Springersknie

Springersknie

“Heb ik een springersknie” vraagt u zich misschien af? Of is het toch een lopersknie, heuvelknie,peesontsteking,artrose of iets anders?

 Of zoekt u een effectieve behandelmethode tegen uw knieklachten?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor een springersknie.

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet. Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen springersknie is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal is.

 Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

 Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten springersknie af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Springersknie Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Springersknie Test” om te starten met de test.


Dit artikel zal specifiek ingaan op de springersknie maar op onze website vindt u ook artikelen over de voorgaande aandoeningen.

Inhoudsopgave

  1. Wat is een springersknie?
  2. Wat zijn de symptomen en klachten bij een springersknie?
  3. Heb ik een springersknie?
  4. Springersknie hoe lang duurt het herstel(tijd)?
  5. Springersknie met hardlopen, fietsen en voetbal
  6. Wat zijn de oorzaken van een springersknie
  7. Wat is de nummer 1 oorzaak van een springersknie
  8. springerskniebehandeling
  9. Genezen van een chronische springersknie? Dat kan met deze effectieve methode"

1. Wat is een springersknie

Springersknie wat is het

 Een springersknie ook wel een jumpersknee genoemd is een aandoening waarbij de pees net boven de knie geïrriteerd of ontstoken is geraakt.

Deze pees heet de patella peesplaat en zit aan de knieschijf vast. Het hoofdkenmerk van de springersknie is pijn en irritatie aan de bovenkant of onderkant van de knieschijf.

Deze klachten komen op bij bewegingen/activiteiten, zoals afzetten, traplopen, springen, hardlopen en ook soms autorijden en fietsen.

De patella knie pees loopt vanaf de onderkant van de knieschijf naar bovenkant van de knieschijf en daarmee aan het bovenste deel van het scheenbeen.

Bij een sprinkersknie (jumperknee) is juist de aanhechting op de knieschijf aangedaan. De pees net onder de knie bij de aanhechting van het onderbeen kan ontstoken of geïrriteerd raken.

De term springersknie of jumpersknee werd vroeger veelgebruikt omdat men dacht dat de klachten ontstonden door repeterende springbewegingen. Echter, zijn er hele andere oorzaken die kunnen leiden tot dezelfde klachten.

2 Wat zijn de symptomen en klachten bij een springersknie

springersknie symptomen

• Pijn en irritatie aan de bovenkant of onderkant van de knieschijf

. • Pijn wordt erger bij bewegingen zoals afzetten, springen, traplopen, autorijden, fietsen of hardlopen.

• Na verloop van tijd een zeurig gevoel in de knie. • Na het sporten ervaart met ook vaak pijn en stijfheid. De springersknie pijnklachten treden ook op in verschillende fasen Fase 1 De pijn ontstaat alleen na de training en verdwijnt na wat rust.

 Fase 2 De pijn komt voor en na de training, maar neemt af na of tijdens de warming up Fase 3.

 De pijn wordt ondragelijk tijdens het trainen Fase 4 De pijn is niet alleen maar ondragelijk tijdens het trainen, maar er is ook veel pijn bij dagelijkse activiteiten.

Vanaf fase 3 en 4 wordt er ook wel eens gesproken van een chronische springersknie

3. Heb ik een springersknie?

Springersknie diagnose

Om een de diagnose ‘springersknie’ te kunnen vaststellen kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Een arts of orthopedische chirurg stelt de diagnose op basis van een lichamelijk onderzoek, testen, en hoe en waardoor uw springersknie klachten zijn begonnen.

De aanhechting van de pees is vaak pijngevoelig en vaak wordt er vocht gevonden rondom de plek.

De arts kan ook besluiten om uw springersknie verder te laten onderzoeken door u door te verwijzen naar een specialist voor een echo, CT-scan of MRI scan van uw knie. Wanneer er schade aan de kniepees, piriformis syndroom,slijmbeursontsteking, artrose, zenuwbeknelling wordt vastgesteld, dan betekent dit niet automatisch dat dit de oorzaak van uw klachten is.

