierbij hebben massage, triggerpointtherapie en fysiotherapie dan helaas geen blijvend effect. Een behandeling die de oorzaak stress en TMS behandelt biedt dan een enorme uitkomst.

11 Wat is de beste behandeling voor fibromyalgie

Als u al of een aantal van de eerdergenoemde behandelingen hebt gehad en ze hielpen een beetje of tijdelijk, maar de fibromyalgie kwam weer terug. Of de fibromyalgie verdween maar een andere klacht in uw lichaam kwam daarvoor terug.

Als u dat overkomen is, dan blijft er feitelijk maar één andere oorzaak over.

De fibromyalgie wordt veroorzaakt door Tension Myositus Syndroom en stress. BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno, andere artsen een eigen praktijkervaring een effectief behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u kunt genezen van fibromyalgie .

Wilt u af van uw fibromyalgie?

Bekijk ons effectieve BreinMedicijn behandelprogramma, die de oorzaak nummer één aanpakt en waarmee u blijvend kunt genezen.

Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandeling? Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten, die door ons behandelprogramma zijn genezen en hersteld van hun fibromyalgie.


Reactie plaatsen