triggerpoints
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Wat zijn triggerpoints

Heeft u last van (pijn(klachten) door triggerpoints en zoekt u een effectieve triggerpointtherapie?

Wellicht heeft u al diverse triggerpoint behandelingen ondergaan zonder dat het echt blijvend werkte?

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling, zoals bijvoorbeeld massages of dry needling, ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test


In dit artikel kunt u lezen:

 • Wat triggerpoints zijn en hoe ze ontstaan?
 • Wat de symptomen en gevolgen zijn van triggerpoints?
 • Hoe triggerpoints zijn te herkennen en welke klachten ze geven?
 • Welke diagnoses en klachten door triggerpoints worden veroorzaakt?
 • Wat de oorzaken van triggerpoints zijn en wat de belangrijkste oorzaak ervan is?
 • Hoe je triggerpoints zelf kunt behandelen of masseren?
 • Welke behandelingen of massage er voor triggerpoints zijn?
 • Wat de beste oplossing is wanneer triggerpoints zelfs na triggerpointtherapie niet weggaan?

1. Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen en pijnlijke verhardingen in een bepaalde spier of spieren.

Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Hierdoor wordt de plek waar het triggerpoint zit overgevoelig en zijn deze triggerpoints voelbaar als harde stukjes in een spier of een strakke streng.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert dan doet deze plek vaak erg pijn en kan het de symptomen waar je last van had opwekken.

Deze klachten kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit.

Triggerpoints kunnen in alle spieren van het lichaam ontstaan. Van de spieren in de nek tot aan de spieren van het voorhoofd en de voet.

Triggerpoints zijn dé reden achter de meeste pijnklachten.

Dé reden waarom nog steeds veel (huis)artsen niet weten wat triggerpoints zijn of niet onderzoeken komt omdat het vaak niet in hun opleidingen is meegenomen.

Al wordt er wel steeds meer onderzoek naar gedaan en toont dit wetenschappelijk onderzoek ook aan dat triggerpoints bestaan, klachten veroorzaken en ook door behandeling de klachten kunnen afnemen.

Omdat triggerpoints in de diagnose vaak niet worden meegenomen wordt maar al te vaak een hernia, artrose, stenose of een andere fysieke afwijking als oorzaak aangewezen.

Als echter triggerpoints de klachten veroorzaken, dan kan het maar al te vaak zo zijn dat de eerdere diagnose niet de oorzaak is van de pijnklachten en iemand allerlei behandelingen of operaties ondergaat die misschien helemaal niet nodig waren.

In Nederland zijn er ook steeds meer fysiotherapeuten of andere manueel therapeuten die zich specialiseren in het behandelen van triggerpoints.

Wat de oorzaken van triggerpoints zijn,  daar kunt u verderop in dit artikel meer over lezen.

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints in de heup

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten

2.Hoe ontstaan triggerpoints?

Een spier bestaat uit diverse spiervezels en in rust is de spiervezel niet aangespannen en ook niet gestrekt (zie letter A, afbeelding).

Een triggerpoint ziet er als volgt uit. onder een microscoop kan worden waargenomen dat bepaalde spiervezels meer zijn aangespannen dan de andere in het omliggende gebied.

Dit heeft als gevolg dat een plaatselijke verdikking ontstaat en een verslechterde doorbloeding, waar er een mild zuurstof tekort ontstaat en afvalstoffen zich kunnen gaan ophopen. (zie afbeelding letter B)

Triggerpoints zorgen er ook voor dat het overige deel van de spiervezel onder grote spanning komt te staan en de spieren stijf kan maken. (zie afbeelding letter C)

wat-zijn-triggerpoints

Men denkt dat de triggerpoints de haarvaten dichtdrukken en daarmee de doorbloeding van een specifiek gebied belemmeren.

Het zuurstof gebrek en de opeenhoping van afvalstoffen kunnen nog meer spiervezels laten samentrekken en uiteindelijk nog meer triggerpoints veroorzaken.

In diverse wetenschappelijke onderzoeken zijn triggerpoints zichtbaar gemaakt en bewezen dat ze bestaan.

