Mortons neuroom klachten

Mortons neuroom

“Mortons neuroom heb ik dat” Vraagt u zich misschien af.

Of Is het een peesontsteking, tarsaal tunnel syndroom, zenuwbeknelling, artrose, slijmbeursontstekinghernia, of is het iets anders?

In dit artikel gaan we specifiek in op het mortons neuroom wat de symptomen zijn, wat de oorzaak is en welke behandeling het meest effectief is om van de mortons neuroom klachten blijvend te genezen.

U vraagt zich misschien af of u pijn door een mortons neuroom komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw mortons neuroom of pijnklachten. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen mortons neuroom pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (mortons neuroom) af te komen?

Heeft BreinMedicijn een gratis Mortons Neuroom Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Mortons Neuroom Test” om te starten met de test.

In het kort

 • Het mortons neuroom is een verdikking van een zenuw die zich tussen de derde en de vierde kleine teen bevindt. Het wordt ook wel een beklemde zenuw in de voorvoet genoemd.
 • Symptomen bij mortons neuroom: branderige, stekende of schietende pijn in of onder de voorvoet. De pijn straalt uit naar de tenen. Een prikkelend of dof gevoel in uw tenen of u voelt uw tenen niet meer. De klachten ontstaan of worden erger bij het lopen.
 • Mortons neuroom wordt vastgesteld op basis van lichamelijk onderzoek en aanvullend door röntgenfoto's
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door mortons neuroom, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, operaties, triggerpointtherapie, tapen kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door het mortons neuroom. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is het mortons neuroom?
 2. Mortons neuroom symptomen
 3. Mortons neuroom diagnose?
 4. Gaat mortons neuroom vanzelf over?
 5. Wat is de oorzaak van het Mortons neuroom?
 6. Wat is de nummer 1 oorzaak van het Mortons neuroom?
 7. Mortons neuroom ervaringen
 8. Wat zijn behandelingen voor het Mortons neuroom?"
 9. Wat is de meest effectieve behandeling voor een Mortons neuroom?"

1 Wat is het mortons neuroom

Wat is het mortons neuroomMortons neuroom symptomen


Het mortons neuroom, vernoemd naar de Amerikaanse arts Thomas George Morton, wordt in de volksmond ook wel een beknelde zenuw in de voet/voorvoet genoemd.

De zenuw in kwestie is een zijtak van de nervus plantaris medialis (II)

Het mortons neuroom is een verdikking van een zenuw die zich tussen de derde en de vierde kleine teen bevindt. In de voet lopen vele zenuwtakken en deze bevinden zich ook aan het einde van de middenvoetsbeentjes en het uiteinde van de voet.

Op deze plaatsen kan een mortons neuroom ontstaan wat een verdikking of zwelling van de voetzenuw is.

Het mortons neuroom kan in beiden voeten voorkomen en wanneer het veel in de familie voorkomt is het eveneens erfelijk.

Deze verdikking of zwelling van de voetzenuw zou de voetzenuw kunnen gaan beknellen.

De chronische druk zou ervoor zorgen dat de zenuw geirriteerd raakt en dit zou uitstralende pijn en andere klachten veroorzaken.

De pijn kan uitstralen naar de voorzijde (voorkant) van de voet en kan ook brandende pijn geven die naar de tenen uitstraalt.

Echter, zijn er mensen met mortons neuroom die nooit klachten ontwikkelen.

Eveneens zijn er mensen die Mortons neuroom type klachten hebben en geen mortons neuroom hebben.

Dat de verdikking van de voetzenuw de oorzaak is van de chronische klachten is daarmee zeer discutabel te noemen.

Verderop in dit artikel gaan we diepe op in.

2 Mortons neuroom symptomen

Mortons neuroom wat is hetMortons neuroom symptomen

De volgende symptomen komen voor bij het mortons neuroom wanneer de voetzenuw (II) (nervus plantaris medialis) geïrriteerd is geraakt:

 • Pijn, tintelingen, stekende of elektrische prikkelingen, kramp of gevoelloosheid aan de binnenkant van de voet.

• Pijn en andere klachten kunnen uitstralen richting de tenen, met name waar de zenuwverdikking tussen zit.

• Pijn neemt vaak toe wanneer men de voet belast.

 • Pijn kan verergeren bij krappe schoenen of bij het droge van hoge hakken.

 • De voet rust geven vermindert de klachten.

 • Klachten zijn voornamelijk aanwezig bij de 3e en vierde teen. Zenuwpijn in het beenof voet.

