shin splints
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over Shin Splints- oorzaak en behandeling

Shin splints wordt veroorzaakt door irritatie aan de scheenbeenspieren. Hierdoor kan het scheenbeen gevoelig zijn. Meestal doet deze klacht zich voor tijdens het sporten.

Heeft u al langer dan 6 weken last van shin splints en wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden?

Download dan ons gratis E-book "De verborgen oorzaak van chronische pijn".

Ons E-book is al meer dan 10.000 keer gedownload en bevat de uitkomst van vele wetenschappelijke onderzoeken naar klachten die niet goed te verklaren zijn.

Inhoudsopgave

1. Wat zijn shin splints?

De betekenis van shin splints is in het kort pijn aan het scheenbeen.

Shin splints komen tot uiting door gevoelige en pijnlijke schenen. Dit komt voornamelijk voor tijdens of na het sporten. De pijn zit aan de binnenkant van één of allebei de onderbenen.

Het is een zeurende pijn die zich over een gebied van ongeveer vijf centimeter over het onderbeen uitspreidt.

Met name (fanatieke) sporters en met name bij hardlopers kunnen shin splints zich voordoen. Shin splints kunnen erg hardnekkig zijn. Over het algemeen helpt rust bij deze klacht. Shin splints duurt normaal tussen de 4 en de 6 weken.

Wanneer uw klachten meer dan 6 weken duren en rust niet helpt dan is er sprake van chronische shin splints.

Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek over het structureel genezen van chronische shin splints.

Wil u hier meer over weten? Download dan ons gratis E-book "De verborgen oorzaak van chronische pijn".

Een andere naam voor shin splints is MTSS (Mediaal Tibiaal Stress Syndroom).

2. De symptomen en klachten van shin splints

Shin splints symptomen hebben een duidelijk patroon. De klachten zijn dan ook duidelijk te herkennen.

Op onderstaande afbeelding is duidelijk te zien waar de shin splints klachten voorkomen.

shin splint

Onderstaand zijn de symtomen van shin splints uitgesplitst:

- Pijn aan beide kanten van het scheenbeen

- Pijn aan het binnenste deel van het onderbeen

- Zwelling (mild) in het onderbeen

- Gevoelloos gevoel in de voet

Hoe wordt de diagnose van shin splints gesteld?

Vaak kan uw (huis)arts na de uitleg van uw pijnklachten al relatief eenvoud de diagnose shin splints stellen. Mocht de arts nog twijfelen dan wordt er vaak op de plek van de pijn gedrukt.

Wanneer de arts nog twijfels heeft dan kan het voorkomen dat er een MRI, echo of foto wordt aangevraagd.

3. Wat is de oorzaak van shin splints

Als oorzaak van shin splints zijn er diverse verklaringen. Het is belangrijk om hier onderscheid te maken tussen "reguliere shin splints" en "chronische shin splints" klachten. De oorzaak tussen beide vormen is wezenlijk anders.

Reguliere shin splints oorzaak (maximaal 6 weken last van klachten)

- Intensief sporten: Wanneer u te intensief sport kunt u shin splints krijgen. Doe altijd een goede warming up. Probeer ook teveel training op een harde ondergrond te vermijden.

- Verkeerde houding voet: Als u uw voet niet gelijkmatig neergezet maar enigszins naar binnen kantelt kan dit ook een oorzaak zijn.

- Overgewicht

- Slechte schoenen: Schoenen met te weinig demping en zijwaartse steun kan shin splint veroorzaken.

- Bergwandelen

Chronische shin splints oorzaak (meer dan 6 weken last van klachten)

Als u ook in rust pijn houdt en al meer dan 6 weken pijn heeft dan is er sprake van chronische pijn.

De oorzaak van chronische shin splints zijn triggerpoints in het scheenbeen.

In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner in het kort uit wat de oorzaak is van triggerpoints die chronische pijnklachten veroorzaken.

Uit het onderzoek van Dr Schubiner (arts uit bovenstaande video) en Dr. Sarno kwam naar voren dat het autonome zenuwstelsel verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de chronische pijn. bron bron bron

Het autonome zenuwstelsel regelt de bloedsomloop in het lichaam.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toename in de doorbloeding van de wangen wanneer u zich schaamt. Dit is een lichamelijke reactie op een psychologische oorzaak (trigger).

Het autonome zenuwstelsel kan ook de bloedtoevoer naar bepaalde spieren, zenuwen, gewrichtsbanden en pezen in het lichaam verminderen.

