Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

U vraagt zich misschien af of u spanningshoofdpijn heeft of wat voor een soort hoofdpijn u heeft.

Is het spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn of migraine?

Sterker nog, u wilt weten: “hoe kom ik in vredesnaam van deze (spannings)hoofdpijn af!”

In dit artikel gaan we specifiek in op spanningshoofdpijn, wat de symptomen zijn, wat de oorzaak is en welke behandeling het meest effectief is om spanningshoofdpijn, blijvend te genezen.

U vraagt zich misschien af of u spanningshoofdpijn heeft of andere gerelateerde aandoening heeft en hoe u van hier vanaf komt. Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor spanningshoofdpijn.

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen spanningshoofdpijn is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn spanningshoofdpijn af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Spanningshoofdpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw spanningshoofdpijn definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Spanningshoofdpijn Test” om te starten met de test.In het kort

 • Het kenmerk van spanningshoofdpijn is dat u meestal het gevoel heeft alsof er een strakke band om u hoofd zit die drukkend en knellend aanvoelt. Wanneer je dit langdurig hebt wil je je door de huisarts laten onderzoeken wat de oorzaak is.
 • De spanningshoofdpijn is vaak dof en drukt vaak aan beiden kanten van het hoofd en kan zich bevinden in zowel het voorhoofd als het achterhoofd. De pijn trekt vaak geleidelijk op en trekt ook geleidelijk weer weg, dit kan minuten, uren en zelfs dagen duren.
 • Mogelijke oorzaken zijn voeding,  triggerpoints, centrale sensitisatie, stress of een overprikkeld zenuwstelsel.
 • Medicatie, fysio- en triggerpointtherapie, accupunctuur, homeopathie, injecties, kunnen de klachten verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk.
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende spanningshoofdpijn vaak veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt.
 • Spanningshoofdpijn kan verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van deze klachten. Ons programma helpt hierbij.Inhoudsopgave

 1. Wat is spanningshoofdpijn?
 2. Wat zijn de symptomen en klachten van spanningshoofdpijn??
 3. hoe lang duurt spanningshoofdpijn
 4. Wat zijn de oorzaken van spanningshoofdpijn?
 5. Wat is de belangrijkste oorzaak van spanningshoofdpijn?
 6. Wat te doen tegen spanningshoofdpijn? Welke behandeling(en) zijn er?
 7. Deze behandeling kan wel de chronische spanningshoofdpijn genezen en verhelpen?"

1 Wat is spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn clusterhoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende soort hoofdpijn. Ongeveer 60% van de mensen dit wel eens hebben gehad ervaarde een aanzienlijke beperking in hun werk en hun sociale leven.

Bij mannen komt deze hoofpijn soort meer voor dan bij vrouwen en deze hoofdpijn komt het meeste voor in de leeftijdscategorie 30 t/m 40 jaar. Spanningshoofdpijn heet ook wel spierspanningshoofdpijn.

Deze hoofdpijn soort komt vrij veel voor. Het kenmerk van spanningshoofdpijn is dat u meestal het gevoel heeft alsof er een strakke band om u hoofd zit die drukkend en knellend aanvoelt.

De pijn is vaak dof en drukt vaak aan beiden kanten van het hoofd en kan zich bevinden in zowel het voorhoofd als hoofdpijn in het achterhoofd. 

De spanningshoofdpijn trekt vaak geleidelijk op en trekt ook geleidelijk weer weg.

Deze hoofdpijn kan minuten, uren en zelfs dagen duren. De nekpijn en schouderpijnkunnen ook bijkomende symptomen zijn net als duizeligheid en vermoeidheid.

De pijn wordt tijdens inspanning niet erger bij dit type hoofdpijn. Vaak voelt u deze pijn aan beiden zijden van uw hoofd.

De pijn is vaak licht tot matig. Met deze pijn intensiteit kunt u vaak nog gewoon uw dagelijkse werkzaamheden uitvoeren.

De hoofdpijn klachten worden ook niet erger wanneer u zich inspant. Echter, kan spanningshoofdpijn wel degelijk zeer hinderlijk zijn.

1.1 Episodische (terugkerende) spanningshoofdpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van spanningshoofdpijn wanneer we een erg drukke dag, een tentamen, scherpe deadlines hebben meegemaakt.

