Rugpijndoor stress
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Rugpijn door stress verhelpen en verminderen

Rugpijn is ontzettend hinderlijk en zodra je het krijgt is je beweeglijkheid ook ineens een stuk minder. Maar wat is rugpijn, hoe ontstaat het en kan het door stress komen?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor rugpijn is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. 

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen en speelt stress een rol?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn rugpijn af te komen en komt mijn rugpijn door stress?” heeft BreinMedicijn een gratis rugpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw rugpijn definitief te genezen.

Klik op de oranje button met 'rugpijn Test om te starten met de test.

rugpijn-door-stress-test

In het kort

 • Rugpijn kan verschillende lichamelijke oorzaken hebben. Als er in het lichaam geen duidelijk aanwijsbare oorzaken zijn gevonden en de rugpijn langer aanhoudt dan een aantal weken, kan het komen door een overprikkeld zenuwstelsel en stress;
 • Stress, emoties en angst over de klachten spelen een rol bij rugklachten. Ongeveer 40% van de huisartsbezoeken zijn gerelateerd aan stress-geïnduceerde klachten;
 • Medicatie, fysio- en triggerpointtherapie, chiropractie, operatie kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk.
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat rugpijn wordt veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel Test hier of dit ook voor jou geldt.;
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun rugpijn door stress. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

1. Heeft u rugpijn door stress?

Rugpijn kan zeker komen door  emotionele- of gewoon stress en komt veel meer voor dan mensen soms denken.

Ongeveer 40% van de huisarts bezoeken gaan over (pijn)klachten waaronder rugklachten die stress gerelateerd zijn. U bent dus zeker niet alleen als het gaat om rugpijn door stress. Dit betekent daarmee niet dat u zwak bent of dat het tussen de oren zit. Bron

Heb ik rugpijn door stress

Rugpijn zonder duidelijke lichamelijke oorzaak heet aspecifieke rugpijn en valt onder de medische term SOLK (Somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten).

Een bekende vraag is dan ook wel. “Kan rugpijn psychisch zijn?

Zoals u verderop zult lezen worden rugklachten of het nu lage, midden, of hoge rugpijn is, dan wel veroorzaakt door hoe uw brein omgaat met stress maar heeft dit vervolgens lichamelijke gevolgen. In uw geval uit het zich in uw rug.

Dit is kort samengevat wat er gebeurd en daarmee is rugpijn psychisch, maar zit het niet tussen de oren alsof de pijn wordt ingebeeld maar zit de pijn wel degelijk in uw rug.

Stress en emoties kunnen in de rug de volgende rugklachten aannemen:

Ook komt het veel voor dat men rugpijn en buikpijn en maagklachten heeft. Daarnaast dat de rugpijn uitstraalt naar de benen of verspreidt over de gehele rug en nek.

Echter laten we eerst eens kijken naar welke oorzaken geen chronische of langdurige rugpijn veroorzaken. Daarna gaan we dieper in hoe stress in de rug de pijn in de lage- of midden(rugpijn)- of hoge- rugpijn veroorzaakt.

2. Wat zijn de oorzaken van rugpijn en kan het door (emotionele) stress komen?

In onze intakegesprekken bij BreinMedicijn zijn mensen vaak ongerust over de rugpijn en dat is ook begrijpelijk. Ik zelf heb er ook veel last van gehad.

Veelgestelde vragen zijn: “is rugpijn gevaarlijk” of “wat kan lage rugpijn zijn?” of “is rugpijn normaal?”, “wat betekent pijn in de onderrug?”, “heb ik mijn rug beschadigd?”

Deze vragen gaan heel vaak over zaken waarvan ze vaak denken waardoor hun rug overbelast is of beschadigd is. Maar veel van deze oorzaken kunnen niet langdurige of chronische rugpijn veroorzaken en daarom is rugpijn in de meeste gevallen ongevaarlijk en is uw rug prima in orde.

