Rughernia

Rughernia

Heeft u een rughernia, nekhernia of zenuwpijn? Misschien heeft u pijn in uw onderrug wat ook nog eens doorstraalt naar uw bilstreek, been en voet.

U vraagt zich misschien af of u een rughernia heeft of hoe u van uw rughernia gerelateerde klachten afkomt. Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor de pijn vanwege uw rughernia. 

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor hernia's is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. 

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn rughernia pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis rughernia test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief te genezen van uw rughernia klachten. Klik op de oranje button met "rughernia test" om te starten met de test.In dit artikel zullen de volgende zaken behandeld worden:

Inhoudsopgave

 1. Wat is een rughernia?
 2. Heb ik een rughernia (diagnose)??
 3. Wat zijn de symptomen die worden toegeschreven aan een nekhernia?
 4. Hoe ontstaat een rughernia?
 5. Veroorzaakt een rughernia pijn in de onderrug en/of uitstralende pijn richting de bilstreek, been en voet?
 6. Wat is de meestvoorkomende oorzaak van pijn in de onderrug met uitstraling richting de bilstreek, benen en voeten?
 7. Veelvoorkomende behandelingen om pijn te bestrijden die wordt toegeschreven aan een rughernia
 8. Wat is de meest effectieve (alternatieve) behandeling voor de (pijn)klachten die vaak worden toegeschreven aan een rughernia?"

1 Wat is een rughernia

Rughernia wat is het

De wervelkolom is het centrale punt van ons bewegingsapparaat.

Het omhult het ruggenmerg en de zenuwwortels en vormt de aanhechting van het bekken en alle belangrijke spieren van de romp en  ook de nek.

De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern (nucleus pulposus).

De (elastische) tussenwervelschijven functioneren als een soort schokdemper, en zorgen er bovendien voor dat de wervels makkelijk kunnen bewegen.

Een rughernia (hernia nuclei pulposi, HNP) is een uitstulping van de zachte kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf (de discus).

Deze uitstulping zou volgens diverse artsen tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw aandrukken. Rughernia’s komen het meeste voor tussen L4/L5 en de L5/S1.

Rughernia’s kunnen ook op andere plaatsen in de rug voorkomen.

Tussen deze tussenwervelschijven bevinden zich zenuwwortels en waar zenuwbanen tussendoor lopen.

Bijvoorbeeld zenuwwortel L5 bevindt zich tussen ruggenwervel L5/S1 waar ook een tussenwervelschijf zit.

Menig neurochirurg beweert dat door een rughernia de zenuw, die zich daar bevind, daardoor geïrriteerd en/of ontstoken zou kunnen raken.

Deze uitstulping (rughernia) wordt vaak verweten voor het veroorzaken van pijn, brandende pijn, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte in de lage rug ,bilstreek been en voet.

Echter, volgens de top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn rughernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor pijn en andere klachten bron[1]

Uw pijnklachten hebben een hele andere oorzaak. In het gedeelte “Veroorzaakt een rughernia lage rugpijn en/of uitstralende pijn richting de bilstreek, been en voet?” kunt u hier meer over lezen.

2 Heb ik een rughernia diagnose

Rughernia diagnose

Wanneer u chronische of terugkerende klachten in uw rug, bilstreek en/of benen, voeten heeft dan is het wijs om uw huisarts een bezoekje te brengen.

Wanneer de huisarts van mening is dat u misschien een rughernia of iets ernstigs aan de hand kan zijn, dan zal hij u in de meeste gevallen doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een afspraak bij de neuroloog.

Die via een MRI onderzoek vaststellen of u een rughernia heeft of dat u  bijvoorbeeld artrose, tumoren, fracturen, peesontsteking of andere dergelijke aandoeningen heeft. De kenmerken van een hernia zijn namelijk door uzelf niet te beoordelen, omdat er bijna altijd een MRI scan voor nodig.

Een bloedonderzoek is iets wat ook vaak nog gedaan wordt om bepaalde ziekten te kunnen uitsluiten.

