Kies- tandpijn door stress
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Tand- en kiespijn door stress

Tandpijn en kiespijn. Kan dit door stress worden veroorzaakt? Maar wat is tandpijn en kiespijn, hoe ontstaat het?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor tandpijn en kiespijn is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. 

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen en speelt stress een rol?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn tandpijn en kiespijn af te komen en komt mijn tandpijn en kiespijndoor stress?” heeft BreinMedicijn een gratis Tandpijn en Kiespijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw tandpijn en kiespijn definitief te genezen.

Klik op de oranje button met 'Tandpijn en Kiespijn Test om te starten met de test.

tand-en-kiespijn-door-stress-test


Tandpijn en kiespijn kunnen ontstaan door diverse oorzaken, waarvan stress er zeker één is.

Dit soort type stress heet Tension Myositis Syndroom en daar zullen we verderop in dit artikel meer over vertellen.

Tandpijn of kiespijn kan komen door een tandvlees ontsteking, wortelpunt ontsteking, een gaatje (cariës), een uitgevallen vulling, een abces, een afgebroken tand of soms een teken van een onderliggende ziekte.

Het kan ook komen door stress, dit komt vaker voor dan u misschien denkt.

In het kort

 • Tandpijn en kiespijn kan verschillende lichamelijke oorzaken hebben. Als er in het gebit geen duidelijk aanwijsbare oorzaken zijn gevonden en de de pijn langer aanhoudt dan een aantal weken, kan het komen door een overprikkeld zenuwstelsel en stress;
 • Stress, emoties en angst over de klachten spelen een rol bij tandpijn en kiespijn. Ongeveer 40% van de huisartsbezoeken zijn gerelateerd aan stress-geïnduceerde klachten;
 • Medicatie, fysio- en triggerpointtherapie, chiropractie, tandheelkunde, aanpassingen in eet-en drink gewoonten, operatie kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk.
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat tandpijn en kiespijn kan worden veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel Test hier of dit ook voor jou geldt.;
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun tandpijn en kiespijn. Ons programma helpt hierbij.Inhoudsopgave

1. Symptomen of klachten bij tandpijn en kiespijn

Bij kiespijn en tandpijn kan er sprake zijn van kloppende, stekende of drukkende pijn. Koude en warmte kan de pijn doen opkomen.

De pijn kan er de hele dag door zijn, maar kan ook alleen in de ochtend, middag, avond of s ’nachts er zijn.

Kiespijn door stress symptomen.jpg

De pijn kan erger worden door kou of warmte. Wanneer men eet of drinkt kan de pijn opkomen of de pijn die er al was laten toenemen.

Bij tanden kan men pijn hebben aan de voortanden of hoektanden.

De kiespijn kan ook doortrekken naar de kaak, in de mond,  het oor en ook het hoofd wat vervolgens leidt tot pijn rondom het oor en ook soms hoofdpijn. Kiespijn of pijn aan de tanden, kan ook boven en onder tegelijk voorkomen.

Al deze symptomen kunnen zowel zenuwpijn in de kiezen of tanden veroorzaken door gaatjes (cariës), ontstekingen, breuken, maar stress kan ook al deze verschillende symptomen doen ontstaan. Evenzo het overgevoelig maken van de zenuwen.

Stress is vaker de oorzaak dan we denken. Bron

Wanneer de pijn langer dan een aantal maanden aanhoudt zonder dat er iets gevonden wordt, dan heet het chronische tand-of kiespijn of atypische- aangezichtspijn.

2. De oorzaken van kies- en tandpijn

Aan het begin van dit artikel heb ik de oorzaken van tandpijn of kiespijn al eens genoemd, maar ik wil ze voor de volledigheid nogmaals noemen. Bron

 1. Tandvlees ontsteking
 2. Parodontitis
 3. Wortelpuntontsteking,
 4. Een gaatje(s) (cariës),
 5. Een uitgevallen vulling,
 6. Een abces,
 7. Een afgebroken tand,
 8. Soms een teken van een onderliggende ziekte
 9. Stress, triggerpoints met als leidende oorzaak Tension Myositis Syndroom.

