Schouderpijn oorzaak en behandeling nummer 1 weten? Ontdek het hier!
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Schouderpijn oorzaak en behandeling nummer 1 weten? Ontdek het hier!

Misschien heeft u pijn of andere klachten aan uw schouder. U vraagt zich misschien af wat de oorzaak hiervan is.

Sterker nog, u wilt weten: “hoe kom ik van deze schouderpijn af?”

Misschien zoekt u een effectieve behandeling. Of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u door de bomen het bos niet meer ziet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor schouderpijn is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn schouderpijn af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Schouderpijn test Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw schouderpijn definitief te genezen.

Klik hier om met de “Schouderpijn Test” te starten.

Dit artikel is geschreven om uw vragen te beantwoorden en u daarmee verder te helpen.

Inhoudsopgave

 1. Wat is schouderpijn?
 2. Wat zijn de symptomen van schouderpijn?
 3. Zijn deze bekende aandoeningen/diagnoses de oorzaak van schouderpijn?
  3.1 Is een diagnose van uw schouder door een MRI of röntgenscan altijd te vertrouwen?
 4. Veroorzaakt of verergert een bepaalde lichaamshouding, manier van tillen langdurige schouderpijn?
 5. Wat is de oorzaak nummer één van uw schouderpijn?
 6. Welke behandeling voor schouderpijn werkt wel?

1. Wat is schouderpijn?

Schouderpijn is een veelvoorkomende klacht. Bij veel  mensen met schouderpijn is er lichamelijk geen specifieke oorzaak aan te wijzen bron [1].

Volgens een onderzoek is van alle vormen van langdurige en terugkerende en chronische pijn, schouderpijn met 28% één van de meest voorkomende vormen.

Bij mensen bij wie de pijn aan de schouder chronisch is geworden, houdt dit gemiddeld 6,5 jaar aan. bron [2] Deze pijn en andere schouderklachten kunnen na verloop van tijd geleidelijk of plotseling ontstaan.

2. Wat zijn de symptomen van schouderpijn?

Bij schouderklachten heeft u pijn rond het schoudergewricht als u uw bovenarm beweegt en soms ook als u hem stil houdt.

De pijn straalt soms uit naar de schouderbladen, de nek, de arm, de elleboog of de vingers.
Schouderpijn-symptomen

Door de pijn kunt u uw arm vaak niet goed bewegen, of wordt zeer pijnlijk bij bewegen. Bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden, of bij het kammen van uw haar.

Ook het liggen op uw schouder kan pijnlijk zijn, als u in bed ligt. De klachten kunnen uw dagelijkse bezigheden en werk ernstig hinderen. bron [3]

Welke klachten u heeft kan zeer verschillend zijn en daarom zijn er talloze diagnoses en oorzaken die er aan kunnen gegeven worden. Hierover kunt u meer lezen in “Zijn deze bekende aandoeningen/diagnoses de oorzaak van schouderpijn

3. Zijn deze bekende aandoeningen/diagnoses de oorzaak van schouderpijn?

Onderstaande aandoeningen of andere zaken worden door artsen vaak aangewezen als de oorzaak van schouderpijn.

Maar is dat wel zo? We zullen ze één voor één behandelen.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

3.1 Is een diagnose van uw schouder door een MRI- of de röntgenscan altijd te vertrouwen?

In een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen  werden röntgenfoto’s en MRI’s van 238 patiënten (die aan rugpijn leden) vergeleken met foto’s van 66 mensen die nog nooit rugpijn hebben gehad.

Het resultaat was dat de röntgenfoto’s en MRI’s geen significant verschil tussen deze twee groepen lieten zien.

De radioloog zou dus in feite niet eens weten welke röntgenfoto’s bij de ‘pijn’ groep horen of bij de ‘geen pijn’ groep horen.

Dit onderzoek toont aan dat er geen verschil is in de mate van pijn die iemand voelt en de conditie van iemands rug, schouder of nek.

