Thoracic outlet syndroom

Thoracic outlet syndroom

U vraagt zich misschien af of u het thoracic outlet syndroom heeft of dat het misschien iets anders is.

Is het een peesontsteking , slijmbeursontstekingnekhernia, artrose, muisarm of is het iets anders?

In dit artikel gaan we specifiek in op een thoracic outlet syndroom wat de symptomen zijn, wat de oorzaak is en welke behandeling het meest effectief is om en thoracic outlet syndroom, blijvend te genezen.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor een thoracic outlet syndroom.

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen thoracic outlet syndroom is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (thoracic outlet syndroom af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Thoracic outlet syndroom Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Thoracic outlet syndroom Test” om te starten met de test. 
Dit artikel is geschreven om uw vragen zoveel mogelijk te beantwoorden.


Inhoudsopgave

 1. Wat is een thoracic outlet syndroom
 2. Wat zijn de symptomen, klachten en kenmerken van een thoracic outlet syndroom?
 3. Het Thoracic outlet syndroom testen (diagnostiek)
 4. Wat is de oorzaak van een thoracic outlet syndroom?
 5. Wat is de nummer 1 oorzaak van hetthoracic outlet syndroom
 6. Wat zijn de ervaringen met het thoracic outlet syndroom?
 7. Wat te doen tegen een thoracic outlet syndroom? Welke behandeling(en) zijn er?
 8. Thoracic outlet syndroom gaat niet over? Deze behandeling kan wel een chronische thoracic outlet syndroom genezen en verhelpen?

1 Wat is een thoracic outlet syndroom?

Het Thoracic outlet syndroom (schoudergordelsyndroom) wordt ook wel het thoracic outlet compressie syndroom of Neurovasculair Compressie Syndroom genoemd. 


Wat is Thoracic outlet syndroom

Het is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij er een bloedvat, slagader of zenuw, die vanuit de nek- en borstholte in de armen gaan, in de schouderregio beklemd zou zijn geraakt.

In meer dan 90 procent van de gevallen wordt een zenuwbeknelling aangemerkt als de oorzaak van de klachten. Dit wordt neurogene TOS (NTOS) genoemd.

Bij arteriële Thoracic outlet syndroom (ATOS) is een slagader in de knel geraakt (wat maar bij 1% van de mensen voor komt met de TOS diagnose en wel degelijk zeer serieus is) en bij veneuze Thoracic outlet syndroom (VTOS) een ader en deze komt bij ongeveer 9% voor en kan ook heel serieus zijn.

Echter, is het nooit wetenschappelijk bewezen dat een zenuwbeknelling de oorzaak is van de klachten, die toe worden geschreven aan het Thoracic outlet syndroom.

De zenuwen kunnen zeker betrokken zijn in het veroorzaken van de Thoracic outlet syndroom.klachten, maar niet vanwege een beknelling.

Hierover verderop in dit artikel meer. De diagnose wordt wel eens gesteld wanneer iemand pijn in de schouder, arm en hand heeft.

Dit doen ze soms op basis van het pijnpatroon, waarbij de pijn uitstraalt van de schouder naar, arm en hand, maar kan ook uitstralen naar de hals, achterhoofd en oksel.

Het Thoracic outlet syndroom schijnt het meest voor te komen bij mensen met overgewicht, bij gespierde mensen, bij vrouwen én bij jongvolwassenen in de leeftijd van 20 tot 50 jaar.

Het komt 3 tot 4 maal vaker voor bij vrouwen.

2 Wat zijn de symptomen, klachten en kenmerken van een thoracic outlet syndroom?

Thoracic outlet syndroom klachten


De volgende symptomen en klachten worden vaak toegerekend aan een Neurogene Thoracic outlet syndroom:

 • Wanneer zenuw C5 niet goed functioneert veroorzaakt het klachten zoals zwakte, gevoelloosheid, pijn in de voor- en/of zijkant van de schouder en bovenarm.
 • Wanneer zenuw C6 niet goed functioneert veroorzaakt het klachten zoals zwakte en/of pijn in de biceps (voorkant van de bovenarm) en in de pols..
 • Wanneer zenuw C7 niet goed functioneert veroorzaakt het symptomen, zoals in de triceps en achterkant van de pols, maar ook gevoelloosheid, pijnlijke tinteling aan de achterkant van de arm, de middel-wijsvinger en duim van de aangedane hand.
 • Wanneer zenuw C8 niet goed functioneert veroorzaakt het symptomen, zoals pijn/zwakte in de hand en in de buitenkant van de elleboog en onderarm.
 • Wanneer de T1 of T2 zenuw niet goed functioneert veroorzaakt dit klachten aan de buitenkant van de triceps, elleboog en eventueel bij de ringvinger en pink.

