Artrose in voet enkel teen

Artrose in voet enkel teen

Artrose in de de enkel, voet en teen wat is het?

Wat zijn de symptomen, wat zijn de oorzaken, wat kunt u tegen artrose in de de enkel, voet en teen doen en welke behandeling(en) voor artrose voet- enkelklachten  is effectief .

Zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijn in uw enkel, voet of teen? Al deze voorgaande vragen worden in dit artikel behandeld. U vraagt zich misschien af of u pijn door artrose in uw voet komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw voetartrose.

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet. Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijnklachten of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen artrose pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (artrose) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen.

 Klik op de oranje button met “Artrose Test” om te starten met de test.

 


In het kort

 • Artrose in de enkel, voet en teen is een aandoening waarbij het kraakbeen  kwalitatief slechter wordt en zelfs helemaal kan verdwijnen;
 • Symptomen bij artrose in de enkel, voet en teen, kunnen leiden tot meer pijn en/of stijfheid in het gewricht. Dit is vaak het ergst als je na een tijdje zitten of liggen weer in beweging komt;
 • Artrose in de  enkel, voet en teen wordt vastgesteld op basis van klachten, lichamelijk onderzoek en door aanvullende onderzoeken zoals röntgen- of MRI-scans;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door artrose, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, triggerpointtherapie of een prothese kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door artrose. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is artrose in de enkel, voet en teen?
 2. Hoe wordt de diagnose artrose in de enkel, voet en teen gesteld?
 3. Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de enkel, voet en teen worden toegeschreven?
 4. Wat is de oorzaak van artrose enkel, voet en teen?
 5. Is artrose enkel, voet en teen de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?
 6. Wat is de nr.1 oorzaak van artrose enkel, voet en teen pijnklachten?
 7. Welke behandeling wordt er voor artrose in de enkel, voet en teen vaak voorgeschreven?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor de (pijn)klachten van artrose in de enkel, voet en teen?"

1  Wat is artrose in de enkel voet en teen

Artrose in de voet heeft de internationale naam osteoartritis.

Om de artrose in de enkel, voet en teen te begrijpen bespreken we eerst wat artrose is.

Artrose is een veelvoorkomende reumatische aandoening (niet te verwarren met reumatoide artritis) waarbij de kwaliteit van het kraakbeen (langzaam) achteruit gaat en in sommige gevallen zelfs helemaal kan verdwijnen.

Het kraakbeen wordt dunner en zachter en dit leidt tot een vervorming van de botvlakken onder het kraakbeen. Er kunnen hierdoor osteofyten bij de randen van de gewrichten ontstaan, hierdoor raken de gewrichtsvlakken vervormd.

Hierdoor ontstaan er knobbels, botstukjes en botuitsteeksels. Deze osteofyten kunnen uiteindelijk de beweeglijkheid van een gewricht gaan beperken.

Artrose in de enkel, voet en teen kan al voorkomen wanneer iemand begin 20 is maar het komst het meeste voor bij mensen boven de 50 jaar en ouder. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen.

Het komt het meest voor in de (onder) rug, nek, schouder, knie, heup, handen, enkel, pols, elleboog en arm.

1.1 Wat is artrose in de enkel

artrose enkel

Artrose in de enkel kan ontstaan in de drie gewrichten van de achtervoet en in de enkel. Het gaat dan om het gewricht aan het scheenbeen (fibula) dat op het bovenste deel van de voet rust, ook wel het spronggewricht genoemd.

De enkel wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. In het enkelgewricht komen twee botten (scheenbeen en sprongbeen) samen, tussen deze twee botten zit een laag kraakbeen.

Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel over elkaar heen kunnen bewegen. Vaak wanneer men ouder wordt, verslechterd de kwaliteit van het kraakbeen

 Dit proces is heel normaal. Bij artrose treedt er echter meer slijtage op van het kraakbeen dan normaal. Het kraakbeen wordt dunner, er kunnen stukjes kraakbeen afbreken en soms verdwijnt het kraakbeen helemaal.

Wanneer het kraakbeen helemaal verdwenen is dan schuren de botdelen over elkaar heen wat een een toenemende wrijving veroorzaakt.

