monnikskapsier-trapezius-waar-zit
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over Trapezius (Monnikskapspier)- behandeling klachten

Heeft u last van nekpijn, rugklachten, een stijve nek of rug? Dan is waarschijnlijk de monnikskapsier (trapezius), betrokken bij deze klachten.

U vraagt zich misschien af of uw klachten door de trapezius komen heeft of dat het misschien toch iets anders is.

Is het een peesontsteking, slijmbeursontsteking, rughernia, artrose of wordt de pijn door iets anders veroorzaakt?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw (pijn)klachten?

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor trapezius klachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn trapezius klachten af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Trapezius test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw trapezius klachten op te lossen. Klik op de oranje button met “Trapezius Test” om te starten met de gratis test.

trapezius-test

In het kort

  • De trapezius (monnikskapspier)ligt in het gebied van de nek, schouders en de bovenrug. Deze spier heeft een vierhoekige vorm en de Griekse naam trapezius betekent in het Nederlands ' tafeltje'.
  • De trapezius  spier (monnikskapspier) bevat vaak triggerpoints. Triggerpoints zijn microverkrampingen in de spieren ook wel spierknopen genoemd. Mogelijke oorzaken: overbelasting, stress en een overprikkeld zenuwstelsel;
  • Symptomen bij triggerpoints in de monnikskapspier:  spieren raken verkort en worden ook wel eens stijf, pijn in de nek en kan de bewegingsvrijheid beperken, hoofdpijn, pijn in het gezicht, pijn in de bovenkant van de schouder en tussen de schouderbladen;
  • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn en de triggerpoints veroorzaakt wordt door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
  • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, triggerpointtherapie,  of een operatie kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door triggerpoints in de trapezius. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

1. Waar zit de monnikskapsier (trapezius)?

monnikskapsier-trapezius-waar-zit

De trapezius (monnikskapspier)ligt in het gebied van de nek, schouders en de bovenrug. Deze spier heeft een vierhoekige vorm en de Griekse naam trapezius betekent in het Nederlands ' tafeltje'.

De spier bestaat uit drie delen. De trapezius pars descendens (afdalende gedeelte), de trapezius transversa (transversale gedeelte) en de trapezius ascendens (opstijgende gedeelte).

2. Wat is de functie van de monnikskapspier (trapezius)?

De functie van de trapezius (monnikskapspier)  is het best te beschrijven per deel van de spier.

De trapezius pars descendens (afdalende gedeelte), het bovenste deel van de spier, heeft als functie het helpen bij het opheffen en naar achteren bewegen van de schouders, maar ook voor het kantelen en draaien van het hoofd.

De trapezius transversa, het middelste deel van de spier, heeft als functie dat deze spier het schouderblad richting de wervelkolom trekt oftewel naar het midden van de rug.

De trapezius ascendens (opstijgende gedeelte),  het onderste deel van de spier, heeft als functie om het schouderblad tegen de borstkast te drukken en daarmee stabiliseert.

 3. Monnikskapspier (trapezius) symptomen en klachten door triggerpoints?

trapezius

De Monnikskapspier (trapezius) bevat vaak triggerpoints. Triggerpoints zijn microverkrampingen in de spieren ook wel spierknopen genoemd. Triggerpoints zorgen ervoor dat de doorbloeding in de monnikskapspier vermindert wat er toe leidt dat de spier te weinig zuurstof of andere voedingstoffen krijgt en onder andere verzuurt.

Spieren raken hierdoor verkort en worden ook wel eens stijf. Het kan aanvoelen alsof u de monnikskapsier heeft verrekt. Triggerpoints in deze spier zorgen ook voor uitstralende pijn in andere gebieden waaronder pijn in de bovenrug, nekpijn, pijn bij de slapen van het hoofd, hoofdpijn en pijn in de arm.

Triggerpoints geven specifieke klachten, aan de hand waar het triggerpoint zich in de trapezius bevindt.

Omdat diverse zenuwen, waaronder C2, C3, C4, C5, C6 en T1 t/m T12,  door dit gebied lopen kunnen zij geïrriteerd raken en daarmee de pijn in de hand werken op de diverse plekken.

trapezius-symptomentrapezius-klachten

Vaak worden die klachten, wanneer er een stenose, hernia of artrose wordt aangetroffen, toegeschreven aan die afwijkingen. Dit in het geval er triggerpoints worden gevonden in bijvoorbeeld de monnikskapspier of andere spieren, de triggerpoints zeer waarschijnlijk de boosdoeners zijn en niet de rugafwijkingen.


Triggerpoints in het bovenste deel van de Trapezius (monnikskapspier)

trapezius

Triggerpoints in het bovenste deel van de monnikskapspier veroorzaakt hoofdpijn en pijn bij de slapen, maar kan ook pijn afleiden naar het gezicht, de onderkant van de kaak en in de hoek van de kaak (kauwspieren), de zijkant van de nek achter het oor en diep achter het oog.

Ook pijn in het achterhoofd en bij de zijkant van het hoofd kan voor komen. Dit kan leiden tot spanningshoofdpijn.

Deze triggerpoints zorgt ook voor pijn in de nek en kan de bewegingsvrijheid beperken ten aanzien van het draaien van het hoofd en op het zijwaarts buigen/kantelen van het hoofd. Dit wordt ook wel een stijve nek genoemd.

Whiplash klachten komen ook vaak door triggerpoints in dit deel van de trapezius evenals duizeligheid.

