Lage rugpijn oorzaak en behandeling nummer 1 weten? Ontdek het hier!
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Lage rugpijn oorzaak en behandeling nummer 1 weten? Ontdek het hier!

Misschien heeft u pijn aan uw onderrug. U vraagt zich misschien af wat de oorzaak is van uw lage rugpijn.

Of u wilt graag weten waarom u deze lage rugpijn klachten heeft. Sterker nog, u wilt weten: “hoe kom ik in van deze pijnklachten af?”.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor lage rugpijn is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn lage rugpijn af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Lage rugpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw lage rugpijn definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Lage rugpijn Test” om te starten met de test.

lage-rugpijn-test-1Dit artikel is geschreven om uw vragen te beantwoorden en u vervolgens verder te helpen.

Al deze vragen zullen in dit artikel behandeld worden.

Inhoudsopgave

 1. Wat is lage rugpijn?
 2. Wat zijn de symptomen van lage rugpijn?
 3. Zijn deze bekende aandoeningen/diagnoses de oorzaak van lage rugpijn?
  3.1 Is een diagnose van uw lage rug door een MRI of röntgenscan altijd te vertrouwen?
 4. Krijgen we naarmate we ouder worden meer of vaker lage rugpijn?
 5. Veroorzaakt of verergert een bepaalde lichaamshouding, manier van tillen lage rugpijn?
 6. Wat is de oorzaak nummer één van uw lage rugpijn?
 7. Is lage rugpijn te verhelpen, te behandelen en te genezen?

1. Wat is lage rugpijn?

hoe-lang-kan-lage-rugpijn-duren

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Bij 90 tot 95 % van de mensen met lage rugpijn is lichamelijk geen specifieke oorzaak aanwijsbaar bron[1]. Volgens een onderzoek is lage rugpijn (met 42%) de meest voorkomende langdurige en/of terugkerende pijn van alle soorten chronische pijn. Bij mensen met chronische lage rugpijn is de gemiddelde duur ervan gemiddeld 6,5 jaar bron [2]. Deze pijn en andere rugklachten kunnen naar verloop van tijd geleidelijk of plotseling ontstaan.


Pijn aan de onderrug wordt ook met de medische term lumbago aangeduid. Dit is een verzamelnaam voor alle lage rugklachten. Volgens artsen zou lage rugpijn veroorzaakt worden door een vermoedelijke afwijking in één of meerdere lumbale (onderrug) wervels L1, L2, L3, L4 en L5. Die zouden op de daar gelegen zenuwen drukken. Echter, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat rugafwijkingen in verreweg de meeste gevallen geen lage rug- of Ischias zenuwpijn veroorzaken.

Daarnaast zijn er nog vele andere veelvoorkomende diagnoses om de oorzaak van lage rugpijn te beschrijven.Deze diagnoses worden besproken in het deel ‘Zijn deze bekende aandoeningen/diagnoses de oorzaak van lage rugpijn?’

Als de lage rugpijn bij mensen op een bepaald moment weer verdwijnt (met welke reden of behandeling dan ook) krijgt 75% van de mensen binnen een jaar opnieuw te maken met dezelfde rugklachten. We zien dus dat lage rugpijn een hardnekkig en chronisch probleem is en veel lijden bij mensen teweeg brengt. Dit laat eveneens zien dat de reguliere en alternatieve gezondheidszorg vaak niet in staat is om deze pijn bij mensen te elimineren.

2. Wat zijn de symptomen van lage rugpijn?

lage rugpijn symptomensymptomen lage rugpijn

Bij lage rugpijn klachten  heeft u pijn rond de onderrug als u uw rug belast en soms ook als u uw rug niet beweegt. De pijn straalt soms uit naar de bilstreek, in één of beiden benen of in één of beiden voeten.

Door de pijn kunt u uw rug vaak niet goed bewegen, of wordt zeer pijnlijk bij bewegen. Bijvoorbeeld bij het optillen van iets, of tijdens het wandelen of zitten. Ook het liggen op uw rug kan pijnlijk zijn, als u in bed ligt. De klachten kunnen uw dagelijkse bezigheden en werk ernstig hinderen.