Het komt dan voor dat u dan een dag last heeft van spanningshoofdpijn, nekpijn, schouderpijn, wat vermoeidheid met name in de ogen.

U neemt dan waarschijnlijk een paracetamol of een Ibuprofen en de pijn is verdoofd en de volgende dag is het vaak alweer over.

Wanneer u het snel grijpen naar de pijnstillers te regelmatig doet wanneer u spanningshoofdpijn ervaart, dan kunt een medicatie afhankelijke hoofdpijn oplopen.

Dit behandelen we verder onder hoofdstuk 4. Episodische (terugkerende) spanningshoofdpijn duurt van 30 minuten tot 7 dagen lang.

1.2 Chronische spanningshoofdpijn

Chronische spanningspijn in medische termen is wanneer de hoofdpijn meer dan 15 dagen per maand voorkomt.

 1 van de oorzaken dat mensen de chronische vorm krijgen is het te regelmatig slikken van pijnstillers en/of hoge doseringen van deze medicatie innemen.

Meer hierover onder hoofdstuk 4. Chronische hoofdpijn is voor de mensen die er aan lijden bijna dagelijks aanwezig.

U wordt ermee wakker en gaat ermee naar bed of het komt per maand gewoon ontzettend vaak voor.

2 Wat zijn de symptomen en klachten van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn symptomen (2)

• Doffe pijn in het hoofd;

• Verminderde eetlust;

• Bij ernstige spanningshoofdpijn is er ook sprake van overgevoeligheid voor harde geluiden of fel licht, misselijkheid en kloppende hoofdpijn. Auraverschijnselen komen niet voor.

• Pijn in de nek (nekpijn) bij de spanningshoofdpijn;

 • Een stijve, gespannen nek;

 • Schouderpijn

 • Duizeligheid

• Vermoeidheid

• Het gevoel alsof er een strakke band om je hoofd zit, waarbij er pijn voelbaar is in het voorhoofd en/of achterhoofd.

Wat is het verschil tussen clusterhoofdpijn en spanningshoofpijn?


3 Hoe lang duurt spanningshoofdpijn

hoe lang duurt spanningshoofdpijn

In de meeste gevallen duurt een spanningshoofdpijn aanval maar 1 a 3 dagen, dit heet ook wel de milde variant.

Wanneer u dan wat rust neemt, goed slaapt en een pijnstiller eventueel inneemt (met mate) dan is spanningshoofd pijn vaak binnen een dag over en duurt hooguit een paar dagen voor het weer over is.

In het geval van de episodische variant komt deze maximaal 15 dagen per maand voor welke per aanval een aantal dagen kan duren.

Bij chronische spanningshoofdpijn is de pijn vaak elke dag aanwezig.

4 Wat zijn de oorzaken van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpiijn oorzaken

Deze oorzaken kunt ook zien als tips bij spanningshoofdpijn waardoor u deze hoofdpijn kunt voorkomen, verminderen of zelfs kunt verhelpen.

Hoe komt hoofdpijn tot stand? Er zijn mogelijke oorzaken/triggers van spanningshoofdpijn. Niet iedereen krijgt namelijk spanningshoofdpijn door onderstaande mogelijke oorzaken/triggers .

Onderstaande oorzaken dienen eerst uitgesloten worden.

Echter, spanningshoofdpijn is vaak een combinatie van één of meerdere van de mogelijke onderstaande oorzaken en de oorzaak nummer één.

Al is de oorzaak nummer 1 de meest voorkomende maar ook meest onderschatte oorzaak. Let op: Hersentumoren en ernstige ziekten kunnen ook spanningshoofdpijn veroorzaken.

Voor uw eigen gezondheid adviseren wij u dringend deze ernstige oorzaken door uw huisarts of specialist uit te sluiten.

Dit zijn mogelijke triggers die uw spanningshoofdpijn in de hand kunnen werken of een mogelijke reden zijn van uw spanningshoofdpijn.

4.1 Een aantal zoetstoffen

Spanningshoofdpijn zoetstoffen

Zoetstoffen zitten met name in light-producten en kunnen bij mensen die er gevoelig voor zijn of wanneer deze regelmatig geconsumeerd worden lijden tot spanningshoofdpijn: – Aspartaam (E951)[1] zit name in light en/of suikervrije producten.

Waaronder in Coca Cola zero, maar ook in veel eiwitpoers. Aspartaam een excitotoxine; een stimulator van het centrale zenuwstelsel.

