Slijmbeursontsteking bovenarm

Slijmbeursontsteking bovenarm

In dit artikel leest u wat een slijmbeursontsteking bovenarm is.

We leren u wat de symptomen zijn, wat de oorzaak is en welke behandeling de beste resultaten geeft.

De slijmbeurzen die in de meeste gevallen ontstoken raken zitten in de schouder, elleboog, arm, bovenarm, heup, knie, en hiel.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw slijmbeursontsteking bovenarm. Of heeft u al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor slijmbeursontstekingen is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en het meest effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw slijmbeursontsteking af te komen?

 Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn slijmbeursontsteking af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Slijmbeursontsteking Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw slijmbeursontsteking definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Slijmbeursontsteking Test” om te starten met de gratis test.

In het kort

 •  Een slijmbeursontsteking in de bovenarm is een aandoening waarbij er een ontsteking is in een slijmbeurs, de met vocht gevulde 'kussentjes' tussen een pees en/of de onderliggende botstructuur.
 • Symptomen bij een slijmbeursontsteking in de bovenarm: (druk-)pijn, warmte, roodheid, bewegingsbeperking ,stijfheid van het gewricht en zwelling.
 • Een slijmbeursontsteking in de bovenarm wordt vastgesteld door een arts op basis van je klachten en na lichamelijk onderzoek en diverse testen. Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals het maken van röntgenfoto’s, een echo of bloedonderzoek;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de klachten niet veroorzaakt wordt door een slijmbeursontsteking, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, rust, injecties, oefeningen, koelen met ijs, triggerpointtherapie, dry needling, een brace, intapen, spalken of shockwave kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een slijmbeursontsteking in de bovenarm. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is een slijmbeursontsteking in de bovenarm?
 2. Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking en een peesontsteking in de bovenarm?
 3. Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking in de bovenarm?
 4. Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de bovenarm?
 5. Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de bovenarm: koelen met ijs
 6. Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking bovenarm gesteld?
 7. Hoe wordt een slijmbeursontsteking bovenarm behandeld?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking in de bovenarm?

1 Wat is een slijmbeursontsteking in de bovenarm

 

Om erachter te komen of u een slijmbeursontsteking in uw bovenarm heeft is het belangrijk dat u weet wat een slijmbeurs is.

Uw lichaam is een eenheid van botten, pezen, spieren, aderen en vele andere soorten weefsels.

Deze hele eenheid wordt, wanneer u beweegt ook in beweging gebracht.

Wanneer u beweegt schuren spieren langs uw botten en gewrichten en dit kan behoorlijke wrijving veroorzaken.

De slijmbeurs is een met vocht gevuld kussen die tussen de spieren en de botten ligt.

Deze slijmbeurs voorkomt dat die wrijving tussen de botten en de spieren leidt tot beschadigingen.

De slijmbeurs heeft ook een functie als smeermiddel waardoor de bewegingen soepel verlopen. In het geval van een slijmbeursontsteking in de bovenarm is dit echter niet meer het geval en doet de beweging juist veel pijn.

De slijmbeurs die in de bovenarm meestal ontstoken raakt is de slijmbeurs in de schouder. Een slijmbeursontsteking is zoals de naam al zegt een ontsteking van de slijmbeurs.

Dit zorgt voor een opzwelling van de slijmbeurs. Er is sprake van een slijmbeursontsteking in de bovenarm wanneer de slijmbeurs in uw bovenarm (of een deel ervan) ontstoken raakt.

2 Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking in de bovenarm en een peesontsteking

Een slijmbeursontsteking in uw bovenarm heeft als belangrijkste kenmerk een dof aanvoelende pijn.

Als de pijn in de bovenarm wat scherper aanvoelt dan heeft u in de bovenarm last van een peesontsteking.

Deze aandoeningen kunnen ook op dezelfde locatie in uw bovenarm voorkomen. Bij een peesontsteking in de bovenarm is de pijn vaak erger in de nacht, dit is bij een slijmbeursontsteking meestal in de ochtend.

Na jarenlang last te hebben gehad van een slijmbeursontsteking in mijn bovenarm ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om pijnvrij te worden.

3 Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking bovenarm

 slijmbeursontsteking bovenarm symptomen


De bovenarm bevat meerdere slijmbeurzen. De slijmbeurs in de schouder leidt het vaakst tot problemen.

De symptomen van een slijmbeursontsteking bovenarm zijn meestal overduidelijk.