Er kunnen ook osteofyten ontstaan, dat zijn ruwe uitsteeksels van het bot maar kunnen ook de vorm van knobbel en hobbels aannemen.

Pijnklachten in de enkel en voet, echter bij de meeste mensen die vrij ernstige vormen van artrose in de enkel hebben, hebben hier geen pijn aan.

Verder zijn er mensen met vergelijkbare pijnklachten en hebben zij geen artrose. Er is een andere oorzaak voor uw pijnklachten en die oorzaak behandelen we in Is artrose in de enkel, voet en teen de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

1.2  Wat is artrose in de voet en tenen

artrose voet teen

Artrose kan in elk van de 33 gewrichtjes van de voet en de enkel ontstaan.

Ten aanzien van artrose in de voet en teen zit het meest slijtagegevoelige gewricht in de grote teen. Het gewricht waar het precies omgaat zit tussen het eerste middenvoetsbeentje en het eerste teenkootje (blauw omcirkelde gewricht).

Verder kan er ook artrose in de voet worden vastgesteld in de gewrichten die de middenvoetsbeentjes verbinden met de kleine voetwortelbeentjes (paars omcirkelde gewrichten).

Zoals vermeldt bij 1.1 Wat is artrose in de enkel, is er bij artrose in de voet en teen sprake van slijtage van het kraakbeen tussen de gewrichten. Deze slijtage zorgt ervoor dat op den duur de botdelen tussen de gewrichten uiteindelijk over elkaar heen gaan schuren.

Echter, is dit zelden de oorzaak van pijn. Dit zal in "Is artrose enkel, voet en teen de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?", uitgebreid worden behandelt.

 U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose in de enkel, voet en teen de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

2 Hoe wordt de diagnose artrose in de enkel voet en teen vastgesteld

Artrose voet diagnose

Als de huisarts middelmatige of ernstige klachten heeft vastgesteld, zal de huisarts u doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg.

Deze chirurg stelt de diagnose aan de hand van vragenlijsten, ziekte geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Hij zal ook willen zien hoe u loopt, waardoor hij kan zien of er bewegingsbeperkingen zijn.

 Vervolgens maakt hij vaak ook een röntgenfoto van uw enkel, voet en teen om te zien of deze gewrichten zijn aangetast door artrose.

Wij van BreinMedicijn moedigen u aan: om uw huisarts altijd te vragen om een röntgenfoto te laten maken en een bloedonderzoek te laten doen.

Hierdoor kunnen ernstige ziekten of ernstige zenuwschade worden uitgesloten. (Pijn)klachten worden soms door ernstige ziekten veroorzaakt, waaronder reumatoïde artritis, kanker of zenuwschade.

Deze onderzoeken laten vaak artrose in de enkel, voet of teen, een slijmbeursontsteking, peesontsteking, mortons neuroom of andere afwijkingen zien. Soms wordt de pijn in de voet toegeschreven aan een hielspoor ischias of een zenuwbeknelling vanwege een hernia, waarbij de pijn in de voet een uitstralende pijn is.

Als deze vaak (normale) afwijkingen worden aangetroffen dan zal de orthopedisch chirurg dit meestal als de oorzaak van uw (pijn)klachten zien

Echter, diverse onderzoeken tonen aan dat deze artrose  afwijkingen in uw enkel, voet, teen en skelet zelden de échte oorzaak is van (uitstralende) pijn en andere klachten in uw enkel, voet of teen. bron bron bron bron bron [1].

 U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose in de enkel, voet en teen de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3 Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de enkel voet en teen worden toegeschrevenArtrose voet diagnose

De symptomen die over het algemeen in verband worden gebracht met artrose in de enkel, voet of teen zijn pijn en stijfheid.

De volgende symptomen worden vaak onterecht toegeschreven aan artrose in de enkel, voet of teen:

 • Bewegingsbeperking in de enkel of voet of teen.
 • Pijn in de enkel, voet of teen wanneer deze bewogen wordt
 • Pijn in de enkel, voet of teen bij het lopen, traplopen knielen en fietsen
 • Krakende geluiden bij het bewegen van de enkel
 • Stijfheid in de enkel, voet of teen
 • Het ontstaan van vochtophopingen waardoor er zwellingen in de voet en enkel zouden ontstaan die een pijnlijke druk tegen de zenuwuiteinden zouden uitoefenen.
 • Drukpijn aan de zijkant van de enkel

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de (pijn)klachten in de in de enkel, voet of teen, in plaats van de artrose is vaak niet dat er botuitsteeksels of knobbels in de gewrichten zitten. 

Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose of hernia’s hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die dit wel hebben. Meer hierover kunt u lezen in Is artrose in de enkel, voet en teen de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

4 Wat is de oorzaak van artrose enkel voet en teen

Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij het veroorzaken van artrose in de enkel, voet en teen. De volgende mogelijke oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose in de enkel, voet en teen:

 • Zwaar lichamelijk werk waaronder werken in de bouw, containers lossen etc.
 • Werk waarbij veel gelopen dient te worden. Zoals magazijnwerk, postbode, vakkenvullen, werken in de bouw.
 • Vrouwen krijgen vaker artrose dan mannen
 • Ouderdomsslijtage
 • Reumatoïde artritis. Ontstekingsreuma kan ervoor zorgen dat uw gewrichten worden aangetast worden.
 • Dit zorgt voor meer belasting van uw enkel- en voetgewrichten en vergroot de kans op artrose
 • Erfelijke aanleg. Als in de familie artrose enkel, voet en teen voorkomt is de kans groter dat u het eveneens ontwikkeld.
 • Zware lichamelijke sporten, waaronder hardlopen, schaatsen, basketbal, gewichtheffen enzovoorts.

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de symptomen die vaak onterecht aan artrose aan de-enkel, -voet en -teen worden toegeschreven is vaak niet dat er botuitsteeksels de zenuwen drukken of ontstekingen laten ontstaan.

Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose in de enkel, voet en teen of hernia’s in de onderrug of nek hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die wel artrose of hernia’s hebben.

Meer hierover kunt u lezen in‘Is artrose in de enkel, voet en teen de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

5 Is artrose enkel voet en teen de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten

artrose voet oorzaakArtrose enkel, voet en teen is vaak niet de oorzaak van (pijn)klachten.

Het Medische college van Wisconsin heeft in 1986 al aangetoond dat artrose (o.a. in de enkel, voet en teen) , het smaller worden van de tussenwervelschijven in de rug of nek, botverdikkingen en botuitsteeksels veel voorkomen, maar in de meeste gevallen geen pijn veroorzaken. bron

Vele mensen die namelijk artrose in hun enkel, voet en teen hebben; hebben er geen pijn of andere symptomen door.

Er zijn ook grootte aantallen mensen waarbij er geen enkele afwijking wordt geconstateerd, maar zij hebben wel (pijn)klachten in enkel, voet of teen, waarvan vaak gesteld wordt dat die door artrose zouden komen. bron[1]

Dat mensen artrose hebben, maar hierdoor geen enkele pijn door ondervinden is eveneens in drie andere onafhankelijke onderzoeken (M.C. Jensen, D.G. Borenstein en N. Boos) aangetoond. bron bron bron

Deze drie onderzoeken constateerde dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en die door MRI- CT en röntgenscans worden waargenomen.[2] bron bron bron

Een radioloog zou o.b.v. de scans niet eens kunnen vaststellen welke foto’s erbij de ‘voetpijn’ groep horen en welke er bij de ‘geen voetpijn’ groep horen.

Het ‘Center for Disease Control annual National Health interview’ publiceerde hun onderzoeksresultaten waaruit bleek dat pijnklachten pieken tussen de leeftijd van 45 en 64 jaar.

Na 65 jaar neemt de pijn in deze groep af, dit terwijl o.a. artrose enkel, voet en teen en andere afwijkingen gewoon nog in hun lichamen voorkwamen en vaak wanneer deze mensen ouder worden, erger werden.

Als artrose enkel, voet en teen en andere afwijkingen in het lichaam de oorzaak van de voetpijnklachten zou zijn, dan zouden de voetklachten in de groep van 65 jaar en ouder moeten toenemen.

