Artrose schouder

Artrose schouder

In dit artikel behandelen we: wat artrose schouder is, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn, wat u tegen artrose klachten kunt doen en welke behandeling(en) voor artrose schouder (pijn)klachten effectief zijn.

Zoekt u een effectieve behandeling voor uw schouderpijn, en/of uitstralende pijn richting uw elleboog arm(en), pols, hand(en) en vingers?

U vraagt zich misschien af of u pijn door artrose in uw schouder komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw schouderartrose.

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet. Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijnklachten of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen schouderartrose pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen? Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (schouderartrose) af te komen?

Heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Artrose Test” om te starten met de test.






Inhoudsopgave

  1. Wat is artrose in de schouder?
  2. Hoe wordt de diagnose artrose in de schouder gesteld?
  3. Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de schouder worden toegeschreven?
  4. Wat is de oorzaak van artrose schouder?
  5. Is artrose schouder de oorzaak vanpijn en andere aanverwante klachten?
  6. Wat is de nr.1 oorzaak van artrose schouder pijnklachten?
  7. Welke behandeling wordt er voor artrose in de schouder vaak voorgeschreven?
  8. Wat is de meest effectieve behandeling voor de (pijn)klachten van artrose in de schouder?"

1. Wat is artrose in de schouder

Artrose heet internationaal osteoartritis. De geneeskundige naam hiervoor is een aandoening aan het kraakbeen van de gewrichten. In de volksmond heet dit ook wel slijtage aan de gewrichten.

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Het komt het meest voor in de (onder) rug, nek, schouder, knie, heup, handen, enkel, pols, elleboog en arm.

1.1 Wat gebeurt er bij artrose in de schouder?

Artrose schouder pijn

Artrose in de  schouder is een  reumatische aandoening (niet hetzelfde als ontstekingsreuma), waarbij de kwaliteit van het kraakbeen (cartilage) (langzaam) achteruit gaat en in sommige gevallen zelfs helemaal kan verdwijnen.

Gewrichtsvlakken van botten hebben een laagje kraakbeen. De schouderkop en-kom van het schoudergewricht heeft ook dit laagje kraakbeen.

 Het kraakbeen heeft een schokdempende werking en zorgt voor een optimale soepelheid en glijdbaarheid van de afzonderlijke botdelen in het schoudergewricht. Bij artrose aan de schouder gaat het kraakbeen van het schoudergewricht achteruit.

Dit kan in de praktijk ervoor zorgen dat het schoudergewricht minder soepel te bewegen is en dat de bewegingsvrijheid minder wordt. Uiteindelijk als het kraakbeen verdwenen is, dan schuren de botten over elkaar heen. Er wordt gesteld dat dit bot op bot contact pijn zou veroorzaken.

Echter, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit meestal geen enkele vorm van pijn of klachten veroorzaakt en dat een andere oorzaak verantwoordelijk is voor de pijn.

Wanneer het kraakbeen minder wordt of verdwenen is, dan maakt vormt het lichaam op die plaatsen vaak osteofyten.

 Dit zijn botvorminge uitsteeksels, knobbels of stukjes bot die vaak aan de randen van het schoudergewricht ontstaan. Deze osteofyten dienen als reparatie van de weggesleten artrose in de schouder. Dit wordt ook vaak onterecht als de oorzaak van pijnklachten bestempeld.

De pijn, stijfheid, tintelingen gevoelloosheid en verminderde kracht in de schouder , armen, handen en vingers worden vaak toegeschreven aan de artrose in de schouder. Echter, komt dit zelden voor en is zelden de oorzaak van pijn of andere klachten.

Alhoewel artrose in de schouder daadwerkelijk waar te nemen is; is artrose in de schouder in de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak van uw (pijn)klachten. Velen mensen met artrose in de schouder hebben hier namelijk geen pijn aan bron[1]

Uw pijnklachten zijn echt, maar zeer waarschijnlijk komt dit door een andere oorzaak.  U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose schouder de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

1.2 Hoeveel mensen hebben artrose schouder?

Artrose komt in Nederland vrij veel voor. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose al is het niet duidelijk hoeveel van die 1 miljoen er artrose in de schouder hebben.

