- In het kort
- 1 Wat is patellofemoraal pijnsyndroom
- 2 Wat zijn de symptomen en klachten van patellofemoraal pijnsyndroom
- 3 Heb ik het patellofemoraal pijnsyndroom
- 4 Patellofemoraal pijnsyndroom en hardlopen
- 5 Wat is de oorzaak van het patellofemoraal pijnsyndroom?
- 6 Wat is de nummer 1 oorzaak van patellofemoraal pijnsyndroom
- 7 Wat te doen tegen patellofemoraal pijnsyndroom en welke behandelingen zijn er
- 8 Deze behandeling kan wel de chronische patellofemoraal pijnsyndroom genezen en verhelpen
Alles over patellofemoraal pijnsyndroom- behandeling
U vraagt zich misschien af of u patellofemoraal pijnsyndroom heeft of dat het misschien iets anders is.
Is het een patellofemoraal pijnsyndroom, een lopersknie, springersknie, knieartrose, peesontsteking , zenuwpijn in de been en voet of slijmbeursontsteking in de knie of een andere aandoening?
Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw patellofemoraal pijnsyndroom of pijnklachten. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.
Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen patellofemoraal pijnsyndroom pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.
Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?
Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (patellofemoraal pijnsyndroom) af te komen?" heeft BreinMedicijn een gratis Patellofemoraal pijnsyndroom Test ontwikkeld.
Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Patellofemoraal pijnsyndroom Test” om te starten met de test.
In het kort
- Het patellofemoraal pijnsyndroom heeft als hoofdklacht pijn rondom de knieschijf en om precies te zijn gaat om pijn aan de voorkant van de knie. De latijnse benaming verwijst naar het feit dat de knieschijf (patella) niet goed in de groeven van het bovenbeen (femur) zit.
- Symptomen bij patellofemoraal pijnsyndroom : Slotklachten (het gevoel dat de knieschijf tijdens het buigen of strekken niet goed meebeweegt, pijn is geconcentreerd rondom de knie, knie indrukken voelt onprettig aan, knie buigen doet pijn, een krakend gevoel onder de knieschijf, pijn bij het langdurig zitten met gebogen knieën, zwakte of stijfheid rond de knie.
- Bij het patellofemoraal pijnsyndroom zal de (huis)arts op basis van o.a. het klachtenpatroon een diagnose stellen. Eveneens vindt er vaak een neurologisch onderzoek plaats met daarbij soms het maken van een MRI scan of röntgenfoto;
- Mogelijke oorzaken voor de klachten: standafwijkingen van de knieën en/of enkels, vorm en stand van de knieschijf en/of groeve, verkorte kuit en/of bovenbeen spieren, platvoeten, spierzwakte, verkeerde schoenen op harde ondergrond, triggerpoints, stress en een overprikkeld zenuwstelsel;
- Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door het patellofemoraal pijnsyndroom , maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
- Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, operaties, triggerpointtherapie, kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk;
- De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door het patellofemoraal pijnsyndroom. Ons programma helpt hierbij.
Inhoudsopgave
- Wat is patellofemoraal pijnsyndroom
- Wat zijn de symptomen en klachten van patellofemoraal pijnsyndroom??
- Heb ik het patellofemoraal pijnsyndroom?
- Patellofemoraal pijnsyndroom en hardlopen?
- Wat is de oorzaak van het patellofemoraal pijnsyndroom?
- Wat is de belangrijkste oorzaak van patellofemoraal pijnsyndroom?
- Wat te doen tegen patellofemoraal pijnsyndroom? Welke behandeling(en) zijn er?
- 7.1 Wat voor oefeningen helpen tegen patellofemoraalpijnsyndroom?
- 7.2 Welke medicatie helpt tegen patellofemoraal pijnsyndroom?
- 7.3 fysiotherapie voor het verhelpen van patellofemoraal pijnsyndroom??
- 7.4 Bij patellofemoraal pijnsyndroom tapen of een brace dragen?