Als u veel aspartaam consummeert kan dit het zenuwstelsel verstoren. – Sucralose (E955) is een zoetstof die veel gebruikt wordt als suikervervanger, zoals in Splenda, maar ook in eiwitpoeders[2]

4.2 E621 Mononatriumglutomaat (MSG) [3]

Deze heeft de ‘smaakversterker’ heeft en zit vaak met grootte hoeveelheden in voedsel van de Aziatische keuken zit.

Deze komt ook voor in soepen, noedels en vleeswaren. MSG is ook een excitotoxine die het centrale zenuwstelsel stimuleert en bij een te hoge inname kan dit het zenuwstelsel verstoren.

4.3 Nitraten (E251, E252) als spanningshoofdpijn trigger

Deze nitraten zitten veel in vleeswaren en kunnen bij hoge consumptie ervan spanningshoofdpijn triggeren.

4.4 Ontwenningsverschijnsel wanneer men abrupt afkickt van een koffieverslaving

Spanningshoofdpijn kan dan als ontwenningsverschijnsel optreden.

Het dopamineniveau daalt dan meestal in vrij korte tijd en hierdoor raakt de balans in de hersenchemie verstoord wat kan leiden tot een spanningshoofdpijn aanval[4]

4.5 Te weinig water drinken kan spanningshoofdpijn triggeren

Spanningshoofdpijn te weinig water drinken

Het te weinig water drinken is een onderschatte trigger van spanningshoofdpijn.

Er is namelijk een direct en sterk verband met een vochttekort en spanningshoofdpijn.[5] Water is van essentieel belang voor uw hersenen en voor heel uw lichaam om goed te kunnen werken.

Minder water betekent minder bloedvolume en dat betekent minder zuurstof naar de hersenen en leidt ook nog eens tot een ophoping van afvalvalstoffen.[6]

De minimale vochtinname bepaald u voor uzelf als volgt: Neem per dag 30 ml vocht per kilo lichaamsgewicht in. Wat u door u eten aan vocht binnenkrijgt, wordt hierbij ook meegerekend.

Als u 100 kilo weegt dan betekent dit dat u 3 liter vocht (100 x 30 ml) per dag nodig hebt.

4.6 Regelmatig gebruik van spanningshoofdpijn (pijnstillende) medicatie leidt tot medicatie afhankelijke hoofdpijn

Spanningshoofdpijn medicatie

Spanningshoofdpijn kan verergeren en vaker voorkomen door het langdurig gebruik van pijnstillers.

Dit is het geval bij alle vrije verkrijgbare pijnstillers.

Spanningshoofdpijn kan vaker gaan voorkomen als u regelmatig hoge doseringen medicatie inneemt of regelmatig lage dosering pijnstillers neemt wanneer u een pijntje ervaart.

De dosering is niet de leidende factor de regelmaat waarin u pijnstillers gebruikt is waar het om gaat.

Als u namelijk meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (o.a. ibuprofen, diclofenac en naproxen) gebruikt, dan verhoogt u de kans aanzienlijk om vaker last van spanningshoofdpijn te krijgen.

Bij triptanen treedt dit op als u dit type medicijnen meer dan 10 keer per maand gebruikt. Er kan dan door regelmatig gebruik een omgekeerd effect ontstaan.

In het begin werkte de medicatie nog tegen spanningshoofdpijn.

Maar na verloop van tijd wordt de werking minder en daardoor zal u meer gaan innemen om hetzelfde pijnstillende effect te bereiken.

Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van chronische spanningshoofdpijn.[10]

4.7 Een tekort aan het mineraal magnesium en spanningshoofdpijn

Een tekort aan het mineraal magnesium Is een belangrijke oorzaak van verschillende hoofdpijnen o.a. spanningshoofdpijn[11].

Onderzoeken laten zien dat bijvoorbeeld ruim 50% van de migrainepatiënten aan een magnesiumtekort lijdt [12].

Een ander onderzoek laat zien dat een inname van slechts 200 mg magnesium per dag het aantal migraineaanvallen met tachtig procent kan verminderen.[13]

Dat dit een belangrijke rol kan spelen bij spanningshoofdpijn is dan niet meer vergezocht.

Het essentiële mineraal magnesium zit o.a. in groene bladgroenten (spinazie), zilvervliesrijst, volkorenpasta, grofvolkoren/meergranenbrood, en noten.