Thoracic outlet syndroom symptomen


Thoracic outlet syndroom C5 C6 C7 C8 T1

Dat de zenuwen een rol spelen bij het veroorzaken van de klachten staat buiten kijf, maar dat een beknelling van de zenuw hier een rol bij zou spelen is nooit bewezen.

Er is een andere oorzaak waarom uw Thoracic outlet syndroom ontstaan. In alinea 4 van dit artikel met de naam "Wat is de oorzaak van een thoracic outlet syndroom?" kunt u hier meer over lezen.

Wanneer een ader in de schouder (vena subclavia), die onder het sleutelbeen loopt bekneld raakt, dan zou het klachten veroorzaken waaronder een dikke blauwe arm, en tintelingen en kunnen de oppervlakkige aders gezwollen raken.

Arteriele Thoracic outlet syndroom:

Wanneer een slagader in de schouder, die onder het sleutelbeen loopt bekneld raakt, dan zou het symptomen veroorzaken waaronder een dikke blauwe koude arm, en tintelingen en kunnen de oppervlakkige aders gezwollen raken

3 Het thoracic outlet syndroom testen (diagnostiek)

Thoracic outlet syndroom testen

Om te testen of u het thoracic outlet syndroom heeft wordt de test van Roos wordt wel eens gehanteerd om dit aan te tonen.

Echter deze test kan geen volledige zekerheid verschaffen of u dan ook het thoracic outlet syndroom zou hebben.

De test van Roos gaat als volgt:

De armen worden zijwaarts gehouden ongeveer op 70 graden en de ellebogen worden met 70 graden gebogen.

Vervolgens maakt u met beiden handen een krachtige vuist en u strekt en spreidt u vingers daarna langzaam en krachtig.

Deze test moeten gedurende drie minuten uitgevoerd kunnen worden zonder dat u daarbij (pijn)klachten krijgt.

Als er herkenbare (pijn)klachten worden ervaren dan is de test van roos positief.

Het testen voor het thoracic outlet syndroom met de test van Roos vergroot de kans dat u het thoracic outlet syndroom heeft.

Echter, is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze test betrouwbaar is. In onderstaande video kunt u zien hoe de test wordt uitgevoerd:


Wij van BreinMedicijn adviseren altijd om naar de huisarts of specialist te gaan.

De huisarts zal u waarschijnlijk door verwijzen naar een specialist, waarbij er diagnostiek gebruikt zal worden in de richting van een radiografisch onderzoek, MRI scan of een zenuwgeleidingsonderzoek.

Het kan voorkomen dat de diagnose carpaal tunnelsyndroom, nekhernia, spinale stenose artrose in de nek, zenuwbeknelling in de nek, wordt gesteld.

Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat dergelijke afwijkingen in de meeste gevallen niet de oorzaak zijn van de thoracic outlet syndroom.

In alinea 4 van dit artikel vindt u meer uitleg over de oorzaak van uw pijnklachten.

Wat is de prognose bij thoracic outlet syndroom

De meeste patiënten met het schoudergordelsyndroom herstellen dankzij conservatieve behandelingsopties.

Er wordt door sommige medici geclaimd dat wanneer de thoracic outlet syndroom jarenlang onbehandeld blijft, er permanente neurologische schade zou ontstaan.

Wanneer de oorzaak nummer 1 die ook nog eens het meest voorkomt de oorzaak is van de thoracic outlet syndroom klachten dan ontstaat er nooit permanente schade.

4.Wat is de oorzaak van een thoracic outlet syndroom?

Thoracic outlet syndroom oorzaak

De volgende oorzaken worden vaak genoemd als oorzaak voor het thoracic outlet syndroom:

- Lichamelijke (anatomische) afwijkingen

- Een ongeval of blessure

- Overbelasting en/of een verkeerde houding

Echter is dit vaak niet terecht en deze dingen worden vaak genoemd, omdat er geen andere verklaring voorhanden is, aldus dr. Sarno in zijn boek the Mindbody prescripton. Laten we ze stuk voor stuk bespreken.

