solk
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

SOLK

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Wilt u meer weten over de oorzaak en de oplossing van SOLK?

Download dan ons gratis E-book (klik hier).

Ons E-book is al meer dan 10.000 keer gedownload en bevat de uitkomst van vele wetenschappelijke onderzoeken naar klachten die niet goed te verklaren zijn.

Inhoudsopgave

1. SOLK, wat is dat?

In het kort is SOLK de betekenis voor lichamelijk klachten die niet goed te verklaren zijn. Dit houdt in dat er geen ziekte of lichamelijke oorzaak voor klachten is gevonden.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. Hierdoor valt SOLK in de categorie psychosomatische klachten.

SOLK is eigenlijk een verouderde definitie.

Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) wordt nu ook wel aangeduid als Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK).

De definitie van ALK is: 'Klachten die minstens enkele weken duren en het functioneren beperken of lijdensdruk veroorzaken. Het kan gaan om klachten in de context van een (adequaat behandelde) ziekte of klachten in de afwezigheid van een bekende ziekte. Bij het aanhouden van de lichamelijke klachten kunnen zowel biologische, psychologische als sociale factoren een rol spelen.'

Het verschil tussen SOLK en ALK zit hem in het feit dat somatisch wel of niet verklaard zijn van de klachten dus niet meer relevant is (bij ALK).

Gelukkig is er steeds meer bekend over de oorzaak van SOLK en het effectief behandelen ervan.

Meer informatie over de oorzaak van SOLK kunt u lezen in ons gratis E-book (klik hier).

2. Wat zijn de symptomen en klachten van SOLK

SOLK klachten kunnen zich uiten in zeer veel diverse soorten klachten en symptomen.

In de meeste gevallen gaat het om klachten die ook bij een ziekte of een andere lichamelijke oorzaak kan passen. 

Bijvoorbeeld: hoofdpijn

Hoofdpijn kan een lichamelijk oorzaak hebben zoals griep. Op het moment dat de griep is verdwenen dan is ook uw hoofdpijn verdwenen.

Heel vaak is er bij hoofdpijn geen lichamelijke oorzaak te vinden. Hoofdpijn valt dan onder onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Dit is een lijstje met voorbeelden van SOLK klachten:

  • Fibromyalgie
  • Chronische vermoeidheid
  • Buikklachten 
  • Hartkloppingen
  • Pijn op de borst
  • Darmklachten
  • Geheugenproblemen
  • En nog veel meer andere klachten

Wilt u weten of uw klachten door SOLK worden veroorzaakt? Doe dan onze gratis online pijntest en ontdek of uw klachten door SOLK worden veroorzaakt.

3. Hoe vaak komt SOLK voor?

Onverklaarde klachten komen veel voor. Van iedereen die bij de huisarts komt blijft 1 op de 3 klachten onverklaard. 

Vaak gaan deze klachten vanzelf over binnen een aantal weken. Soms blijven de klachten echter wel bestaan.

Schattingen geven weer dat ongeveer 7 procent van de Nederlandse bevolking onverklaarbare klachten heeft. SOLK kan voorkomen bij zowel kinderen als ouderen.

4. Kan ik testen of ik SOLK heb?

Ja, er bestaan diverse SOLK tests. 

Wij bieden een gratis online test aan om te bepalen of SOLK de oorzaak is van uw klachten. Dit is de link naar onze gratis online pijntest

De test bevat een vragenlijst van 15 vragen die een goede indicatie geven om te bepalen of SOLK de oorzaak is van uw pijnklachten.

5. Wat is de oorzaak van SOLK?

De oorzaak van SOLK is complex en hangt af van vele factoren. Uitgebreide uitleg over de oorzaak van SOLK kunt u lezen in ons gratis E-book (klik hier).

In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner in het kort uit wat de oorzaak is van onverklaarbare lichamelijke klachten.