Kortom, een MRI-diagnose is in de meeste gevallen niet betrouwbaar als het gaat om het vinden van de oorzaak van uw schouderpijn. De oorzaak nummer één ligt niet aan een afwijking in de schouder.

U begrijpt dat o.b.v. het eerdergenoemde röntgen en MRI scanonderzoek dat dit wel eens kan leiden tot foutieve diagnoses. Waardoor u niet de juiste adviezen en behandelingen krijgt die u zo hard nodig heeft om van u pijn af te komen. bron [4]

3.2 Artrose in de schouder

Schouder artrose

Artrose in de schouder is slijtage van het kraakbeen van de schouder.

Dit komt meestal voor bij mensen boven de vijftig jaar. Naarmate u ouder wordt, slijt dit laagje kraakbeen. Iedereen die ouder wordt krijgt last van deze slijtage.

Bij artrose is er echter sprake van meer slijtage dan gemiddeld en kan het kraakbeen uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Deze aandoening wordt regelmatig als oorzaak van de schouderpijn gezien.

Een studie in 1986 van de Medical College of Wisconsin (VS) demonstreert echter dat artrose, botuitsteeksels, botverdikkingen en nek en rughernia’s geen pijn veroorzaken. Het zijn slechts verouderingsverschijnselen die ook bij mensen voorkomen die geen pijn hebben. bron

3.3 Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een pijnlijke en stijve schouder. Om het gewricht van de aansluiting van de arm op de schouder zit het verbindingsweefsel. Bij een frozen shoulder is dit weefsel ontstoken en stijf geworden.

Daardoor kunt u uw schouder bijna of helemaal niet meer bewegen.

Twee tot vijf procent van de Nederlandse bevolking heeft last van een frozen shoulder. Dit komt vooral voor bij vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar oud.

Artsen zullen de persoon, die hier aan lijdt, vertellen dat ze niet weten hoe het nu komt en dat het herstelproces lang zal duren.

Uit onze ervaring en die van anderen zoals dr. Sarno, die duizenden mensen van chronische pijn klachten af hielp, kunt u wel degelijk in korte tijd hiervan genezen!

Als de oorzaak nummer één wordt aangepakt dan ligt dit binnen uw handbereik.

3.4 Slijmbeursontsteking aan de schouder (bursitis)

Slijmbeursontsteking bursitis

De slijmbeurs in de schouder ligt tussen de pees en het bot.

De slijmbeurs zorgt ervoor dat u het schoudergewricht kunt bewegen zonder dat de pees tegen het bot of de huid beweegt.

Wanneer deze slijmbeurs is ontstoken, is deze opgezwollen, zodat het tegen u spieren aandrukt.

Dit veroorzaakt veel pijn in de schouder. Vooral bij het optillen en draaien van uw arm zijn er veel pijnklachten.

Deze pijn kan uitstralen tot aan de elleboog of tot in de nek. Het aantrekken van bijvoorbeeld een jas of het liggen op de arm (in bed) is zeer pijnlijk.

Een slijmbeursontsteking (bursitis) kan ontstaan doordat u op uw schouder bent gevallen of de slijmbeurs heeft overbelast. Na een aantal weken neemt de pijn af en gaat het weer over.

Het wordt een chronische slijmbeursontsteking (bursitis) wanneer deze langer dan een paar weken aanhoudt en zelfs bij rust of verminderde belasting niet meer overgaat.

Als u de oorzaak nummer één aanpakt dan zal de chronische slijmbeursontsteking (bursitis) in een aantal weken gewoon overgaan. bron bron

3.5 Peesontsteking aan de schouder (tendinitis)

schouderpijn peesontsteking

Pezen zijn sterke, grove en flexibele banden van weefsel die ervoor zorgen dat de spieren en de botten met elkaar worden verbonden.

Wanneer pezen  geïrriteerd of ontstoken raken of er micro scheurtjes zouden zijn ontstaan, dan heeft dit de naam tendinitis (peesontsteking).

