triggerpoint-nekklachten
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over triggerpoints in de nek en nekklachten

Heeft u last van nekklachten zoals pijn in uw nek? Heeft u daarnaast misschien klachten als schouderpijn of duizeligheid, oorsuizen, hoofdpijn, kaakpijn of oorpijn?

En vraagt u zich af of die pijnklachten komen door triggerpoints in de nek? En wat de oorzaak is van deze triggerpoints?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw triggerpoints in de nek en de klachten.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints in de nek is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn nek af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test


In dit artikel kunt u lezen:

-           In welke spieren de triggerpoints zitten als het gaat om nekpijn en andere bijkomende klachten

-         Welke klachten triggerpoints in de nek nog meer kunnen veroorzaken

-         Wat de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de nek is die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan

-         Hoe u triggerpoints kunt laten behandelen

-         Hoe kan je triggerpoints zelf masseren en behandelen


In het kort

 • Triggerpoints in de nek (spierknopen) zijn kleine verkrampingen en pijnlijke verhardingen in de spieren van de nek. In dit artikel leer je hoe je triggerpoints herkent;
 • Nekklachten kunnen mogelijk worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren in de nek, hals en de schouder.
 • Triggerpoints in de nek en hals veroorzaken pijn rondom de nek en stralen uit naar het het hoofd, schouder, arm, elleboog, pols, handen en vingers;
 • Triggerpoints in de nek ontstaan door overbelasting en blessures, maar stress, onderdrukte emoties, angst voor klachten en een overprikkeld zenuwstelsel kunnen de triggerpoints in stand houden;
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat terugkerende triggerpoints in de nek vaak veroorzaakt worden door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Triggerpoints in de nek behandelen kan met (zelf)massages en triggerpointtherapieën zoals dry needling. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit vaak maar tijdelijk;
 • Je kunt genezen van de klachten door je overprikkelde zenuwstelsel te kalmeren. Zo zijn al vele mensen genezen van hun nekklachten. Ons programma helpt je hierbij.


Inhoudsopgave

1. Welke triggerpoints veroorzaken nekklachten en welke pijnklachten veroorzaken ze nog meer?

Verschillende myofasciale triggerpoints in de nek veroorzaken klachten in de nek.

Triggerpoint nekklachten

Ze kunnen ook uitstralen naar het hoofd, schouder, kaak en het oor. In dit hoofdstuk zullen we deze triggerpoints en waar en welke klachten ze veroorzaken doornemen.

Bekijk hier onderzoeken die aantonen dat triggerpoints nekklachten kunnen veroorzaken en ook bestaan in de spieren. Bron Bron Bron

1.1 Triggerpoints in de monnikskapspier (Trapezius): nekpijn, stijve nek hoofdpijn en kaakpijn

De monnikskapspier bedekt de bovenrug, nek en een deel van de schouders. Deze spieren bewegen het schouderblad.

Triggerpoint nek trapezius monnikskapspier nekpijn stijve nek hoofdpijn

Triggerpoint 1 (trp1) in de nek is er één in de monnikskapspier en deze veroorzaakt hoofdpijn in de slaap, maar kan ook pijn afleiden naar de onderkant van de kaak en in de hoek van de kaak (kauwspieren), de zijkant van de nek achter het oor en diep achter het oog.

Ook pijn in het achterhoofd en bij de zijkant van het hoofd kan voor komen. Dit kan leiden tot spanningshoofdpijn.

Deze triggerpoint kan de bewegingsvrijheid beperken ten aanzien van het draaien van het hoofd en op het zijwaarts buigen/kantelen van het hoofd. Dit wordt ook wel een stijve nek genoemd.

Triggerpoint 2 (trp2) in de nek bestaat uit 2 triggerpoints in de Trapezius die enkele centimeter uit elkaar liggen in een dikke spierrol boven op de schouder.

Ze veroorzaken pijn in de nek en aan de schedelbasis wat de bovenkant van de nek is. Dit kan aanvoelen als hoofdpijn of een zere nek aan de achterkant van het hoofd.

Deze triggerpoint kan ook het draaien van het hoofd en op het zijwaarts buigen/kantelen van het hoofd beperken en de nek daar stijf maken.

Triggerpoint 3 (trp3)  is er één in de monnikskapspier en zit aan de zijkant tussen de schouderbladen. Dit triggerpoint leidt pijn af naar de nek en de schedelbasis en is één van de vele oorzaken van een stijve nek.

Drukkend of brandende gevoel in het midden van de rug en een zeurende pijn boven in de schouder zijn ook klachten die voor komen.