Het meest aanwezige symptoom is pijn in de bovenarm. Een andere symptoom is een zwelling van de bovenarm op de plek waar de slijmbeurs zich bevindt.

Wanneer u een slijmbeursontsteking in de bovenarm heeft, kan het zijn dat de pijn doorstraalt door de hele arm. De pijn in de schouder straalt meestal vanuit de schouder naar beneden.

Een slijmbeursontsteking in de schouder geeft ook pijn in de bovenarm, soms zelfs tot de vingers.

Een slijmbeursontsteking in de elleboog straalt vaak door tot in de onderarm, een slijmbeursontsteking in de pols zal tot in de hand en vingers gevoeld kunnen worden.

Dit voelt aan als een tinteling in de arm of een doffe pijn die bij een beweging een felle pijnscheut geeft op de plaats van de slijmbeurs. Vaak is er ook een moe gevoel in de gehele arm.

Daarnaast treedt er altijd een zwelling op, maar die zwelling is niet altijd zichtbaar voor het blote oog. De zwelling kan rood uitslaan wanneer de ontsteking ernstig is.

De pijn in onder andere de bovenarm is meestal het ergst in de ochtend als u net opstaat. Meestal trekt de pijn gedurende de dag langzaam weg.

Wanneer u uw bovenarm strekt of buigt, dan geeft dit vaak een scherpe pijn. Bij een ontstoken slijmbeurs in de bovenarm doen de volgende activiteiten of werkzaamheden vaak pijn:

 • Lopende bandwerk
 • Boodschappentas optillen
 • Boven uw hoofd werken
 • Voorwerpen van de grond optillen

De ophoping van vocht is vaak bij de bovenarm waar te nemen. Activiteiten waarbij de bovenarm onder druk komt te staan zijn voor iemand met een slijmbeursontsteking bovenarm bijna niet meer te doen.

4 Wat is de oorzaak van een acute slijmbeursontsteking bovenarm

Een slijmbeurs in de bovenarm raakt niet zomaar ontstoken. Overbelasting wordt meestal genoemd als de oorzaak van het ontstaan van een acute slijmbeursontsteking in de bovenarm.

De volgende activiteiten worden vaak gezien als de oorzaak van het ontstaan van een acute slijmbeursontsteking in de bovenarm:

 • Werk waarbij iemand de bovenarm langdurig gebruikt zoals bij lopende band werk of vakkenvullen.
 • Werk waarbij de bovenarm veel moet buigen en strekken, zoals bij magazijnwerk, vakkenvuller en werkzaamheden in de bouw.
 • Het overbelasten van de slijmbeurs in de bovenarm door sporten zoals: fitness, gewichtheffen, tennis en basketbal.
 • Door een val op de bovenarm kan de slijmbeurs ook ontstoken raken of door een plotselinge zware overbelasting.

Een acute slijmbeursontsteking van de bovenarm hersteld over het algemeen binnen enkele weken.

Als dit niet herstelt binnen de termijn die een huisarts er meestal aangeeft dan heeft u een chronische slijmbeursontsteking aan de bovenarm.

4.1 Wat is de nummer 1 oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking in de bovenarm?

Slijmbeursontsteking arm oorzaak

Vaak wordt er door bewegingsexperts en door fysiotherapeuten beweerd dat een chronische slijmbeursontsteking aan de bovenarm veroorzaakt wordt door een langdurige overbelasting.

Dat een acute slijmbeursontsteking zou kunnen komen door een dergelijke overbelasting staat niet ter discussie.

 Het lichaam geneest letsel meestal binnen enkele dagen, weken of maanden van allerlei soorten beschadigingen, zoals botbreuken, kneuzingen en allerlei soorten letsel.

Een slijmbeurs in de bovenarm zou binnen de voorgeschreven rustperiode genezen moeten zijn.

Sommige experts geven aan dat wanneer u na de voorgeschreven rustperiode niet geneest de oorzaak van uw pijn langdurige overbelasting zou zijn.

Dit is meer een theorie dan een feit. Sommige medici beweren dat wie een beroep heeft waarbij veel uren achtereen met de armen gewerkt wordt (zoals bij loodgieters), dat deze mensen een verhoogd risico lopen op een chronische slijmbeursontsteking.

Een zwaar belastend beroep zou dan de reden zijn. Sinds het einde van de 20ste eeuw zijn overbelasting aandoeningen waaronder slijmbeursontstekingen aan het toenemen.