Bij maar liefst 26% van de mensen met chronische pijn wordt artrose als de oorzaak hiervan gezien. Ongeveer 21% van alle Nederlanders heeft schouderklachten en artrose is 1 van de aandoeningen die vaak  onterecht wordt gelabeld als de oorzaak van deze schouderklachten.

Echter, peesontsteking, slijmbeursontsteking in de schouder, frozen shoulder, thoraic outlet syndroom, muisarm, beknelde zenuwkunnen ook verantwoordelijk geacht worden voor het ontstaan van de schouderklachten.

1.3 Is artrose schouder hetzelfde als reuma?

Reumatoïde artritis en artrose in de schouder  zijn twee totaal verschillende aandoeningen. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewricht zit.

Deze vorm van reuma is een auto-immuun ziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam het lichaamseigen weefsel aanvalt en daardoor ontstaan er ontstekingen.

Artrose in de schouder is een aandoening waarbij het kraakbeen door slijtage langzaam minder wordt en ook volledig kan verdwijnen, waardoor ook het bot onder het kraakbeen vervormt. De kwaliteit van het kraakbeen als zowel het bot gaat dan langzaam achteruit

1.4 Is artrose in de schouder hetzelfde als botontkalking van de schouder?

Van artrose in de schouder en botontkalking van de schouder (osteoporose) wordt vaak gedacht dat twee dezelfde aandoeningen zijn.

 Echter, is dit niet het geval. Artrose en botontkalking komen allebei bij veel voor, maar zijn niet hetzelfde.

Bij artrose neemt de dichtheid van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking wordt het bot juist brozer.

1.5 Komt artrose in de schouder alleen maar voor bij ouderen?

artrose schouder leeftijd

Van Artrose in de schouder wordt vaak gedacht dat het een aandoening is die alleen bij ouderen voorkomt. Echter, artrose in de schouder is geen ouderdomsziekte, want het komt al voor bij mensen die in de twintig zijn.

Een onderzoek gedaan in Finland bij 21 jarige deelnemers constateerde dat ruim 50% van de deelnemers degeneratieve veranderingen (slijtage) in hun nek en rug hadden en ongeveer 25% van hen had uitpuilende tussenwervelschijven en/of hernia’s in hun rug of nek.

Het meest opvallende ervan was dat geen van de 21 jarige deelnemers last had van pijn of andere klachten. bron[2]

2 Hoe wordt de diagnose artrose in de schouder gesteld?

artrose schouder onderzoek

Als u denkt dat u last heeft van artrose dan moedigen wij u aan om de huisarts te bezoeken om te onderzoeken waarom u klachten heeft.

De huisarts zal u waarschijnlijk doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Op basis van een lichamelijk onderzoek, uw ziekte geschiedenis en eventueel ondersteund met door een röntgen- of CT- MRI scan zal de arts bepalen waardoor de klachten komen.

Wij van BreinMedicijn adviseren altijd: om een uw huisarts dringend te vragen om een scan te laten maken en een bloedonderzoek te laten doen. Hierdoor kunnen direct ernstige ziekten of ernstige zenuwschade worden uitgesloten.

(Pijn)klachten worden soms door ernstige ziekten veroorzaakt, waaronder reumatoïde artritis, kanker of zenuwschade. Vaak laten die onderzoeken artrose in de schouder, nekartrose, een nekhernia, slijmbeursontsteking schouder, peesontsteking, zenuwbeknelling in de schouder, scheurtjes in de rotator manchet (schouder), spinale stenose of andere skeletafwijkingen zien.

