Oorsuizen door stress
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Oorsuizen door stress

Oorsuizen of tinnitus door stress. Deze oorzaak komt vaker voor dan men denkt. Oorsuizen na het zwemmen of na een feest met luide muziek gaat vaak snel weer over.

Echter, wanneer tinnitus blijft aanhouden kan er uiteraard gehoorschade zijn, maar vaak is het stress wat ervoor zorgt dat de hersenen geluiden produceren.

Maar wat is tinnitus, hoe ontstaat het en kan het door stress komen? Of u wilt graag weten waarom u deze tinnitus klachten heeft.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor oorsuizen is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. 

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw klachten af te komen en speelt stress een rol?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn oorsuizen af te komen en komt mijn tinnitus door stress?” heeft BreinMedicijn een gratis Oorsuizen Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw oorsuizen definitief op te lossen.

Klik op de oranje button met 'Oorsuizen Test om te starten met de test.

oorsuizen-door-stress-test

Inhoudsopgave

1. Wat is tinnitus of oorsuizen

Oorsuizen is een aandoening waarbij mensen geluiden horen die er vaak helemaal niet zijn. Welke geluiden ze horen is behoorlijk verschillend, maar het wordt vaak omschreven als een piep geluid in het oor, zoemend geluid, brommend, ruis of fluittoon.

oorsuizen-hoe-ontstaat-het

Tinnitus kan komen door bijvoorbeeld gehoorschade, ziekte en stress. Waarvan stress als oorzaak niet altijd bij mensen voor de hand ligt, maar een veelvoorkomende oorzaak is.

Er zijn ook verschillende varianten van oorsuizen, zoals syndroom van ménière, Pulserende (pulsatiele) tinnitus, somatische tinnitus en subjectieve tinnitus. Bij het hoofdstuk oorzaken worden deze verder besproken.

Hoeveel mensen hebben last van oorsuizen?

Oorsuizen komt redelijk veel voor, maar de ernst ervan verschilt behoorlijk. bron bron

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben te maken met oorsuizen. Bij de meeste van hen zijn deze geluiden dermate zacht dat het vaak niet eens opgemerkt wordt, behalve wanneer het doodstil is bijvoorbeeld s’ avonds in bed.

Echter, 10 procent (200.000) van deze twee miljoen Nederlanders heeft wel veel last van tinnitus, 5% ervaart het als hinderlijk.

Bij 1% (20.000)  van de mensen zijn de klachten door oorsuizen zo erg dat dit psychische en mentale problemen veroorzaakt en dat mensen niet normaal meer kunnen functioneren en een slechte kwaliteit van leven hebben.

Van al de mensen met oorsuizen gaan ongeveer 340.000 op zoek naar hulp in de gezondheidszorg.

Met een percentage van 15% van de 2 miljoen, komt tinnitus het meest voor bij ouderen tussen de 60 en 70 jaar. Het percentage mensen met tinnitus stijgt met de leeftijd en bereikt een plateau bij 60 tot 80 jaar. Bron

Bij jongeren komt oorsuizen ook voor. De Hoorstichting geeft aan dat ongeveer 20% van de jongeren tinnitus heeft. Bron Bron

Omdat oorsuizen na 60 jaar percentueel niet meer toeneemt is tinnitus daarmee geen ouderdomskwaal.

Het is heel opvallend dat het toeneemt naarmate het leven stressvoller wordt en meer verantwoordelijkheden heeft en na de pensioenleeftijd niet meer toeneemt. Een leeftijd dat een hoop verantwoordelijkheden en stress gemiddeld genomen sterk afneemt.

Dit is 1 van de aanwijzingen dat tinnitus heel vaak stress gerelateerd is en het ook erger kan maken.

2. Hoe herken en test je of je tinnitus hebt en of het door stress komt?

Oorsuizen wat is dat eigenlijk en hoe weet ik of ik het heb?  Hoe je test of je tinnitus hebt daar is geen ingewikkelde diagnose voor nodig.

Heeft u weleens een (langdurige) piep in uw oren of een suis, fluittoon, ruis of brommend geluid?