• Klachten kunnen voorkomen overal waar de zenuw zich bevind (II).

3 Mortons neuroom diagnose

Mortons neuroom diagnose

Het beste kunt u in eerste instantie met uw klachten naar de huisarts gaan. De huisarts zal o.b.v. uw klachten kijken wat voor oorzaak de klachten kunnen hebben.

De arts voelt meestal een lichamelijk onderzoek uit waar hij/zij voelt of er eventuele verdikkingen in de voet of tenen zitten. In de meeste gevallen kan een mortons neuroom al vast gesteld worden.

In het geval het niet duidelijk is, dan kan de huis arts u doorverwijzen naar het ziekenhuis waar een een echo, mri scan of röntgenscan zal worden gemaakt.

De uitslag zal zichtbaar maken of er sprake is van mortons neuroom. In het geval er een mortons neuroom wordt vastgesteld of een tarsaal tunnel syndroom, artrose in de voet/teen, hernia in de rug, spinale stenose, piriformis syndroomwordt vastgesteld.

Wanneer die anatomische afwijkingen worden geconstateerd is dat in verreweg de meeste gevallen geen reden voor zorgen.

Deze afwijkingen zijn namelijk in meeste gevallen niet de oorzaak van uw pijn of pijn in het algemeen. Verderop in dit artikel leest u hier meer over.

4 Gaat mortons neuroom vanzelf over

Het mortons neuroom kan gewoon vanzelf genezen en daarmee de verdikking verdwijnen.

De klachten kunnen ook verdwijnen zonder dat het mortons neuroom verdwenen is.

Het is een ongevaarlijke zwelling/tumor die gewoon weer kan verdwijnen.

Als de mortons neuroom niet overgaat en de klachten blijven, dan betekent dit niet dat de klachten komen door het mortons neuroom.

Er kan wel degelijk iets aan de hand zijn met de zenuw in uw voorvoet, maar dat heeft een andere oorzaak dan een zenuwbeknelling. Meer hierover leest u verderop in dit artikel.

5 Wat is de oorzaak van het Mortons neuroom

Mortons neuroom oorzaken


De oorzaak van het mortons neuroom is niet duidelijk.


De oorzaak van de klachten is wel heel duidelijk en daarover leest u in het volgende hoofdstuk van dit artikel meer over.


Het is niet duidelijk hoe de verdikking van de zenuw ontstaat, maar er zijn wel risicofactoren die het ontstaan van een mortons neuroom schijnen te bevorderen:


• Nauwe schoenen die de voorvoet en de tenen afknellen


• Hardlopen, joggen, klimmen, schaatsen, skiën en fietsen in combinatie met nauwe schoenen geeft een verhoogde kans op mortons neuroom.


• Voetafwijkingen, waaronder een scheve grote teen (hallux valgus), platvoeten, hollevoeten, platvoeten, spreidvoeten, hamertenen, doorgezakte voorvoet.


• De aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.


• Direct letsel aan de zenuw (ernstige zenuwschade) Vitaminegebrek, alcoholisme en ernstige ziekten zijn oorzaken die zeer zeker uitgesloten dienen te worden. Mortons neuroom oorzaak

 Als er echter lichamelijke afwijkingen worden geconstateerd dan zijn deze in de meeste gevallen niet de oorzaak van uw mortons neuroom klachten.

Echter, overbelasting, voetafwijkingen of lichamelijke afwijkingen zijn niet de oorzaak van de mortons neuroom klachten.

De volgende feiten zullen u laten zien waarom dit zo is 2 van de 3 mensen hebben anatomische afwijkingen hebben, zoals hernia’s, artrose, zenuwbeknelling, spinale stenose, hielspooren andere afwijkingen, maar hier geen enkele pijn door ondervinden?

Er zijn mensen die geen anatomische afwijking hebben, maar wel dezelfde mortons neuroom (pijn)klachten hebben, als zij die wél een verdikking aan de voetzenuw, hernia’s, artrose en dergelijke afwijkingen hebben?

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat mensen met ernstigere afwijkingen, waaronder zenuw verdikkingen zoals het mortons neuroom minder pijn hebben dan zij die mildere afwijkingen hebben.

Opmerkelijker is het, deze onderzoeken laten zien dat er maar een zeer klein verband is tussen (pijn)klachten en de anatomische afwijkingen die er via een MRI scan worden gevonden.