Als deze (normale) afwijkingen worden aangetroffen dan zullen artsen vaak dit als de oorzaak van uw (pijn)klachten zien

Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat deze  afwijkingen in uw schouder en skelet en in de meerderheid van de gevallen niet de échte oorzaak is van (uitstralende) pijn en andere klachten in uw schouder.  bron bron bron [3].

U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose in de schouder de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3 Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de schouder worden toegeschreven?

artrose schouder symptomen

De meest voelbare symptomen die over het algemeen aan artrose in de schouder worden toegeschreven zijn pijn en stijfheid. Het kan ook voorkomen dat de gewrichten een krakend geluid maken wanneer deze bewogen worden. Het kraken van de gewrichten is niet pijnlijk of schadelijk.

Artrose in de schouder wordt vaak verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van pijn in de schouder, frozen shoulder en uitstralende pijn richting de arm(en), elleboog, pols, hand(en) en vinger(s).

De volgende symptomen worden vaak onterecht toegeschreven aan artrose in de schouder:

  • Bewegingsbeperking in schouders.
  • Pijn in de schouder wanneer deze bewogen wordt
  • Krakende geluiden bij het bewegen van de schouder of armen
  • Stijfheid
  • Ontstekingen
  • Pijn in de nek
  • Uitstralende pijn vanuit de schouder richting de armen, elleboog, pols, handen en vingers.
  • Spierzwakte
  • Tintelingen, gevoelloosheid en verminderde kracht in schouder, armen en handen.

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de (pijn)klachten, in plaats van de artrose is vaak niet dat er botuitsteeksels of knobbels in het schoudergewricht zitten. Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose of hernia’s hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die dit wel hebben.

Meer hierover kunt u lezen in ‘Is artrose in de schouder de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

4 Wat is de oorzaak van artrose schouder?

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het veroorzaken van artrose in de schouder. De volgende oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose in de schouder:

  • Zwaar ongeluk
  • Slijtage
  • Reumatoïde artritis. Ontstekingsreuma kan ervoor zorgen dat u gewrichten aangetast worden.
  • Erfelijke aanleg. Als in de familie artrose voorkomt is de kans groter dat u het ook krijgt
  • Zwaar lichamelijk werk, waaronder werken in de bouw, containers lossen etc.
  • Dit zorgt voor meer belasting van uw gewrichten en vergroot de kans op artrose.
  • Vrouwen krijgen vaker artrose dan mannen
  • Zware lichamelijke sporten.

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de symptomen is vaak niet dat er botuitsteeksels of hernia’s op de zenuwen drukken. Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose of hernia’s hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die dit wel hebben.

Meer hierover kunt u lezen in‘Is artrose  in de schouder de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

5 Is artrose in de schouder de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?

Artrose schouder oorzaak

Artrose in de schouder is vaak niet de oorzaak van (pijn)klachten in o.a. de schouder en/of uitstralende pijn richting de schouder, arm(en), hand(en), pols en/of vinger(s). In 1986 werd door het medische college van Wisconsin al aangetoond dat artrose , het smaller worden van de tussenwervelschijven in de rug of nek, botverdikkingen en botuitsteeksels veel voorkomen, maar in de meeste gevallen geen pijn veroorzaken.

Vele mensen die namelijk deze afwijkingen in hun nek, rug of schouder hebben; hebben er geen pijn of andere klachten door.

Er zijn ook legio mensen waarbij er geen enkele afwijking wordt geconstateerd, maar zij hebben wel de (pijn)klachten die normaliter aan atrose in de schouder worden toegeschreven. bron bron bron [4]

Dat mensen artrose in de schouder hebben, maar daar geen enkele pijn door ondervinden is eveneens in drie andere onafhankelijke onderzoeken (M.C. Jensen, D.G. Borenstein en N. Boos) aangetoond.

Deze drie onderzoeken constateerde dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en afwijkingen (o.a. artrose in de schouder) die door MRI- CT en röntgenscans worden waargenomen.bron bron bron bron[5]

Een radioloog zou o.b.v. de scans niet eens kunnen vaststellen welke foto’s erbij de ‘pijn’ groep horen en welke er bij de ‘geen pijn’ groep horen.

