Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn!
Naar downloaden

Page content

Artrose knie

Artrose knie

Artrose in de knie wat is het? Wat zijn de symptomen, wat zijn de oorzaken, wat kunt u tegen artrose in de knie doen en welke behandeling(en) voor artrose knie (pijn)klachten  is effectief . Zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijn in uw handen of vingers? Al deze voorgaande vragen worden in dit artikel behandeld.

U vraagt zich misschien af of u pijn door artrose in uw knie komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw knieartrose. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijnklachten of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen knieartrose pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (knieartrose) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Chronische Pijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Chronische Pijn Test” om te starten met de test.

Peesontsteking chronische pijn test

Inhoudsopgave

 1. Wat is artrose in de knie?
 2. Hoe wordt de diagnose artrose in de knie gesteld?
 3. Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de knie worden toegeschreven?
 4. Wat is de oorzaak van artrose knie?
 5. Is artrose knie de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?
 6. Wat is de nr.1 oorzaak van artrose knie pijnklachten?
 7. Welke behandeling wordt er voor artrose in de knie vaak voorgeschreven?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor de (pijn)klachten van artrose in de knie?”

1. Wat is artrose in de knie

Artrose in de knie heet internationaal osteoartritis. De geneeskundige naam hiervoor is een aandoening aan het kraakbeen van het kniegewricht. In de volksmond heet het t.a.v. van knie artrose ook wel knieslijtage.

De knie is het meest complexe gewricht van het uw lichaam. Het is een scharniergewricht wat betekent dat het twee kanten kan op bewegen (naar omhoog/omlaag). Echter, het kniegewricht kan ook een beetje draaien en schuiven. Het kniegewricht is het gewricht dat het meeste wordt belast en het is dan ook niet bijzonder dat artrose (slijtage) in de knie één van de meest voorkomende vormen van artrose is. Specialisten spreken ook wel van een versleten knie.

Deze aandoening kan al voorkomen wanneer iemand begin 20 is maar het komst het meeste voor bij mensen boven de 50 jaar en ouder.

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Het komt het meest voor in de (onder) rug, nek, schouder, knie, heup, handen, enkel, pols, elleboog en arm.

1.1 Wat gebeurt er bij artrose in de knie?

Wat is artrose knie

Het kniegewricht bestaat uit drie botdelen: het bovenbeen bot, het onderbeenbot en de knieschijf ook wel patella genoemd. Bij elk uiteinde van deze botdelen bevindt zich een laag kraakbeen. Dit kraakbee

n wat een elastisch is zorgt ervoor dat de botten soepel over elkaar heen blijven schuiven. Het kraakbeen in de knie absorbeert ook schokken wanneer u loopt, rent, springt, traploopt of andere intensieve bewegingen uitvoert. Het kraakbeen wat tussen boven-en onderbeen bot zit heet de meniscus.

Wanneer dit kraakbeen dunner wordt en/of in kwaliteit afneemt, spreekt men van slijtage. Dit wordt ook wel artrose in de knie genoemd en is een reumatische aandoening. Wanneer dit kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en steeds minder wordt, dan zal het kniegewricht steeds minder soepel kunnen bewegen en zal het de schokken minder goed opvangen.

artrose knie rontgenfoto

Als het kraakbeen helemaal verdwenen is, dan kunnen de botdelen over elkaar heen gaan schuiven en zal het kniegewricht minder beweeglijk worden. Het lichaam zal vervolgens reparaties uitvoeren in het kniegewricht wat zorgt voor osteofytvorming. Osteofyten zijn botvergroeiingen die er uit kunnen zien als knobbels, hobbels en/of uitsteeksels. Dit zorgt er onder andere voor dat de botdelen breder worden waardoor de druk over een groter bot oppervlak wordt verdeeld.

 

artrose knie pijn

 

Er wordt gesteld dat dit bot op bot contact en de osteofyten pijn zouden veroorzaken. Echter, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit meestal geen enkele vorm van pijn of klachten veroorzaakt en dat een andere oorzaak verantwoordelijk is voor de pijn.

De pijn, stijfheid, tintelingen gevoelloosheid en verminderde kracht in de knie en benen worden vaak toegeschreven aan de artrose in de knie. Echter, komt dit zelden voor en is dat zelden de oorzaak van kniepijn of andere klachten.