Dit is echter niet het geval; de voetklachten nemen af wanneer men ouder wordt. bron[3]

De vraag is dan waarom mensen van 65 jaar gemiddeld minder pijn(klachten) hebben dan mensen die jonger zijn dan 65?

Wat mensen van 65 jaar en ouder vaak met elkaar gemeen hebben is dat ze stoppen met werken en met pensioen gaan, hun kinderen uit huis zijn en hun leven daardoor minder stressvol is dan zij die jonger zijn dan 65 jaar.

Emotionele stress is bij 65 jaar en ouder vaak veel minder aanwezig dan bij hen die jonger dan 65 zijn. Uitzonderingen daargelaten. Er zijn mensen die voetpijn hebben, maar geen artrose in de voet of enkel hebben.

Het klachtenbeeld is hetzelfde als iemand die wel artrose heeft, maar er is geen artrose enkel, voet en teen of andere afwijking waar te nemen en toch hebben ze pijn(klachten).

 Hoe kan het dan dat deze mensen dan voetklachten hebben? Een andere oorzaak is de reden waarom u pijn in de enkel, voet en teen en andere aanverwante klachten heeft. Een belangrijke vraag is dan: wat is dan wel de oorzaak van uw voetklachten?

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

6 Wat is de nr 1 oorzaak van artrose enkel voet en teen pijnklachten

In onderstaande video vindt u exact de uitleg van Dr. Schubiner over de oorzaak van uw artrose.

De pijn in de enkel, voet en teen en andere aanverwante klachten ontstaan, omdat er een chronische verminderde doorbloeding is ontstaan op de plek waar u de pijnklachten ervaart. De bloedvaten zijn daar chronisch vernauwd.

De chronische verminderde doorbloeding zorgt ervoor dat er een klein zuurstof tekort ontstaat en er ook afvalstoffen zich gaan ophopen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een mild zuurstof tekort hevige pijn kan veroorzaken. Dr Sarno heeft ook vele boeken geschreven over de impact van zuurstoftekorten voor uw lichaam.

Ook andere voetklachten, zoals tintelingen, gevoelloosheid, spierzwakte en andere aanverwante klachten zijn een gevolg van deze chronische verminderde doorbloeding.

Dit is ook de reden waarom een warme kruik, warme douche of bad, sporten, massage en vele andere lichamelijke therapieën de pijn enkel, voet en teen vaak verlichten.

Dit komt omdat deze activiteiten de doorbloeding (tijdelijk)  verbeteren. Echter, dit is vaak van tijdelijke duur, want als de oorzaak nr 1 actief is, dan zal de doorbloeding vanzelf weer worden vermindert.

Wat is dan de nr.1 oorzaak die deze chronische verminderde doorbloeding in uw enkel, voet en teen veroorzaakt?

De chronische verminderde doorbloeding wordt namelijk door onze hersenen veroorzaakt dit doen onze hersenen via het autonome zenuwstelsel. Dit proces wordt opgestart door emotionele stress en met name hoe u met uw emoties omgaat.

Wanneer u regelmatig op de verkeerde manier omgaat met uw emoties en ze regelmatig uit de weggaat, onderdrukt en/of ook traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt, dan zal dit pijnproces als een soort nieuwe gewoonte worden aangeleerd.

Het verband tussen emotionele stress en de gevolgen in het lichaam daar zijn de meeste van ons wel bekend mee.

Wanneer we bijvoorbeeld een presentatie houden voor een groep mensen, dan kunnen we daardoor nerveus worden en hartkloppingen krijgen, pijn in de buik of last van hoofdpijn krijgen.

Ook merken we dit vaak in onze stoelgang. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie. Een reactie waar het om pijn enkel, voet en teen gaat kan ook chronische worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding.  U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

Zenuwpijn benen stress vb

7 Welke behandeling wordt er voor artrose enkel voet en teen meestal geadviseerd

artrose voet enkel teen behandeling

7.1 Is medicatie voor artrose in de enkel, voet en teen effectief?

Medicatie kan uiteraard uw pijn in uw enkel, voet en teen of andere klachten verminderen. Er zijn pijnstillende medicijnen ( paracetamol en Ibuprofen) beschikbaar bij bijvoorbeeld diverse winkels, waaronder supermarkten en drogisterijen.