4.1 Lichamelijke (anatomische afwijkingen)

Thoracic outlet syndroom mri scan

- Sommige mensen hebben een extra halsrib die vast zit aan de nekwervels. Hierdoor kan er minder ruimte zijn tussen het sleutelbeen en de eerste rib.

- Gebroken rib die slecht genas

- De eerste rib kan misvormd zijn of te hoog staan

- Een (slag)ader of zenuw kan door de scalenusspier (scheve halsspier lopen)

- Een breuk aan het sleutelbeen die slecht genezen zou zijn.

Echter, lichamelijke (anatomische) afwijkingen veroorzaken in de meeste gevallen geen thoracic outlet syndroom en zeker niet de neurogene variant (zenuwbeknelling).

Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat 2 van de 3 mensen hernia’s, artrose, piriformis syndroom, botvergroeiingen, littekenweefsel, extra ribben, spinale stenose en andere anatomische afwijkingen hebben, maar hier geen enkele pijn door ondervinden.

Wist u dat er bij een meerderheid van de mensen zonder een enkele afwijking dezelfde (pijn)klachten hebben als zij die het thoracic outlet syndroom, hernia’s, artrose en dergelijke afwijkingen hebben?

Wist u dat er in een onderzoek is geconstateerd dat gemiddeld genomen mensen met bijvoorbeeld een ernstigere afwijkingen minder pijn hebben dan zij die minder ernstige afwijkingen hebben.

Een onderzoek gedaan door de American Medical Association toont aan dat er een zeer klein verband is tussen (pijn)klachten en de afwijkingen die er via een MRI scan worden gevonden.

Dr. H Schubiner schrijft in zijn boek Unlearn Your Pain: “Na verloop van tijd verslechteren de MRI-scan uitslagen bij sommige mensen en dit terwijl hun pijn juist afneemt. Dit terwijl bij andere mensen de MRI-uitslagen verbeteren maar de pijn juist erger wordt.

4.2 Een ongeval of blessure

De volgende ongevallen of blessures worden vaak in verband gebracht met het ontstaan van het thoracic outlet syndroom. En met name de neurogene thoracic outlet syndroom wat te maken heeft met een beknelde zenuw.

- Een whiplash bij een verkeersongeval zou thoracic outlet syndroom veroorzaken.
Meer dan de helft van de mensen met neurogene thoracic outlet syndroom maakt een verkeersongeval mee en meer dan 30% van die patiënten met een whiplash ontwikkelen neurogene thoracic outlet syndroom.

Het bijzondere is dat het weken en maanden duurt voordat de neurogene thoracic outlet syndroom symptomen beginnen te ontstaan. Als er sprake is van een verwonding of beknelling dan is de pijn er vanaf het begin.

- Een sleutelbeen- of ribbreuk waarbij erop de breuk extra bot gevormd is, zou de zenuwen gaan beklemmen.

Een sleutelbeen- of ribbreuk die in een slechte stand zou zijn genezen wordt ook wel eens aangemerkt als oorzaak van de neurogene thoracic outlet syndroom.

Dr. Sarno, een professor en revalidatiearts die tienduizenden mensen met o.a. thoracic outlet syndroom heeft geholpen zegt het volgende:

Één van de diagnoses die regelmatig gesteld worden wanneer men pijn aan de schouder en de arm heeft is het geen thoracic outlet syndroom. De ruimte waardoor de grootte aderen de armen ingaan heet de ‘thoracic outlet’. Deze ruimte kan versmald worden door een extra rib, maar dit gebeurd zelden. In de afwezigheid van een extra rib hebben de artsen de theorie bedacht dat de spieren in schouders de aderen beknellen en daarmee pijn in de armen veroorzaken. Echter, er is geen bewijs dat dit ook daadwerkelijk gebeurd. Dit moet niet verward worden met TMS, waarbij een verminderde doorbloeding ontstaat in de duizenden kleine slagaders in een gebied van spieren en zenuwen wat leidt tot een mild zuurstoftekort. Wanneer dit gebeurd is er sprake van lokale pijn in de spieren en ontstaan er zenuw symptomen in de arm en de hand, dit komt omdat die zenuwbanen de arm ingaan.

Dat er een zenuw in de schouder bekneld zou zitten is ook in de meeste gevallen niet het geval.

Als er al sprake is van pijn in de schouder, arm en hand vanwege een zenuwbeklemming, dan duurt deze pijn zelden langer dan twee weken.