Triggerpoints in het middelste deel van de trapezius (monnikskapspier)

Triggerpoints in het middelste deel van de monnikskapspier veroorzaakt pijn in de bovenkant van de schouders, pijn in de bovenrug, hoofdpijn klachten aan de onderkant (basis) van de achterkant van de schedel.

 De klachten in de bovenrug zitten vaak tegen de rand van het schouderblad en kan zich uitstrekken over de gehele land van de bovenrug. Deze pijn kan brandering aanvoelen.


Triggerpoints in het onderste deel de trapezius (monnikskapspier)

Triggerpoints in het onderste deel van de monnikskapspier veroorzaakt pijn in de bovenrug tegen de rand van de schouderbladen en kan uitstralen pijn geven richting de nek, bovenkant van de schouder een aan de bovenkant van de nek (schedelbasis.

De pijn kan ook uitstralen naar de armen, ringvinger en pink.

 Het trapezius syndroom

Het Trapezius syndroom is een pijnlijke aandoening van de nek en schouders. Bij het trapezius syndroom is vooral de monnikskapspier en het gebied er omheen erg pijnlijk. Echter, het trapezius syndroom is niets meer dan een naam voor een klachtenpatroon dat vaak door triggerpoints komt.

Waaronder diepe spierpijn, stijfheid, spierkramp, verminderde beweeglijkheid in de hals en schouder waardoor uw hoofd minder goed kan bewegen.

Hoe lang het Trapeziussyndroom duurt, dat verschilt per persoon. Bij de één is het na een paar dagen over en bij de ander duurt het weken/maanden en is het zelfs chronisch geworden. Om er zo snel mogelijk vanaf te komen raden wij dry needling of triggerpoint massage aan, waardoor de spieren snel weer verlengt worden en de microverkramingen (triggerpoints) worden verwijderd en de klachten verdwijnen.

Mocht triggerpointtherapie niet helpen, dan is er een oorzaak die in het volgende hoofstuk wordt gesproken, namelijk stress en Tension Myositis syndroom (TMS). TMS zorgt voor onder andere chronische spanning in de spieren en wanneer dit aan de gang is, dan komen de triggerpoints na de behandeling weer terug en blijven de klachten terugkomen.

4. De TMS en stress oorzaak van de klachten, symptomen en triggerpoints bij de monnikskapspier (trapzius)

trapezius

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints monnikskapspier (trapzius) die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting, zwaar werk, veel tillen, sport, verkeerde houding, roeien, te grote borsten worden vaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie,  de nek- en bovenrug klachten en andere pijnklachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints in de monnikskapspier (trapzius)  of door triggerpointtherapie, de klachten niet over gaan of telkens weer terugkomt.

De oorzaak van triggerpoints in uw monnikskapspier (trapzius) die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren). Dit geeft vaak pijnverlichting , maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de spieren in en rondom de monnikskapspier (trapzius) kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijnklachten op deze manier ooit begonnen zijn, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

 De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

trapezius

Download het Gratis E-book: 
De verborgen oorzaak van chronische pijn in de monnikskapspier (trapezius) 

5.Oefeningen voor de monnikskapspier (trapezius)

Er zijn diverse oefeningen om de monnikskapspier te rekken, te strekken en ook die spier specifiek te trainen.

5.1 Rek en strek oefeningen voor de de monnikskapspier (trapezius)

In de onderstaande video vindt u rek en strek oefeningen waarmee u uw trapezius ook thuis kunt stretchen.5.2 Het trainen van de monnikskapspier (trapezius)

In de onderstaande video vindt u oefeningen waarmee u uw trapezius ook thuis of in de sportschool kunt trainen.


5.3 Het losmaken en zelf masseren van de triggerpoints in de monnikskapspier (trapezius)

Een goede manier om de monnikskapspier (trapezius) en daarmee ook een stijve nek los te maken en deze spier te ontspannen en de overbelasting weg te nemen is doormiddel van triggerpoint massage. Dit kan door een triggerpoint massage en met triggerpointtherapie, maar u kunt deze ook zelf masseren.

Onderstaande video geeft hier wat meer tekst en uitleg over.


Wilt u stap voor stap weten hoe u zelf triggerpoints masseert?

Dit boek raden wij ook van harte aan als u zelf uw eigen triggertherapeut wilt worden. Klik hier om meer over dit boek te lezen en eventueel te bestellen.

6. De monnikskapspier (trapezius) behandeling die werkt, wanneer door stress en TMS, de klachten en symptomen niet overgaan

U kunt de triggerpoints in de monnikskapspier (trapezius)  laten behandelen doormiddel van triggerpoint therapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Echter, als uw triggerpoints in de rug niet weggaan en de klachten in en door de monnikskapspier (trapezius)  blijven, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints in de monnikskapspier (trapezius)  vervolgens zullen worden verholpen.

Wanneer stress en Tension Myositis Syndroom de klachten veroorzaken, dan helpen manuele of andere puur fysiek gerichte oefeningen en therapieën vaak niet meer tegen monnikskapspier (trapezius) klachten. Dan dient die oorzaak te worden aangepakt. Wij van BreinMedicijn zijn gespecialiseerd in die aanpak.

Via een test op onze website kan er bepaald worden of uw monnikskapspier (trapezius) klachten komen door stress en TMS. Wanneer de testscore aangeeft dat deze oorzaak zeer waarschijnlijk bij u aanwezig is, dan kunt u door ons TMS behandelprogramma. effectief behandelt kunnen worden.


Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw trapezius klachten op te lossen. Klik op de oranje button met “Trapezius Test” om te starten met de gratis test.

trapezius-test

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

trapezius-monnikskapspier-verhelpen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

trapezius

Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Reacties
Categorieën