pijn-in-de-hand
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Pijn in de hand

Pijn in de handen of een pijnlijke handpalm, kan zeer vervelend zijn en uw dagelijkse bezigheden bemoeilijken. U kunt last hebben van zeurende, stekende, brandende of doffe handpijn. De pijn kan gevoeld worden aan de bovenkant van uw handen of meer in uw handpalm. Wat zijn de mogelijke oorzaken van pijn in de handen en pijnlijke vingers of duim?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor pijn in de hand is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijn in mijn hand af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Pijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om de pijn in uw hand definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Pijn Test” om te starten met de test.

pijn-in-de-hand-testIn het kort

  • Als je plotseling hevige- of  langdurige pijn in de hand met eventueel uitstraling hebt, is het belangrijk om een huisarts te laten onderzoeken wat de oorzaak is en of er direct actie vereist is;
  • Mogelijke oorzaken zijn: een overbelasting,  spierspanning, artrose, peesontsteking, carpaal tunnel- en thoracic outlet syndroom, syndroom van quervain, triggerfinger, mallet, peesontsteking, nekhernia, RSI, triggerpoints, stress of een overprikkeld zenuwstelsel;
  • Medicatie, fysiotherapie en triggerpointtherapie, oefeningen, rust, shockwave, chiropractie, acupunctuur, operatie, kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk;
  • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende pijn in de hand wordt veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt;
  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van pijn in de hand. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

1. Pijn in de hand waardoor kan dat komen?

pijn-in-de-hand-wanneer-dokter

Wanneer u acute pijn in en rondom de hand krijgt na bijvoorbeeld een val of een andere trauma door een botsing, te zwaar tillen of een sportactiviteit.

Dan kan dit komen doordat u uw middenhandsvoetbeentjes van de hand heeft  gebroken of gekneusd of een pees is gescheurd of u een spier heeft verrekt.  Zeker na een val of een klap op de hand kan dit gebeuren

Dan is het zeer aan te raden om medische hulp in te schakelen. Om te onderzoeken of er daadwerkelijk iets ernstigs aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden.

Eveneens als u langdurig last van pijn in uw hand houdt met of zonder een dergelijk kwetsuur, dan wilt u bij de huisarts laten onderzoeken wat de oorzaak kan zijn. Uw wilt namelijk laten uitsluiten dat er ernstige oorzaken zijn, waardoor u pijn in uw hand heeft. Ernstige oorzaken, zoals reumatoïde artritis, MS, auto-immuunziekten, infecties, virussen, eczeem enz.

1.1 Hoe lang duurt een overbelaste hand?

De handklachten zullen ongeveer 1 a 2 weken aanwezig zijn hierna moet normaal bewegen zonder pijn weer mogelijk zijn.

Echter, de pijn in de hand kan soms langdurig aanhouden voor weken of maanden, terwijl de kwetsuur allang genezen is of er eigenlijk nooit echt een blessure was, maar hooguit een overbelasting.

Wanneer dit aan de hand is, dan is er zeer waarschijnlijk een andere oorzaak aan de hand voor waarom de pijn blijft aanhouden. In dit geval is de pijn is in de hand vaak chronisch geworden.

De meest voor de hand liggende oorzaak zijn dan vaak triggerpoints en die worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom.

Triggerpoints zijn spierknopen in de spieren. Het zijn microverkrampingen in de spieren zelf die doorbloeding doen verminderen en een mild zuurstof tekort veroorzaken in de spier en een vrij zuur milieu. Dit leidt tot een spierverkramping of dat spieren gaan verkorten. Zenuwen in de buurt kunnen hierdoor geïrriteerd raken en hiermee o.a. pijn in de hand veroorzaken.

Diverse vaak benoemde oorzaken worden vaak veroorzaakt door deze triggerpoints en soms wordt er een verkeerde diagnose gegeven, omdat deze spierknopen over het hoofd worden gezien.