Vaak wordt er geconstateerd dat er artrose in de rug, een hernia, zenuwcompressie, spinale stenose of andere skeletafwijking aanwezig is.

Als deze (normale) afwijkingen worden geconstateerd dan zullen artsen vaak dit als de oorzaak van uw (pijn)klachten zien

Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat deze  afwijkingen in uw skelet en ruggenwervel in de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak is van rugpijn en uitstralende pijn richting uw bilstreek, been en/of voet is. In een meta studie over 30 onderzoeken waar 3100 mensen met hernia's en andere rugafwijkingen zonder pijn aan deelnamen. 

Concludeerde deze wetenschappers het volgende: " Dat de gevonden hernia's, artrose, tussenwervelschijf degeneratie en andere gevonden afwijkingen; onderdeel zijn van normaal ouder worden en geen onderdeel zijn van een pathologie (ziektebeeld) wat een medische interventie nodig zou hebben". Bron

Meer dan 30 wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat rughernia's, artrose, stenose geen pijn zouden veroorzaken en tegelijkertijd is er geen één wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat hernia's, artrose, stenose wél de oorzaak zijn van pijnklachten.

En toch wordt er vaak wanneer er bij iemand met langdurige rugpijn met uitstraling naar de bil, heup, been en voet, door de MRI Scan een rughernia wordt gevonden. Geconcludeerd dat de rughernia de oorzaak is, terwijl het onbewezen is dat rughernia's pijn veroorzaken.

Wat uiteraard niet betekent dat geen enkele rughernia gevaarlijk kan zijn, maar dit dient uiterst zorgvuldig met second opinions worden vastgesteld.

Waarbij vermeldt dient te worden dat er velen mensen zijn die geen afwijkingen in hun rug of lichaam hebben en toch dezelfde klachten ervaren als degene die dit wél hebben. bron[2]

Veel vreemder nog, er zijn talloze mensen met rughernia ’s die geen klachten hebben, waarvan de rughernia’s er soms nog slechter uitzien dan bij mensen die wél pijn hebben. bron[3]

U kunt hier meer over lezen in ‘“Veroorzaakt een rughernia pijn in de onderrug en/of uitstralende pijn richting de bilstreek, been en voet?”

3 Wat zijn de symptomen die worden toegeschreven aan een rughernia

Rughernia symptomen


Het lumbale deel van de wervelkolom bestaat uit 5 wervels (L1 t/m L5) en het sacrale deel (S1 t/m S5) bestaat uit 5 wevels waartussen steeds een tussenwervelschijf is geplaatst.

De plaatst waar de rughernia’s het meeste voorkomen is de tussenwervelschijf die tussen L4/L5 zit en tussen L5/S1.

Zoals eerder gezegd lopen er zenuwwortels tussen deze wervels door en wanneer er iets aan de hand is met die zenuwwortel kan dat klachten opleveren.

In veel gevallen wanneer er diverse klachten zijn en er wordt op MRI scan een rughernia gevonden in de buurt of tussen die wervel.

Dan wordt er vaak te snel geconcludeerd dat die rughernia op de zenuwwortel zou kunnen drukken en daardoor de zenuwwortel aantast en de (pijn)klachten veroorzaakt.

Echter, in de meeste gevallen is de rughernia, ook al wordt die gevonden, niet de oorzaak van uw klachten.

Maar er is ook een hele andere oorzaak die de zenuwwortels kan irriteren en daarmee de klachten die u heeft kan veroorzaken en deze oorzaak is de meest voorkomende oorzaak.

U kunt hier meer over lezen in ‘“Veroorzaakt een rughernia lage rugpijn en/of uitstralende pijn richting de bilstreek, been en voet?”?’.

Hieronder vindt je per zenuwwortel (L1,L2,L3 ,L4, L5, S1) de symptomen van een hernia wanneer er iets met deze zenuw aan de hand is: 

L1 zenuwwortel (tussen wervels T12- L1): veroorzaakt symptomen in de schaamstreek zoals pijn en branderig gevoel.

L2 zenuwwortel (tussen wervels L1-L2): veroorzaakt symptomen en uitstralende pijn in  schaamstreek, het bovenbeen, heup of de lies.