Moderne onderzoeken tonen namelijk aan dat afwijkingen in het skelet (o.a , artrose, hernia,stenose) of pezen en spieren zelden de oorzaak van o.a. kniepijn zijn.

Sterker nog er zijn velen mensen zijn die dezelfde klachten hebben maar geen enkele afwijking hebben in hun lichaam die de springersknie klachten zou kunnen veroorzaken.

4. Springersknie hoe lang duurt het herstel?

Lopersknie hoe lang duurt het herstel

Wanneer een springersknie ontstaat dan is er meestal sprake van overbelasting of een blessure. Bij een blessure is rust zeker nodig om daarvan te herstellen.

Hardlopen, fietssporten en andere loopsporten kunnen dan 4 tot 6 weken beter niet gedaan worden, want anders herstelt je knie niet.

Zodra de pijn afneemt probeer dan wel alvast ‘rustig’ de (sport) activiteiten op te pakken die u deed voordat u een springersknie blessure had, want alleen maar rust helpt vaak ook niet.

Er kan dan een soort van angst ontstaan voor de activiteit(en) die u daarvoor deed en angst voor klachten of voor weer een blessure veroorzaakt nu juist springersknie klachten.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien: dat de verwachting dat u weer pijnklachten krijgt of weer geblesseerd raakt, juist klachten veroorzaakt. U lichaam is een expert op het gebied van het zichzelf genezen en herstellen.

Om die reden zou de pijn moeten afnemen naarmate de blessure geneest wat meestal neerkomt op een revalidatie van een aantal weken of maanden inhoudt, afhankelijk van de ernst van springersknie blessure.

Wanneer wordt een springersknie chronisch?

Een springersknie wordt chronische wanneer deze langer dan 6 weken aanhoudt. Er wordt vaak onterecht gesteld dat de oorzaak van een springersknie langdurige lichte overbelasting is.

Het menselijk lichaam herstelt zich vaak binnen 6-8 weken van verreweg de meeste verwondingen.

De oorzaak van een springersknie wordt in “Wat is de oorzaak nummer één van een chronische springersknie?” van dit artikel behandeld.

5. Springersknie met hardlopen, fietsen en voetbal

Springersknie fietsenSpringersknie hardlopenSpringersknie voetbal

Wanneer u tijdens het hardlopen, basketballen fietsen, voetbal of andere activiteit een mogelijke blessure oploopt en springersknie klachten krijgt, dan is het raadzaam gelijk naar de huisarts te gaan om ernstige zaken uit te sluiten.

Echter, als er weinig aan de hand is neem wat rust en bouw dan langzaam uw sport activiteiten weer op.

Angst voor (sport) activiteiten zal door uw hersenen worden onthouden als dit te lang duurt en zal ervoor zorgen dat de pijn langer duurt en zelfs opkomt wanneer u die activiteit weer wilt doen.

De reden is dat uw hersenen dan die activiteiten als iets gevaarlijks zien (aangeleerd gedrag). Dit voorkomt u door de activiteiten snel weer te hervatten wanneer er geen ernstig letsel wordt gevonden.

6. Wat is de oorzaak van een springersknie?

Springersknie oorzaken

Welke oorzaken voor een springersknie worden het vaakst genoemd?

• Overmatige krachttraining of springbelasting

• Training op harde ondergrond zonder schok dempend schoeisel

 • Overtraining

• Beenlengte verschil

• Een extra puntig uitsteeksel aan de buitenkant van de knie.

 • Standsafwijking van de knie, voet of heup

• Fysiek zwaarwerk, waarbij vaak diepe kniebuigingen gemaakt worden.

• Overgewicht Dat bovenstaande zaken een chronische springersknie zou veroorzaken is nooit bewezen

springerssknie oorzaak


Een anatomische afwijking geen oorzaak voor een springersknie?