Deze triggerpoints worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom.

 In dit artikel hierover later meer.

In dit artikel hierover later meer. Eerst bespreken we de verschillende symptomen van pijn in de hand en daarna de diverse oorzaken die het kan hebben.

2. Wat zijn de klachten en verschijnselen bij pijn in de hand?

pijn-in-de-hand-klachten

Pijn in de hand heeft verschillende vormen en de volgende varianten krijgen wij vaak te horen.

Pijn in de hand of het nu in de linkerhand, rechterhand of beiden handen zit, bij een man of een vrouw, dit maakt voor de oorzaak hiervan vaak niet iets uit.

Behalve in het geval dat u de ene hand bijvoorbeeld gebroken heeft en daar pijn heeft, maar ook pijn heeft in uw andere hand voor geen aanwijsbare reden. Zeker in dat geval heeft de pijn in de ongebroken hand uiteraard een andere oorzaak.

2.1 Diverse soorten handklachten

De pijn in de hand kan zeurderige pijn zijn of, prikkelend, scherp, tintelend, stekend, branderig of warm zijn en gepaard gaan met krachtverlies, zwakte, zwelling of kramp. Pijn in de pols met tintelingen in de hand komt ook voor.

De pijn kan zitten bij de bovenkant van de hand (handrug zijde). in het midden van de hand of alleen aan de onderkant van de hand (handpalm zijde), maar ook aan de zijkant bij de duimzijde of pinkzijde van de hand.  Tevens kan de zijn zitten in de hand onder de duim of onder de pink. De pijn kan ook voelbaar zijn in de gewrichten of tussen de knokkels van de hand.

U kunt ook tegelijkertijd pijn in uw hand hebben en dat u ook pijn of andere symptomen heeft op de volgende plekken:

2.2 Pijn in de hand bij bepaalde bewegingen

De pijn in de hand kan opkomen bij het belasten ervan en bij bepaalde bewegingen, zoals bij het optillen of heffen van iets, bij een hand geven, bij het leunen of steunen, bij het afzetten, het strekken of buigen van de arm, duim en vingers, bij zijwaartse bewegingen, draaiende beweging van de pols, bij het kracht zetten, bij wringen of knijpen.

2.3 Pijn in de hand bij sporten

De pijn in de hand kan opkomen tijdens of na het sporten, zoals fitness/krachttraining, crossfit, curlen (dumbels), optrekken (pull ups/chin ups), opdrukken, bankdrukken, deadliften, gewichtheffen, biceps of triceps trainen, fietsen, yoga, (kick)boksen golf, tennis, hockey, volleybal, wielrennen.

2.4 Pijn in de hand bij werk of andere activiteiten

Bij de volgende activiteiten kan de pijn in de hand ook opkomen, bij het gamen, bij het knippen als kapster, schrijven, breien, gitaar spelen, een schroevendraaier gebruiken, een deurklink vastpakken of slot opendraaien,  bij kantoorwerk met de computer of laptop, het gebruiken van de computermuis, toetsenbord (typen), tablet of smartphone.

De pijn in de hand kan ook juist uit het niets, zonder reden of zonder aanleiding in rust zonder enige inspanning opkomen, wanneer je s 'nachts in bed ligt en tijdens of na het slapen (bij wakker worden).

Als u één of meerdere soorten handklachten heeft of bij verschillende bewegingen, dan wilt u graag weten wat de oorzaak is. In de volgende hoofdstukken gaan we in op de mogelijke oorzaken en wat vaak de oorzaak is van handklachten.

3. Wat is de oorzaak van pijn in de hand?

pijn-in-de-hand-onverklaarbare

Los van de eerder behandelde breuk, kneuzing, verzwikking en ernstige ziekten, zal in dit hoofdstuk een aantal oorzaken worden besproken die de pijn in de hand kunnen veroorzaken. Dit betekent echter niet dat dit bij u het geval hoeft te zijn laat u altijd goed onderzoeken door uw huisarts en neem de informatie hieronder hierin mee.