L3 zenuwwortel (tussen wervel (L2-L3): veroorzaakt symptomen en uitstralende pijn aan de voorzijde van de heup, bovenbeen tot aan de bovenkant van de knie.

L4 zenuwwortel (tussen wervels L3-L4): veroorzaakt symptomen en uitstralende pijn aan de voorzijde van de heup, het bovenbeen en de binnenkant van de binnenkant van de kuit. Daarnaast kan het afname van de reflex van de kniepees opleveren.

L5 zenuwwortel (tussen wervels L4-L5 ): veroorzaakt symptomen en uitstralende pijn vanuit de heup richting de voorkant van het boven- en/of onderbeen tot aan de grote teen. Tevens kan het uitvalverschijnselen van de voet veroorzaken, zodat buigen van de voet moeilijker gaat.

S1 zenuwwortel (tussen wervels L5-S1): veroorzaakt symptomen en uitstralende pijn vanuit de bil richting de achterkant van het boven- en/of onderbeen tot in de buitenkant van de voet. Tevens kan het uitvalverschijnselen van de voet veroorzaken, zodat buigen van de voet moeilijker gaat.   

Hieronder vindt u een algemeen klachtenbeeld van de symptomen die kunnen ontstaan wanneer er 1 of meerdere zenuwwortels in de rug geirriteerd zijn geraakt en vaak onterecht aan een rughernia worden toegeschreven (L1 tm L4, L5, S1):

 • Pijn in de bilstreek die doorstraalt naar de achterkant van het bovenbeen die doorstraalt tot in het onderbeen en voet/teen.
 • Soms pijn tot in de voet; ook wel eens verward met hielspoor klachten, peesontsteking en/of slijmbeursontsteking in de hiel.
 • Vaak pijn in de lage rug;
 • Hoesten, niezen of persen kunnen een hevige en/of uitstralende pijn veroorzaken;
 • Meestal pijn in de onderrug;
 • Een doof gevoel in het been;
 • Soms krachtverlies in het been.
 • Pijn in de heup/lies wat doorstraalt naar de voorkant bovenbeen, knie (soms verward met een lopersknie) onderbeen en voet.
 • Zenuwpijn in de rug en been.

4 Hoe ontstaat een rughernia

Hoeonstaateenhernia

 • Erfelijke aanleg. Als in de familie rughernia’s voorkomen is de kans groter dat u een rughernia krijgt.
 • Reumatoïde artritis. Ontstekingsreuma kan ervoor zorgen dat u gewrichten en tussenwervelschijven aangetast worden, waardoor rughernia’s kunnen ontstaan. Dit zorgt voor meer belasting van uw gewrichten en vergroot de kans op slijtage.
 • Zwaar lichamelijk werk en sport
 • Zwaar ongeluk
 • Beenlengte verschil.

    Een rughernia veroorzaakt in 97% van de gevallen geen pijn.

Een modern onderzoek gedaan met gezonde 21-jarigen in Finland, liet iets heel bijzonders zien. De helft van hen hadden tekenen van slijtage (artrose) aan de tussenwervelschijven in de nek en de rug (o.a. artrose in de rug L4-L5) en bijna een kwart hadden rug- en nekhernia’s  en deze mensen hadden totaal geen pijn! bron[4]

Om de beste pijnspecialist ter wereld “Dr. Sarno” te citeren: “Algemeen beschouwd, zijn rughernia’s gewoonweg een vorm van ‘grijze haren’ van onze ruggengraat en in verreweg de meeste gevallen niet schadelijk”.bron [5]

In het gedeelte Veroorzaakt een nekhernia pijn in de nek, schouders, armen, ellebogen en/of handen?. Kunt u hier meer over lezen.

5 Veroorzaakt een rughernia pijn in de onderrug, bilstreek, been, en/of voet

Rughernia onderzoek


Wat zeggen welbekende rugexperts of rughernia’s de oorzaak zijn van langdurige pijn?

Neurochirurg, dr. Hubert Rosomoff, voorzitter van het departement Geneeskunde aan de Miami University, is een expert in dit vakgebied.