Echter, lichamelijke (anatomische) afwijkingen veroorzaken in de meeste gevallen springersknie. Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat 2 van de 3 mensen hernia’s, artrose, botvergroeiingen, littekenweefsel, spinale stenose en andere anatomische afwijkingen hebben, maar hier geen enkele (knie)pijn door ondervinden.

De kans is daarmee klein dat uw springersknie klachten door een afwijking komen.

Wist u dat er bij een meerderheid van de mensen zonder een enkele afwijking dezelfde (pijn)klachten hebben als zij die een springersknie, hernia’s, artrose en dergelijke afwijkingen hebben?

Wist u dat er in een onderzoek is geconstateerd dat gemiddeld genomen mensen met bijvoorbeeld een ernstigere afwijkingen minder pijn hebben dan zij die minder ernstige afwijkingen hebben?

Een onderzoek gedaan door de American Medical association toont aan dat er een zeer klein verband is tussen (pijn)klachten en de afwijkingen die er via een MRI scan worden gevonden.

 Dr. H Schubiner schrijft in zijn boek Unlearn Your Pain: “Na verloop van tijd verslechteren de MRI-scan uitslagen bij sommige mensen en dit terwijl hun pijn juist afneemt. Dit terwijl bij andere mensen de MRI-uitslagen verbeteren maar de pijn juist erger wordt.

Overbelasting van de knie pees en/of een verkeerde voetafwikkeling geen oorzaak van een springersknie?

Hoe kan het bijvoorbeeld dat:

  •  Dat er velen mensen zijn die allerlei bewegings- en loopadviezen niet opvolgen nooit een springersknie krijgen?

  • Hoe is het mogelijk dat er mensen zijn die wel al de bewegings- en loopadviezen opvolgen en wel een springersknie oplopen?

  • Hoe kan het dat na tientallen jaren van voorlichting, allerlei loop en sportadviezen en het veelvuldig gebruik van ergonomische producten/schoenen; de overbelastingsaandoeningen, zoals een chronische springersknie nog steeds ontzettend veel voorkomen en nauwelijks afneemt.

  • Hoe kan het dat mensen in het eerste deel van de 20ste eeuw op logge typmachines meer dan 8 uur per dag met een slechte lichaamshouding aan het typen waren ook nog eens (bijna) geen overbelastingsaandoeningen opliepen? Chronische overbelastingsaandoeningen bestonden toen nauwelijks.

  • Voor de 20ste eeuw verrichtte mensen hun hele leven o.a. zwaar werk op het land en voorlichting over de juiste lichaamshouding en voetafwikkeling bestond toen nog niet. Hoe kan het dat er toen geen epidemie van chronische overbelastingsaandoeningen ( o.a.springersknie) bestond?

  • Waarom is een chronische overbelastingsepidemie sinds er via de media, bewegingsvoorlichters, internet voor o.a. springersknie gewaarschuwd wordt, eigenlijk pas écht een probleem geworden?

Het antwoord op de vraag is: dat herhaaldelijke en statische bewegingen en niet ergonomisch bewegen geen chronische springersknie veroorzaakt. Een ander oorzaak is de reden voor de chronische springersknie.

7. Wat is de nummer 1 oorzaak van een chronische springersknie?

De oorzaak wordt ook wel TMS (tension myositis syndrome) of PFS (psycho-fysiologisch syndroom) genoemd, waarbij emotionele stress, wrok meedragen en emoties binnenvetten het autonome zenuwstelsel ontregeld en o.a. lokaal doorbloedingen chronisch verminderd en daardoor zuurstof tekorten oplevert wat leidt tot ernstige (pijn)klachten. In bovenstaande video vindt u meer informatie.

8. Welke behandelingen zijn er voor springersknie

Voor een springersknie zijn veel behandelingen gericht op het verlichten van pijn en louter symptoom bestrijding.

