Peesontsteking schouder

Peesontsteking schouder

U vraagt zich misschien af of u een peesontsteking aan uw schouder (tendinitis) heeft?

Sterker nog, u wilt weten hoe u van deze schouderklachten af komt.

Of u heeft andere gerelateerde aandoening, waaronder artrose, frozen shoulder, slijmbeursontsteking,peesontsteking,muisarm, thoracic-outlet-syndroom, rotator-cuff, impingement, muisarm en een schouderblessure.

In dit artikel gaan we specifiek in op een peesontsteking in de schouder.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw peesontsteking of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor peesontstekingen is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn peesontsteking in mijn schouder af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Peesontsteking Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw peesontsteking definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Peesontsteking Test” om te starten met de gratis test.Dit artikel is geschreven om uw vragen zoveel mogelijk te beantwoorden met betrekking tot peesontstekingen in schouders.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een peesontsteking schouder?
 2. Wat is het verschil tussen een peesontsteking in de schouder schouder en een slijmbeursontsteking?
 3. Hoe weet ik of ik een peesontsteking in de schouder heb (diagnose)
 4. Wat zijn de symptomen van een peesontsteking schouder?
 5. Veroorzaakt een overbelasting of verkeerde lichaamshouding een chronische peesontsteking schouder?
 6. Wat is de oorzaak nummer één van een chronische peesontsteking schouder?
 7. Hoe wordt een peesontsteking in de schouder doorgaans behandeld?
 8. Welke alternatieve behandeling is er voor een peesontsteking schouder?
 9. Wat is de beste behandeling tegen een chronische peesontsteking schouder?"

1.Wat is een peesontsteking schouder (tendonitis)

De schouder is een kogelvormig gewricht. In het schoudergewricht bevinden verschillende spieren, pezen, slijmbeurzen en botten. 


Wat is een peesontsteking schouder

De spieren zitten doormiddel van de pezen aan vast aan het bot. Deze pezen brengen samen met de spieren grote krachten over op het bot.

Bij overbelasting van deze spieren en pezen kan er schade optreden aan de één of meerdere pezen van de schouder.

Deze schade kan een ontstekingsreactie veroorzaken.

De pezen waarde klachten zich vaak bevinden zijn de:

 • Supra Spinatus pees
 • Infra Spinatus pees
 • Sub Scapularis pees
 • Biceps pees

Als een schouderpees ontstoken raakt dan zwelt de pees op en krijgt deze te weinig ruimte om vrij te bewegen.

schouderpezen

De studies naar o.a. peesontstekingen (tendinitis) in de schouder laten daarentegen zien dat er vaak geen sprake is van een ontsteking in de schouderpees. bron [1]

Daarom is tendinitis hernoemd naar tendinosis: pijn en/of schade aan de aanhechting van de spier aan het bot.

Dat wil zeggen dat de spieren die aan de eerdergenoemde pezen vastzitten verantwoordelijk zijn voor de klachten en dat daar iets aan de hand is. Klachten in spieren hebben bijna altijd te maken met triggerpoints in die spieren.

In alinea 6.Wat is de oorzaak nummer één van een chronische peesontsteking schouder? van dit artikel gaan we hier verder op in.

Een peesontsteking kan ontstaan in elke pees van het menselijk lichaam, waaronder de duim, knie, schouder,pols, voet, achillespees en hiel.

1.1 Hoe lang duurt het voor een peesontsteking schouder hersteld?

Normaal gesproken geneest schade aan een pees, spier of bot binnen enkele weken. Alleen zware blessures waarbij pezen of spieren zijn afgescheurd kan dit maanden duren.

In het geval van microscopische scheurtjes in pezen of spieren zouden enkele weken meer dan voldoende moeten zijn om volledig te genezen.