Dr. H Schubiner schrijft in zijn boek Unlearn Your Pain: “Na verloop van tijd verslechteren de MRI-scan resultaten bij sommige mensen en dit terwijl hun pijn juist afneemt. Dit terwijl bij andere mensen de MRI-resultaten verbeteren maar de pijn juist erger wordt. Dit wist u misschien (nog) niet, maar vele mensen waar de MRI-scans een normale uitslag laten zien, hebben juist last van hevige pijn. Kortom, o.a. hun rug, heup, bekken ziet er gezond en normaal uit en toch hebben ze pijn![11]

Wat betekent dit dan voor u?

Dat uw morton neuroom gerelateerde pijnklachten wel degelijk echt zijn, alleen dat er een andere oorzaak is die de (pijn)klachten in uw voet, en tenen veroorzaakt.

Zelfs al zou de zenuw door een mortons neuroom beklemd raken dan zal de pijn zelden langer duren dan twee weken.

 Als er namelijk druk op een zenuw in de voet of teen is, dan is de bloedstroom zeer beperkt en de zenuw sterft vervolgens binnen een paar weken en daarmee ook de pijn.

Als de pijn of andere symptomen toch aan blijven houden, dan heeft de oorzaak ervan zeer waarschijnlijk niets te maken met een beknelde zenuw in de voorvoet/tenen.

Een chronisch zuurstof gebrek veroorzaakt de mortons neuroom klachten? De voetzenuw in kwestie de nervus plantaris medialis kan wel degelijk de klachten veroorzaken en geïrriteerd geraakt zijn.

 Een onderzoek gedaan bij een aandoening, het carpaal tunnel syndroom, waar een beklemde zenuw (nervus medianus) klachten zou veroorzaken, bewijst dat de beknelling van de zenuw in de pols niet de oorzaak is van de carpaal tunnel syndroom klachten.

Een conclusie van het onderzoek: was dat een verminderde doorbloeding de oorzaak van de klachten moet zijn en niet een beknelling van de zenuw in de pols/hand.

Dit veroorzaakt een mild zuurstoftekort bij de mediane zenuw en een ophoping van afvalstoffen wat resulteert in pijn en andere symptomen.

Dit milde zuurstof tekort zou ook het geval zijn bij de zenuw in de voorvoet wanneer deze pijn veroorzaakt.

Wat de mortons neuroom klachten veroorzaakt is dat er bij de zenuw van de voorvoet de bloedvaten vernauwd worden en de doorbloeding verminderd raakt.

Dit creëert met name een mild chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen.

Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort ernstige zenuwpijn kan veroorzaken.

De oorzaak nummer één verklaart waarom er een verminderde doorbloeding ontstaat en ook hoe u kunt genezen van uw pijnklachten aan uw voorvoet en tenen.

6 Wat is de nummer 1 oorzaak van Mortons neuroom klachten

In de volgende video wordt de nummer 1 oorzaak van mortons neuroom klachten uitgelegd.

7 Mortons neuroom ervaringen

BreinMedicijn heeft binnenkort een forum/community voor o.a. mortons neuroom lotgenoten waar onderlinge ervaringen uitgewisseld kunnen worden.

Houdt deze website in de gaten want deze community zal over niet al te lange tijd opengaan.

Eveneens kunt u daar de BreinMedicijn training/cursus volgen om definitief van o.a. mortons neuroom klachten af te kunnen komen.

8 Welke behandelingen zijn er voor het Mortons neuroom

Mortons neuroom behandeling

Voor het mortons neuroom zijn veel behandelingen gericht op pijnbestrijding en zijn meestal gericht op alleen maar symptoom bestrijding.

Echter zijn er ook mensen waarbij de mortons neuroom klachten niet zomaar meer weggaan.


 Bent u iemand die last heeft van mortons neuroom klachten en gaan de pijnklachten niet weg.


Bekijk dan onze effectieve behandelmethode voor het genezen van klachten die vaak onterecht worden toegeschreven aan een verdikking/beknelling van een voetzenuw.

8.1 Oefeningen en fysiotherapie voor het mortons neuroom

Oefeningen die u bij fysiotherapie, voor een mortons neuroom, meestal krijgt zijn oefeningen waarbij: U een aantal meter op uw tenen moet lopen en dat voor een bepaalde duur en/of keren.


Een andere oefeningen is waarbij u een potlood of badlaken van de grond moet afrapen d.m.v. uw tenen.


Onderstaande video laat u zien hoe u deze oefeningen kunt uitvoeren.


8.2 Operatie bij een Mortons neuroom

Mortons neuroom operatie

Wanneer het neuroom, de verdikking of zwelling, van de zenuw op de echo groot genoeg is en andere niet operatieve behandelingen niet werken dan zal er vaak een operatie door de arts worden geadviseerd.