Indien u naar de huisarts of fysiotherapeut gaat dan wordt veelal rust voorgeschreven. In veel gevallen zal de pijn verdwijnen, hier kunnen wel enkele weken overheen gaan. Echter, zijn er ook mensen waarbij de pijn niet meer verdwijnt.

Bent u iemand die last heeft van een springersknie en gaan de pijnklachten niet weg. Bekijk dan onze effectieve behandelmethode voor het genezen van een springersknie.

8.1 Springersknie operatie

Springersknie operatie

 Een operatie wordt geadviseerd door artsen wanneer conservatieve therapieën niet helpen. Hierbij moet wel aangemerkt worden dat springersknie operaties niet altijd slagen en vaak herhaaldelijk geopereerd en nog steeds last hebben van een springersknie.

Zie het boek “surgery the ultimate placebo van topchirurg Ian Harris” voor meer informatie en bronverwijzingen t.a.v. de effectiviteit van operatie.

De revalidatie duur van een operatie aan een springersknie is ongeveer 9 maanden al kunt u meestal na 12 weken weer wat lichte dagelijke activiteiten verrichten.

Vraag uw arts voor meer informatie. Onze BreinMedicijn behandelprogrammakunt u volgen zonder maanden te hoeven te revalideren en daarmee kunt u ervoor zorgwn u er ook voor dat u nooit meer een chronische springers knie oploopt.

8.2 Springersknie tapen en brace

Springersknie tapen

Het tapen van de knie of het dragen van een brace kan de springersknie klachten doen verminderen en verzachten, maar dit zorgt in de meeste gevallen er niet voor dat een springersknie genezen zal of dat het voorkomen wordt.

Of het wel of niet werkt is ook nog nooit bewezen. Als de oorzaak nummer 1 de oorzaak is van de chronische springersknie dan is dit louter symptoombestrijding.

8.3 Springersknie oefeningen

Er wordt bij een springersknie eveneens vaak geadviseerd om:

- De bilspieren en bovenbeenspieren te trainen

- Het aanschaffen van hardloopschoenen met veel AIR en met corrigerende zool waarmee de overponatie wordt voorkomen.

- Het aanleren van een nieuwe looptechniek

- Het aanschaffen van schoenen die het beenlengte of gekantelde heup elimineert.

Het bijzondere van dit alles is! Is dat er legio mensen zijn die al deze tips hebben opgevolgd en nog steeds last van een chronische springersknie hebben.

Dit komt omdat de oorzaak nummer 1 bij hen zeer waarschijnlijk de oorzaak is van de klachten en die pak je niet aan door de bovenstaande oefeningen en adviezen.

8.4 Injectie bij springersknie

Het doel van corticosteroiden injectie bij een springersknie is om irritatie van de patellapees te verminderen. Vaak heeft dit snel effect, maar is het effect slechts van korte duur.

Vaak merkt u binnen 2-3 weken effect, maar nemen de klachten vanaf een week of 12 geregeld weer toe (Kongsgaard et al. Scand J Sci Med Sports 2009). Diverse onderzoeken laten zelfs zien dat injecties het niet beter doen dan bijvoorbeeld fysiotherapie.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (springersknie) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Springersknie Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Springersknie Test!

9. Genezen van een chronische springersknie? Dat kan met deze effectieve methode

Voor een springersknie heeft u waarschijnlijk al meerdere behandelingen ondergaan zoals fysiotherapie of wellicht heeft u al medicijnen of zelfs operaties gehad.

Al deze behandelingen helpen misschien een beetje maar de chronische springersknie kwam bij u toch weer terug. Als u al diverse lichamelijke behandelingen heeft ondergaan en deze hebben niet geholpen blijft er maar één andere oorzaak over.

De springersknie klachten worden veroorzaakt door de oorzaak nummer 1.

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectief behandelprogramma ontwikkeld, waarmee we ook uw chronische springersknie kunnen verhelpen.

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma  om klachten zoals een chronische springersknie te genezen. Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandeling?

 Bekijk de reviews 

Reactie plaatsen