De artrose in de knie  is wel degelijk te zien op röntgenfoto’s,  maar is in de ruime meerderheid van de gevallen niet de oorzaak van (pijn)klachten.

Er zijn namelijk grootte aantallen mensen die artrose in knie hebben en er hier helemaal geen pijn of andere hinder door ondervinden. [1] Uw pijnklachten zijn echt, maar zeer waarschijnlijk komt dit door een andere oorzaak.  U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose knie de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

1.2 Hoeveel mensen hebben artrose knie?

Als het om slijtage gevoeligheid gaat, dan is de heup de zwakste schakel in het menselijk lichaam. Dit gewricht wordt het meest getroffen door artrose. Op de tweede plek staat de knie. Daarnaast komt artrose naast de heup en de knie ook voor in de schouder, rug, nek, handen, elleboog, pols en voet.

Artrose komt in Nederland veel voor. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose al is het niet duidelijk hoeveel van die 1 miljoen er artrose in de knie hebben. Daarnaast hebben twee keer zo veel vrouwen dan mannen last van slijtage in het kniegewricht.

Bij 26% van de mensen met chronische pijn wordt artrose als de oorzaak hiervan gezien.

Artrose in de knie is één van de aandoeningen die vaak onterecht wordt gelabeld als de oorzaak van knie klachten uitstralende pijn richting de knie holte, het bovenbeen, onderbeen en kuiten.

Echter, peesontsteking in de knie, slijmbeursontsteking in de knie, het patellofemoraal pijnsyndroombeknelde zenuw in de rug, ischias, hernia’s kunnen ook verantwoordelijk gesteld worden voor het ontstaan van (pijn)klachten in de knie, boven-onderbeen en kuiten. Al laten diverse wetenschappelijke onderzoeken zien dat ook deze aandoeningen in de meeste gevallen niet de oorzaak zijn van de kniepijn of andere knieklachten.

1.3 Is artrose knie hetzelfde als reuma?

Reumatoïde artritis en artrose in de knie zijn twee zeer verschillende aandoeningen. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewricht zit. Deze vorm van reuma is een auto-immuun ziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam het lichaamseigen weefsel aanvalt en daardoor ontstaan er onder andere ontstekingen.

Artrose in de knie is een aandoening waarbij het kraakbeen langzaam minder wordt en ook volledig kan verdwijnen, waardoor ook het bot onder het kraakbeen vervormt. De kwaliteit van het kraakbeen als zowel het bot gaat dan langzaam achteruit

1.4 Is artrose in de knie hetzelfde als botontkalking van de knie?

Van artrose in de knie en botontkalking van de knie (osteoporose) wordt vaak gedacht dat de twee dezelfde aandoeningen zijn. Echter, is dit niet het geval.

Artrose en botontkalking komen allebei bij veel voor, maar zijn totaal verschillend van aard. Bij artrose in de knie neemt de dichtheid van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking worden de botdelen (onder-bovenbeen en patella) in de knie juist brozer.

1.5 Komt artrose in de knie alleen maar voor bij ouderen?

artrose knie welke leeftijd

Over artrose in de knie bestaat vaak de gedachte dat het een aandoening is die alleen bij ouderen voorkomt.

Echter, artrose in de knie is niet een aandoening die alleen bij ouderen voorkomt, want het kan voorkomen vanaf 20 jaar en ouder.

Een onderzoek gedaan in Finland bij 21 jarige proefpersonen constateerde dat ruim 50% van de deelnemers degeneratieve veranderingen (artrose en slijtage) in hun lichaam hadden en ongeveer 25% van hen had uitpuilende tussenwervelschijven en/of hernia’s in hun rug of nek. Het meest opvallende ervan was dat geen van de 21 jarige deelnemers last had van pijn of andere klachten.[2]

Wat weer duidt op het feit dat artrose in de knie in de meeste gevallen geen pijnklachten veroorzaakt en dat een andere reden de oorzaak is van de (knie)pijnklachten.

