Slijmbeursontsteking knie

Slijmbeursontsteking knie

In dit artikel leest u wat een slijmbeursontsteking knie inhoudt, wat de symptomen zijn, wat de oorzaak is en welke behandeling effectief is en welke dat vaak niet zijn.

De slijmbeurzen die in de meeste gevallen ontstoken raken zitten in de schouder, elleboog, arm, bovenarm, heup, knie, en hiel.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw slijmbeursontsteking in uw knie of pijnklachten.

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen slijmbeurs pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw slijmbeursontsteking af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (slijmbeursontsteking in mijn knie) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Slijmbeursontsteking Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw (Slijmbeursontsteking) pijnklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Slijmbeursontsteking Test” om te starten met de gratis test.


In het kort

 •  Een slijmbeursontsteking in de knie is een aandoening waarbij er een ontsteking is in een slijmbeurs, de met vocht gevulde 'kussentjes' tussen een pees en/of de onderliggende botstructuur.
 • Symptomen bij een slijmbeursontsteking in de knie: (druk-)pijn, warmte, roodheid, bewegingsbeperking ,stijfheid van het gewricht en zwelling.
 • Een slijmbeursontsteking in de knie wordt vastgesteld door een arts op basis van je klachten en na lichamelijk onderzoek en diverse testen. Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals het maken van röntgenfoto’s, een echo of bloedonderzoek;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de klachten niet veroorzaakt wordt door een slijmbeursontsteking, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, rust, injecties, oefeningen, koelen met ijs, triggerpointtherapie, dry needling, een brace, intapen, spalken of shockwave kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een slijmbeursontsteking in de knie. Ons programma helpt hierbij.


Mocht u specifiek pijn in uw knie bij het buigen en traplopen ervaren dan raden wij u dit artikel aan (klik hier)

Inhoudsopgave

 1. Wat is een slijmbeursontsteking in de knie?
 2. Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking- en een peesontsteking in de knie?
 3. Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking in de knie?
 4. Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de knie?
 5. Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de knie: koelen met ijs
 6. Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking knie gesteld?
 7. Hoe wordt een (chronische) slijmbeursontsteking knie doorgaans behandeld?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking knie?

1 Wat is een slijmbeursontsteking in de kniewat is slijmbeursontsteking knie

Een slijmbeurs (bursa) is een soort platte ballon die is gevuld met vocht die als een soort smeermiddel ervoor zorgt dat u uw knie soepel kunt bewegen.

Deze slijmbeurs zit voor het kniegewricht. Als u op uw knieën zit dan zit u feitelijk op de slijmbeursen van de knieën.

De slijmbeurs zorgt ervoor dat u het knie gewricht soepel kunt bewegen zonder dat de pees als een schuurpapier over het kniegewricht schuurt.

Een slijmbeursontsteking in de knie zorgt voor een opzwelling van de slijmbeurs en door deze ontsteking kunt u moeilijk lopen en kan het als zeer pijnlijk worden ervaren.

2 Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking in de knie en een peesontsteking in de pees

Een slijmbeursontsteking in uw knie kunt u herkennen aan een dof aanvoelende pijn. Als de kniepijn wat scherper aanvoelt dan heeft u in de knie last van een peesontsteking.

Deze aandoeningen kunnen ook op dezelfde locatie in uw knie voorkomen. Bij een peesontsteking in de knie is de pijn vaak erger in de nacht, dit is bij een slijmbeursontsteking niet het geval.

3 Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking knie

Slijmbeursontsteking knie symptomen

De symptomen zijn vrij uniek en de huisarts zal vaak al snel constateren of uw een slijmbeursontsteking heeft of niet. Het overheersende symptoom van een slijmbeursontsteking knie is namelijk de pijn.

Bij een ontstoken slijmbeurs doet het bewegen van de knie namelijk veel pijn, dit komt mede omdat de slijmbeurs is opgezwollen.

Met name als u de knie helemaal wilt buigen dan zult u ervaren dat dit niet moeizaam gaat en ook veel pijn te weeg brengt.

De zwelling, die vaak ervoor zorgt dat de huid eromheen rood uitslaat, kan met het blote oog zichtbaar zijn.

Lopen, springen doen pijn en hardlopen of joggen is voor mensen die aan een slijmbeursontsteking in de knie lijden al helemaal niet te doen.