In de meeste gevallen is de oorzaak voor tendinitis onbekend.

De oorzaken die vaak worden genoemd en onterecht aangewezen worden voor de oorzaak van de pijn zijn:

 • Overmatig gebruik van de schouder;
 • Overbelasting van de schouder door bijvoorbeeld iets opgetild hebben wat te zwaar was.

Vaak wordt veel rust voorgeschreven. Maar dit werkt niet of nauwelijks om het genezingsproces te versnellen.

Tendinitis (peesontsteking) of een peesverkalking is een incomplete diagnose en is zelden de oorzaak van de pijn.

Ook hier wordt een bepaalde afwijking gezien als oorzaak van de pijn, terwijl wetenschappelijk onderzoek aangeeft dat dit niet de oorzaak is van uw schouderpijn.

Maar door het aanpakken van de oorzaak nummer één van u pijn kunt u in een aantal weken genezen van uw peesontsteking en daarmee uw pijn. bron bron

3.6 Thoracic outlet syndroom (schoudergordelsyndroom)

Thoracic outlet syndroom (schoudergordelsyndroom) is een diagnose die wel eens wordt gemaakt als iemand pijn in de schouder, arm en hand heeft. De ruimte waar de grote aders in de arm gaan heet de thoracic outlet (schoudergordel).

Thoracic outlet syndroom pijn

Deze ruimte kan versmald worden als de persoon een extra rib heeft, maar dit komt zelden voor. Als er geen extra rib gevonden wordt, dan stellen doctoren dat de pijn wordt veroorzaakt doordat de spieren in de schouder beknelling of compressies veroorzaken:

Bij het Neurogene Thoracic Outlet Syndroom zouden de zenuwen van de plexus bracchialis, een knooppunt van zenuwvezels die de arm in gaan, bekneld zijn geraakt. Dit zou prikkelingen, krachtverlies en pijn in de schouder, arm en hand veroorzaken. bron [7]

Bij het Arterial Thoracic Outlet Syndroom zou de ondersleutelbeen-slagader bekneld zijn geraakt en het koud en bleek worden van handen en armen veroorzaken.

Bij het Venous Thoracic Outlet Syndroom zou de ondersleutelbeen -aders bekneld zijn geraakt. Het veroorzaakt opzwellingen van armen en oppervlakkige aders en het blauw verkleuren van de hand.

Echter, is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze slagader of aders worden beklemd. bron [8]

Als er al sprake is van pijn vanwege een zenuwbeklemming dan houdt deze pijn zelden langer dan twee weken aan. Als de schouder- of andere pijn langer duurt, dan heeft de oorzaak ervan waarschijnlijk niets te maken met de zenuw. bron [9] bron [10]

Echter, door het aanpakken van de oorzaak nummer één van deze pijn kunt u in een aantal weken van uw pijn genezen.

3.7 Rotator-cuff tear (schouderpijn door scheur in de schouderpees)

schouderpijn peesscheur

De rotator cuff (manchet) is een groep van vier pezen en spieren, die in de schouder zitten. Zij omringen het schoudergewricht.

Ze vormen een “manchet” (vandaar de naam). Hiermee kunt u uw arm bewegen terwijl hij ook op de juiste plek en positie blijft.

Met alles wat u doet is de schouder vrij sterk, maar tegelijkertijd is de schouder ook kwetsbaar. Bij overmatig gebruik kunnen er scheuren en zwellingen ontstaan in de pezen van de rotator manchet.

Een snelle beweging  kan zelfs veroorzaken dat éen van de pezen los van het bot komt of een scheur middenin de pees veroorzaakt.

Normaal gesproken herstelt het lichaam de pees binnen zes weken en dient de schouderpijn weg te zijn.

Als dit veel langer aanhoudt dan zes weken dan heeft de pijn  vermoedelijk een psycho-fysiologische (o.a. stress) oorzaak en kunt u binnen een aantal weken genezen van uw pijn.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat 2 op 3 mensen die nog nooit pijn hebben geleden, afwijkingen in hun lichaam hebben zoals o.a. scheuren in pezen en botten.