Als er druk op een zenuw in de schouder door een anatomische afwijking of spier, dan is de bloedstroom zeer beperkt en de zenuw sterft binnen een paar weken en daarmee ook de pijn.

Als de pijn of andere symptomen langer duren, dan heeft de oorzaak ervan waarschijnlijk niets te maken met een beknelde zenuw in de schouder.

Dat er iets met een zenuw is staat buiten kijf en de symptomen zijn ook echt. Echter, de oorzaak waardoor de zenuw geïrriteerd is geraakt, heeft vaak een andere oorzaak dan wat de huidige gezondheidszorg beweert.

Echter bestaan er gevallen waarbij een anatomische afwijking of ongeval/blessure wel het thoracic outlet syndroom veroorzaakt.

Laat u altijd grondig onderzoeken bij uw huisarts of specialist. Al kan er ook iets met de spier aan de hand zijn bijvoorbeeld triggerpoints. Triggerpoints behandelen we in het volgende hoofdstuk.

4.3 Overbelasting en/of een verkeerde houding

Thoracic outlet syndroom door overbelasting 2

Er wordt beweerd dat een statische of wisselende hoge belasting of het langdurig aannemen van een bepaalde (slechte) lichaamshouding zou leiden tot een overbelasting en beschadiging van spieren en pezen.

Er zouden dan microscopisch kleine scheurtjes en bloedingen ontstaan wat littekenweefsel kan doen laten vormen en spieren korter of langer worden. Dit zou de kas op een beknelling van de zenuwen verhogen.

 • Statische belasting gebeurd veel bij beroepen waar mensen uren lang dezelfde houding aannemen. Bijvoorbeeld lopende band werken, computerwerk, schrijvers, muzikanten.
 • Dynamische belasting wordt veroorzaakt door repeterende bewegingen. Beroepen waarbij de armen herhaaldelijk gebruikt worden (boven het hoofd tillen of bewegen) of waarbij er zware voorwerpen getild moeten worden. Beroepen zoals kappers, bouwvakkers leraren etc.
 • Bij een houding die zogenaamd verkeerd zou zijn worden er sommige spieren veel gebruikt en daardoor getraind en anderen weinig of nauwelijks gebruikt en dit zou een onbalans in de spieren veroorzaken.
 • Het dragen van zware lasten op de schouders of de welbekende strak aangespannen beha zou het sleutelbeen naar beneden drukken en het thoracic outlet syndroom doen helpen ontstaan.

Dr. Sarno, een revalidatie arts die velen thoracic outlet syndroom patiënten blijvend heeft weten te genezen, zegt het volgende hierover:

“Het is volstrekt niet logisch om te beweren dat na miljoenen jaren van evolutie, in welke tijd wij de dominante soort op deze planeet is geworden, onze lichamen structureel zwak zijn geworden of dat we zo broos zijn geworden dat we voorzichtig moeten zijn met hoe we bewegen , hoe we onze lichamen gebruiken of deelnemen aan herhalende activiteiten. Dit is niet juist. Wij zijn geen papier-maché; Wij zijn sterk en veerkrachtig, aanpasbaar en we genezen snel”. [16]

We hebben geen fragiel lichaam gekregen maar een lichaam die sinds het begin van de mensheid zwaar werk op land, jagen enz. heeft overleefd en doorleefd zonder een epidemie van overbelasting aandoeningen zoals het thoracic outlet syndroom.

Als de oefentherapeuten en ergonomie experts gelijk hebben waarom is het dat de oorzaak van de golfarm, namelijk overbelasting, zo tegenstrijdig aan de werkelijkheid, de geschiedenis en wat de wetenschap feitelijk zegt. 

Thoracic outlet syndroom hoe komt het

Hoe kan het bijvoorbeeld dat:

 1. Dat er velen mensen zijn die allerlei bewegings- en houdingsadviezen niet opvolgen het thoracic outlet syndroom nooit krijgen?

 2. Hoe is het mogelijk dat er mensen zijn die wel al de bewegings- en houdingsadviezen opvolgen en wel het thoracic outlet syndroom oplopen?

 3. Hoe kan het dat na zoveel jaren van voorlichting, arbo eisen over lichaamshouding en bewegen en het veelvuldig gebruik van ergonomische producten overbelastingsaandoeningen, zoals het thoracic outlet syndroom nog steeds ontzettend veel voorkomt en nauwelijks afneemt.