De volgende activiteiten doen de pijn vaak opkomen:

 • Wandelen/lopen
 • Traplopen
 • Hurken
 • Optillen van voorwerpen waarbij men door knieën moet gaan
 • Heeft u al lange tijd last en herkent u zich in bovenstaande symptomen? Bekijk onze effectieve behandelmethode om uw slijmbeursontsteking knie te genezen.

4 Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking knie

Al raakt een slijmbeurs niet zomaar ontstoken. Overbelasting wordt vaak gezien als de oorzaak van het ontstaan van een acute slijmbeursontsteking in de knie.

De volgende activiteiten worden vaak gezien als de oorzaak van het ontstaan van een acute slijmbeursontsteking in de knie:

 • Het langdurig zitten op de knieën. Beroepen waarbij er veel wordt gezeten op knieën zijn: stratenmakers, loodgieters en interieurverzorgsters.
 • Het veel moeten hurken en snel weer moeten opstaan, zoals bij magazijnwerkers en vakkenvullers.
 • Door een val op de knie kan de slijmbeurs ook ontstoken raken of door een plotselinge zware overbelasting.
 • Het overbelasten van de slijmbeurs in de knie door sporten, zoals volleybal, judo, hardlopen en basketbal kan ook leiden tot een acute slijmbeursontsteking.

Een acute slijmbeursontsteking geneest over het algemeen binnen enkele dagen soms enkele weken.

Als dit niet geneest binnen de termijn die een arts er vaak aangeeft, dan heet dit een chronische slijmbeursontsteking aan de knie.

4.1 Wat is de nummer 1 oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking knie? 

Regelmatig wordt er op het internet beweerd dat de oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking aan de knie zal komen door een langdurige lichte overbelasting.

Echter, het lichaam en daarmee ook de knie herstelt zichzelf meestal binnen enkele weken van veel soorten verwondingen. In het geval botbreuken duurt dit een aantal weken tot een aantal maanden.

Een slijmbeurs zou met de nodige rust binnen een aantal weken gewoonweg herstelt moeten zijn en daarmee zou de pijn ook verdwenen dienen te zijn.

Er wordt aangenomen dat wie een baan heeft waarbij er veel gehurkt of op de knieën gewerkt wordt dat deze mensen een verhoogd risico zouden lopen op een chronische slijmbeursontsteking aan de knie.
Waar echter niet bij stil wordt gestaan is dat deze aandoening sinds het eind van de 20ste eeuw flink aan het toenemen is.

Een tijd in de menselijke geschiedenis waarin we volgens de bewegingsexperts beter zijn gaan bewegen dan onze voorouders. We werken veiliger en hebben allerlei hulpmiddelen waardoor we ons lichaam minder belasten.
Velen mensen weten niet dat er in het begin van de 20ste eeuw miljoenen mensen op niet comfortabele stoelen met gebogen rug aan het typen waren op logge typemachines.

Deze werknemers deden dit werk voor uren en uren en dagen achter elkaar en (bijna) nooit kregen ze last van overbelasting aandoeningen, zoals een slijmbeursontsteking aan de knie of andere RSI vormen.

Als er wel degelijk sprake is van een overbelasting, dan zou een periode van rust (enkele werken) meer dan voldoende moeten zijn om de slijmbeurs in de knie te laten genezen.

Echter, een periode van rust zorgt er vaak niet voor dat mensen genezen of dat de pijn verdwijnt.

De juiste oorzaak waarom een slijmbeurs in de knie soms niet of nauwelijks geneest is dat de doorbloeding in de knie verminderd is.

Hierdoor ontstaat een chronisch zuurstoftekort en daardoor ontstaat de hevige pijn en de vermindering in de bewegingsvrijheid.

Er is een andere oorzaak waarom een acute slijmbeursontsteking aan de knie chronisch wordt en moeilijk geneest. Deze oorzaak die wij de nummer 1 oorzaak noemen kunt u vinden op deze pagina.

In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner precies uit wat de oorzaak van uw pijnklachten is.


In hoofdstuk 8 van dit artikel zullen we toelichten hoe dit het beste opgelost kan worden.  

Andere oorzaken van een slijmbeursontsteking in de knie zijn: een infectie en reuma.