Welke klachten u heeft kan zeer verschillend zijn en daarom zijn er talloze diagnoses en oorzaken die er aan kunnen gegeven worden.

Na jarenlang last te hebben gehad van lage rugpijn ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3. Zijn deze bekende aandoeningen/diagnoses de oorzaak van lage rugpijn?

Onderstaande aandoeningen of andere zaken worden door artsen vaak aangewezen als de oorzaak van de lage rugpijn. Maar is dat wel zo? We zullen ze één voor één behandelen:

Meestal zal de huisarts, als het voor hem niet duidelijk wat de reden van uw pijn is, u doorverwijzen naar een ziekenhuis om daar een MRI of röntgen scan te maken van uw rug. Echter blijken de resultaten van een MRI helaas niet altijd even betrouwbaar…

3.1 Is een diagnose van uw lage rug door een MRI of röntgenscan altijd te vertrouwen?

MRI scan rug

Dr. H Schubiner zegt, in zijn boek Unlearn Your Pain dat:

“na verloop van tijd bij sommige mensen de MRI scan resultaten verslechteren en dit terwijl hun pijn juist afneemt.Dit terwijl bij andere mensen de MRI resultaten verbeteren maar de pijn juist erger wordt.

Dit wist u misschien (nog) niet, maar vele mensen met normale MRI scan bevindingen hebben juist last van hevige rugpijn. Kortom, hun rug ziet er gezond en normaal uit en toch hebben ze lage rugpijn. bron[3]

In feite, Eugene Carragee van Stanford University schreef in de New England Journal of Medicine (2005):

“De studie laat zien dat bij er maar bij ongeveer 10%-15% van mensen met rugpijn er een serieuze medische aandoening achter zit. Deze mensen hebben fracturen, tumoren, een infectie of serieuze zenuwschade.” bron [4]

U begrijpt dat o.b.v. eerdergenoemd onderzoek met MRI-scans dat dit wel eens kan leiden tot foutieve diagnoses. U krijgt dan niet de juiste adviezen en behandelingen die u zo hard nodig heeft om van uw lage rugpijn af te komen.


3.2 Ischiaspijn (sciatica)

Ischias herniaDe ischiaszenuw is de langste zenuw uit het lichaam en loopt vanuit de lage rug naar de achterkant van het bovenbeen tot aan de voet. Lage rugpijn en andere symptomen worden vaak door artsen toegerekend aan een irritatie of ontsteking van de ischiaszenuw.  De klachten (meestal pijn) worden vaak ervaren vanaf de lage rug naar het bovenbeen tot aan de voet.

Ischias zenuwpijn wordt volgens artsen o.a. veroorzaakt door een hernia of een spinale stenose die op deze zenuw zou drukken. Echter, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat rugafwijkingen in verreweg de meeste gevallen geen Ischias zenuwpijn veroorzaken.

3.3 Hernia in de onderrug (Hernia Nuclei Pulposi)

lage rugpijn hernia

Een hernia is een uitstulping van de zachte kern (hernia nuclei pulposi) van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf, de discus. Die uitstulping  drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw die daardoor geïrriteerd en/of ontstoken raakt.

Deze uitstulping (hernia) wordt vaak ten onrechte verweten voor het veroorzaken van pijn, brandende pijn, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte in de rug.

Waaronder symptomen, zoals ischias (sciatica), waar de pijn of andere klachten uitstralen vanuit de rug naar de billen, benen en soms ook de voeten. Meestal is de uitstraling in één been.

Het wetenschappelijk bewijs dat een hernia langdurige of chronische lage rugpijn zou veroorzaken is zeer zwak. bron[5] bron [6]

3.4 Beknelde zenuw

rugpijn beknelde zenuw

Beknelde zenuwen (bijv.bij ischias) worden zeer verkeerd begrepen en vaak ten onrechte aangewezen voor het veroorzaken van langdurige lage rugpijn.

Hoewel een beknelde zenuw zeer pijnlijk kan zijn, duurt de pijn zelden langer dan een paar weken. Als er druk op de zenuw is door bijvoorbeeld een hernia of spinale stenose (vernauwing van de onderrug), is de bloedstroom beperkt. Binnen een paar weken sterft de zenuw. Als de pijn langer duurt dan een paar weken, is een beknelde zenuw waarschijnlijk niet de boosdoener.