Terwijl we in een tijd leven waarin we gebruik maken van veiligheidsadviezen, arbo regels en machines die het werk makkelijker maken.

We belasten onze bovenarmen minder dan onze voorouders maar toch hebben meer mensen een slijmbeursontsteking.

Wat voor veel mensen onbekend is, is dat er in het begin van de 20ste eeuw miljoenen mensen aan het werken waren op logge en onhandige typemachines. Deze typisten gebruiken hun bovenarmen uren achter elkaar.

Bijna niemand kreeg toen last van overbelasting aandoeningen zoals een slijmbeursontsteking, muisarm, tennisarm, peesontsteking enz.

Wat dan de vraag oproept: waarom krijgen steeds meer mensen last van een chronische slijmbeursontsteking in hun bovenarm of andere RSI aandoeningen? 

Het antwoord op deze vraag heeft wat meer uitleg nodig. De échte oorzaak van chronische pijnklachten is psycho-fysiologisch. Makkelijker gezegd: de oorzaak begint in uw hersenen en uit zich in uw lichaam.

Een goed voorbeeld om dit uit te leggen is fantoompijn. Bij fantoompijn heeft iemand pijn aan zijn been of voet. Dit terwijl dit lichaamsdeel al maanden of jaren geleden is geamputeerd.

De pijn is echt, maar de plek waar de pijn zou moeten zitten bestaat niet eens meer. Dit komt omdat onze hersenen bepalen hoe en waar u pijn voelt.

Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren. Dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele situatie. Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in de buik als we verliefd zijn.

Als we nerveus of gespannen zijn voor een presentatie, dan kunnen we ons misselijk voelen of bijvoorbeeld gaan zweten. Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waarschijnlijk herkent u dit wel.

Dit noemt men ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam. In andere woorden: hoe u denkt, hoe u zich voelt en hoe u zich gedraagt beïnvloedt het functioneren van uw lichaam.

Wat uw pijn in onder andere de bovenarm veroorzaakt is dat er op de plaatsen waar de zenuwen zitten, de bloedvaten worden vernauwd en de doorbloeding verminderd.

Een langdurige verminderde doorbloeding zorgt voor een chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen.

Al in 1975 en 1985 is er door wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort ernstige pijn kan veroorzaken.

De meest voorkomende oorzaak van chronische pijn is langdurige (onbewuste) stress en het onderdrukken/verdringen van emoties.

Dit zorgt ervoor dat uw autonome zenuwstelsel van slag raakt, de doorbloeding verminderd en dat u pijn voelt. Dit heet ook wel Tension Myositis Syndroom (TMS). Wij noemen dit ook wel het Too Much Stress (teveel stress syndroom).

Als de (onbewuste) stress en het onderdrukken/verdringen van emoties niet worden opgelost zult u pijn blijven houden. Dit is ook de reden waarom allerlei fysieke behandelingen niet helpen.

Ze lossen de onderliggende oorzaak van uw pijnklachten niet op. In veel andere landen is het verhelpen van pijnklachten door te zorgen dat stress en emoties geen vat meer krijgen op uw lichaam al zeer populair.

In onderstaande video legt professor Dr. Schubiner zorgvuldig uit hoe stress en onderdrukte emoties uw hersenen beïnvloeden waardoor lichamelijke pijnklachten zoals een slijmbeursontsteking in de bovenarm worden veroorzaakt.

 Als u deze video volledig bekijkt zult u begrijpen wat uw pijn écht veroorzaakt.

Ons behandelprogramma tegen chronische, langdurige en onbegrepen pijn zorgt ervoor dat stress en emoties gaan invloed meer zullen hebben op uw lichaam.

Hierdoor kunt u pijnvrij worden en blijven omdat de échte oorzaak van uw pijnklachten is verholpen. Andere oorzaken van een slijmbeursontsteking in de bovenarm zijn: reuma of infecties. 

Dit zijn ernstige ziekten en daarom is het erg belangrijk om een huisarts te laten onderzoeken of de slijmbeursontsteking in de bovenarm komt door een infectie of door reuma.

De reden hiervoor is dat zowel een infectie als reuma serieuze schade kunnen aanrichten aan de slijmbeurs in de bovenarm.