Dit zijn pathologische ziekten en daarom is het altijd verstandig om een arts te laten onderzoeken of de slijmbeursontsteking in de knie komt door een infectie of door reuma.

De reden hiervoor is dat zowel een infectie als reuma serieuze schade kunnen aanrichten aan de slijmbeurs. Raadpleeg uw arts mocht u vermoeden dat deze twee oorzaken de oorzaak van uw klachten zijn.

4.2 Slijmbeursontsteking knie door ongelijke benen?

Sommige mensen worden geboren met ongelijk benen. Het ene been is dan een paar centimeter korter dan het andere been.

Het beenlengte verschil wordt regelmatig gecorrigeerd door een steunzooltje of d.m.v. van een schoen die een wat hogere zool heeft dan de andere schoen.

Echter, de pijn of de slijmbeursontsteking in de knie gaat hierdoor niet altijd weg en wanneer iemand vervolgens zijn steunzool of orthopedische aangepaste schoenen vergeet wordt de pijn vaak erger.

Dat een beenlengte verschil per definitie de oorzaak is van een slijmbeursontsteking in de knie en daarmee de pijn is niet waar.

Het bewijs voor deze claim is te zwak. Er zijn namelijk mensen met een beenlengte verschil die hier geen (pijn)klachten door ondervinden.

5 Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de knie koelen met ijs

slijmbeursontsteking knie koelen

Als u denkt dat u een slijmbeursontsteking in uw knie heeft dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

U kunt al gelijk actie ondernemen om de pijn(klachten) te verminderen. Belangrijk is om het aangetaste kniegewricht 3 dagen volledig rust te geven.

Dit zal de ontsteking waarschijnlijk verminderen en daarnaast geeft dit het lichaam de tijd om de slijmbeurs te herstellen.

Wanneer u de knie koelt met ijs zal de zwelling verminderen en verdooft u de pijn. Een ijspakking maakt u heel eenvoudig zelf door 10 ijsklonten in een plastic zakje te doen.

Leg dit ongeveer 15-20 minuten op de pijnlijke plek. Dit kunt u meerdere keren per dag herhalen.

6 Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking knie gesteld      

hoe lang slijmbeursontsteking knie

Uw huisarts zal u doorverwijzen wanneer hij/zij denkt dat de slijmbeursontsteking in de knie op korte termijn niet zal herstellen.

In het ziekenhuis worden vaak röntgenfoto’s of MRI scans gemaakt om daarmee de toestand van het kniegewricht (kraakbeen en bot) beter te kunnen bekijken.

Als er een peesontsteking, peesverkalking, artrose, of een zenuwbeknelling in de knie wordt geconstateerd, dan wordt dit vaak aangeduid als de oorzaak van de knieklachten.

Soms wordt een hernia in de onderrug aangewezen als de oorzaak van de pijn in de knie waaronder Ischias; deze pijn zou dan vanuit de onderrug uitstralen naar de knie.

Een lopersknie of patellofemoraal pijnsyndroom diagnose komt ook voor.

Echter, vele onderzoeken laten zien dat die afwijkingen in de knie in de grootte meerderheid van de gevallen niet de nummer 1 oorzaak is van de knieklachten. 

Hierbij uitgezonderd wanneer uw kniegewricht volledig versleten (en u een nieuwe knie nodig heeft) is of u kanker, reuma, een infectie of een andere ernstige ziekte heeft.

7 Hoe wordt een chronische slijmbeursontsteking knie doorgaans behandeld

Onderstaand vindt u een overzicht van de meest voorkomende slijmbeursontstekingen in de knie behandelingen.

Slijmbeursontsteking knie behandeling

7.1 Behandeling van een acute slijmbeursontsteking knie

Een huisarts zal meestal eerst rust voorschrijven en u adviseren een pijnstiller in te nemen wanneer uw pijn uw dagelijks leven teveel verstoord.

Over het algemeen geneest de slijmbeursontsteking in de knie vanzelf.

7.2 Zijn pijnstillers bij een slijmbeursontsteking knie effectief?

Neem pijnstillers echter met mate, want de pijn(klachten) kunnen erger worden en vaker voorkomen als u regelmatig gebruik maakt van pijnstillende medicatie.