Hoewel deze rug afwijkingen echt zijn, zal de pijn van een beknelde zenuw niet langer duren dan een paar weken.  bron[7]


3.5 Artrose in de tussenwervelschijven van de rug
lage rugpijn artrose

Voor de meeste mensen wordt de term discopathie of artrose in de rug gebruikt om te suggereren dat hun rug aan slijtage onderhevig is en in zekere mate versleten is en dat dit zeker met de leeftijd zal verslechteren.

De term is echter niet van toepassing op de symptomen, maar het beschrijft de conditie van de discus-degeneratie (tussenwervelschijf slijtage).

Aangezien de tussenwervelschijf zelden de oorzaak is van lage rugpijn, heeft dit geen invloed op je leven. Het lijkt op grijs haar. Grijs haar is een teken van veroudering en is daarvoor in de meeste gevallen niet schadelijk of pijnlijk. bron[[8] bronbron [9]

3.6 A-specifieke lage rugpijn

wat is aspecifieke lage rugpijn

A-specifieke of niet-specifieke rugpijn, waarbij de oorzaak niet bekend is, is de grootste groep van lage rugpijn-patiënten. Bij 90% van de mensen die lage rugpijn hebben is de oorzaak voor deze pijn onbekend. Al zullen artsen vaak hun vermoedens uitspreken.

Dit betekent gewoonlijk dat het aan rugafwijkingen door hernia of letsel aan de spieren of pezen geweten wordt. In sommige gevallen zal het aan stress geweten worden.

3.7 Alle eerdergenoemde aandoeningen zijn, volgens wetenschappelijk onderzoek in de meeste gevallen niet de oorzaak van uw van lage rugpijn!

Lage rugpijn mogelijke oorzaken

In een onderzoek, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine 1994, werden er MRI-scans afgenomen van 98 mensen die nog nooit eerder rugpijn hebben gehad. Van deze 98 mensen had 34% normale ruggenwervelschijven en had maar liefst 66% uitpuilende schijven of uitstulpende schijven of hernia’s.bron[10]

Als 66% van de mensen (die nog nooit rugpijn hebben gehad) rugafwijkingen hebben die normaliter door een arts worden aangewezen voor het veroorzaken van rugpijn, dan klopt de hedendaagse diagnose daarmee van geen kant. Kortom, rugafwijkingen veroorzaken in verreweg de meeste gevallen geen lage rugpijn.

De neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff constateert dat hernia’s maar in 3% van gevallen verantwoordelijk zijn voor de rugpijn. In 97% van de gevallen werd de pijn dus niet veroorzaakt door een hernia! bron [11

Vanuit wetenschappelijke onderzoeken valt te concluderen dat de hedendaagse diagnose, dat rug afwijkingen de oorzaak van de lage rugpijn is, geen enkele wetenschappelijke basis heeft. Als u afwijkingen in uw rug heeft, dan heeft u daarmee niet per definitie een slechte rug.

Dit zijn zoals dr. Sarno zegt:

“de normale grijze haren van de ruggengraat en ze zijn in verreweg de meeste gevallen ongevaarlijk”.

Andere diagnoses en/of aandoeningen die vaak ten onrechte als oorzaak worden bestempeld voor rugpijn zijn: RSI, artrose, tendinitis (peesontsteking), tendinose (peesverzwakking), scoliose, spinale stenosebron[12] b

3.8 Triggerpoints in de rugspieren of bilspieren


lage rugpijn triggerpointsMyofasciale Triggerpoints (kruisjes, bolletjes) zijn microverkrampingen in de spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Deze verkrampingen verminderen de doorbloeding bij de getroffen gebieden. Het levert een zuurstoftekort op en het zorgt er ook voor dat afvalstoffen zich enorm ophopen. Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort hevige pijn kan veroorzaken. bron [13] bron [14] 


Triggerpoints kunnen hierdoor wél degelijk lage rugpijn veroorzaken als ze actief zijn (zie de rode uitstralingsgebieden).