2.1 Acute rugpijn een keer krijgen is normaal

Hoe lang duurt hoge- of lage rugpijn? Is ook een veelgestelde vraag.

Verreweg de meeste mensen krijgen in hun leven te maken met acute rugpijn. Dit heeft vaak te maken vermoeidheid, een hele drukke dag of week en dit gaat vanzelf over.

En hierover hoeft u zich geen zorgen te maken.

Al kan in het geval van een kneuzing of spierverrekking de rugpijn zeer hevig zijn, maar dit herstelt vrij snel en duurt dit maximaal 6 tot 8 weken. Ook hier is geen reden tot angst of zorgen.

Wanneer de acute rugpijn of pijn in de rug door een kneuzing aanblijft houden, dan zijn er serieuze stressfactoren die de pijn in stand houden en heeft het lichaam en uw brein vermoedelijk deze pijncyclus aangeleerd. Dit heet ook wel chronische rugpijn.

Deze vorm van rugpijn door stress kunnen wij van BreinMedicijn uitstekend verhelpen. Wilt u dat wij u direct helpen om deze rugpijn te verhelpen? Dan raden wij u de proefversie van ons effectieve behandelprogramma aan. U kunt daar direct daarmee de slag en onze pijnexpert en ervaringsdeskundige coach staat daar gelijk voor u klaar mocht u vragen hebben.


  neuropatische pijn door stress oplossen

2.2 De volgende dingen veroorzaken volgens wetenschappelijk onderzoek geen langdurige rugpijn en houden die ook niet in stand

Dr Mary O’Keeffe, fysiotherapeut, wetenschapper en prijswinnaar voor haar onderzoek naar lage rugpijn heeft hier ook veel over geschreven en deze feiten zijn in dit artikel verwerkt. Bron

Rugpijn door stress hoe ontstaat het

Eveneens Dr. Sarno professor in (rug)pijn revalidatie geneeskunde heeft meer dan 50 jaar ervaring in het effectief verhelpen van rugklachten en ook zijn inzichten zijn hierin opgenomen. bron bron bron

De onderstaande zaken die vaak als oorzaak worden bestempeld als reden voor de rugpijn, zijn juist heel vaak niet de oorzaak en veroorzaken vaak juist angst en stress. Juist die stress en angst leiden vaak tot langdurige rugpijn.

2.3 Door MRI scans gevonden slijtage en afwijkingen gevonden in de rug

Patiënten en artsen willen bij rugpijn vaak snel een MRI scan laten maken in het ziekenhuis om zo te bepalen of er iets ernstigs aan de hand is.

Met een MRI scan kan het skelet, de wervelkolom, de ruggengraat goed onderzocht worden.

Wanneer er hernia(s), artrose, stenose of andere botafwijkingen gevonden worden dan wordt er vaak te snel geconcludeerd dat die afwijkingen de oorzaak zijn van de pijn.

Hernia’s, artrose, stenose, slijtage maar geen rugpijn? De klachten bij een hernia komen vaak eerder door stress.

Meer dan drieëndertig wetenschappelijke studies zijn onderzocht  met 3110 proefpersonen die allen geen rugklachten hadden.

Wat daaruit bleek was dat 37% van de 20 jarige personen al hernia’s hadden en dat dit opliep tot 96% bij 80 jarige personen. Hetzelfde beeld zagen ze bij artrose, stenose en andere vormen van slijtage. Bron

Deze mensen hadden geen rugklachten.

Geen verschil in de rug te zien tussen patiënten die er wel of geen rugpijn door hebben

In een andere wetenschappelijke studie waar proefpersonen in meededen. Werd gekeken naar mensen met rug afwijkingen met pijn en mensen met rug afwijkingen zonder pijn.

MRI scan rugpijn

De conclusie van het onderzoek was dat er niet of nauwelijks een verband te leggen was tussen de schade, slijtage in de rug en dat iemand wel of geen pijn zou moeten hebben. Bron

Kortom slijtage of afwijkingen in de rug nemen toe wanneer we ouder worden en zijn vaak eerder een teken van ouderdom dan dat het de oorzaak van rugpijn is.

