Artrose

In dit artikel behandelen we: wat artrose is, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn, wat u tegen artrose klachten kunt doen en welke behandeling(en) voor artrose klachten effectief zijn.

Zoekt u een effectieve behandeling? Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen artrose pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (artrose) af te komen?

Heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Artrose Test” om te starten met de test.



Inhoudsopgave

Wat is artrose?

1.1 Wat gebeurt er bij artrose?

1.2 Hoeveel mensen hebben artrose?

1.3 Wat is het verschil tussen artrose en reuma?

1.4 Is artrose hetzelfde als botontkalking?

1.5 Is artrose een ouderdomsziekte?"

2. Hoe wordt artrose aangetoond?

3. Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose worden toegeschreven?

4. Wat is de oorzaak van artrose?

5. Is artrose de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?

6. Wat is de nr.1 oorzaak van artrose pijnklachten?

7. Welke behandeling wordt er voor artrose vaak voorgeschreven?

7.1 Is medicatie voor artrose (pijn)klachten effectief?

7.2 Wanneer biedt een operatie uitkomst bij artrose (pijn)klachten?

7.3 Is Fysiotherapie en Triggerpointtherapie bij artrose (pijn)klachten effectief?

7.4 Is een cortisonen injectie bij artrose (pijn)klachten effectief?

7.5 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen de artrose (pijn)klachten?"

8. Wat is de meest effectieve behandeling voor de (pijn)klachten van artrose?

1. Wat is artrose

wat is artrose

Artrose heet internationaal osteoartritis. Artrose is een veelvoorkomende reumatische aandoening (niet te verwarren met ontstekingsreuma) waarbij de kwaliteit van het kraakbeen (langzaam) achteruit gaat en in sommige gevallen zelfs helemaal kan verdwijnen.

Het kraakbeen wordt dunner en zachter en dit leidt tot een vervorming van de botvlakken onder het kraakbeen. Er kunnen hierdoor osteofyten (knobbels) bij de randen van de gewrichten ontstaan, hierdoor raken de gewrichtsvlakken vervormd.

 Deze knobbels kunnen uiteindelijk de beweeglijkheid van een gewricht gaan beperken. Voorheen werd gedacht dat artrose een aandoening is die alleen het kraakbeen betrof, maar nu weten we dat het gehele gewricht hierbij betrokken is.

Er kunnen losse stukjes bot zich gaan vormen, aangroei of verandering van vorm van het bot plaatsvinden en de verminderring van de smering van het gewricht kan ook hierdoor ontstaan.

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Het komt het meest voor in de (onder) rug, nek, schouder, knie, heup, handen, enkel, pols, elleboog en arm.

Alhoewel artrose daadwerkelijk waar te nemen is in het lichaam; is artrose in de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak van uw (pijn)klachten. Velen mensen met artrose hebben hier namelijk geen pijn aan bron[1].

Uw pijnklachten zijn echt, maar zeer waarschijnlijk komt dit door een andere oorzaak.  U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

1.1 Wat gebeurt er bij artrose?

artrose betekenis

Op de linkerafbeelding ziet u een gewricht wat nog niet is aangetast. In het gewricht komen twee botten bij elkaar. De botten schuren niet tegenelkaar, omdat er aan het uiteinde van de botdelen schokdempende kussentjes zitten.

Deze kussentjes zijn het kraakbeen.   Op de rechterafbeelding ziet u een gewricht wat is aangetast door artrose. Andersgezegd de kraakbeenkussentjes zijn deels afgebroken.

Als dit deze afbraak zich voortzet dan gaan de botten na verloop van tijd over elkaar heen schuren.Het bot onder het kraakbeen kan dikker en breder worden.

Aan de rand van het gewricht vormen zich puntige, benige aangroeisels, osteofyten genaamd. Deze osteofyten kunnen de beweeglijkheid van het gewricht beperken.

