pijn-in-het-scheenbeen-
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Pijn in het scheenbeen

Heeft u pijn in uw scheenbeen (bot) of die ook nog eens uitstraalt naar de kuit, knie, hele been,  heup, bil of rug of andere plekken?

U kunt last hebben van zeurende, stekende, brandende of doffe pijn in het scheenbeen. Dit kan in beiden schenen of alleen in de linker- of rechter scheenbeen.

 Maar wat zijn dan de mogelijke oorzaken van scheenbeenklachten?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor pijn in het scheenbeen  is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijn in mijn scheenbeen af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Pijn Test ontwikkeld.

Zeker als uw scheenbeenklachten geen aanleiding of reden kent of er geen oorzaak voor gevonden is, is deze test het zeker waard om te doen.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijn in het scheenbeen definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Pijn Test” om te starten met de test.

pijn-in-het-scheenbeen-test

Inhoudsopgave

1. Welke symptomen komen voor bij pijn in het scheenbeen?

pijn-in-het-scheenbeen-symptomen

Scheenbeenklachten hebben verschillende vormen en de volgende varianten krijgen wij vaak te horen. Voordat we de mogelijke oorzaken bespreken zullen eerst de mogelijke symptomen worden vermeld.

Heel vaak wordt er basis van symptomen een diagnose gesteld en de onderstaande symptomen dienen daarvoor als basis.

Alleen een onderzoek via een scan of iets dergelijks kan bepalen of er echt iets fysieks in het scheenbeen stuk is. Zoals een gebroken scheenbeen en bij een kneuzing is dit meestal zichtbaar op het scheenbeen.

 Pijn in het scheenbeen kan bijvoorbeeld ook komen vanuit de rug en heup en dan is het scheenbeen bijvoorbeeld niet de plek waar iets mis is.

Onderstaande symptomen en kenmerken komen vaak voor bij klachten bij het scheenbeen.

De klachten kunnen plotseling uit het niets opkomen door een bepaalde activiteit, beweging of ongeluk (val), maar ook chronisch/langdurige al aanwezig zijn en u kunt u er constant last van hebben.

Pijn in het scheenbeen kan in in het linker of rechter onderbeen zitten, aan de voorkant, net boven enkel, bovenaan het scheenbeen onder de knie, binnenkant/buitenkant (zijkant) van het scheenbeen.

Diverse soorten scheenbeenklachten

De pijn in het scheenbeen kan zeurende pijn zijn of, prikkelend, scherp, tintelend, stekend, branderig of warm zijn en gepaard gaan met stijfheid, zwakte, spierpijn zwelling of kramp. Spierpijn is ook een variant. Het kan al pijn doen bij aanraking van de schenen.

Vrouwen melden vaak dat ze pijn in het scheenbeen hebben tijdens hun menstruatie/periode of tijdens of na de zwangerschap.

 De pijn kan van mild tot enorm en zeer hevig zijn. De pijn in het scheenbeen kan gedurende de dag milder of heviger zijn of de hele dag constant of aanhoudend.

U kunt ook tegelijkertijd pijn in het scheenbeen hebben en dat de pijn uitstraalt naar de volgende lichaamsdelen en dat u dus ook op die plekken klachten kunt krijgen. Deze uitstraling duidt er vaak op dat er meer aan de hand is dan alleen iets met het scheenbeen.

Pijn in het scheenbeen bij bepaalde bewegingen

De scheenbeen klachten klachten kunnen opkomen bij het belasten ervan of bij bepaalde bewegingen, zoals bij het (kort of lang) zitten, bij het opstaan, tijdens het staan, liggen, op de zij liggen, omdraaien in bed, lopen, wandelen, fietsen, traplopen enzovoorts. Tijdens of na het dragen van hakken geven sommige mensen ook aan dat dit scheenbeenklachten geeft.