 

Ze zijn echter niet de éérste oorzaak van o.a. rugpijn. De vraag namelijk is: waardoor worden de triggerpoints veroorzaakt?
Want als ze behandeld worden door  dry needling, triggerpointmassage  en de adviezen uit het handboek Triggerpoint-therapie[15] worden opgevolgd; blijven de triggerpoints alsnog vaak terugkomen.

De eerste en échte oorzaak van rugpijn zit hem niet in het triggerpoint. Zodra de oorzaak nummer één wordt aangepakt kan de lage rugpijn en ook de triggerpoints blijvend verholpen worden.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn lage rugpijn af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Lage rugpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw lage rugpijn te genezen. Doe nu de gratis Lage rugpijn Test!

lage-rugpijn-test-1

4. Krijgen we naarmate we ouder worden meer en/of vaker lage rugpijn?

Veel mensen denken dat degeneratieve (slijtage aan de rug) aandoeningen, zoals discopathie, alsmaar toenemen naarmate we ouder worden. Echter, de cijfers van een enquête van het ‘Center for Disease Control’s annual National Health Interview’ laten zien dat rugpijn en nekpijn piekt tussen leeftijdscategorie van 45 tot 64 jaar en vanaf 65 jaar weer begint af te nemen bron [16]

Dit onderzoek toont drie zaken aan:

Ten eerste: lage rugpijn is geen ouderdomskwaal.

Ten tweede, dat het hebben van een slijtage aan de rug niet betekent dat u daardoor pijn aan uw rug zou moeten krijgen.

Ten derde, dat het algemeen geaccepteerde idee dat rugpijn betekent dat uw een slechte rug heeft ook gewoonweg niet juist is.

Hierbij willen wij benadrukken dat het zeer belangrijk is om een zorgvuldige onderzoek te laten verrichten door uw huisarts. Dit om serieuze medische aandoeningen (zoals kanker, auto-immuunziekten) uit te kunnen sluiten, eventueel met een MRI scan erbij.

Conclusie
Ongeveer 2 van de 3 mensen die nooit pijn hebben gehad aan hun lage rug, hebben tendinitis (peesontsteking), spinale stenose, hernia’s, scoliose en andere structurele abnormaliteiten in hun rug. Dit zijn dezelfde rugafwijkingen die ten onrechte beschuldigd worden voor het veroorzaken van bijvoorbeeld ischias zenuwpijn en het beknellen van anderen zenuwen in uw rug.

Kortom, deze rug afwijkingen veroorzaken in verreweg de meeste gevallen geen lage rugpijn.

De vraag blijft dan: wat is de oorzaak nummer één van u lage rugpijn en hoe komt u er vanaf? Voordat we naar die vraag gaan kijken; wil ik eerst met u kijken of een bepaalde lichaamshouding of manier van tillen lage rugpijn verergert of  veroorzaakt?

5. Veroorzaakt of verergert een bepaalde lichaamshouding, manier van tillen lage rugpijn?

lage rugpijn overbelasting

Andere voorbeelden die als oorzaak van lage rugpijn worden aangewezen zijn:

 • Zwaar lichamelijk werk, zoals veel bukken en zwaar tillen;
 • Een verkeerde houding, waarbij je onvoldoende rechtop loopt en zit;
 • Teveel zitten, bijvoorbeeld achter een computer op kantoor of in auto;
 • Onvoldoende beweging, dit zou zwakke spieren geven en een slechte conditie;
 • Overgewicht;
 • Een te zachte of juist te harde ondergrond bij het slapen;
 • Niet zitten op een ergonomische stoel, die de rug ontlast.

Welke lichaamshouding de symptomen doet verergeren of verminderen, verschilt per persoon. Zo krijgt de één last van rugpijn als hij in een doorzittende bank zit en de ander niet. Een ander heeft weer rugpijn als hij op een houten stoel zit en de ander niet.

Zelfs de tijdstippen waarop mensen symptomen krijgen, verschilt per persoon. De één heeft meer rugpijn in de ochtend, de ander in de middag en weer een ander in de avond. Dat er zoveel verschil bestaat tussen personen wanneer zij meer of minder rugpijn hebben, toont al aan dat er iets anders aan de hand is dan het simpelweg hebben van een beschadiging of afwijking in de rug.