1.2 Hoeveel mensen hebben artrose?

De aandoening komt relatief vaak voor, ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben en bij 26% van de mensen met chronische pijn wordt artrose als oorzaak hiervan gezien. Bron 2

Dit maakt artrose de meest voorkomende diagnose voor chronische pijn in Nederland.

1.3 Wat is het verschil tussen artrose en reuma?

Reumatoïde artritis en artrose zijn twee verschillende aandoeningen. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewrichtskapsel zit.

Deze vorm van reuma is een auto-immuun ziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam het lichaamseigen weefsel aanvalt.

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen wordt afgebroken en ook het bot onder het kraakbeen vervormt.

De kwaliteit van zowel het kraakbeen als het bot gaat geleidelijk achteruit

1.4 Is artrose hetzelfde als botontkalking?

Artrose en botontkalking (osteoporose)  worden wel eens door elkaar gehaald Botontkalking en artrose komen allebei bij  voor, maar zijn niet hetzelfde.

Bij artrose neemt de dichtheid van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking wordt het bot juist brozer.

1.5 Is artrose een ouderdomsziekte?

artrose leeftijd

Nee artrose is geen ouderdomsziekte, want het kan al voorkomen bij mensen die in de twintig zijn.

Een andere recente studie van gezonde 21 jarigen, wonende in Finland, constateerde dat de helft van hen tekenen van artrose en andere degeneratieve veranderingen hadden en bijna een kwart van hen hadden uitpuilende schijven.

Een zeer belangrijke bevinding was dat al deze deelnemers van dit onderzoek totaal geen pijn ondervonden. bron [3] In Nederland komt deze aandoening relatief vaak voor, ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose.

Van alle Nederlanders  had in 2007 ongeveer 4,0% artrose. Van de mensen ouder dan 45 jaar was dat 12,4% en onder de 65-plussers 17,2%. Artrose komt bij vrouwen bijna twee keer zo vaak voor als bij mannen. bron[4]

2 Hoe wordt artrose aangetoond?

heb ik artrose

De arts stelt de diagnose vast door af te gaan op uw verhaal, lichamelijk onderzoek en uw lichamelijke klachten. De arts verwijst u soms door om een röntgen- of MRI scan te laten maken.

Ons advies is om écht te vragen om een röntgen- of MRI scan en een bloedonderzoek om zo ook andere oorzaken voor uw klachten uit te sluiten. Klachten kunnen soms door ernstige ziekten worden veroorzaakt waaronder reumatoïde artritis, kanker of zenuwschade.

Wanneer de onderzoeken artrose, rug- en/of nek-hernia, vermeende zenuwbeknelling(ischias o.a.), scheurtjes in de rotator manchet (schouder), spinale stenose of andere skeletafwijkingen laten zien dan wordt dit vaak aangewezen als de oorzaak van uw (pijn)klachten

Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat deze  aandoeningen in verreweg de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak is van de (pijn)klachten. bron [5]

Wanneer uw gewrichten volledig versleten zijn, dan is bijvoorbeeld een kunstheup eventueel wel een oplossing, maar in de meeste gevallen is artrose niet schadelijk en niet de oorzaak van pijn.

U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3 Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose worden toegeschreven?

artrose symptomen

De belangrijkste symptomen die onterecht aan artrose worden toegeschreven zijn pijn en stijfheid. Ook wordt ‘startpijn’  of startstijfheid wat pijn of stijfheid is wat zou komen na een periode van rust een symptoom van artrose.

De pijn kan ook s’nachts optreden wanneer je op bed ligt. Het niet meer bewegen van de gewrichten die de pijn zouden veroorzaken zou de pijn kunnen verergeren. Het kan ook voorkomen dat de gewrichten een krakend geluid maken wanneer deze bewogen worden.

Het kraken van de gewrichten is niet pijnlijk of schadelijk.

Het gewricht kan ook wat gezwollen zijn wat zou kunnen duiden op een ontsteking.

Wat voor pijnklachten er worden toegeschreven aan de artrose en waar ze gevoeld worden hangt meestal af waar de artrose gevonden wordt.

