tintelingen-lichaam
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over tintelingen in het lichaam- oorzaak & aanpak

Tintelingen in het lichaam is een vervelende klacht en kan één of meerdere oorzaken hebben.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor de tintelingen in uw lichaam.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor tintelingen in het lichaam, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw tintelingen in uw lichaam af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn tintelingen af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis tintelingen test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om van uw tintelingen in uw lichaam af te komen 

Klik op de oranje button met “Tintelingen Test” om te starten met de gratis test.

Doe dan onze gratis tintelingen test.

tintelingen-testIn het kort

  • Als je plotseling zeer hevige- aanhoudende en langdurige tintelingen in het lichaam hebt of andere uitstralende klachten is het belangrijk om een huisarts te laten onderzoeken wat de oorzaak is en of er direct actie vereist is;

  • Mogelijke oorzaken zijn een neuropathie,  infecties, diabetes, MS, hart en vaatziekten, auto-immuunziekten, pirifromis syndroom, ischias, spierspanning,  beknelde zenuw, ischias, hernia, triggerpoints, stress of een overprikkeld zenuwstelsel.

  • Medicatie, fysiotherapie en triggerpointtherapie, rust, shockwave, chiropractie, acupunctuur, operatie,  kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk;

  • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende tintelingen in het lichaam wordt veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt;

  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van tintelingen in het lichaam. Ons programma helpt hierbij.

We hebben ook artikelen over tintelingen in de volgende lichaamsdelen: tintelingen in het hoofd of gezicht tintelende handen en vingers, tintelingen in uw arm, tintelingen in uw voet of tintelingen in uw benen


Inhoudsopgave

1. Deze symptomen komen voor bij tintelingen in het lichaam

tintelingen-lichaam-symptomen


Tintelingen is de sensatie van speldenprikjes of tintelingen. Deze stoornis in de gevoelssensatie staat ook wel bekend als 'paresthesie'.

De tintelingen in het lichaam kunnen aanvoelen als een koud, warme, trillend, doof stekend of prikkelend gevoel.

Dit kan in de linkerkant rechterkant of beiden kanten voor komen.

 Voor meer informatie over tintelingen in het been (klik hier), tintelingen in de arm of tintelingen in de voet (klik hier)

 Daarnaast kunt u ook pijnklachten ervaren, zoals brandende pijn, spiertrekkingen, jeuk, huiduitslag, brandende huid, rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, spierzwakte.

Krachtsverlies, gevoelloosheid komen ook voor. Op de plek(ken) waar de tintelingen in het lichaam gevoeld worden, kan het rood gaan kleuren en ook wat zwellingen geven.

Deze tintelingen in het lichaam kunnen gepaard gaan met duizeligheid, hyperventilatie, migraine, hoofdpijn, zweten, kramp, vermoeidheid, moeheid, lage rugpijn, misselijkheid, fibromyalgie, oorsuizen.

De tintelingen in het lichaam kunnen opkomen bij het het lopen, in rust, bij inspanning, voor het slapen, tijdens het slapen of wanneer je wakker wordt

2. Diagnose van de oorzaak van tintelende in het lichaam

tintelingen-lichaam-diagnose

Tintelingen in het lichaam kunnen diverse oorzaken hebben en om die reden als u hier last van heeft, is het belangrijk dit te laten onderzoeken bij een huisarts om te kijken of er medische oorzaken voor zijn.

Let op: wanneer u last van tintelingen of prikken in uw arm of hart en met name linkerarm en u valt bijvoorbeeld (bijna) flauw, krijgt ernstige duizelingen, braakt bloed, krijgt een licht gevoel in uw hoofd, pijn op de borst (die erger wordt met inademen, eten, sporten) of ademhalingsproblemen. Schakel dan onmiddellijk medische hulp in.

Tintelingen in het lichaam en aanverwante klachten kunnen plotseling ontstaan en ook weer binnen enkele dagen weggaan. Mochten deze klachten niet weggaan of regelmatig terugkeren, dan wordt er gesproken van chronische klachten.