Het ‘Center for Disease Control annual National Health interview’ publiceerde hun enquëte resultaten waaruit bleek dat pijnklachten pieken tussen de leeftijd van 45 en 64 jaar. Na 65 jaar neemt de pijn in deze groep af, dit terwijl de artrose in de schouder en andere afwijkingen gewoon nog in hun lichamen bestaan en vaak wanneer deze mensen ouder worden, erger worden.

Als artrose in de schouder en andere afwijkingen in het lichaam de oorzaak van de pijnklachten zou zijn, dan zouden de (pijn)klachten in de groep van 65 jaar en ouder moeten toenemen. 

Dit is echter niet het geval; de (pijn)klachten nemen af wanneer men ouder wordt. bron[6]De vraag is dan waarom mensen van 65 jaar gemiddeld minder pijn(klachten) hebben dan mensen die jonger zijn dan 65?

Wat mensen van 65 jaar en ouder vaak met elkaar gemeen hebben is dat ze met pensioen gaan, hun kinderen uit huis zijn en hun leven daardoor minder stressvol is dan zij die jonger zijn dan 65 jaar.

Emotionele stress is bij 65 jaar en ouder vaak veel minder aanwezig dan bij hen die jonger dan 65 zijn. Er zijn mensen die pijn hebben, maar geen artrose in hun schouder hebben.

Het klachtenbeeld is hetzelfde aan iemand die wel artrose heeft, maar er is geen artrose in de schouder of andere afwijking waar te nemen en toch hebben ze pijn(klachten).

Hoe kan het dan dat deze mensen dan (pijn)klachten hebben?Een andere oorzaak is de reden waarom u pijn en andere aanverwante klachten heeft.Een terecht vraag is dan: wat is dan wel de oorzaak van uw (pijn)klachten?

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

6 Wat is de nr.1 oorzaak van artrose schouder pijnklachten?

In onderstaande video wordt door Dr. Schubiner exact uitgelegd wat de oorzaak is van de artrose in uw schouder.

De (pijn)klachten worden veroorzaakt, omdat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding op of nabij de plek waar u de klachten ervaart. De bloedvaten zijn daar chronisch vernauwd.

Deze verminderde doorbloeding zorgt ervoor dat er minder zuurstof is en er afvalstoffen ophopen. Er is in diverse onderzoeken vastgesteld dat al een klein zuurstof tekort hevige pijn kan veroorzaken.

Ook andere klachten, zoals tintelingen, gevoelloosheid, spierzwakte en andere aanverwante klachten zijn een resultaat van deze chronische verminderde doorbloeding.

Dit is ook de reden dat een warme kruik, warme douche of bad, sporten, massage en vele andere lichamelijke therapieën de pijn vaak verlichten of verminderen.

Dit komt omdat deze zaken de doorbloeding verbeteren. Echter, dit is vaak van tijdelijke duur, want als de oorzaak nr 1 actief is dan zal de doorbloeding wederom worden vermindert.

Wat is dan de nr.1 oorzaak die deze chronische verminderde doorbloeding veroorzaakt?

De chronische verminderde doorbloeding wordt namelijk door ons brein veroorzaakt dit doen onze hersenen via het autonome zenuwstelsel. Dit proces wordt ingang gezet door emotionele stress en met name hoe u met uw emoties omgaat.

Wanneer u regelmatig op de verkeerde manier omgaat met uw emoties en ze regelmatig uit de weggaat, onderdrukt en/of ook traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt, dan zal dit pijnproces als een soort nieuwe gewoonte worden aangeleerd.

De connectie tussen emotionele stress  en lichamelijke reacties zijn de meeste van ons wel bekend. Wanneer we bijvoorbeeld een presentatie houden voor een grootte groep mensen, dan kunnen we daardoor hartkloppingen krijgen, pijn in de buik of last van hoofdpijn krijgen.