Evenzo zijn ook de effecten van behandeling ervan zowel waarneembaar en worden de pijnklachten ook significant minder Bron Bron Bron Bron

Echter, komt de pijn in de praktijk naar verloop van tijd weer terug of verplaatst de pijn zich naar andere plekken in het lichaam en ontstaan daar ook weer nieuwe triggerpoints.

Dit veelvoorkomende verschijnsel komt omdat er een oorzaak van triggerpoints is die vaak over het hoofd wordt gezien of niet bekend is.

Verderop in dit artikel kunt u lezen over die oorzaak en hoe u die en de triggerpoints definitief kunt verhelpen en oplossen.

oorzaak-triggerpoints-stress

Download het Gratis E-book: 
De verborgen oorzaak van chronische pijn en ook van triggerpoints.3. Triggerpoints symptomen en gevolgen

Er zijn geen officiële testen voor triggerpoints, maar er zijn bepaalde specifieke kenmerken die triggerpoints vertonen die kunnen bepalen of u ze heeft ja/nee.

Een veelgestelde vraag is: “Hoe kom ik erachter of ik triggerpoints heb? Of hoe voel je een triggerpoint?”.

Niet elke pijnlijke plek op het lichaam bij wel of geen aanraking is een triggerpoint namelijk.

triggerpoints-symptomen-en-gevolgen

Bijvoorbeeld: soms is een plek al pijnlijk bij de minst aanraking maar dit kan ook een spierscheur, kneuzing, breuk, puistje of een ontsteking. Dit zijn geen triggerpoints.

Bij een triggerpoint moet er vaak een stevige druk of massage op een plek uitgeoefend worden, om ervoor te zorgen dat het pijn gaat doen.

Vaak als je het triggerpoint gevonden die de oorzaak is van de pijnklachten. dan zal de stevige druk op het triggerpoint de klachten doen laten opkomen.

Verder zullen na de massage van dat triggerpoint de klachten vaak direct wat minder zijn geworden.

Triggerpoints kunnen de volgende klachten veroorzaken: pijn op de plek van het triggerpoint, uitstralende pijn naar een andere plek in het lichaam, klachten zoals tintelingen, spierzwakte, stijfheid, branderige pijn, stekende pijn, gevoelloosheid, duizeligheid, verstoord functioneren van organen (hart, maag, darmen etc).

Als je een specifiek triggerpoint wilt vinden die uw klachten veroorzaakt dan raad ik u aan onze andere artikelen te lezen die gaan over de specifieke triggerpoints per lichaamsgebied, waaronder benen, billen, hoofd nek, rug, schouder enzovoorts.

Er is ook een triggerpoint handboek geschreven door Clair Davies, die in het Nederlands verkrijgbaar is, waar nog uitgebreidere informatie in staat en een stappenplan per triggerpoint als u die zelf wilt behandelen. Klik hier om meer over dit boek te lezen.

4. Triggerpoints zijn te herkennen aan de volgende kenmerken en geven ook de volgende klachten:

 1. Wanneer u hard drukt op een spier dan doet dat pijn op de plaats zelf en de pijn kan uitstralen naar een andere plek op het lichaam.

 2. Het masseren van het triggerpoint brengt klachten verlichting of verergert tijdelijk de klachten.

 3. Bepaalde spieren van uw lichaam voelen stijf, gespannen of vermoeid aan.

 4. De pijn neemt toe wanneer u meer beweegt, werkt of een sport beoefend.

 5. De pijn neemt toe wanneer u minder beweegt en wanneer u wel weer die beweging maakt de pijn toeneemt.

 6. De beweeglijkheid van een gewricht of spier is beperkt. Bijvoorbeeld een frozen shoulder.

 7. Spieren zijn verkort waardoor bijvoorbeeld het bekken instabiel kan worden of meer naar achteren of naar voren komt te staan. De eerdergenoemde frozen shoulder is hier ook een goed voorbeeld van. Een ander voorbeeld is dat je je nek niet meer vrij kan bewegen en vast kan komen te zitten.