Een magnesium-supplement is dan ook zeker aan te raden.

De minimum hoeveelheid via supplementen zou rond de 400 mg per dag dienen te liggen om op die manier tekorten die u misschien heeft tegen te gaan.

Magnesiumcitraat heeft een organische verbinding, die zeer goed wordt opgenomen.

Al kan een magnesium tekort ook ontstaan vanwege de volgende oorzaak, die ook nog eens de nummer 1 oorzaak is van spanningshoofdpijn.

4.8 Het onderdrukken van emotionele stress, hevige emoties en oververmoeidheid

Dit is de belangrijkste oorzaak van spanningshoofdpijn en met name de gewoonte van het onderdrukken van emoties, hebben van innerlijke conflicten en zeer stressvolle gebeurtenissen zijn de grootste veroorzakers en instant houders van spanningshoofdpijn

Onderzoeken laten meer een meer zien dat niet voedsel of een nog niet gevonden mankement aan de hersens: spanningshoofdpijn veroorzaakt, maar dat psychologische factoren zoals stress en onderdrukte (binnengevette) hevige emoties de hersenen van slag brengen en daarmee het spanningshoofdpijn proces.

5 Wat is de belangrijkste oorzaak van spanningshoofdpijn

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn? Bekijk onderstaande video voor meer informatie.

De belangrijkste en meest voorkomende oorzaak van spanningshoofdpijn is het (onbewust) onderdrukken, binnenvetten of het verdringen van emoties.

Dit zorgt ervoor dat uw autonome zenuwstelsel zeer negatief beïnvloed raakt.

De boosdoeners zijn met name sociaal niet-geaccepteerde emoties zoals boosheid, wrok, angst, schuld, schaamte en verdriet.

Dit wordt ook wel het psycho-fysiologisch syndroom (PFS) genoemd. Deze emoties en gevoelens die onderdrukt worden door de amygdala als ‘gevaarlijk’ gezien.

Dit heeft alles te maken met hoe we opgevoed zijn of hoe we zelf of onze omgeving bepaalde emoties ziet. We zijn getraind (geconditioneerd) om dit te doen met bepaalde emoties.

En om te voorkomen dat deze emoties ontsnappen naar uw bewustzijn (en u ze daar zult voelen), stuurt de amygdala alarmsignalen naar het controlecentrum, de hypothalamus.

Vervolgens vernauwt de hypothalamus de bloedvaten rondom uw hoofd, waardoor een mild zuurstof tekort ontstaat en pijnhormonen vrijkomen.

Dit veroorzaakt dan vervolgens symptomen waaronder o.a. spanningshoofdpijn. Hiermee wordt het gevaar dat de onbewuste emoties door u gevoeld worden, voorkomen.

Uw hersenen gebruikt de spanningshoofdpijn als een manier om u af te leiden, waardoor u deze emoties of stress niet hoeft te voelen.

Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren door een stressvolle of emotionele situatie. Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in uw buik als u verliefd bent.

Als we nerveus of gespannen zijn voor een spreekbeurt, kunnen we ons misselijk voelen, diarree krijgen of hartkloppingen ervaren.

Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waar de meeste van ons wel bekend mee zijn.

Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam. In andere woorden hoe u denkt, zich voelt en gedraagt beïnvloedt uw lichaam.

Het is dus meer dan stress wat de spanningshoofdpijn veroorzaakt.

Wilt u meer lezen over hoofdpijn door stress (klik hier)

Zenuwpijn benen stress vb

6 Wat te doen tegen spanningshoofdpijn Welke behandelingen zijn er

Voor spanningshoofdpijn zijn veel behandelingen gericht op het verlichten van pijn en louter symptoom bestrijding.

In veel gevallen trekt de spanningshoofdpijn weer weg en is zeer af en toe aanwezig.

Echter zijn er ook mensen waarbij de spanningspijn niet meer verdwijnt. Bent u iemand die chronische of episodisch last heeft en gaat de pijn niet weg.

Bekijk onze effectieve behandelmethode [link naar behandelpagina] voor het genezen van het spanningshoofdpijn.

6.1 Wat voor oefeningen helpen tegen spanningshoofdpijn?

Een oefening die vaak wordt gebruikt om de symptomen van spanningshoofdpijn te verminderen is spanningshoofdpijn massage.