 4. Hoe kan het dat mensen in het eerste deel van de 20ste eeuw op logge typemachines meer dan 8 uur per dag met een slechte lichaamshouding aan het typen waren ook nog eens (bijna) overbelastingsaandoeningen opliepen? Overbelastingsaandoeningen bestonden toen nauwelijks.

 5. Voor de 20ste eeuw verrichtte mensen hun hele leven o.a. zwaar werk op het land en voorlichting over de juiste lichaams- werkhouding bestond toen nog niet. Hoe kan het dat er toen geen epidemie van overbelastingsaandoeningen (thoracic outlet syndroom) bestond?

 6. Waarom is een overbelastingsepidemie sinds er via de media, bewegingsvoorlichters, internet voor o.a. thoracic outlet syndroom gewaarschuwd wordt, eigenlijk pas écht een probleem geworden?

Het antwoord op de vraag is: dat herhaaldelijke en statische bewegingen en niet ergonomisch werken geen chronische thoracic outlet syndroom veroorzaakt.

Een chronisch zuurstof gebrek veroorzaakt de thoracic outlet syndroom klachten?

Een onderzoek gedaan over een aandoening het carpaal tunnel syndroom, waarbij een compressie van de polszenuw (nervus medianus) (pijn)klachten zou veroorzaken, laat duidelijk zien dat een beknelde polszenuw niet de oorzaak is van de carpaal tunnel syndroom pijnklachten.

De conclusie die de onderzoekers trokken is dat een verminderde doorbloeding de oorzaak van de carpaal tunnel syndroom klachten moet zijn en niet een zenuwbeklemming.

Dit veroorzaakt een mild zuurstoftekort bij de medianus zenuw en een ophoping van afvalstoffen wat resulteert in pijn en andere symptomen.

Dit milde zuurstof tekort zou ook het geval zijn bij de zenuwen die vanuit de schouders de arm ingaan.

Wat de thoracic outlet syndroom klachten veroorzaakt is dat er bij nekzenuwen die vanuit de schouder de arm ingaan via de brachial plexus, de bloedvaten vernauwd worden en de doorbloeding verminderd wordt.

Dit creëert met name een mild chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen.

Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort ernstige pijn kan veroorzaken.

Dit zuurstof tekort kan ook de spieren in de schouder treffen wat daar leidt tot pijnklachten.

De oorzaak nummer één verklaart waarom er een verminderde doorbloeding ontstaat en ook hoe u kunt genezen van uw thoracic outlet syndroom pijnklachten

5. Wat is de nummer 1 oorzaak van een thoracic outlet syndroom?

In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner precies uit wat de oorzaak van uw pijnklachten is.


Waarom het thoracic outlet syndroom niet overgaat is het beste uit te leggen vanuit triggerpoints.

Triggerpoints zijn microverkrampingen in de spieren.

Het zijn ware pijnhormoon fabrieken in de spieren die ervoor zorgen dat de doorbloeding waar de triggerpoints zitten (o.a. in de de hals, nek, schouder, armen en elleboog chronisch vermindert wat een zuurstoftekort oplevert.

Ook stapelen er zich afvalstoffen op.

Dit alles resulteert in chronische pijn in de vorm van het thoracic outlet syndroom In de afbeeldingen kunt u zien waar de triggerpoints kunnen zitten die uw klachten in uw schouder, uitstralende richting de arm, elleboog, arm, hand, pols en vingers veroorzaken.

Al in 1975 en in 1985 hebben wetenschappers bewezen dat een chronisch mild zuurstof tekort kan leiden tot ernstige pijn en daarmee het thoracic outlet syndroom. Thoracic outlet syndroom arm en schouder triggerpointsThoracic outlet syndroom triggerpoints uitstraling onderarmThoracic outlet syndroom triggerpoints hals

De belangrijkste oorzaak van triggerpoints is vaak niet een overbelasting, afwijkingen in het lichaam of een verkeerde lichaamshouding, maar de belangrijkste oorzaak van de triggerpoints heeft alles te maken met het autonome zenuwstelsel.

Belangrijker nog waarom dit zenuwstelsel deze verminderde doorbloeding veroorzaakt Uw autonome zenuwstelsel, wordt bestuurd door de hersenen en zorgt dat chronische verminderde doorbloeding ontstaat.

Het autonome zenuwstelsel regelt ook o.a. uw, longfunctie, spijsvertering spieraanspanning en ontspanning, bloeddruk, bloedsomloop enz.