Uit het onderzoek van Dr Schubiner (arts uit bovenstaande video) en Dr. Sarno kwam naar voren dat het autonome zenuwstelsel verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de onverklaarbare pijnaandoeningen. bron bron bron

Het autonome zenuwstelsel regelt de bloedsomloop in het lichaam.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toename in de doorbloeding van de wangen wanneer u zich schaamt. Dit is een lichamelijke reactie op een psychologische oorzaak (trigger).

Het autonome zenuwstelsel kan ook de bloedtoevoer naar bepaalde spieren, zenuwen, gewrichtsbanden en pezen in het lichaam verminderen.

Wanneer dit gebeurt dan is er minder zuurstof beschikbaar voor de weefsels. Het resultaat hiervan zijn symptomen zoals: zoals pijn, gevoelloosheid, tintelingen en soms zwakte.  bron bron bron

Dit komt door een verminderde doorbloeding. Dit leidt tot verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren. Triggerpoints worden ook wel “spierknopen” genoemd. 

De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot pijnklachten. 

Een belangrijke reden waarom artsen vaak niets kunnen vinden is dat triggerpoints niet op medische scans te zien zijn. Hierdoor lijkt het alsof er niets aan de hand is.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze theorie wetenschappelijk is onderbouwd. bron bron bron 

In de praktijk van ons dagelijks leven zijn we ook bekend met feit dat stress kan leiden tot (pijn)klachten.

Denk aan de tijden dat u onder hoge druk stond. 

Bijvoorbeeld misselijkheid, versnelde hartslag of darm gevoeligheden wanneer je een presentatie moest geven, een geliefde overleed of het ondergaan van een relatiebreuk of financiële moeilijkheden.

Een fascinerend fenomeen is bijvoorbeeld een schijnzwangerschap, waarbij er allerlei symptomen optreden die er bij een échte zwangerschap ook zijn.

Echter, zodra er een zwangerschapstest afgenomen wordt door een huisarts en de test is negatief (niet zwanger), dan verdwijnen de symptomen vaak in een mum van tijd.

Dit laat de kracht en de impact van brein zien die hier feitelijk door een nieuwe overtuiging en gedachtepatroon de symptomen en verschijnselen stop.

Dit heet ook wel een psychologisch proces en dit laat zien dat ons brein symptomen kan veroorzaken in het lichaam en ze ook weer kan stoppen. bron

Dit wordt ook wel Tension Myositus Syndroom (TMS) genoemd. Het maakt precies gebruik van datzelfde brein om (pijn)klachten te veroorzaken in het lichaam. 

TMS is dan ook verreweg de belangrijkste oorzaak van SOLK.

Uitgebreide uitleg over TMS en de oorzaak van SOLK kunt u lezen in ons gratis E-book (klik hier).

6. Welke behandelingen zijn er om SOLK te genezen?

Er zijn tegenwoordig steeds meer instanties die SOLK behandelingen en SOLK trajecten aanbieden. Er zijn zelfs SOLK poli's & klinieken. 

Wat we echter veelal zien is dat deze behandelingen zijn gericht op het leren omgaan met pijnklachten in plaats van het structureel verhelpen van SOLK.

Ons TMS behandelprogramma is gespecialiseerd in het structureel oplossen van langdurige, onverklaarbare en onbegrepen pijnklachten. Klik hier voor meer informatie.

6.1 SOLK trainingen & cursussen

Er bestaan diverse SOLK trainingen en cursussen bij een aantal aanbieders. Het doel van vrijwel al deze trainingen en cursussen is het verlichten en neutraliseren van onverklaarbare klachten zoals SOLK.

Voor sommigen kan een dergelijke training of cursus helpen omdat hierdoor meer kennis en vaardigheden worden geleerd om beter om te gaan met de pijn.

6.2 SOLK poli

In veel grote ziekenhuizen is tegenwoordig een SOLK poli te vinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het Antonius ziekenhuis, het VUMC en nog talloze andere ziekenhuizen.