Ik heb zenuwpijn niet als oorzaak genoemd, want tandzenuw pijn of zenuwpijn in de kies komen vaak door 1 of meerdere van deze oorzaken.

Wanneer bijvoorbeeld gaatjes zijn gevuld en ontstekingen na behandelingen niet weggaan, dan kan dit betekenen dat stress alsnog de boosdoener is.

3. Kiespijn maar niks te vinden?

Wanneer kiespijn of tandpijn door stress komt, dan zal de tandarts veelal niets kunnen vinden.

Ik raad u ook van harte aan wanneer u pijn in een tand of kies heeft een afspraak te maken bij de tandarts. De tandarts kan er dan grondig naar kijken, foto’s maken en ook de mondhygiënist er ook naar laten kijken.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Soms, al is dat zeldzaam, kan overmatig tandsteen ook leiden tot pijnklachten.

Kies pijn maar niets te vinden

Als er niets gevonden wordt dan wil je eventueel nog naar de huisarts gaan om te vragen of er iets anders is wat kies- of tandpijn kan veroorzaken.

Als het onderzoek van de huisarts op niets uitloopt dan is er zeer waarschijnlijk geen andere lichamelijke oorzaak. Stress is dan zeer waarschijnlijk de oorzaak.

Ook als u last krijgt van acute tandpijn of kiespijn dan raad ik u eerst aan naar de tandarts te gaan om te kijken of er iets te vinden is wat gerepareerd moet worden.

In de tussentijd kunt u een pijnstiller nemen, zoals Ibuprofen of paracetamol. Als u al meerdere medicatie slikt, consulteer dan uw huisarts welke pijnstillers u mag nemen.

Ikzelf heb ook last gehad van chronische kiespijn en ik had gevoelige tanden en kiezen, want ik kon niet zonder pijn eten of koude vloeistoffen drinken. Ik ben toen ook bij de tandarts geweest en mijn gebit was prima in orde.

Ik kwam er toen achter dat diverse spieren in mijn gezicht, kaak en bij mijn slapen behoorlijk gespannen en verkrampt waren.

Als ik die spieren masseerde voelde ik dezelfde pijn in mijn kiezen en tanden, maar het werd ook minder als ik het goed masseerde. Ik constateerde dat dit triggerpoints waren oftewel microverkrampingen in de spieren en dit heeft alles te maken met stress. Bron

Met ons effectieve behandelprogramma, waar u verderop meer over kunt lezen, heb ik deze klachten in mijn kiezen en tanden verholpen.


Gratis E-book BreinMedicijn

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u kies- en tandpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen.

4. Kan je kiespijn krijgen van stress?

Het heet ook wel de vecht of vlucht reactie. Het zorgt ervoor dat de hartslag versnelt, de bloeddruk stijgt, de ademhaling versnelt, zweten, stresshormonen (cortisol) en noradrenaline worden aangemaakt en dat zorgt voor meer energie.

Echter, stress kan ook leiden tot lichamelijke klachten en die zijn ons vaak wel bekend.

Bijvoorbeeld: buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, geen eetlust, vermoeidheid enzovoorts

We hebben allemaal wel eens bepaalde klachten gehad tijdens de volgende gebeurtenissen:

 1. Vlak voor een spreekbeurt
 2. Overlijden van een geliefde
 3. Financiële problemen
 4. Problemen op het werk

 5. Zorgen over de kiespijn/tandpijn
 6. Relatieproblemen
 7. Zorgen over de kinderen enzovoorts.

Kortom, stress en emotionele gebeurtenissen leiden vaak tot lichamelijke klachten en kiespijn en tandpijn horen hier zeker ook bij.

Echter, wanneer deze gebeurtenissen en vooral onze stressreactie lang aanhoudt of kortstondig een enorme emotionele impact maakt, dan kunnen pijnklachten chronisch of langdurig worden.

Dit heet ook wel psycho-somatische klachten en kiespijn of tandpijn vallen daar ook onder.

