Bekijk de video over de achterliggende visie

van onze chronische pijn behandelmethode 

Het BreinMedicijn behandelprogramma is gebaseerd op de visie dat (veel) lichamelijke klachten worden veroorzaakt vanuit uw brein en uw zenuwstelsel en dat wordt veroorzaakt door stress en emoties.


Bekijk deze video om beter te begrijpen wat de visie is achter onze behandelmethode en waarom het zo effectief is. 

Wat is de nr 1 oorzaak van de meeste chronische pijnaandoeningen?

Een goed voorbeeld om de nr 1 oorzaak van chronische pijn te illustreren is fantoompijn.

Hierbij heeft een patiënt pijn aan zijn been of voet, terwijl dit lichaamsdeel al maanden of jaren geleden is geamputeerd!

De pijn van de patiënt is echt maar de plek waar de pijn zou moeten zitten bestaat niet eens meer.


Dit komt, omdat onze hersenen bepalen hoe en waar er pijn gevoeld wordt en daar kan de nr 1 oorzaak gevonden worden. Zit uw pijn daarmee tussen uw oren? Nee, uw pijn is echt.


De oorzaak is psycho-fysiologisch. In andere woorden, de oorzaak begint in uw hersenen en eindigt in uw lichaam. Uw zenuwstelsel heeft als het ware de pijn aangeleerd.


Dit kan door de BreinMedicijn behandelmethode ongedaan gemaakt worden!

De meest voorkomende oorzaak van chronische pijn is het (onbewust) onderdrukken van emoties.

 Dit (onbewust) onderdrukken van emoties zorgt ervoor dat uw autonome zenuwstelsel verstoord raakt. De boosdoeners hierin zijn met name de sociaal niet geaccepteerde emoties zoals boosheid, angst, schuld/schaamte en verdriet. Dit heet ook wel het psycho-fysiologisch syndroom (PFS).


Uw hersenen gebruiken de pijn als een manier om u af te leiden. Hierdoor hoeft u deze emoties niet te voelen. Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren. Dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele situatie. Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in je buik als je verliefd bent. 


Als we nerveus of gespannen zijn voor een spreekbeurt, dan kunnen we ons misselijk voelen, diarree krijgen of hartkloppingen ervaren. Dit zijn allemaal lichamelijk reacties op een emotie waar de meesten van ons wel bekend mee zijn. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam. In andere woorden: hoe u denkt, zich voelt en gedraagt beïnvloed uw lichaam.


Wat de pijn veroorzaakt is dat er op bepaalde plaatsen in uw lichaam (zenuwen, pezen, spieren) de bloedvaten worden vernauwt en de doorbloeding verminderd. Dit creëert met name een chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen. Al in 1975 en 1985 (herhaalonderzoek) is er door wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstof tekort ernstige pijn kan veroorzaken.

Op hoofdlijnen ziet het psycho-fysiologische proces van hoe ons brein in staat is om chronische pijn te veroorzaken er ongeveer als volgt uit:

Onderdrukte emoties → Emotionele Brein slaat alarm →Toename spanning autonome zenuwstelsel → Vernauwing van bloedvaten →Slechtere doorbloeding →Minder zuurstof → Productie van pijn- en afvalstoffen → 


→U reageert met angst/frustratie/zorgen maken op de pijn →Emotionele Brein reageert met een sterker alarm signaal (denkt ik ben in meer gevaar)→ Meer spanning op het autonome zenuwstelsel→ Gevoeligere zenuwuiteinden→ sneller en/of meer pijn→

→ Het emotionele brein samen met het zenuwstelsel leert, als deze vicieuze cirkel niet een halt toe geroepen wordt, de pijn cyclus na verloop van tijd aan→ chronische pijn is een feit.

Chronische pijn oorzaak

Veel wetenschappelijk onderzoek

Oorzaak van chronische pijn

Wetenschappelijk onderzoek laat zien:

1. Dat 2 van de 3 mensen met schade aan hun lichaam geen PIJN ervaren.
Dit betreft o.a. mensen met: hernia’s, scheuren in de pezen, atrose, discopathie, wervelkanaalvernauwingen, botuitsteeksels, rotator cuff ruptuur en versleten tussenwervelschijven of wervels.

2. Dat maar bij 3% van de patiënten met bijvoorbeeld een hernia de oorzaak van de pijn de hernia is.

3. Dat een zenuwbeknelling die langer dan twee weken duurt vaak niet de oorzaak van pijn is. 

4. Dat onderdrukte emoties pijn veroorzaken.

5. Dat een psycho-fysiologische  aanpak verbluffende resultaten boekt op het gebied van vermindering of zelfs eliminatie van chronische pijn en RSI klachten.

6. Dat bij ongeveer 77% van de mensen met chronische pijn de oorzaak niet duidelijk is omdat men in het lichaam geen oorzaak kan vinden.

7. Dat ons brein bepaald of we pijn ervaren en hoeveel pijn we ervaren.

8. Dat een verminderde doorbloeding een mild zuurstof tekort veroorzaakt en dat dit ernstige pijn kan veroorzaken.

Wilt u meer weten over onze visie met betrekking tot de belangrijkste oorzaak van chronische pijn? 

arrow_drop_up arrow_drop_down