Slijmbeursontsteking hiel

Slijmbeursontsteking hiel

In dit artikel leest u wat een slijmbeursontsteking hiel inhoudt, wat de oorzaak is, wat de symptomen zijn, en welke behandeling(en) effectief is.

De slijmbeurzen die in de meeste gevallen ontstoken raken zitten in de schouder, elleboog, arm, bovenarm, heup, knie, en hiel.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor de slijmbeursontsteking in uw hiel.

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor peesontstekingen is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw slijmbeursontsteking af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn slijmbeursontsteking in mijn hiel af te komen?

Heeft BreinMedicijn een gratis slijmbeursontsteking Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief te genezen van uw slijmbeursontsteking. Klik op de oranje button met "Slijmbeursontsteking Test" om te starten met de test.

In het kort

 •  Een slijmbeursontsteking in de hiel is een aandoening waarbij er een ontsteking is in een slijmbeurs, de met vocht gevulde 'kussentjes' tussen een pees en/of de onderliggende botstructuur.
 • Symptomen bij een slijmbeursontsteking in de hiel: (druk-)pijn, warmte, roodheid, bewegingsbeperking ,stijfheid van het gewricht en zwelling.
 • Een slijmbeursontsteking in de hiel wordt vastgesteld door een arts op basis van je klachten en na lichamelijk onderzoek en diverse testen. Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals het maken van röntgenfoto’s, een echo of bloedonderzoek;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de klachten niet veroorzaakt wordt door een slijmbeursontsteking, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, rust, injecties, oefeningen, koelen met ijs, triggerpointtherapie, dry needling, een brace, intapen, spalken of shockwave kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een slijmbeursontsteking in de hiel. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is een slijmbeursontsteking in de hiel?
 2. Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking- en een peesontsteking in de hiel?
 3. Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking in de hiel?
 4. Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de hiel?
 5. Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de hiel: koelen met ijs
 6. Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking hiel gesteld?
 7. Hoe wordt een slijmbeursontsteking hiel behandeld?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking in de hiel?"

1 Wat is een slijmbeursontsteking in de hiel 

slijmbeursontsteking hielspoor

Een slijmbeursontsteking van de hiel ofwel een achilles bursitis is een aandoening, waarbij er schade en een ontsteking van de slijmbeurs optreedt ter hoogte van de hiel.

Een slijmbeurs (bursa) is een zakje gevuld met vloeistof. Dit zakje zit ook in de buurt van de hiel. Het zit achter de achillespees en kan pijn veroorzaken in de hielregio.

De slijmbeurs zorgt ervoor dat u uw been, achillespees en hiel soepel kunt bewegen zonder dat de pees als een schuurpapier over een bot heen schuurt. []

Tijdens het samentrekken van de kuitspieren komt de achillespees onder spanning te staan. Deze spanning zorgt ervoor dat de achillespees tegen de slijmbeurs aan schuurt

Wanneer deze spanning vaak gebeurd of erg krachtig is, kan er irritatie en ontsteking van de slijmbeurs ontstaan.

Een slijmbeursontsteking in de hiel zorgt voor een opzwelling van de slijmbeurs en door deze ontsteking kunt u moeilijk lopen en kan het als zeer pijnlijk worden ervaren.[]

2 Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking in de hiel en een peesontsteking

Een slijmbeursontsteking in uw hiel kunt u herkennen aan een dof aanvoelende pijn. Als de hielpijn wat scherper aanvoelt dan heeft u in de hiel last van een peesontsteking.

 Deze aandoeningen kunnen ook op dezelfde plaats in uw hiel voorkomen.

Bij een peesontsteking in de hiel is de pijn vaak erger in de nacht, dit is bij een slijmbeursontsteking  niet het geval.

Na jarenlang last te hebben gehad van een slijmbeursontsteking in mijn hiel ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderenheeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3 Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking hiel

Slijmbeursontsteking hiel symptomen

Het overheersende symptoom van een slijmbeursontsteking hiel is namelijk de pijn.

Bij een ontstoken slijmbeurs doet het bewegen van de voet of het staan op de hiel veel pijn, dit komt mede omdat de slijmbeurs is opgezwollen.

De pijn straalt meestal uit vanuit de hiel naar het gehele onderbeen en voelt drukkend of zeurend aan. De zwelling kan meestal met het blote oog worden waargenomen.