De verminderde doorbloeding ontstaat: door een verstoord geraakt autonome zenuwstelsel.

De verstoring ontstaat door emotionele stress en voornamelijk hoe u met uw emoties omgaat.

Wanneer u als een gewoonte heeft om emoties te onderdrukken, binnenvet of verdoofd (o.a. eet-, rook-, internetverslaving) dan zal dit Thoracic outlet syndroom pijnproces ingang worden gezet.

Het Thoracic outlet syndroom pijnproces zal wanneer op den duur chronisch worden, omdat wanneer dit proces te lang instant wordt gehouden het wordt dan aangeleerd door uw hersenen.

De verwantschap tussen emoties, stress en de lichamelijke reacties hebben zijn ons allen wel bekend.

De meeste van ons hebben wel eens lichamelijke reacties ervaren wanneer we gespannen, zenuwachtig, gestrest of verliefd zijn geweest. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie.

De (pijn)klachten die u bij een Thoracic outlet syndroom heeft, worden veroorzaakt door het psycho-fysiologisch syndroom.

Dr Sarno, de ontdekker en pionier van dit syndroom noemde het eerst TMS (tension myositus syndrome), waarbij uw brein vanwege een overbelast en verstoort zenuwstelsel bloedvaten plaatselijk vernauwt.

Dit veroorzaakt een zuurstof tekort en daarmee triggerpoints wat vervolgens leidt tot Thoracic Outlet Syndroom klachten.

Het psycho- fysiologisch syndroom en TMS is uitstekend te genezen middels de BreinMedicijn Methode.

6. Wat zijn de ervaringen met het thoracic outlet syndroom?

Thoracic outlet syndroom ervaringen

Dr. Sarno heeft velen patiënten met Thoracic outlet syndroom genezen en velen andere chronische pijn aandoeningen genezen.

Er is een website die al de ervaringen van mensen met o.a. het Thoracic outlet syndroom bewaard en waar mensen Dr. Sarno bedanken voor hun genezing.

Hier kunt u een ervaring lezen van iemand die door de aanpak van dr. Sarno van het Thoracic outlet syndroom is genezen.

Het BreinMedicijn behandelprogramma heeft dr. Sarno zijn methode verder doorontwikkelt en is effectief tegen het Thoracic outlet syndroom.

7. Wat te doen tegen het thoracic outlet syndroom? Welke behandeling(en) zijn er?

Thoracic outlet syndroom behandeling

Voor het Thoracic outlet syndroom zijn veel behandelingen gericht op het verlichten van pijn en zijn vaak gericht op alleen maar symptoom bestrijding.

Wanneer u naar de huisarts of fysiotherapeut gaat dan wordt vaak rust voorgeschreven. In veel gevallen zal de Thoracic outlet syndroom daardoor genezen, hier kunnen wel enkele weken overheen gaan.

Echter zijn er ook mensen waarbij het Thoracic outlet syndroom niet zomaar meer verdwijnt.

Bent u iemand die last heeft van een Thoracic outlet syndroom en gaan de pijnklachten niet weg.

Bekijk dan onze effectieve behandelmethode voor het genezen van een chronische Thoracic outlet syndroom.

7.1 Wat voor oefeningen helpen tegen een thoracic outlet syndroom?

Als het Thoracic outlet syndroom nog niet chronisch is geworden kunnen rek en strek en oefeningen zeker helpen.

Wanneer de Thoracic outlet syndroom chronisch is geworden, dan helpt dit vaak niet meer.

Bij een chronische thoracic outlet syndroom is de oorzaak nummer 1 vaak de oorzaak en oefeningen helpen dan niet meer.

Wat we vaak zien is dat de Thoracic outlet syndroom zich verplaatst naar bijvoorbeeld hoofdpijn of lage rugpijn.

7.2 Is een injectie bij thoracic outlet syndroom effectief?

Vaak wordt er een cortisonen injectie voorgeschreven om de vermoedde zwelling in de schouder spieren te verminderen en daarmee de beknelling op te heffen.

Hiermee hopen artsen dat het Thoracic outlet syndroom geneest.

Echter, in de praktijk werkt deze een cortisonen injectie maar tijdelijk en komen de Thoracic outlet syndroom. klachten naar verloop van tijd weer terug of verergeren zelfs.

Wetenschappelijk onderzoek naar cortisonen injecties laat zien dat injecties het niet beter doen, dan nep injecties (placebo effect) en niet effectiever zijn dan niet operatieve behandelingen.