Een scheur in de schouderpees is in de meeste gevallen niet de oorzaak van langdurige chronische pijn. bron[11] bron

ps. Een afgescheurde knie- of schouderpees, bijvoorbeeld tijdens voetbal, dient wel door een arts behandeld te worden!

3.8 Schouder Impingement

schouder impingement

Wordt ook wel eens schouderinklemming genoemd. Deze aandoening komt meestal pas voor vanaf 40 jaar en ouder.

Bij een Impingement syndrome zit het weefsel, dat zich onder het schouderdak bevindt, ingeklemd tussen de schouderkop en het schouderdak.

Er wordt gesteld dat het bewegen van dit ingeklemde weefsel de schouderpijn veroorzaakt.

De symptomen zijn dat u vooral last van heeft van u schouder bij het bewegen en met name bij het heffen en reiken van uw arm

De pijn kan naar uw nek, bovenarm, elleboog of hand uitstralen.

Overbelasting van de schouder en het niet goed werken van de rotator cuff worden vaak als oorzaak aangewezen.

Echter, wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat afwijkingen in pezen of botten niet de oorzaak zijn van langdurige of terugkerende pijn. bron 12 bron

Door het aanpakken van de echte oorzaak van u pijn kunt u wel in een aantal weken genezen van uw pijn.

3.9 Alle eerdergenoemde aandoeningen zijn in de meeste gevallen niet de oorzaak van uw schouderpijn.

Twee van de drie mensen zonder pijnhistorie, hebben afwijkingen in het lichaam (pezen, botten etc.) maar hebben nooit pijn.

In een onderzoek van dr. Jensen ,gepubliceerd in de New England Journal of Medicine 1994, werden er MRI-scans genomen van 98 mensen, die nog nooit pijn hebben gehad.

Van deze 98 mensen had 34% normale ruggenwervelschijven en had maar liefst 66% uitpuilende schijven, uitstulpende schijven, versleten schijven of botten, verschoven wervels, hernia’s of andere afwijkingen. bron[13

Als afwijkingen in het lichaam de oorzaak van de pijn zouden zijn, dan zou die 66% met afwijkingen last moeten hebben van pijnklachten.

Afwijkingen in uw lichaam, zoals artrose, rotator cuff, scheuren en impingement zijn in de meeste gevallen niet de oorzaak van uw schouder of andere pijn.

3.10 Triggerpoints in de schouderrugnek, hals en keel.

Wat is een triggerpoint? Myofasciale Triggerpoints (kruisjes, bolletjes) zijn micro verkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke harde stukken weefsel of ‘knoopjes’.

Deze verkrampingen verminderen de doorbloeding bij de betrokken gebieden wat een zuurstoftekort oplevert en zorgen er ook voor dat afvalstoffen zich enorm ophopen.

triggerpoints nek triggerpoints rug schouder triggerpoints schouder rug

Al in 1975 en 1985 hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat een klein zuurstoftekort aanzienlijke pijn kan veroorzaken. bron[14] bron [15]

 

Triggerpoints kunnen hierdoor wél degelijk schouderpijn veroorzaken (zie de rode uitstralingsgebieden) als ze actief zijn. Ze zijn echter niet de éérste oorzaak van schouder-, nek- arm- en handpijn.

Want als ze behandeld worden door triggerpointmassage of dry needling  en de adviezen uit het handboek triggerpoint-therapiebron [16] worden opgevolgd, blijven de triggerpoints helaas vaak nog terugkomen.

De eerste en échte oorzaak van schouderpijn en gerelateerde pijn ligt niet aan het triggerpoint. Zodra de oorzaak nummer één wordt aangepakt kan de schouderpijn en ook de triggerpoint blijvend verholpen worden.