Pijn in het scheenbeen bij sporten

De scheenbeenklachten kunnen opkomen: tijdens of na het sporten, zoals hardlopen, touwtje springen, schaatsen, zwemmen, skeeleren,  crossfit, crosstrainer, (race)fietsen, wielrennen, snowboarden,, (kick)boksen, voetbal, tennis, hardlopen, sprinten, hockey, wielrennen.

 Pijn in het scheenbeen (voorkant) bij werk, andere activiteiten of in rust

Bij de volgende activiteiten kan de pijn in het scheenbeen ook opkomen:

  • Bij het autorijden (gaspedaal, koppeling, rem gebruiken), fietsen, traplopen
  • Bij fysiek werk, zoals in de bouw, magazijnmedewerker, postbode enzovoorts.
  • pijn in het scheenbeen aan de voorkant kunnen ook juist uit het niets, zonder reden of zonder aanleiding in rust zonder enige inspanning opkomen, wanneer je s 'nachts in bed ligt, tijdens of na het slapen (bij wakker worden), in de ochtend, middag, avond.

Hoe lang duurt de pijn in het scheenbeen?

pijn-in-het-scheenbeen-hoe-komt-het

Scheenbeenklachten kunnen worden ingedeeld in twee verschillende soorten afhankelijk van de duur van de klacht:

(sub)Acute scheenbeenklachten– vanaf het moment dat u plotseling pijn in het scheenbeen kreeg en met een duur tot en met 6 á 12 weken

Daarom bij acute pijn in het scheenbeen, die gelijk zeer hevig is of langer duurt dan een aantal dagen, wilt u direct medische hulp van bijvoorbeeld een huisarts inschakelen om te kijken wat er aan de hand kan zijn.

Chronische scheenbeenklachten – duur van meer dan 12 weken

Wanneer pijn in het scheenbeen niet (juist) wordt behandeld kan dit chronisch worden. Chronisch betekent dat de pijn in het scheenbeen door de hersenen, zenuwen en het lichaam wordt aangeleerd en dat vergt een andere aanpak, dan alleen het bijvoorbeeld laten masseren of opereren.

Juist na een operatie bijvoorbeeld aan een hernia of knie kan de pijn chronisch worden als de pijn aanhoudt terwijl het geopereerde allang is genezen.

Mocht u in die chronische categorie vallen, dan is er goed nieuws. Wij van BreinMedicijn zijn gespecialiseerd in dit soort chronische scheenbeenklachten.

Als u één of meerdere soorten scheenbeenklachten heeft of bij verschillende bewegingen, dan wilt u graag weten wat de oorzaak is. In de volgende hoofdstukken gaan we in op de mogelijke oorzaken en wat vaak de oorzaak is van pijn in het scheenbeen.

oorzaak-pijn-in-het-scheenbeen-stress

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie en wat u hieraan kunt doen.


2. Wat zijn de algemene mogelijke oorzaken van pijn in het scheenbeen?

pijn-in-het-scheenbeen-hoe-kan-dat

In dit deel behandelen we oorzaken die op elke plek van het scheenbeen klachten kan veroorzaken. 

2.1 Ernstige ziekten 

Pijn in het scheenbeen kan ook komen door onderliggende ernstige ziekten, zoals diabetes,  MS, jicht, auto immuunziekten (ziekte van Bechterew, reumatoïde atritis). leukemie enzovoorts. Bron Bron Bron  Raadpleeg uw behandelend arts om u hiermee verder te helpen.

Bij perifere neuropathie oftewel zenuwpijn in uw ledematen benen/voeten in het geval u ernstige ziekten heeft, zoals bovenstaande, dan is dat vaak de oorzaak van scheenbeenklachten. Vraag ook hierbij uw behandelend arts om advies.

Echter, een aanzienlijk percentage (50%) van de mensen waarbij perifere neuropathie wordt gediagnosticeerd, daarbij kunnen ze geen reden of oorzaak vinden voor de pijn in het scheenbeen. Deze groep heet CIAP. Bron 

Wat ik hiermee bedoel is dat het onderzoek wat ik eerder besprak laat zien dat er een zwak verband is tussen de ernst van de dunnevezel neuropathie en de klachten die de patiënt rapporteert. Bron

Samenvattend is er geen hard bewijs en eveneens een zwak verband, dat Idiopathische dunnevezelneuropathie (CIAP) leidt tot pijnklachten.