 Lopen, springen doen pijn en hardlopen of joggen is voor mensen die aan een slijmbeursontsteking in de hiel lijden vaak niet meer te doen. De volgende activiteiten doen de pijn vaak opkomen:

 • Wandelen/lopen
 • Traplopen
 • Op de voet staan

4 Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking hiel

Een slijmbeurs raakt niet snel ontstoken. Vaak wordt het overbelasten van een slijmbeurs bij de hiel gezien als de oorzaak van een acute slijmbeursontsteking in de hiel.

De volgende activiteiten/bewegingen worden vaak genoemd als de oorzaak van een acute slijmbeursontsteking in de hiel:

 • Door een val op de hiel door bijvoorbeeld: het springen van een paar meter hoog kan de slijmbeurs ook ontstoken raken.
 • Het overbelasten van de slijmbeurs in de hiel door sporten, zoals hardlopen, basketbal, voetbal kan ook leiden tot een acute slijmbeursontsteking[]
 • Beroepen waarbij veel gelopen moet worden of waarbij men veel moet staan, zoals magazijnmedewerker, kassière, postbode enzovoorts.

Andere oorzaken die genoemd worden zijn: te zwaar een loopsport beoefenen, slecht schoeisel, verkorte spieren met name de kuitspieren, afwijkingen in het hielbot, slechte ren-techniek, overgewicht enzovoorts.

Een acute slijmbeursontsteking geneest over het algemeen binnen enkele dagen soms enkele weken.

Als dit niet geneest binnen de termijn die een arts er vaak aangeeft, dan heet dit een chronische slijmbeursontsteking aan de hiel. []

4.1 Wat is de nummer 1 oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking hiel

Slijmbeursontsteking hiel oorzaak


Wat er vaak onterecht wordt beweerd over de oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking hiel: is dat dit zou komen door een langdurige lichte overbelasting of een eenmalige zware overbelasting.

Echter, het menselijk lichaam is in staat zich binnen enkele weken of maanden volledig te herstellen van botbreuken, kneuzingen en allerlei letsel.

Een slijmbeurs zou normaal gesproken binnen enkele  weken genezen dienen te zijn. Dit geldt ook wanneer u de slijmbeurs voor langere tijd hebt overbelast.

Er wordt aangenomen dat wie een baan heeft waarbij er veel gelopen of  staand gewerkt wordt dat deze mensen een verhoogd risico zouden lopen op een chronische slijmbeursontsteking hiel.

Als dit waar is dan zouden we in de 20ste eeuw een afname moeten zien van slijmbeursontstekingen en andere overbelasting klachten, want we bewegen volgens de bewegingsexperts beter en veiliger dan voor de 20ste eeuw.

Dit is echter niet het geval. Als er wel degelijk sprake is van een overbelasting, dan zou een periode van rust (enkele werken) meer dan voldoende moeten zijn om de slijmbeurs in de hiel te laten genezen.

Echter, een periode van rust zorgt er vaak niet voor dat mensen genezen of dat de pijn verdwijnt. De vraag is dan: waardoor komt dan de slijmbeursontsteking hiel door?

De belangrijkste reden waarom een slijmbeurs in de hiel soms niet of nauwelijks geneest is dat de doorbloeding in de hielregio verminderd is.

Dit veroorzaakt een chronische zuurstof tekort en een ophoping van afvalstoffen en dat veroorzaakt de pijn. Deze verminderde doorbloeding heeft alles te maken met de nr 1 oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking hiel.

Er is een namelijk andere oorzaak waarom een acute slijmbeursontsteking aan de hiel chronisch wordt en moeilijk geneest. 

Deze oorzaak die wij de nummer 1 oorzaak noemen kunt u vinden op deze pagina. 

Eventuele ernstige andere oorzaken van een slijmbeursontsteking in de hiel zijn: Een infectie en reuma.

Deze aandoeningen zijn vaak ernstige ziekten en daarom is het raadzaam om een arts te laten onderzoeken of de slijmbeursontsteking in de hiel komt door een infectie of door reuma.

 De reden hiervoor is dat zowel een infectie als reuma serieuze schade kunnen aanrichten aan de slijmbeurs. Raadpleeg uw arts mocht u vermoeden dat deze oorzaken de oorzaak van uw klachten zijn.

4.2 Slijmbeursontsteking hiel door ongelijke benen?

Sommige mensen worden geboren met ongelijk benen of ontwikkelen dit gedurende hun leven. Het ene been is dan een paar centimeter korter dan het andere been.