Deze massage helpt u niet van uw chronische spanningshoofdpijn af, maar kan de pijn wel dragelijker maken en tijdelijk weer laten verdwijnen.

6.2 Welke medicatie helpt tegen spanningshoofdpijn?

“Welke medicatie tegen mijn spanningshoofdpijn en wat is het beste medicijn tegen spanningshoofdpijn”, zijn vragen die mensen stellen als ze gebukt gaan onder chronische spanningshoofdpijn.

Zoals onder hoofdstuk 4.6 reeds behandeld, kan het regelmatig gebruik van pijnstillende medicijnen leiden tot medicijn afhankelijkeid en daarmee chronische spanningshoofdpijn in de hand werken.

Af en toe een pijnstiller is geen probleem, maar regelmatig gebruik is vanuit wetenschappelijk onderzoek en ervaring van legio mensen echt af te raden.

Raadpleeg altijd uw huisarts!

6.3 Homeopathie voor het verhelpen van spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpiijn homeopathie

Homeopathie schijnt voor sommige mensen te werken al werkt het voor velen mensen niet.

Echter, biedt homeopathie geen bewezen resultaat en lijkt het erop dat het placebo effect de reden is dat sommige mensen er baat bij hebben.

Er zijn test gedaan bij mensen, waarbij ze aan mensen suikerpillen gaven met de boodschap dat dit de beste medicijnen waren tegen pijn en zeer effectief waren.

De pijn bij deze mensen werd ook daadwerkelijk minder al was het voor korte tijd.

Daarmee zeggen we niet dat deze behandelingen nooit werken, maar dat het placebo effect een grote rol kan spelen.

6.4 Werkt accupunctuur tegen spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn accupunctuur

Ook accupunctuur heeft trouwe aanhangers die claimen dat het werkt.

En voor die mensen werkt het ook. Echter, laten diverse onderzoeken zien dat nep-accupunctuur net zo goed werkt als echte accupunctuur waar ook hier het placebo effect een rol schijnt te spelen.

Onze ervaring is dat t.a.v. chronische pijn er legio mensen zijn die accupunctuur probeerde en er geen baat bij gehad hebben.

6.5 triggerpointtherapie en dry needling

Spanningshoofdpijn triggerpointtherapie

Triggerpointtherapie en dry needling zijn tegenwoordig erg populair in Nederland.

Deze therapie wordt vaak verward met accupunctuur.

Dry needling en triggerpointtherapie hebben niets te maken met accupunctuur en heeft niets te maken met energie banen, maar juist met de spieren.

 Als bij dry needling de naald eenmaal in een spier geprikt wordt, dan wordt deze op en neer bewogen om zo de spierknoop (triggerpoint) los te laten schieten.

Wanneer de triggerpoint losschiet dan wordt de doorbloeding verbeterd en verdwijnen ook vaak de verkortingen in de spieren en pezen.

Echter, komt het regelmatig voor dat de spanningshoofdpijnklachten door dry needling en/of triggerpointtherapie of niet weggaan of wat nog vaker gebeurd ergens anders in het lichaam nieuwe klachten ontstaan.

Wanneer u dit ervaart dan kan kunt u er zeker van zijn dat de oorzaak nummer 1 de oorzaak is van de klachten en de doorbloeding weer vermindert.

Om u antwoord te geven op de vraag ;Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (spanningshoofdpijn) pijnklachten af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Spanningshoofdpijn Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Spanningshoofdpijn Test! 

7 Deze behandeling kan wel de chronische spanningshoofdpijn genezen en verhelpen

U heeft wellicht al meerdere behandelingen ondergaan zoals fysiotherapie, massage, triggerpointtherapie of wellicht heeft u al medicijnen of zelfs operaties gehad.

Al deze behandelingen helpen misschien een beetje maar de spanningshoofdpijn komt telkens weer terug. Of sterker nog de spanningshoofdpijn verdween maar een andere klacht in uw lichaam kwam daarvoor terug!

Als u al diverse lichamelijke behandelingen heeft ondergaan en deze hebben niet geholpen blijft er maar één andere oorzaak over.

De spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door niet lichamelijke factoren. BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u kunt genezen van chronische of episodische spanningshoofdpijn.

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma om klachten zoals chronische spanningshoofdpijn blijvend te genezen.

Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandeling? Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten, die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun spanningshoofdpijn.

Meer lezen over hoofdpijn door stress?

Reactie plaatsen