Het is mogelijk dat stress en Tension Myositis Syndroom de oorzaak zijn van de (pijn)klachten, verderop in dit artikel gaan we daar dieper op in.

2.2 Ader en bloedvat problemen 

Bloedproppen (diepe veneuze trombose) in het been kunnen scheenbeenklachten geven, maar kan ook de dood tot gevolg hebben wanneer een bloedprop in de longslagader terecht komt en een hartinfact veroorzaakt. Bron

Bij het compartiment syndroom, etalagebenen en spataderen, is de doorbloeding ook ernstig verstoort in de benen en voeten. Dit dient medisch behandelt te worden.

2.3 Blessures, overbelasting, overpronatie, onderpronatie, platvoeten

Pijn in het scheenbeen kan komen door een gebroken scheenbeen, spierblessures, spierverrekkingen en spierscheuringen. Of dit bij u speelt, dat wilt u laten beoordelen door een arts en die zal een passende behandeling voor u adviseren.

Mocht u nog steeds scheenbeenklachten hebben, terwijl de hersteltijd allang is verstreken en de kwetsuur genezen. In dat geval is de kans hoog dat uw scheenbeenklachten chronisch geworden zijn. Chronische klachten daar kunnen wij van BreinMedicijn u mee helpen.

Dat mensen vanwege een overbelasting weken, maanden of jaren niet meer kunnen lopen vanwege de scheenbeenklachten is als u erover nadenkt heel absurd. Het lichaam geneest zichzelf namelijk wel weer en denk eens aan 150 jaar geleden. Toen waren er geen fietsen en werd er per persoon gemiddeld veel meer gelopen en toen hadden we niet die comfortabele schoenen en inlegzooltjes van nu. In die tijd hadden ze geen scheenbeenklachten epidemie.....

Er is iets anders aan hand waarom pijn in het scheenbeen chronisch wordt.

Bij pijn in het scheenbeen zijn namelijk vaak triggerpoints, veroorzaakt door stress en Tension Myositis Syndroom, vaak de oorzaak van pijn in het scheenbeen. In hoofdstuk 3 wordt hier dieper op ingegaan.

2.4 Shin splits, scheenbeenvliesontsteking, Mediale Tibiale Stress Syndroom (MTSS)

 en pijn in het scheenbeen

pijn-in-het-scheenbeen-shin-splints

Shin splints is een gedateerde verzamelnaam voor uiteenlopende aandoeningen aan de schenen. Oorspronkelijk doelde het op een stressfractuur waarbij er kleine scheurtjes in het scheenbeenbot zijn ontstaan en waar overbelasting vaak de aanleiding voor is geweest. In dit geval is het zeker nodig om dit medisch te laten behandelen en de nodige rust in acht te nemen.

Shin splints of andere vaak gebruikte termen mediaal tibiaal stresssyndroom (MTSS) en scheenbeenvliesontsteking in de vaak gebruikte betekenis houdt in.

Dat er iets mankeert aan de spieren in het onderbeen en scheenbeen. Een scheenbeenvliesontsteking (shin splints) is een aandoening die veel voorkomt bij hardlopers of fanatiek wandelaars.

  1. Irritatie van de achterste scheenbeenspier. De pijn is voelbaar aan de binnenzijde van het scheenbeen.
  2. Irritatie van de voorste scheenbeenspier.  Geeft stekende pijn vooral uitstralend vanuit het midden van uw scheenbeen, drukken op deze plek is zeer pijnlijk en met mogelijke zwelling en roodheid aan de binnenzijde van het scheenbeen of onder het scheenbeen.
  3. Irritatie van de de lange teenstrekker spier. Pijn in het onderste deel van het scheenbeen boven de enkel, deze pijn straalt vaak uit richting de wreef en tenen.