Daarnaast zijn er velen mensen die volgens bewegingsexperts verkeerd tillen, zeer zwaar werk verrichten, op niet-ergonomische stoelen zitten en ga zo maar door. Echter, hoe kan het dan dat veel van deze mensen geen lage rugpijn hebben?

Het antwoord op de vraag of bepaalde lichaamshouding of manier van tillen chronische lage rugpijn veroorzaakt is simpelweg: ‘nee’.

Het wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt gewoonweg. De moderne mens heeft volgens de zogenaamde bewegingsexperts al tienduizenden jaren verkeerd bewogen of getild. Hoe kan het dan dat het percentage mensen met lage rugpijn de afgelopen decennia alleen maar is toegenomen? We bewegen en tillen volgens deze experts beter dan onze voorouders en toch is er meer lage rugpijn dan vroeger. Er is iets anders aan de hand waarom mensen langdurige lage rugpijn hebben.

lage rugpijn behandelen

Dr. Sarno, auteur van Healing Backpain, een revalidatie arts die duizenden lage rugpijn-patiënten blijvend heeft weten te genezen, zegt het volgende hierover:

“Het is volstrekt onlogisch om te beweren dat na miljoenen jaren van evolutie, in welke tijd wij de dominante soort op deze planeet is geworden, onze lichamen structureel zwak zijn geworden of dat we zo broos zijn geworden dat we voorzichtig moeten zijn met hoe we bewegen , hoe we onze lichamen gebruiken of deelnemen aan herhalende activiteiten. Dit is complete onzin. Wij zijn geen papier-maché; Wij zijn sterk en veerkrachtig, aanpasbaar en we genezen snel”. bron[17]

hoe lage rugpijn verhelpen

Scott Brady MD, auteur van het boek ‘Pain Free for Life’, zegt: ”Een ander misverstand die vaak voorkomt is dat onze rug of nek zwak zou zijn en gemakkelijk beschadigd kan raken. Uit ervaring weet ik dat dit niet waar is. Ik heb zes maanden in Afrika (Kenya, Oeganda) gespendeerd en daar heb ik ongeveer 5000 patiënten geholpen. 

Ik kan mij niet eens herinneren of ik überhaupt één patiënt bij mij heb gehad met rug of nek klachten. Echter, hielden zij zich totaal niet aan de bewegings- of lichaamshoudingsadviezen die wij in het Westen als vanzelfsprekend achten. Zij lopen op wegen vol met gaten, dragen de hele dag door extreem zware draaglasten op hun hoofd en in hun handen. En wat denk je? Deze Afrikanen hebben nauwelijks last van rug of nekproblemen.”[18]

Kortom er is iets anders aan de hand wat lage rugpijn veroorzaakt, dan wat over het algemeen beweerd wordt.


6. De oorzaak nummer één van uw lage rugpijn

wat te doen lage rugpijn

De meest voorkomende oorzaak van chronische of langdurige lage rugpijn zijn onderdrukte emoties
De meest voorkomende oorzaak van chronische lage rugpijn is het (onbewust) onderdrukken/verdringen van emoties. Dit zorgt ervoor dat uw autonome zenuwstelsel verstoord raakt. De boosdoeners zijn met name de sociaal niet-geaccepteerde emoties zoals boosheid, angst, schuld, schaamte en verdriet.

Uw brein gebruikt de pijn als een manier om je af te leiden, waardoor je deze emoties niet hoeft te voelen. Uw brein is in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren, dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele situatie. Denk bijvoorbeeld aan blozen, of vlinders in de buik bij verliefdheid. Als we nerveus of gespannen zijn voor een spreekbeurt, dan kunnen we ons misselijk voelen, diarree krijgen of hartkloppingen ervaren. Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waar de meeste van ons wel bekend mee zijn. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam. In andere woorden: hoe u denkt, zich voelt en gedraagt, beïnvloedt uw lichaam.