Er is ook geen wetenschappelijk bewijs dat wanneer er iets scheef zit in de rug of niet op zijn plaats zit dat dit persé moet leiden tot rugpijn. Bijvoorbeeld scoliose, spondylose, spondylolisthesis, een bekken wat scheef staat, plat voeten, een beenlengte verschil enzovoorts.

Echter, worden mensen met rugpijn vaak te snel en overhaast verteld dat hun rug is beschadigd of dat er iets scheef zit.

Dit kan leiden tot angst, stress en het vermijden van activiteiten.

Onderzoeken laten ook zien dat wanneer een arts de scan resultaten negatief benadrukt dat dit juist de rugpijn verergerd.

Sterker nog in dat onderzoek, was een andere groep met rugpijn die een heel neutraal en licht positief bericht kreeg van de arts. Deze groep had daarna ook veel minder rugpijn. Bron

Wederom een duidelijke aanwijzing dat stress een sterke invloed heeft op rugpijn.

Een belangrijke inzicht en tip: Maak u geen zorgen over uw rug, want vaak is die prima in orde. Blijf in beweging zo voorkomt u stress en bewegingsangst en alleen dat al kan de rugpijn verminderen.

Uiteraard is ernstige oorzaken uitsluiten, door een arts zeker aan te raden in het geval er misschien tumoren, kanker, auto-immuunziekten, diabetes, ernstige zenuwschade of andere ernstige ziekten de onderliggende oorzaak van de rugpijn kan zijn.

In ongeveer 5 % van de gevallen worden er wel zaken gevonden die de pijn veroorzaken. Consulteer daarom altijd uw (huis)arts om dit uit te sluiten.

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u rugpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen.

Gratis E-book BreinMedicijn

2.4 De mythen over perfecte zit-sta-loop- houdingen, tillen, bukken en voorzichtig bewegen

U leest het goed. Er bestaat geen perfecte manier van zitten, bewegen of tillen en wetenschappers hebben al geconcludeerd dat hier helemaal geen bewijs voor bestaat. Tenminste dat het rugpijn zou verhelpen of voorkomen. Bron

lage rugpijn stress overbelasting

Als we kijken naar onze geschiedenis als mensheid, dan zie we dat de mensheid de bewegings- zit en til adviezen al duizenden jaren niet kende en daardoor zeker niet uitvoerde.

Ze deden veel lichamelijk zwaar werk de hele dag door, sliepen vaak op de grond en hadden zeker geen bedden zoals wij.

En ze hadden vrijwel niet de rugklachten die wij hebben en hadden geen overbelastingen of RSI die maanden duurden.

Maar sinds de 20ste eeuw is het percentage rugklachten en RSI klachten van de totale bevolking gigantisch gestegen en dat in een periode dat we feitelijk gemiddeld genomen veel minder zwaar werk doen en veel bewuster zijn van het zogeheten veilig bewegen.

En in een periode dat we gestrester en gehaaster zijn dan ooit. In een periode dat we sneller bang zijn voor rugpijn en bewegingsangsten ontwikkelen. Ziet u al het verband tussen rugpijn en stress?

Rugpijn door stress is een zeer reële en logische oorzaak van rugklachten.

Met vertrouwen zonder angst en zonder zorgen; bewegen, tillen en zitten is wat langdurige en chronische rugpijn door stress voorkomt.

Als u acute rugpijn heeft is blijven bewegen heel belangrijk. Met hevige pijn doe het dan wel wat kalmer aan en doe wat u kunt zonder uzelf door de pijn heen te drukken.