Er zijn twee soorten operaties die vaak verricht worden: - De eerste heet ook wel een zenuwsparende voetoperatie.

Hierbij wordt een opening gemaakt aan de bovenzijde van de voet.

Bij deze operatie wordt het weefsel (meestal een band) doorgesneden en wordt er meer ruimte gecreëerd voor de zenuw.

Deze operatie heeft van de twee operatie het minste risico op zenuwschade en/of gevoelsverlies. Het herstel na de operatie is gaat vrij vlot.

Het drukverband wat u meestal krijgt hoeft meestal maar 2 á 3 dagen te blijven zitten De eerste twee dagen mag u zeer weinig lopen en daarna kunt u de belasting al opvoeren.

De complicaties zijn er meestal niet. Degene die kan voorkomen is dat de zenuw niet terug springt tussen de twee middenvoetsbeentjes waar deze tussen hoort.

De pijn blijft daardoor aanwezig en de zenuw is voelbaar.

Een tweede operatie is dan nodig waarbij de hele zenuw wordt verwijderd.

- Bij de tweede soort operatie wordt de hele zenuw verwijderd.

Deze operatie heeft een lagere slagingskans dan de vorige en bij 20% komen de klachten weer terug.

 Deze operatie is beter wanneer de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes te klein is om de zenuw weer tussen te krijgen.

Wanneer de zenuw operatief wordt verwijderd ontstaan er vaak pijnklachten aan de zenuwstomp. De klachten die na de operatie ontstaan kunnen soms erger zijn dan die van voor de operatie.

Mortons neuroom herstel na operatie

Het herstel na deze voetoperatie is bij deze t.o.v. van de zenuwsparende operatie langer en het drukverband dient gemiddeld 7 dagen te blijven zitten u mag ook alleen op een speciale revalidatie schoen lopen.

De eerste twee weken mag u ook niet of nauwelijks lopen.

Eveneens kunt u 3 a 4 weken niet werken of autorijden en na 6 weken kunt u voorzichtig met sporten beginnen. De voet blijft meestal 3-6 maanden na de operatie nog gevoelig.

Complicaties bij de deze operatie kunnen voorkomen.

Bijvoorbeeld een wondinfectie, pijnlijke zenuwstomp en gevoelloosheid van de betrokken tenen.

Wat een gevolg is van het weghalen van een zenuw.

Ten aanzien van de operaties is het een ingreep met de nodige risico’s waar ook het resultaat niet van gegarandeerd is.

Vaak als de klachten terugkomen dan komt dit, behalve in het geval van zenuwschade, bijna altijd door de oorzaak nummer 1 die TMS heet.

8.3 Injecties tegen mortons neuroom effectief?

Soms adviseert een arts een injectie met cortisonen (corticosteroïden) wat een lichaamseigen bijnierschorshormoon is.

Het voordeel van deze injectie is dat het ontsteking vrij snel remt en ook kan elimineren.

Het nadeel is dat de injectie tegen het mortons neuroom vaak maar tijdelijk werkt en dat klachten weer terug kunnen komen.

De mortons neuroom klachten kunnen hierdoor op de lange termijn verergeren.

8.3 Tapen bij het Mortons neuroom

Mortons neuroom inlegzool

Speciale schoenen met extra air, die ruimer zitten en naar uw voet gemaakt zijn kunnen wel degelijk de mortons neuroom klachten verminderen.

Eveneens het tapen kan de pijn wat milder maken.

Echter, het gebeurd zelden dat de mortons neuroom klachten door deze hulpmiddelen over gaan.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (Mortons neuroom) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Mortons Neuroom Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Mortons Neuroom Test!

9 Wat is de meest effectieve behandeling voor een mortons neuroom

Heeft u een aantal van de eerdergenoemde behandelingen tegen het mortons neuroom geprobeerd en hielpen ze een beetje of tijdelijk of kreeg u een andere klacht in uw lichaam?

Als dat het geval is, dan blijft er feitelijk maar één andere oorzaak over.

De mortons neuroom klachten worden veroorzaakt door de oorzaak nummer 1.

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van Dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u kunt genezen van chronische mortons neuroom klachten.

Het is geen klassieke alternatieve behandeling tegen het mortons neuroom, omdat onze methode gebasseerd is op wetenschappelijke onderzoeken.

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma om klachten zoals mortons neuroom blijvend te genezen. Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandeling?

Mis de reviews niet!

Reactie plaatsen