- 7.4 triggerpointtherapie en dry needling bij het patellofemoraal pijnsyndroom?
- Deze behandeling kan wel de chronische patellofemoraal pijnsyndroom genezen en verhelpen?"
1 Wat is patellofemoraal pijnsyndroom
Het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) heeft als hoofdklacht pijn rondom de knieschijf en om precies te zijn gaat om pijn aan de voorkant van de knie.
De klachten komen opzetten wanneer de knie en vooral de patellofemorale gewricht op een specifieke manier belast wordt. Het patellofemorale gewricht zit tussen de knieschijf (de patella) en het bovenbeen (de femur).
1.1 Hoe ontstaat het patellofemoraal pijnsyndroom?
De latijnse benaming verwijst naar het feit dat de knieschijf (patella) niet goed in de groeven van het bovenbeen (femur) zit. '.De groeven van het bovenbeen alsmede de achterzijde van de knieschijf zijn met kraakbeen bekleed.
Een slechte 'sporing' van de knieschijf zou een drukverhoging tussen de knieschijf en het bovenbeen veroorzaken wat ervoor zou kunnen zorgen dat het kraakbeen aangetast raakt en er pijnklachten ontstaan.
Een andere veel vaak genoemde reden voor de pijnklachten van het patellofemoraal pijnsyndroom is dat de knieschijf teveel buiten de groeve loopt.
Hierdoor zouden de bandstructuren aan de binnenzijde van de knie teveel op rek en ontstaat er een drukverhoging aan de buitenzijde in het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen.
Dit zou leiden tot de irritatie van de kapsels en de banden rondom de knieschijf. De drukverhoging zou pijn veroorzaken, omdat de zenuwen onder het gewricht pijnsignalen zouden afgeven.
Echter, is deze Latijnse benaming eerder een misdiagnose van de oorzaak van de pijnklachten van het patellofemoraal pijnsyndroom, want in verreweg de meeste gevallen veroorzaken afwijkingen in bot, kraakbeen en pezen geen pijnklachten.
Velen wetenschappelijke onderzoeken hebben dit al meerdere malen aangetoond. Wanneer u pijn heeft aan de voorkant van de knie en artsen vinden artrose of een slechte sporing van de knieschijf en het bovenbeen dan zijn ze vaak te snel geneigd omdat als oorzaak aan te duiden.
Dit komt omdat ze dan verder niets aanwijsbaars vinden voor de pijnklachten dus moet het wel dat zijn. Later in dit artikel gaan we wat dieper in op de echte nummer 1 oorzaak van het patellofemoraal pijnsyndroom.
Deze oorzaak heeft zeker te maken met de zenuwen rondom de knie, maar de oorzaak voor de pijnklachten is een andere dan men vaak stellig beweerd.
Patellofemoraal pijnsyndroom heeft verschillende namen die allemaal dezelfde aandoening bedoelen:
• Anterior knee pain
• Chondromalacia patella
• Patellofemoral dysfunction
Hoe vaak komt het patellofemoraal pijnsyndroom voor?
Het Patellofemoraal pijnsyndroom komt het meeste voor bij jongeren en jongvolwassenen tussen de 20 en 35 en het lijkt meer voor te komen bij vrouwen dan mannen.
Het komt ook veel voor bij hardlopers, maar ook bij andere sporten, zoals hardlopen, turnen en basketballen.
1.2 Chronische patellofemoraal pijnsyndroom
Wanneer de klachten langer dan 3 maanden duren dan wordt er gesproken over een chronische patellofemoraal pijnsyndroom. Wanneer het chronisch dan wordt er vaak gezegd dat je er dan bijna niet meer afkomt.
Echter, dit is niet het geval wanneer je een effectieve behandelmethode geneest patellofemoraal pijnsyndroom gewoon weer.