2 Hoe wordt de diagnose artrose in de knie gesteld?

Het beginpunt is een bezoek aan uw eigen huisarts. Na het lichamelijk onderzoek en uw klachtenbeeld en het ziekte verleden; verwijst de huisarts u meestal door naar een orthopedisch chirurg. Deze specialist zal een diepgaand lichamelijk onderzoek verrichten. Hierbij kijkt de specialist hoe u loopt, hoe u uw knie beweegt en of er zwellingen in het gewricht aanwezig zijn. Er wordt tevens een röntgenfoto gemaakt om definitief vast te stekken of er sprake is van artrose in de knie. Eventuele botaangroei aan de randen van de gewrichten wordt ook op de foto zichtbaar.

artrose knie rontgenfoto

Wij van BreinMedicijn moedigen u aan: om uw huisarts altijd te vragen om een röntgenfoto te laten maken en een bloedonderzoek te laten doen. Hierdoor kunnen ernstige ziekten of ernstige zenuwschade worden uitgesloten. (Pijn)klachten worden soms door ernstige ziekten veroorzaakt, waaronder reumatoïde artritis, kanker of zenuwschade.

Deze onderzoeken laten vaak  artrose in de knie, een slijmbeursontsteking, peesontsteking, of andere afwijkingen zien. Het krijgt ook wel eens de diagnose lopersknie.

Als deze vaak (normale) afwijkingen worden aangetroffen dan zal de orthopedisch chirurg dit  zeer waarschijnlijk als de oorzaak van uw (pijn)klachten bestempelen. Echter, diverse onderzoek tonen aan dat deze  afwijkingen in uw knie en skelet zelden de échte oorzaak is van (uitstralende) pijn en andere klachten in uw knie. [3].

U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose in de knie de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3 Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de knie worden toegeschreven?

artrose knie symptomen

De symptomen die over het algemeen in verband worden gebracht met artrose in de knie  zijn pijn en stijfheid.

Artrose in de knie wordt vaak gezien als de oorzaak van pijn in de knie  en uitstralende pijn richting de knieholte, het bovenbeen, onderbeen en kuiten

De volgende symptomen worden vaak onterecht toegeschreven aan artrose in de knie:

 • Bewegingsbeperking in knie.
 • Pijn in de knie wanneer deze bewogen wordt
 • Pijn in de knie bij het lopen, traplopen knielen en fietsen
 • Krakende geluiden bij het bewegen van de knie
 • Stijfheid in de knie
 • Ontstekingen in de knie
 • Drukpijn aan de voorzijde van het kniegewricht
 • Uitstralende pijn richting de knie holte, het bovenbeen, onderbeen en kuiten
 • Tintelingen, gevoelloosheid en verminderde kracht in de knie of been

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de (pijn)klachten in de knie, in plaats van de artrose is vaak niet dat er botuitsteeksels of knobbels in het kniegewricht zitten. Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose of hernia’s hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die dit wel hebben.

Meer hierover kunt u lezen in ‘Is artrose in de knie de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

4 Wat is de oorzaak van artrose knie?

Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij het veroorzaken van artrose in de knie.

De volgende mogelijke oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose in de knie:

 • Zwaar lichamelijk werk waaronder werken in de bouw, containers lossen etc.
 • Werk waarbij veel gelopen dient te worden. Zoals magazijnwerk, postbode, vakkenvullen, werken in de bouw.
 • Vrouwen krijgen vaker artrose dan mannen
 • Slijtage vanwege ouderdom
 • Reumatoïde artritis. Ontstekingsreuma kan ervoor zorgen dat uw kniegewrichten aangetast worden.
 • Dit zorgt voor meer belasting van uw kniegewrichten en vergroot de kans op artrose in de knie
 • Erfelijke aanleg. Als in de familie artrose in de knie voorkomt is de kans groter dat u het eveneens ontwikkeld.
 • Knie trauma of fractuur door sportblessure of ongeluk
 • Zware lichamelijke sporten, waaronder hardlopen, schaatsen, basketbal, gewichtheffen enzovoorts.
 • Letsel aan de kruisbanen of meniscus
 • Een beenlengte verschil waar het ene been korter is dan de ander

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de symptomen die vaak onterecht aan artrose wordt toegeschreven is vaak niet dat er botuitsteeksels of hernia’s op de zenuwen drukken.  

Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose in de knie of hernia’s in de onderrug hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die wel artrose of hernia’s hebben.

Meer hierover kunt u lezen in ‘Is artrose in de knie de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

5 Is artrose in de knie de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?

artrose knie oorzaak

Artrose in de knie is vaak niet de oorzaak van (pijn)klachten in o.a. de knie en/of uitstralende pijn richting de knieholte, bovenbeen en onderbeen.
Het Medische college van Wisconsin heeft in 1986 al aangetoond dat artrose (o.a. in de knie) , het smaller worden van de tussenwervelschijven in de rug of nek, botverdikkingen en botuitsteeksels veel voorkomen, maar in de meeste gevallen geen pijn veroorzaken.