Wat de lage rugpijn veroorzaakt is dat er op die plaatsen in uw rug (zenuwen, pezen, spieren) de bloedvaten worden vernauwd en de doorbloeding verminderd. Dit creëert met name een chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen. Al sinds 1975 is er door wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat een zuurstoftekort ernstige pijn kan veroorzaken. Dit is ook de reden waarom mensen merken dat de pijn verlicht wordt door het nemen van een warm bad nemen of wisselbaden. Een warm bad verbetert namelijk de bloedsomloop en laat de aderen verwijden, waardoor het zuurstof tekort tijdelijk minder wordt.

De naam en term hiervoor is het Tension Myositis Syndroom, deze term is bedacht door dr. Sarno.

Op hoofdlijnen ziet het Tension Myositis Syndroom van hoe ons brein in staat is om chronische pijn te veroorzaken er ongeveer als volgt uit.

Onderdrukte emoties → Emotionele Brein slaat alarm →Toename spanning autonome zenuwstelsel → Vernauwing van bloedvaten →Slechtere doorbloeding →Minder zuurstof → Productie van pijn- en afvalstoffen → U reageert met angst/frustratie/zorgen maken op de pijn →Emotionele Brein reageert met een sterker alarm signaal (denken dat gevaar toeneemt)→ Meer spanning op het autonome zenuwstelsel→  Gevoeligere zenuwuiteinden→ sneller en/of meer pijn→  Het emotionele brein samen met het zenuwstelsel leert, als deze vicieuze cirkel niet een halt toegeroepen wordt, de pijn cyclus na verloop van tijd aanhoudt→  chronische pijn is een feit.

7. Is (lage) rugpijn te verhelpen, te behandelen en te genezen?

lage rugpijn behandeling

7.1 Een vraag die veel mensen hebben is: ‘wat is de beste behandeling om mijn lage rugpijn te genezen of te elimineren?

Het probleem echter is dat bijna alle soorten behandelingen niet de échte oorzaak van uw lage rugpijn behandelen.

Dit is dan ook vaak de reden dat uw lage rugpijn niet geëlimineerd wordt. Waardoor vervolgens er eigenlijk alleen maar symptomen worden bestreden. Artsen en alternatieve therapeuten zullen vaak de neiging hebben tegen u te zeggen: “leer ermee te leven”, “het is ongeneeslijk”, “U kunt nooit meer doen wat u graag wou doen” of “we gaan uw helpen de pijn te verlichten”. Sommige therapeuten beloven u er vanaf te helpen, maar u zit misschien nog steeds met uw lage rugpijn.

Lage rugpijn wordt door een diverse reeks aan behandelmethoden behandeld, helaas vaak met zeer weinig blijvend resultaat. Sterker nog, sommige van de onderstaande behandelmethoden kunnen zelfs de lage rugpijn verergeren. Al verlichten sommige soorten behandelingen de pijn of wordt het wat minder. Echter, blijvende genezing bieden ze voor veel mensen helaas niet.

Voorbeelden van behandelmethoden voor lage rugpijn, die vaak geen blijvende genezing brengen.

lage rugpijn behandelingen

Één van de redenen waarom de eerdergenoemde behandelmethoden de lage rugpijn niet blijvend elimineren is, omdat het de oorzaak nummer één niet aanpakt. Ze zijn op hun best slechts symptoombestrijding, de lage rugpijn wordt slechts tijdelijk verlicht of u leert ermee om te gaan. Sommige mensen hebben wel hun genezing gevonden bij bovenstaande behandelmethoden.

De oorzaak nummer één zit namelijk niet in een afwijking in uw rug, nek of benen, wat moet worden aangepakt of dat u anders moet leren bewegen/tillen. De oorzaak is psycho-fysiologisch. Anders gezegd: de oorzaak begint in uw brein en eindigt in uw lichaam. Dit heet ook wel het Tension Myositis Syndrome.

Uw lage rugpijn zit trouwens niet tussen uw oren. Uw pijn is echt.

Er zijn talloze onderzoeken die bevestigen dat de oorzaak nummer één, de oorzaak is van rugpijn.

Schofferman, een rugchirurg, onderzocht bij zijn chronische  rugpijn-patïenten of traumatische ervaringen uit hun jeugd invloed hadden op de slagingskans van rugoperaties. Hij bekeek of de rugpijn daarmee was verholpen . Hij stelde ze 5 vragen t.a.v. van negatieve gebeurtenissen die hij zag als risicofactoren.