Chronische tintelingen kunnen diverse oorzaken hebben en een bezoek aan de huisarts is dan zeker aan te raden.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

3. Stofwisselingsziekten/stoornissen en tintelingen in het lichaam

Er zijn diverse stofwisselingsziekten die tintelingen in het lichaam kunnen veroorzaken. Het is om die reden belangrijk om door de huisarts te laten onderzoeken of dit bij u misschien aan de gang is.

3.1 Diabetes

Tintelingen in het lichaam kunnen komen door zenuwschade veroorzaakt door door diabetes (suikerziekte). Diabetes is goed voor 30% van de gevallen van perifere neuropathie en daardoor bijvoorbeeld tintelingen in de linkerhand/rechterhand of beiden. Bron. Deze mensen hebben vaak ook last van overgewicht of obesitas.

 Diabetes type 2 zorgt ervoor dat zoveel suikers in het lichaam worden opgestapeld, zeker met het blijven toedienen van insuline, dat ook zenuwen hiermee te maken krijgen en hierdoor aangetast kunnen worden.

Het misverstand is dat het kernprobleem zou zijn dat het lichaam te weinig insuline aan zou maken en dat daarom insuline via een infuus moet worden toegediend. Het werkelijke probleem is niet insuline, maar de insuline resistentie.

Deze insuline resistentie komt vaak door een voedingspatroon rijk aan koolhydraten en vooral toegevoegde suikers en fruitsuikers (fructose). Een koolhydraatarm voedingspatroon en intermittent vasten kan deze specifieke oorzaak oplossen.

Gelukkig kan diabetes type 2 in veel gevallen worden teruggedraaid en is herstel wel degelijk mogelijk. Voor meer informatie (boek: de Diabetes code).

tintelingen-in-het-lichaam-en-diabetes

3.2 Vitaminen (o.a. vitamine B12) en mineralen tekort

Bepaalde vitamines en mineralen tekorten of onbalansen kunnen leiden tot tintelingen in het lichaam.

Bij een mild tekort voor langere tijd heeft dit te maken dat de zenuwen waarschijnlijk minder goed kunnen functioneren. Bij ernstige tekorten kan het leiden tot zenuwschade, omdat ook dan de bouwstenen gaan ontbreken om de zenuwen te onderhouden. Grote onbalansen in de elektrolyten: kalium, calcium, magnesium en natrium kan leiden tot gevoelloosheid of tintelingen in het lichaam.

 Dit is vanwege het feit dat deze mineralen een belangrijke rol spelen bij de overdracht van zenuwimpulsen en bij zeer grote onbalansen kan dit leiden tot disfunctioneren van de zenuwimpuls overdracht.

Zware langdurige tekorten aan de volgende vitamines kunnen leiden tot tintelingen in het lichaam of zelfs zenuwschade zijn: bron

Vitamine  B3 (Niacine)

Vitamine B6 (pyridoxine)

Vitamine B1 (thiamine)

Vitamine E (tocoferol)

Vitamine B12 (cyanocobalamine )

3.3.Trage schildklier

Een traag werkende schildklier kan diverse soorten klachten veroorzaken waaronder tintelingen in het lichaam, maar ook jeuk, brandend gevoel in armen, benen en voeten. Wilt u hier meer informatie over klik hier.

3.4 Alcohol

Tintelingen in het lichaam door serieuze zenuwschade door alcohol komt in de meeste gevallen alleen, wanneer er bijna voor langere tijd,  de hele dag door glazen alcohol wordt gedronken. Hoe sterker de drank die genuttigd wordt des te meer risico.

4. Tumoren en chemotherapie (Medicijnen )

tintelingen-in-het-lichaam-en-medicijn

Chemotherapie en bepaalde chemomedicijnen kunnen leiden tot tintelingen in het lichaam en neuropathie. Eveneens anti virale medicijnen tegen hiv/aids kunnen bepaalde symptomen bij de zenuwen veroorzaken. Wanneer u deze of andere medicatie gebruikt en u krijgt last van tintelingen in uw lichaam raadpleeg dan zo snel mogelijk uw huisarts.