Met velen jaren ervaring aan het verrichten van operaties kwam hij tot dezelfde conclusie. Hij zegt: “dat bij een zenuwbeklemming (bijv. rughernia) de zenuw na een korte tijd al stopt met het veroorzaken van pijn”. 

IDr. Alf Nachemson uit Zweden, een ander zeer gerespecteerde toparts, heeft het rughernia probleem jarenlang bestudeerd. In zijn artikel “The lumbar spine, an orthepedic challenge” concludeerde hij: “dat de oorzaak van rugpijn in de onderrug in de meeste gevallen niet bekend is en dat het non-operatief behandeld dient te worden”. Bron

Een andere vraag die u misschien heeft is: “ik heb pijn in mijn onderrug en/of uitstralende pijn richting bilstreek, bovenbeen en/of onderbeen en voet en de dokter vond een rughernia dan is dat toch de oorzaak van mijn pijn?” 

Dat is zeker een goede vraag. Laten we eens kijken wat wetenschappelijke onderzoeken hierover zeggen. 66% van de mensen zonder pijn hebben rughernia’s. 

In een onderzoek van dr. Jensen, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine 1994  - werden er MRI-scans genomen van 98 mensen, die nog nooit langdurige pijn hebben gehad.

Van deze 98 mensen had 34% geen rughernia’s en had maar liefst 66% rughernia’s bron.[7]  60%-90% van de mensen rond de 40 en 60 jaar  van pijn hebben rughernia’s.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron[8], D.G. Borenstein bron[9] en N. Boos bron[10], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. 

Sterker nog dr. Alan Fox en zijn collega’s aan het New York University Medical Center rapporteerde dat zij bij patiënten grootte tumoren in de ruggengraat en ruggenmerg van de rug vonden, maar dat het geen enkele symptoom veroorzaakte. bron [11]

Als u van mensen van middelbare leeftijd, die geen pijn hierdoor hebben, een MRI-scan zou laten afnemen dan zou er bij 60%-90% van hen rughernia’s, gedegenereerde tussenwervelschijven, artrose, spinale stenose en andere veelvoorkomende afwijkingen, zijn geconstateerd.

Een ander rapport gepubliceerd door Donald McRae in het Montreal Neurological Institute concludeerde dat veel mensen rond de 30 jaar oud al een rughernia hebben, maar hier geen enkele symptoom van ondervinden. bron[12]

Kortom rughernia’s in, de rug of andere rugafwijkingen veroorzaken in verreweg de meeste gevallen (97%) geen pijn. Wat betekent dit dan voor u? 

De onderzoeken kunnen weliswaar aantonen dat u een rughernia, spinale stenose of artrose heeft en dat daardoor uw zenuw beklemd zou kunnen zitten, maar dit is bijna nooit de oorzaak van uw pijn in de onderrug of uitstralingspijn. bron[13 Sarno, J. The Divided Mind. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999. P. 90], bron[14]

Als een zenuw beklemd raakt dan stopt deze na een aantal weken met pijn doen.

Dat er iets met de zenuw(wortel) aan de hand is, staat buiten kijf en de symptomen zijn ook echt.

Echter, de reden waardoor de zenuw geïrriteerd is geraakt, heeft een andere oorzaak dan de rughernia zelf.

5.1 Is een diagnose van uw rughernia door een MRI- of röntgenscan altijd juist?

Rughernia MRI scan

 Dr. H Schubiner schrijft in zijn boek Unlearn Your Pain: “Na verloop van tijd verslechteren de MRI-scan resultaten bij sommige mensen en dit terwijl hun pijn juist afneemt.

Dit terwijl bij andere mensen de MRI-resultaten verbeteren maar de pijn juist erger wordt.

Dit wist u misschien (nog) niet, maar vele mensen waar de MRI-scans een normale uitslag laten zien, hebben juist last van hevige pijn in de onderrug.