Vaak willen patiënten na verloop van tijd met medicijnen, die NSAIDS bevatten, stoppen, omdat ze vervelende bijwerkingen kunnen geven. NSAIDs geven meestal maag- en darmklachten, met het risico op bloedingen (vooral in combinatie met medicatie voor hart- en bloedvaten).

Waarvoor ten aanzien van elke vorm van pijnstillende medicatie voor gewaarschuwd dient te worden is dat de pijn in de enkel, voet en teen erger kunnen worden en ook vaker kunnen voorkomen wanneer pijnstillers langdurig en regelmatig worden gebruikt.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen) neemt er een averechts effect kan ontstaan.

Dit betekent dat de medicijnen in het begin vaak zeer goed kunnen werken, maar dat na verloop van tijd de medicatie minder goed werkt.

Dit heeft vaak als nadelig gevolg dat er hogere doseringen van de medicatie ingenomen moet worden om hetzelfde pijnstillende en ontstekingsremmende effect te kunnen bereiken. bron bron bron[4]

 Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van de pijn. Dit betekent niet dat pijnstillers per definitie slecht voor u zijn, maar gebruik ze zo weinig mogelijk.

7.2 Wanneer biedt een operatie uitkomst bij artrose in de enkel, voet en teen?

Artrose voet operatie

 Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat artrose in de enkel, voet en teen zelden de oorzaak is van (pijn)klachten.

Echter, wanneer er zonder enige vorm van twijfel door een arts wordt vastgesteld dat er een zenuw is bekneld geraakt of dat uw enkel volledig versleten is en aan vervanging toe is, dan kan een operatie te adviseren zijn.

Al adviseren wij altijd een second opinion aan te vragen, omdat artsen vaak van mening verschillen en ook zij fouten kunnen maken. Wat wel vermeldt moet worden is dat de complicaties van een operatie ernstiger kunnen zijn dan de (pijnklachten voor de operatie.

Bijvoorbeeld bij een enkelprothese gebeurd het nog wel eens dat de enkelprothese (kunstgewricht) los gaat zitten. Deze operatievorm is veel minder succesvol dan het plaatsen van een heup-of knieprothese.

Een andere operatievorm is arthrodese, hierbij worden de gewrichten aan elkaar vastgemaakt. Dit zorgt ervoor dat het gewricht niet meer bewogen kan worden.

Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent, die zich wil laten opereren vanwege artrose in de enkel, voet en teen, om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo’ van dr. Ian Harris te lezen.

Wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit van pijn behandelingen onderzochten, constateerde dat, operaties, injecties en pijnstillende medicijnen niet effectiever bleken te zijn dan placebo (nep) behandelingen of conservatieve (niet operatieve) behandelingen. bron bron[5]

Dit onderzoek toont aan dat een operatie aan de enkel, voet of teen niet beter schijnt te doen dan placebo (nep) behandelingen of fysiotherapie.

Dit wil niet zeggen dat operaties voor artrose in de enkel, voet en teen niet effectief kunnen zijn of soms zelfs nodig zijn.

Het betekent dat een operatie niet voor ieder persoon de juiste behandelvorm is en dat niet operatieve behandelmethoden een vergelijkbaar resultaat kunnen bereiken

7.3 Is Fysiotherapie en Triggerpointtherapie bij artrose in de enkel, voet en teen effectief?

artrose voet fysiotherapie

Fysiotherapie, triggerpoint therapie en dry needling kunnen zeker effectief tegen pijn in de enkel en voet  zijn, omdat ze met name de doorbloeding verbeteren.

Met name triggerpoint therapie en dry needling verwijderen de microverkrampingen (triggerpoints) uit de spieren, waardoor de doorbloeding zich vaak hersteld.

Dit heeft dan vaak als resultaat de enkel- en voetpijn en andere klachten zullen afnemen.

 Echter, als de oorzaak nr.1 de oorzaak is van de (pijn)klachten in uw enkel, voet en teen, dan zal die doorbloeding door het autonome zenuwstelsel weer worden verslechterd. 