Het lichaam is namelijk een expert in het zichzelf genezen. Wanneer een peesontsteking in de schouder langer duurt dan 6 weken en daarmee chronisch wordt, dan wordt door artsen vaak verondersteld dat dat de pees slecht of nauwelijks zou genezen.  bron [2]

De oorzaak ervan wordt gelegd bij het feit dat de pezen een minder goede doorbloeding hebben dan bijvoorbeeld de spieren. Dat dit de oorzaak zou zijn is nooit in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Gaat een peesontsteking dan vanzelf over?

Ja vaak wel, want het lichaam herstelt zich normaliter vanzelf.

Wanneer een peesontsteking in de schouder langer dan 6 weken duurt en daarmee een chronische peesontsteking in de schouder wordt, dan mag je ervan uitgaan dat er een andere oorzaak voor uw aanhoudende klachten is dan een langdurige lichte of eenmalige zware overbelasting.

Het lichaam herstelt zichzelf normaliter binnen enkele weken. De oorzaak voor een chronische peesontsteking wordt in “6.Wat is de oorzaak nummer één van een chronische peesontsteking schouder?” besproken.

1.2 Hoe lang rusten met een peesontsteking schouder?

Wanneer u een peesontsteking in de schouder heeft, dan is volledige rust nemen niet het juiste advies. 

peesontsteking schouder hoe lang rusten

Het is eigenlijk het slechtste wat u kunt doen.

We bedoelen hiermee niet dat u geen rust moet nemen of dat u geen rust moet nemen wanneer u een serieuze blessure opgelopen heeft.

We hebben het over een in peesontsteking in de schouder wat betekent: dat u niet iets serieus mankeert aan uw schouder dan een ontsteking en eventueel wat lichte schade aan uw pees of spieren.

In veel gevallen mankeert iemand zelfs helemaal niets aan de pezen of spieren en hebben ze toch klachten. Volledige rust nemen zorgt er niet voor dat u van uw klachten afkomt.

Het zorgt er vaak voor dat u een angst ontwikkelt voor de activiteiten waarvan u denkt dat deze de peesontsteking in uw schouder hebben veroorzaakt.

Angst is een waarschuwingssignaal voor uw hersenen en zal uw willen beschermen tegen die activiteiten door de pijn te laten opkomen wanneer u die activiteit weer gaat doen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat angst voor naalden voor meer pijn zorgt wanneer die persoon geprikt wordt, dan wanneer iemand het niet eens door heeft dat hij/zij geprikt wordt.

Angst veroorzaakt meer pijn en meer klachten. De pijn kan zelfs afnemen wanneer u volledige rust neemt, maar komt dan vaak weer terug als u uw activiteiten weer oppakt.

Herkent u dit ook?

Rust zorgt ervoor dat u niet van uw pijn afkomt. Rusten, zorgt ervoor dat u een angst ontwikkelt voor die activiteiten en u vertelt hiermee tegen uw lichaam dat die activiteiten gevaarlijk zijn.

Vervolgens zal uw brein u beschermen tegen deze activiteiten door de pijn te doen opkomen, wanneer u die activiteit na een periode van rust weer oppakt.

Het beste advies is: neem wat gas terug maar stop niet met uw activiteiten of werk. Als er een microscheurtje in uw pees of spier is dan geneest dit vanzelf binnen 6 weken. 

Zo niet dan heeft u een chronische peesontsteking in uw schouder. 

1.3 Wanneer wordt een peesontsteking schouder chronisch?

Een peesontsteking schouder wordt chronische wanneer deze langer dan 6 weken aanhoudt.

Er wordt vaak onterecht gesteld dat de oorzaak van een chronische peesontsteking schouder een langdurige lichte overbelasting is.

Ons lichaam herstelt zich binnen enkele weken van verreweg de meeste verwondingen.

De oorzaak van een chronische peesontsteking in de schouder in 6.Wat is de oorzaak nummer één van een chronische peesontsteking schouder? van dit artikel behandeld.

2.Wat is het verschil tussen een peesontsteking schouder en een slijmbeursontsteking aan de schouder?