Kortom, hun rug of nek ziet er gezond en normaal uit en toch hebben ze pijn! bron[15]

 In feite, Eugene Carragee M.D. van Stanford University schreef in de New England Journal of Medicine (2005): “De studie laat zien dat bij er maar bij ongeveer 10%-15% van mensen met pijn in de onderrug er een serieuze medische aandoening achter zit.

Deze mensen hebben fracturen, tumoren, een infectie of serieuze zenuwschade. bron[16]”

De vraag blijft dan: wat is de echte oorzaak van uw pijn in de onderrrug, bilstreek, been, en/of voet? en hoe komt u er vanaf? 

5.2 Wat irriteert dan de zenuwen in de rug?

Rughernia L4 L5 L5 S1

Bron: DVD Mindbody prescription dr. Sarno

Als er al sprake is van pijn, vanwege een zenuwbeklemming van 1 van de zenuwwortels (L1 t/m L5 en S1), dan duurt deze pijn zelden langer dan twee weken.

Als er druk op de rugzenuw is, is de bloedstroom zeer beperkt en binnen een paar weken sterft de zenuw.

Als de pijn of andere symptomen langer duren, dan heeft de oorzaak ervan waarschijnlijk niets te maken met een zenuwcompressie. bron[17 Sarno, J. The Divided Mind. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999. p 90], bron[18]

Vaak wordt er geadviseerd een operatie te ondergaan waarbij de zogenaamde zenuwcompressie, zoals een uitstulping van een rughernia verwijderd wordt.

Hiermee proberen ze dan de compressie van de zenuw te verminderen.

Zenuwbeknellingen door een rughernia veroorzaken geen blijvende pijn, maar een verminderde doorbloeding wel degelijk!

Een onderzoek gepubliceerd in de Journal Muscle and Nerves(spieren en zenuwen) suggereert echter dat een compressie van de mediane zenuw niet de oorzaak is van het carpaal tunnelsyndroom.

Dit concluderen zij, omdat de zenuwfuncties te snel weer terugkomen nadat het peesblad van de carpale tunnel doorgesneden is.

Dit onderzoek stelt dat een verminderde lokale doorbloeding zeer vermoedelijk de oorzaak is van de klachten en van het carpaal tunnel syndroom en niet een compressie van de zenuw bron[19].

Dit veroorzaakt een mild zuurstoftekort bij de zenuw en een ophoping van afvalstoffen wat resulteert in pijn en andere symptomen.

Dit milde zuurstof tekort zou ook het geval zijn bij een rugzenuw, wanneer deze zenuwpijn veroorzaakt. Wat de zenuwpijn veroorzaakt is dat er bij de zenuwen de bloedvaten vernauwd worden en de doorbloeding verminderd wordt.

Dit creëert met name een mild chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen.

Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort ernstige pijn kan veroorzaken. bron [20], bron[21]

De oorzaak nummer één verklaart waarom er een verminderde doorbloeding ontstaat en ook hoe u kunt genezen van uw pijnklachten.

6 Wat is de meestvoorkomende oorzaak van pijn in de onderrug met uitstraling richting de bilstreek, benen en voeten

De nr.1 oorzaak  van de pijnklachten in o.a. de de onderrrug, bilstreek, been, en/of voet heeft te maken met het feit dat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding.

Dit gebeurd in de locatie waar u uw pijnklachten ervaart. Een verminderd doorbloeding betekent: minder zuurstof en een ophoping van afvalstoffen.

Dit zorgt ervoor dat de nekzenuwen in de buurt van die locatie alarm slaan en pijnsignalen versturen naar de hersenen. De hersenen besluiten vervolgens wat er met die pijnsignalen gedaan moet worden.

 Over het algemeen nemen de hersenen deze pijnsignalen erg serieus en zullen ze de pijn toelaten en zult u pijn voelen.

De hersenen interpreteren de signalen dan als “gevaar” en de plaatst waarvan deze signalen vandaan komen zullen vervolgens pijnlijk gaan aanvoelen.

 In het geval van de zenuwen (L1-L5, S1) , waar de zenuwenbanen uitmonden in de ischias zenuw, zal dit pijnklachten kunnen veroorzaken vanuit de onderrug met uitstraling richting de heup/bilstreek, boven- onderbeen tot aan de voet.