Dit heeft niets te maken met aanstellerij of dat iemand zwak is. Nee, het zijn lichamelijke klachten door onder meer stress.

U denkt misschien is hier een wetenschappelijke basis voor? Dat is er zeker.

 Futurepainstudy   laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt. 

De beste voorspellers zijn voor chronische of langdurige pijn. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

Ongeveer 40% van de huisartsbezoeken zijn vanwege (pijn)klachten door stress Bron

Gratis E-book BreinMedicijn

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u kies- en tandpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen.

5. Hoe ontstaat langdurige tand- en kiespijn door stress

Als de stress aanmaak langdurig aan de gang is dan krijgen onze hersens zoveel gevaarsignalen (dat is stress) dat de hersenen hierdoor veranderen. Dit heet ook wel neuro-plasticiteit. De klachten kunnen hierdoor een nieuw normaal worden. Bron bron bron bron 

Kan kiespijn komen door stress

De zorgen, irritatie, angst en frustratie over de pijn in tanden of kiezen doen hier nog een schepje bovenop, waardoor de pijn verankerd raakt in de hersenen en in het lichaam en hierdoor een cyclus of gewoonte wordt.

De oorzaak van tandpijn of kiespijn door stress, heet ook wel Tension Myositis Syndroom.

U kunt meer lezen over Tension Myositis Syndroom in dit artikel.

Dr. Sarno, de bedenker van deze medische term, ontdekte al meer dan 50 jaar geleden dat stress, angst en binnengehouden emoties een proces in de hersenen opstartte wat leidt tot een verandering in het lichaam, wat uiteindelijk pijn veroorzaakte.

Dr. Sarno kwam na het onderzoeken van vele patiënten en de medische literatuur erachter dat een ontregeld autonome zenuwstelsel verantwoordelijk is voor een groot deel van de langdurige pijnklachten. bron bron bron

Het autonome zenuwstelsel regelt de bloedsomloop in het lichaam, de hartslag, bloeddruk, spijsvertering enzovoorts.

Dit stelsel kan ook de doorbloeding naar spieren, pezen en zenuwen verminderen doordat daar de bloedvaten vernauwd worden.

Dit leidt dan tot een mild zuurstof tekort, verzuring en veroorzaakt dat de zenuwen geïrriteerd raken en pijnsignalen naar de hersenen sturen. bron bron bron 

Hoe ontstaat kiespijn door stress

Triggerpoints oftewel micro verkrampingen in de spieren worden hierdoor veroorzaakt. Tension Myositis Syndroom (TMS) houdt deze in stand en om die reden is het masseren of dry needling ervan vaak maar een tijdelijke oplossing.

Bij tandpijn en kiespijn kunt u vrij eenvoudig testen of uw klachten komen door triggerpoints en daarmee Tension Myositis Syndroom.

Hieronder vindt u afbeeldingen met de locatie (kruisje/bolletje) van de triggerpoint en waar de pijn naar uitstraalt.

Wanneer u de kruisjes/bolletjes masseert met uw vingers en het doet pijn en de pijn straalt uit naar de tanden of kiezen dan heeft u deze triggerpoints. Stress en TMS is dan veelal de oorzaak van de pijn aan uw gebit.

De triggerpoints bij tand- en kiespijn zitten veelal in de kauwspieren in de wang, die masseert u door uw duim aan de binnenkant van uw wang te plaatsen en de wijsvinger aan de buitenkant van uw wang te leggen.

 Wanneer u dan met uw duim en wijsvinger tegen elkaar aandrukt en masserende bewegingen maakt kunt u die spierknopen vinden.

Pijn met kauwen stressGespannen kaken triggerpoints stress

pijn voortanden stress

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze theorie wetenschappelijk is onderbouwd en de aanpak ervan in de praktijk ook werkt.

Eveneens het verhelpen van allerlei soorten pijnklachten bij duizenden patiënten, waaronder pijn in tanden en kiezen en de zenuwpijn varianten ervan.