Bij beiden heb je veel pijn wanneer u de uw arm beweegt.

Een peesontsteking wordt meestal erger in de nacht en dit is bij een slijmbeursontsteking in de schouder niet het geval. Bij een slijmbeursontsteking is dit niet het geval.

Daarnaast voelt de pijn bij beide ontstekingen anders aan. De pijn bij een slijmbeursontsteking  is meer een dof gevoel, terwijl de pijn bij een peesontsteking scherp voelt.

Het laatste verschil is dat de pijn bij een slijmbeursontsteking erger wordt wanneer er op de schouder wordt geleund en bij een peesontsteking is dit niet het geval.

Beide ontstekingen in de schouder kunnen ook tegelijkertijd optreden.

Om u antwoord te geven op de vraag Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn peesontsteking af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Peesontsteking Test ontwikkeld.  Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw peesontsteking te genezen. Doe nu de gratis Peesontsteking test!

3 Hoe weet ik of ik een peesontsteking in de schouder heb (diagnose)

Om ernstige ziekten uit te sluiten adviseren wij altijd om naar de huisarts te gaan met uw klachten. 

peesontsteking schouder diagnose (2)

De arts zal een diagnose stellen op basis van een lichamelijk onderzoek en hoe en waardoor uw klachten zijn begonnen. Hij zal uw schouder onderzoeken.

Meestal houdt dit in dat u uw arm zijwaarts omhoog beweegt en bij een peesontsteking in de schouder moet er tussen de 70 en 120 graden van de hefbeweging een aanzienlijke toename van pijn voelbaar zijn.

Een arts kan ook besluiten om uw door te verwijzen naar een specialist voor een echo, CT-scan of MRI.

Wanneer er een slijmbeursontsteking, artrose, rotator cuff tear, hernia (rug, nek), zenuwbeknelling wordt vastgesteld, dan betekent dit niet automatisch dat dit de oorzaak van uw klachten is.

Vele onderzoeken tonen namelijk aan dat deze afwijkingen in uw skelet (o.a. hernia, artrose, stenose) of pezen zelden de oorzaak van pijn zijn en dat er velen mensen zijn die dezelfde klachten hebben maar geen enkele afwijking hebben in hun lichaam die de pijn zou kunnen veroorzaken. bron bron bron[3]

Er is een andere oorzaak voor chronische peesontstekingen in de schouder of andere schouderklachten.

4.Wat zijn de symptomen van een peesontsteking schouder?

peesontsteking schouder symptomen

De volgende symptomen en verschijnselen treden op bij een peesontsteking in de schouder

 • Stekende pijn bij het heffen van de arm
 • Stekende pijn bij bewegingen boven uw macht, zoals bij ramen zemen, boren in het plafond.
 • Stekende pijn wanneer u uw schouder naar binnen draait. Bijvoorbeeld wanneer u uw arm in de jas wilt steken.
 • Schouderpijn met uitstralende pijn richting uw arm en/of rug.
 • Zwelling in de schouderpees
 • Warm gevoel in de schouderpees
 • Op de plaats van de ontstoken schouderpees hoort u een knisperend of zacht gekraak wanneer u deze beweegt.
 • Schouder en/of armklachten worden erger tijdens het slapen

5. Veroorzaakt een overbelasting of verkeerde lichaamshouding een chronische peesontsteking schouder?

Peesontsteking schouder overbelasting


Voorbeelden die vaak als aangenomen oorzaak voor een peesontsteking in de schouder zijn:

 • Zwaar repeterend werk boven hun macht. Bijvoorbeeld plafonds schilderen, boren in het plafond, zaken optillen boven hun macht van bijvoorbeeld pallets.
 • Teveel uren achter elkaar werken achter een computer met een niet ergonomisch toetsenbord en/of muis
 • Te intensief of te vaak sporten;
 • Niet gebruiken van ergonomische producten die de schouder zouden ontlasten.