Ook andere klachten kunnen in uw de onderrrug, bilstreek, been, en/of voet voorkomen, zoals tintelingen, gevoelloosheid, spierzwakte en andere aanverwante klachten zijn een resultaat van deze chronische verminderde doorbloeding.

Het is dan ook niet vreemd dat een warme kruik, warme douche of bad, sporten, massage en vele andere lichamelijke therapieën de pijn vaak tijdelijk verlichten of verminderen.

Dit komt omdat deze zaken de doorbloeding verbeteren bij de zenuwen in uw rug.

Echter, dit is vaak van tijdelijke duur, want als de oorzaak nr 1 actief is dan zal de doorbloeding wederom bij de rugzenuwen automatisch worden vermindert.

De chronische verminderde doorbloeding wordt namelijk door ons brein veroorzaakt dit doen onze hersenen via het autonome zenuwstelsel.

Dit proces wordt ingang gezet door emotionele stress en als u uw emoties onderdrukt.

Als u dagelijks op de verkeerde manier omgaat met uw emoties en ze regelmatig uit de weggaat, onderdrukt en/of ook traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt, dan zal dit pijnproces als een soort nieuwe gewoonte worden aangeleerd.

De relatie tussen emotionele stress  en lichamelijke reacties is de meeste van ons wel bekend.

Wanneer we bijvoorbeeld een praatje moeten houden voor grootte groep mensen, dan kunnen we gestrest raken en daardoor hartkloppingen krijgen, misselijk worden of last van hoofdpijn krijgen.

Ook onze stoelgang kan er negatief door worden beïnvloed.

Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie. Een reactie waar het om pijn gaat kan ook chronische worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding.

Zenuwpijn benen stress vb

U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

7 Veelvoorkomende behandelingen om pijn te bestrijden die wordt toegeschreven aan een rughernia

7.1 Helpt medicatie om pijn te bestrijden, die wordt toegeschreven aan een rughernia?

Rughernia medicatie

Jazeker, pijnstillende medicatie verlicht vaak de pijn.

Sommige medicatie heeft wel  een inwerkingstijd van een week of soms langer.

Echter, rug en andere pijn kan ook erger worden en vaker voorkomen door het langdurig gebruik van pijnstillers. Dit is het geval bij alle vrije verkrijgbare pijnstillende medicatie. bron [22] bron [23] bron[24]

Bijvoorbeeld als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen)  gebruikt kan na verloop van tijd medicijnafhankelijkheid ontstaat.

Dit houdt in dat wanneer u stopt met de medicatie dat het lichaam als afkickverschijnsel juist pijn zal laten ontstaan. Er kan dan door regelmatig gebruik een averechts effect ontstaan.

In het begin werkte de medicatie nog. Maar na verloop van tijd wordt de werking minder en daardoor zal u meer gaan innemen om hetzelfde pijnstillende effect te bereiken.

Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van chronische pijn aan uw de onderrrug, bilstreek, been, en/of voet. bron [25]

Een recente beoordeling van hernia behandelingen, constateerde dat rugoperaties, epidurale injecties, en pijnstillende medicatie in hun pijnbestrijding niet beter werkten dan placebo (nep) behandelingen of  conservatieve (niet-operatieve) behandelingen. bron[26]  bron [27 Watch Your Back! How the Back Pain Industry Is Costing Us More and Giving Us Less. Cornell University Press, Ithaca, NY. 2015]

7.2 Rughernia opereren of niet? Wat zijn de ervaringen met een operatie aan een rughernia?

Rughernia opereren of niet

Rugherniaoperaties zijn de meest frequent door neurochirurgen uitgevoerde ingrepen; jaarlijks worden in Nederland ongeveer 11.000 rughernia operaties uitgevoerd, waarvan er ruim 9000 door neurochirurgen worden gedaan.