3.11 Muisarm (RSI in de schouder)

muisarm rsi

Muisarm is een aandoening dat een vorm van RSI is. RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Onder de term RSI vallen allerlei klachten, waaronder pijn, die te maken hebben met de nek, hand, elleboog, bovenarm (pijn), onderarm, schouder en de bovenrug.

De belangrijkste symptomen in de schouder zijn: spierpijn in de schouder, pijn in nek en schouder, een stijve nek en schouders, een tintelend gevoel in arm en hand en rugklachten.

De oorzaak van de pijn wordt door bewegingsexperts meestal toegeschreven aan het gebruiken van een muis of het niet ergonomisch werken met een muis.

Recent onderzoek laat zien dat emotionele stress een veel grotere factor blijkt te zijn. Het gebruiken van een muis veroorzaakt namelijk geen chronische pijn. In het volgende gedeelte zal hier dieper op in worden gegaan.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn schouderpijn af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Schouderpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief te genezen van uw schouderpijn. Doe nu de gratis Schouderpijn Test!

4. Veroorzaakt of verergert een bepaalde lichaamshouding, manier van tillen langdurige schouderpijn?

Uiteraard kan ergonomie het gebruiksgemak, werkplezier en de productiviteit verhogen, waardoor we o.a. onze spieren en pezen minder belasten en daardoor meer kunnen doen met dezelfde energie.

Maar of een verkeerde lichaamshouding langdurige pijn en RSI klachten veroorzaakt?

Voorbeelden die vaak als oorzaak van nek-, rug– of schouder- pijn worden aangewezen zijn:

schouderpijn rsi

 • Zwaar lichamelijk werk, zoals veel bukken en zwaar tillen zonder rechte rug;
 • Een verkeerde houding, waarbij je onvoldoende rechtop loopt en zit;
 • Teveel zitten, bijvoorbeeld achter een computer op kantoor of in auto en daarbij je nek langdurige gebogen hebt;·
 • Niet zitten op een ergonomische stoel of je beeldscherm niet op de juiste hoogte hebt staan, waardoor uw rug, schouder en de nek overbelast zou raken;
 • De muis of toetsenbord niet dicht bij uw lichaam houdt, waardoor u uw schouders of pols zou overbelasten.

Welke lichaamshouding de symptomen doet verergeren of verminderen, verschilt erg per persoon. Zo heeft de één pijn als hij een niet ergonomische platte muis gebruikt zit en de ander niet. Een ander heeft pijn als hij zijn muis te ver van zijn toetsenbord gebruikt en de ander niet.

Zelfs de tijdstippen waarbij mensen symptomen krijgen verschilt per persoon.  De één heeft meer pijn in de ochtend en de ander in de middag en weer een ander in de avond.

Dat er zoveel verschil bestaat tussen personen wanneer zij meer of minder pijn hebben, toont al aan dat er iets anders aan de hand is dan het simpelweg hebben van een overbelasting of beschadiging in de nek, arm of schouder.

Daarnaast zijn er velen mensen die volgens bewegingsexperts op de verkeerde manier hun toetsenbord of muis gebruiken, zwaar werk verrichten, verkeerd in hun stoelen zitten en ga zo maar door.

Hoe kan het dan dat veel van deze mensen geen pijn aan hun schouder hebben? Of dat als ze hun schouder hebben overbelast dat dit dan na een korte periode van rust weer over is, terwijl dit bij andere maanden of jaren duurt om te genezen?

Het antwoord op de vraag of bepaalde lichaamshouding of manier van tillen langdurige of chronische schouderpijn veroorzaakt is simpelweg: ‘nee’. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt gewoonweg.

De moderne mens heeft volgens de zogenaamde bewegingsexperts al tienduizenden jaren verkeerd bewogen of getild. Hoe kan het dan dat het percentage mensen met langdurige schouderpijn de afgelopen decennia alleen maar is toegenomen? bron[17]

We bewegen en tillen volgens deze experts beter dan onze voorouders en toch is er meer langdurige RSI, nek-, rug, arm of schouderpijn dan vroeger. Er is iets anders aan de hand waarom mensen langdurige schouderpijn hebben.