Dit heeft dan als gevolg dat u telkens weer terug moet komen voor een nieuwe behandeling om daarmee de pijn blijvend mee te kunnen verlichten. Wanneer de oorzaak nummer 1 wordt behandelt zal het resultaat blijvend zijn.

7.4 Is een cortisonen injectie bij artrose enkel, voet en teen effectief?

De huisarts kan een cortisonen injectie in uw enkel- voet- of teen gewricht geven.

Het effect van een cortisonen injectie duurt meestal maar een paar weken tot enkele maanden.

Vaak komen de voetklachten weer terug en kunnen soms zelfs verergeren. (cortisonen) Injecties worden steeds vaker toegepast en dit is opmerkelijk, want wetenschappelijke onderzoeken, gepubliceerd o.a. in de New England Journal of Medicine en The Journal of the American Association,  laten zien dat (cortisonen injecties in de meeste gevallen niet beter werken, dan placebo-injecties (nep injecties) of lichamelijke behandelingen (fysiotherapie, massage etc.). .bron bron bron[6]

Corticosteroïden geven ook nog eens veranderingen in de hormoonhuishouding, waardoor men bijvoorbeeld in korte tijd veel vocht gaat vasthouden.

Dit kan dan juist leiden tot ontstekingen en vochtophopingen.

Een cortisonen injectie behandelt de oorzaak nummer 1 niet en als die oorzaak de daadwerkelijke oorzaak van uw (pijn)klachten in uw voet of enkel is, dan zal de cortisonen injectie maar tijdelijk werken.

7.5 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen de artrose enkel, voet en teen klachten?

artrose voet oefeningen sporten

Oefeningen houden het de gewrichten in de enkel, voet en tenen soepel en zullen de doorbloeding ook verbeteren, maar chronische pijn wordt er meestal niet door genezen.

Wanneer u uw voet en enkel teveel ontlast, dan loopt u het risico dat uw enkel en voet steeds minder aankunnen.  Bovendien zal dit juist uw bewegingsvrijheid verminderen.

Daarnaast is het zo dat wanneer u spieren niet gebruikt  dat deze dan zullen worden afgebroken door het lichaam. Uw enkel en voet blijven belasten en blijven bewegen zorgt er meestal voor dat de klachten niet erger worden.

Oefeningen zorgen ervoor dat de doorbloeding verbeterd en het houdt de gewrichten in de enkel en voet soepel wat vaak zorgt voor een vermindering van de klachten, maar het zal de (pijn)klachten in de meeste gevallen niet genezen.

Wat daarnaast een zeer belangrijke rol speelt is ‘angst’.

Het is een feit dat angst voor klachten juist meer klachten veroorzaakt en ook het klachtenpatroon in stand houdt. Blijven bewegen zorgt ervoor dat de voetklachten niet erger worden en soms zelfs de klachten laten verdwijnen.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (voetartrose) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Artrose test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor de klachten van artrose in de enkel voet en teen

De reden waarom  klachten in de enkel, voet of teen optreden is vaak niet vanwege artrose in die gewrichten, maar omdat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding en daarmee een chronisch mild zuurstof tekort.

Behandelingen die de doorbloeding herstellen kunnen de pijn in de enkel, voet en teen verlichten, maar wanneer de  nummer 1 oorzaak de reden is voor de verminderde doorbloeding dan zal het effect van die behandelingen tijdelijk zijn.

Nieuwe ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van specifieke gerichte aanpak chronische voet- enkelklachten vaak binnen 2 maanden blijvend kunnen genezen. bron[7]

Met deze gerichte aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de voet- enkelklachten zullen hierdoor verdwijnen.

 Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandelt de oorzaak nummer één van chronische enkel- voetklachten die vaak onterecht toegeschreven worden aan artrose in de enkel, voet en teen.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met artrose in de enkel, voet en teen, die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt zijn van hun pijnklachten.

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 13 Aug 2019

Bedankt voor het delen van deze uitgebreide info over artrose. Zo wist ik niet dat artrose ook vaak in de middenvoetsbeentjes voorkomt. Het lijkt me inderdaad lastig om erachter te komen of bepaalde klachten symptomen van artrose zijn, of dat het komt door een andere soort overbelasting.

Reactie plaatsen