Het beenlengte verschil wordt regelmatig gecorrigeerd door een steunzooltje of d.m.v. van een orthopedische schoen die een wat hogere zool heeft dan de andere schoen.

Echter, de pijn of de slijmbeursontsteking in de hiel gaat hierdoor niet altijd weg en wanneer iemand vervolgens zijn steunzool of orthopedische aangepaste schoenen een tijd lang niet draagt wordt de pijn vaak erger.

Dat een beenlengte verschil de oorzaak is van een slijmbeursontsteking in de hiel en daarmee de pijn is incorrect.

Het bewijs voor deze beweringen is te zwak. Er zijn namelijk mensen met een beenlengte verschil die hier geen (pijn)klachten door ondervinden.

5 Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de hiel 

slijmbeursontsteking hiel koelen

Wanneer u vermoedt dat u een acute slijmbeursontsteking in uw hiel heeft, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk naar een huisarts te gaan.

Al kunt u nu al beginnen met het behandelen van de slijmbeursontsteking hiel, waardoor u de pijn alvast kunt verminderen.

Het is daarnaast verstandig om uw voet en uw hiel 3 dagen (volledige) rust te geven om zo het lichaam de tijd te geven om het te herstellen.

Wanneer u de hiel koelt met ijs zal de zwelling verminderen en verdooft u de pijn. Een ijspakking maakt u heel eenvoudig zelf door 10 ijsklonten in een plastic zakje te doen.

Leg dit ongeveer 15-20 minuten op de pijnlijke plek om en nabij de hiel. Herhaal dit meerdere keren per dag.

Na jarenlang last te hebben gehad van een slijmbeursontsteking in mijn hiel ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderenheeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

6 Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking hiel gesteld

chronische slijmbeursontsteking hiel

Uw huisarts zal u onderzoeken en wanneer hij/zij verwacht dat de slijmbeurs op korte termijn niet zal genezen, dan zal u worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

In het ziekenhuis krijgt u waarschijnlijk een MRI scan, Röntgenscan of een echo, hiermee kunnen ze de toestand van uw hiel, achillespees en voet beter onderzoeken.

Wanneer de arts een peesverkalking, peesontsteking, hielspoor, artrose, hielspoor of een zenuwbeknelling in de hiel constateert, dan wordt die afwijking aangemerkt als de oorzaak van de hielklachten.

 Het komt ook voor dat de pijn in de  hielregio wordt toegeschreven aan een hernia in uw rug of heiligbeen (wat vervolgens uitstralende pijn richting uw bilregio, benen en voet kan veroorzaken.

Dit heet ook wel ischias.

Echter, vele onderzoeken laten zien dat die afwijkingen in de hiel, rug en heiligbeen in verreweg de meeste gevallen niet de nummer 1 oorzaak zijn van de hielklachten. [ ] 

Hierbij uitgezonderd kanker, reuma, een infectie of een andere ernstige ziekte, die wel degelijk ernstige pijn veroorzaken.

7 Hoe wordt een slijmbeursontsteking hiel behandeld

Slijmbeursontsteking hiel behandeling

7.1 Behandeling van een acute slijmbeursontsteking hiel

U dokter zal doorgaans eerst rust voorschrijven en u adviseren om pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie te gebruiken.

De slijmbeurs hiel geneest in de meeste gevallen vanzelf. Al betekent de rust niet dat u niets mag doen. Het betekent dat u het tijdelijk wat rustiger aandoet.

7.2 Pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie bij een slijmbeursontsteking hiel

Gebruik pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie met mate.

Neem pijnstillers echter met mate, want de pijn(klachten) kunnen erger worden en vaker voorkomen als u regelmatig gebruik maakt van pijnstillende medicatie.

Hiermee wil ik niet zeggen dat pijnstillende medicatie slecht voor u is, maar gebruik ze met mate. []

In gevallen waarbij de pijn ondragelijk is, zal de huisarts met een injectie wat vloeistof van de slijmbeurs aftappen waardoor de zwelling afneemt.

7.3 Zijn injecties met cortisonen tegen een slijmbeursontsteking in de hiel effectief?

Een huisarts kiest er soms voor om een chronische slijmbeursontsteking in de hiel te bestrijden met een cortisonen injectie.

Deze injectie geeft hij in het hielgewricht of in de slijmbeurs van de hiel. Soms geeft dit snel resultaat, maar meestal werkt deze injectie maar voor korte duur.