Raadpleeg uw arts als u het vermoeden heeft dat deze twee oorzaken de reden van uw (pijn)klachten zijn, waaronder pijn in de bovenarm

5 Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de bovenarm

slijmbeursontsteking arm koelen


Wanneer u denkt dat u een slijmbeursontsteking in uw bovenarm heeft dan is het belangrijk om op korte termijn een bezoek te brengen aan uw huisarts.

Het is zeer aan te bevelen om uw bovenarm 3 dagen volledige rust te geven.

Dit geeft het lichaam de tijd om de slijmbeurs te herstellen. Wanneer u de bovenarm koelt met ijs zal de zwelling verminderen en verdooft u de pijn.

Een ijspakking maakt u heel eenvoudig zelf door 10-15 ijsklontjes in een plastic zakje te doen. Leg dit ongeveer 20 minuten op de pijnlijke plek. Dit kunt u meerdere keren per dag herhalen.

Na jarenlang last te hebben gehad van een slijmbeursontsteking in mijn bovenarm ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

6 Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking bovenarm gesteld

slijmbeursontsteking arm wat te doen


Uw huisarts zal u meestal doorverwijzen wanneer er word vastgesteld dat de slijmbeursontsteking in de bovenarm op korte termijn niet zal verdwijnen. In het ziekenhuis wordt vaak een echo, CT- of MRI scan gemaakt om daarmee de bovenarm (spieren, pezen, kraakbeen, slijmbeurs en bot) beter te kunnen onderzoeken.

Als er artrose, een beknelde zenuw, peesverkalking, een peesontsteking of andere afwijkingen in de bovenarm worden geconstateerd, dan wordt dit vaak aangewezen als de oorzaak van de klachten en/of de slijmbeursontsteking in de bovenarm.

Het komt ook voor dat de pijn in de bovenarm wordt toegeschreven aan een hernia in uw rug of nek. Dit zou vervolgens uitstralende pijn richting de (boven)armen veroorzaken.

 Echter, veel onderzoeken laten zien dat afwijkingen in de bovenarm in de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak is van de klachten in de bovenarm.

Een uitzondering hierop is wanneer uw gewrichten volledig zijn versleten of als u ernstige zenuwschade, kanker, reuma, een infectie of een andere ernstige ziekte heeft.

Dat een andere oorzaak uw (pijn)klachten veroorzaakt is veel waarschijnlijker, u kunt daarover meer lezen op de deze pagina.U heeft hierover ook al meer kunnen lezen in alinea 4.1 van dit artikel.

7 Hoe wordt een slijmbeursontsteking bovenarm behandeld 

7.1 Behandeling van een acute slijmbeursontsteking bovenarm

In de meeste gevallen zal de huisarts u adviseren om rust te nemen en eventueel gebruik te maken van pijnstillende- en/of ontstekingsremmende medicatie.

Over het algemeen geneest de slijmbeursontsteking in de bovenarm vanzelf.
 Slijmbeursontsteking bovenarm behandeling

7.2 Medicatie (pijnstillers/ontstekingsremmers) bij een slijmbeursontsteking bovenarm

Het gebruik van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie bij een slijmbeursontsteking in de bovenarm komt niet vaak voor.

Uw pijn kan verergeren en daarnaast kunnen de pijnklachten vaker gaan voorkomen als u te vaak gebruik maakt van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie.

Hiermee wil beweren we niet dat pijnstillende medicatie niet goed voor u is, maar gebruik die medicatie met mate.

Wanneer uw pijn in de bovenarm ondragelijk is zal de huisarts meestal met een injectie wat vloeistof van de slijmbeurs aftappen waardoor de zwelling afneemt.

Bij een chronische slijmbeursontsteking is dit meestal slechts een tijdelijke oplossing.

7.3 Zijn injecties met cortisonen tegen een slijmbeursontsteking in de bovenarm effectief?

De huisarts kiest er soms voor om de chronische slijmbeursontsteking in de bovenarm te bestrijden met een injectie met cortisonen.

Deze injectie geeft vaak snel een directe vermindering van de (pijn)klachten. Helaas komt de ontsteking en de pijn meestal weer terug wanneer de cortisonen zijn uitgewerkt.

 In sommige gevallen worden de klachten erger en/of heeft de eerstvolgende cortisonen injectie minder effect.

Als u structureel van uw slijmbeursontsteking wilt genezen kunnen we u adviseren om ons effectieve behandeling tegen slijmbeursontstekingente ondergaan.