Rugpijn en bedrust

Langdurige bedrust blijkt uit wetenschappelijk onderzoek een negatief effect te hebben op het herstel en zorgt juist voor meer rugpijn, meer beperkingen in activiteiten en het minder snel hervatten van oorspronkelijke werkzaamheden. Bron

De praktijk leert dat hoe langer iemand in bed blijft liggen met de rugpijn hoe sterker de pijn wordt.

De hersenen krijgen namelijk stress signalen dat er iets mis is met uw rug want er is wordt weinig beweging geregistreerd en uw denkt dit dan waarschijnlijk zelf ook wat dit nog meer versterkt.

Dit leidt tot meer stress en meer rugpijn.

3. De oorzaak van rugpijn door stress is TMS (Tension Myositis Syndroom)

Dr. Sarno ontdekte in de jaren 70 van de vorige eeuw dat stress en onderdrukte emoties een proces in de hersenen opstartte wat leiden tot verandering in het lichaam die pijn veroorzaakte.

Hij noemde dit Tension Myositis Syndroom (TMS) en de populaire naam teveel stress syndroom.

Uit het onderzoek van Dr .Sarno kwam naar voren dat het autonome zenuwstelsel verantwoordelijk is voor het overgrote deel van chronische rugpijn.  bron bron bron

Het autonome zenuwstelsel regelt de bloedsomloop in het lichaam.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toename in de doorbloeding van de wangen wanneer een persoon zich schaamt. Dit is een lichamelijke reactie op een psychologische oorzaak (trigger).

Het autonome zenuwstelsel kan ook de bloedtoevoer naar bepaalde spieren en zenuwen in de rug verminderen.

Wanneer dit gebeurt dan is er minder zuurstof beschikbaar voor de weefsels. Het resultaat hiervan zijn symptomen zoals: zoals pijn, gevoelloosheid, tintelingen en soms zwakte.  bron bron bron

De pijnlijke rugspieren verkrampen dan als het ware en wanneer uw rug gemasseerd wordt is dit vaak al snel merkbaar.

Dit komt door een verminderde doorbloeding. Dit leidt tot verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren. Triggerpoints worden ook wel “spierknopen” genoemd. TMS is daarmee ook de hoofdoorzaak van triggerpoints.

Hieronder vindt u afbeeldingen met de locatie (kruisje/bolletje) van de triggerpoint in de rug en waar de pijn naar uitstraalt.

Rugpijn door emotiesrugpijn door stress triggerpoints

De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot pijnklachten.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze theorie wetenschappelijk is onderbouwd. bron bron bron 

 Eveneens het verhelpen van rugpijn bij duizenden patiënten laat zien dat de rugpijn door stress en TMS kwam.

De oorzaak van Tension Myositis syndroom is stress, onderdrukte emoties, angst (zorgen maken over de pijn, bewegingsangst enz.).

Wanneer de rugpijn meer dan een paar maanden aanhoudt dan wordt dit ook wel chronische rugpijn genoemd en dan heeft het lichaam als het ware de rugpijn aangeleerd door deze stressfactoren en is het een ‘ nieuw normaal geworden’.

TMS theorie

Voorbeelden van verschillende stress en emoties:

 • Traumatische gebeurtenissen
 • Relatieproblemen
 • Problemen op het werk
 • Eenzaamheid
 • Financiele zorgen
 • Het verlies van een geliefde
 • Zorgen over uw rugpijn
 • Uw karakter en hoe u met het leven en met zichzelf omgaat. Bijvoorbeeld perfectionisme, people pleaser, conflict vermijder, zeer gedreven, zorgenmaker, gewetensvol (alles volgens de regel willen doen, snel schuldig voelen enzovoorts.

Holistisch of spiritueel bekeken (bekende gezegden komen hieruit voort) heeft de (lage rugpijn/midden rugpijn/hoge) rugpijn te maken met het onvermogen sterk en vastbesloten te zijn (‘stevige ruggengraat’)

Rugpijn, bovenrug – Voel je je niet gesteund of geliefd? Heb je een lage zelfwaardering of angst voor afwijzing van liefde; welke last draag je? Zit er iemand ‘op je nek’? Wil je iemand de ‘rug toekeren’?