3.1 Nekhernia, artrose in de hand, duim en vingers en pijn in de hand

pijn-in-de-hand-onverklaarbare

Er lopen diverse zenuwen vanuit de nek door de structuren van de schouder naar de arm, pols en hand. Deze zenuwen kunnen naast pijn in de hand ook pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm en hand teweegbrengen.

 De oorzaak van de pijn in de hand kan komen doordat er een zenuw is bekneld,  beschadigd of dat de zenuw is geïrriteerd en hierdoor disfunctioneert.

Dit disfunctioneren kan ook komen door stress, triggerpoints en Tension Myositis syndroom. Hierover in hoofdstuk 4 meer.

Als men pijn in de hand heeft en doorverwezen wordt naar het ziekenhuis. Dan wordt daar vaak een MRI scan of röntgenscan genomen. Er wordt dan soms een nekhernia , artrose in hand of vingers of cervicale stenose gevonden. Dan wordt de conclusie vaak snel getrokken dat die afwijking de pijn in de hand en andere klachten veroorzaakt.

 Een beknelling van de zenuwen in de nek, door bijvoorbeeld een cervicale(nek) stenose, artrose in de nek, of een nekhernia bij (C4/C5, C5/C6, C6/C7, C7/T1)  kan mogelijk leiden tot pijn in de hand en eventueel uitstralende pijn vanuit de nek en de schouder naar de arm, maar veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de meeste hernia’s en artrose, ongevaarlijke slijtage en ouderdoms verschijnselen zijn. En dat de zenuw vaak juist niet bekneld zit, ook al vinden ze iets op de MRI scan. Een mening die door de NHG standaarden ook steeds meer wordt overgenomen. Bron  bron Bron

Volgens top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor (uitstralende) pijn en andere klachten bron

Dit verklaart ook waarom de meeste mensen met een herniaartrose in de nek, rotator cuff syndroom of een cervicale stenose hier vrijwel geen pijn in de hand door hebben, althans diverse onderzoeken hebben dit ondervonden.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron, D.G. Borenstein bron en N. Boos bron, tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen (uitstralende) pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. 

pijn-in-de-hand-oorzaken

Wij raden u aan om zeker een second opinion aan te vragen wanneer er een duim of handartrose, nekhernia of stenose is geconstateerd en die afwijking wordt bestempeld als de oorzaak van uw handklachten.

Klik hier voor meer informatie over artrose en hier voor meer informatie over hernia's.

3.2 Carpaal Tunnel Syndroom, , Thoracic Outlet Syndroom en pijn in de hand

Pijn in de hand daarvan wordt wel eens gesteld dat het door het Thoracic Outlet Syndroom of Carpaal Tunnel Syndroom zou kunnen komen.

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS), ook wel aangeduid als schoudergordelsyndroom en neurovasculair compressie syndroom, is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaat-zenuwbundel, gelegen in het schoudergebied, bekneld of geïrriteerd is raakt.

De symptomen als u TOS heeft, kunnen pijn in- en rondom de hand geven  en in de schouder geven die uitstraalt naar , elleboog, onderarm, pols met een pijnlijke tinteling in de wijsvinger, middelvinger, ringvinger, pink en duim van de hand geven.

pijn-de-hand-carpaal-tunnel-syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom, deze diagnose betekent dat de zenuw (nervus medianus) die door de carpale tunnel de hand in loopt, bekneld zou zitten en daardoor pijn en tintelingen in de vingers en hand zou kunnen veroorzaken.

De carpale tunnel is een smalle doorgang voor zenuwen en pezen die vanuit de onderarm de hand in lopen. De tunnel bestaat uit botten en ligamenten (peesblad), dat zich aan de voorkant van het polsgewricht bevindt. De mediane zenuw (nerves medianus) loopt door deze opening, samen met de pezen aan de vingers en de duim. Deze zenuw zorgt voor de gevoelssensaties en bestuurt de beweging in de duim en de eerste drie vingers.