Ook merken we dit vaak in onze stoelgang. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie. Een reactie waar het om pijn gaat kan ook chronische worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding.  

Deze methode is ontwikkeld door Dr. Sarno. Dr Sarno was de eerste arts die het verband legde tussen fysieke pijn en stress.


Zenuwpijn benen stress vb


U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

7 Welke behandeling wordt er voor artrose in de schouder vaak voorgeschreven?

artrose schouder behandeling

7.1 Is medicatie voor artrose in de schouder effectief?

Medicatie kan uiteraard uw schouderpijn of andere klachten verminderen.

Er zijn pijnstillende medicijnen beschikbaar bij bijvoorbeeld drogisterijen of supermarkten. Er zijn vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol.

De huisarts kan ook ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven als pijnstillers de pijn niet verminderen. Er zijn ook ontstekingsremmende cremés waar NSAID in zit, zoals diclofenac. Diclofenac is ook verkrijgbaar in pilvorm.

Wat ten aanzien van pijnstillers wel vermeldt dient te worden is dat de schouderpijn en andere klachten erger kunnen worden en ook vaker kan voorkomen wanneer pijnstillers langdurig en regelmatig worden gebruikt.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen) neemt er een averechts effect kan ontstaan.

Dit betekent dat de medicijnen in het begin vaak zeer goed kunnen werken, maar dat na verloop van tijd de medicatie minder goed werkt. Dit heeft vaak als nadelig gevolg dat er meer van de medicatie ingenomen moet worden om hetzelfde pijnstillende en ontstekingsremmende effect te kunnen bereiken.  bron bron bron[7]

 Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van pijnklachten. Dit betekent niet dat pijnstillers slecht voor u zijn, maar gebruik ze met mate.

7.2 Wanneer biedt een operatie uitkomst bij artrose in de schouder?

artrose schouder operatie

Al is aldus diverse onderzoeken artrose in de schouder meestal niet de oorzaak van uw schouder- en andere (pijn)klachten. Echter, wanneer er zonder enige vorm van twijfel door een arts wordt vastgesteld dat er een zenuw is bekneld geraakt, dan kan een operatie te adviseren zijn.

Al adviseren wij altijd een second opinion aan, omdat artsen vaak van mening verschillen en ook zij fouten kunnen maken.

Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat wanneer u in uw jeugd een aantal traumatische of zeer negatieve gebeurtenissen heeft meegemaakt de slagingskans van een operatie al snel daalt tot maar 15%.bron[8]

Wat wel vermeldt moet worden is dat de complicaties van een operatie ernstiger kunnen zijn dan de pijnklachten voor de operatie.

Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent, die zich wil laten opereren vanwege artrose in de schouder, om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo’ van dr. Ian Harris te lezen.

Diverse Onderzoeken die de effectiviteit van pijn behandelingen onderzochten, constateerde dat injecties, operaties  en pijnstillende medicijnen niet effectiever bleken te zijn dan placebo behandelingen of conservatieve (niet operatieve) behandelingen.bron bron Deyo RA1. Watch Your Back! How the Back Pain Industry Is Costing Us More and Giving Us Less. Cornell University Press, Ithaca, NY. 2015 [9]

Dit onderzoek ging alleen over rugpijn behandelingen en laat duidelijk zien dat een operatie niet zaligmakend is en het niet beter schijnt te doen dan placebo (nep) behandelingen of fysiotherapie. Dit wil niet zeggen dat operaties voor artrose in de schouder niet effectief kunnen zijn.

Het betekent dat een operatie niet voor ieder persoon de juiste oplossing is en dat niet operatieve behandelingen hetzelfde resultaat kunnen behalen.

7.3 Is Fysiotherapie en Triggerpointtherapie bij artrose in de schouder effectief?

triggerpoints schouder rugtriggerpoints rug schoudertriggerpoints nek schouder

Fysiotherapie, triggerpoint therapie en dry needling kunnen zeker helpen, omdat ze met name de doorbloeding verbeteren en/of herstellen.