Wanneer dit gebeurt dan is er minder zuurstof beschikbaar voor de weefsels. Het resultaat hiervan zijn symptomen zoals: zoals pijn, gevoelloosheid, tintelingen en soms zwakte. bron bron bron

Dit komt door een verminderde doorbloeding. Dit leidt tot verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren. Triggerpoints worden ook wel “spierknopen” genoemd.

De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot pijnklachten.

Een belangrijke reden waarom artsen vaak niets kunnen vinden is dat triggerpoints niet op medische scans te zien zijn. Hierdoor lijkt het alsof er niets aan de hand is.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze theorie wetenschappelijk is onderbouwd. bron bron bron 

In de praktijk van ons dagelijks leven zijn we ook bekend met feit dat stress kan leiden tot (pijn)klachten.

Denk aan de tijden dat u onder hoge druk stond.

Bijvoorbeeld misselijkheid, versnelde hartslag of darm gevoeligheden wanneer je een presentatie moest geven, een geliefde overleed of het ondergaan van een relatiebreuk of financiële moeilijkheden.

Een fascinerend fenomeen is bijvoorbeeld een schijnzwangerschap, waarbij er allerlei symptomen optreden die er bij een échte zwangerschap ook zijn.

Echter, zodra er een zwangerschapstest afgenomen wordt door een huisarts en de test is negatief (niet zwanger), dan verdwijnen de symptomen vaak binnen korte tijd.

Dit laat de kracht en de impact van brein zien die hier feitelijk door een nieuwe overtuiging en gedachtepatroon de symptomen en verschijnselen stop.

Dit heet ook wel een psychologisch proces en dit laat zien dat ons brein symptomen kan veroorzaken in het lichaam en ze ook weer kan stoppen. bron

Dit wordt ook wel Tension Myositus Syndroom (TMS) genoemd. Het maakt precies gebruik van datzelfde brein om (pijn)klachten te veroorzaken in het lichaam.

TMS is dan ook verreweg de belangrijkste oorzaak van shin splints.

Uitgebreide uitleg over TMS en de oorzaak van SOLK kunt u lezen in ons gratis E-book (klik hier).

4. Kan ik testen of ik Shin splints heb?

Wilt u weten wat de oorzaak van uw shin splints is?

Wij bieden een gratis online test aan om te bepalen wat de oorzaak is van uw shin splints. Dit is de link naar onze gratis online pijntest.

De test bevat een vragenlijst van 15 vragen die een goede indicatie geven om te bepalen of shin splints door TMS worden veroorzaakt.

5. Shin splints behandelingen

Er zijn tegenwoordig steeds meer soorten middelen en behandelingen gericht op shin splints.

Wat we echter veelal zien is dat deze behandelingen zijn gericht op het verlichten en het leren omgaan met pijnklachten in plaats van het structureel verhelpen van shin splints.

Ons behandelprogramma is gespecialiseerd in het structureel oplossen van langdurige, onverklaarbare en onbegrepen pijnklachten. Klik hier voor meer informatie over ons behandelprogramma.

Onderstaand vindt u een lijst met middelen en behandelingen die zich vooral richten op het bestrijden van de symptomen van de pijn.

5.1 Shin splints masseren

Éen van de eerste dingen die veelal wordt gedaan is het masseren van shin splints. Dit wordt voornamelijik gedaan door fysiotherapeuten.

shin splints masseren

We zien in de praktijk dat dit vaak tijdelijk de klachten verlicht omdat de triggerpoints worden gemasseerd.

5.2 Tapen van shin splints

Het tapen van shin splints is een methode om de scherpe randen wat meer van de pijn af te halen. Er zijn online veel instructies te vinden over shin splints taping. Als tape wordt gebruik gemaakt van sporttape.

Sporttape kunt u eenvoudig bestellen via deze link op Bol.com.

5.3 Shin splints oefeningen

Er zijn diverse shin splints oefeningen. Dit zijn voornamelijk oefeningen die preventief werken om te voorkomen dat u pijn krijgt. Voorbeelden van shin splints oefeninen zijn:

- Rekoefeningen om uw kuiten te strekken

- Schuine mountainclimber oefening

Fysiotherapeuten kunnen ook vaak uitkomst bieden bij het begeleiden met dit soort oefeningen. Over bovenstaande oefeningen zijn ook veel voorbeelden op YouTube te vinden.