Soms horen mensen geluiden zoals, het stromen van een beekje, de wind door de bomen, geluid van elektriciteitsdraden, geluid van de tram die de hoek om komt.

Andere horen hun hartslag in hun oor, voelen zich ernaast duizelig of horen het juist alleen in bed. Al kan het in bed erger worden, omdat het dan heel erg stil is en je het dan juist hoort. Oorpijn kan ook door stress worden veroorzaakt.

Als u een keer een piep in uw oren heeft gehad dan is dat niet gelijk tinnitus. Dit is meestal niet gevaarlijk want het gaat meestal gewoon weer over en dit betekent vaak heel weinig.

Dit kan voor komen nadat je gezwommen hebt vanwege water in je oor of na een feest waar het geluid heel hard stond.

Wanneer oorsuizen een paar dagen of langer duurt en niet over gaat dan heeft u last tinnitus.

Om u antwoord te geven op de vraag "Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn oorsuizen af te komen en komt mijn tinnitus door stress?" heeft BreinMedicijn een gratis Oorsuizen Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw oorsuizen definitief op te lossen. Klik op de oranje button met 'Oorsuizen Test om te starten met de test.

oorsuizen-door-stress-test

3. Wat zijn de gevolgen van oorsuizen door stress

Tinnitus is zelf in de meeste gevallen niet gevaarlijk en komt vaak door stress of gehoorschade.

Echter, kan het oorsuizen zo hinderlijk worden dat de levenskwaliteit zo erg omlaag gaat dat men niet meer een normaal kan leiden en zelfs niet meer kan werken.

Zowel de ziekte van Ménière, Pulsatiele (pulserende) tinnitus en andere vormen zijn niet gevaarlijk, maar in zeldzame gevallen zijn het tekenen van een onderliggende ziekte.

Er kan ook sprake zijn van gehoorschade en om verdere schade te voorkomen en de voorgaande redenen is naar de huisarts gaan en een doorverwijzing naar de KNO arts altijd aan te raden.

Wanneer het oorsuizen blijft aanhouden dan is het belangrijk dit te laten behandelen. Wat je eraan kunt doen hangt af van welke oorzaak erachter zit.

4. Hoe krijg je tinnitus en wat zijn de oorzaken

Stress is in veel gevallen de oorzaak van oorsuizen, maar er zijn ook andere oorzaken die per soort tinnitus kan verschillen. bron

oorzaken oorsuizen door stress

Als er geen gehoorschade, hoge bloeddruk, bijwerkingen van medicijnen of andere duidelijke oorzaken kunnen worden gevonden, dan is de oorzaak vaak stress en dat uit zich in het lichaam onder andere in spierspanning in de hals, nek, kaak en schedel.

Het hebben van nekklachten, krakende nek, kaakklachten komt dan ook wel voor naast het hebben van tinnitus.

Oorinfectie, oorontsteking, middenoorontsteking, verkoudheid en oorsuizen

Dit kan uiteraard leiden tot tinnitus wanneer je deze infectie doormaakt. Als de ontsteking en infectie over is en er is nog steeds sprake van oorsuizen, dan raad ik een afspraak bij de huisarts aan om te kijken of er een serieuze lichamelijke oorzaak te vinden is.

Als dit niet zo is dan is de kans aanwezig dat het oorsuizen door stress aan de gang wordt gehouden. Ook bij teveel oorsmeer, laat dan door de huisarts uw oren schoonmaken.

Bijwerkingen medicatie

Medicijnen, zoals citalopram, amlodipine, venlafaxine kunnen oorsuizen als bijwerking geven.

bijwerkingen medicatie tinnitus

Consulteer uw huisarts wanneer u deze medicatie slikt en u last van oorsuizen heeft.

Het syndroom (ziekte) van meniere Bron

Is er sprake van teveel van de vloeistof endolymfe in het slakkenhuis (binnenoor) en het evenwichtsorgaan. De druk zou hier te hoog door worden en dit zou ménière veroorzaken.