Wat echter vaak het geval is bij pijn in de hand, is dat de oorzaak vaak spierspanning, stress en Tension Myositis Syndroom is, wat vervolgens leidt tot triggerpoints (spierknopen). Deze microverkrampingen van de spieren leiden vaak tot verkrampte spieren en de irritatie van die zenuwen.

Verderop in hoofdstuk 4 dit artikel wordt er verder uitgewijd over triggerpoints, stress en Tension Myositis Syndroom.

3.3 Peesontstekingen in de hand, triggerfinger, mallet finger en pijn in de hand

pijn-in-de-hand-triggerfinger

Voorbeelden van peesontstekingen zijn de triggerfinger en de malletfinger. Een triggerfinger is vaak een ontsteking van de peesschedes (peestunnels), dat zijn de buizen waar de buigpees vanuit de hand de vinger in loopt. De pees schijnt dan verdikt te zijn, waardoor deze pees niet meer soepel kan bewegen.

Bij een malletfinger is de strekpees van het topje van de vinger gescheurd en dit veroorzaakt vaak een ontstekingsreactie.

Dergelijke aandoeningen ontstaan vaak vanwege langdurige- of kortdurende intense overbelasting van de hand en vingers. Door rust zou dit binnen een aantal weken over moeten zijn.

Anders worden de klachten in de hand chronisch en dan is vaak de oorzaak geen overbelasting meer.

Dan zit het probleem en de oorzaak van de problemen met de pezen en pijn in de hand, meestal in de aanhoudende spierspanning, stress en daarmee triggerpoints (spierknopen) in de hand, onderarm, elleboog, nek en bovenrug. In hoofdstuk 4 van dit artikel kunt u hier meer over lezen.

3.4 RSI/KANS (overbelasting) en pijn in de hand

Bij pijn of andere klachten aan de hand, wordt als oorzaak overbelasting of een verkeerde werkhouding en daarmee RSI/KANS vaak als oorzaak genoemd.

Een overbelasting van de hand, door zware belasting door werk, sport of andere lichamelijke activiteiten, is uiteraard een mogelijkheid en dan is rustig aan doen vaak de oplossing waardoor de klachten weggaan en de pezen, spieren, gewrichtsbanden genezen.

Echter, vaak blijven de handklachten na deze overbelasting en dan wordt er gesteld dat het RSI (muisarm, carpaal tunnel syndroom, duimmuis) is wat maanden zou duren om vanaf te komen. Dit terwijl er vaak niets meer te genezen valt, omdat het lichaam het al genezen heeft, alleen de pijnklachten in de hand blijven nog steeds.

Als het normaal zou zijn dat dit maanden moet duren. Hoe kan het dan dat we 150 jaar geleden en daarvoor, toen we in een tijd leefden met veel zwaar werk op het land en in de fabriek, dat deze overbelastingen van onder andere de hand heel zeldzaam waren? Ik bedoel met de arbeidsomstandigheden van die tijd en de ontbrekende kennis over juiste werkhouding, zou dit tot een ramp hebben moeten leiden.

Scott Brady MD, auteur van het boek ‘Pain Free for Life’, zegt: ”Een ander misverstand die vaak voorkomt is dat onze rug of nek zwak zou zijn en gemakkelijk beschadigd kan raken. Uit ervaring weet ik dat dit niet waar is. Ik heb zes maanden in Afrika (Kenya, Oeganda) gespendeerd en daar heb ik ongeveer 5000 patiënten geholpen. 