Vele mensen die namelijk deze afwijkingen in hun nek, rug of knie hebben; hebben er geen pijn of andere klachten door. Er zijn ook grootte aantallen mensen waarbij er geen enkele afwijking wordt geconstateerd, maar zij hebben wel knie (pijn)klachten, waarvan vaak verondersteld wordt dat die door artrose in de knie zouden komen.[4]

Dat mensen artrose in de knie hebben, maar hierdoor geen enkele (knie)pijn door ondervinden is eveneens in drie andere onafhankelijke onderzoeken (M.C. Jensen, D.G. Borenstein en N. Boos) aangetoond. Deze drie onderzoeken constateerde dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en afwijkingen (o.a. artrose in de knie) die door MRI- CT en röntgenscans worden waargenomen.[5]

Een radioloog zou o.b.v. de scans niet eens kunnen vaststellen welke foto’s erbij de ‘kniepijn’ groep horen en welke er bij de ‘geen kniepijn’ groep horen.
Het ‘Center for Disease Control annual National Health interview’ publiceerde hun onderzoeksresultaten waaruit bleek dat (knie)pijnklachten pieken tussen de leeftijd van 45 en 64 jaar. Na 65 jaar neemt de (knie)pijn in deze groep af, dit terwijl o.a. artrose in de knie en andere afwijkingen gewoon nog in hun lichamen voorkwamen en vaak wanneer deze mensen ouder worden, erger werden.

Als artrose in de knie en andere afwijkingen in het lichaam de oorzaak van de knie pijnklachten zou zijn, dan zouden de (pijn)klachten in de groep van 65 jaar en ouder moeten toenemen. Dit is echter niet het geval; de (pijn)klachten nemen af wanneer men ouder wordt.[6]

De vraag is dan waarom mensen van 65 jaar gemiddeld minder pijn(klachten) hebben dan mensen die jonger zijn dan 65?
Wat mensen van 65 jaar en ouder vaak met elkaar gemeen hebben is dat ze stoppen met werken en met pensioen gaan, hun kinderen uit huis zijn en hun leven daardoor minder stressvol is dan zij die jonger zijn dan 65 jaar. Emotionele stress is bij 65 jaar en ouder vaak veel minder aanwezig dan bij hen die jonger dan 65 zijn. Uitzonderingen daargelaten.

Er zijn mensen die kniepijn hebben, maar geen artrose in de knie hebben. Het klachtenbeeld is hetzelfde als iemand die wel artrose heeft, maar er is geen artrose in de knie of andere afwijking waar te nemen en toch hebben ze pijn(klachten).

Hoe kan het dan dat deze mensen dan (knie)pijnklachten hebben?

Een andere oorzaak is de reden waarom u (knie)pijn en andere aanverwante klachten heeft.

Een belangrijke vraag is dan: wat is dan wel de oorzaak van uw (knie)pijnklachten?

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

6 Wat is de nr.1 oorzaak van artrose knie pijnklachten?

De pijn in de knie en andere aanverwante klachten ontstaan, omdat er een chronische verminderde doorbloeding is ontstaan op de plek waar u de (knie)pijnklachten ervaart. De bloedvaten zijn daar chronisch vernauwd.

De chronische verminderde doorbloeding zorgt ervoor dat er een klein zuurstof tekort ontstaat en er ook afvalstoffen zich gaan ophopen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een mild zuurstof tekort hevige pijn kan veroorzaken.

Ook andere (knie)klachten, zoals tintelingen, gevoelloosheid, spierzwakte en andere aanverwante klachten zijn een gevolg van deze chronische verminderde doorbloeding. Dit is ook de reden waarom een warme kruik, warme douche of bad, sporten, massage en vele andere lichamelijke therapieën de pijn in de knie vaak verlichten of verminderen. Dit komt omdat deze activiteiten de doorbloeding (tijdelijk)  verbeteren. Echter, dit is vaak van tijdelijke duur, want als de oorzaak nr 1 actief is, dan zal de doorbloeding vanzelf weer worden vermindert.

Wat is dan de nr.1 oorzaak die deze chronische verminderde doorbloeding in uw knie veroorzaakt?