Veelal wanneer de pijn in het scheenbeen te maken heeft met de spieren, dan komt dit vaak door spierknopen (triggerpoints) in de spieren van het scheenbeen en van de kuit.

Triggerpoints zijn spierknopen in de spieren. Het zijn microverkrampingen in de spieren zelf die doorbloeding doen verminderen en een mild zuurstof tekort veroorzaken in de spier en een vrij zuur milieu.

Dit leidt tot een spierverkramping of dat spieren gaan verkorten. Zenuwen in de buurt kunnen hierdoor geïrriteerd raken en hiermee o.a. scheenbeenklachten veroorzaken.

Diverse vaak benoemde oorzaken worden vaak veroorzaakt door deze triggerpoints en soms wordt er een verkeerde diagnose gegeven, omdat deze spierknopen over het hoofd worden gezien.

Deze triggerpoints worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom. In hoofdstuk 3 zal dit uitvoerig worden besproken.

Alle informatie over shin splints kunt u lezen in ons shin splints artikel.

2.5 Beknelde zenuw, hernia, artrose en pijn in het scheenbeen

pijn-in-het-scheenbeen-hernia-ischias

Bij pijn in het scheenbeen, die ook uitstraalt naar andere gebieden in het been, kunnen bepaalde zenuwen hierbij betrokken zijn. De nervus ischadius, ook wel Ischias zenuw genoemd, die vanuit de onderrug en bil de benen ingaat en doorloopt tot en met in de voet.

Deze zenuwen kunnen geïrriteerd raken en pijn gaan activeren of de  zenuw is bekneld geraakt. Een beknelling door bijvoorbeeld de spieren in het geval bij het piriformis syndroom of door afwijkingen in de ruggengraat, zoals hernia's, stenose, artrose en scoliose.

Deze afwijkingen in de ruggengraat zijn vaker niet dan wel de oorzaak van pijn in het scheenbeen en uitstralingsklachten, de reden is dat het wetenschappelijk bewijs hiervoor zwak is.

Een beknelling van de zenuwen in de rug , door bijvoorbeeld een lumbale stenose, scoliose, artrose in de rug, of een hernia bij de zenuwwortels (L3, L4, L5, S1,S2, S4)  kan mogelijk leiden tot scheenbeenklachten en eventueel uitstralen naar de heup, bovenbeen. voeten en tenen maar veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de meeste hernia’s, scoliose , artrose, stenose ongevaarlijke slijtage en ouderdoms verschijnselen zijn.

En dat de zenuw vaak juist niet bekneld zit, ook al vinden ze iets op de MRI scan. Een mening die door de NHG standaarden ook steeds meer wordt overgenomen. Bron  bron Bron

Volgens top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor (uitstralende) pijn en andere klachten bron

Dit verklaart ook waarom de meeste mensen met een hernia, artrose in de rug, scoliose of een lumbale stenose hier vrijwel geen pijn in het scheenbeen door hebben, althans diverse onderzoeken hebben dit ondervonden.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron, D.G. Borenstein bron en N. Boos bron, tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. 

Meer onderzoeken en ook meta studies kunt u op deze pagina vinden

pijn-in-het-scheenbeen-oorzaken

Er is een zwak verband tussen pijn en dergelijke afwijkingen. Echter, dit dient per persoon door een specialist(en) beoordeelt te worden. Schroom, niet om tevens een second opinion aan te vragen bij een ander ziekenhuis. Artsen kunnen over uw situatie nogal sterk van mening verschillen ten aanzien van de MRI scan resultaten en de ernst van een gevonden afwijking.

Anders dan eerdergenoemde oorzaken, zijn triggerpoints, veroorzaakt door stress en Tension Myositis Syndroom, vaak de oorzaak van pijn in het scheenbeen. In hoofdstuk 3 wordt hier dieper op ingegaan.

