buikpijn door stress
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Buikpijn veroorzaakt door stress

Buikpijn is ontzettend hinderlijk en kan je een behoorlijke veel pijn geven. Maar wat is buikpijn, hoe ontstaat het en kan het door stress komen?

Of u wilt graag weten waarom u deze buikpijn klachten heeft. Sterker nog, u wilt weten: “hoe kom ik in van deze pijnklachten af?”.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor buikpijn is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. 

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen en speelt stress een rol?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn buikpijn af te komen en komt mijn buikpijn door stress?” heeft BreinMedicijn een gratis buikpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw buikpijn definitief te genezen.

Klik op de oranje button met 'Buikpijn Test om te starten met de test.

buikpijn-door-stress-test-1Inhoudsopgave

1. Wat zijn de klachten en symptomen bij buikpijn door stress?

Buikpijn door stress: maag(pijn) en darmklachten worden heel vaak veroorzaakt door stress. Er zijn uiteraard andere oorzaken voor buikpijn en deze zullen in dit artikel ook behandeld worden.

Al zal de focus vooral liggen op stress en dit soort type stress heet Tension Myositis Syndroom (TMS). Verderop in dit artikel zullen we daar meer over vertellen.

maag en darmklachten door stress

De volgende maag- en darmklachten op de volgende plekken kunnen ontstaan door o.a. stress.

Pijn bovenin je buik, dit heeft vaak te maken met een maag die van die streek is

Pijn middenin de buik, wat vaak duidt op een maag die van streek is of krampen of pijn ter hoogte van je maag-darmkanaal.

Pijn rechtsonder in je onderbuik, dit zit dan meestal bij de dikke darm of blinde darm

Pijn Linksonder in je onderbuik, hier zit de dikke darm en daar zitten de klachten dan waarschijnlijk.

Daarnaast kunnen de volgende maag en darm klachten bij buikpijn door stress aanwezig zijn:

 1. Constante spanning in de buik
 2. Misselijkheid
 3. Maagpijn
 4. Buikkrampen: Maagkramp of darmkramp
 5. Pijn rond de navel
 6. Stekende pijn in de buik
 7. Een harde of dikke buik
 8. Een opgeblazen gevoel of opgezette buik
 9. Nachtelijke buikpijn
 10. Diarree
 11. Overgeven
 12. Borrelende geluiden in de buik of rommelende darmen
 13. Koorts
 14. Obstipatie (verstopping) of constipatie
 15. Brandend maagzuur of reflux klachten
 16. Winderigheid

Wanneer u 1 of meer van de volgende verschijnselen heeft raden wij u aan zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts

Wanneer u bloed overgeeft, zwanger bent, rood bloed in de ontlasting zit, pikzwarte poep heeft, bijna flauw valt of flauw gevallen bent (kan duiden op voedselvergiftiging), wanneer de buikpijn als maar toeneemt, als u niet meer kunt plassen terwijl de aandrang er wel is.

2. Wat zijn de oorzaken van buikpijn

Er zijn diverse oorzaken van buikpijn en ook een aantal komen op zichzelf vaak door stress.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK. SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

We zullen deze oorzaken verdelen in stres gerelateerde en niet stres gerelateerde oorzaken:

2.1 Niet stress gerelateerde oorzaken voor buikpijn:

Om erachter te komen of u dit heeft raden wij u aan om naar de huisarts te gaan om vast te stellen of u acute ernstige of chronische buikpijnklachten hierdoor komen.

Heb ik buikpijn door stress

 1. Buikgriep virus
 2. Intoleranties (lactose of coeliakie)
 3. Diverticulitus
 4. Galstenen
 5. Ziekte van Crohn
 6. Colitis Ulcerosa
 7. Menstruatie
 8. Cyste in de baarmoeder of eierstok
 9. Prostaat problemen
 10.  Maag of darmkanker
 11.  Blinde darmontsteking
 12.  Tekort aan ijzer en vitamine B
 13. Teveel eten, te snel eten
 14.  Voedselvergiftiging

2.2 Stress gerelateerde oorzaken voor buikpijn

Onderstaande oorzaken die stres gerelateerd zijn kunnen leiden tot acute buikpijn maar ook tot chronische en langdurige buikpijnklachten.

Voedselallergieën 

Allergieën, ontstaan heel vaak gedurende een stressvolle periode of vlak erna. Het immuunsysteem komt tijdens chronische stress in een te waakzame stand te staan waardoor het per ongeluk een eiwit van voedsel (bijvoorbeeld noten, gluten, pollen) kan labelen en aanvallen.

Het immuunsysteem slaat deze informatie op in de geheugencellen en wanneer de volgende keer weer voedsel of pollen of wat dan ook in het lichaam terecht komt. Dan zal het immuunsysteem dit weer aanvallen. Deze immuunreactie veroorzaakt o.a. de klachten.