1.2 Triggerpoint in de Schouderbladheffer (Levator Scapula): nekpijn en stijfheid

De schouderbladheffer is een spier die begint in de bovenrug en omvat een deel van de nek en de hals.

Triggerpoint schouderbladheffer stijve nek en pijn in onderste gedeelte van de nek

Triggerpoints in de schouderbladheffer veroorzaken pijn en stijfheid in de hoek van de nek. Deze triggerpoint verhindert dat u uw hoofd kunt draaien om achter(om) je te kijken.

Het kan zelf zo erg worden dat u uw hoofd helemaal niet meer kunt draaien en nauwelijks meer uw hoofd naar links of rechts kunt draaien.

Het draaien van uw hoofd kan ook heel erg pijn doen en aanvoelen alsof uw nek vastzit. Deze spieren houden middels deze spieren uw nek, schouderblad en hoofd omhoog en wanneer deze spieren triggerpoints hebben kan uw hoofd ook zwaar aan gaan voelen.

1.3 Triggerpoints in de spalkspier van het hoofd (Splenius Capitis): stijve nek, pijn in de nek, whiplash en hoofdpijn

De symptomen van deze triggerpoint zijn dat ze pijn vanuit de nek afleiden naar de bovenkant van het hoofd (op het hoofd) en hoofdpijn veroorzaken.

Spalkspier van het hoofd Splenius Capitis stijve nek, pijn in de nek, whiplash en hoofdpijn

Het kan er ook toe leiden dat u uw hoofd minder goed kan draaien of naar achteren kunt strekken, deze bewegingen kunnen pijnlijk zijn.

Deze triggerpoint veroorzaakt daar dan ook stijfheid. Bij whiplash is deze triggerpoint vaak aanwezig.

1.4 Triggerpoints in de spalkspier van de nek (Splenius Cervicis): stijve nek, pijn onderin de nek en hoofdpijn

De spalkspier van de nek heeft als taak de nek te bewegen. Deze nekspier zorgt ervoor dat u uw hoofd zijwaarts kunt buigen, strekken en draaien. Als in deze spieren triggerpoints zitten dan leidt dit tot bewegingsbeperkingen.

Spalkspier nek Splenius Cervicis ) stijve nek pijn onderin de nek en hoofdpijn

U kunt dan uw nek niet goed meer zijwaarts buigen, strekken of draaien en deze spieren kunnen stijf dan aanvoelen. Deze bewegingen kunnen ook pijn doen in de nek.

Triggerpoints hier leiden tot pijn, die onderaan de nek begint tot aan de hoek van de nek. Hoofdpijn kan ook vanuit deze triggerpoint ontstaan.

1.5 Triggerpoints in de veeldelige en rotator spieren van de nek (Rotatores): nekpijn, schouderpijn en stijve nek

De veeldelige spieren en draaispieren zijn de diepst gelegen nekspieren. Deze spieren zijn belangrijk voor de fijne bewegingen van de nek en het hoofd.

De veeldelige en rotator spieren van de nek Rotatores nekpijn, schouderpijn en stijve nek

Triggerpoints in deze spieren veroorzaken intense pijn op de plaats waar ze zitten in de nek, al kan de pijn tot bovenop de schouder en schouderblad voelbaar zijn.

Pijn in deze draaispieren kan aanvoelen alsof het in de wervelkolom zelf zit. De spierspanning kan er namelijk voor zorgen dat er een wervel verschuift of een tussenwervelschijf naar buiten gaat uitsteken (hernia).

De pijn komt dan ook in de meeste gevallen niet door een hernia of verschoven wervel, maar door de triggerpoints. De pijn en andere klachten komen door de microverkrampingen in de spieren.

Andere symptomen zoals geluiden, alsof er wervels tegen elkaar aan schuren of knak geluiden, komen ook voor. Al duidt dit vaak niet op een wervel of hernia probleem, maar dat er veel spierspanning staat op de wervels in de nek.

1.6 Triggerpoints in de suboccipitale spieren(de onderachterhoofdspieren): nekpijn, whiplash en een stijve nek

Deze onderachterhoofdspieren zorgen ervoor dat u de ‘ja knik’ met uw hoofd kunt doen en het draaien van het hoofd.

Suboccipitale spieren(de onderachterhoofdspieren nekpijn, whiplash en een stijve nek

Triggerpoints hier zorgen ervoor dat u deze bewegingen beperkt kunt doen en veroorzaakt stijfheid in de nek.