De chronische verminderde doorbloeding wordt namelijk door onze hersenen veroorzaakt dit doen onze hersenen via het autonome zenuwstelsel. Dit proces wordt opgestart door emotionele stress en met name hoe u met uw emoties omgaat.

Wanneer u regelmatig op de verkeerde manier omgaat met uw emoties en ze regelmatig uit de weggaat, onderdrukt en/of ook traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt, dan zal dit pijnproces als een soort nieuwe gewoonte worden aangeleerd.

Het verband tussen emotionele stress en de gevolgen in het lichaam daar zijn de meeste van ons wel bekend mee.
Wanneer we bijvoorbeeld een presentatie houden voor een groep mensen, dan kunnen we daardoor nerveus worden en hartkloppingen krijgen, pijn in de buik of last van hoofdpijn krijgen. Ook merken we dit vaak in onze stoelgang.
Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie. Een reactie waar het om pijn in de knie gaat kan ook chronische worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding.

artrose knie stress

U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

7 Welke behandeling wordt er voor artrose in de knie vaak voorgeschreven?

artrose knie nieuwe behandeling

7.1 Is medicatie voor artrose in de knie effectief?

Medicatie kan uiteraard uw kniepijn of andere klachten verminderen.

Er zijn pijnstillende medicijnen beschikbaar bij bijvoorbeeld diverse winkels, waaronder supermarkten en drogisterijen.

Er zijn vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol en Ibuprofen. De huisarts kan ook sterkere ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven als de voorgaande pijnstillers de (knie) pijn niet verminderen.
Er zijn ook ontstekingsremmende cremés waar NSAID in zit, zoals diclofenac.

Veel patiënten willen vaak na verloop van tijd met medicijnen, die NSAIDS bevatten, stoppen, omdat ze nare bijwerkingen kunnen geven. NSAIDs geven maag- en darmklachten, met het risico op bloedingen (vooral in combinatie met medicatie voor hart- en bloedvaten).

Waarvoor ten aanzien van elke vorm van pijnstillers voor gewaarschuwd dient te worden is dat de kniepijn en andere klachten erger kunnen worden en ook vaker kunnen voorkomen wanneer pijnstillers langdurig en regelmatig worden gebruikt.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen) neemt er een averechts effect kan ontstaan.

Dit betekent dat de medicijnen in het begin vaak zeer goed kunnen werken, maar dat na verloop van tijd de medicatie minder goed werkt. Dit heeft vaak als nadelig gevolg dat er hogere doseringen van de  medicatie ingenomen moet worden om hetzelfde pijnstillende en ontstekingsremmende effect te kunnen bereiken. [7]

Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van de (knie) pijnklachten. Dit betekent niet dat pijnstillers per definitie slecht voor u zijn, maar gebruik ze met mate.

7.2 Wanneer biedt een operatie uitkomst bij artrose in de knie?

Artrose knie operatie

Al is volgens wetenschappelijk onderzoek artrose in de knie meestal niet de oorzaak van uw knie- en andere (pijn)klachten. Echter, wanneer er zonder enige vorm van twijfel door een arts wordt vastgesteld dat er een zenuw is bekneld geraakt of dat uw knie volledig versleten is en aan vervanging toe is, dan kan een (knie)operatie te adviseren zijn. Al adviseren wij altijd een second opinion aan te vragen, omdat artsen vaak van mening verschillen en ook zij fouten kunnen maken.

Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat wanneer u in uw jeugd een aantal traumatische of zeer negatieve gebeurtenissen heeft meegemaakt de slagingskans van een operatie al snel daalt tot maar 15%.[8]

Wat wel vermeldt moet worden is dat de complicaties van een operatie ernstiger kunnen zijn dan de (knie)pijnklachten voor de operatie.

Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent, die zich wil laten opereren vanwege artrose in de knie, om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo’ van dr. Ian Harris te lezen.

Wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit van pijn behandelingen onderzochten, constateerde dat, operaties, injecties en pijnstillende medicijnen niet effectiever bleken te zijn dan placebo (nep) behandelingen of conservatieve (niet operatieve) behandelingen.[9] Dit onderzoek toont aan dat een operatie aan de knie niet zaligmakend is en het niet beter schijnt te doen dan placebo (nep) behandelingen of fysiotherapie.