Vaak ontstaan allergieën tijdens stressvolle perioden of levensjaren en zie je dit vaak bij kinderen en tieners.

Het bewijs dat allergie veel met stress te maken heeft, is het feit dat mensen over hun allergieën kunnen heen groeien en dat is een gezegde voor de allergie is vanzelf overgegaan. Oftewel het immuunsysteem heeft informatie ontvangen dat bepaald voedsel of pollen toch niet meer gevaarlijk zijn.

Dit kan niet overgaan als het puur alleen iets lichamelijks zou zijn.

Daarnaast zie je ook vaak dat hoe angstiger men is voor datgene waar ze allergisch voor zijn dat hoe erger het wordt en dat er vervolgens  zelfs meerdere allergieën ontstaan.

Ik ben zelf dankzij ons TMS behandelprogramma van mijn appel- hooikoorts en notenallergie afgekomen. Ook zijn de cliënten die allergieën hadden naast hun pijnklachten hebben hier een sterke verbetering in gezien of dat het zelfs overging.

Buikpijn door stress stress oorzaak

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u buikpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen.

Te vet of gekruid eten

Dit wordt vaak beweerd dat te vet of gekruid eten zou leiden tot buikpijn of andere maag en darmklachten waaronder brandend maagzuur.

Buikpijn vet kruidig eten stress

Echter wordt deze reactie vaak veroorzaakt door stress, maar ook conditionering. Conditionering is een term ooit uitgevonden door Ian Pavlov.

Hij leerde zijn honden aan dat wanneer er een bel rinkelde dat zijn honden begonnen te kwijlen.

Dit leerde hij hun doordat hij in het begin elke keer een bak met brokken kwam brengen wanneer de bel rinkelde. Naar verloop van tijd ook al was er geen voedsel begon het kwijlen al meteen.

De vertaalslag naar buikpijn of andere klachten bij vet of gekruid eten is:

Dat waarschijnlijk door stress uw maag of darmen overstuur waren en het vette of gekruide eten niet goed konden verwerken en uw daardoor buikpijn kreeg of andere klachten.

Vervolgens is uw maag ook geconditioneerd geraakt en ook nog eens bevestigd, omdat u bang bent of verwacht dat die reactie van uw maag weer zal komen wanneer u vet of gekruid voedsel eet.  Bron

 Maagzweren

Als er geen Helicobacter pylori bacterie in de maag wordt gevonden dan is de tweede meest voorkomende oorzaak van maagzweren: stress. Dit kan ook leiden tot brandende pijn in de buik.

buikpijn maagzweer stress

Prikkelbare darm syndroom

De darmen zijn vrij gevoelig voor stress. Denk maar eens aan de keren dat je een stressvolle situatie had, zoals een presentatie houden, overlijden van een geliefde, financiële moeilijkheden, problemen op het werk en hoe uw darmen daarop reageerde.

De darmen krijgen door stress teveel of verkeerde signalen uit de hersenen wat leidt tot een verstoring in de spijsvertering.

Buikpijn kan daarvan het resultaat zijn.

Blaasontsteking (chronisch)

Als er geen bacteriële infectie wordt gevonden dan kan de blaasontsteking komen door stress wanneer deze regelmatig ontstaat. Dit veroorzaakt dan wel eens pijn in de onderbuik.

Te weinig slaap

Te weinig slaap zorgt voor de nodige stress en kan leiden tot problemen in de spijvertering en buikpijn in de hand leiden.

Triggerpoints en spierspanning

Triggerpoints of een ander woord ervoor spierknopen rondom de buik kunnen leiden tot buikpijn. Dit zijn micro verkrampingen van de spieren en deze verkrampingen hebben een heel specifieke plek waar zij de pijn naar uitstralen.

In de afbeeldingen in het volgende hoofdstuk kunt u zien waar ze kunnen zitten en als u op die plek op uw buik masseert en het doet pijn dan heeft u die specifieke triggerpoint. Deze triggerpoints komen door de volgende oorzaak ‘Stress en Tension Myositis Syndroom’.

Stress en Tension Myositis Syndroom

De meest voorkomende oorzaak van buikpijn is Tension Myositis Syndroom en dit is de reden waarom en hoe stress kan leiden tot regelmatige buikpijn.

Buikpijn door stress verhelpen

Deze oorzaak komt veel voor en is ontdekt door dr. Sarno rond de jaren 70 van de vorige eeuw. In het volgende hoofdstuk gaan we hier wat dieper op in. Als u dus u zich afvraagt kan buikpijn psychisch of psycho somatisch zijn dan is het antwoord daarop ‘ja’. bron bron bron 

Om u antwoord te geven op de vraag "Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn buikpijn af te komen en komt mijn buikpijn door stress?" heeft BreinMedicijn een gratis buikpijn Test ontwikkeld.Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw buikpijn definitief te genezen.Klik op de oranje button om te starten met de test.

buikpijn-door-stress-test-1

3. Hoe komt buikpijn door stress

Stress is een emotionele en geestelijke spanning die zich vaak uit in lichamelijke klachten.