Artrose in de rug wordt vaak verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van ischias pijn veroorzaken. Dit is pijn die kan uitstralen vanuit de lage rug richting de bilregio, been (benen) en voeten.

Artrose in de nek wordt vaak verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van pijn in de nek, hoofdpijn/migraine en uitstralende pijn richting de schouder(s) of arm(en), hand(en) en vinger(s).

Artrose in de heup wordt vaak verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van heuppijn maar ook ischias gerelateerde klachten.

Artrose in de knie wordt vaak verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van pijn in de knie, been, voet.

Artrose in de elleboog wordt vaak verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van pijn in de elleboog, onderarm en vinger(s). Wordt soms verward met een tennisarm of een peesontsteking

Artrose in de handen wordt vaak verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van pijn in de vingers. Wordt soms verward met carpaal tunnel syndroom

Artrose in de schouder wordt vaak verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van pijn in de schouder.

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de (pijn)klachten, in plaats van de artrose, kunt u lezen in U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

4 Wat is de oorzaak van artrose?

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het veroorzaken van artrose. De volgende oorzaken kunnen een rol spelen bij artrose:

  • Erfelijke aanleg. Als in de familie artrose voorkomt is de kans groter dat u het ook krijgt
  • Vrouwen krijgen vaker artrose dan mannen
  • Reumatoïde artritis. Ontstekingsreuma kan ervoor zorgen dat u gewrichten aangetast worden.
  • Dit zorgt voor meer belasting van uw gewrichten en vergroot de kans op slijtage.
  • Zwaar lichamelijk werk en sport
  • Zwaar ongeluk
  • Beenlengte verschil bij heupartrose

5 Is artrose de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?

artrose oorzaak

In situaties waar er geen sprake is van ernstige slijtage, waardoor er ernstige beperkingen in de bewegingsvrijheid zijn ontstaan en in het geval bij de heup een nieuwe heup nodig is, is het antwoord nee.

 Artrose is in de meeste gevallen niet de oorzaak van de (pijn)klachten. 

  • Een onderzoek gedaan door de Medical college van Wisconsin constateerde in 1986 al dat artrose in de nek, botuitsteeksels, het smaller worden van de tussenwervelschijven en botverdikkingen en knobbels veel voorkomen maar in verreweg de meeste gevallen geen pijn veroorzaakte. bron[5]

  • Dat mensen geen pijn hebben ook al hebben ze artrose is in drie andere van elkaar losstaande onderzoeken (M.C. Jensen, D.G. Borenstein en N. Boos) herhaald.

  • Deze drie onderzoeken lieten zien dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en afwijkingen (o.a. artrose) die door MRI-röntgenscans worden waargenomen.

  • De radioloog zou dus in feite niet eens weten welke röntgen- MRIfoto’s bij de ‘pijn’ groep horen of bij de ‘geen pijn’ groep horen. bron [6]

  • De cijfers van een enquête van het ‘Center for Disease Control’s annual National Health Interview’ constateerde dat rugpijn en nekpijn piekt tussen leeftijdscategorie van 45 tot 64 jaar en vanaf 65 jaar weer begint af te nemen terwijl ze wel artrose en andere afwijkingen in hun lichaam hebben.

  • Als artrose de oorzaak is van pijnklachten dan zou je verwachten dat de klachten naarmate men ouder wordt in iedergeval niet zouden afnemen. Het tegendeel is echter waar, want de pijn neemt vaak af wanneer men ouder wordt. bron[7]

  • Er zijn mensen die pijn hebben, maar geen artrose hebben. Het klachtenbeeld is hetzelfde aan iemand die wel artrose heeft, maar er is geen artrose. 

  • Een andere oorzaak is de reden waarom u pijn en andere aanverwante klachten heeft. Een terecht vraag is dan: wat is dan wel de oorzaak van uw (pijn)klachten?