Klachten, waaronder tinnitus, duizeligheid, vertigo, gehoorverlies en gevoel van druk in het oor.

Of dit met stress en TMS Tension Myositis Syndroom te maken heeft is nog niet helemaal duidelijk.

Pulsatile (pulserende) tinnitus, objectieve tinitus

Deze komt het minst voor en deze oorsuis loopt gelijk met de hartslag en is door de huisarts waar te nemen. Dit komt vaak door een hoge bloeddruk.
 Dit kan leiden tot oorsuizen en een hoge bloeddruk is op zichzelf al een gevaarlijke aandoening waar iets aan gedaan dient te worden.

Somatische tinnitus

Bij somatische tinnitus horen patiënten het geluid op van normale of abnormale bewegingen: van de spieren en gewrichten uit nek- en, halsstreek, kaakgewricht, en het naburig gelegen bloedvatenstelsel. 5% van de mensen met oorsuizen heeft deze vorm.

Subjectieve tinnitus

Deze vorm heeft vaak te maken met gehoorschade, die ontstaan is door langdurige bijna dagelijkse blootstelling aan harde geluiden. Bijvoorbeeld zonder gehoordempers met machines werken of keiharde muziek.

Sensorische tinnitus

Deze variant komt voor bij 95% van de mensen die oorsuizen hebben. Vaak gaat dit gepaard met gehoorverlies en komt vaker voor bij ouderen.

Stress, Tension Mysositis Syndroom, spierspanning en tinnitus

Welke diagnose t.a.v. oorsuizen er ook gegeven wordt. Als er geen sprake is van gehoorverlies wat ook aantoonbaar komt door bijvoorbeeld schade aan het oor en alles wat erbij betrokken is.

Wanneer er geen andere fysieke oorzaken gevonden worden, zoals bijwerkingen medicatie, hoge bloeddruk. Als dit het geval is dan heeft een vorm van tinnitus waar feitelijk geen oorzaak voor te vinden is. Dit heet ook wel primaire tinnitus anders gezegd zonder gevonden oorzaak.

Er is namelijk nog een andere oorzaak van tinnitus en dat is door stress en Tension Myositis Syndroom en de bijbehorende spierspanning die dit tot gevolg heeft. Triggerpoints (spierknopen) houden deze spierspanning in stand en dit zijn microverkrampingen in de spieren.

In het volgende hoofdstuk gaan we dieper op deze oorzaak in.

5. Kan tinnitus ontstaan door stress?

Oorsuizen of de welbekende piep in de oren ontstaat uiteindelijk in de hersenen. Onze hersenen hebben een gebied dat de auditieve cortex wordt genoemd. Hier bevinden zich de zenuwcellen die de binnenkomende geluiden verwerken.

Dit gebied verwerkt de geluidsignalen die binnen komen in het oor. Maar deze zenuwcellen zijn ook in staat om zelf geluiden te produceren.

Oorsuizen door hersenen veroorzaakt

Een bekend voorbeeld is dat soms iemand hoort dat hij een bericht op de telefoon binnen krijgt, maar dat dit bij het checken van de telefoon helemaal niet het geval is. Of dat je nog half droomt en inbraakgeluiden hoort, terwijl dit later helemaal niet het geval is.

Onze hersenen bepalen uiteindelijk wat je hoort en dit kan ook iets zijn wat de hersenen zelf fabriceren en bij oorsuizen kan dit het geval zijn.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat er een duidelijk verband is tussen stress en oorsuizen. Bron

Een Zweeds onderzoek liet zien dat oorsuizen 2,5 keer zo vaak voorkomt bij mensen die veel stress hebben dan zij die weinig of geen stress hebben. Bron

Een ander onderzoek liet zien dat bepaalde stress gevende karaktereigenschappen, maar ook het aanwezig zijn van andere stres gerelateerde (SOLK, psycho-somatische (pijn) klachten), het meest voorkwamen bij zij die chronische tinnitus hadden in vergelijking met zij die geen tinnitus hadden.