2 Wat zijn de symptomen en klachten van patellofemoraal pijnsyndroom
• Slotklachten (het gevoel dat de knieschijf tijdens het buigen of strekken niet goed meebeweegt
• Pijn is geconcentreerd rondom de knie
• De knie indrukken voelt onprettig aan
• Knie buigen doet pijn
• Een krakend gevoel onder de knieschijf
• Instabiliteit van de knie
• Pijn bij het langdurig zitten met gebogen knieën
• Soms een kraak of plop geluid hoort of voelt als u uw knie buigt of strekt
• Zwakte of stijfheid rond de knie
• Pijnklachten nemen toe vooral met traplopen, fietsen, sprinten, hurken, squatten en lang zitten met gebogen knieën.
• De pijn trekt vaak weer weg na rust en het strekken van de benen.
3 Heb ik het patellofemoraal pijnsyndroom
Om dit te kunnen vaststellen is het een goed idee dat u naar een huisarts of fysiotherapeut gaat om uzelf te laten onderzoeken.
Zij zullen verschillende testen uitvoeren om te bepalen Bij twijfel wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis voor een MRI of Rx scan.
Echter, soms wordt er artrose in de knie, een pees- slijmbeursontsteking of een beknelde zenuw aangetroffen.
Volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken zijn deze aandoeningen vaak onschuldig en niet de belangrijkste en/of eerste oorzaak van uw patellofemoraal pijnsyndroom.
Een hernia en/of artrose in de rug wat vaak onterecht als oorzaak voor Ischiasklachten wordt gezien kan, ook onterecht als oorzaak van uw knieklachten worden bestempeld.
Als u de bovenstaande klachten ervaart dan is de kans groot dat u het patellofemoraal pijnsyndroom heeft.
4 Patellofemoraal pijnsyndroom en hardlopen
Wanneer u begint last te krijgen van het patellofemoraal pijnsyndroom is het verstandig om eerst uzelf te laten checken bij de huisarts en wat rust te nemen.
Binnen 6 -8 weken geneest het lichaam de meeste letselvormen in het lichaam. Wanneer de pijn wat afneemt begin dan het hardlopen weer rustig op te bouwen.
Echter, wanneer na de normale hersteltijd de pijnklachten in de knie niet verdwenen zijn dan is de oorzaak nummer 1 zeer waarschijnlijk de reden van de pijnklachten.
5 Wat is de oorzaak van het patellofemoraal pijnsyndroom?
De volgende oorzaken worden vaak bestempeld als de oorzaak van het patellofemoraal pijnsyndroom:
• Standafwijkingen van de knieën en/of enkels
• Vorm en stand van de knieschijf en/of groeve
• Verkorte kuit en/of bovenbeen spieren
• Verstoorde werking van de spieren rondom de knieschijf
• Platvoeten
• Kneeing-in fenomeen wat het gevolg is van spierzwakte in de quadriceps (dijbeenspieren) en gluteus medius en minimus (bilspieren)
• Een plotselinge sterke toename van sportbelasting
• Verkeerde schoenen en daarmee hardlopen op harde ondergrond
• Triggerpoints in bovenbeen, kuitspieren
Dat bovenstaande zaken een chronische patellofemoraal pijnsyndroom zouden veroorzaak is nooit bewezen.
Veroorzaken overbelastingen, verkeerde schoenen, te intens sporten dan geen patellofemoraal pijnsyndroom?
Wist u dat er mensen zijn die wandelen op de verkeerde schoenen, zonder (gel)zooltjes zichzelf overtrainen, op harde ondergrond hardlopen maar nooit patellofemoraal pijnsyndroom kniepijn oplopen?
Dit geldt helemaal voor een chronische patellofemoraal pijnsyndroom waar deze mensen nooit mee te maken schijnen te hebben.
Verkorte spieren niet de oorzaak van patellofemoraal pijnsyndroom?
Wist u dat zelfs het in balans trainen van de dijbeenspieren, kuitspieren bilspieren een patellofemoraal pijnsyndroom vaak niet herstelt?
U zult niet de eerste zijn die al die oefeningen doet en gedaan heeft, maar nog steeds last heeft van kniepijn.