Bovendien komt de pijn in de hiel na verloop van tijd weer terug als de cortisonen  zijn uitgewerkt.

Een huisarts kan u ook doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor een behandeling die gericht is op vermindering van de hielpijn.

Echter, zijn de ervaringen zeer wisselend. Bij de één verdwijnt de slijmbeursontsteking in de hiel door fysiotherapie volledig en bij de ander niet of nauwelijks.

7.4 Is een operatie effectief bij een slijmbeursontsteking hiel?

slijmbeursontsteking hiel operatie

Bij zeer ernstige gevallen wordt de slijmbeurs uit uw hiel verwijderd. De herstelperiode van deze operatieve ingreep duurt gemiddeld zes weken.

Deze ingreep komt niet veel voor.

Er zijn onderzoeken die laten zien dat operaties en injecties vaak niet beter of zelfs even zo slecht werken als placebo(nep) behandelingen of niet-operatieve behandelingen.

Het boek ‘‘surgery the ultimate placebo’,’, geschreven door top neurochirurg Ian Harris met meer dan 40 jaar ervaring laat vele onderzoeken zien, waaruit blijkt dat veel operaties het niet beter (of zelfs slechter) doen dan placebo behandelingen of rust nemen.[]

Dit wil niet zeggen dat operaties niet werken. Het betekent gewoonweg dat een operatie niet voor ieder persoon de juiste oplossing is en dat niet operatieve behandelingen hetzelfde effect kunnen hebben.

7.5 Zijn oefeningen voor een slijmbeursontsteking in de hiel effectief

Wanneer de slijmbeurs ontsteking niet al te hevig is wordt er door fysiotherapeuten vaak geadviseerd om oefeningen voor de hiel te gaan doen.

Dit zou de doorbloeding stimuleren wat het herstel zou versnellen. []

Vraag wel advies aan een fysiotherapeut om te kijken wat handig is in uw situatie.

U kunt hier baat bij hebben, echter wanneer de slijmbeursontsteking chronisch is geworden zullen de oefeningen er meestal niet voor zorgen dat de slijmbeursontsteking volledig geneest.

U vraagt zich wellicht af: “Waarom helpen de behandelingen die ik heb ondergaan niet om van de slijmbeursontsteking in mijn hiel definitief te verhelpen?”. Veel behandelingen werken niet omdat ze de échte oorzaak van de slijmbeursontsteking niet oplossen. Wilt u weten wat de meest voorkomende oorzaak van slijmbeurs ontstekingen in de hiel is?

 Download dan ons Gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn”. Na het lezen van ons Gratis E-book weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om de slijmbeursontsteking in uw hiel definitief te genezen.

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking in de hiel

 Zoals eerder in dit artikel stelde: is een verminderde doorbloeding de oorzaak waardoor er pijnklachten en andere symptomen ontstaan in de slijmbeurs van de hiel of in de hiel zelf.

Deze verminderde doorbloeding komt door de nummer 1 oorzaak en deze is vaak niet op te lossen door een lichamelijke of fysieke behandelmethode.

Dit komt, omdat de oorzaak psycho-fysiologisch is en het daarmee alles te maken heeft met uw zenuwstelsel en uw hersenen. De hersenen besturen uw doorbloeding en bepalen of dit verbetert of niet.

Diverse behandelingen zoals triggerpoint therapiemassage of dry needling, lichaamsoefeningen voor de hiel en shockwave therapie proberen de doorbloeding van de slijmbeurs weer herstellen.

Vaak is het effect van deze behandelingen tijdelijk en komt de slijmbeursontsteking toch weer terug. Dit heeft alles te maken met de oorzaak nummer 1 van een slijmbeursontsteking.

Moderne recente ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat met een specifieke gerichte aanpak een chronische slijmbeursontsteking in de hiel binnen 2 maanden blijvend kan genezen.[]

Met deze methodiek zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de slijmbeursontsteking in de hiel zal hierdoor verdwijnen.

Deze behandelmethodiek is gepionierd door dr. Sarno uit de VS en er zijn in Amerika tienduizenden mensen genezen door deze behandelmethodiek.

Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandeld de meest voorkomende oorzaak van een slijmbeursontsteking waar die dan ook voorkomt in het lichaam.

Bekijk ook eens de reviews van cliénten die na ons behandelprogramma zijn verlost van hun pijnklachten.

Reactie plaatsen