Een onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medicine in juli 1997 toont aan dat het opvolgen van bewegingsadviezen niet kon voorkomen dat mensen RSI of andere chronische pijnklachten kregen. bron[18]

Een ander onderzoek uit Noorwegen liet zien dat rugpijn niet werd veroorzaakt door een verkeerde manier van tillen, maar door problemen op het werk en met de baas (emotionele stress). bron[19]

schouderpijn behandeling

Dr. Sarno, auteur van Healing Back Pain, een revalidatiearts die duizenden rug– nek- en schouderpijn patiënten blijvend heeft weten te genezen, zegt het volgende hierover:“Het is volstrekt onlogisch om te beweren dat na miljoenen jaren van evolutie, in welke tijd wij de dominante soort op deze planeet is geworden, onze lichamen structureel zwak zijn geworden of dat we zo broos zijn geworden dat we voorzichtig moeten zijn met hoe we bewegen , hoe we onze lichamen gebruiken of deelnemen aan herhalende activiteiten. Dit is complete onzin. Wij zijn geen papier-maché. Wij zijn sterk en veerkrachtig, aanpasbaar en we genezen snel”.bron[20]

Wat is dan de oorzaak nummer één van uw schouderpijn en hoe komt u er vanaf?

5. Wat is de oorzaak nummer één van uw schouderpijn?

In onderstaande video vindt u uitleg van Dr Schubiner over de belangrijkste oorzaak van schouderpijn.

De nummer 1 oorzaak van uw schouderpijn is niet te wijten aan een afwijking in het lichaam wat moet worden aangepakt of dat u anders moet leren bewegen of tillen. De oorzaak is psycho-fysiologisch, anders gezegd: de oorzaak begint in uw hersenen en eindigt in uw lichaam.

Dit heet ook wel het Tension Myositis Syndrome.

Een goed voorbeeld om dit te illustreren is fantoompijn. Hierbij heeft een patiënt pijn aan zijn been of voet, terwijl dit lichaamsdeel al maanden of jaren geleden is geamputeerd. Zijn pijn en lijden is echt, maar de plek waar de pijn zou moeten zitten bestaat niet eens meer!

Dit komt omdat onze hersenen bepalen hoe en waar er pijn gevoeld wordt en daar kan de nummer één oorzaak gevonden worden en vervolgens kan die oorzaak behandeld worden en zult u genezen.

De oorzaak nummer één van chronische of langdurige schouderpijn zijn onderdrukte emoties (o.a. emotionele stress).
De meest voorkomende oorzaak van chronische schouderpijn is het (onbewust) onderdrukken of verdringen van emoties. Dit zorgt ervoor dat uw autonome zenuwstelsel van slag raakt.

De daders zijn met name sociaal niet-geaccepteerde emoties zoals boosheid, angst, schuld, schaamte en verdriet.

Uw hersenen gebruiken de schouderpijn als een manier om u af te leiden, waardoor u deze emoties niet hoeft te voelen. Uw brein zijn is in staat om veranderingen in uw lichaam te veroorzaken door een stressvolle of emotionele situatie. Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in de buik bij verliefdheid.

Als we nerveus of gespannen zijn voor een spreekbeurt, dan kunnen we ons misselijk voelen, diarree krijgen of hartkloppingen ervaren.

Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waar de meeste van ons wel bekend mee zijn. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam. In andere woorden: hoe u denkt, zich voelt en gedraagt, beïnvloedt uw lichaam.

Wat de schouderpijn veroorzaakt is dat er op die plaatsen in uw rug, nek, schouder, arm of hand (zenuwen, pezen, spieren) de bloedvaten vernauwd en de doorbloeding verminderd worden.

Dit veroorzaakt een chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen. Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort hevige pijn kan veroorzaken.