Dit komt omdat de spierzwakte die u ervaart niet komt door een zwakke spier. De spier is verzwakt en/of verkort door de oorzaak nummer 1.
Zijn afwijkingen in knie, platvoeten, enkels niet de oorzaak van patellofemoraal pijnsyndroom?
Wist u dat er mensen rondlopen met die afwijkingen zonder daardoor pijn of een lopersknie door te hebben?
Sterker nog er zijn mensen die dezelfde pijnklachten hebben als iemand met een afwijking in de heup, knie, been of voet, maar zelf geen enkele afwijking in die lichaamsdelen hebben.
Het wordt nog eigenaardiger. Wist u dat onderzoeken gedaan bij mensen met slijtage en afwijkingen waaruit naar voren kwam dat mensen met meer slijtage vaak minder of geen (knie)pijn hadden dan mensen met lichte slijtage.
Als afwijkingen en slijtage ‘de oorzaak’ zouden zijn van een chronische lopersknie, dan zou het voorgaande niet mogelijk kunnen zijn. “Wat is dan de oorzaak van mijn patellofemoraal pijnsyndroom, die al langer duurt dan 6 weken?” denkt u nu misschien.
Triggerpoints spelen wel degelijk een rol in het veroorzaken van een patellofemoraal pijnsyndroom, maar deze worden direct instant gehouden door de oorzaak nummer 1.
Triggerpoints zijn als het ware het resultaat van de oorzaak nummer 1, waardoor deze spierknopen ontstaan en daardoor spieren verzwakken en verkorten.
Hier gaan wie in dit deel van dit artikel op in 6 Wat is de nummer 1 oorzaak van een patellofemoraal pijnsyndroom.
6 Wat is de nummer 1 oorzaak van patellofemoraal pijnsyndroom
In onderstaande test legt Dr. Schubiner uit wat de onderliggende oorzaak is van patellofemoraal pijnsyndroom.
Een onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medicine in juli 1997 toont aan dat het opvolgen van bewegingsadviezen en gebruik van ergonomische hulpmiddelen niet kon voorkomen mensen overbelastingsaandoeningen opliepen, waar het patellofemoraal pijnsyndroom er één van is op liepen.[2]
Dit betekent dat het in balans trainen van de dijbeen en kuitspieren, orthopedische hulpmiddelen (o.a. schoenen) zinloos zijn in het bestrijden van kniepijn klachten.
Wat veroorzaakt dan het patellofemoraal pijnsyndroom?
Een ander onderzoek, deze keer uit Noorwegen, toonde aan dat (knie)pijnklachten niet werden veroorzaakt door een verkeerde manier van tillen of lopen, maar door problemen op het werk en met de werkgever (emoties en stress).[2]
Deze twee onderzoeken tonen aan dat bewegingsadviezen en hulpmiddelen knieklachten (patellofemoraal pijnsyndroom) niet kunnen voorkomen.
Het toont aan dat emotionele stress en met name negatieve emoties de boosdoeners zijn van het veroorzaken van kniepijn. Waarom een patellofemoraal pijnsyndroom niet overgaat is het beste uit te leggen vanuit triggerpoints.
Triggerpoint zijn microverkrampingen in de spieren. Het zijn verhardingen in de spieren die ervoor zorgen dat de doorbloeding in dit geval bij bovenbeen- en kuitspoeren chronisch vermindert wat een zuurstoftekort oplevert.
Ook stapelen er zich afvalstoffen op. Dit alles resulteert in chronische pijn in de knie en andere symptomen. In de afbeeldingen kunt u zien waar de triggerpoint kunnen zitten die uw klachten in uw knie veroorzaken.
Al in 1975 en in 1985 hebben wetenschappers bewezen dat een chronisch mild zuurstof tekort kan leiden tot ernstige pijn.
De belangrijkste oorzaak van triggerpoints is vaak niet overbelasting, afwijkingen in de knie of een verkeerde lichaamshouding, maar de belangrijkste oorzaak van de triggerpoints heeft alles te maken met het autonome zenuwstelsel.