Dat we veiliger en voorzichtiger werken en bewegen (ergonomisch) dan ooit in de geschiedenis van de mensheid, maar met meer RSI/CANS klachten dan ooit te kampen hebben, is uiteraard een zeer merkwaardig verschijnsel.

Dr. Sarno schrijft in zijn boek ‘Healing backpain': “hoe kan het dat miljoenen mannen en vrouwen die sinds het begin van de 20e eeuw op logge typmachines aan het typen waren nooit het carpaal tunnel syndroom kregen?”bron [4 Sarno, J. The Divided Mind. Duckworth Overlook, London, UK, 2008. p24] [4]

In andere woorden mensen belasten hun lichaam langdurig en hielden zich niet aan de bewegingsadviezen, maar kregen geen last van o.a. peesontsteking in de schouder of andere zogenaamde overbelasting aandoeningen.

peesontsteking schouder genezing

Dr. Brady die in Afrika in verschillende derde wereldlanden huisarts is geweest voor ruim 5000 patiënten; kan zich niet eens herinneren dat er afrikanen bij hem kwamen met chronische rug, nek of schouder klachten.

Dit terwijl deze afrikanen dag in dag uit zware voorwerpen tillen en zich niet houden aan de bewegingsadviezen. bron [Brady, S. Pain Free for Life. Hachette Book Group, New York, NY, USA, 2006. 5][5]

Sterker nog, zij weten niet eens dat er zoiets als  houdingstherapie als Mensendieck of Cesar bestaat.

Hoe kan het dan dat veel mensen die zich niet ergonomisch bewegen en daarmee zogenaamd overbelasten geen peesontsteking in hun schouders oplopen? 

Overbelasting is niet de oorzaak van een chronische peesontsteking in de schouder.Helpen houdingstherapieën en ergonomische hulpmiddelen tegen de schouderklachten?

Een onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medicine in juli 1997 toont aan dat het opvolgen van bewegingsadviezen en gebruik van ergonomische hulpmiddelen niet kon voorkomen dat mensen RSI of chronische peesontstekingen in de schouder opliepen. bron[6]

Wat houdingstherapieën en ergonomische hulpmiddelen zinloos maakt tegen chronische peesontstekingen in de schouder.  

Wat veroorzaakt dan de chronische peesontstekingen in de schouder?

Een ander onderzoek uit Noorwegen liet zien dat peesontstekingen in de schouder niet werden veroorzaakt door een verkeerde of bepaalde manier van tillen, maar door problemen op het werk en met de baas (emoties en stress). bron[7]

Deze twee onderzoeken tonen aan dat bewegingsadviezen en hulpmiddelen chronische peesontstekingen in de schouder niet konden voorkomen. Het toont aan dat emotionele stress en met name negatieve emoties de boosdoeners zijn.

Na jarenlang last te hebben gehad van een peesontsteking in mijn schouder ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

6.Wat is de oorzaak nummer één van een chronische peesontsteking schouder?

In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner precies uit wat de oorzaak van uw pijnklachten is.

De reden waarom een peesontsteking niet overgaat is het beste uit te leggen vanuit triggerpoints.

Triggerpoints zijn microverkrampingen in de spieren. Het zijn knoopjes/verhardingen in de spieren die ervoor zorgen dat de doorbloeding chronisch vermindert wat een zuurstoftekort oplevert.

Ook stapelen er zich afvalstoffen op.

Dit resulteert in chronische klachten waaronder pijn. In de afbeeldingen kunt u zien waar de triggerpoints kunnen zitten die uw klachten in uw schouder en/of arm veroorzaken.

Al in 1975 en in 1985 hebben wetenschappers bewezen dat een chronisch mild zuurstof tekort kan leiden tot ernstige pijn. Bron Bron[8]

De eerste oorzaak van triggerpoints is vaak niet overbelasting een verkeerde lichaamshouding, maar de eerste oorzaak van de triggerpoints heeft alles te maken met het autonome zenuwstelsel.