Karaktereigenschappen die hoog scoorden waren mensen die veel van zichzelf eisen (perfectionisten), veel zorgen maken, zeer emotioneel zijn over de klachten en zorgen maken over de klachten en erg weinig plezier meer in het leven hebben. Bron

De oorzaak van tinnuts door stress, heet ook wel Tension Myositis Syndroom of Mindbody Syndroom

U kunt meer lezen over Tension Myositis Syndroom in dit artikel.

Dr. Sarno, de bedenker van deze medische term, ontdekte al meer dan 50 jaar geleden dat stress, angst en binnengehouden emoties een proces in de hersenen opstartte. Dit leidt tot een verandering in het lichaam, wat uiteindelijk pijn of andere klachten veroorzaakte. Oorsuizen is hier één van.

Dr. Sarno kwam na het onderzoeken van vele patiënten en de medische literatuur erachter dat een ontregeld zenuwstelsel verantwoordelijk is voor een groot deel van de langdurige klachten. bron bron bron

Dit heten ook wel neuro-plastische klachten. Dit houdt in dat de hersenen klachten in het lichaam kunnen laten ontstaan, wat in het geval van schade erg nuttig is, maar ook klachten kan aanleren die vervolgens niet meer worden gestopt.

Waarbij stress en de karaktereigenschappen eerder genoemd in de onderzoeken leiden tot meer stress vanwege oorsuizen, waardoor het een langdurig probleem wordt.

De hersenen ontvangen namelijk regelmatig negatieve feedback (stresssignalen) over het oorsuizen en concludeert dat oorsuizen dient te blijven. Ook kan tinnitus hierdoor verergeren.

Bij oorsuizen door stress en TMS is het goede nieuws dat het kan worden genezen.

Om u antwoord te geven op de vraag "wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn oorsuizen af te komen en komt mijn tinnitus door stress?" heeft BreinMedicijn een gratis Oorsuizen Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw oorsuizen definitief op te lossen. Klik op de oranje button met om te starten met de test.

oorsuizen-door-stress-test

6. De nieuwe behandeling voor tinnitus door stress waardoor oorsuizen kan worden genezen

Elke vorm van (pulserend, sensorisch enzovoorts) tinnitus zonder een duidelijk lichamelijke oorzaak, zoals beschreven in hoofdstuk ‘ Hoe krijg je tinnitus en wat zijn de oorzaken’ , hoeft niet permanent te zijn, kan genezen, verdwijnen of worden verminderd.

Er is namelijk een nieuwe behandeling, ontdekt door dr. Sarno, die stress en TMS oorzaken aanpakt. De vele ervaringen van mensen spreken voor zich dat het werkt en ook kan werken tegen oorsuizen.

Bekijk de ervaringen van onze cliënten op onze website en andere bronnen en u zult zien dat voor veel mensen dit een uitstekende oplossing is.

oorsuizen door stress genezen

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen. Hier (klik hier) kunt u een verhaal vinden van een arts met tinnitus die door een TMS aanpak zoals de onze van haar oorsuizen is afgekomen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen die laten zien dat de Tension Myositis Syndroom aanpak werkt tegen tinnitus door stress Bron Bron

Oorsuizen door stress kunnen wij verhelpen

Wilt u dat wij u direct helpen om uw oorsuizen door stress effectief te verhelpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma.

U kunt daar direct mee aan de slag en onze pijnexpert en ervaringsdeskundige coach staat daar gelijk voor u klaar mocht u vragen hebben.

 

BreinMedicijn oorsuizen door stress verminderen

Als u meer wilt weten over de oorzaak en behandeling van Tension Myositis Syndrome en daarmee stress gerelateerde klachten, dan raden wij u aan om de proefversie van ons TMS Online Behandelprogramma te doen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

Oorsuizen door stress behandeling


Wilt u meer weten over andere klachten die door stress kunnen komen? 

Buikpijn door stress

Hoofdpijn door stress

Kaakpijn door stress

Neuropatische pijn door stress

Pijn in het middenrif door stress

Pijn door stress

Rugpijn door stress

Tand- en kiespijn door stress

Reacties
Categorieën