Sterker nog waarom dit zenuwstelsel deze verminderde doorbloeding veroorzaakt en daarmee de triggerpoints de spierproblemen veroorzaken.
Uw autonome zenuwstelsel, aangestuurd door de hersenen, is verantwoordelijk voor deze chronische verminderde doorbloeding.
Het autonome zenuwstelsel regelt uw, hartslag, spieraanspanning en ontspanning, bloeddruk, spijsvertering en nog veel meer functies in uw lichaam.
De reden dat de doorbloeding wordt verminderd is vanwege een overbelasting van het autonome zenuwstelsel. Deze overbelasting komt door emotionele stress en voornamelijk hoe u met uw emoties omgaat.
Wanneer u regelmatig uw emoties onderdrukt, wegdrukt of verdoofd (o.a. eet-, rook-, internetverslaving) dan zal dit kniepijnproces ingang worden gezet.
Dit kniepijnproces o.a. patellofemoraal pijnsyndroom zal wanneer deze langer dan 6 weken duurt chronisch worden en aangeleerd worden door uw brein.
Deze relatie tussen emoties, stress en lichamelijke reacties daarop zijn ons alleen wel bekend. De meeste van ons hebben wel eens lichamelijke reacties ervaren wanneer we gespannen, zenuwachtig, gestrest of verliefd zijn geweest.
Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie. Een reactie waar het om een peesontsteking in de knie gaat kan ook chronische worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding.
7 Wat te doen tegen patellofemoraal pijnsyndroom en welke behandelingen zijn er
Voor het patellofemoraal pijnsyndroom zijn veel behandelingen gericht op het verlichten van pijn en louter symptoom bestrijding. Indien u naar de huisarts of fysiotherapeut gaat dan wordt veelal rust voorgeschreven.
In veel gevallen zal de kniepijn verdwijnen, hier kunnen wel enkele weken overheen gaan. Echter zijn er ook mensen waarbij de kniepijn niet meer verdwijnt.
Bent u iemand die last heeft van een l patellofemoraal pijnsyndroom en gaan de pijnklachten niet weg.
Bekijk dan onze effectieve behandelmethodevoor het genezen van een patellofemoraal pijnsyndroom.
7.1 Wat voor oefeningen helpen tegen patellofemoraal pijnsyndroom?
Een oefening die vaak wordt gebruikt om de symptomen van patellofemoraal pijnsyndroom te verminderen kunt u vinden in de bovenstaande video
Echter, het bijzondere van dit alles is! Is dat er legio mensen zijn die al deze tips hebben opgevolgd en nog steeds last van een patellofemoraal pijnsyndroom hebben.
Dit komt omdat de oorzaak nummer 1 bij hen zeer waarschijnlijk de oorzaak is van de klachten en die pak je niet aan door de bovenstaande oefeningen en adviezen.
7.2 Welke medicatie helpt tegen patellofemoraal pijnsyndroom?
Ibuprofen, morfine, diclofenac pijnstillende medicijnen met een ontstekingsremmende werking worden vaak toegediend wanneer de knieklachten van het patellofemoraal pijnsyndroom te hevig worden, zoals etc.
Pijnstillende ontstekingsremmende medicatie heeft een paar grote nadelen: de werking neemt na verloop van tijd aff en op den duur werken ze vaak niet meer. Hiermee is het geen blijvende oplossing.
En wanneer men deze medicijnen te lang gebruikt dan kan er een medicijnafhankelijkheid ontstaan.
Wanneer u dan wilt stoppen met de medicatie zorgt het ‘stoppen’ dat de patellofemoraal pijnsyndroom knieklachten weer terugkomen als een soort ontwenningsverschijnsel wat vervolgens chronische vormen hierdoor kan gaan aannemen.
Bij mensen waar de kniepijn te erg wordt worden vaak cortisonen injecties gegeven om een patellofemoraal pijnsyndroom te bestrijden.
Cortisonen injecties geven in sommige gevallen direct resultaat. Helaas komt bij de meeste patiënten de kniepijn weer terug zodra de injectie is uitgewerkt.