Sterker nog waarom dit zenuwstelsel deze verminderde doorbloeding veroorzaakt en daarmee de triggerpoints. De hersenen zijn verantwoordelijk voor deze chronische verminderde doorbloeding.

Het autonome zenuwstelsel regelt uw hartslag, bloeddruk, spijsvertering en nog veel meer functies in uw lichaam.

De reden dat de doorbloeding wordt verminderd is vanwege een verstoring van het autonome zenuwstelsel. Deze verstoring komt door emotionele stress en voornamelijk hoe u met uw emoties omgaat.

Wanneer u regelmatig uw emoties onderdrukt, wegdrukt of verdoofd (o.a. eet-, rook-, internetverslaving) dan zal dit pijnproces ingang worden gezet.

Dit pijnproces o.a. een peesontsteking in uw schouder zal wanneer deze langer dan 6 weken duurt chronisch worden en aangeleerd worden door uw hersenen.

Deze relatie tussen emoties, stress en lichamelijke reacties daarop zijn ons alleen wel bekend.

De meeste van ons hebben wel eens lichamelijke reacties ervaren wanneer we gespannen, zenuwachtig, gestrest of verliefd zijn geweest.

Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie. Een reactie waar het om een peesontsteking in de schouder gaat kan ook chronische worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding. peesontsteking schouder door stres

7.Hoe wordt een peesontsteking in de schouder doorgaans behandeld?

Onderstaand vindt u de behandelingen die doorgaans worden gebruikt om een peesontsteking in de schouder te behandelen.

Peesontsteking schouder behandeling

7.1 Helpt een cortisonen injectie tegen een peesontsteking schouder?

Een cortisonen injectie voor een peesontsteking in de schouder kan zeker de pijn verlichten.

De cortisonen (corticosteroïden) remmen en verminderen de ontsteking in de schouder. Echter, is het effect vaak tijdelijk en komt de peesontsteking vaak weer terug en wordt vaak zelfs erger.

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat cortisonen injecties tegen een peesontsteking in de schouder niet effectiever zijn dan nepinjecties en/of lichamelijke therapieën (massage, therapieën). bron[9]

7.2 Welke medicijnen zijn er voor een peesontsteking schouder en helpen ze wel?

Pijnstillende medicatie en ontstekingsremmende medicijnen kunnen zeker de pijn verlichten.

Waaronder paracetamol, ibuprofen en diclofenac.

Echter, deze medicijnen kunnen op de korte termijn uw pijn verlichten maar als u deze medicijnen regelmatig en langdurig gebruikt dan kan de peesontsteking in de schouder juist erger worden.

Onderzoeken laten zien dat wanneer u meer dan 15 keer per maand pijnstillende medicatie gebruikt dat de schouderklachten erger kunnen worden.

Er kan zelfs een medicijn afhankelijkheid ontstaan, waardoor het stoppen met de medicijnen uiteindelijk de nieuwe oorzaak van de schouderklachten kan worden. bron  bron bron [10]

7.3 Welke oefeningen helpen tegen een peesontsteking schouder?

Het blijven bewegen van uw schouder en doorgaan met de activiteiten die u deed voordat u de peesontsteking in uw schouder; is essentieel om de schouderklachten niet te verergeren en chronische peesontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Oefeningen voorkomen echter geen pijn of peesontstekingen in de schouder. Dit is één van de grote mythen.

Zoveel mensen lopen er rond met een sixpack wasbord, maar ze hebben nog steeds last van rugpijn.

Weet u waarom? Omdat hun verteld is dat sterke buik- of rugspieren rugpijn voorkomt. Ditzelfde geldt voor schouderklachten en deze worden niet voorkomen door schouderoefeningen.

7.4 Houdingstherapie tegen een peesontsteking in de schouder?

Zoals beschreven in alinea “4.Veroorzaakt een overbelasting of verkeerde lichaamshouding een chronische peesontsteking schouder?” van dit artikel laten onderzoeken zien dat houdingstherapieën zelden peesontstekingen in de schouder voorkomen en ook zelden genezen.