Dit is ook de reden dat als mensen een warm bad nemen of wisselbaden gebruiken, de schouderpijn of andere pijn verlicht wordt.

Op hoofdlijnen ziet het psycho-fysiologische proces van hoe ons brein in staat is om schouderpijn te veroorzaken er ongeveer als volgt uit.

schouderpijn stress

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn schouderpijn af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratisSchouderpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief te genezen van uw schouderpijn. Doe nu de gratis Schouderpijn Test!

6. Welke behandeling voor schouderpijn werkt wel?

Een vraag die veel mensen hebben is: “wat is de beste behandeling om mijn schouderpijn te behandelen of op te lossen?”

hoe schouderpijn behandelen
Het probleem echter is dat bijna alle soorten behandelingen niet de nummer één oorzaak van uw schouderpijn klachten aanpakken.

Dit is dan ook vaak de reden dat dit als resultaat heeft dat uw schouderpijn niet blijvend weggaat. Slechts de symptomen worden aangepakt.

Schouderpijn wordt behandeld, vaak met weinig blijvend resultaat, door de volgende  behandelsoorten. Sommige van de onderstaande behandelingen kunnen zelfs de klachten verergeren.

Al geven sommige soorten behandelingen verlichting van de pijn, maar een duurzame genezing brengen ze voor veel mensen helaas vaak niet.

schouderpijn oefeningen

Het psycho-fysiologische proces kan gelukkig worden stopgezet en worden teruggedraaid!

Door behandelaars, zoals dr. Sarno, zijn reeds duizenden mensen genezen van pijn aan hun schouder-, nek-, rug-, hoofd- arm-, hand- en andere pijn.

Schouderpijn zonder oorzaak

Wij zijn specialisten op het gebied van het behandelen van schouderpijn en hebben het BreinMedicijn behandelprogramma ontwikkeld.

Deze is mede gebaseerd op het werk van Dr. Sarno en is verder door ons door ontwikkeld en in de Nederlandse taal beschikbaar gemaakt.

Het BreinMedicijn behandelprogramma pakt de oorzaak nummer één aan van schouderpijn en in ongeveer 2 maanden kunt u compleet van uw schouderpijn af zijn of heeft u een zeer grote sprong vooruit gemaakt.

Het BreinMedicijn behandelprogramma is gebaseerd op de wetenschap dat het brein bepaalt of u pijn voelt, waar u pijn voelt en hoeveel pijn u ervaart.

Uw brein is namelijk in staat om pijnsignalen van de zenuwen ‘AAN’ te zetten of gewoon weg die ‘UIT’ te zetten. Uw schouderpijn zit daarmee niet tussen uw oren. Uw schouderklachten zijn echt.

Het is van belang te zeggen dat het BreinMedicijn behandelprogramma geen alternatieve geneeswijze is: er wordt enkel op een slimme manier gebruik gemaakt van kennis over het functioneren van de hersenen.

6.1 Waarom werkt het BreinMedicijn behandelprogramma zo goed tegen schouderpijn?

Het goede nieuws is dat dit pijnsysteem in uw hersenen kan worden beïnvloed, door middel van het gebruiken van de delen van uw hersenen die het schouderpijn proces kunnen ‘UIT’ zetten.

BreinMedicijn Methode

Het eerste deel van hersenen die het schouderpijn proces kan ‘UIT’ zetten is het mentale deel van uw brein. Dit is de plaats waar u denkt en ook beslissingen neemt. Door middel van mentale technieken kan het schouderpijn proces worden ‘UIT’ gezet.

Het tweede deel van de hersenen wat feitelijk dit schouderpijn proces in de ‘AAN’ stand houdt, is het emotionele brein. Het emotionele brein doet dit, omdat er emoties (onbewust) onderdrukt worden.

Dit zorgt ervoor dat u zenuwstelsel verstoord raakt en daardoor wordt het schouderpijn proces in stand gehouden. Echter, wanneer deze emoties worden toegelaten, dan wordt het pijnproces verder ‘UIT’ gezet.. Met als uiteindelijke resultaat dat u vrijwel of volledig van uw schouderpijn af zult zijn.