 1. Zijn uw ouders gescheiden toen uw een kind was of bent u als kind in de steek gelaten of verwaarloosd door uw ouders?
 2. Bent u als kind lichamelijk mishandeld en/of geslagen?
 3. Bent u als kind seksueel misbruikt?
 4. Misbruikte één van uw ouders drugs of alcohol?
 5. Bent u als kind emotioneel misbruikt en/of verwaarloosd?

De resultaten van dit onderzoek waren als volgt.

rugoperatie


Bij patiënten, die geen van de eerdergenoemde traumatische jeugd ervaringen hadden meegemaakt, was de kans op een succesvolle operatie 95%.

Bij patiënten, die één of twee traumatische jeugd ervaringen hadden meegemaakt, was de kans op een succesvolle rugoperatie 73%.

De patiënten bij drie of meer vragen ‘ja’ antwoorden, hadden een slagingskans van 15%. Anders gezegd: bij 85% van deze patiënten slaagde de operatie niet en hadden ze nog steeds rugpijn. bron [19]

Dit onderzoek laat zien dat er iets anders aan de hand is dan simpelweg een fysiek probleem.

Namelijk dat onderdrukte en/of verdrongen emoties (onder andere veroorzaakt door traumatische jeugd ervaringen) in staat zijn om dit lage rugpijn proces in stand te houden.

wat-helpt-bij-lage-rugpijn

Dit psycho-fysiologische proces kan worden stopgezet en worden teruggedraaid! Dit is bewezen door behandelaars zoals dr. Sarno in Amerika. Zij genazen reeds duizenden mensen van hun schouder, rug, nek, elleboog arm, hand, pols, vinger, en andere pijnen.

Wij zijn specialisten op het gebied van het elimineren van lage rugpijn en hebben het BreinMedicijn behandelprogramma ontwikkeld. Deze is mede gebaseerd op de visie van Dr. Sarno en is verder door ons door ontwikkeld en in de Nederlandse taal beschikbaar gemaakt.

Het BreinMedicijn behandelprogramma pakt de oorzaak nummer één aan van lage rugpijn en in ongeveer 2 maanden kunt u compleet genezen of heeft u een aanzienlijke blijvende verlichting van uw pijn.

het BreinMedicijn behandelprogramma is gebaseerd op de wetenschap dat het brein bepaalt of u pijn voelt, waar u pijn voelt en hoeveel pijn u ervaart. Uw brein is namelijk in staat om pijnsignalen van de zenuwen ‘AAN’ te zetten of gewoon weg die ‘UIT’ te zetten. Uw lage rugpijn zit daarmee niet tussen uw oren. Uw lage rugpijn is echt.

Het is van belang te zeggen dat het BreinMedicijn behandelprogramma geen alternatieve geneeswijze is: er wordt enkel op een slimme manier gebruik gemaakt van kennis over het functioneren van het brein.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn lage rugpijn af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Lage rugpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw lage rugpijn te genezen. Doe nu de gratis Lage rugpijn Test!

7.2 Waarom werkt het BreinMedicijn behandelprogramma zo goed?

lage-rugpijn-behandelen

Het goede nieuws is dat dit pijnsysteem in uw hersenen kan worden beïnvloed, door middel van het gebruiken van de delen van uw hersenen die dat lage rugpijn proces kunnen ‘UIT’ zetten.

Het eerste deel van hersenen die het pijnproces kan ‘UIT’ zetten is het mentale deel van uw brein. Dit is de plaats waar u denkt en ook beslissingen neemt. Doormiddel van mentale technieken kan het pijnproces worden ‘UIT’ gezet.

Het tweede deel van de hersenen wat feitelijk dit pijnproces in de ‘AAN’ stand houdt, is het emotionele brein. Het emotionele brein doet dit, omdat er emoties (onbewust) onderdrukt worden. Dit zorgt ervoor dat u zenuwstelsel verstoord raakt en daardoor wordt het lage rugpijn proces in stand gehouden. Echter, wanneer deze emoties worden toegelaten, dan wordt het lage rugpijn proces verder ‘UIT’ gezet.. Met als uiteindelijke resultaat dat u vrijwel of volledig genezen zult zijn van uw pijn.