Echter, hebben velen na de operatie nog steeds pijn. In 1994 publiceerde het ministerie van gezondheid, onderzoek en kwaliteit van de Verenigde Staten, een rapport waaruit bleek dat maar 1 op de 100 rughernia operaties succesvol zijn. bron[28]

Dat betekent dat een operatie aan een o.a. een rughernia een 99% kans heeft op falen! Het rapport liet ook zien dat rughernia operaties vaak leiden tot meer problemen dan er voor de operatie waren.

Dit komt omdat rughernia’s  in 97% van de gevallen niet de oorzaak is van pijnklachten en dan is het ook niet vreemd dat een rughernia operatie dan niet werkt. Veel mensen ervaren dan ook (rest)pijn na de rughernia operatie.

Rughernia operaties brengen een groot risico met zich mee! Wat nog vervelender is voor deze patiënten, is dat o.a. rugpijn problematiek veel erger is in de bevolkingsgroepen waar veel rugoperaties worden uitgevoerd. bron[29]

Een studie in de Amerikaanse staat Ohio constateerde dat 36% van de mensen met werk gerelateerd letsel die een rugoperatie hadden ondergaan, een hoog percentage van hen complicaties hadden. En 27% van hen werden herhaaldelijk geopereerd.

De werkhervatting was 66% bij hen die geen rugoperatie hadden ondergaan. Bij hen die een rugoperatie hadden ondergaan was dit maar 26%. bron[30]

Een operatie kan dus gevaarlijk zijn en risico’s met zich meebrengen. rughernia operaties, epidurale injecties en pijnstillende medicatie  scoren slecht in het verhelpen van de pijnklachten.

We constateerden al eerder dat een rughernia in 97% van de gevallen niet de oorzaak is van uw zenuwpijn! Maakt het beste ziekenhuis dan nog een verschil in een rughernia operatie?

Veel mensen willen t.a.v. een rughernia operatie vaak geopereerd worden in het beste ziekenhuis.

Maar ook al zou u naar het beste ziekenhuis gaan voor een rughernia operatie, dan zal dat, o.b.v. de conclusies van de voorgaande onderzoeken, u niet of nauwelijks helpen.

Maar ook al zou u naar het beste ziekenhuis gaan voor een rughernia operatie, dan zal dat, o.b.v. de conclusies van de voorgaande onderzoeken, u in verreweg de meeste gevallen niet of nauwelijks helpen.

Ten eerste een rughernia is in 97% van de gevallen niet door oorzaak van de pijn en de slagingskans is 1% en de hersteltijd is ook nog eens 3 a 6 maanden!. bron[31]

Het beste ziekenhuis zal wél de kans op complicaties beter kunnen voorkomen dan een minder goed ziekenhuis.

Mensen vragen ook vaak: “hoelang duurt het herstel en revalidatie na een rughernia operatie?”.

De totale herstel- en revalidatie duur na een rughernia operatie is ongeveer 3 tot zes maanden volgens diverse ziekenhuizen.   “... chirurgie is een krachtige placebo, misschien wel de ultieme placebo. 

De effectiviteit van een placebo is direct evenredig aan de indruk die het op de onderbewustzijn van de patiënt maakt”

7.3 Helpt Fysiotherapie en Triggerpointtherapie tegen een rughernia?

Rughernia fysiotherapie

Zoals eerder vermeldt is een rughernia niet de oorzaak van de pijnklachten. Triggerpoints, al zijn dit vaak ook symptomen van de onderliggende nummer 1 oorzaak, kunnen wel degelijk aanwezig zijn.

 Triggerpoints zijn microverkrampingen van spieren die zuurstoftekorten veroorzaken en daarmee pijn op de plaatst zelf, maar ook uitstralende pijn richting diverse plekken in uw lichaam kunnen veroorzaken.

Triggerpoint therapieën behandelen de triggerpoints die de rug-, bil-, heup, been- en of voet (pijn)klachten veroorzaken en hierdoor verbeterd de doorbloeding waardoor de pijnklachten minder wordt of verdwijnt.

 Bij dry needling therapie wordt er op de locatie van de spierknopen met een dunne, droge naald in uw spier geprikt, waardoor de spierknopen openspringen.