Met name triggerpoint therapie en dry needling verwijderen de microverkrampingen (triggerpoints>kruisjes) uit de spieren, waardoor de doorbloeding zich vaak hersteld.

Dit zorgt er dan voor dat de schouderpijn en andere klachten zullen afnemen. Echter, als de oorzaak nr.1 de oorzaak is van de (pijn)klachten, dan zal die doorbloeding door het autonome zenuwstelsel weer worden verslechterd.

Dit heeft dan als gevolg dat u telkens weer terug moet komen voor een nieuwe behandeling om daarmee het resultaat vast te kunnen houden. Wanneer de oorzaak nummer 1 wordt behandelt zal het resultaat blijvend zijn.

7.4 Is een cortisonen injectie bij artrose schouder effectief?

De arts kan op de plaats in uw schouder waar de artrose, pijn, ontsteking zit een cortisonen injectie geven. Het effect van een cortisonen injectie duurt meestal een aantal weken tot enkele maanden.

Vaak komen de (pijn)klachten helaas weer terug en kunnen soms zelfs erger worden. Alhoewel in de laatste jaren (cortisonen) injecties steeds meer gebruikt worden.

Laten recente onderzoeken, gepubliceerd o.a. in de New England Journal of Medicine en The Journal of the American Association, zien dat deze injecties in de meeste gevallen niet beter werken, dan placebo-injecties (nep injecties) of lichamelijke behandelingen (fysiotherapie, massage etc.). bron bron bron[10]

Daarnaast behandelt het de oorzaak nummer 1niet en als die oorzaak de reden van uw (pijn)klachten is dan zal de injectie maar tijdelijk werken of ontstaat er op een andere plaats in uw lichaam een nieuwe klacht.

7.5 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen de artrose schouder klachten?

artrose schouder oefeningen sporten

Oefeningen houden de schouders soepel en zullen de doorbloeding ook verbeteren, maar chronische pijnklachten gaan er in de meeste gevallen niet door over.

Wanneer u uw schouders teveel ontlast of nauwelijks meer belast of gebruikt, dan loopt u het risico dat de schouder steeds zwakker wordt, uw bewegingsvrijheid minder wordt en de klachten erger worden.

Spieren die u niet gebruikt worden namelijk afgebroken door het lichaam. Uw schouders blijven belasten en blijven bewegen zorgt er meestal voor dat de klachten niet erger worden.

Oefeningen zorgen ervoor dat de doorbloeding verbeterd en de schouder soepel maakt wat resulteert in vermindering van de (pijn)klachten, maar het zal de (pijn)klachten in de meeste gevallen niet genezen.

Wat daarnaast nog in een zeer belangrijke rol speelt is ‘angst’. Het is een bewezen feit dat angst voor (pijn)klachten juist meer klachten veroorzaakt. Blijven bewegen zorgt ervoor dat het niet erger wordt.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (schouderartrose) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld. 

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Artrose test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor de (pijn)klachten van artrose in de schouder?

 De reden waarom er (schouder)pijnklachten optreden is vaak niet vanwege artrose in de schouder, maar omdat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding en daarmee een chronisch mild zuurstof tekort.

Behandelingen die de doorbloeding herstellen kunnen de pijn verlichten, maar wanneer de  nummer 1 oorzaak de reden is voor de verminderde doorbloeding dan zal het effect van die behandelingen tijdelijk zijn.

Nieuwe ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van specifieke gerichte aanpak chronische schouder (pijn)klachten vaak binnen 2 maanden blijvend kunnen genezen. bron[11]

Met deze gerichte aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de schouder (pijn)klachten zullen hierdoor verdwijnen.

Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandeld de oorzaak nummer één van chronische (schouder) pijnklachten die vaak onterecht toegeschreven worden aan artrose in de schouder.  

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met artrose in de schouder, die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt zijn van hun pijnklachten.

Reactie plaatsen