Klachten vanwege stress waar we allemaal wel eens mee te maken hebben, zijn een versnelde hartslag, zweten, een verhoogde bloeddruk, weinig eetlust enzovoorts. Maar ook bijvoorbeeld: buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid enzovoorts.

We hebben allemaal wel eens bepaalde klachten gehad tijdens de volgende gebeurtenissen:

 1. Voor een presentatie
 2. Overlijden van een familielid, vrienden, partner
 3. Financiële problemen
 4. Problemen op het werk
 5. Traumatische gebeurtenissen
 6. Zorgen over de buikpijn
 7. Relatieproblemen
 8. Zorgen over de kinderen enzovoorts.
 9. Corona pandemie.

Kortom, stress en emotionele gebeurtenissen leiden vaak tot lichamelijke klachten en buikpijn komt hierbij nogal vaak voor.

Echter, wanneer deze gebeurtenissen en vooral onze stressreactie lang aanhoudt of kortstondig een enorme emotionele impact maakt, dan kunnen pijnklachten chronisch of langdurig worden.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.  De beste voorspellers zijn voor chronische of langdurige pijn. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron


  Buikpijn door stress stress oorzaak

Download het Gratis E-book de verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u buikpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen

Als u langdurige stress doormaakt of een kortere periode van veel stress, dan krijgt ons brein constant of ineens ontzettend veel gevaarsignalen. De hersenen kunnen dan veranderen en de buikpijn als normaal gaan beschouwen en feitelijk aanleren als een nieuw normaal.

 Dit heet ook wel neuro-plastische pijn. Bron bron bron bron .

Wanneer iemand gestrest raakt over de buikpijn en regelmatig gefrustreerd, angstig of geïrriteerd is hierover, dan zijn dat extra gevaarsignalen en dat zorgt ervoor dat de buikpijn alleen maar meer verankerd raakt in de hersenen en in het lichaam.

De oorzaak van buikpijn door stress, heet ook wel Tension Myositis Syndroom of Mindbody Syndroom.

U kunt meer lezen over Tension Myositis Syndroom in dit artikel.

Dr. Sarno, de bedenker van deze medische term, ontdekte al meer dan 50 jaar geleden dat stress, angst en binnengehouden emoties een proces in de hersenen opstartte wat leidt tot een verandering in het lichaam, wat uiteindelijk pijn veroorzaakte. Buikpijn is één van die klachten.

Dr. Sarno kwam na het onderzoeken van vele patiënten en de medische literatuur erachter dat een ontregeld autonome zenuwstelsel verantwoordelijk is voor een groot deel van de langdurige pijnklachten. bron bron bron

Het autonome zenuwstelsel regelt de bloedsomloop in het lichaam, de hartslag, bloeddruk, spijsvertering enzovoorts.

Dit stelsel kan ook de doorbloeding naar spieren, pezen en zenuwen verminderen doordat daar de bloedvaten vernauwd worden.

 Dit leidt dan tot een mild zuurstof tekort, verzuring en veroorzaakt ook dat de zenuwen geïrriteerd raken en pijnsignalen naar de hersenen sturen. bron bron bron 

Triggerpoints oftewel micro verkrampingen in de spieren worden hierdoor veroorzaakt. Tension Myositis Syndroom (TMS) houdt deze in stand en om die reden is het masseren of dry needling ervan vaak maar een tijdelijke oplossing.

Bij buikpijn kunt u vrij eenvoudig testen of uw klachten komen door triggerpoints en daarmee Tension Myositis Syndroom. Onze pijntest kan u hier ook zeker bij helpen.

Hieronder vindt u afbeeldingen met de locatie (kruisje/bolletje) van de triggerpoint en waar de pijn naar uitstraalt.

triggerpoint onderbuik buikpijn door stress

triggerpoint onder de borst buikpijn

triggerpoint onderbuik links buikpijn door stress

Wanneer u de kruisjes/bolletjes masseert met uw vingers en het doet pijn en de pijn straalt uit naar de buik dan heeft u deze triggerpoints. Stress en TMS is dan veelal de oorzaak van de pijn aan uw buik.

De triggerpoints bij buikpijn zitten vaak in de buikspieren of vlak onder de borstspieren. Door de triggerpoints te masseren kunt u uw kaak ontspannen en vermindert de pijn en andere klachten ook.