Hiermee wil ik niet zeggen dat pijnstillende medicatie slecht voor u is, maar gebruik ze met mate.

In gevallen waarbij de pijn ondragelijk is, zal de huisarts met een injectie wat vloeistof van de slijmbeurs aftappen waardoor de zwelling afneemt.

7.3 Zijn injecties met cortisonen tegen een chronische slijmbeursontsteking in de knie effectief? 

Een huisarts kiest er soms voor om een chronische slijmbeursontsteking in de knie te bestrijden met een cortisonen injectie. Deze injectie geeft hij in het kniegewricht of in de slijmbeurs van de knie.

Soms geeft dit snel resultaat, maar meestal werkt deze injectie maar voor korte duur. Bovendien komt de pijn in de knie na verloop van tijd weer terug als de cortisonen  zijn uitgewerkt.

Een huisarts kan u ook doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor een behandeling die gericht is op vermindering van de kniepijn.

Echter, zijn de ervaringen zeer wisselend. Bij de één verdwijnt de slijmbeursontsteking in de knie door fysiotherapie volledig en bij de ander niet of nauwelijks.

7.4 Is een operatie effectief bij een chronische slijmbeursontsteking knie?

Bij zeer ernstige gevallen wordt de slijmbeurs uit uw knie verwijderd. De herstelperiode van deze operatieve ingreep duurt gemiddeld zes weken. Deze ingreep komt niet veel voor. 

slijmbeursontsteking knie operatie

Er zijn onderzoeken die laten zien dat operaties en injecties vaak niet beter of zelfs even zo slecht werken als placebo(nep) behandelingen of niet-operatieve behandelingen.

Het boek ‘surgery the ultimate placebo’, geschreven door top neurochirurg Ian Harris met meer dan 40 jaar ervaring laat vele onderzoeken zien, waaruit blijkt dat veel operaties het niet beter (of zelfs slechter) doen dan placebo behandelingen of rust nemen.

Dit wil niet zeggen dat operaties niet werken. Het betekent gewoonweg dat een operatie niet voor ieder persoon de juiste oplossing is en dat niet operatieve behandelingen hetzelfde effect kunnen hebben.

7.5 Zijn oefeningen voor een chronische slijmbeursontsteking in de knie effectief?

Wanneer de slijmbeurs ontsteking niet al te hevig is wordt er door fysiotherapeuten vaak geadviseerd om oefeningen voor de knie te gaan doen.

Dit zou de doorbloeding stimuleren wat het herstel zou versnellen. Vraag wel advies aan een fysiotherapeut om te kijken wat handig is in uw situatie.

U kunt hier baat bij hebben, echter wanneer de slijmbeursontsteking chronisch is geworden zullen de oefeningen er meestal niet voor zorgen dat de slijmbeursontsteking volledig geneest.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (slijmbeursontsteking in mijn knie) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Chronische Pijn Test ontwikkeld.Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Chronische Pijn Test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking in de knie

In onderstaande video wordt uitleg gegeven over de meest effectieve behandeling voor een langdurige slijmbeursontsteking in de knie.


Zoals eerder in dit artikel stelde: is een verminderde doorbloeding de oorzaak waardoor er pijnklachten en andere symptomen ontstaan in de slijmbeurs van de knie of in de knie zelf.

Diverse behandelingen zoals triggerpoint therapiemassage of dry needling, lichaamsoefeningen voor de knie en shockwave therapie proberen de doorbloeding van de slijmbeurs weer herstellen.

Vaak is het effect van deze behandelingen tijdelijk en komt de slijmbeursontsteking toch weer terug. Dit heeft alles te maken met de oorzaak nummer 1 van een slijmbeursontsteking.

Moderne recente ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat met een specifieke gerichte aanpak een chronische slijmbeursontsteking in de knie binnen 2 maanden blijvend kan genezen.

Met deze methodiek zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de slijmbeursontsteking in de knie zal hierdoor verdwijnen.

Onze behandelmethode is gebaseerd op de psycho-fysiologische aanpak die is ontwikkeld door Dr. Sarno en behandeld de meest voorkomende oorzaak van een slijmbeursontsteking waar die dan ook voorkomt in het lichaam.

Lees ook eens de succesverhalen van cliénten die door ons behandelprogramma volledig pijnvrij zijn geworden.

Reactie plaatsen