Ik kan mij niet eens herinneren of ik überhaupt één patiënt bij mij heb gehad met rug of nek klachten. Echter, hielden zij zich totaal niet aan de bewegings- of lichaamshoudingsadviezen die wij in het Westen als vanzelfsprekend achten. Zij lopen op wegen vol met gaten, dragen de hele dag door extreem zware draaglasten op hun hoofd en in hun handen. En wat denk je? Deze Afrikanen hebben nauwelijks last van rug of nekproblemen.Bron

Vanuit bovenstaande citaat valt op te maken dat het idee dat overbelasting en RSI leidt tot langdurige pijn in de hand of andere klachten zou moeten leiden, volstrekt onzinnig is. Ons lichaam herstelt zichzelf namelijk en dergelijke overbelastingen zullen ook herstelt worden. Langdurige klachten hebben om die reden op basis van een overbelasting geen bestaansrecht meer,

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Uw pijn in de hand, is zeker echt en een overbelasting kan zeker hebben plaatsgevonden, maar de reden dat de pijn blijft en chronisch is geworden dat heeft vaak een andere oorzaak. Namelijk triggerpoints, stress en Tension Mysositis Syndroom.

4 Wat is vaak de belangrijkste oorzaak dat de pijn in de hand niet weggaat?

Wanneer de pijn in de hand na operaties, fysiotherapie of talloze oefeningen niet overgaat, dan spreekt men ook van langdurige- of chronische pijn in de hand. De onderstaande oorzaak is vaak de reden dat deze handklachten maar niet over willen gaan.

4.1 Triggerpoints en pijn in de hand

pijn-in-de-hand-triggerfingerpijn-in-de-hand-handrug-en-binnenkant

pijn-in-de-hand-handpalm

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat spieren kunnen verkrampen en zenuwen geïrriteerd  kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Het overbelasten van de hand of andere spieren kan o.a. leiden tot triggerpoints die pijn in de hand teweeg kunnen brengen. Overbelasten door bijvoorbeeld fysiek werk, fitness, sport (krachttraining, tennis, golf, turnen) en ook statisch werken achter een computer, laptop of tablet kan.

 Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd dan is het goed deze te behandelen.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert dan doet deze plek vaak erg pijn en kan het pijn in de hand opwekken.

Deze pijnklachten  kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit. Triggerpoints in de onderarm, elleboog, oksel, nek, bovenrug kunnen namelijk pijn afleiden naar de hand.

in het geval van pijn in de hand kunnen de triggerpoints in de volgende lichaamsdelen zitten:

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen. Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de pijn in de hand blijvend worden verholpen.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de hand, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

oorzaak-pijn-in-de-hand-stress

4.2 Stress en tension myositis syndroom en pijn in de hand

pijn-in-de-hand-door-stress

Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress,  de pijn in de hand veroorzaken?”.

Ja, chronische stress of veel stress in korte tijd en ingehouden of onderdrukte emoties kunnen chronische en langdurige de pijn in de hand veroorzaken. Bron

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor o.a. pijn in de hand. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en bijvoorbeeld  pijn in de hand komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat met pijn in de hand door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook de pijn in de hand. Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

 Dat pijn in de hand door stress kan komen, wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

pijn-in-de-hand-door-stress

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van lokale pijn en uitstralende pijn zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Dat pijn in de in de hand ook vaak bij een burn out voor komen, laat al zien dat stress zeer zeker een belangrijke of zelfs de belangrijkste factor kan zijn bij deze klacht.

5. Wat helpt bij pijn in de hand en welke oefening verlicht de klachten?

De snelste manier om pijn in de hand, zonder medische oorzaak, te behandelen en te verlichten is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.

 Als dit maar tijdelijk helpt of niet helpt tegen pijn in de hand, dan is Tension Myositis Syndroom en stress aan de gang en dien je die oorzaak aan te pakken.

6. Wat is vaak de juiste behandeling en oplossing bij langdurige pijn in de hand?

pijn-in-de-hand-door-stress

Wilt u dat wij u helpen met uw pijn in uw hand?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma


Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden van onder andere cliënten met pijn in de hand.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

pijn-in-de-hand-oplossen

Reacties
Categorieën