Rugpijn, middenrug – je houdt de last v/h verleden vast; kwaadheid, je bedreigt voelen, weggeduwd; ‘laat me toch met rust’

• Rugpijn, onderrug – existentiële angsten, je steunt op anderen, niet op jezelf; materiële zorgen (geld, werksituatie,); waar loop je onder gebukt?

De belangrijkste emoties die hoort bij rugpijn is ingehouden of onderdrukte boosheid, maar angst en verdriet kunnen ook zeker aanwezig zijn.

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u rugpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen.

Gratis E-book BreinMedicijn

4. Hoe kun je rugpijn door stress en TMS verhelpen en verminderen?

Hoe verhelp je lage rugpijn met uitstraling of wat te doen bij langdurige rugpijn?

Vaak als de rugpijn al langdurig aanwezig zijn is het verhelpen ervan en het stress verminderen op zichzelf niet iets wat je snel oplost doormiddel van vakantie, ontspanning, massage, mediteren, spieroefeningen of ademhalingsoefeningen.

Al zijn dit zeker dingen die stress verminderen, maar het lichaam is dan al in een nieuw normaal beland van een vicieuze cirkel van rugpijn klachten creëren.

wat te doen lage rugpijn door stress

Om de pijnklachten, zoals bijvoorbeeld rugpijn, door stress en emoties te verhelpen dient u te erkennen en te herkennen dat de pijn komt door onderdrukte emoties, innerlijke conflicten, frustraties, uw karaktereigenschappen en de stressvolle situaties.

Dit houdt in het aanleren om goed in contact te staan met uw emoties, eventuele trauma’s te voelen en te verwerken, innerlijke conflicten en frustraties op te lossen etc.

Bovendien zijn de volgende denk- en gedragspatronen ook stressfactoren die net zo goed de rugklachten in stand houden

Denk hierbij aan: 

- zorgen maken over de rugpijn

- frustreren over de pijn in de rug

- angst voor de pijn

- bang dat het niet overgaat

- eindeloos zoeken op het internet wat voor ernstigs of ongeneeslijks er aan de hand kan zijn

- vechten tegen de rugpijn, het verwachten van pijn in de rug.

Wanneer de voorgaande oorzaken van de rugpijn door stress en Tension Myositis Syndroom worden aangepakt is de stap gezet richting het verhelpen en oplossen van deze stress gerelateerde rug pijn.

De behandeling van rugpijn door stress en TMS (Tension Myositis Syndrome) met een behandelmethodiek die gericht is op de oorzaken van TMS, is als u de ervaringen van onze cliënten bekijkt op onze website en andere bronnen, voor veel mensen een doeltreffende oplossing.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun rugpijn door stress klachten.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen rugpijn door stress? Bron Bron

5. Rugpijn door stress kunnen wij van BreinMedicijn prima verhelpen 

Wilt u dat wij u direct helpen om uw rugpijn effectief te verhelpen? Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma.

Rugpijn door stress verhelpen

U kunt direct starten en onze pijnexpert en ervaringsdeskundige coach staat daar voor u klaar mocht u vragen hebben.

Als u meer wilt weten over de oorzaak en behandeling van Tension Myositis Syndrome en daarmee stress gerelateerde klachten, dan raden wij u aan om de proefversie van ons TMS Online Behandelprogramma te doen.

neuropatische pijn door stress oplossen

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

Ervaar zelf of u het TMS programma wat vindt. Daarnaast krijgt u al veel tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige ten aanzien van pijn door stress.

Wilt u meer weten over andere klachten die door stress kunnen komen? 

Buikpijn door stress

Hoofdpijn door stress

Kaakpijn door stress

Neuropatische pijn door stress

Oorsuizen door stress

Pijn in het middenrif door stress

Pijn door stress

Tand- en kiespijn door stress

Reacties
Categorieën