Eveneens zorgt het ervoor dat wanneer u uw hoofd zover mogelijk op zij wilt draaien, voor een scherpe pijn hoog aan de zijkant van de nek. Bij whiplash klachten zijn deze triggerpoints vaak aanwezig.

1.7 Triggerpoints Borstbeen sleutelbeen tepelspier (Sternocleidomstoideus): nekklachten, hoofdpijn, oorsuizen, oorpijn, duizeligheid, evenwichtsstoornissen

De primaire functie van deze spieren is het zijwaarts draaien van het hoofd en het buigen van uw hoofd naar uw borst. Met de linkerspier draait u uw hoofd naar rechts en met de rechterspier uw hoofd naar links.

Borstbeen sleutelbeen tepelspier sternocleidomstoideus nekklachten hoofdpijn oorsuizen oorpijn duizeligheid evenwichtsstoornissen

Deze spieren van de hals en de nek houden ook uw hoofd stabiel.

Triggerpoints in deze spieren (Borstbeen sleutelbeen tepelspier) van de hals en de nek: veroorzaken symptomen zoals nekpijn, kaakpijn, oorpijn, oorsuizen, duizeligheid, pijn in het voorhoofd en zijkant van het gezicht, pijn boven het oog, hoofdpijn, pijn bij het borstbeen, evenwichtsstoornissen, misselijkheid en kunnen leiden tot flauwvallen.

Een stijve nek waarbij je je hoofd scheef houdt zonder pijn komt ook voor.

1.8 Triggerpoints in de schuine spieren in de hals en nek (Scaleni): nekpijn, uitstraling naar de schouder en armen

De schuine spieren bestaan uit 3 spieren. Deze spieren in de hals zorgen voor het buigen en draaien van de nek en het omhoog bewegen van de eerste rib wanneer u inademt.

triggerpoints-schuine spieren scaleni nekpijn onderkant nek

Triggerpoints in de schuine spieren geeft: uitstralende pijn bovenop uw schouders, in het onderste gedeelte van de nek, triceps, onderarm, wijsvinger en duim. Daarnaast kan het ook pijn geven in de bovenrug.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn nek af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.  Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test

2. Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de nek

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de nek, die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting, zwaar werk, veel tillen, sport, verkeerde houding, whiplash worden vaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie, de nekklachten en andere klachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints in de nek of door een triggerpointtherapie onder andere nekklachten niet over gaan of telkens weer terugkomen.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK. SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Triggerpoints nek oorzaak

De oorzaak van triggerpoints die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning in de nek, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren).

Dit geeft vaak pijnverlichting maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de nek, kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de nekklachten op deze manier ooit begonnen zijn, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

Nekpijn oorzaak triggerpoints stress

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn en triggerpoints in de nek.

3. Hoe kan je triggerpoints in de nek zelf behandelen en masseren

In onderstaande video kunt u uitleg vinden om zelf triggerpoints te masseren.


Als u toch eerst de triggerpoints in uw nek en hals zelf wilt masseren om te kijken of dit bij u werkt, dan raad ik het volgende aan.

Als u met uw vingers bij de triggerpoints kunt komen, dan behandelt u die met uw vingers. Maak met uw vinger of duim op de spier drukbewegingen.

Bij de triggerpoints van de achterkant van het hoofd, trapezius en monnikskapsspier, de spalkspier en schouderblad heffer gaat dit prima.

Bij sommige spieren dien je met de duim en vinger vast te houden en op die manier te masseren of knijpen. Bijvoorbeeld bij de spieren in de hals of bovenop het schouderblad.

Hoe je het doet:

 1. Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
 2. Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
 3. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
 4. Rek en strek de spier als u klaar bent.

triggerpoints-nek-zelfmassage

Wij raden u het triggerpoint handboek van Clair Davis (klik hier) van harte aan. Hier staat alles in hoe u de triggerpoints in uw nek en hals, maar ook in andere spieren in het lichaam zelf kunt behandelen en masseren.

4. Hoe en waar kan je triggerpoints in de nek laten behandelen

U kunt de triggerpoints laten behandelen doormiddel van triggerpoint therapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Triggerpoint nek behandelen masseren

Echter, als uw triggerpoints in de nek niet weggaan, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints vervolgens zullen worden verholpen.

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Triggerpoint nek behandelen

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen pijn door myofasciale triggerpoints? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

Oorsuizen door stress behandeling

Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Chronische triggerpoints symptomen

Triggerpoints in het bovenbeen hamstring en de knie

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints in de heup

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten

Reacties
Categorieën