Veel van onze cliënten die we structureel hebben kunnen helpen om van hun shin splints af te komen hebben eerst al diverse behandelingen en middelen zoals oefeningen geprobeerd. Lees meer over onze behandelmethode.

5.4 Shin splints operatie

Shin splints operaties zijn zeer zeldzaam omdat shin splints na rust of een effectieve methode weer verdwijnen. Zit u te twijfelen of u een shin splints operatie moet doen?

Neem eerst contact met ons op voor een second opinion of een operatie écht de laatste oplossing is.

5.5 Dry needling bij shin splints

Sommige zorgverleners bieden dry needling aan bij het verhelpen van shin splints. Bij dry needling worden met naaldjes de spieren van de kuit en het botvlies behandeld.

We zien in de realiteit vaak dat dry needling kort helpt om de ergste pijn weg te halen. Als uw pijn na verloop van tijd weer terugkomt dan is de kans zeer groot dat triggerpoints de boosdoener zijn.

5.6 Podotherapie bij shin splints

Bij podotherapie onderzoekt een podotherapeut uw looppatroon voornamelijk andere de voetfunctie en drukverdeling onder de voeten.

De behandeling van shin splints bij de podotherapeut bestaat uit het ontlasten van de binnenzijde van het scheenbeen. Vaak wordt door een podotherapeut het advies gegeven om speciale op maat gemaakte zooltjes aan te schaffen.

5.7 Shockwave therapie 

Shin splints shockwave therapie is ook een behandeling die we regelmatig voorbij zien komen. Shockwave is een behandeling waar door middel van drukstootjes weefsel wordt aangezet zich weerbaarder te maken.

Een groot nadeel van shockwave is dat het als enorm pijnlijk wordt ervaren en dat er vaak veel behandelingen nodig zijn. Dan nog is het effect veelal niet structureel voor de lange termijn.

Veel van onze cliënten die we structureel hebben kunnen helpen om van hun shin splints af te komen hebben eerst al shockwave therapie geprobeerd. Lees meer over onze behandelmethode.

5.8 Shin splints compressiekousen

Shin splints compressiekousen worden vaak gebruikt om de pijn te onderdrukken (tijdens of na het sporten). Het is een middel wat de symptomen van de pijn verlicht. Er zijn zeer veel soorten compressiekousen.

Compressiekousen kunt u eenvoudig bestellen via Bol.com.

5.9 Shin splints sokken

Shin splints sokken vallen ongeveer in dezelfde categorie als compressiekousen. Het is een product om de pijn te verlichten. Veelal worden sportsokken als sok gebruikt.

Een overzicht van de meest verkochte sokken die voor shin splints worden gebruikt vindt u op Bol.com.

5.10 Steunzolen voor shin splints

Een middel om de symptomen van shin splints te bestrijden zijn steunzolen. Dit is een middel wat meer valt in de categorie pijn verlichting. Er zijn veel verschillende soorten steunzolen.

Een overzicht van de meest verkochte steunzolen vindt u op Bol.com.

5.11 Shin splints foam rollers

Een foam roller kan helpen om de ergste pijn uit uw scheenbeen te halen. Met een foam roller bent u als het ware uw schenen aan het "masseren". Foam rollers zijn er in veel verschillende soorten een maten.

Bekijk de best verkochte foam rollers tegen shin splints op Bol.com.

5.12 Brace voor shin splints

Een brace kan helpen om uw pijn te verlichten. Veelal worden shin splints braces gebruikt door diegenen die wel last hebben maar door het gebruik van een brace toch nog wel kunnen sporten.

Veelal wordt de pijn dragelijker door het dragen van een brace.

Via deze link komt u op een overzicht van de meest verkochte braces op Bol.com.

5.13 Shin splints zalf

Het insmeren van de plek op uw schenen waar u pijn heeft door shin splints kan de pijn verzachten. De meest gebruikte zalf hiervoor is Arnica zalf.

Via deze link kunt u Arnica zalf bestellen op Bol.com.

6. Shin splints en sport

Shin splints komt verreweg het meest voor bij hardlopers. Met name diegenen die aan het trainen zijn voor langere afstanden zoals bijvoorbeeld de marathon kunnen last krijgen van shin splints.

Niet alleen van hardlopen kunt u shin splints krijgen. Ook andere sporten zoals fietsen, hockey, volleybal, kickboksen, yoga, voetbal of wandelen kunnen shin splints klachten veroorzaken.

Heeft u 6 weken of langer last van shin splints? Probeer dan ons effectieve shin splints behandelprogramma.

Reacties
Categorieën