 8. De klachten nemen af wanneer u zicht ontspant of wanneer u het pijnlijke gebied verwarmt of koelt.

 9. Regelmatig last van spierkramp.

 10. Het veel binnenhouden van emoties wat leidt tot onderdrukte emoties.

 11. U regelmatig te maken heeft stress in uw werk of  familie- of thuissituatie

Triggerpoints zijn ook in staat om zenuwen te irriteren vanwege het zure milieu dat het veroorzaakt of dat het druk uitoefent op de zenuwen.

Hierdoor krijg je te maken met zenuwpijn of andere verschijnselen die vaak toegeschreven worden aan artrose, hernia’s en stenose.

Wanneer triggerpoints gevonden worden die matchen met de klachten dan komen de klachten zeer waarschijnlijk door de triggerpoints en niet door de eerder genoemde afwijkingen.

Een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken wijzen ook duidelijk in de richting dat het verband tussen een afwijking in het skelet en pijnklachten zeer zwak is.

In andere woorden er zijn talloze mensen die dergelijke afwijkingen hebben die er geen pijn door ondervinden en dat de ernst van de afwijking niet te matchen is met de hoeveelheid pijn die iemand heeft.

Het lijkt er steeds meer op te duiden dat het vaak een ongevaarlijke veroudering van het skelet is die geen pijn veroorzaakt.

Uiteraard, laat u goed onderzoeken of uw mogelijke afwijking in het skelet ook echt ongevaarlijk is en vraag eventueel een second opinion aan.

triggerpoints-hernia

Nog te vermelden: er zijn twee verschillende triggerpoints.

Je hebt actieve triggerpoints en dat zijn triggerpoints die actief klachten teweegbrengen.

Latente triggerpoints veroorzaken nog geen klachten maar zijn al wel vindbaar en als je die vindt dan is het vaak wel verstandig deze te behandelen omdat op den duur deze actief kunnen worden.

oorzaak-triggerpoints-stress

Download het Gratis E-book: 
De verborgen oorzaak van chronische pijn en ook van triggerpoints.


5. Welke diagnoses of klachten kunnen komen door triggerpoints?

Bijna elke klacht kan komen door een triggerpoint. Vooropgezet dat ernstige oorzaken, waaronder bacteriële- en virale infecties, kanker, diabetes, auto immuunziekten enzovoorts, zijn uitgesloten.

triggerpoints-diagnoses

Klachten toegeschreven aan artrose, hernia’s, stenose, slijmbeursontstekingen, peesontstekingen, carpaal tunnel syndroom, piriformis syndroom, ischias, beknelde zenuw, hielspoor, shin splits, whiplash, Trigeminusneuralgie, frozen shoulder, migraine, RSI enzovoorts. Worden vaak veroorzaakt door triggerpoints.

Pijnklachten in de rug, nek, hoofd, gezicht, kaak,  bil, borst, bil, heup, been, knie, voet enzovoorts kunnen allen komen door triggerpoints.

Het goede nieuws is, is dat al deze klachten te verhelpen zijn wanneer je de triggerpoints en zeker de belangrijkste oorzaak van triggerpoints systematisch aanpakt. 

In het volgende hoofdstuk zal deze oorzaak worden beschreven.

6. Wat zijn de oorzaken van triggerpoints

De oorzaken van triggerpoints kunnen lichamelijk (fysiek) zijn of psychologisch van aard zijn zoals onderdrukte emoties, stress en angst. Of beiden een rol spelen.

Als triggerpoints door rusten en herstel of triggerpointmassage en dry needling niet over gaan of er ergens anders nieuwe triggerpoints ontstaan, dan is vaak de psychologische oorzaak de grootste en belangrijkste oorzaak van de triggerpoints en daarmee de klachten.

Deze oorzaak heet ook wel Tension Myositis Syndroom, een term bedacht door dr. Sarno. Andere termen hiervoor zijn Mindbody syndroom, psycho-fysiologisch syndroom of SOLK.

triggerpoints-oorzaak

6.1 De volgende lichamelijke oorzaken kunnen triggerpoints veroorzaken:

 1. Fysieke zware inspanning, zoals sport en lichamelijke arbeid
 2. Langdurige (onbewust) aanspannen van spieren
 3. Blessures, zoals door een val of het breken van een bot, kneuzingen, operaties en ongelukken.
 4. Gebrek aan vitaminen, mineralen of slechte ongezonde voeding.