De oorzaak van Tension Myositis Syndroom is stress, onderdrukte emoties, angst. Ten aanzien van angst is dat onder meer: bang om te kauwen en drinken, zorgen maken over de pijn, frustraties over de pijn enzovoorts.  Bron Bron

Chronische kies- en tandpijn ontstaan hierdoor en het lichaam en de hersenen hebben dan feitelijk deze klachten door die stress aangeleerd. Het is als het ware een nieuw normaal geworden.

U kunt meer lezen over Tension Myositis Syndroom in dit artikel.

Gratis E-book BreinMedicijn

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u kies- en tandpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen.

6. Wat te doen tegen pijn in de tanden en kiespijn door stress en welke behandeling werkt?

Vaak wanneer er niets gevonden wordt of overgevoelige zenuwen worden aangemerkt als de oorzaak, dan wordt er wel eens een wortelkanaalbehandeling aanbevolen. Een wortelkanaal behandeling dood de zenuwen, zodat de pijn niet meer kan worden gevoeld in de kaak, tanden en kiezen.

Kiespijn en tandpijn door stress wat te doen

Vaak wanneer er niets gevonden wordt of overgevoelige zenuwen worden aangemerkt als de oorzaak, dan wordt er wel eens een wortelkanaalbehandeling aanbevolen.

Een wortelkanaal behandeling dood de zenuwen, zodat de pijn niet meer kan worden gevoeld in de kaak, tanden en kiezen.

Echter, wanneer stress en Tension Myositis Syndroom de oorzaak zijn dan geeft een wortelkanaal behandeling op korte termijn wel resultaat, maar zal de pijn zich verplaatsen naar een ander deel van de kaak of van het lichaam.

Bijvoorbeeld: hoofdpijn, rugpijn, maag of darmproblemen enzovoorts.

De onderliggende oorzaak van stress wordt namelijk door een wortelkanaalbehandeling niet aangepakt.

Om kies- en tandpijn door stress te verhelpen dient de oorzaak hiervan te worden aangepakt.

Dit is Tension Myositis Syndroom en dat ontstaat onder andere door binnengehouden emoties, innerlijke conflicten en uw karakter.

Maar ook door de volgende stressfactoren en denk- en gedragspatronen waaronder: zorgen maken over de tandpijn, frustreren over de kiespijn, angst voor de pijn, angst dat het niet overgaat, eindeloos zoeken op het internet er aan de hand kan zijn.

Wanneer de voorgaande oorzaken van de pijn in tanden en kiezen, door stress en Tension Myositis Syndroom worden aangepakt, is de stap gezet richting het verhelpen en oplossen van deze stress gerelateerde klachten.

De behandeling van en TMS (Tension Myositis Syndrome) met een behandelmethodiek die gericht is op de oorzaken van TMS, is voor veel mensen een doeltreffende oplossing.

De ervaringen van onze cliënten kunt u vinden op onze website en andere bronnen,

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Kiespijn door stress verhelpen

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen kiespijn?. Dan u deze op deze overzichtspagina vinden.

7. Kies- en tandpijn door stress kunnen wij van BreinMedicijn effectief verhelpen

Wilt u dat wij u direct helpen om uw pijn in tanden en kiezen effectief te verhelpen? Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma.

BreinMedicijn kiespijn tandpijn door stress verhelpen

U kunt daar direct mee aan de de slag en onze pijnexpert en ervaringsdeskundige coach staat daar gelijk voor u klaar mocht u vragen hebben.

Als u meer wilt weten over de oorzaak en behandeling van Tension Myositis Syndrome en daarmee stress gerelateerde klachten, dan raden wij u aan om de proefversie van ons TMS Online Behandelprogramma te doen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige ten aanzien van pijn door stress.

neuropatische pijn door stress oplossen

Wilt u meer weten over andere klachten die door stress kunnen komen? 

Buikpijn door stress

Hoofdpijn door stress

Kaakpijn door stress

Neuropatische pijn door stress

Oorsuizen door stress

Pijn in het middenrif door stress

Pijn door stress

Rugpijn door stress
Reacties
Categorieën