Het kan u zelfs angstiger maken voor de peesontsteking, omdat u telkens moet opletten of u wel volgens Cesar/mensendieck beweegt.

Ons lichaam is zeer flexibel en onze voorouders hebben tienduizenden jaren zwaar werk als landbouwers, vissers of jagers verricht en als zij daardoor chronische peesontstekingen in de schouder zouden oplopen, dan zou het menselijk ras nauwelijks hebben kunnen overleven.

8. Welke alternatieve behandeling is er voor een peesontsteking schouder?

Onderstaand vindt u een overzicht van alle alternatieve behandelingen voor het

8.1 Werkt fysiotherapie tegen peesontsteking schouder?

Het masseren van de spieren en de pezen kan de schouderklachten verminderen, maar vaak komen de klachten weer terug.

Wanneer de peesontsteking in de schouder komt door de oorzaak nummer 1 dan zal u moeten blijven terugkomen voor een nieuwe behandeling omdat de doorbloeding in de pezen en de spieren telkens weer verminderd wordt.

8.2 Werkt Dry needling/triggerpoint therapie tegen peesontsteking schouder?

schouderklachten dry needling

Deze therapieën behandelen de spierknopen en ontspant daarmee de spier en verbeterd de doorbloeding waardoor de peesontsteking in de schouder verdwijnt en de schouderpees zich herstelt.

Bij dry needling therapie wordt er ter hoogte van de spierknopen met een dunne, droge naald in uw spier geprikt, waardoor de spierknoop losspringt.

Bij manuele triggerpointtherapie worden er druktechnieken toegepast op de spierknopen om zo de afvalstoffen uit de spierknopen naar een beter doorbloed gebied te masseren.

Echter, wanneer de oorzaak nummer 1 de reden is voor de verminderde doorbloeding en daarmee de triggerpoints, dan komt de peesontsteking in de schouder vaak weer terug.

8.3 Werkt Shockwave therapie tegen peesontsteking schouder?

Shockwave therapie wordt ook wel Extracorporale Shockwave Therapie (ESWT) genoemd, omdat de prikkel van buiten het lichaam komt. De schokgolf bestaat uit hoogenergetische geluidsgolven.

Deze geluidsgolven kunnen het herstelproces bij een peesontsteking in de schouder bevorderen, want het verbeterd namelijk de doorbloeding.

Echter, wanneer de oorzaak nummer 1 de reden is voor de verminderde doorbloeding, dan komt de peesontsteking in de schouder telkens weer terug.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn peesontsteking af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Peesontsteking Test ontwikkeld.  Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw peesontsteking te genezen. Doe nu de gratis Peesontsteking test!

9. Wat is de beste behandeling tegen een chronische peesontsteking schouder?

Onderstaand vindt u een video met een uitleg over de beste behandeling tegen een langdurige peesontsteking in de schouder.


De oorzaak van een chronische peesontsteking aan uw schouder is een chronisch verslechterde doorbloeding wat resulteert in een chronisch zuurstoftekort.

De nummer 1 oorzaak is de reden dat dit plaatsvindt en deze is te vinden in het autonome zenuwstelsel welke bestuurd wordt door de hersenen.

Emotionele stress en onderdrukte emoties zijn de reden waarom het zenuwstelsel verstoord geraakt is en dit proces uitvoert.

Nieuwe ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van specifieke gerichte aanpak chronische peesontstekingen in de schouder vaak binnen 3 maanden blijvend kunnen genezen.  bron[11]

Met deze gerichte aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen in de pezen en spieren en de peesontsteking in de schouder zal hierdoor verdwijnen.

Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak van onder andere Dr. Schubiner en Dr. Sarno en behandelt de oorzaak nummer één van chronische peesontstekingen in de schouder.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met een peesontsteking in de schouder die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun pijnklachten.

Reactie plaatsen