Na rust en daardoor herstel, een triggerpointmassage en na het oplossen van vitamine of mineralen tekorten zouden triggerpoints weg moeten gaan en de klachten evenzo.

Mocht dit niet het geval zijn, dan is de volgende en veelvoorkomende oorzaak van triggerpoints aanwezig. Deze heet Tension Myositis Syndroom.

6.2 De psychologische (stress) oorzaak van triggerpoints; Tension Myositis Syndroom

In onderstaande video legt professer Dr. Schubiner precies uit hoe triggerpoints worden veroorzaakt.

Een veelgestelde vraag is: "Hoe kom ik van mijn triggerpoints af?"

Veel mensen behandelen hun triggerpoints of laten die behandelen, maar ze komen steeds terug. Hoe kan dat en hoe los je dit op.

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints en diverse pijnklachten, die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan?

Oorzaken als een overbelasting, veel tillen, te zwaar tillen, veel fysiek werk, veelvuldig gebruik van schroevendraaiers, tangen, pennen, krachtsport etc.  Worden vaak als oorzaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie,  de pijnklachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen of zelf masseren van triggerpoints de pijnklachten niet overgaan, telkens weer terugkomen of dat op een andere plek in het lichaam er weer nieuwe klachten ontstaan.

De oorzaak van deze triggerpoints die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren).

Dit geeft vaak pijnverlichting, maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Daarnaast zijn bewegingsangst, zorgen maken over de klachten, boos en depressief worden over klachten, het constant bezig zijn met het willen oplossen van de klachten en vele andere gedachte- en gedragspatronen.

Ook aanjagers van stresssignalen naar de hersenen, waardoor pijnklachten en triggerpoints in stand worden gehouden.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de spieren in kunnen worden teruggedraaid. 

Net zoals de pijn  op deze manier ooit begonnen is, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt. En hiermee kan je ook voorkomen dat triggerpoints in de toekomst weer actief worden en zeker dat ze chronisch actief worden.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

oorzaak-triggerpoints-stress

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn en ook van triggerpoints.

7. Triggerpoints zelf behandelen en masseren

In onderstaande video’s kunt u zien hoe u triggerpoints zelf kunt behandelen.


Voor uitleg over zelfmassage verwijzen wij u naar een triggerpoint handboek geschreven door Clair Davies, die in het Nederlands verkrijgbaar is. In dit boek staat stap voor stap beschreven hoe u welk  triggerpoint zelf kunt behandelen door middel van massage . Klik hier om meer over dit boek te lezen.

triggerpoints-zelfmasseren

8. Hoe en waar kan je triggerpoints  laten behandelen?

U kunt de triggerpoints laten behandelen doormiddel van triggerpoint therapie. Dit kan triggerpoint massage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet. Wilt u dat uw triggerpoints zo snel mogelijk weggaan laat u dan helpen door een triggerpoint therapeut of leer uw triggerpoints zelf masseren.

Er zijn diverse fysieke triggerpoint therapieën.

Triggerpoints kunnen behandeld worden met:  

- Triggerpointmassage

 - Dry needling.

 - Triggerpoints injecties of Wet needling.

 - Shockwave therapie.

 - High Intensity Laser Therapy.

 - Medische Acupunctuur.

 - Microstroomtherapie.

Echter, als uw triggerpoints niet weggaan en de pijn blijft, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints vervolgens zullen worden verholpen.

 triggerpoint-behandelen

Wilt u dat wij u helpen?Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u eveneens 50+  ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht ook een hoop ervaringsverhalen.

Dr Sarno is de bedenker en pioniervan een geheel nieuw type behandelmethode om chronische, langdurige en onbegrepen pijn te behandelen.

Hij ontdekte dat stress en onderdrukte emoties veranderingen in het lichaam teweegbrengen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis Syndroom aanpak werkt tegen pijn in de  bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers door myofasciale triggerpoints? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

 triggerpointtherapie


Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm


Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints in de heup

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten

Reacties
Categorieën