Een andere bekende injectie tegen het thoracic outlet syndroom klachten is de botox injectie of de andere naam botuline toxine injectie.

Deze botuline toxine injectie wordt dan in de schouderspier geplaatst. Volgens onderzoek werkt deze injectie en medicatie niet.

7.3 Biedt een operatie uitkomst bij het thoracic outlet syndroom?

Thoracic outlet syndroom injectie

Er zijn mensen die van het thoracic outlet syndroom klachten genazen door een operatie.

Echter, onderzoeken laten zien dat operaties het niet beter doen dan nep-operaties of niet operatieve behandelingen, zoals fysiotherapie, massages enz.

Nog niet spreken van de complicaties die toch bij veel mensen voorkomen en daardoor meerdere operaties moeten ondergaan.

Dit zorgt ervoor dat herstel nog langer duurt en veel extra lijden. Laat u goed informeren voordat u een operatie wilt ondergaan.

Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent die een operatie voor het thoracic outlet syndroom klachten wil ondergaan om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo” van dr. Ian Harris te lezen.

In dit boek kunt u lezen wat het "placebo effect" van een operatie is.

7.4 Medicatie voor het Thoracic outlet syndroom

Thoracic outlet syndroom medicijnen

Palmitoytlethanolamide capsules in combinatie van B vitamines zijn tegenwoordig als natuurlijk medicijn, tegen o.a. thoracic outlet syndroom erg populair.

Diverse onderzoeken beweren dat het de beste pijnbestrijder van het moment is.

Echter, de stichting tegen kwakzalverij bestrijdt de kwaliteit van die onderzoeken.

Of het echt werkt of niet durven wij daarom niet te zeggen. Andere medicatie waaronder pijnstillende en/of ontstekingsremmende medicatie werkt vaak pijnstillend.

Wanneer deze medicatie tegen het thoracic outlet syndroom meer dan 15 keer per maand gebruikt wordt kan er een omgekeerd effect plaatsvinden.

De pijnstilling zal steeds minder goed werken en wanneer men wilt afbouwen of stoppen met de medicatie tegen het thoracic outlet syndroom, dan zal dit juist meer klachten in de hand gaan werken.

Dit heet ook wel medicijn afhankelijkheid.

7.5 Triggerpoint therapie en dry needling tegen het thoracic outlet syndroom

Triggerpoint therapie is zeker aan te raden om de triggerpoints van het thoracic outlet syndroom te behandelen.

Triggerpoint therapie heeft verschillende behandelvormen waaronder triggerpointmassage, dry needling en andere manuele technieken.

Bij triggerpointmassage worden de afvalstoffen uit het triggerpoint gemasseerd en bij dry needling gebruikt de therapeut naalden om de microverkramping te elimineren.

Beiden technieken proberen hiermee de doorbloeding te herstellen en de triggerpoints te verwijderen.

Echter, komt het nog wel eens voor dat de thoracic outlet syndroom klachten en symptomen door dry needling en triggerpointtherapie niet verdwijnen.

Of wat wel eens gebeurd is dat er ergens anders in het lichaam nieuwe klachten ontstaan. Bijvoorbeeld migraine, lage rugpijnof een spastische darm.

Wanneer u dit ervaart dan kan kunt u er zeker van zijn dat de oorzaak nummer 1 de oorzaak is van de thoracic outlet syndroom klachten en ook van die nieuwe klachten.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn ( thoracic outlet syndroom) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Thoracic outlet syndroom  Test ontwikkeld.Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Thoracic outlet syndroom  Test!

8. Thoracic outlet syndroom gaat niet over? Deze behandeling kan wel een chronische thoracic outlet syndroom genezen

Thoracic outlet syndroom genezen

Heeft u een aantal van de eerdergenoemde behandelingen gehad en hielpen ze een beetje of tijdelijk of kreeg u een andere klacht in uw lichaam?

Als dat het geval is, dan blijft er feitelijk maar één andere oorzaak over.

De thoracic outlet syndroom klachten worden veroorzaakt door niet lichamelijke factoren.

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld,.

Met deze behandelmethode kunt u genezen van chronische thoracic outlet syndroom klachten.

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma om klachten zoals thoracic outlet syndroom klachten blijvend te genezen.

Lees ook eens de succesverhalen van cliénten die door ons behandelprogramma volledig pijnvrij zijn geworden.

Reactie plaatsen