7.3 fysiotherapie voor het verhelpen van patellofemoraal pijnsyndroom?
Middels fysiotherapie proberen fysiotherapeuten o.a. de doorbloeding te verbeteren en middels oefeningen uw spieren te versterken.
Sommige mensen hebben hier baat bij, maar als dit niet geval is, dan is de oorzaak nummer 1 vaak de chronische oorzaak van de kniepijn klachten en het patellofemoraal pijnsyndroom.
Daarbij nogmaals te vermelden dat houdingstherapieën vaak de knieklachten laten overgaan en vaak eerder angst om verkeerd te bewegen veroorzaken bij de patiënt, dan pijnvermindering.
Angst voor klachten veroorzaakt pijnklachten dus de angst verminderen zou eerder de focus dienen te zijn. Want in verreweg de meeste gevallen is er niets ergs aan de hand met de knie en kunt u door vrij te bewegen uw knie niet beschadigen.
7.4 Bij patellofemoraal pijnsyndroom tapen of een brace dragen?
Als u uw knie laat tapen zal de knie beter op zijn plaats blijven en daardoor raken de kniebanden vaak minder snel geïrriteerd. Echter, is dit louter symptoombestrijding en helpt dit vaak niet om de patellofemoraal pijnsyndroom en de kniepijnpijn te genezen.
Als u uw knie toch wilt laten intapen of een brace wilt dragen laat dit dan doen door een fysiotherapeut of andere expert want anders kunt u de klachten alleen maar erger maken.
7.5 Triggerpointtherapie en dry needling bij het patellofemoraal pijnsyndroom
Triggerpointtherapie en dry needling zijn tegenwoordig vrij populair in Nederland. Deze therapie wordt vaak verward met accupunctuur. Dry needling heeft niets te maken met accupunctuur en heeft niets te maken met energie banen, maar juist met de spieren.
Als de naald eenmaal in een spier geprikt wordt van de dijbeen- of kuitspieren, dan wordt deze op en neer bewogen om zo de spierknoop (triggerpoint) los te laten schieten.
Wanneer de triggerpoint losschiet dan wordt de doorbloeding verbeterd en verdwijnen ook vaak de verkortingen in de spieren en pezen.
Echter, komt het regelmatig voor dat patellofemoraal pijnsyndroom knie klachten door dry needling en triggerpointtherapie niet verdwijnen of wat nog vaker gebeurd ergens anders in het lichaam nieuwe klachten ontstaan.
Wanneer u dit ervaart dan kan kunt u er zeker van zijn dat de oorzaak nummer 1 de oorzaak is van de patellofemoraal pijnsyndroom klachten en de doorbloeding weer vermindert.
Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (patellofemoraal pijnsyndroom) pijnklachten af te komen?” Heeft BreinMedicijn een gratis Patellofemoraal pijnsyndroom Test ontwikkeld.
Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Patellofemoraal pijnsyndroom Test!
8 Deze behandeling kan wel de chronische patellofemoraal pijnsyndroom genezen en verhelpen
U heeft wellicht al meerdere behandelingen ondergaan zoals fysiotherapie, massage, triggerpointtherapie of wellicht heeft u al medicijnen of zelfs operaties gehad.
Al deze behandelingen helpen misschien een beetje maar de patellofemoraal pijnsyndroom komt telkens weer terug. Of sterker nog de patellofemoraal pijnsyndroom verdween maar een andere klacht in uw lichaam kwam daarvoor terug!
Als u al diverse lichamelijke behandelingen heeft ondergaan en deze hebben niet geholpen blijft er maar één andere oorzaak over. De patellofemoraal pijnsyndroom wordt veroorzaakt door niet lichamelijke factoren.
BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u kunt genezen van chronische of episodische patellofemoraal pijnsyndroom.
Lees meer over onze effectieve behandelprogramma om klachten zoals chronische patellofemoraal pijnsyndroom blijvend te genezen. Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandeling? Mis de reviews niet!