7.4 Is een operatie effectief bij een chronische slijmbeursontsteking bovenarm?

slijmbeursontsteking arm operatie

Als de slijmbeursontsteking erger en erger is geworden en de pijn uw leven dusdanig onleefbaar maakt dan kan uw huisarts adviseren om de slijmbeurs uit uw bovenarm te laten verwijderen.

De tijd om te herstellen van deze operatie is gemiddeld zes weken. Deze ingreep wordt tegenwoordig niet veel meer voorgeschreven.

Hierbij willen we opmerken dat er veel onderzoek is gedaan naar het effect van operaties en injecties.

De resultaten uit die onderzoeken tonen aan dat operaties en injecties geen betere of soms zelfs slechtere resultaten opleveren, dan placebo (nep) behandelingen of behandelingen waarbij niet geopereerd wordt.

 In het boek ‘surgery the ultimate placebo’ kunt u lezen dat veel operaties het niet beter (of zelfs slechter) doen dan placebo behandelingen of rust nemen.

Dit boek is geschreven door neurochirurg Ian Harris. We beweren niet dat operaties en injecties niet werken.

Het betekent wel dat een operatie niet voor ieder persoon de juiste behandelvorm is en dat behandelingen waarbij niet geopereerd wordt vergelijkbare resultaten kunnen bereiken.

7.5 Zijn oefeningen voor een chronische slijmbeursontsteking in de bovenarm effectief?

Wanneer de slijmbeursontsteking niet meer veel pijn doet wordt er door fysiotherapeuten vaak geadviseerd om oefeningen voor de bovenarm uit te voeren.

Lichaamsoefeningen stimuleren de doorbloeding in o.a. de bovenarm. Volgens veel therapeuten zou dit het herstel versnellen.

Laat u goed inlichten door een fysiotherapeut om te bepalen wat het beste is in uw situatie. Oefeningen kunnen uw herstel bevorderen.

Wanneer de slijmbeursontsteking in de bovenarm chronisch (langdurig) is geworden zullen de oefeningen er meestal niet voor zorgen dat de slijmbeursontsteking geneest.
U vraagt zich wellicht af: “Waarom helpen de behandelingen die ik heb ondergaan niet om de slijmbeursontsteking in mijn bovenarm definitief te verhelpen?”. Veel behandelingen werken niet omdat ze de échte oorzaak van de slijmbeursontsteking niet oplossen. Wilt u weten wat de meest voorkomende oorzaak van slijmbeurs ontstekingen in de bovenarm is?Download dan ons Gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn”.Na het lezen van ons Gratis E-book weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om de slijmbeursontsteking in uw bovenarm definitief te genezen.

8 Wat is dan een effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking in de bovenarm


Zoals in alinea 4.1 van dit artikel werd beschreven is een chronische verminderde doorbloeding de reden waardoor er (pijn)klachten en andere symptomen ontstaan in de slijmbeurs van de bovenarm.

Deze verminderde doorbloeding komt door de nummer 1 oorzaak en deze is vaak niet te genezen door een lichamelijke of fysieke behandelmethode.

Dit komt, omdat de oorzaak psycho-fysiologisch is en alles te maken heeft met uw autonome zenuwstelsel en uw brein. De hersenen besturen uw doorbloeding en bepalen hoe goed een weefsel doorbloed.

Bepaalde behandelingen zoals fysiotherapie, triggerpointtherapie, massage,dry needling, lichaamsoefeningen voor de bovenarm en shockwave therapie proberen de doorbloeding van de slijmbeurs weer herstellen.

Vaak is het effect van deze behandelingen tijdelijk en komt de slijmbeursontsteking toch weer terug. Dit komt, omdat de oorzaak nummer 1 van een slijmbeursontsteking, de doorbloeding vervolgens weer verminderd.

Resultaten bereikt vanuit de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat met een dergelijke aanpak een chronische slijmbeursontsteking in de bovenarm binnen 2 maanden blijvend kan genezen.

Met deze methodiek zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de slijmbeursontsteking in de bovenarm zal hierdoor verdwijnen.

Deze aanpak is gepionierd door dr. Sarno in Amerika en er zijn tienduizenden mensen genezen van een chronische slijmbeurstonsteking door deze behandelmethode.

Onze behandelmethodiek is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandeld de nummer 1 oorzaak van een slijmbeursontsteking in de bovenarm.

Bekijk ook eens de reviews van cliénten die na ons behandelprogramma zijn verlost van hun pijnklachten.
Reactie plaatsen