Het BreinMedicijn behandelprogramma is ontwikkelt vanuit bovenstaande wetenschap en bestaat uit een serie mentale en emotionele technieken om het lage rugpijn proces ‘UIT’ te zetten. In de meeste gevallen betekent dit dat u in 2 maanden pijn vrij bent of een aanzienlijke verlichting van uw (pijn)klachten zult vervaren.


Lijd niet langer aan uw lage rugpijn! Bekijk het BreinMedicijn behandelprogramma, die de oorzaak nummer één aanpakt, en kom van uw lage rugpijn af!

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliénten die na ons behandelprogramma zijn genezen van hun lage rugpijn klachten.

1. Koes BW, van Tulder MW, Thomas S. Diagnosis and treatment of low back pain. BMJ (Clinical research ed.). 332(7555):1430-4. 2006.
2. https://www.gezondheidsnet.nl/spieren-en-gewrichten/19-feiten-over-chronische-pijn
3. Richard A. Deyo, MD, MPH; James Rainville, MD; Daniel L. Kent, MD. What Can the History and Physical Examination Tell Us About Low Back Pain? JAMA. 1992;268(6):760-765.
4. Richard A. Deyo, MD, MPH; James Rainville, MD; Daniel L. Kent, MD. What Can the History and Physical Examination Tell Us About Low Back Pain? JAMA. 1992;268(6):760-765.
5. Baranto A, Hellström M, Cederlund CG, Nyman R, Swärd L. Back pain and MRI changes in the thoraco-lumbar spine of top athletes in four different sports: a 15-year follow-up study. Knee surgery, sports traumatology, arthroscopy : official journal of the ESSKA. 17(9):1125-34. 2009.
6. Macki M, Hernandez-Hermann M, Bydon M, Gokaslan A, McGovern K, Bydon A. Spontaneous regression of sequestrated lumbar disc herniations: Literature review. Clinical neurology and neurosurgery. 120:136-41. 2014.
7.http://journals.lww.com/pain/Citation/1984/01001/Do_herniated_discs_produce_pain__.399.aspx
8. Sarno, J. Healing Back Pain. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1991.
9. Brinjikji W, Luetmer PH, Comstock B. Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations. AJNR. American journal of neuroradiology. 36(4):811-6. 2015.
10. Fassbender H. G. Wegner K. Morphologie und Pathogenese des Weichteilrheumatismus, Z.Rheumaforsch, 1973, Vol. 32, p. 355
11. Lund N, Bengtsson A, Thorborg P. MuscleTissue Oxygen Pressure in Primary Fibromyalgia. Scandinavian Journal of Rheumatology, 1986, Vol. 15, p.165
12. Davies, C handboek triggerpoint-therapie. Altamira, Haarlem, 2014.
13. Jensen MC, Brant-Zawadzki MN, Obuchowski N, Modic MT, Malkasian D, Ross JS. Magnetic resonance imaging of the lumbar spine in people without back pain. New England Journal of Medicine, 1994, 331:69-73
14.http://journals.lww.com/pain/Citation/1984/01001/Do_herniated_discs_produce_pain__.399.aspx
15. Burgstaller JM, Schüffler PJ, Buhmann JM. Is There an Association Between Pain and Magnetic Resonance Imaging Parameters in Patients With Lumbar Spinal Stenosis? Spine. 41(17):E1053-62. 2016.
16. Strine TW , Hootman JM. US national prevalence and correlates of low back and neck pain among adults. Arthritis Rheum. 2007 May 15 ;57(4):656-65.
17. Sarno, J. Healing Back Pain. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1991
18. Brady, S. Pain Free for Life. Hachette Book Group, New York, NY, USA, 2006.
19. Schofferman J1, Anderson D, Hines R, Smith G, White A. Childhood psychological trauma correlates with unsuccessful lumbar spine surgery. National Institutes of Health,1992, 17:S 138-44


Als u dit artikel waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen die lijden aan lage rugpijn. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik ben ook erg benieuwd om te horen wat u aan dit artikel gehad heeft en/of u nog vragen heeft? Laat dan even een reactie achter.

Reacties
Categorieën