5. Multiple sclerose (MS)

Tintelingen is een symptoom die vaak voorkomt bij MS. MS veroorzaakt schade aan de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen, wat vaak leidt tot een tintelend gevoel door het hele lichaam. Op deze ziekte (MS) raad ik u aan zich te laten testen bij de huisarts, wanneer u tintelingen in de handen en tintelingen in de voeten heeft die zich ook aan het verspreiden zijn naar het midden van het lichaam.

6. Infecties

De volgende virale of bacteriële infecties kunnen ook leiden tot tintelingen in het lichaam

Gordelroos, herpes, lepra, rabies (hondsdolheid), syfilus, influenza (griep) , corona.

7. Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten kunnen ook leiden tot tintelingen in uw lichaam en uw huisarts kan voor u onderzoeken of dit bij u het geval is. Onder andere de volgende auto-immuunziekten kunnen een rol spelen: multiple sclerose, het Guillain-Barré-syndroom, lupus, reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen), ALS.

8. Lichaamsdeel specifieke tintelingen en triggerpoints

Tintelingen kunnen voor komen in diverse delen van het lichaam en hebben vaak specifieke oorzaken die aanwezig kunnen zijn. 

Bij tintelingen in het been, kan er sprake zijn van issues met de Ischias zenuw (nervus ischadicus) en dat heeft vaak een specifieke oorzaak.

Bij tintelingen in de voet, kan er ook sprake zijn van issues met de Ischias zenuw (nervus ischadicus) en dat heeft vaak een specifieke oorzaak.

Bij tintelingen in de arm en tintelingen in de hand kan er sprake zijn van issues met de zenuwen die vanuit de nek en de schouder de arm in gaan of issues met nervus medianus (hand/pols zenuw) of de nervus ulnaris (elleboogzenuw).

Al spelen vaak bij tintelingen in het lichaam of deze lichaamsdelen vaak een andere niet vaak genoemde oorzaak van tintelingen. Dat zijn triggerpoints, stress en tension myositis syndroom.

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat zenuwen geïrriteerd  kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

tintelingen-in-het-lichaam-hand-en-pink-tintelingen-in-lichaam-benen-tintelingen-in-de-voet-symptomen-1

In de afbeeldingen kunt u zien welke triggerpoints welke tintelingen in uw lichaam kunnen veroorzaken. Deze spierknopen wanneer deze na behandeling blijven terugkomen,  worden dan vaak veroorzaakt door stress en tension myositis syndroom.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen tintelingen in uw lichaam, triggerpoints en stress. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

oorzaak-tintelingen-lichaam-stress

9. Tintelingen in het lichaam en stress en tension myositis syndroom

tintelingen-door-lichaam-door-stress

Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress tintelingen in het lichaam veroorzaken?”.

Ja chronische stress of veel stress in korte tijd en en ingehouden of onderdrukte emoties kunnen langdurige tintelingen en pijn veroorzaken in het lichaam Bron

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor chronische pijn of tintelingen in het lichaam. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en tintelingen in het lichaam komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat pijn en tintelingen in het lichaam door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook tintelingen in het lichaam. Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

Dat tintelingen in het lichaam door stress kan komen wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van pijn en tintelingen in het lichaam zonder lichamelijke oorzaak (ook neuropatische pijn door stress) is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Dat tintelingen in het lichaam ook vaak bij een burn out voor komen, laat al zien dat stress zeer zeker een belangrijke of zelfs de belangrijkste factor kan zijn bij deze klacht.


10. Behandeling voor tintelingen in het lichaam door stress en tension myositis syndroom

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

tintelingen-in-het-lichaam-behandelen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

tintelingen-lichaam-behandeling

Reacties
Categorieën