    6 Wat is de nr.1 oorzaak van artrose pijnklachten?

    De belangrijkste oorzaak van uw pijnklachten is dat er sprake is van een chronisch verminderde doorbloeding op of nabij de locatie van uw pijnklachten. 

  • Deze verminderde doorbloeding veroorzaakt een zuurstof tekort en een ophoping van afvalstoffen. Dit zorgt ervoor dat de zenuwen rondom die locatie signalen sturen naar de hersenen waarna er pijn ontstaat.

  • De hersenen identificeren dat er iets aan de hand is op de plek waar u nu pijn voelt en slaat met de pijn alarm. De stijfheid is eveneens een resultaat van de chronisch verminderde doorbloeding. 

  • Om deze reden helpt vaak een warm bad, warme kruik, beweging, massage en diverse lichamelijke therapieën, omdat veel die de doorbloeding weer opgang brengen. 

  • Dit is vaak van tijdelijke duur, omdat de nr.1 oorzaak deze doorbloeding weer zal verminderen. De hersenen veroorzaken namelijk, met het autonome zenuwstelsel, de chronisch verminderde doorbloeding. 

  • Dit komt door emotionele stress en met name hoe u met uw emoties omgaat. Wanneer u voor een periode van tijd verkeerd met uw emoties omgaat en ze met name stelselmatig uit de weggaat, onderdrukt of traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt dan zal dit pijnproces worden aangeleerd en niet meer zomaar weggaan. 

  • De relatie tussen emotionele stress is de meeste van ons wel bekend. Wanneer we een spreekbeurt houden dan kunnen we ons gespannen voelen en daardoor hartkloppingen ervaren, misselijk worden, hoofdpijn krijgen en zelfs veranderingen in onze stoelgang ervaren. 

  • Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie. Een reactie waar het om pijn gaat kan ook chronische worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding.    U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

Zenuwpijn benen stress vb

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

 7 Welke behandeling wordt er voor artrose vaak voorgeschreven?

artrose behandeling

  •  7.1 Is medicatie voor artrose effectief?

    Medicatie kan uiteraard uw pijn en uw stijfheid verminderen. Er zijn eenvoudige pijnstillers, zoals paracetamol. Daarnaast kan de huisarts ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven als de eenvoudige pijnstillers niet goed genoeg werken. 

  • Er zijn ook ontstekingsremmende cremés waar NSAID in zit, zoals diclofenac. Diclofenac is ook verkrijgbaar in pilvorm. Wat benadrukt moet worden is dat de pijn erger kan worden en ook vaker kan voorkomen wanneer pijnstillers langdurig worden gebruikt.

    Bijvoorbeeld als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen) neemt.

    Er kan dan door langdurig en regematig gebruik een averechts effect ontstaan. In het begin werkte de medicatie nog.

  • Maar na verloop van tijd wordt de werking minder en daardoor zal u meer gaan innemen om hetzelfde pijnstillende effect te bereiken. Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van pijnklachten.

  • Dit betekent niet dat pijnstillers slecht voor u zijn, maar gebruik ze met mate. bron bron bron[8]

    7.2 Wanneer biedt een operatie uitkomst bij artrose?

    artrose operatie 
  • Wanneer gewrichten volledig versleten zijn, zoals bij de heup of de knie, dan kan er gekozen worden om een heupprothese (kunstheup) of een kieprothese te nemen.

  • Echter, dr. Sarno zegt in zijn boek “the divided mind’: dat mensen soms na een heupprothese ineens last krijgen van pijnklachten ergens anders. Het lijkt erop dat de nr.1 oorzaak van chronische pijn bij die personen de oorzaak was van de pijnklachten en niet de versleten heup. 

  • Als de oorzaak namelijk psycho-fysiologisch is, dan zal de pijn zich verplaatsen andere plaats in het lichaam. Daarnaast zijn de complicaties na de operatie soms nog erger dan de pijnklachten voor de operatie. bron[9]

  • Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat wanneer u in uw jeugd een aantal traumatische of zeer negatieve gebeurtenissen heeft meegemaakt de slagingskans van een operatie al snel daalt tot maar 15%.