U komt alleen in aanmerking voor een behandeling bij een SOLK poli als u wordt doorverwezen door uw huisarts of een medisch specialist. Na een intakegesprek volgt een gesprek met een psychiater.

Daarna start vaak het behandeltraject wat veelal 40 weken in beslag neemt. Het bevat sessies met diverse specialisten uit een multidisciplinair team. 

De meest ziekenhuizen geven op hun website ook aan dat hun behandelingen zijn gericht op het verminderen van de klachten.

In de praktijk zien we helaas vaak dat het verminderen van klachten niet genoeg is om het "gewone leven" weer op te pakken.

Veel van onze cliënten die we structureel hebben kunnen helpen om van hun SOLK af te komen zijn eerst bij poli's geweest. Lees meer over onze behandelmethode.

6.3 Fysiotherapie bij SOLK

Fysiotherapie is vaak één van de eerste behandelingen die wordt geadviseerd door een huisarts. De fysiotherapeut richt zich veelal op het verhelpen van de triggerpoints (spierknopen in de spieren) die pijn doen.

Hiermee worden de symptomen behandeld maar niet de oorzaak. We zien dat de pijn die wordt veroorzaakt door triggerpoints vaak binnen verloop van tijd weer terug komt.

Wilt u meer informatie over de oorzaak van het ontstaan van triggerpoints? 

Lees dan ons gratis E-book (klik hier).

6.4 SOLK psycholoog

Bij veel van de SOLK & ALK poli's in de grote ziekenhuizen zijn ook psychologen betrokken. Ze zijn dus onderdeel van het multi disciplinaire team. 

Wat wij een nadeel vinden van veel reguliere sessies met psychologen is dat de psycholoog verteld wat je niet goed doet maar wordt je niet geleerd hoe je het voortaan zelf kunt doen.

6.5 EMDR therapie bij SOLK

Er zijn diverse EMDR therapieën en workshops gericht op SOLK. Het doel hiervan is om via EMDR therapie onverwerkte trauma's op te lossen. 

Een aantal elementen die bij EMDR therapie worden gebruikt zijn ook onderdeel van ons behandelprogramma zoals het omgaan met emoties veroorzaakt door herinneringen uit het verleden.

Ons behandelprogramma om SOLK te genezen bevat naast het het leren omgaan met emoties ook het sturen van je mindset en je gedrag om ervoor te zorgen dat je ook echt pijnvrij kunt worden.

6.6 Hypnotherapie bij SOLK

Hypnotherapie richt zich op het veranderen van onbewuste emoties zodat de pijn wordt verlicht. 

Omdat hypnotherapie u niet leert om structureel onderliggende emoties te leren voelen is het een therapie die de symptomen bestrijd en niet de onderliggende oorzaak verhelpt.

7. SOLK informatiebronnen

Er is online veel informatie te vinden over SOLK. 

Denk hierbij aan websites als Thuisarts, er is een Wikipedia pagina met informatie over SOLK en er is een SOLK NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) website.

Ook is er een goed boek geschreven over SOLK. Hieronder meer over het desbetreffende boek.

7.1 SOLK boek

Saskia de Bruin heeft een boek geschreven over SOLK. Het boek geeft heel goed aan wat SOLK is en waar SOLK door wordt veroorzaakt. 

solk boek saskia de bruin

De invloed van emoties, gedachten en overtuigingen worden haarfijn beschreven. We raden dit boek dan ook aan als naslagwerk voor iedereen die meer achtergrond wil hebben over SOLK.

Dit is de link om het boek bij Bol.com te bestellen.

Heeft u nog vragen of ons behandelprogramma u kan helpen om van uw pijnklachten af te komen. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. 

Lees ook gerust de vele succesverhalen van cliënten die door onze behandelmethode pijnvrij zijn geworden.

Reacties
Categorieën