Echter als u Tension Myositis Syndroom heeft dan werkt dit vaak van korte duur omdat de spierspanning vaak weer terugkeert. De hersenen hebben de buikpijn aangeleerd en zullen dit vaak opnieuw weer laten ontstaan.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze TMS theorie wetenschappelijk is onderbouwd en de aanpak ervan in de praktijk ook werkt.

Eveneens het verhelpen van allerlei soorten pijnklachten bij duizenden patiënten, waaronder pijn in de kaak en de zenuwpijn varianten ervan.

De oorzaak van Tension Myositis Syndroom is stress, onderdrukte emoties, angst. Ten aanzien van angst is dat onder meer: bang om te kauwen en drinken, zorgen maken over de pijn, frustraties over de pijn enzovoorts.  Bron Bron

U kunt meer lezen over Tension Myositis Syndroom in dit artikel.

Hoe ontstaat buikpijn door stress

4. Wat te doen bij buikpijn door stress

De volgende dingen kunt u doen als u acute of langdurige buikpijn door stress heeft.

4.1 Bezoek uw huisarts

 In de eerste plaats bij acute ernstige buikpijn die erger wordt of verschijnselen heeft zoals benoemd bij hoofdstuk 1. Direct een afspraak maken bij de huisarts.

 Bij regelmatige buikpijn eveneens door een (huis)arts uzelf laten onderzoeken om ernstige oorzaken uit te sluiten.

4.2 Neem een pijnstiller

Een snelle manier om de pijn te verminderen, maar vaak werken pijnstillers na verloop van tijd niet goed meer omdat je lichaam eraan went of je hebt een steeds hogere dosering nodig.

Wat te doen tegen buikpijn

Het is beter om te werken aan de oorzaak van de buikpijn.

4.3 Voedsel en eetgedrag aanpassen? 

Bij lactose intolerantie of coeliakie is dit heel verstandig, wanneer je dus bepaald voedsel echt niet kan verteren. Want soms wordt het woord intolerantie gebruikt in het kader dat je lichaam het wel kan verteren maar het niet verteringsproces gepaard gaat met klachten.

In dat laatste geval is de oorzaak heel vaak stress en wil je die oorzaak aanpakken. Hetzelfde is het geval bij allergieën.

Een echte tolerantie is namelijk dat je iets niet of nauwelijks kan verteren. Bijvoorbeeld sommige mensen vooral donkere, maken het enzym Lactase niet of onvoldoende aan waardoor het lactose in melk niet kunnen verteren.

Dit is een echte intolerantie. Als u het wel zou moeten kunnen verteren, dan komen de klachten door het specifieke voedsel door een overstrest maag-darmstelsel.

4.4 Stress en Tension Myositis aanpakken

Bij aanhoudende en langdurige buikpijn door stress zal je om er vanaf te komen; stress en Tension Myositis Syndroom moeten laten behandelen. Dit betekent het leren ervaren van onderdrukte of binnengevette emoties en denk- en gedragspatronen ten aanzien van de buikpijn dienen te veranderen.

Waaronder de volgende stressfactoren en denk- en gedragspatronen waaronder: zorgen maken over de buikpijn, frustreren over de buikpijn, angst voor de buikpijn, angst dat het niet overgaat, eindeloos zoeken op het internet wat er aan de hand kan zijn.

Wanneer de voorgaande oorzaken van de pijn in de buik, door stress en Tension Myositis Syndroom worden aangepakt, is de stap gezet richting het verhelpen en oplossen van deze stress gerelateerde klachten.

5. Hoe kan je buikpijn door stress definitief effectief verhelpen

De behandeling van en TMS (Tension Myositis Syndrome) met een behandelmethodiek die gericht is op de oorzaken van TMS, is voor veel mensen een doeltreffende oplossing.

De ervaringen van onze cliënten kunt u vinden op onze website en andere bronnen,

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Wilt u dat wij u direct helpen om uw buikpijn door stress effectief te verhelpen?
 
Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma!

U kunt daar direct mee aan de de slag en onze pijnexpert en ervaringsdeskundige coach staat daar gelijk voor u klaar mocht u vragen hebben.

Als u meer wilt weten over de oorzaak en behandeling van Tension Myositis Syndrome en daarmee stress gerelateerde klachten, dan raden wij u aan om de proefversie van ons TMS Online Behandelprogramma te doen.

BreinMedicijn buikpijn door stress verhelpen

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige ten aanzien van pijn door stress.

Wilt u meer weten over andere klachten die door stress kunnen komen? 

Buikpijn door stress

Hoofdpijn door stress

Kaakpijn door stress

Neuropatische pijn door stress

Oorsuizen door stress

Pijn in het middenrif door stress

Pijn door stress

Rugpijn door stress

Tand- en kiespijn door stress

Reacties
Categorieën