3. Een veelvoorkomende oorzaak van pijn in het scheenbeen

pijn-in-het-scheenbeen-oorzaak

Deze oorzaak valt in de categorie pijn in het scheenbeen zonder reden of zonder gevonden oorzaak. Veel artsen zijn helaas niet op de hoogte van de volgende twee oorzaken die ook vaak nog eens elkaar veroorzaken.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. Hierdoor vallen uw klachten in de categorie SOLK. SOLK is de betekenis voor lichamelijk klachten die niet goed te verklaren zijn.

Wanneer de pijn in het scheenbeen na operaties, fysiotherapie, rust of talloze oefeningen niet overgaat, dan spreekt men ook van langdurige- of chronische pijn in het scheenbeen. 

De onderstaande oorzaak is vaak de reden dat deze scheenbeenklachten maar niet over willen gaan.

3.1 Triggerpoints in de spieren en scheenbeenklachten

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat spieren kunnen verkrampen en zenuwen geïrriteerd  kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Het overbelasten van de onderbeen spieren of andere spieren in kuit en scheenbeen kan o.a. leiden tot triggerpoints die pijn in het scheenbeen teweeg kunnen brengen.

In het scheenbeen gaat het vooral om:

  •  De voorste scheenbeenspier. Pijn in en aan de voorkant van het scheenbeen naar de voorkant van de enkel.
  • De lange (grote) teenstrekker spier. Pijn aan de onderkant van het scheenbeen boven de enkel)
  • De derde kuitbeenspier. Pijn aan de onderkant van het scheenbeen

Zie de afbeeldingen om het pijn patroon te zien.


Mocht u naast scheenbeenklachten ook pijn in het bovenbeen, pijn in de voet of pijn in de bil of knie hebben? Dan zitten er vaak triggerpoints in de spieren van de bil  en triggerpoints in het bovenbeen die deze uitstralende pijn veroorzaken.

 Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd dan is het goed deze te behandelen.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert, dan doet deze plek vaak erg pijn en kan pijn in het scheenbeen opwekken.

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen. Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de pijn in het scheenbeen blijvend wordt verholpen.


oorzaak-pijn-in-het-scheenbeen-stress-1

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in het scheenbeen, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

3.2 Tension Myositis Syndroom en stress en pijn in het scheenbeen

pijn-in-het-scheenbeen-door-stress

Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress,  pijn in het scheenbeen veroorzaken?”.

Ja, chronische stress of veel stress in korte tijd en ingehouden of onderdrukte emoties kunnen chronische en langdurige pijn in het scheenbeen veroorzaken. Bron

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor rugpijn. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron Zal dit voor pijn in de scheenbeen niet gelden? Ja wel degelijk.

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en bijvoorbeeld pijn in het scheenbeen, komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat met chronische pijn in het scheenbeen door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook de pijn in het scheenbeen. Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn, waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

 Dat pijn in het scheenbeen door stress kan komen, wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

pijn-in-het-bovenbeen-dr--sarno

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van lokale bovenbeenklachten en uitstralende pijn zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Dat pijn in het scheenbeen ook vaak bij een burn out voor komt, laat al zien dat stress zeer zeker een belangrijke of zelfs de belangrijkste factor kan zijn bij deze klacht.

oorzaak-pijn-in-het-scheenbeen-stress-1

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in het scheenbeen, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

4. Wat te doen bij pijn in het scheenbeen welke oefening verlicht de klachten?

De snelste manier om pijn in het scheenbeen zonder medische oorzaak, te behandelen en te verlichten is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.

 Als dit maar tijdelijk helpt of niet helpt tegen de scheenbeenklachten, dan is Tension Myositis Syndroom en stress aan de gang en dien je die oorzaak aan te pakken.

5. Hoe is (chronische) pijn in het scheenbeen te verhelpen en welke behandeling heb ik nodig?

Wilt u dat wij u helpen met uw pijn in het scheenbeen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

pijn-in-het-bovenbeen-oplossen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden van onder andere cliënten met pijn in het scheenbeen.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

pijn-in-het-scheenbeen-verhelpen-

Reacties
Categorieën