Dit wil niet zeggen dat operaties voor artrose in de knie niet effectief kunnen zijn of soms zelfs nodig zijn. Het betekent dat een knieoperatie niet voor ieder persoon de juiste behandelvorm is en dat niet operatieve behandelmethoden een vergelijkbaar resultaat kunnen bereiken

7.3 Is Fysiotherapie en Triggerpointtherapie bij artrose in de knieeffectief?

Fysiotherapie, triggerpoint therapie en dry needling kunnen zeker effectief tegen pijn zijn, omdat ze met name de doorbloeding verbeteren en/of herstellen. Met name triggerpoint therapie en dry needling verwijderen de microverkrampingen (triggerpoints) uit de spieren, waardoor de doorbloeding zich vaak hersteld.
Dit heeft dan vaak als resultaat de kniepijn en andere klachten zullen afnemen.

Echter, als de oorzaak nr.1 de oorzaak is van de (pijn)klachten in uw knie, dan zal die doorbloeding door het autonome zenuwstelsel weer worden verslechterd. Dit heeft dan als gevolg dat u telkens weer terug moet komen voor een nieuwe behandeling om daarmee de pijn blijvend mee te kunnen verlichten.

Wanneer de oorzaak nummer 1 wordt behandelt zal het resultaat blijvend zijn.

7.4 Is een cortisonen injectie bij artrose knie effectief?

De huisarts kan een cortisonen injectie in uw kniegewricht geven.

Het effect van een cortisonen injectie duurt meestal maar een paar weken tot enkele maanden.
Meestal komen de knieklachten weer terug en kunnen soms zelfs verergeren.

Alhoewel (cortisonen) injecties steeds vaker toegepast worden. Laten wetenschappelijke onderzoeken, gepubliceerd o.a. in Fkniede New England Journal of Medicine en The Journal of the American Association, zien dat (cortisonen injecties in de meeste gevallen niet beter werken, dan placebo-injecties (nep injecties) of lichamelijke behandelingen (fysiotherapie, massage etc.).[10]

Corticosteroïden geven ook nog eens veranderingen in de hormoonhuishouding, waardoor men bijvoorbeeld in korte tijd veel vocht gaat vasthouden.

Een cortisonen injectie de oorzaak nummer 1 niet en als die oorzaak de reden van uw (pijn)klachten is, dan zal de cortisonen injectie maar tijdelijk werken.

7.5 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen de artrose knieklachten?

artrose knie oefeningen sporten

Oefeningen houden het kniegewricht soepel en zullen de doorbloeding ook verbeteren, maar chronische pijn in de knie wordt er meestal niet door genezen.

Wanneer u uw knie teveel ontlast, dan loopt u het risico dat de knie steeds zwakker wordt, uw bewegingsvrijheid verminderd en de klachten kunnen verergeren. Spieren die u namelijk niet gebruikt worden namelijk afgebroken door het lichaam. Uw knie en benen blijven belasten en blijven bewegen zorgt er meestal voor dat de klachten niet erger worden.

Oefeningen zorgen ervoor dat de doorbloeding verbeterd en het kniegewricht soepel houdt wat vaak zorgt voor een vermindering van de knieklachten, maar het zal de (pijn)klachten in de meeste gevallen niet genezen.

Wat daarnaast een zeer belangrijke rol speelt is ‘angst’. Het is een bewezen feit dat angst voor knieklachten juist meer knieklachten veroorzaakt. Blijven bewegen zorgt ervoor dat het niet erger wordt.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (knieartrose) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Chronische Pijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Chronische Pijn Test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor de (pijn)klachten van artrose in de knie?

De reden waarom er knieklachten optreden is vaak niet vanwege artrose in de knie, maar omdat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding en daarmee een chronisch mild zuurstof tekort. Behandelingen die de doorbloeding herstellen kunnen de pijn in de knie verlichten, maar wanneer de  nummer 1 oorzaak de reden is voor de verminderde doorbloeding dan zal het effect van die behandelingen tijdelijk zijn.

Nieuwe ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van specifieke gerichte aanpak chronische knie(pijn)klachten vaak binnen 2 maanden blijvend kunnen genezen. [11]

Met deze gerichte aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de knieklachten zullen hierdoor verdwijnen. Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandelt de oorzaak nummer één van chronische knieklachten die vaak onterecht toegeschreven worden aan artrose in de knie.

Bekijk ook eens de reviews van cliénten die na ons behandelprogramma zijn verlost van hun pijnklachten.

  Comment Section

  0 reacties op “Artrose knie

  Plaats een reactie


  *