Bij manuele (handmatige) triggerpointtherapie worden er druktechnieken toegepast op de spierknopen om zo de afvalstoffen uit de spierknopen te masseren en de doorbloeding te herstellen.  

Echter, wanneer de oorzaak nummer 1 de reden is voor de verminderde doorbloeding en daarmee de triggerpoints, dan komt de uitstralende pijn weer terug.

7.4 Werkt een epidurale injectie bij een rughernia om de pijn te bestrijden?

Tegenwoordig worden epidurale injecties steeds vaker voorgeschreven tegen rughernia’s en de klachten die er onterecht aan worden toegeschreven, maar recente studies tonen aan dat deze in de meeste gevallen niet beter de pijn bestrijden dan placebo (nep) injecties. bron

Andersgezegd als iemand al het idee koestert dat hij een echte epidurale injectie krijgt dan heeft dat hetzelfde effect als een echte injectie.

De conclusie is dat epidurale injecties op zichzelf niet effectief zijn, maar dat de verwachting van de patiënt van die epidurale injectie kennelijk allesbepalend is.

7.5 Moet je bij een rughernia rust nemen of bewegen en blijven werken?

Artsen adviseren tegenwoordig steeds meer om te blijven bewegen en werken in plaats van rust te nemen. In het verleden was dit anders en was rust nemen vaak het advies.

Echter, als we bij deze gedachten blijven stilstaan, dan zou je in het geval dat de rughernia echt de pijn zou veroorzaken, toch geen beweging adviseren?

Zorgt beweging er niet voor dat de rughernia nog steeds wordt belast? Bij een gebroken been wordt toch ook geen bewegen geadviseerd.

Nee, een rughernia is niet de oorzaak van uw pijnklachten, maar de nummer 1 oorzaak is dit zeer waarschijnlijk wel.

Uw lichaam mankeert zeer waarschijnlijk niets dus blijven door bewegen is om angst voor klachten te voorkomen, zeer aan te raden. Angst voor klachten verergert namelijk de klachten.

7.6 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen de klachten die worden toegeschreven aan een rughernia?

rughernia oefeningen

Soms helpen oefeningen en beweging om de pijn wat te verminderen. Het helpt vaak om meer klachten te voorkomen. Het is echter niet de oplossing, want er zijn bijvoorbeeld veel mensen met rugklachten die een sixpack hebben.

 De sixpack voorkwam de rugklachten echter niet.

U vraagt zich wellicht af: “Waarom helpen de behandelingen die ik heb ondergaan niet om mijn rughernia definitief te verhelpen?”. Veel behandelingen werken niet omdat ze de échte oorzaak van rughernia’s niet oplossen. Wilt u weten wat de meest voorkomende oorzaak van rughernia’s is? Download dan ons Gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn”.Na het lezen van ons Gratis E-book weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw rughernia definitief te genezen.

8 Wat is de meest effectieve alternatieve behandeling voor de pijnklachten die vaak onterecht worden toegeschreven aan een rughernia

U heeft wellicht al meerdere behandelingen ondergaan zoals fysiotherapie of wellicht heeft u al pijnstillende medicatie of epidurale injecties gehad.

Al deze behandelingen helpen misschien een beetje maar de pijn komt toch telkens terug.

Als u al diverse lichamelijke behandelingen voor uw hernia heeft ondergaan en deze hebben niet geholpen blijft er maar één andere oorzaak over.

De pijn wordt veroorzaakt door niet lichamelijke factoren.

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u pijnvrij kunt worden.

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma (link naar behandelpagina) om klachten die vaak onterecht aan een rughernia (uitstralende pijnklachten vanuit de onderrug, bilstreek, boven- en onderbeen tot aan de voet) worden toegeschreven te genezen.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met rughernia's die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun pijn klachten.

Janny van Dalen
Door

Janny van Dalen

op 14 May 2021

Ik heb een hernia oo L3 rechts, uitval van kracht in rechterbeen. Zou graag weer met openbaar vervoer willen reizen. Maar kan geen trap op en af, dus ook (nog) geen trein in en uit. Is daar een revalidatie therapie voor?

Reactie plaatsen