Het BreinMedicijn behandelprogramma is ontwikkelt vanuit bovenstaande wetenschap en bestaat uit een serie mentale en emotionele technieken om het chronische schouderpijn proces ‘UIT’ te zetten.

In de meeste gevallen betekent dit dat u in 2 maanden pijn vrij bent of een aanzienlijke verlichting van uw schouderklachten zult ervaren.

Lijd niet langer aan uw schouderpijn! Bekijk ons BreinMedicijn behandelprogramma, die de oorzaak nummer één aanpakt, en kom van uw schouderpijn af!

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliénten die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun schouderpijn klachten.


1. Huisarts en Wetenschap, jaargang 2004, nummer 6 Special: WONCA Europe 2004 Quality in Practice:306-309.
2. https://www.gezondheidsnet.nl/spieren-en-gewrichten/19-feiten-over-chronische-pijn
3. https://www.thuisarts.nl/schouderklachten/ik-heb-last-van-mijn-schouder
4. Richard A. Deyo, MD, MPH; James Rainville, MD; Daniel L. Kent, MD. What Can the History and Physical Examination Tell Us About Low Back Pain? JAMA. 1992;268(6):760-765.
5. Sarno, J. The Mindbody Prescription. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999. p 167-168
6. Sarno, J. The Mindbody Prescription. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999. p 98-103
7.Hooper TL, Denton J, McGalliard MK, Brismée JM, Sizer PS Jr. | Thoracic outlet syndrome: a controversial clinical condition. Part 1: anatomy, and clinical examination/diagnosis. | J Man Manip Ther. | 2010 Jun;18(2):74-83.
8. Sarno, J. The Mindbody Prescription. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999. p 93-94
9. Sarno, J. The Mindbody Prescription. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999. p 90
10. http://journals.lww.com/pain/Citation/1984/01001/Do_herniated_discs_produce_pain__.399.aspx
11. Jensen MC, Brant-Zawadzki MN, Obuchowski N, Modic MT, Malkasian D, Ross JS. Magnetic resonance imaging of the lumbar spine in people without back pain. New England Journal of Medicine, 1994, 331:69-73
12. Jensen MC, Brant-Zawadzki MN, Obuchowski N, Modic MT, Malkasian D, Ross JS. Magnetic resonance imaging of the lumbar spine in people without back pain. New England Journal of Medicine, 1994, 331:69-73
13. Fassbender H. G. Wegner K. Morphologie und Pathogenese des Weichteilrheumatismus, Z.Rheumaforsch, 1973, Vol. 32, p. 355
14. Lund N, Bengtsson A, Thorborg P. MuscleTissue Oxygen Pressure in Primary Fibromyalgia. Scandinavian Journal of Rheumatology, 1986, Vol. 15, p.165
15. Davies, C handboek triggerpoint-therapie. Altamira, Haarlem, 2014.
16. http://www.nytimes.com/1994/11/28/business/bane-of-insurers-new-ailments.html?pagewanted=all
17. Lawren H. Daltroy, Dr.P.H., Maura D. Iversen, B.S.P.T., S.D., Martin G. Larson, S.D. A Controlled Trial of an Educational Program to Prevent Low Back Injuries. New England Journal of Medicine 1997 337:322-328
18. Christensen J.O, Knardahl s. Work and back pain: A prospective study of psychological, social and mechanical predictors of back pain severity. European Journal of Pain, 2012, 16: 921-933
19. Brady, S. Pain Free for Life. Hachette Book Group, New York, NY, USA, 2006.p59-60


Als u dit artikel waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen die lijden aan schouderpijn. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik ben ook erg benieuwd om te horen wat u aan dit artikel gehad heeft en/of u nog vragen heeft? Laat dan even een reactie achter.

Reacties
Categorieën