  • Een andere recente beoordeling van rugpijn behandelingen, constateerde dat operaties, injecties, pijnverdovende medicijnen niet effectiever bleken te zijn dan placebo behandelingen of conservatieve (niet operatieve) behandelingen. bron[10]

  • Al gaat dit onderzoek alleen over rugpijn behandelingen; geeft het wel aan dat een operatie niet zaligmakend is en het niet beter schijnt te doen dan placebo (nep) behandelingen of fysiotherapie.

  • Dit wil niet zeggen dat operaties niet werken. Het betekent gewoonweg dat een operatie niet voor ieder persoon de juiste oplossing is en dat niet operatieve behandelingen hetzelfde effect kunnen hebben.

    7.3 Is Fysiotherapie en Triggerpointtherapie bij artrose effectief?

    Deze therapieën kunnen zeker effectief zijn, omdat ze de doorbloeding verbeteren. Met name triggerpoint therapie en dry needling halen de microverkrampingen uit de spieren, waardoor de doorbloeding herstelt wordt en daardoor de pijn en de stijfheid afneemt.

  • Echter, als de oorzaak nr.1 zoals eerder besproken de oorzaak is van de klachten dan zal die doorbloeding door de hersenen en het autonome zenuwstelsel weer worden verminderd.

    7.4 Is een cortisonen injectie bij artrose effectief?

    Een arts geeft in de grote ontstoken gewrichten, zoals bijvoorbeeld de schouder, knie of heup, een cortionen (corticosteroïden) injectie.

  • Een dergelijke injectie kan enkele weken tot een aantal maanden verlichting geven, maar de klachten komen meestal weer terug en kunnen er zelfs erger door worden.

  • De cortisonen remmen volgens de artsen de ontsteking maar dit is van tijdelijke duur. 

  • Tegenwoordig worden injecties steeds meer gebruikt tegen rug- en nekpijn, maar recente studies, gepubliceerd o.a. in de New England Journal of Medicine en The Journal of the American Association, tonen aan dat deze in de meeste gevallen niet effectiever zijn dan placebo-injecties of lichamelijke behandelingen (fysiotherapie, massage etc.). bron[11]

    7.5 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen de artrose klachten?

    artrose oefeningen sporten

Oefeningen zorgen ervoor dat de doorbloeding verbeterd en het lichaam soepel maakt wat resulteert in minder klachten, maar het zal de klachten in de meeste gevallen niet genezen.

Helemaal de gewrichten niet meer bewegen of ze teveel ontlasten geeft alleen maar meer klachten, omdat de doorbloeding dan helemaal slechter wordt.

Daarnaast als je lichaamsdelen niet meer gebruikt worden ze zwakker en zal het spierweefsel en ander weefsel worden afgebroken. In beweging blijven zorgt er meestal voor dat de klachten niet erger worden, maar door beweging of afvallen gaan ze niet over.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (artrose) pijnklachten af te komen?

Heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Artrose test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor de (pijn)klachten van artrose?

De reden waarom er pijnklachten optreden is niet vanwege artrose, maar omdat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding en daarmee een chronisch mild zuurstof tekort.

Behandelingen die de doorbloeding herstellen kunnen succesvol zijn, maar wanneer de eerder besproken nr.1 oorzaak de reden is voor de verminderde doorbloeding dan zal het effect van die behandelingen tijdelijk zijn.

Hyper moderne ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van specifieke gerichte aanpak chronische (pijn)klachten vaak binnen 2 maanden blijvend kunnen genezen. bron[12Brady, S. Pain Free for Life. Hachette Book Group, New York, NY, USA, 2006.]

Met deze gerichte aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de (pijn)klachten zullen hierdoor verdwijnen.

Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandeld de oorzaak nummer één van chronische pijnklachten die vaak onterecht toegeschreven worden aan artrose.  


Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met artrose, die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt zijn van hun pijnklachten.